Čtvrtek 5. května 1927

Môžeme sa potom čudovať nespokojnosti? Môže sa potom niekto rozčuľovať, že náš chudobný roľnícky ľud reptá a bráni sa? Som nútený vyhlásiť, že finančná správa, ktorá sa obmedzuje na úrady a nemá pochopenia pre život a skutočnosť - podkopáva pokoj a blaho štátu. To sa stalo na východnom Slovensku. A ja apelujem úctive a veľmi dôrazne na pána ministra financií, aby túto doterajšiu prax prísne zakázal a aby naplnil naše finančné úrady novým demokratickým a republikánskym duchom.

Toľko len na krátko o tom, čo bolo dosiaľ. Čo bude, nás prirodzene veľmi zaujíma, lebo chceme žiť ako ľudia a ako občania demokratického a teda spravodlivého štátu.

A tu by som si dovolil poznamenať, že nový finančný zákon bude mať len tak žiadaného dobrého účinku, ak bude postarané o to, aby finančné úrady konaly svoju povinnosť dobre a spravodlive, ako sa na republikánskych úradníkov sluší.

Navrhujem preto, aby finančné úrady neboly úradmi trestajúcimi, alebo - keď nimi byť majú a či snáď musia - nech sú jeho trestné senáty složené tak, ako som navrhoval pri daňových komisiách. Poviem to úprimne: bojím sa bezohľadnosti finančných úradov, bojím sa toho, že budú pokračovať bez smyslu pre skutočnosť a že rozbúria ľud a prispejú tak krajnej nespokojnosti v štáte. Som presvedčený, že práve finančné úrady spokojnosť alebo nespokojnosť regulujú najviac. Nie je nič platné, že pán minister má dobré úmysly, keď nerozhoduje na naších dedinách pán minister, ale exekútor. Vláda a pomery posudzujú sa podľa jednotlivostí a ja sa musím ponosovať, že tieto jednotlivosti boly v naších východo-slovenských krajoch často tak zle prevádzané, že poškodily aj dobrý pomer Slovákov a Čechov, na ktorom je závislá celá naša budúcnosť.

Poznal som ako legionár v zahraničnom odboji Čechov dobre a poznal som v nich idealistov, ktorí nás poučovali, vychovávali a nás viedli. Bolo medzi nami opravdové, srdečné bratstvo. Po návrate domov zamiešali sa ale medzi nás rôzné živly - s českej strany germanofilské, so slovenskej maďarónske - a tie vynaložily všetko, aby dobrý pomer Čechov a Slovákov narušily a bratstvo rozbily. Títo ľudia, často do vlasteneckého rúcha zahalení, sú priamymi nepriateľmi štátu a slobody a sú v cudzích službách.

A s poľutovaním musím prehlásiť, že mnohí z nich prišli na Slovensko, vnikli do úradov a začali rozkladnú prácu. Nestoja na strane ľudu, nepomáhajú ľudu, nemilujú ľud. Vyvolali nespokojnosť mnohých poriadnych Čechov, tým viacej ale Slovákov. Je najvyšší čas, aby takíto ľudia boli zo Slovenska odstránení a aby ich miesta boly postúpené uvedomelým Slovákom, ktorí čakajú, aby svojmu národu mohli slúžiť na zodpovedných miestach spolu s Čechmi, majúcimi také vlastnosti, aké mali v legiách, s Čechmi, ktorí slovenskej duši rozumejú a chcú jej rozumieť, ktorí vidia v Slovensku časť republiky a nie územie, v ktorom môžu robiť kariéru a peniaze. Nesmiete zabúdať, že Slovensko chce konečne žiť po dlhých rokoch utrpenia a poddanstva. Slovensko chce si usporiadať pomery podľa skutočnosti slovenskej a musí odmietať, aby tieto pomery chcel dávať do poriadku niekto, kto Slovensko nepozná a pozerá na toto tak, ako na pokročilé, vyvinuté a bohaté české zeme. Chceme mať slovo pri úprave daňových otázok, chceme mať účasť pri riešení otázky drahoty, lebo túto nerobí slovenský roľník, ale priekupník, ktorý lacno kupuje a draho predáva, chceme si usporiadať vývin národného života, a to všetko nie ku škode Čechov alebo českých zemí, ale k ich prospechu a k prospechu republiky.

Skutočnosť nás núti dôrazne žiadať nápravu neudržiteľných a nesnesiteľných pomerov východo-slovenských. Zabúda sa na naše východné Slovensko, je ďaleko Praha a Bratislava, považujú nás obyčajne za ztratených, a tak aj s nami nakladajú. A predsa aj my, tam na samom konci republiky, máme slovenske a slavianske srdce v tele, aj my sme ľudia a chceme žiť a sme dokonca aj takými štátnymi občany ako naší bratia od Bratislavy alebo od Prahy. Naše výnimočné postavenie neberie sa vôbec v úvahu. Odmietli započať s vybudovaním východo-slovenských železníc, hoci tieto najsamprv boly zákonom schválené, lebo sú to trati vojenského významu, nedávajú nám možnosť zakladať vlastné komunálné peňažné ústavy a dovoľujú zakladať filiálky pražských ústavov, berú nám teraz z Košíc knižnicu právnickej akademie a chcú zrušiť knižnicu v košickom muzeu. Či náš východo-slovenský inteligent nemá práva aspoň na knižnicu, aby sa v nej mohol vzdelávať? Či sa zabúda na to, že v Košiciach chceme mať techniku? A či slovenská a česká inteligencia nemá práva mať prístup k prameňom vzdelania, tak ako to má táto inteligencia na západe Slovenska a republiky? Protestujem proti tomuto postupu čím ostrejšie a žiadam dôrazne, aby sa už raz prestalo s takým ochudzovaním nášho kraja. Nechápu význam východného Slovenska v republike tí, ktorí takto jednajú, a je to potom všetko ku škode českého mena, lebo to robí niekoľko českých byrokratov, ktorí na Slovensku snáď ešte ani neboli.

Keď český národ budú so slovenským aj ďalej soznamovať iba byrokrati, agent-provokatéri a rôzni aféristi, ktorí si nevzali za úkol nič iného, ako špiniť zaslúžilých naších mužov o národ a štát - nebudú nikdy žiť tieto dva národy v bratskej láske a shode, nebude nikdy náš štát šťastným.

Som si vedomý vážnosti svojích výrokov a trvám na nich tým viac, že mám na mysli osud nášho ľudu východo-slovenského, ktorý bol dosiaľ nepochopený, neuznaný a bezdôvodne podceňovaný. Nie je pravda, že sme oslobodení, ale je pravda, že sa musíme ešte len oslobodzovať, oslobodené Slovensko znamená Slovensko národne uvedomelé, silné, bohaté a šťastné. V oslobodenom Slovensku prídu k platnosti Slováci a Česi budú musieť mať z toho len radosť, poneváč rady pracovníkov za štát a slobodu sa rozmnožia. Oslobodené Slovensko bude stáť tiež za jednotu Čechov a Slovákov, ale kým sa táto jednota neprejaví bratskou a nezištnou láskou - nemožno o nej hovoriť. Aby sa mi rozumelo: nech sa Slováci uplatnia v úradoch podľa svojích schopností, nech na podriadené miesta sú dosadzovaní v prvom rade len Slováci, nech nerozhoduje o každom sluhovi Praha, ale keď nie sám župan, tak aspoň Bratislava. Bude to znamenať aj úsporu.

Prišla doba, že život núti nás budovať nové hodnoty a nielen upratovať staré neporiadky. Čaká na nás práca ťažká. A ja by som rád, aby medzi nami panovalo vždy také sjednotenie a taká bratskosť, aká priniesla víťazstvo naším legiám. Porozumenie si žiadam. Porozumenie pre Slovensko vôbec a pre východné Slovensko zvlášť, lebo toto, hoci je najdôležitejšou končinou republiky - bolo a je ukrivdené. Vypočujte naše prosby a žiadosti a buďte k nám spravodliví. Trpíme a s nami trpí štát. Nedovoľte, aby sme sa museli brániť hoci tvrdými prostriedkami - máme tie isté práva, ako druhí, ba máme ich viacej: nás chudobných ožobráčila svetová vojna.

Končím a prehlašujem: spokojné Slovensko znamená spokojný štát. Kto miluje tento štát, bude napomáhať rozkvetu Slovenska a nezabudne na náš Východ, ktorý už niekoľko rokov netrpezlive čaká na nápravu nepopísateľných krívd a nespravodlivostí.

Prosím vládu Československej republiky, aby sa postarala o nápravu pomerov na východnom Slovensku. (Potlesk.)

Místopředseda Horák (zvoní): Slovo má dále p. posl. Schweichhart.

Posl. Schweichhart (německy): Slavné shromáždění! Mým úkolem jest ukázati na zvláštním případě kapitalistický třídní ráz daňové reformy. Jde hlavně o daň pozemkovou a domovní. Ustanovení předlohy o dani pozemkové neodpovídají nikterak zájmům drobných zemědělců a domkářů, kteří tvoří, jak známo, převážnou většinu zemědělského obyvatelstva. Předpisy o daních domovních znamenají však přímo těžké poškození těchto širokých vrstev, nehledě ani k nájemcům. To, že celý zákon jest podle ujištění pana zpravodaje dr Hnídka pouhým provisoriem, může být poškozeným jen slabou útěchou. V rozpočtovém výboru prohlásil pan sekční šef dr Vlasák při poradě o pozemkové dani, že rozřešení problému zdanění zemědělství jest z důvodů meritorních, praktických, fiskálních a - slyšte! - ethických možné jen ve smyslu ponechání daně pozemkové. Pan sekční šéf dr Vlasák byl by učinil velice dobře, kdyby byl právě při pozemkové dani ethiku vynechal, jako vůbec celé reformní dílo vládní většiny nemá s ethickými zásadami vůbec nic společného. Jde vskutku o ochranu holých kapitalistických zájmů, často způsobem přímo špinavým. Daňová reforma, skutečně ethickým zásadám odpovídající, musela by přinést úplné uvolnění hospodářsky slabých vrstev obyvatelstva a hospodářsky silné silněji donutit k plnění jich povinností k jejich kapitalistickému státu. Ale kapitalističtí prospěcháři ve státě dovedou ovládané vrstvy, to jest dělný lid ve městech a na venkově, nejen mistrně donucovati, aby udržovaly zařízení k potlačování lidu, na př. militarismus odvodem rekrutů, nýbrž také, aby je z vlastních prostředků svrchovaně nespravedlivými daněmi zaplatily.

Vedoucím motivem v daňové otázce bylo, vládnoucím třídám vždy přenechati podle pana ministra financí dr Engliše, přímo sladkou povinnost placení daní jiným. V Německu ku př. neplatí ještě dnes majitelé mnoha tisíc jiter nejlepší řepné a pšeničné půdy žádnou daň z příjmu. U nás jest to vedle nepřímých daní zvláště daň pozemková, která dokazuje, že velkoagrárníkům jest ještě stále vyhrazeno daňové privilegium nesmírné ceny. Daň pozemková jest tak zvanou daní výnosovou, pro jejíž základ jest rozhodujícím výnos pozemku a ne osobní příjem jeho vlastníka. Katastrální čistý výnos se bude i v budoucnu jako dnes vypočítávat podle stabilního katastru, ustaveného podle patentu z r. 1817 je to již trochu dávno. Jest charakteristické, že revise katastru v r. 1887 dala celkový obnos jen o 18% vyšší než čistý výnos katastrální, kdežto poslední přezkoušení, provedené r. 1896, dalo dokonce nižší celkový obnos než r. 1887. Již jmenované letopočty nám ukazují, že rozhodný politický vliv tenkráte měli velkostatkáři a vysoké duchovenstvo, a také dnes se provádí daňová reforma za situace, ovládané velkoagrárníky a jich trabanty. To nám vysvětluje vše. Nikdo nemůže popírati, že katastrální čisté výnosy zůstávají velice daleko za skutečnými příjmy, a že následkem toho je tu veliká výhoda pro velké majitele pozemků. Důvodová zpráva návrhu reformy stanoví pro rok 1920 čistý katastrální výnos pro Čechy, Moravu a Slezsko na 147.4 miliony, naproti tomu hrubý příjem z pozemků, jak jest zřejmý z fase pro daň z příjmu, stanoví na 2660.8 milionů korun, takže hrubý příjem jest asi 18kráte vyšší ryzího výnosu katastrálního. Vedle toho budiž poznamenáno, že bonitní rozdělení katastru již dávno nesouhlasí.

Všeobecně nutno uznati, že až dosud daň pozemková u srovnání s jinými daněmi, jež namnoze vynášejí dvanáctkráte více - viz ku př. daň z výdělku, jež se od r. 1908 zvýšila dvacetkráte - nebyla podstatně zvýšena. Co to znamená ve prospěch pánů velkostatkářů tušíme, známe-li dřívější roční pozemkovou daň určitých panstev, jež v dnešních dobře křesťanských a ryze agrárních stranách vidí své povolané obhájce. Kníže Thurn-Taxis ku př. platil před válkou ročně okrouhle 60.000 K daně pozemkové, hrabě Clam-Gallas 89.000 K, říšský hrabě Waldstein 104.000 K, říšský kníže Kinský 130.000 K, kníže Lobkowitz 145.000 K, kníže Lichtenstein 229.000 K a největší majitel půdy v Čechách, pán Šumavy, kníže Schwarzenberg 454.000 K daně pozemkové asi před 20 lety. Daň pozemková zvýšená, jak známo, toliko o 200%, resp. 400% ve formě válečných přirážek. Nutno tedy říci, že páni velkostatkáři při této daňové reformě pochodili velice dobře. Ostatně uvedl již kolega Marcha ve své řeči z 3. května několik pronikavých případů toho, jak se velkoagrárníkům dosud nadržovalo. Velkostatkář Skene na Moravě nezaplatil po několik let dávku z dědictví a majetku. Teprve loni mu byla tato daň předepsána. Naproti tomu byl drobný rolník v Brumovicích na Moravě exekuován pro 4 K. Řád německých rytířů, sídlící jak známo ve Slezsku, nezaplatil do dnes dávku z majetku ve výši 37 milionů korun. Bývalý kníže Salm-Reifferscheidt z Rájce na Moravě prodal své akcie Důlní a báňské společnosti za 25 milionů korun a dopravil peníze za hranice, aniž za to zaplatil jediný haléř daní.

Vážení! Ježto cla právě velkoagrárníkům vynášejí o miliony korun více, lze přibližně usouditi, jaké obrovské sumy se pánům půdy a obilí darují tím, že se daň pozemková nejen nezvyšuje, nýbrž ještě snižuje. Jak známo, bránil se pan ministr financí dr Engliš marně proti snížení pozemkové daně. Měřítko 22.7% ryzího výnosu katastrálního bylo opuštěno a má se nyní platiti ze sedmnáctinásobného ryzího katastrálného výnosu 2% daň pozemková a poplatku prostý 1/2% příspěvek na odškodňovací fond pro katastrofy, zřízený u zemských kulturních rad. To znamená nejen absolutní snížení daňového základu, nýbrž zmenšení daňového břemena tím, že příspěvky na fond zůstanou poplatků prosté. Snížení měřítka na 20% pro majetek lesní jest zřejmě přímým darem velkostatkářům. Naproti tomu neznamená osvobození nejmenších majetníků od zvláštních příspěvků zcela nic.

Pan kolega Windirsch, předseda klubu Svazu zemědělců, uvedl ve velikonočním čísle "Deutsche Landpost" výpočty o tom, jak působí nová pozemková daň na prospěch zemědělců. Tu pak nutno zjistiti toto: při 500 Kč ryzího výnosu katastrálního jest podle nového ustanovení platiti o 38.5 Kč méně, a to místo 1135 Kč jen 1096 Kč 50 h. Je-li polovice les, snižuje se daňový obnos o 240 Kč 25 h. Místo 1248 Kč jest na pozemkové dani zaplatiti pouze 1008.25 Kč. Nadržování velkostatkům, na lesy bohatým, jest zřejmé. U drobných zemědělců, kteří mají jen 100 Kč ryzího výnosu katastrálního, platilo by se podle nové methody na dani pozemkové o 33.20 Kč méně, a to místo 227 Kč jen 193.80 Kč. Výpočty pana kolegy Windirsche mají asi ukázati, jaký prospěch mají přívrženci svazu zemědělců z daně pozemkové. Pan Windirsch a členové jeho strany ovšem při tom zapomínají říci, že jimi povoleným zvýšením daní o 1 miliardu se břemena pro drobné zemědělce zvyšují o mnohem více, než co mohou na druhé straně získati snížením daně pozemkové. Vícečlenná domkářská rodina, která pije mnoho kávy a spotřebuje příslušné množství cukru, platí při týdenní spotřebě 2 kg cukru ročně na dani z cukru asi 200 Kč, nemluvě ani o jiných tísnivých daních, ku př. o osudné dani z obratu. Jest vskutku škoda, že pan kol. Windirsch nevypočítal svým lidem, jak veliké by bylo snížení daní pro velkostatkáře. Zde přicházejí vskutku v úvahu desetitisíce, ano někdy i statisíce korun úspor. Těmto trpícím agrárníkům nutno pomoci. Při tom kolega Windirsch zdůrazňuje, že se výsledky musí utvářeti ještě mnohem příznivěji, protože nejen u daně pozemkové, nýbrž i u ostatních daní přirážkami povinných, u daně výdělkové a domovní, byl základ pro přirážky rozšířen. Tím prý se v každém případě při stejných nákladech obcí, okresů a zemí snižuje celková výše přirážek. Rdousením všech přirážkami povinných daní 470 případně 610% a ustanovením, že se při vyměřování přirážek nesmí s daní pozemkovou nakládati hůře, než s ostatními přirážkami povinnými daněmi, se dosahuje definitivní úpravy pozemkové daně ve smyslu agrárníků. Páni velkostatkáři, kteří vlastně mají prospěch z této reformy, mohou se vskutku Svazu zemědělců poděkovati. Jim se darují miliony na daních, jednotliví malozemědělci jsou odbýváni několika haléři. Panem ministrem financí dr Englišem uvedený úbytek na daních ve výši 750 milionů prospěje tedy především velkým kapitalistům, bankám, průmyslovým koncernům atd.

Pan kol. Böllmann mluvil ve své řeči o tom, že tlak daní na sedláky je zvláště silný a ničivý v těch obcích, kde jest zastoupení v rukou lidí, kteří, jak říká pan Böllmann, necítí se zemědělstvím. Jmenoval tu některá místa, ku př. Horní Litvínov, Osek, Lom, Kopisty atd., tedy území ryze hornická. Rdousení obecních financí tam znamená pouze to, že se uhelným baronům, především mostecké důlní společnosti, darují statisíce korun. Zemědělci tím získají jen několik korun. Ostatně jsou i ryze agrární území s velmi vysokými přirážkami. Není pravdou, co tvrdí členové Svazu, že jen v průmyslových krajích, jen tam, kde vládnou zlí socialisté, dosáhly přirážky hrozné výše. Jmenuji tu jen okres Bezdružice. Ten má 1800% přirážek proto, že stavěl v loňském roce újezdní měšťanskou školu. Pan Böllmann se také chlubí tím, že v okrese postoloprtském jsou přirážky velice nízké. Musíme se však tázati, kdo tam z toho má prospěch. Kdo zná tamní poměry, najde odpověď snadno. Jest to nesmírně bohatý kníže Schwarzenberg, největší majitel půdy v okrese postoloprtském. Jest viděti jasně účinek agrární daňové politiky. Velkým se dává po lopatách, malým po lžicích. Obecní pospolitost, jak ji nyní členové Svazu zemědělců všude káží, vypadá v tomto světle velice podivně. Naproti tomu stojíme my a organisovaní malozemědělci na sociálně spravedlivém stanovisku, že snížení u daně pozemkové má prospěti výhradně drobným zemědělcům. Ve dnech 29. a 30. ledna tohoto roku v Praze konaná konference zemědělského lidu žádala osvobození drobných zemědělců ode všech státních daní až do existenčního minima 15.000 Kč ročního příjmu nebo 150 Kč ryzího výnosu katastrálního. V Čechách připadalo před převratem z 1000 poplatníků pozemkové daně na daňový stupeň do 10 korun 664 osob, na Moravě 701, ve Slezsku 691; z toho více než polovina daní dosahovala pouze výše do 2 K. Z toho vysvítá, že šlo hlavně o chudé domkáře a malozemědělce. Poměry se od těch dob nezlepšily. Ale agrární kruhy neznají v pravém slova smyslu ohledu na drobný zemědělský lid. Při sociálně spravedlivé reformě by musela pozemková daň nahoru ostře stoupati. Dnes jest vše zařízeno právě opačně. Podle našeho mínění - čím vyšší příjem z pozemku, tím větší jeho část by měla daň obsáhnouti, zvláště tenkráte, když bohatí majitelé půdy odnímají pozemky hospodářskému užití a věnují je na účely přepychové, jak je tomu na př. u parků, bažantnic atd. Výnos, přesahující vlastní výši mzdy, měl by býti vyměřen podle obecné ceny půdy a silně progresivně odstupňován. Půda, užitá k účelům luxusním, by měla podléhati zvláštní zvýšené dani. Chceme zkrátka, aby hospodářsky slabí domkáři a malozemědělci byli od daně pozemkové osvobozeni a aby za to velcí sedláci a velkostatkáři museli platiti vyšší daň pozemkovou. Chtěl bych v této spojitosti poukázati na návrh posl. Windirsche z 9. března 1926, tisk 238, v němž žádá odpis daně z příjmu pro všechny malozemědělce, jichž ryzí výnos katastrální nepřesahuje 150 korun a u nichž zároveň pravoplatně předepsaný ryzí příjem nepřekročil obnos 10.000 Kč. V odůvodnění se praví, že přijetí tohoto návrhu neznamená pro státní příjmy valný úbytek a že případný deficit lze snadno nahraditi úsporami ve vojenských vydáních. Mohli bychom se při tom pana Windirsche zeptati, proč nyní, když sedí u vesla, neprovedl tento svůj návrh. Mohli bychom se zlomyslně tázati, zda tento návrh patří k onomu prý demagogickému přehánění, o kterém příležitostně mluvil, když kritisoval oposici. Víme, že německé vládní strany prodaly i při daňové reformě všechny své zásady za několik více nebo méně hubených koncessí nebo knedlíků z kuchyně pana Švehly.

Chtěl bych říci ještě toto: V agrárním "Dorfbote" ze 17. dubna t. r. naříká se v úvodním článku hořce nad velkým tlakem daní a žádá se, aby se samozřejmě drobnému venkovskému člověku poskytla ochrana před nenasytnou chtivostí fisku. Minimum zcela daně prostého majetku by mohlo činiti v lepších polohách 2, ve středních 4, ve špatných 8 ha. To jest ostatně i naše mínění a mínění organisovaných malozemědělců. Chci na základě tohoto požadavku konstatovati, že němečtí členové Svazu zemědělců a německé strany vládní vůbec neuspokojili oprávněná přání svých lidí, neochránili drobného člověka od nenasytné chtivosti fisku.

To se zvláště ostře jeví na nové dani domovní, jež jest pro malé majitele domů a zemědělce těžkým poškozením. Dosud platila se domovní daň třídní jen v těch obcích, v nichž méně než polovina budov a obytných místností byla pronajata. Nyní se bude platiti jen v těch obcích, v nichž jest pronajato méně než třetina. Tím dostane se mnoha obcím místo nízké domovní daně třídní vysoké daně činžovní. Následek toho bude, že se domovní daň u domkářů a středních sedláků značně zvýší. Ku podivu nebo spíše přiznačno, že členové Svazu a německé vládní strany vůbec nemluví o tomto faktu. Také zde pochodí velkostatkáři lépe, ježto se jim snížením daně z příjmů a pozemků skytá příznivá protiváha. U drobných zemědělců činí domovní daň třídní daleko více, než všechny úlevy celé reformy. Snížení domovní daně činžovní, jak to pan kol. Böllmann otevřeně přiznal, není žádnou výhodou v sociálním smyslu. Zvýšení domovní daně třídní zatěžuje nájem a snižuje na venkově silně nabídku bytů. Rozhodně tato daň není sociální, jako jest vůbec daňová reforma posměchem a výsměchem ethice pana sekčního šéfa Vlasáka. Stěžuje vůbec nesmírně provedení naší zásady o všeobecném právu na bydlení.

V zasedání rozpočtového výboru, o němž jsem se zmínil, prohlásil pan sekční šéf dr Vlasák, že se v zemědělstvu spojují v nerozlučný celek oba živly, kapitál i práce. Nelze prý vlastnictví půdy odděliti od práce rolníka a samostatně zdaniti. To jest tvrzení zcela nesprávné. Je nutno pouze změniti daň pozemkovou ve skutečnou daň z renty z pozemků. Pozemkovou daní nemá býti postižena pracovní mzda rolníka a členů rodiny, kteří mu pomáhají, nýbrž pouze to, co pracovní mzdu přesahuje. Příjem pracovní má za stejných předpokladů a ve stejné míře podléhati dani z příjmu, jako dělníkův příjem ze mzdy. Proto jsme pro nezdanitelné existenční minimum 15.000 Kč.

Dále mají býti všechny nutné potraviny osvobozeny od daně z obratu, což by prospělo také zemědělci. Dnes i naturální příjem malozemědělce z jeho vlastního majetku se musí zdaniti. Z každého vejce, z kuřete, vepře, z mléka a j. se musí platiti daně, jež ovšem daleko tíže postihnou domkáře než velikého sedláka nebo velkostatkáře. Jsme theoreticky pro zavedení jednotné daně zemědělské na základě výnosnosti půdy s budovami a inventářem, jak se o to dějí systematické pokusy i v Německu.

Zvláštní kapitolou jsou odhadní komise. Při odhadních komisích se kladla dosud hlavní váha na to, aby v nich byli zastoupeni jen velkoagrární zájemci a organisace, zatím co organisovaní malozemědělci, ani nemluvě o dělnictvu, nebyli nijak zastoupeni. V budoucnosti se stav ještě zhorší, když dojde k jmenování a navrhování zemědělskými radami a obchodními komorami; tu se ovšem nebude bráti ohled na dělníky a drobné zemědělce. Není pak žádným divem, že doposud velcí sedláci platili na pozemkové dani méně než chudí domkáři. Jest bohužel nebezpečí, že to tak zůstane i nadále. Možno poukázati i na to, že na drobných zemědělcích se daňové nedoplatky rigorosně vymáhaly, kdežto velkoagrárníkům se odpouštěly. Na daňových nedoplatcích 4 miliard korun jsou jistě dělníci a malozemědělci nejméně vinni. Ustanovení o odhadovacích komisích dávají byrokratům další právo škoditi lid, a vliv drobných poplatníků, drobných zemědělců bude úplně anulován. V "Deutsche Landheimat" z 26. ledna 1927 byl delší článek o daňové reformě, v němž se označovalo ne méně než 28 jejich bodů za nepřijatelné. Srovnání těchto stížností s předlohou nám ukáže ihned, na jak malou část těchto přání se vzal ohled. Většina nedostatků zůstala. Chci tím říci, že členové Svazu nemají žádnou příčinu chlubiti se svými úspěchy při provádění daňové reformy. (Předsednictví převzal místopředseda dr Buday.)

V této souvislosti bych vám chtěl připomenouti, že v "Deutsche Landpost" z 5. listopadu 1926 v článku o hospodářské daňové reformě dr Gaube výslovně poukázal na veliké zatížení zemědělců zvýšením a zostřením domovní daně třídní. Zde nezpůsobily německé vládní strany žádné zmírnění, nýbrž odhlasovaly ještě větší zatížení. To chci zvláště podtrhnouti. Tato daň byla dosud, praví Gaube, tak dalece snesitelná, že sazba pro domy s 1 až 3 obytnými místnostmi, tedy velikou většinou selských domů, činila 3, 6 a 9 Kč. Nyní stoupá daň na 5, 10 a 15 Kč. Dále měl vážné námitky proti ustanovením o daňových komisích. Ostatní jeho námitky nechci uváděti. Chci tím jen říci, že členové Svazu zemědělců nedovedli splniti ani přání svých vlastních přívrženců. Apel kol. Böllmanna na dobré srdce finanční správy, aby si vedla mírně a spravedlivě, jest charakteristický pro nepatrný vliv, který němečtí členové Svazu zemědělců dovedli při daňové reformě uplatniti.

Rozhodně se musíme postaviti proti tomu, aby odškodňovací fondy pro živelné katastrofy byly zcela vydány na pospas agrárníkům, kteří, jak známo, v zemědělské radě dominují. Víme dobře z prakse, jak stranicky se s takovými penězi nakládá a jak se vždy při katastrofách a podobných věcech jednostranně rozdílí povolené peníze. Jak se již předem užívá dvojího lokte ve prospěch velkoagrárníků, jest viděti z toho, že se při škodách způsobených zvěří chce povoliti sleva daní, zatím co u ostatních živelných škod se to děje obtížnou cestou přes pochybný odškodňovací fond. Všude jest zřejmá přednost velkoagrárníků. Srovnáme-li to, co velkoagrárnické organisace v podobě různých subvencí dostávají ze státních prostředků s tím, co v podobě přímých daní státu odvádějí, vidíme, že při tom pochodí velice dobře. V rakouském parlamentě náš kol. dr Renner kdysi tento prospěch velkoagrárníků konstatoval.

Agrárníci přivedli umění, vyhýbati se co možná daním, ke skutečné virtuositě. Jejich daňové rekursy se staly namnoze skutečnou útrapou berních úřadů, takže pan ministr financí Engliš musil v jedné odpovědi na interpelaci konstatovati, že se takové daňové rekursy podávají hromadně podle jedné šablony. Nuže, třebaže by německé vládní strany měly dávati státu, což jeho jest, můžeme pozorovati, že tak nečiní, že neplní svoji povinnost vůči státu, nýbrž že stále ještě ponechávají placení daní jiným. Nutné jest také, a to chceme zvláště zdůrazniti, jasné účtování daní. Dosud nevyzná se v tom vlastně nikdo. Ani poplatník ani úředník neví, kolik má jednotlivý poplatník platiti na různých daních. Zde jest nutna náprava, jasno, aby poplatník věděl předem, co jest dlužen, co zaplatil a co snad má ještě platiti.

Ke konci prohlašujeme: Po stránce techniky zákona jest předloha slátaninou, příkrým sociálním bezprávím. Proto jest zcela samozřejmé, dámy a pánové, že my, němečtí sociální demokraté, nemůžeme dáti náš souhlas k takovému dílu ve prospěch kapitalistů. (Potlesk něm. soc. demokratických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP