Úterý 10. května 1927

182. Pozměňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů:

§ 54 nechť zní:

"Nuzným poplatníkům, kteří provozují výdělečný podnik toliko se dvěma pomocnými silami (tovaryšem a učněm nebo učni), budiž daňovou komisí na berní rok přiznáno snížení daně o 50%, nepřevyšuje-li daňový základ 10.000 Kč. Osoby fysické, provozují-li výdělečný podnik bez pomocných sil, a nepřevyšuje-li celkový jejich důchod výši daně důchodové prostou, buďtež od daně výdělkové osvobozeny."

183. Eventuální pozměňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr. k §u 54:

Nebude-li přijat náš hlavní pozměňovací návrh k §u 54, navrhujeme, aby navrhovaná číslice 12.000 Kč nahrazena byla číslicí 10.500 Kč.

184. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

§ 55 nechť zní:

"(1) Základem pro vyměřování daně je ryzí výtěžek dosažený poplatníkem ze všeho podnikání podrobeného všeobecné dani výdělkové.

(2) Poplatník přihlásí výtěžky podnikání takto:

a) ryzí výtěžky všech podniků, na nichž je poplatník účasten a z nichž dostává buď celý výnos nebo jeho část. Při tom uvede v přihlášce ryzí výtěžek každého podniku zvlášť i s rozdělením výtěžku na všechny společníky a to i tak zv. společníky tiché a uvede je jménem. Ryzí výtěžek každého takového podniku vypočte se tak, že se od příjmu za zdaňovací období v podniku dosaženého odečtou výdaje, učiněné v rámci provozování na dosažení těchto cílů. Platí zde obdobně příslušná ustanovení pro přihlášení k dani důchodové. Jestliže podniky, jichž výnos nebo část výnosu je přihlašována poplatníkem, přistaví nebo nastaví budovy pro provozování podniku, nebo vymění staré, nebo pořídí nové stroje a zařízení, možno v 5 letech, počínaje obdobím, v němž se tato opatření stala a byla dokončena, vedle obecně přípustných odpisů odepsati 20% nákladů s těmito opatřeními spojených, když ryzí výtěžek podniku nečiní více než 30.000 Kč ročně anebo vede-li podnik řádné obchodní knihy. Poplatník přihlásí pak pouze část výtěžku z jednotlivých podniků na něj připadajícího po všech oprávněných odpisech.

b) Náleží-li do výtěžku podnikání, které představuje samostatný hospodářský celek, jehož ryzí výnos anebo jeho část je přihlašována poplatníkem, také výtěžek zemědělského hospodaření na pozemcích a nečiní-li ryzí katastrální výtěžek všech těchto pozemků, jež podnik obhospodařuje ve vlastní režii, více než 1000 Kč, může výtěžek zemědělského hospodaření s držbou těchto pozemků spojeného, býti poplatníkem uveden v přihlášce k dani výdělkové 25násobkem součtu ryzích katastrálních výtěžků z polí a 33násobkem součtu ryzího katastrálního výtěžku lesů, jichž výtěžek je částí nebo celým výtěžkem tohoto podniku. Od části výtěžku takto odhadnutého mohou býti odečteny z důvodu provozovacích nákladů pouze úroky a úmor dluhů knihovních, které na tomto hospodářství váznou, anebo nájemné z těchto pozemků anebo hospodářství placené."

185. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

Za § 55 budiž vložen nový paragraf:

"(1) Za výtěžek zemědělského hospodaření spojeného s držbou pozemků ve smyslu §u 55. odst. 2. je třeba pokládati výtěžek zemědělského a lesního hospodaření, zahrnujíc v to zahradnictví, honitbu a rybářství, pokud je provozováno na těchto pozemcích. Nezahrnuje se však výtěžek umělého zahradnictví vůbec, chmelnic a vinic pak pokud jejich výměra přesahuje 1 ha.

(2) Za zemědělské a lesní hospodářství je třeba pokládati také:

a) vedlejší výrobu spojenou se zemědělským a lesním hospodářstvím, pokud je zařízena na zpracování výrobků vlastního hospodářství a pokud taková výroba není zpravidla a převážně provozována samostatnými průmyslovými podniky (mlýny, pily, pekárny, pivovary, cukrovary, lihovary a pod.), nebo v daném případě není provozována po živnostensku v samostatném závodě (mlékárny, sýrárny, sušírny a pod.);

b) dobývání podstaty parifikační půdy, pokud nedochází k dalšímu zpracování za podmínek uvedených pod lit. a);

c) prodej vlastních výrobků zemědělského a lesního hospodářství s výjimkou prodeje v drobném, provozovaného po živnostensku, trvale, v otevřených zmíněnému účelu vyhrazených prodejnách nebo skladištích."

186. Pozměňovací návrh posl. Chlouby. Mikulíčka a soudr. k §u 56:

V odst. 1 budiž slovo: "podniku" nahrazeno slovem "poplatníkem."

Odst. 2 nechť zní:

"Nekryjí-li se pravidelná obchodní období poplatníkova s kalendářním rokem, vyměřuje se na poplatníkovo přání daň místo podle kalendářního roku na podkladě obchodního hospodářského období, jestliže toto zahrnuje období jednoho roku. Zmíněný způsob uložení daně jest přípustný jen tehdy, přihlíží-li se také při vyměřování daně důchodové k témuž obchodnímu (hospodářskému) období. Ostatně platí pro vyměření všeobecné daně výdělkové podle obchodního (hospodářského) období ustanovení §u 4. odst. 2 tohoto zákona."

187. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

§ 57 nechť zní:

"(1) Sazba všeobecné daně výdělkové činí 3% dani podrobeného výtěžku. Z prvních 30.000 Kč se sazba snižuje o 2 3/4%, z dalších 10.000 Kč o 2 1/2%. Převyšuje-li dani podrobený výtěžek 100.000 Kč, zvyšuje se sazba z každých 10.000 Kč o 1 1/2%, až všechen výtěžek dani podrobený bude zatížen 8% daně výdělkové.

(2) Dani podrobený výtěžek, není-li dělitelný 100, zaokrouhlí se dolů na nejbližší stem dělitelnou částku.

(3) Jde-li o zdanění podniku, jehož výtěžek jest bez podstatného spolupůsobení kapitálu a je podmíněn činností poplatníkovou takovou měrou, že trvalé provozování poplatného podniku není možným bez činnosti poplatníkovy, záležející v takových osobních výkonech poplatníkových, jež není možno vykonávati zástupcem, snižuje se všeobecná daň výdělková, vypočtená podle předchozích odstavců, o 20%. nepřekročuje-li celkový důchod poplatníkův 60.000 Kč ročně.

(4) Daň na berní rok uložená nesmí býti menší, než 1 promile (jedna z tisíce) veškerého kapitálu, který je ve všem podnikání poplatníkově trvale na zisk uložen."

188. Pozměňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr. k §u 55:

Odst. 1 doplněn budiž za slovy: "v mezích provozování na dosažení těchto příjmů" větami:

"Mezi výdaje, jež nutno odčísti, patří také v berním roce zaplacená všeobecná daň výdělková s přirážkami a příslušenstvím, počínajíc rokem 1927, nebo týká-li se obnosu na dřívější léta předepsaným, stanou-li se teprve po roce 1926 splatnými."

Dále připojena budiž věta:

"Od výtěžku sluší dále sraziti částku 2000 Kč jako náhradu za výlohy nemoci a starobního a invalidního zajištění."

Dále budiž připojen dodatek:

"Sráží-li se též podíl na čistém zisku poskytovaný pod jakýmkoliv titulem zaměstnancům podniku."

189. Pozměňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr. k §u 57:

Odst. 1 nechť zní:

Sazba všeobecné daně výdělkové činí:

z prvých
10.000 Kč0.2 %
z dalších
10.000 Kč0.25%
"
10.000 Kč 0.50%
"
10.000 Kč0.75%
"
10.000 Kč1.-%
"
10.000 Kč1.50%
z dalších
40.000 Kč2.-%
"
100.000 Kč2.50%
"
100.000 Kč3.-%
"
200.000 Kč4.-%
"
obnosů5.-%

Budiž připojen další dodatek "U slepců činí daňová sazba 50% všeobecné sazby."

190. Pozměňovací návrh posl. Dietla, Kaufmanna a soudr.:

Odst. 2 §u 57 má zníti:

"Nepřevyšuje-li daňový základ 15.000 Kč, nastává, nemá-li poplatník ostatně jiného příjmu nebo příjmu nepřesahujícího 4000 Kč, osvobození od daně, v ostatních případech činí sazba daně 1/4 % dani podrobeného výtěžku nebo 1/8%, nepřevyšuje-li daňový základ 7000 Kč."

191. Pozměňovací návrh posl. dr Rosche a druhů k §u 55:

Odst. 1 budiž po druhé větě doplněn ustanovením:

"U podniků, jejichž ryzí výtěžek obsahuje příjmy, podrobené domovní dani činžovní nebo dani pozemkové, budiž část těchto příjmů podrobená domovní dani činžovní nebo dani pozemkové vyloučena z vyměřovacího základu pro všeobecnou daň výdělkovou."

Odst. 2 budiž nahrazen doslovným zněním odst. 1, lit. b) §u 79.

192. Pozměňovací návrh posl. dr Rosche a druhů k §u 57:

V odst. 1, a to v jeho první a druhé části budiž číslice 30.000 nahrazena číslicí 50.000.

Počátek odst. 1 budiž změněn takto:

"Sazba všeobecné daně výdělkové činí 2% dani podrobeného výtěžku s tou odchylkou, že z prvních 7000 Kč výtěžku se vyměřuje daňová sazba 10 Kč a že se dále daňová sazba z prvních 50.000 Kč daňového základu snižuje o 1 1/2% a že se z daňového základu převyšujícího 250.000 Kč zvyšuje o 1 1/2%."

193. Pozměňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů: § 55 budiž doplněn novým odst. 5:

"(5) U poplatníků, kteří vedou řádné obchodní knihy, vypočte se ryzí výtěžek podle hořejších ustanovení způsobem, označeným v § 10, odst. 2 tohoto zákona s tou případnou odchylkou, že u podniků, které vystaví, přestaví, přistaví nebo nastaví budovy pro provozování podniku anebo které vymění staré nebo pořídí nové stroje a zařízení, možno v 5 letech počínajíc obchodním obdobím, v němž stavba byla dokončena, nebo stroje a zařízení byly vyměněny nebo nově pořízeny. vedle obecně přípustných odpisů odepsati od příjmů v podniku dosažených dalších 20% nákladu na stavbu nebo stroje a zařízení prokazatelně vynaloženého. Ustanovení o odpisu pro stroje a zařízení platí zásadně pro stroje a zařízení, vyrobené v tuzemsku, leč by šlo o druhy strojů a zařízení, které se v tuzemsku nevyrábějí."

194. Pozměňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů:

V §u 56. odst. 2 budiž škrtnuta věta: "jestliže toto zahrnuje období jednoho roku" a vsunuta tato věta: "U ostatních poplatníků všeobecné daně výdělkové jen tehdy, jestliže jejich obchodní (hospodářské) období zahrnuje období jednoho roku."

195. Pozměňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů k §u 57:

Odstavec 1 nechť zní:

"(1) Sazba všeobecné daně výdělkové činí 2.5% dani podrobeného výtěžku s tou odchylkou, že z prvních 7000 Kč daňového základu. vyjma případy §u 54, se předpisuje jednotná základní daň 5 Kč;

z dalších
20.000
daňového základu sazba
1/8 %,
" "
20.000
" " "
1/4 %,
" "
20.000
" " "
1/2 %.

Z daňového základu od 140.000 do 250.000 sazba 31/2 %,

z daňového základu přes 250.000 sazba 41/2%.

Jsou-li ve společenském podniku vedle jednoho společníka ještě další společníci činni takovým způsobem, že vykonávají služby, jež by za ně musily konati síly placené, zvyšují se částky daňového základu, pro něž platí sazba snížená a u nichž nastává sazba zvýšená, o 30.000 Kč, za druhého a každého dalšího v podniku zaměstnaného společníka."

Odst. 2, 3 a 4 buďtež škrtnuty.

V odst. 6 škrtnuta buďtež slova "(svobodná povolání advokátů, notářů, lékařů, spisovatelů, umělců, obchodních jednatelů a podob., jakož i živnostenská a obchodní zaměstnání, záležející v takových osobních výkonech poplatníkových, jež není možno vykonávati zástupcem)".

196. Eventuální pozměňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr.:

Nebude-li přijat náš hlavní pozměňovací návrh k §u 57, navrhujeme, aby odst. 1 §u 57 zněl:

Sazba všeobecné daně výdělkové činí:

z prvých
10.000 Kč......0.2 %,
z dalších
10.000 Kč ......0.25%,
"
20.000 Kč......1 %,
"
20.000 Kč......2 %,
"
40.000 Kč......2.5 %,
"
40.000 Kč......3 %,
"
200.000 Kč......4 %,
"
obnosů......5 %.

197. Eventuální pozměňovací návrh posl. Dietla, Kaufmanna a soudr.:

Bude-li zamítnut náš hlavní návrh na změnu odst. 2 §u 57, navrhujeme:

Odst. 4 §u 57 má zníti:

"Nepřevyšuje-li za podmínek odst. 3 daňový základ 4000 Kč, nelze daň vybírati."

198. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr. k §u 58:

Odst. 1 nechť zní:

"Daň vyměřená podle předchozích ustanovení předepíše se v obci, kde poplatník bydlí."

Odst. 2 nechť zní:

"Bydlí-li poplatník v cizině, předepíše se daň v obci, kde je podnik, a je-li podniků více v místě podniku, na kterém se poplatník s úřady dohodne. Nedojde-li k dohodě, rozhodne ministerstvo financí."

Odst. 3 nechť zní:

"Dělba daně se provede podle stanovišť jednotlivých podniků a provozoven."

Odst. 5 nechť zní:

"Rozprostírá-li se provozovna do obvodu několika obcí, rozdělí příslušný vyměřovací úřad daň připadající na zmíněnou provozovnu mezi zúčastněné obce podle míry poměrné důležitosti jednotlivých částí provozovny a podle počtu dělníků tohoto podniku, bydlících v jednotlivých obcích, přihlížeje k břemenům, která vznikají obci provozovnou nebo provozováním podniku a ku ploše, kterou provozovna v obcích zaujímá. To platí též při podzemním dolování."

Odst. 6 nechť zní:

"Bydlí-li ze zaměstnanců provozovny alespoň jedna čtvrtina v jiných obcích, než ve které je provozovna, zmenší se přirážková základna pro obec, v níž je provozovna, o polovic té části, která připadá poměrně na služební platy zaměstnanců, bydlících mimo obec; obecní přirážky k polovině daňové části, připadající poměrně na služební platy zaměstnanců, bydlících v jiných obcích, budou přikázány těmto obcím poměrně podle počtu bydlících dělníků."

199. Pozměňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr.:

V §u 58 budiž odst. 6 škrtnut.

200. Pozměňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů:

V §u 58 budiž odst. 6 doplněn zněním:

"Na příděly z fondu podle tohoto odstavce mají přednostní právo obce, pokud mají odůvodněný nárok, kde bydlí alespoň čtvrtina zaměstnanců provozovny, nalézající se v jiné obci."

201. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

V §u 62, odst. 3 buďtež škrtnuta slova: "pokud nezakládá" až "tohoto zákona".

202. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

V §u 63, odst. 1 buďtež škrtnuta slova: "do 30 dnů" a nahrazena slovy: "do 6 měsíců".

203. Doplňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr.:

K §u 63 připojen budiž nový odstavec: "Veškerá podání, vyřízení, přílohy, doklady, odvolání atd. ohledně všeobecné daně výdělkové jsou prosta kolků a poplatků."

204. Doplňovací návrh posl. Netolického, Buřívala, dr Patejdla a druhů:

§ 63 budiž doplněn novým odst. 4:

"(4) Veškerá podání, přílohy a doklady, týkající se této daně, jsou prosta kolku a poplatku."

205. Eventuální doplňovací návrh posl. dr Meissnera, R. Chalupy, Remeše a soudr. k §u 63:

Nebude-li přijat náš hlavní doplňovací návrh k §u 63, navrhujeme nový odstavec tohoto znění:

"Veškerá podání, vyřízení, přílohy a doklady, ohledně všeobecné daně výdělkové vůbec a odvolání týkající se všeobecné daně výdělkové, nehledíc k přirážkám, do obnosu 200 Kč jsou prosta kolků a poplatků."

206. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

§ 64 nechť zní:

"Daň z podomního obchodu a živnosti (zaměstnání), provozované obcházením z místa na místo, jakož i z výstav, hudebních produkcí a pod., které se nepořádají podle licencí svědčících na obcházení z místa na místo, nýbrž se pořádají podle zvláštních licencí vydaných pro každé jednotlivé místo, dále z prodejů zboží, které se pořádají s dočasným užitím stálé provozovny (poštovní skladiště) vyměří vyměřovací úřad příslušný podle sídla úřadu, který vydává, prodlužuje nebo rozšiřuje povolení ku provozování obchodu nebo živností (zaměstnání)."

207. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

§§ 65 až 67 buďtež škrtnuty.

208. Pozměňovací návrh posl. Dietla, Kaufmanna a druhů:

Odst. 2 §u 64 budiž škrtnut.

K hlavě III:

209. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr. k §u 72:

Lit. e) budiž škrtnuta.

Za ustanovení lit. g) buďtež vložena ustanovení:

"h) družstva spotřebitelů, která podle stanov obstarávají životní potřeby výhradně jen pro své členy;

ch) dělnická družstva výrobní a pracovní, která na společný účet vlastními členy pracují, nerozdělují mezi členy zisk a nezúrokují závodní podíly členské více než 4%;

i) obecně prospěšná stavební a bytová družstva a sdružení, která sledují účele v § 4 zák. ze dne 22. prosince 1910, č. 242 ř. z., a zák. ze dne 20. prosince 1911, č. 243 ř. z., kterým byla přiznána obecná prospěšnost ministerstvem sociální péče;

j) ostatní výdělková a hospodářská družstva (společenstva), pokud ve správním roce mají bilanční ztráty."

210. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr.:

V §u 75, odst. 3, lit. a) buďtež za slova: "pokladní přebytky" zařazena slova: "do státních papírů nebo".

211. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr. k §u 79, odst. 1:

V lit. h) buďtež za slova: "spořitelen" vsunuta slova: "a výdělkových hospodářských společenstev".

V lit. j) buďtež za slova: "dodaných surovin" vsunuta slova: "nebo podle odebraného zboží".

212. Pozměňovací návrh posl. Chlouby, Mikulíčka a soudr. k §u 83:

Odst. 1 nechť zní:

"Zvláštní daň výdělková činí, pokud se v dalším jinak nestanoví, 10% ryzího, dani podrobeného výtěžku."

V odst. 2 za slova: "základního kapitálu" buďtež vsunuta slova: "bilančně vykázaného podle stavu na počátku období pro zdanění rozhodného".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP