Pátek 25. listopadu 1927

V ohledu zahraničí mohu prohlásiti, že budeme podporovati každou snahu pacifikační, ať přichází od kohokoli, z kterékoli strany, abychom znemožnili jakékoli válečné vyrovnání. Ovšem nejsme tak naivními, abychom snad chtěli věřiti, že se vůbec někomu podaří na příští dobu úplně zameziti vyrovnávání sporů válečnými konflikty. Odmítáme z důvodů pacifikačních jakýkoli pokus o zneklidnění států evropských i zámořských. Odsuzujeme neodůvodněný, ničím neoprávněný a nedomyšlený návrh revise mírových smluv. A jako si přejeme mír se všemi státy evropskými a hlavně se svými sousedy, tak žádáme, aby už jednou byla sjednána dohoda i s Vatikánem. Vatikán zastupuje největší církev světa a ani největší nepřítel nemůže upříti, že je to moc vysokých mravních hodnot. Převážná většina obyvatelstva tohoto státu - na 80% - je příslušníky katolické církve. Pro náš stát dohoda s Vatikánem přináší veliké a cenné důsledky, ale přesto jednání táhne se už příliš dlouho. Jsme toho mínění, že při dobré vůli bylo by možno konečné dohody dosáhnouti v době co nejkratší. A jako si přejeme pokoj a mír se všemi svými sousedy, přejeme si pořádek i ve svém vlastním státě. Jistě, že náš stát učinil velký pokrok na cestě konsolidace a pořádku, srovnáme-li r. 1919 s letošním, vidíme jasně, co bylo na tomto poli konsolidace a pořádku vykonáno. Než přece není ještě pořádek zaveden v celé republice. Na Podkarpatské Rusi dosud nebyli řeckokatolíci uvedeni v držení svých práv. Na 17 kostelů je dosud v rukou neoprávněných držitelů a jejich vlastníci-katolíci marně čekají, až jim je úřady odevzdají. Ba v obci Kerecki byla i škola katolíkům státními úřady vzata a dána do rukou schismatiků. Žádáme pana ministra vnitra, aby již jednou těmto nepořádkům na Podkarpatské Rusi učinil přítrž, aby zjednal pořádek, aby nebylo zbytečného nesvědomitého stálého jitření, které pravoslavní cizinci z Ruska k nám zanášejí.

Dotýkáme-li se poměrů vnitřních, musím zmíniti se též o státních zaměstnancích, o platovém systému a systemisaci. Dnes ozývá se hlas, že platový systém nic státním zaměstnancům nepřináší, že stát státní zaměstnance ještě okradl. Nedivím se stranám oposičním. Když se jednalo o úhradu pro platy státních zaměstnanců, tu pro ni nehlasovali, ba hleděli ji lidu co možná nejvíce zoškliviti, hleděli vlastně štváti proti státním zaměstnancům tvrzením, že na jejich zvýšené platy musí býti nová úhrada, ale když nyní státní zaměstnanci zvýšené platy dostali, přicházejí se zprávou, že vlastně nic nedostávají, že stát na nich ještě vydělal. Naproti tomu zde stojí fakt, že státní rozpočet i s podniky proti r. 1925 na platech státních zaměstnanců vzrostl o 900 milionů Kč. Měl jsem příležitost jednati s pensisty, kteří přišli sem prositi, abychom se jich ujali. Žádali, aby jejich pense vyměřena byla podle zákona z r. 1926, podle platového systému. Oni šli loňského roku do pense na základě restrikčního zákona, pro ně tedy platový systém neplatil. Nyní žádají a prosí jednotlivé strany, aby jim zjednaly možnost, aby dostali pensi podle platového systému. A proč to žádají? Poněvadž by tím jejich pense zvýšena byla o 6000 Kč ročně. Tedy zde je jasno, přináší-li platový systém něco, či nikoliv. Ano, uznávám, že má své vady, že má své příkrosti, že má své tvrdosti, a myslím, že jest možno, aby tyto příkrosti a tvrdosti byly odstraněny. Jistě, jestliže se nyní přichází s úplně novou úpravou, než byla úprava minulá, těžko se do ní vžívá, zvláště když dříve do nejvyšší stupnice přišel každý, kdo měl kvalifikaci dobrou. Dnes platový systém to všechno úplně mění. Do nejvyšší platové stupnice mohou přijíti jen ti, kteří mají kvalifikaci velmi dobrou, po případě výtečnou a pak počet míst není tak veliký. Z toho důvodu jest ona nespokojenost. Prosím pana ministra financí a pana min. předsedu a celou vládu, aby provedení systemisace bylo co možná nejvíce urychleno a pak aby byla systemisace podrobena revisi a aby se v mezích možnosti státním zaměstnancům zlepšením systemisace radostné a věrné plnění jejich povinnosti umožnilo.

Pan předseda posl. sněmovny nám oznámil, že jest předloha o staropensistech státních zaměstnanců připravena a že se jedná o ní meziministersky. Prosil bych pana ministra školství při této příležitosti, aby nezapomněl, poněvadž má se jednati o staropensistech státních zaměstnanců, aby do této osnovy pojati byli také i ti, o které se jednalo při úpravě platového systému, totiž naši učitelé národních škol obecných a občanských, zároveň aby bylo pamatováno na pensisty kněžské.

Mluvil jsem o otázce školské již v rozpočtovém výboru, kde ohlásil jsem program a přání lidové strany. Byly to stěžejné body našeho programu. Pan ministr školství prohlásil rozhodně, že program můj nepřijímá, ano, že ho odmítá. Pan ministr školství prohlásil též na některé vývody a náměty pana ministra Engliše, že jich nepřijímá, že nebyly vládou a koalicí dojednány. Pokračuji dále. Pan ministr školství ohlásil nové školské osnovy. Tyto osnovy vládou a koalicí také dojednány nebyly. Mohl bych taktéž prohlásiti, že program pana ministra školství nepřijímám a že ho odmítám, ale já tak nečiním. Jestliže to mohl učiniti pan ministr dr Hodža vůči svému kolegovi ve vládě, panu ministru dr Englišovi, mohl bych to učiniti i já vůči němu. Ale pravím: neučiním tak, poněvadž nejsem k tomu klubem zplnomocněn. Ale tolik pravím, že o všech těch námětech, které nám zde oznámil, jednati budeme, ale že pochybuji, že by tak, jak on o nich mluvil, byly také předloženy a přijaty.

Pan ministr dr Hodža prohlásil: "Politika - ruce od školy pryč!" To jsem žádal v rozpočtu také. Prohlásil jsem, že je nutno, aby se ve škole nepolitisovalo, že vyučování nesmí býti ve školách vedeno politickým duchem. Ale jestliže si představuje p. ministr dr Hodža: "Politika - ruce pryč od školy!" a zároveň nám přináší nové osnovy školské, musili bychom panu ministrovi totéž říci: "Politika - ruce pryč od školy!" Ale prosím, tyto věci budou vždycky tak, že směr školy projednáván bude Národním shromážděním. Ať se to panu ministrovi líbí, či nelíbí, jednou přijde chvíle, přijde doba, kdy lid tou svou demokracií si vydobude svou školu, po které touží. On nechce a nedopustí, aby dítky stále byly znásilňovány, zotročovány ve škole, musí přijíti chvíle, kdy pro katolické děti budou katolické školy s katolickými učiteli. (Potlesk poslanců čsl. strany lidové a slovenské strany ľudové. Výkřiky komunistických poslanců.) Já vím, vám se to nelíbí. Proti tomu nic nemám. (Posl. Zápotocký: Kdybyste to museli platit! Plaťte si to sami!) Oni si to také sami zaplatí daněmi, které platí. Pane kolego, vy těch daní moc málo zaplatíte. (Posl. Zápotocký: Na vás je vidět, že je platíte.) Katolíci zaplatí 80% daní. Co je to stát? To jsou ti občané, kteří platí. (Výkřiky posl. Zápotockého.) Pane poslanče, jestliže jste měl na Kladně svoji volnou školu, my proti tomu docela nic nemáme. Jestliže pan ministr Habrman vám ji zřídil, nic proti tomu nemáme, jen si ji veďte dále, nebudeme nic namítati, i když bude ze státních prostředků vydržována. (Výkřiky komunistických poslanců.) Řeknu vám to jasně. Co vy chcete, k tomu vám dáváme souhlas, ale tutéž svobodu, kterou my dopřáváme vám, musíte také vy dopřáti nám. To je demokracie, to je svoboda. Souhlasíme, že otázka úpravy učitelských platů národních škol je naléhavá, že nesnese dalšího odkladu, že musí býti již jednou stanoveno, kdo a jak se má o úhradu starati.

Velikým se zdá býti také rozpočet sociální a zdravotní, neboť činí 17% celého rozpočtu. Ministerstvo soc. péče má rozpočet 865 milionů. Nesmíme zapomínati, že jsou to hlavně dvě složky, které tolik ministerstvo sociální péče zatěžují, a že by bylo třeba, aby ještě jedna z těch položek byla větší, nežli je ve skutečnosti. Je to položka péče o válečné poškozence a pak položka, vyvěrající z povinnosti plynoucí ze zákona o stavebním ruchu.

Péče o válečné poškozence vyžaduje si 490 mil. Kč. (Hlas: Pro kolik válečných poškozenců?) Pane kolego, řekl jsem již, že bych si přál, aby ta položka byla zvýšena, hlavně tam, kde jde o 80, 90 a 100%ní invalidy. Zde by bylo na místě, aby byla položka zvýšena a rozpočet ministerstva sociální péče byl v zvýšen položkou péče o zestárlé.

Je zde též podpora na stavby ročně 267 mil. Kč. (Posl. Bolen: Ve výboru jste řekl něco jiného!) Snad jste tam, pane kolego, nebyl. Nikdy jsem jiným způsobem nemluvil. Položky u válečných poškozenců klesnou jednak úmrtím předků, jednak tím, že děti poškozenců dospívají a překročují hranici věku, do níž podpora se uděluje, jednak provdáním vdov, jednak tím, že válečným poškozencům dostává se zaměstnání zadáváním trafik, a pak i úmrtím, jehož procento pohybuje se mezi 4 a 5%.

Horší je to s položkou podpory na stavby. Je to velký obnos, který zatěžuje státní pokladnu. Přes 3 miliardy povoleno bylo státní garancie na podporu stavebního ruchu, a ač přes 65.000 bytů bylo za této bytové péče postaveno, přece jen bytová péče zažehnána nebyla. Až letos přijali jsme zákon o stavebním ruchu, který, ač nedává podpory a nepřináší garancie, jako to bylo dříve, přece poskytnutím výhod osvobození od daní a přirážek na 25 až 35 let, rozvířil u nás tak čilý stavební ruch, že kdyby trval ještě 3 až 4 léta, mohli bychom říci, bylo by po bytové krisi. Roční obnos později bude snížen regresem, který jednotlivci budou musiti později zaplatiti.

Ovšem, aby bylo možno účelně hospodařiti, je třeba, aby v přední řadě hospodařil správně stát. V posledních letech, zejména loňského roku viděli jsme toho důsledky. Jestliže stát sám z přebytků výnosu práce, z kapitálu uloženého ve finančních ústavech ročně 2 až 3 miliardy nevyčerpává, tu jsou tyto obnosy likvidní, a poněvadž pak je velká nabídka a malá poptávka, pak je umožněno jednak průmyslu, jednak jednotlivcům soukromé podnikání.

Jestliže jsem s zmínil o jednotlivých přáních, která bychom měli, měl bych ještě několik slov ke Státnímu pozemkovému úřadu. Již v minulých letech naši řečníci podrobili činnost Státního pozemkového úřadu kritice. Ani dnes nemůžeme plně souhlasiti s jedno, stranným vyřizováním žádostí o příděl půdy. Jestliže schvalujeme celý státní rozpočet, nechceme tím snad schvalovati činnost Státního pozemkového úřadu, do jehož objektivnosti bylo již předneseno tolik stížností.

K předloženému rozpočtu zaujímáme toto stanovisko. Schvalujeme s radostí aktivní náš rozpočet, přejeme si, aby na nynější výši nebyl stabilisován, nýbrž aby byl snížen, aby tíživé břemeno daňové, ať již snížením počtu ministerstev, ať již snížením rozpočtu v jednotlivých resortech nebo lepším hospodářstvím státních podniků, lesů a statků bylo sníženo. (Výborně! Potlesk.)


Místopředseda Zierhut (zvoní): Slovo má pan posl. dr Stern.

Posl. dr Stern (německy): Jest samozřejmo, že my komunisté odmítáme rozpočet kapitalistického státu a této vlády, k níž nemáme nejmenší důvěry. Musíme však konstatovati, že naše odmítání rozpočtu liší se zásadně od způsobu, jakým rozpočet odmítají druhé oposiční anebo správněji řečeno zdánlivě oposiční strany. Odmítáme rozpočet, nejenom pro jeho ráz dělnictvu nepřátelský, nýbrž také proto, abychom tím demonstrovali své nesmířitelné nepřátelství proti tomuto kapitalistickému státu, kdežto všechny ostatní tak zvané oposiční strany odmítají rozpočet jenom proto, poněvadž nejsou zastoupeny v nynější vládě. Řada těchto stran, na příklad české strany reformistické povolily právě takové rozpočty kapitalistickému státu také němečtí sociální demokraté nepovolují rozpočtu, nikoli proto, že jest rozpočtem státu kapitalistického, neboť i oni souhlasí s tím, že právě takové rozpočty povolují sociální demokratické strany ve státech jiných, kde tyto strany jsou účastny ve vládě. Jedině my komunisté chceme tímto odmítnutím vyjádřiti, že nestojíme na půdě tohoto kapitalistického státu, nýbrž že tento stát potíráme jako nepřítele pracující třídy. Tento kapitalistický a (Další slovo bylo usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 25. listopadu 1927 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučeno z těsnopisecké zprávy. Viz str. 76 této těsnopisecké zprávy.) charakter Československé, tak zvané demokratické republiky, zračí se zvláště, srovnáme-li výsledek devíti let tak zvané občanské demokracie s výsledkem desetileté diktatury proletariátu ve skutečném státě dělníků a rolníků.

Rozdíl objeví se již ve způsobu, jakým v obou těchto státech bylo slaveno výročí jejich vzniku. Co jsme zde viděli v tak zvané demokratické republice? Jak se tu slavilo deváté výročí? U největší části obyvatelstva, u pracujících mas, viděli jsme zklamání, roztrpčení a pobouření nade vším tím, co tu v těchto devíti letech zažili. A za hranicemi tohoto státu? Byl tu nějaký příslušník některého jiného národa, který slavil výročí spolu? Ani jediný, jenom lhostejnost nebo nenávist u druhých národů, neboť nejen v našem vlastním státě utlačují vládnoucí vrstvy druhé, ony utlačují také druhé národy, vzpírají se jejich sloučení, právu na sebeurčení rakouského národa, části jiného národa odtrhly násilným mírem. Nikde ani stopy sympatie pro tento stát. Ne-li lhostejnost, tedy nenávist a pohrdání!

Jak zcela jiná byla slavnost desátého výročí prvního ve světě státu dělníků a rolníků. Celý národ sovětského svazu, 130 milionů, byl naplněn jásotem, slavili vítězství, projevili, že těchto deset let se vládlo pro ně, že se pro ně něco vykonalo. A nejenom v hranicích sovětského svazu, daleko za hranice tohoto státu, bez nadsázky lze říci, v celém světě nejlepší část národa, pracující část národa, dělníci a sedláci slavili spolu vítězství sovětského svazu jako své vlastní, pociťovali, že se tu stalo něco velkého, světodějného, že počíná nová doba, doba, v níž nebude žádného třídního útlaku, v níž se naopak buduje nový svět.

Tyto pocity obyvatelstva, tento rozdíl způsobu, jak se oboje výročí slavila, jsou samozřejmé, srovnáme-li výsledek oněch deseti let s výsledkem těchto devíti let. Tam vidíme vládu dělníků a budování socialismu po prvé na světě, zde zříme znovu posílenou diktaturu vykořisťovatelů a zostřenou kapitalistickou anarchii hospodářskou. (Výkřiky na levici: A vládu pendreků!) Zajisté. Před devíti lety bylo ovšem jinak. Tehdy se massám lichotilo, buržoasie byla slabá, slibovalo se jim vše možné, měli jsme vlády skoro socialistické, na každý způsob byli socialisté ve vládách. Avšak brzy se to změnilo. Socialistickým ministrům dostalo se kopance, jaký si také zasloužili. Za ně přibírají se nyní do vlády aktivisté, občanští aktivisté utlačovaných národů, aby na svém vlastním národu spáchali tutéž zradu, jaké se dopustili vůdcové reformistů na své vlastní třídě. Po socialismu není zde ani stopy, nanejvýše chceme-li za socialismus označiti snad plán, aby byly soukromému kapitálu zašantročeny dráhy. Kapitalisté, velkostatkáři nejen podrželi své jmění, i ti, kteří byli pozemkovou reformou takřka vyvlastněni, dostali přece zaplaceno, přidaly se jim ještě miliony a miliardy ve všemožných formách na zkrachované banky, na ještě málo nahrabaných válečných zisků, na ztráty z válečných půjček, pod všemožnými tituly darovaly se jim ještě miliony a miliardy. Protekční děti dostaly ještě zbytkové statky. Kapitalisté, soukromí podnikatelé, stali se zase pány hospodářství. To znamená, že u nás byla zase zavedena úplně kapitalistická anarchie se všemi svými následky. Na jedné straně právě nyní vysoká konjunktura, značné zisky, na druhé straně však nezaměstnanost a snižování mzdy. Máme racionalisaci. Tu nám chtějí namluviti, že to znamená zlepšení hospodářství, které přijde k dobru všem, zvýšení hladiny hospodářské, my však vidíme, že tato racionalisace strašně zhoršila situaci dělnictva, že tato tak zvaná racionalisace není nic jiného, než zostřené vykořisťování a vyssávání dělnictva, které má za následek, že se ještě více dělníků vyhazuje na dlažbu.

Nechci opominouti na školním případě ukázati, co znamená kapitalistická anarchie, chci tu předvésti vzorný exemplář kapitalisty, který, jak myslím, si zaslouží, aby se s ním veřejnost blíže seznámila. Právě v těchto dnech byl skončen boj severočeských textilních dělníků. Podnikatelé byli bojem nuceni přiznati různé ústupky, jež jsou jistě malé a byly by větší, kdyby reformističtí vůdcové nebyli se v tomto boji chovali tak zvláštně. Dělníci žádali, aby jim, než zahájí práci, bylo zaručeno, že nebude nikdo trestán, a podnikatelé ze strachu před dělníky byli ochotni k ústupkům. Avšak jeden z podnikatelů, pan baron Klinger v Novém Městě pod Smrkem, prohlásil: "Co druzí pánové ujednají, co se tam podepíše, do toho mi nic není. Mzdové požadavky povolím já, z milosti, dobrovolně, poněvadž se mi to tak líbí, poněvadž snad jsem dobře naložen, avšak nedám si vzíti práva ve svém podniku vyhoditi dělníky na dlažbu, poněvadž stávkovali, poněvadž byli solidární s dělníky druhými." A situace byla taková, že hrozilo nebezpečí, že 60 tisíc textilních dělníků, kteří musí hladověti, i když pracují, při bídných mzdách, které dostávají, zahájí stávku, nebude-li konflikt ve Frýdlantě urovnán. A pan baron prohlásil: "To je mi docela jedno. Ať stávkují, jak dlouho chtějí, ať stávkují, jak chtějí, já musím několik dělníků ze svého závodu propustiti a naprosto si nedám do toho mluviti." Zmiňuji se o tom nejen proto, abych charakterisoval tohoto pana Klingera, chci o něm říci, ještě toto: My komunisté nejsme pro methodu individuelního terroru, my komunisté víme velmi dobře, že jenom bojem mas možno něčeho dosáhnouti. A také pan Klinger umoudří se jenom bojem mas, abych to tak řekl. Avšak nedivil bych se, kdyby za takových poměrů jednou pan Klinger dostal nějakou ránu dělnickou pěstí do své tvrdé lebky. Pravím ještě jednou, nezmiňuji se o tomto případě proto, abych ukázal pana Klingera v celé jeho kráse, nýbrž chci na tomto příkladě ukázati, co to značí v kapitalistickém systému, má-li někdo, i kdyby to byl šílenec, hospodářskou moc v ruce, a abych ukázal, jak v těchto devíti letech poklesly moc a vliv dělnictva. Také pan baron Klinger byl jednou zcela malý a slabý, r. 1920 a mohu se velmi dobře upamatovati na výjev, když stáli dělníci na dvoře a pan Klinger chvěje se před hněvem dělnictva musel podepsati vše, co dělníci na něm žádali, a dnes může jako malý Mussolini nebo Napoleon vystoupiti a prohlásiti: Ať se zastaví celé severočeské průmyslové území, já chci provésti svoji vůli, já chci uspokojiti svoji pomstychtivost. (Německé výkřiky: Poněvadž za ním stoji státní utlačovací aparát!) Ovšem a poněvadž dělníci nevyužili správně doby, která byla příznivá. To je jenom příklad pro to, jak to vypadá dnes, po devíti letech. Dělnictvo bylo zatlačováno krok za krokem Ztrácelo jeden opěrný bod za druhým, posici za posicí. Dělníci nemají již co mluviti v podnicích, podnikatel, vykořisťovatel vystupuje vůči nim jako "službodárce", dělníci mají býti ještě rádi a vděčni, že se jim dostává aspoň kousku chleba, zatím co oni je ve skutečnosti vykořisťují a vyssávají nejhroznějším způsobem. Dnes, po devítileté občanské diktatuře dovedli jsme to tak daleko, že v Československu téměř ze všech kapitalistických zemí jsou placeny nejnižší mzdy a 120 Kč týdenní mzdy není naprosto zvláštností, naopak je to převážnou většinou. Dokonce tak demokratická práva, jako právo volební atd. bylo již porušeno jmenováním, uloupením volebního práva vojákům a dnes devět let po tom, co dělnictvo mohlo moc strhnouti na sebe, kdyby bylo chtělo, může každý policista honiti jako zvěř, po ulicích a tlouci pendrekem ty, kteří veškeré statky tvoří svou prací. Avšak všemi těmito methodami buržoasie nedosáhla a nemůže dosáhnouti skutečné trvalé stabilisace. Přes konjukturu, přes racionalisaci sami vidíme přiostření třídních protiv, roztrpčené boje mzdové, jež vznikají všude přes to, že je dělnictvo ve své síle k odporu zeslabeno rozštěpením svých svazů, vidíme také, že stabilisace není pravou, není trvalou a není skutečnou, vidíme to, na zesílení komunistické strany, přes všechny útoky proti ní a na tom, že jednotná fronta dělníků vždy více se šíří ze zdola přes sabotáž reformistických vůdců. A buržoasie, která dobře cítí, že se tu stabilisace úplně nepovedla, že stabilisace není zajištěna - vždyť slyšeli jsme tu také vývody řečníka přede mnou, který prohlásil, že není ještě dosti, že musíme jíti ještě dále, že musíme rozpočet ještě více snížiti, to jest darovati boháčům ještě více daní - buržoasie zamýšlí ještě nové loupeže. Přes všeobecnou nesnesitelnou bídu mají býti dělníci ještě více okrádáni a olupováni. Po clech, po berní reformě, po reformě správní, za podvodem na státních zaměstnancích přicházejí nová opatření vlády dělníkům nepřátelská.

Dokonce i sociální pojištění, tato bídná slátanina, která dělníkům téměř zcela ničeho neposkytuje, má býti ještě více zhoršeno, a současně s tím odňata správa nemocenského pojištění pracujícím lidem a zároveň zhoršeno pojištění. Ochrana nájemníků má býti dále omezena a přes hroznou bytovou nouzi má býti ještě dále omezena tak zvaná podpora stavebního ruchu, která bez toho nic neposkytuje. Tato cesta vede přímo k chaosu. Jako se dosavadními opatřeními nepodařilo buržoasii zachrániti kapitalistický systém, tak se jí to nemůže podařiti opatřeními dalšími. Ta mohou jen způsobiti, že se protivy přiostří a že pro dělníky zbude jen jedno, totiž volba buď zaniknouti, v nových válkách býti obětovánu cílům imperialistickým a kapitalistickým nebo následovati příkladu ruských dělníků a sedláků a se zbraní v ruce zjednati si východisko.

Zcela jinak než zde po devíti letech občanského panství vypadá to v sovětském svazu po deseti letech proletářské diktatury. Tam mají pracující lidé politickou moc a nejen politickou, nýbrž i moc hospodářskou pevně a neochvějně ve svých rukou. Velkostatkáři, velkokapitalisté a bankovní ředitelé byli zahnáni, malí kapitalisté, kteří tam ještě existují, nemají ani volebního práva. Velké podniky, banky, velkostatky byly vyvlastněny bez náhrady, staré carské dluhy byly zrušeny škrtnutím pera. Celý těžký a velký průmysl, hornictví, velkoobchod, obchod zahraniční a dopravnictví, velká část zbylého velkého a malého průmyslu, také velká část maloobchodu je dnes v sovětské unii socialisována. Tam bylo dokonce uděláno ještě více. Počíná se tam uskutečňovati socialismus dokonce na poli, kde je velmi těžko jej provésti a kde mnoho lidí pochybovalo, že jej lze provésti, totiž vybudování socialismu také v zemědělství, u sedláků pomocí družstev. Kdežto u nás v Československu již dlouho není osmihodinné pracovní doby a dr Kramář právě nedávno mohl si stěžovati, že se neodstraňuje dosti rychle osmihodinná doba pracovní, v sovětské unii byla nyní zavedena manifestem při desátém výročí pracovní doba sedmihodinová. Zatím co u nás jsou placeny nejbídnější mzdy, překročili tam již míru předválečnou. U textilních dělníků na příklad činí mzdy v sovětské unii po válce světové a po válce občanské, po veškerém ničení a obtížích, jež se v unii vyskytly, nejméně dvakrát až třikráte tolik jako mzdy textilních dělníků u nás, poněvadž totiž tam byl již všeobecně překročen stav předválečný, zároveň však dělníkům hůře placeným dostalo se rychleji zvýšení mzdy než těm, kteří naproti těmto hůře placeným dělníkům již dříve byli v situaci lepší.

V sovětském svazu vidíme zvláštní ochranu žen a osob mladistvých, kdežto v Československu můžeme pozorovati zvláštní a dvojnásobné utiskování žen a mladistvých pro jejich hospodářskou slabost. V sovětském svazu dostalo se po prvé v dějinách světa ženám stejných práv nejen na papíře, nýbrž i ve skutečnosti. Zatím co zde má býti sociální pojištění zhoršeno, vidíme, že se tam zavádí nejlepší sociální pojištění, jaké vůbec je dnes na světě a vůbec nejlepší sociální péče, jaká vůbec kde existuje. Dělníci dostanou v sovětském svazu dva až čtyři týdny placené dovolené a stráví ji v sanatoriích, v hraběcích zámcích, na Krymu a na Kavkaze. Kdežto zde jsou dělnická odborová sdružení utlačována, pronásledována a omezována, zvláště ta, která se zastávají třídního boje, a nemohou se dostatečně vyvinouti, vidíme v Rusku mocný rozvoj dělnických odborových družstev. Kdežto zde vládní politikou se systematicky přiostřuje drahota, vidíme v sovětském svazu soustavné snižování cen, aby také takto byla situace dělnictva zlepšena. A zatím co zde se omezuje průmysl zvláště v naší kolonii "Slovensku" a t. d., vidíme v sovětské unii vzrůst průmyslu, který ještě předstihuje tempo americké. Percentuální přírůstek výroby v jednom roce, jak byl zjištěn v sovětském svazu, nemohl býti konstatován ani ve vysoce vyvinuté Americe. Zde vidíme sdružení prospěchu a kapitálu k zostřenému vykořisťování, tam vidíme po prvé sdružení socialistické a vzrůstající blahobyt. Kdežto zde provádí se racionalisace na útraty dělnictva, zlepšuje se v sovětské unii rok od roku racionalisací a budováním socialismu situace pracujících tříd. Ve všech oborech pozorujeme rozvoj, všude se ukazuje, že to byla správná cesta, kterou se dali dělníci a sedláci unie a že jenom diktatura může uvolniti dráhu lepší budoucnosti.

V Československu máme nejmocnější stranu ve vládě, stranu českých agrárníků, a ta je ve své politice podporována zemědělským svazem, stranou agrárníků německých. Obě strany prohlašují, že jsou stranami sedláků. Měli bychom se tedy domnívati, že v tomto státě se dělá politika ve prospěch sedláků. Co však vidíme ve skutečnosti? Vidíme, že pozemková reforma byla nesmírným podvodem, pramenem příšerného korupčního a protekčního hospodářství. Vidíme, jak pracující sedláci byli takovouto pozemkovou reformou ošizeni a zhola ničeho z ní neměli. Vidíme, jak se zde nedostává žádné pomoci sedlákům od vrstev vládnoucích. Při úvěru jsou vydáni všanc lichvě, pokud pak jde o provozovací prostředky, pomoci se jim nedostává, a ani když dojde ke katastrofám, nejsou pro chudé a malé sedláky peníze k disposici, poněvadž fondy stále jen přicházejí k dobru velkým. Vidíme, že sedláci jsou odříznuti ode všech vymožeností kulturních. V románech se sedlákům lichotí, v novelách, feuilletonech a t. d., avšak ve skutečnosti, přijde-li sedlák někam do úřadu ve svém pracovním oděvu, jedná se s ním pohrdlivě a jenom vznešenému pánu v kožišině dostane se ovšem přijetí docela jiného. V sovětské unii, kde vládnou bolševici, které se vždy snaží vylíčiti jako nepřáteli sedláků, možno pozorovati opak toho všeho. Tam byla mezi sedláky půda velkostatkářská rozdělena bezplatně, kdežto zde u nás tíží sedláky nesnesitelné daňové břemeno, zvláště břemeno daní nepřímých a kromě toho ještě největší část tak zv. daní z majetku, kdežto v sovětském svazu byl sedlák dosud osvobozen do 25% od daní a nyní po manifestě při desetiletém jubileu sovětského svazu osvobozuje se od daní až do 35 %. Kromě toho poskytuje proletářský stát sedlákům všemožnou pomoc, úvěry, provozovací kapitál, pomoc na inventáři, nejnovější stroje dávají se družstvům k disposici. Družstvy jsou sedláci sdružováni a jim umožňováno používati nejnovějších hospodářských method. Tak jsou vychováváni k socialismu i při svém individualistickém charakteru. Bez nadsázky možno říci: Kolik kapitalistický stát odnímá sedlákům, jak nesmírná je loupež zde na sedlácích páchaná, tolik a ještě desetkráte více poskytuje proletářský stát sedlákům v sovětském svazu. A není divu, že miliony sedláků putují do Moskvy, aby tam uctili Lenina jako svého osvoboditele.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP