Středa 30. března 1927

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo pan posl. dr Halla.

Posl. dr Halla: Slávna snemovňa! Nemienim podporovať vývody p. referenta vládneho návrhu o volebnom práve príslušníkov brannej moci a četníctva, ani nechcem hájiť a doplňovať dôvodovú zprávu vlády k tejto predlohe zákona. Hlasovanie reprezentantov národa ukáže, či väčšina tejto snemovne uznáva štátne záujmy, na ktoré poukazuje vláda, ústavno-právny výbor a celý rad predrečníkov, za tak závažné, aby odôvodnily úpravu volebného práva a vylúčenie istej skupiny občianstva, totiž príslušníkov ozbrojenej moci a četníctva, z práva a povinnosti hlasovania. Ja len chcem vziať v ochranu vládu, ktorej včera s tohoto miesta pán posl. dr Dérer zazlieval, že nechová dosť rešpektu voči parlamentnému ústavno-právnemu výboru tým, že svoje predlohy dostatočne neodôvodňuje, a chcem brániť aj ústavno-právny výbor proti tvrdeniu, akoby atmosféra tohoto výboru a jeho pojednávania zmenily sa na úkor prestiže, ktorý si tento výbor vydobyl v periode predošlej.

Pán posl. dr Dérer indirektne vytýka, že predloha, ktorú pojednávame, nebola odôvodnená tak, aby rozptýlila a vyvrátila pochybnosti, či návrh nesiaha snáď na piliere nášho štátu, či neporušuje náš základný štátny zákon, ktorý dekretuje demokraciu, rovnoprávnosť občiansku za štátnu ideu našej republiky, či totiž nenarušuje ústavnú listinu.

Voči pánu posl. dr Dérerovi odvažujem sa tvrdiť, že odôvodnenie vládne, ktorým táto predloha sa odporúča, môže úplne postačovať tým, komu na srdci leží dobro štátu, vnútorný pokoj a poriadok, a všetci tí, ktorí vo výboroch už odhlasovali alebo v plénu snemovne svojím hlasom predlohu prijmú, môžu tak urobiť s dobrým svedomím a v úplnom presvedčení, že nenarušia ani litierky, ale ani ducha našej ústavy.

Nechcem proti strane, ku ktorej patrí pán posl. dr Dérer, a tým menej proti samému pánu posl. dr Dérerovi, ktorého opravdovú úzkosť o blaho republiky a o demokraciu poznáme, používať citátu z profesora Weyra, spolutvorcu našej ústavy, z nedeľňajších "Lidových Novín", kde v polemike proti prof. Rauchbergovi píše, že sa u nás objavila skupina ľudí, ktorým sa stalo hájenie ústavy priamo mániou, ktorí v každom počine vlády a v každom zákone cítia útok na ústavnú listinu, a tak stávajú sa akýmisi neoficiálnymi tovarišmi ústavnému súdu. Nie, tak zlomyseľným nie som, ale prisvedčiť musím menovanému právnikovi a politikovi, že skutočne žijeme v atmosfére, kde prišlo do zvláštnej obľuby prepínanie a zveličovanie všetkých zjavov, ktoré môže ľahko zkresľovať skutočnosť a zaviesť nás na bludné chodníky.

Názor náš, väčšiny ústavno-právneho výboru a tých, ktorí dajú svoj hlas predlohe o odobraní volebného práva príslušníkom brannej moci a četníctva je, že predloha nie je v odpore so zásadným ustanovením ústavnej listiny §u 8 a §u 13, ktoré ustanovujú, že poslanecká snemovňa a senát volia sa podľa všeobecného, tajného, rovného a priameho práva hlasovacieho, podľa zásady pomerného zastúpenia. Predloha nie je v odpore menovite ani v §§ 9 a 14 úst. listiny, podľa ktorých právo voliť do poslaneckej snemovne, rešp. senátu, patrí všetkým štátnym občanom bez rozdielu pohlavia, ktorí prekročili 21. rok (u senátu 26. rok) a vyhovujú ostatným podmienkam poriadku volenia.

Z tohoto všeobecne vysloveného znenia §u 9 je predsa zrejmé, že nie je myslené ako právne pravidlo, ktoré má bezprostrednú záväznosť, ale je jasné, že ústavná listina predpokladá a očakáva, že iné právne opatrenia, iné zákony určia bližšie podmienky volebného práva. Ústavné listiny stavia len zásadu, že volebné právo je všeobecné, že patrí mužom ako ženám, ustanovuje direktívu budúcemu zákonodarstvu, že nesmie ani snížiť ani zvýšiť vekovú hranicu. Všetky ostatné podmienky ustanoviť ponecháva ústavná listina zákonom iným, na prvom mieste ovšem poriadku volenia a zákonu o soznamu voličov. Sú teda tieto zákony volebný a zákon o sozname voličov prevádzacími zákony ku všeobecným ustanoveniam ústavnej listiny, bez ktorých by podľa samého §u 9 ústavnej listiny ani voliť sa nedalo a bez ktorých by princípy vyslovené v §§ 9, 10, 14, 15 a 17 nemaly ani žiadneho skutočného právneho obsahu.

To znamená, že nárok na voličské právo nevyplýva zo všeobecného ustanovenia ústavnej listiny, ale zo zákonov zvláštnych, z konkrétnych noriem poriadku volenia a zo zákona o stálych voličských soznamoch. Týmto zákonom ústavná listina sverila podrobnejšiu a určitejšiu úpravu volebných a voličských oprávnení. (Předsednictví převzal místopředseda dr Buday.)

Zákonodarca, ktorý vydal ústavnú listinu, iste vedel, že nebudú k právu volebnému pozvaní všetci, ktorí dosiahli 21, rešp. 26 rokov, že bude stanovená ešte iná kvalifikácia voliča, ešte iné podmienky, teda isté obmedzenia, že budú jednotlivci, áno celé skupiny jednotlivcov vylúčené z práva volebného bez toho, že by bol narušený princíp všeobecnosti volebného práva. Túto voľnosť vylučovať ponecháva ústava zákonom prevádzacím, pokiaľ ovšem budú sa držať vyslovenej direktívy.

Skutočne vyššie záujmy štátne kázaly, aby vo volebnom poriadku bola celá rada občanov z volebných práv vylúčená. Menujem len výlučne tých, ktorí nemajú aspoň 3mesačný stály pobyt v určitej obci, ktorým sa okruh osôb oprávnených značne snížil.

Takýchto vylučovacích podmienok môže byť viac, koľkokoľvek, môže to byť zvýšenie doby stáleho pobytu na 6 mesiacov, áno aj na rok, ako je to v Rakúsku, beztoho, že by sa tým ústava narušila. Preto ani dnes, keď osnovu prijmeme, nehrešíme proti litere ústavnej listiny.

Opozícia nemôže teda právnickými dohodami posilovať svoje námietky proti prejednávaným návrhom, nemôže svoj odpor proti ním podoprieť poukazom na vedu, na literatúru a názory učencov, okrem prof. Rauchberga.

Môže ovšem mať rozdielné stanovisko s nami v posudzovaní a hodnotení vyšších štátnych záujmov, ktoré vyvolávajú tento návrh. Môže považovať strannícku agitáciu v armáde za zjav pre štát potrebný, môže sa jej páčiť strannícka predpojatosť u strážcov bezpečnosti - četníkov, môže pokladať za užitočné štátu, aby eventuelná niektorá skupina mala k zdôrazneniu svojich politických argumentov kulomety a delá. Snáď sa niekomu môže zdať výhodným pre poplatníctvo a verejnosť, keď bude musieť platiť žold a odev a stravné sborom mladých politikov v uniforme. To je vec názoru a vkusu a politických zámerov!

Konečne musel by som honorovať odpor opozície, keby vyplýval z odôvodnených obáv, že hoci litera zákona zostáva neporušená, predsa duch ústavnej listiny sa predloženými zákonmi ruší. To by bolo v tom prípade, keby okruh občianstva z práv volebných vylučovaného bol tak veľký, že by občianstvo k voľbe oprávnené mohlo stvoriť novú politicko-sociálnu štruktúru štátu. V našom prípade však ide len o niekoľko desiatok tisíc hlasov, z ktorých prevažná väčšina patrí občanom pre svoju mladosť a nezkúsenosť menej dôležitým pre rozhodovanie o osudoch štátu.

Konečne ako aj mnohí predrečníci z opozície potvrdili, vojsko nepatrí vo svojej masse jednému politickému názoru a smeru, ale ku stranám všetkým a úbytok hlasov postihne všetky strany proporcionálne k stavu dnešnému. Nehrozí teda žiadny štátny prevrat alebo porušenie rovnováhy strán. Preto nevidím dôvodu k obavám, že duch ústavy prijatím predlohy utrpí.

Rozhodne nemôžem uznať námietku, že pojednávaná predloha odporuje §u 106 ústavnej listiny, podľa ktorého zrušujú sa privilegiá pohlavia, rodu a povolania.

Je predsa evidentné, že náš nový štát reagoval tu na politicko-právny stav starého režímu, vyvinuvší sa z historických sriadení štátnych feudálnych alebo monarchistických, ktoré dávaly istým osobám alebo skupinám prednosti a právne výhody, iným zase obmedzenia a privilegiá odióza. V našom prípade však nemožno hovoriť o privilegiách stavu vojenského, lebo vtedy podľa dôsledkov názorov opozície musela by sa žiadať rovnosť žien a mužov i vo službe vojenskej, nech už by sme považovali za privilegovaný stav vojenský alebo nevojenský. Ale i v tomto prípade ústava vyslovuje len zásadu, ktorú upravovať má zvláštné zákonodarstvo.

Vo verejnosti vidíme a ako docela prirodzené pochopujeme zákonné obmedzenia, ktoré má skoro každý stav bez toho, že by sme ich považovali za porušenie rovnosti občianskej. Pripomínam len úradnícku pragmatiku a rôzne inkompatibility, ktoré i v zákonodarstve našly svoje vyjadrenie. Keď môže byť vojenské súdobníctvo slučiteľné s ústavou, teda aj predpisy o výkone politických práv nemusia budiť hrôzu obhájcov ústavy.

Slávna snemovňa! Predloha o odobraní volebného práva vojsku a četníctvu v činnej službe neodporuje ústavnej listine, keďže dáva len vo vnútri všeobecných zákonov štátnych a v ich medziach určité predpisy. A tieto medze neprekročujú direktivy §§ 9 a 14.

Predloha je teda len doplnok volebných poriadkov a zákona o stálych soznamoch voličských, ktoré sú zákony jednoduché, nie ústavné, a preto môžu byť menené prostou väčšinou.

Štátne záujmy, ohľad na prospech štátu, ohľad na nebezpečenstvo, ktoré skrýva v sebe zpolitizované a politizujúce vojsko pre pokoj a bezpečnosť štátu z historie národov i z poučenia cudzích ríší dneška známe, ohľad na armádu samú, ktorú prajeme si mať ovládanú jedným duchom, nezaťaženú stranníctvom a bočnými záujmami, teda disciplinovanú, spoľahlivú a silnú, káže nám, aby sme hlasovali za predlohy. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda dr Buday (zvoní): Ďalším zaznamenaným rečníkom je pán posl. Muna. Dávam mu slovo.

Posl. Muna: Hned na počátku své řeči jsem nucen promluviti o konkretním opatření vlády, které v souvislosti s projednávanými vojenskými předlohami musí působiti dojmem krajně znepokojujícím a pobuřujícím.

Jedná se opatření vlády vůči tisku. Podobná opatření v minulosti vždy ohlašovala blízkost bezprostředně válečné situace. Jde o toto:

V těchto dnech rozeslalo ministerstvo vnitra okresním politickým správám a státním policejním úřadům reservát, který obsahuje opatření proti tisku povahy přímo válečné. Jsou to opatření daleko ostřejší, než byla opatření rakouské vlády v r. 1908, v době anexe Bosny a Hercegoviny, a v roce 1912, v době válečného konfliktu na Balkáně. Opatření proti tisku, obsažená v reservátu ministerstva vnitra, který byl v těchto dnech rozeslán, jsou takové povahy, jako byla opatření rakouské vlády při vypuknutí světové války v r. 1914.

Zřejmě v důsledcích tohoto reservátu včera byli povoláni na policejní komisařství v Kladně, které je expositurou policejního ředitelství v Praze, redaktoři tamních časopisů a správce policejního komisařství oznámil jim obsah tohoto rozsáhlého reservátu, v němž se praví:

Tisk nesmí psáti o přesunech vojenských těles anebo jejich částí. Nesmí psáti o výzbroji a výstroji vojenských těles, nesmí psáti o počtu zbraní, o nářadí a vojenských potřebách jakéhokoliv druhu, nesmí psáti o obranných zařízeních, opatřeních a zřízeních; nesmí psáti o mobilisačních přípravách. Tiskem nesmí býti uveřejňován počet odvedených branců, nesmí býti nic psáno o kontingentu branců, ať se týká záloh nebo aktivních vojáků. Nesmí býti psáno o zásobách zbraní a výstroje. Mezi zbraně se počítají pistole, pušky, bajonety, pobočné zbraně, plynové masky, děla, reflektory atd. Mezi výstroj se počítají předměty ženijního oddělení: krumpáče, motyky atd. Ani ze závodů, ve kterých se pracuje pro cizí mocnosti, jako je na příklad Škodovka, nesmí býti oznamováno nic o omezování práce, propouštění dělnictva a tak podobně. Nesmí býti také ničeho sdělováno o výrobě tanků.

Ve výnosu se praví, že náš stát musí míti zájem na tom, aby všechna výzbroj byla utajena cizím mocnostem. Má prý to velikou cenu, když stát může ve válce překvapiti cizí mocnosti neznámou zbraní. Klasickým dokladem toho bylo použití tanků ve světové válce francouzskou armádou.

Dále nesmí býti ničeho sdělováno o postavení obranných opatření proti letadlům, zejména nic o postavení kulometů, odrážecích děl a světlometů.

Redaktoři byli upozorněni, že otištěné zprávy o shora uvedených skutečnostech nejenom že propadnou konfiskaci, ale redaktoři a pisatelé budou subjektivně trestně stíháni na základě zákona na ochranu republiky.

Tedy zdá se, že i vydavatel Batovcova kalendáře, kde je uveřejněn mírový stav vojska a podobné věci i vydavatel vojenského schematismu může býti trestně stíhán na základě zákona na ochranu republiky.

Tento reservát má povahu prováděcího nařízení k vyhlášce ministerstva národní obrany ze dne 27. ledna 1927 uveřejněné v Úředním listě. Dělnická třída tohoto státu a s ní jistě celá veřejnost chce věděti a s úžasem se táže, jaké se to dějí přesuny vojenských těles nebo jejich částí, že se o nich nesmí psáti a že musí zůstati skryty před zraky celé veřejnosti. Jaké mobilisační přípravy a proti komu tyto přípravy jsou namířeny a proč se o nich nesmí psáti? Proč tisk nesmí tyto zprávy sdělovati veřejnosti? Celá dělnická třída chce a musí věděti, zda tyto mobilisační přípravy jsou v určité souvislosti s konfliktem italsko-jugoslavským či zda Československo získáno bylo pro anglickou orientaci a zda tyto přípravy jsou součástí velikého protisovětského plánu. Proč se nesmí psáti o vojenské výstroji a výzbroji, jestliže nejde o zbrojení přesahující daleko rámec normálního zbrojení. Proč se nesmí psáti o počtu odvedenců, proč se nesmí psáti o vojenských dodávkách, o rozsahu těchto dodávek a o tom, pro koho pracují naše závody? To jsou otázky, na které žádáme důrazně bezodkladnou odpověď.

Z vládních lavic a z vládního tisku často slýcháme, že politika komunistů je politikou přehánění a že komunisté malují válečné nebezpečí, které de facto neexistuje. Reservát ministerstva vnitra vydaný v souhlase s ministerstvem nár. obrany však dokazuje, že jsme ani nepřeháněli, ani se nemýlili, když jsme poukazovali na hrozící nebezpečí nových válečných konfliktů, ba že jsme tohoto nebezpečí ani nedocenili. Opatření, která se dějí, jsou dokladem toho, že jsme zcela správně a kriticky posuzovali výrok presidenta Masaryka o stoletém míru. Jsou snad opatření chystaná ministerstvem vnitra v souhlase s ministerstvem nár. obrany a ministerstvem věcí zahraničních v určité souvislosti s výsledkem zájezdu presidenta Masaryka do Ženevy a jeho rozmluv s vedoucími evropskými státníky? Kdyby tomu tak bylo, potvrdil by se opět názor komunistů na Svaz Národů, potvrdilo by se opět, že Svaz Národů není nástrojem míru, nýbrž že schůze Svazu Národů jsou nejvhodnější příležitostí k intrikám, při nichž se kují a osnují válečné plány. Stupňování mezinárodní politické nervosity, italská ratifikace uloupení Besarabie, konflikt italsko-jugoslavský, široce založená akce proti Svazu sovětských republik, protisovětské intriky v okrajových státech přibaltických, jsou plody a bezprostředními důsledky posledního zasedání Svazu Národů.

Upozorňujeme na tyto skutečnosti celou veřejnost a voláme zejména dělnickou třídu tohoto státu na stráž. Válečné nebezpečí je bližší, větší a bezprostřednější, nežli si dělnická veřejnost uvědomuje. Ministerstvo vnitra zapovídá tisku, aby včas informoval veřejnost o hrozícím nebezpečí. Komunistická strana nedá si zapovídati a najde vždycky cesty a prostředky, aby dělnickou třídu o tom, co se chystá, informovala přes všechny zákazy všech ministerstev, které zde máme. (Souhlas a potlesk komunistických poslanců.)

V souvislosti s touto věcí chci promluviti ještě o druhé věci, bezprostředně před hlasováním o vojenských předlohách. Je to poměr Československa k západoevropským kapitalistickým státům, zejména k Anglii, a na druhé straně poměr ke Svazu sovětských socialistických republik. Vojenské předlohy samozřejmě úzce souvisí se zahraniční politikou státu. Jak je možno, že právě teď, kdy vláda opovažuje se naléhati na odhlasování vojenských předloh, mlčí, jakoby ji zařezal, o mezinárodní politice? Jak to, že není možno dostati zahraničního ministra ani do sněmovny, ani do výboru, aby tam zaujal stanovisko k akutním zahraničním otázkám? A jestliže snad již dnes dr Beneš nepovažuje se ve vládních stranách za způsobilého, aby plnil tento úkol, proč neujme se slova k projevu o zahraniční situaci a o zahraniční politice státu min. předseda dr Švehla? Komunistická strana v posledních měsících znovu a znovu naléhala na vyjasnění příčin, pro které není provedeno právní uznání Svazu sovětských socialistických republik Československem. I na psaní vážné části tisku buržoasních stran možno vycítiti, jak právě nyní jest tato otázka akutní. My jsme před krátkou dobou s této tribuny položili vládě zcela formálním způsobem otázku, zda jest ochotna uznati Kantonskou vládu v Číně. V obou směrech vláda tvrdošíjně mlčí. Nenaléháme na odpověď proto, že by snad od československého uznání závisel osud SSSR, nebo osud kantonské vlády. Ale i poměr ke SSSR, i poměr k revoluční Číně je v dnešní situaci příznačným proto, jsme-li opravdu samostatným státem a můžeme-li dělati samostatnou zahraniční politiku. Mlčení vlády je pro nás znamením, že samostatnými nejsme. Jakmile však zjišťujeme, že nejsme samostatní, pak není také samostatnou ani naše vojenská politika a ve vážné chvíli nebude také samostatně určována případná naše účast na válečných událostech. Politiku, která zavléká nás do takové odvislosti, že pro cizí zájmy máme nésti břemena velkého militarismu a zítra snad ohromné oběti krvavé války, nelze nazvati jinak než zločinem. Vláda, která žádá na sněmovně schválení vojenských předloh, jest povinna také jasně informovati veřejnost o svém poměru k Německu. Máme dojem, že také v tomto ohledu jsou ukrývány tajnou diplomacií skutečnosti, které nesnesou dobře světla veřejnosti. Dnešní večerník "Národních Listů" bije na poplach případně prudkým článkem, nadepsaným "Je naše armáda pod kuratelou Německa?" Nemáme dojmu, že by šlo jenom o to, že ve vojenské příručce byl nějaký citát z Palackého. Proč v posledních dnech zasypal nový československý vyslanec v Berlíně, osobní důvěrník min. předsedy Švehly, bývalý poslanec této sněmovny, dr Chvalkovský takovou záplavou pochvalných a přátelství Československa zaručujících slov krvavého psa německé říše Hindenburga, že celá veřejnost byla tím zaražena? Protestujeme se vší rozhodností, aby to ujišťování o úctě a přátelství, které jménem republiky bylo dr Chvalkovským předneseno krvavému Hindenburgovi, bylo vydáváno za stanovisko obyvatelstva tohoto státu. Pracující lid tohoto státu a veliká většina obyvatelstva Československa chová bezmeznou nenávist k tomuto Hindenburgovi, který hnal miliony proletářů na válečná jatka v zájmu německých kapitalistů a imperialistů. V době, kdy Švehla posílá takové ujišťování Hindenburgovi, kdy současně domácímu tisku dává válečné úkazy o tom, co nesmějí o vojenských věcech psáti, v té době vojenské předlohy musí působiti dojmem znepokojujícím a pobuřujícím.

Konečně je nutno říci několik slov v souvislosti s vojenskými předlohami o poměru nynější vlády k Horthyovským Uhrám. Jako k Hindenburgovi chová se nyní vláda neobyčejně vlídně a přátelsky také k Horthymu. Ani slova nevidíme ve vládním tisku o nebezpečí monarchistické restaurace v Uhrách a přece právě teď stává se toto nebezpečí tak akutním, že i druhá internacionála aspoň tady byla nucena o něm jednati a sen. dr Soukup napsal proti němu v "Právu Lidu" dlouhý článek. My jsme minulý týden v interpelaci o procesu proti soudruhům Szanto a Vagimu upozornili na mezinárodní obnovené persekuce dělnického hnutí v Uhrách. Upozornili jsme, že tím Horthy sleduje dva cíle: jednak prosaditi u západních velmocí možnost zvýšeného zbrojení v Uhrách, jednak zkonstruovati druhý důvod pro monarchii v Uhrách. Vláda ovšem nechala naši interpelaci zase bez povšimnutí. Za to zakázán byl plakát, zvoucí na schůzi o Horthyovském režimu a o bílém teroru v Uhrách, kterou svolává Mezinárodní rudá pomoc na Žofín.

V těchto dnech máme zde telegramy, že velvyslanecká konference zrušila kontrolu nad vojenským zbrojením Maďarska, určenou trianonskou smlouvou. Také v otázce monarchistické restaurace jsou v pohybu temné síly, na něž znovu upozorňujeme. Anglie a Italie chvatně obkličuje Maďarsko a Rumunsko. V diplomatickém zákulisí se mnoho mluví o unii mezi Rumunskem a Uhrami. Napřed unie hospodářská a celní, později vojenská a politická. Poněvadž se podařilo koupiti za několik milionů lir albánského presidenta, počítají Anglie a Italie už zcela určitě s tím, že jen od velikosti ceny závisí, aby pro temné plány světové kontrarevoluce byl pevně získán i Bethlen. Autonomie Sedmihradska pod vladařstvím Bethlena, který jest rodem ze Sedmihradska a má tam své velkostatky, "úprava hranic" Podkarpatské Rusi a východního Slovenska má dokončiti kruh kontrarevolučního obklíčení, které z Londýna přes Řím, přes Albanii, přes Budapešť, Rumunsko a Polsko do Baltických států organisuje konservativní anglická vláda.

V této situaci pro Československo jistě vážné, není východiskem zvýšené zbrojení a zostření policejních opatření proti lidu, zvýšení vnitřní reakce. Vláda, která myslí na tuto cestu, hraje hazardní hru. Jen když se Československo opře o lid, jen když bude dělati opravdu samostatnou politiku vnitřní i zahraniční, když nebude nástrojem intrik kapitalistických velkostátů, když samo vyšedši z revoluce, nebude se báti revolučních sil, jež jsou silami budoucnosti, jen když svrhne nynější vládu buržoasie a svěří svůj osud vládě dělníků a rolníků, jen tenkráte tato zem zachrání se před zkázou, které kapitalism a všecky kapitalistické státy v dějinném období revoluce neodvratně jdou vstříc. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda dr Buday (zvoní): Ďalším zapísaným rečníkom je pán posl. David. Udeľujem mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP