Středa 15. prosince 1926

Předseda: Pan zpravodaj se vzdává slova.

Přistoupíme k hlasování. Jelikož byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve bychom hlasovali o shodných formálních návrzích pp. posl. Bolena a soudr. a pp. posl. Heegera a soudr., aby posl. sněmovna přešla přes tento odstavec k dennímu pořadu.

Kdyby tyto návrhy nebyly přijaty, přistoupili bychom k hlasování meritornímu o osnově samé, a to se zřetelem k přečetným pozměňovacím návrhům. Hlasovali bychom takto:

O §u 1, k němuž není pozměňovacích návrhů, podle zprávy výborové.

O §u 2 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu pp. posl. Geršla, Hampla a soudr.; kdyby nebyla přijata, podle úpravy návrhu pp. posl. Krebse a soudr.; kdyby ani tato úprava nebyla přijata, podle zprávy výborové.

O §u 3 podle zprávy výborové - neníť pozměňovacích návrhů.

O §u 4 nejprve podle úpravy návrhu pp. posl. Krebse a soudr.; kdyby nebyla přijata, podle zprávy výborové.

O §§ 5 a 6, dále o nadpise a úvodní formuli zákona, k nimž není pozměňovacích návrhů, podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomuto způsobu hlasování není, budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhy pp. posl. Bolena a soudr. a pp. posl. Heegera a soudr., aby posl. sněmovna přešla přes tento odstavec k dennímu pořadu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Budeme tedy nyní hlasovati o osnově samé. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo souhlasí s jejím §em 1 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je přijat podle zprávy výborové. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Kdo nyní souhlasí s §em 2 ve znění návrhu pp. posl. Geršla, Hampla a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní s §em 2 souhlasí v úpravě návrhu pp. posl. Krebse a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo konečně souhlasí s §em 2 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 3 ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s §em 4, a to v úpravě návrhu pp. posl. Krebse a soudr., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s §em 4 ve znění zprávy výborové nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4 je přijat podle zprávy výborové.

Kdo konečně souhlasí s §§ 5 a 6, s nadpisem a úvodní formulí zákona ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze; po něm provedeme také hlasování o dvou resolucích, otištěných ve zprávě výborové, a o resoluci pp. posl. Krebse a soudr.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu na Smíchově za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek §u 3 zákona shromažďovacího (tisk 680).

Zpravodajem jest p. posl. Košek.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Okresní soud na Smíchově žádá za souhlas k trestnímu stíhání posl. Haruse pro výše uvedený přestupek, kterého se týž poslanec dopustil, že dne 21. dubna 1926 o 5. hodině odpol. v Poděbradově ulici na Smíchově konal shromáždění lidu bez předcházejícího povolení příslušného úřadu. Ačkoli posl. Harus byl na své protizákonné jednání upozorněn na místo se dostavivším policejním komisařem a tímto byl jménem zákona vyzván opětovně, aby od svého počínání ustal, posl. Harus neuposlechl, takže ulice, v níž shromáždění lidu se konalo, musela býti vyklizena. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. Košek (pokračuje): Vzhledem ke zjevnému úmyslu posl. Haruse v tomto případě, porušiti veřejný klid, a vzhledem k úmyslnému přestoupení zákona usnesl se imunitní výbor navrhnouti posl. sněmovně, aby posl. Harus pro tento přestupek k trestnímu stíhání vydán byl.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme tedy ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Haruse.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Haruse.

Tím vyřízen jest 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

9. Zpráva výboru imunitného o žiadosti župana župy XX (Košickej) za súhlas k trest. stíhaniu posl. Matíka pre usporiadanie ver. shromaždenia bez ohlásenia (tisk 346).

Zpravodajem jest p. posl. dr Slávik. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Slávik: Zpráva imunitného výboru o žiadosti župana župy XX (Košickej) zo dňa 12. februára 1926, č. 1215/1926 pres., o súhlas k trest. stíhaniu posl. Matíka pre usporiadanie ver. shromaždenia bez ohlásenia.

Podľa četníckeho oznámenia posl. Matík z Budzimíru dňa 6. januára 1926 ako usporiadateľ rečnil na ver. shromaždení v obci Brecejovciach, svolanom slov. ľudovou stranou Hlinkovou, napriek tomu, že toto shromaždenie nebolo ohlásené príslušnej vrchnosti. Imunitný výbor navrhuje posl. snemovni, aby nedala súhlas k trest. stíhaniu posl. Matíka, lebo tento administratívny priestupok nemôže byť prekážkou vykonávať poslanecký mandát.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Byl jsem požádán, abych při tomto hlasování dal sečísti hlasy. Vyhovuji tomuto přání a žádám pány zapisovatele posl. Chalupníka, Dubického a dr Petersilku, aby spolu s tajemníkem sněmovny a jeho zástupci provedli sčítání hlasů, a to p. posl. Chalupník v prvém a druhém úseku, p. posl. Dubický ve třetím a čtvrtém úseku a p. posl. dr Petersilka v pátém a šestém úseku a na presidiální tribuně.

Kdo tedy souhlasí s návrhem pana zpravodaje, který jménem výboru imunitního navrhuje, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání p. posl. Matíka, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle provedeného sčítání hlasů vyslovily se pro návrh pana zpravodaje 163 hlasy, proti nikdo. (Veselost.)

Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání p. posl. Matíka.

Vyřízen jest 9. odstavec pořadu. Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu. (Výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za souhlas s trest. stíháním posl. Vrtaníka pro přečin podle §u 51 zákona o právu autorském (tisk 170).

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Proti A. Vrtaníkovi, strojnímu zámečníku v Přerově, zavedeno bylo trestní řízení pro přečin podle § 51 zákona o právu autorském, jehož prý se podle pravoplatné žaloby soukromého žalobce prof. Jana Kamenáře dopustil tím, že bez jeho přivolení, jako majitele a vydavatele časopisu "Stráž Lidu" v Prostějově, počal v srpnu 1924 vydávati v Přerově spolu s dalšími dvěma obžalovanými časopis zvaný rovněž "Stráž Lidu", úplně prý stejné úpravy a formátu jako byl časopis vydávaný Janem Kamenářem v Prostějově, označiv jej ročníkem a číslem, jakoby šlo o pokračování časopisu Kamenářova. Obecenstvo prý bylo tímto způsobem klamáno o totožnosti obou časopisů a většina odběratelů prý v domnění, že jde o časopis totožný, přešla k časopisu novému a odebírá dosud "Stráž Lidu" v Přerově.

Obžaloba byla doručena A. Vrtaníkovi 28. září 1925, přelíčení však dosud nebylo ustanoveno, poněvadž obviněný byl zatím zvolen poslancem Národního shromáždění.

Krajský soud v Olomouci žádá tudíž o jeho vydání.

Imunitní výbor dospěl k přesvědčení, že tu nejde o činnost souvisící s vykonáváním poslaneckého mandátu, a navrhuje posl. sněmovně, aby posl. Vrtaník k trest. stíhání vydán byl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Vrtaníka.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Vrtaníka.

Tím vyřízen jest 10. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti zem. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro zločin veř. násilí podle §§ 81 a 82 tr. zák., přečin proti veř. pokoji a řádu shluknutím podle §u 283 trest. zákona a přestupek proti bezpečnosti majetku podle §u 468 tr. zák. (tisk 721).

Zpravodajem jest p. posl. Riedl. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Riedl: Slavná sněmovno! Zemský trestní soud v Praze žádá za souhlas s trestním stíháním posl. Haruse pro zločin veř. násilí podle §§ 81 a 82 tr. zák., přečin proti veř. pokoji a řádu shluknutím podle §u 283 tr. zák. a přestupek proti bezpečnosti majetku podle §u 468 tr. zák.

Uvedených deliktů prý se posl. Harus dopustil u příležitosti demonstrací dne 11. června t. r. na Havlíčkově náměstí v Praze tím, že prý vyťal nadstrážníku Musilovi políček, srazil mu helmu s hlavy a pak ji pošlapal.

Imunitní výbor vyslovuje názor, že kdyby byl posl. Harus dopustil se skutečně činů za vinu mu kladených, byl by přestoupil dovolenou mez poslanecké imunity, a navrhuje proto, aby posl. sněmovna posl. Haruse vydala k trest. stíhání pro §§ 81, 82 a 468 tr. z.

Naproti tomu však navrhuje nevydávati posl. Haruse pro přečin podle § 283 tr. z., poněvadž souviselo s vykonáváním poslaneckého mandátu, když posl. Harus zúčastnil se demonstrací na místech nejohroženějších.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme ihned k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Haruse, pokud jde o §§ 81, 82 a 468 tr. zák., ale aby nesvolila k trest. stíhání téhož pana poslance pro přečin podle §u 283 tr. zák.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla svoliti k trest. stíhání posl. Haruse, pokud jde o §§ 81, 82 a 468 tr. zák., ale nesvoliti k trest. stíhání téhož pana poslance pro přečin podle §u 283 tr. zák.

Tím vyřízen jest 11. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž je:

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Tománka pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 643).

Zpravodajem je p. posl. Votruba, jemuž uděluji slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě žádá přípisem z 18. ledna 1926, č. 1132/26, aby posl. sněmovna vyslovila souhlas k trest. stíhání posl. Tománka pro přečin pomluvy podle §u 1, §u 3, odst. II, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914.

Přečinu toho se prý dopustil Florián Tománek, že dne 23. ledna 1925 uveřejnil v časopise "Slovenské Ľudové Noviny" článek pod názvem "Hrušovský v politike", kde nazývá posl. Hrušovského zlopověstným panamistou, husoluteránem, sodemitou a obviňuje ho z nízkých a nečestných skutků.

Že pisatelem inkriminovaného článku jest posl. Tománek, vysvítá z vlastního jeho přiznání se k tomu v předběžném vyšetřování.

Záležitost tato byla již předmětem jednání imunitního výboru v minulé posl. sněmovně, jenž se usnesl, aby posl. Tománek k trest. stíhání byl vydán. Ježto Florián Tománek na novo poslancem byl zvolen, žádá státní zastupitelství v Bratislavě opětně za souhlas k jeho trest. stíhání.

Imunitní výbor v souhlase s dřívějším usnesením ze dne 8. července 1925 navrhuje, aby posl. Tománek k trestnímu stíhání byl vydán.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava tedy odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání p. posl. Tománka. (Posl. Hlinka: Prosím o sčítanie hlasov!)

Byl jsem požádán, abych dal provésti sčítání hlasů. Vyhovím této žádosti.

Prosím tytéž pány zapisovatele, aby spolu se sněmovními úředníky vykonali sčítání hlasů v týchž úsecích.

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovily se pro návrh pana zpravodaje 83 hlasy, proti 76 hlasů. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Tománka.

Vyřízen je 12. odstavec pořadu.

Přistoupíme k odstavci dalšímu, jímž je:

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Bechyni za souhlas s trest. stíháním posl. Haruse pro přestupek §u 312 tr. zák. a §u 14 zákona shromažďovacího ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. (tisk 677).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Okr. soud v Bechyni ze dne 28. května 1926, č. T 60/26, žádá za vydání posl. Haruse, poněvadž týž po rozpuštěné schůzi komunistické strany v Bernarticích dne 28. března 1926 prohlásil se prý o politickém úředníku dr Merunovi nešetrným způsobem a učinil při tom nevhodné posunky, dále pak že týž den po rozpuštění jiné schůze neopustil místnost.

Imunitní výbor, projednav záležitost, dospěl k přesvědčení, že jednáním svým posl. Harus nepřekročil mezí poslanecké imunity, ani pokud jde o výroky jeho, ani pokud jde o posunky, poněvadž tyto míněny byly všeobecně bez poukazu na určité úřední osoby nebo určitý úřad. Také v případě přestupku shromažďovacího zákona neshledal imunitní výbor překročení poslanecké imunity, poněvadž výroky i posuňky staly se před nahodile přítomným lidem, nikoli před shromážděním v tom smyslu, pro jaké se žádá povolení politickým úřadem.

Navrhuje tudíž imunitní výbor posl. sněmovně, aby posl. Harus k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Haruse.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Haruse.

Tím vyřízen je 13. odstavec pořadu a přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Podbořanech za souhlas s trest. stíháním posl. Haiplicka pro přestupek podle §u 19 shromažďovacího zákona ze dne 15. listopadu 1867, č. 135 ř. z. (tisk 410).

Zpravodajem jest p. posl. Kříž. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Kříž: Slavná sněmovno! Okr. soud v Podbořanech žádá o vydání posl. Haiplicka pro přestupek zákona shromažďovacího, jehož se měl dopustiti tím, že dne 3. února 1926 na náměstí v Podbořanech neoprávněně svolal a později neopustil okamžitě shromáždění vládním zástupcem rozpuštěné.

Imunitní výbor při posuzování tohoto případu došel k přesvědčení, že posl. Haiplick poslaneckou imunitu nepřekročil, a navrhuje proto posl. sněmovně, aby posl. Haiplick k trest. stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Haiplicka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.).

To jest většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Haiplicka.

Tím vyřízen je 14. odstavec pořadu a přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

15. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zástupiteľstva v Bratislave za súhlas k trest. stihaniu posl. Čulena pre prečin rušenia obecného mieru podľa §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky a prečin podľa §u 18, č. 1 a 3 tohože zákona (tisk 430).

Zpravodajem jest p. posl. dr Slávik. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Slávik: Pán posl. Čulen v Lozorne dňa 13. decembra 1925 takto rečnil: "Príčinou terajších pomerov je doterajšia vláda, ktorá drží s kapitalistami. Bývalá vláda za dobu jej šesťročného vládnutia pre robotnícky ľud nič neurobila. Terajšia vláda tiež nebude lepšia, poneváč min. predseda Švehla povedal, že tak bude pokračovať, ako pokračovali dosiaľ." Pri tej príležitosti nazval členov vlády "zlodejmi". Ďalej takto pokračoval: "Veľkostatkárom sa dane odpúšťajú, keď aj môžu platiť, a robotníci a maloroľníci, keď aj nemôžu, platiť musia aj vtedy, keď ím sviňa skape. Naša republika nie je demokratická, poneváč na prianie Francúzska drží veľký počet vojska, aby chránil francúzsky kapitalizmus a imperializmus." O Alice Masarykovej hovoril, že sbiera na Čsl. Červ. Kríž po 1 Kč, aby bola znovu válka, aby za kapitalismus krvácal robotnícky ľud.

Imunitný výbor navrhuje posl. snemovni, aby vydala posl. Čulena pre výroky proti vláde.

Naproti tomu navrhuje imunitný výbor, aby posl. Čulen pre prečin podľa §u 18, č. 1 a 3 zákona na ochranu republiky vydaný nebol.

Předseda: K této věci jsou přihlášeni řečníci, zahájíme proto rozpravu.

Prve však navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla na 15 minut. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Stanovená lhůta jest přijata.

Ke slovu jest přihlášen "proti" p. posl. dr Gáti. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP