Úterý 29. listopadu 1927

Že je tomu tak, poslúžim zo života čerpanými dôkazy. Dôkazy tieto vybral som práve z českej žurnalistiky, tedy odtiaľ, kde t. zv. pokroková kultúra teraz v najvyššej miere triumfuje. Citujem dôkazy zo samého "Večerníka Českého Slova" z 8. t. m., ktorý časopis je najfanatickejším hlásateľom tohoto smeru. Už i sám tento časopis začína sa pozastavovať nad úžasným vzrastom zločinnosti a dnešným morálnym úpadkom. lebo píše takto (čte):

"Do konce letošního roku chybí ještě asi 8 neděl. Po vykonání zpětné přehlídky lze již teď tento rok označiti jakožto rekordní rok zločinnosti. Nikdy ještě od dob naší samostatnosti a nikdy také před ní nenahromadilo se v průběhu pouhých deseti měsíců tolik zločinů. Budiž výslovně konstatováno: tak n různých zločinů jako letos, když musí býti řečeno, že za tři prvé měsíce r. 1927 spácháno bylo v republice více vražd, nežli za celý rok 1926, to jest jistě fakt příšerný, který nutí nejen k přemýšlení, ale také k domýšlení. Letos bylo v republice právě tolik poprav, jako za osm roků předchozích."

A na toto poznamenává zasa druhý katolícky časopis svoju mienku takto (čte):

"Ano, ano, zločinnost roste úžasně, a poroste stejně dále. Proti církvi Kristově se štve, kostely označovány jsou za místa lidské hlouposti, ze škol vyhazovány jsou kříže, náboženství je tam popelkou, rodiny otravovány jsou nemravností a rozvraceny rozlukou - a pak se divíte, že zločinnost roste? Francouzský literát Jules Simon svého času poctivě prohlásil: "Škola bez Boha odchovala nám lotry a zlosyny". Ani u nás nebude jinak, a kdo se nad vzrůstem zločinnosti pozastavuje, ale současně vší mocí se vzpírá náboženské výchově ve škole, jedná farizejsky. Na trní nerostou hrozny, aniž na bodláčí fíky, a bez Boha jinou mládež nevychováte."

To je poznámka katolíckeho časopisu na zúfalý hlas "Českého Slova".

Podobne v českej tlači čítal som nasledovnú vec: "Pomstivá žena zastrelila v Písku svojho muža, profesora Lepešku. Písecké študentstvo obojeho pohlavia poslalo vražedkyni do väzenia kvetiny, dary a iné rôzne prejavy súhlasu. Svoju mravnú výchovu teda z akých prameňov čerpá mládež, keď takýmto prejavom dáva miesto? Zločin už nie je opovrhovaný, ale oslavovaný! Takáto mládež nemôže byť nádejou národa a vlasti!"

Ďalej druhý časopis písal zasa toto: "Niekoľko žien a dievčat ovenčilo hrob obeseného vraha Leciána." Hľa, takéto ideály má mládež, vychovávaná podľa bezbožnej laickej, socialistickej, "humanitnej" morálky. Hrôza a zdesenie opanuje myseľ mravného človeka.

Takéto zprávy donášajú dnes české noviny. Toto je teda ovocie laickej, pokrokovej, nevereckej výchovy. Pánovia, veľactená snemovňa, tieto faktá sú úžasné! V takomto trudnom duševnom postavení sme plným právom očakávali, že sa pán minister školstva vo svojom expozé zmieni práve aj o tomto najväčšom nebezpečí štátu a dá do výhľadu opatrenia k odstráneniu dnešného všeobecného mravného úpadku. Žiaľ Bohu, expozé o tom ani len zmienky neobsahovalo. Keď pod heslom pokroku, humanitnej a laickej morálky bezohľadne pracovalo sa proti náboženstvu, viere, kresťanskému svetonázoru a proti všetkým tomuto smeru slúžiacim ustanovizniam a keď očividomý výsledok. tohoto deštruktívneho smeru je práve dnešný všeobecný mravný úpadok a konečná bilancia celého tohoto pseudokultúrneho úsilia nemohla by byť inšia, ako nezadržiteľný spech do úplnej mravnej záhuby a zkázy celej ľudskej spoločnosti, je štátnou nezbytnosťou, aby štátna správa čo najenergickejšie, bez okolkov siahla po radikálnom protilieku, ktorý nemôže byť iný, ako to, aby sa proti tomuto demoralizačnému prúdu sama škola postavila do cesty tak, aby výučba a výchova bola postavená na podklad najpevnejší a najvyprobovanejší, na podklad kresťanský s nábožensko-mravnou výchovou. Čisté mravy pokrokárstvom a neverou do nirvány hnanej mládeže našej len takto možno zachrániť. Duševnú jej rovnováhu len takto bude možno prinavrátiť, zabezpečiť.

Oči našej mládeže, áno, musia byť od nemravnosti odvrátené a k Bohu obrátené. Volanie po laickej unifikácii školstva musí byť v najvyššom záujme štátu križované energickým a rozhodným volaním po náboženskej unifikácii výchovy a jej uskutočnením.

Stojac takto pred neodvratnou mravnou zkazou, musí byť konečne čo najráznejšie zarazený smer, usilujúci o rozvrátenie a zničenie historického cirkevného školstva na Slovensku. Záchranným heslom štátnej výchovy a samého štátu musí sa stať: preč s laickonevereckou, deštruktívnou a rozklad zapríčiňujúcou, otravujúcou humanitnou pseudomorálkou. zo škôl! Zaviesť treba všade nábožensko-mravnú výchovu, kým nie je neskoro! A preto aj odstránené kríže všade treba vo školách vyvesiť. S vyvesením krížov vráti sa aj spása našich škôl a našej mládeže. Som pevne presvedčený, že jestli sa proti dosavádnemu deštruktívnemu smeru výchovy v školách nášho štátu tie najsilnejšie hrádze zo žule kresťanskej morálky nepostavia, že naša mlaď prv či neskôr, ale určite utonie v kale nemravnosti. Zahynie telesne a duševne, s ním ale aj národ a naša celá budúcnosť!

Je preto svrchovane nutnou štátnou nezbytnosťou, aby sa v našich školách náboženstvo stalo konečne i radným predmetom, predmetom prvotriedneho významu a preto je najvážnejším požiadavkom doby, aby novelizácia malého školského zákona bola čo najsúrnejšie prevedená. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.)

Aby ale všeobecná náprava v úplnosti mohla byť dosiahnutá, v tomto duchu musí byť vedená aj agenda samej celoštátnej školskej správy bezodkladne, menovite u nás na Slovensku. Ľudí neschopných, udržujúcich sa na povrchu len za odmenu, ktorú od patrónov tohoto smeru výlučne za ich modloslužobníctvo, otrocké, strannícke posluhovačstvo a kverulantstvo dostávajú, treba najmä z vedúcich miest nezbytne odstrániť a nahradiť vynikajúcimi, solídnymi pädagogy smeru kresťanského.

Učiteľom a profesorom nech je zakázaný akýkoľvek nápor proti kresťanskému snaženiu školy, ako aj strannícka agitácia v škole a medzi mládežou za vystupovanie z cirkvi a odvádzanie žiakov od vyučovania náboženstva. To si menovite slovenský národ neústupne žiada. Unifikovať treba školstvo nie podľa volania malej menšiny obyvateľstva, prívržencov to laicko-nevereckého smeru, ale v tom smysle, aby vernosť ku štátu bola vo všetkých školách rovnako pestovaná, aby miera učebnej látky, reálií, podľa typov škôl všade rovnako bola ustálená, aby náboženská sloboda všade prísne bola zachovaná a tiež rovnoprávnosť konfesijných škôl, učbárov a žiakov so štátnymi ústavmi bola ústavne zabezpečená. Vrchný dozor nech si štát potom už na tomto podklade zabezpečí nad školami. Takto sa zrodí tá hľadaná reciprocita medzi udržovateľmi škôl a štátom.

Čo sa nás Slovákov týka, vytýkať musíme pánu ministrovi školstva, že ako rodený Slovák vo svojom expozé nezmienil sa práve o zvláštnych potrebách Slovenska, ktoré sú od samého prevratu čím ďalej tým aktuálnejšie. Bolí nás to nesmierne, že pán minister dr Hodža ešte ani dnes neoznačil určitý a jasný smer v tom smysle, aby slovenská škola so slovenským učiteľom bola konečne ako rýdza slovenská škola slovenskému národu vrátená a všade na Slovensku s nadpisom "slovenská škola" opatrená. Je už na čase, aby razenie cesty rýdzej slovensko-národnej kultúre, roznecovanie slovenského národného ducha započalo sa konečne od vrchu. Je nanajvýš nutné, aby učebné osnovy všetkých kategorií škôl na Slovensku v slovenskom národnom duchu boly prepracované, a to tak, aby pečlivosť o pestovanie slovenčiny, jej čistoty, nábožensko-mravnej výchovy, určitými smernicami bola garantovaná. Žiadame vládneho opatrenia v tom smysle, aby učbárskemu sboru na Slovensku vydané bolo vládné nariadenie, aby sa konečne samo učiteľstvo stalo úradným buditeľom, hlásateľom a roznecovateľom slovenskej národnej kultúry a aby nebol ďalej práve preto šikanovaný a perzekvovaný. V tomto smere nech j e podporované pestovanie solidarity celého učbárskeho sboru. Deň 30. októbra 1918 žiadame na slovenských školách popri 28. októbri tiež primeranými oslavami zasväcovať. Keď bude v republike slovensko-národná kultúra na Slovensku za rovnocennú a rovnoprávnu uznaná s národnou kultúrou českou v historických zemiach, slovenská škola so školou českou a slovenský učbár s učbárom českým, nastane mier medzi dvoma štát tvoriacimi národy. Ináč s uspokojením sa Slovákov dotiaľ počítať nemožno.

Je pozoruhodné, že ani za ministrovania Slováka, pána dr Hodžu, nie je pamätané v štátnom rozpočte na podporu najstaršieho slovenského literárneho spolku počítajúceho vyše 60.000 členov, spolku sv. Vojtecha. Tento nedostatok žiadame nezbytne odstrániť a početnej sile tohoto spolku primeranú podporu každopádne zabezpečiť.

Pálčive aktuálnym stáva sa náš starý a trvalý požiadavok: vrátiť odcudzené katolícke gymnázia. Že pán minister do výhľadu dáva postavenie katolíckeho gymnázia v Nitre, berieme v známosť s radosťou síce ako začiatok, lenže trváme na tom, aby naše katolícke gymnázia nám v plnom počte boly vrátené. Kým všetky tieto gymnázia vrátené nebudú, kladieme veto proti zrušeniu katolíckeho gymnázia v Kláštore pod Zniovom a žiadame tiež jeho podporovanie.

Uzavretie konkordátu vyhlašujeme za štátnu nezbytnosť a naliehame čo najrozhodnejšie, aby v tejto tak dôležitej otázke potrebné opatrenia bezodkladne boly vykonané. Vo spojitosti do života uvádzať sa majúcej reformy verejnej správy upozorňujeme na to, aby slovenská zemská správa obdržala vždy zo štátneho rozpočtu patričnú, Slovensku zodpovedajúcu kvotu na investície pre všetky rezorty a aby o upotrebení dostatočných investičných obnosov pre Slovensko rozhodovala slovenská krajinská správa.

Zemská školská rada nech je na Slovensku najvyšším školským úradom zemskej školskej správy, jej kompetencia nech je rozšírená aj na stredné školy, jej predsedom a podpredsedom nech sú odborníci Slováci. Nech je v nejzastúpené aj učiteľstvo aspoň 5 členmi: ľudové, meštianske, stredné, učiteľské ústavy a odborné. Učiteľstvo nech si volí svojich zástupcov samo. Zemskí inšpektori nech sú Slováci z reprezentantov kresťanského svetonázoru, tak podobne inšpektori. Vynikajúci členovia Zemského učiteľského spolku a spolku profesorov Slovákov nech sú pozývaní na vedúce dozorčie funkcie, pre ľudové školy z radov učiteľov ľudových a meštianskych škôl, pre stredné školy z radov profesorov Slovákov. Dozorčí systém škôl treba zdokonaliť. Inšpektorské zkúšky nech sú odborné z pädagogiky a metodiky, lebo nemôžu byť odborné vtedy, keď ich skladajú z vecných vedomostí. Za dozorčie orgány žiadame ustanovovať vynikajúcich učbárov a nie právnikov. Školský dozor by mali po okresoch prevádzať pedagogovia, pri školskej rade pedagogovia a administrátori, v ministerstve pedagogovia, administrátori a právnici. Okresní inšpektori mali by byť oslobodení od administratívnej povinnosti, mali by byť výhradne pädagogickými dozorčími orgány. Dosavádny dozor je nespôsobilý. Administratívné povinnosti konať by mohli i správcovia škôl, ktorí svoje návrhy, žiadosti a zprávy mohli by priamo školským radám podávať. Už je svrchovaný čas, aby inšpektori na Slovensku boli definitívne menovaní z radov Slovákov. Žiadame, aby štátna správa pri ustanovení za inšpektorov neobchádzala učiteľov ľudových škôl.

Zodbornenie istého počtu stredných škôl schvaľujeme, lebo mládež treba k praktickému životu vychovávať. Hospodárskym, obchodným a priemyslovým školám treba venovať viac pozornosti na Slovensku. Žiadame výstavbu vysokej školy technickej na Slovensku.

Ten plán, že pán minister cieľom zvýšenia učiteľskej vzdelanostnej úrovne zamýšľa učiteľské ústavy zmeniť na pädagogické akademie predbežne s prvým ročníkom, tiež môžeme schvaľovať, hlavné ale je, aby ten jeden ročník poskytnul kandidátom dostatočných pedagogických vedomostí a prakse vo vyučovaní.

Že služobná pragmatika učiteľská musí byť uvedená v život vo forme vládneho nariadenia, plne schvaľovať nemôžeme. Pragmatika má byť ústavno-právne zákonom zabezpečená. Že dosavádna osnova je výsledkom vyjednávania s organizáciami učiteľskými, môže byť pravdou, pri čom ale poznamenávam, že Zemský učiteľský spolok na Slovensku k týmto vyjednávaniam pozvaný nebol, čeho sa týmto teraz dožadujeme.

Pán minister prehlásil vo svojom expozé aj to, že je najvyšší čas, aby zákonodarstvo dostalo návrh zákona o organizačných predpisoch pre neštátne školy obecné a meštianske školy na Slovensku a Podkarpatské Rusi a o úprave platov a služobných pomerov učiteľstva. Návrh zákona že je už hotový a že spočíva na reciprocite. Tento návrh zákona sľuboval p. minister už na 1. júna t. r. Urgujeme tento zákon tiež čo najdôraznejšie, žiadame ale, aby učiteľským organizáciam, menovite na Slovensku, bol tiež dodaný k predbežnému posúdeniu, nakoľko sa najviac o záujmoch týchto učiteľov bude v ňom pojednávať. Menovite žiadam, aby cieľom zachovania úplnej parity boly splnené tieto predpoklady a požiadavky: Neštátnym učiteľom nech je započítaný do platu 50% drahotný prídavek so zpätnou platnosťou od 1. januára 1923; zákonný správcovský prídavok na všetkých neštátnych školách na Slovensku žiadame vyplácať štátom so štátnou podporou školy; žiadame vrátiť neštátnemu učiteľstvu kolkovné, ktoré sa mu z platu strhuje od 1. januára 1926, napriek odst. 6., §u 21 zákona č. 104/1926; kantorské dôchodky nech sú od učiteľských platov celkom odlúčené; neštátnemu učiteľstvu nech sú prinavrátené cestovné legitimácie, aké užívajú učitelia štátni; neštátni učitelia penzionovaní medzi 31. augustom 1919 a 1. januárom 1926 nech dostanú riadne penzie podľa zákona č. 104/1926, so zpätnou platnosťou od 1. januára 1926, keďže oni slúžili už nášmu štátu a sú výmerom jednorázových výpomocí podľa zákona č. 99/1921 o polovicu penzijných pôžitkov poškodení.

Pri tejto príležitosti musím poukázať ešte na jednu smutnú udalosť. Starých vyslúžilých učiteľov penzionovala naša vláda dňa 31. decembra 1925, práve v tej minúte, keď na Sylvestra lampy sa zhášajú a nastáva Nový rok. Tí, ktorí boli o tú minútu skorej penzionovaní, dostávajú o 100% väčšie penzie než tí, ktorí s nimi celý život slúžili a ktorí dostávajú teraz len polovicu. Takých je na Slovensku 57. Boli vyzvaní, aby si podali žiadosť o penzionovanie, že sa im dostane podľa nového zákona penzie. Boli zavedení samou štátnou správou a takto sú dnes zkrátení. Túto krivdu prednášame preto, aby o jej odčinenie pán minister školstva čo najrozhodnejšie sa zasadil.

Žiadame so zpiatočnou platnosťou vyplatiť zadržané čiastky mimoriadnej drahotnej výpomoci tým učiteľom, ktorým bola odňatá podľa neprajnej kvalifikácie školských inšpektorov, keďže proti týmto učiteľom nebolo disciplinárne pokračované; učiteľom, zajatcom za svetovej vojny, navrátivším sa po 1. septembri 1919, žiadame vyplatiť zadržané platové pôžitky na dobu zajatia od 1. septembra 1919, nakoľko im tieto dosiaľ neboli vyplatené; žiadame zákonné riadne penzie pre všetko učiteľstvo na miesto jednorazových výpomocí a zrušiť rozdiele medzi novo a staropenzistami.

Žiadame platnosť zákona o odbytnom učiteliek č. 455/1919, ktorý nálezom najvyššieho správneho súdu zo dňa 20. decembra 1924, č. 22.815/1924, nie je platný na Slovensku, rozšíriť i na učiteľstvo škôl štátnych a neštátnych na Slovensku.

Za potrebné považujem zmieniť sa ešte o učiteľských osnovách pre Slovensko. Učebné osnovy sú nedostatočné, je v nich nahromadené veľa nepotrebného učiva, je v nich veľa problematickostí, neurčitostí. Cieľu primeraným bude vydať ich pod revíziu vynikajúcich odborných činiteľov, k čomu by maly byť pozvané pedagogicko-výchovné kapacity. Učebné osnovy žiadame sostaviť na Slovensku v duchu slovensko-národnej a kresťanskej kultúry.

Zavedenie 8ročnej dochádzky na Slovensku nie je dostatočne vypravené, preto zapríčiňuje na Slovensku veľký chaos. Zavádzaná bola na mnohých miestach preventívne, nahodile, na vlastnú päsť a zdá sa, že pre tieto okolnosti bude musieť byť na mnohých miestach zarazená, lebo nastáva zmätok. Niekde ani 6. ročník nebol dokonale zaškolený. Nedostatok budov je najväčšou prekážkou. Štát musí viac venovať na budovanie škôl a tak aj na podporovanie budovania a rozširovania neštátnych cirkevných škôl, ináč 8ročná dochádzka nebude môcť byť zaškolená, ba na mnohých miestach bude preto znemožnená a nastane chaos, ako sa to deje dnes, že keď si na príklad štátnu školu žiadajú vystaviť, štát žiada vystavanie od obce. Obce na Slovensku sú zväčša tak chudobné, že školu vystaviť naprosto nie sú v stave. Na Slovensku je to ale aj ináč nie vžité. Ľud sa pamätá, že maďarský štát im školy sám staval, oni dodali prípadne drevo, piesok, prácu, furmanku a pozemok, ostatné -ale hradil štát, ba aj vecné výdavky hradil štát. Dnes, v dobe, keď sú ťarchy tak ohromné a dôchodkov ľud náš nemá, nie je v stave školu vybudovať. Ak štát k vybudovaniu škôl čo najvýdatnejšie neprispeje, a to aj neštátnym udržovateľom, zaškolenie 8 ročníkov bude ťažko mysliteľné. Žiaducné je preto, aby na tieto ciele v štátnom rozpočte väčšie obnosy boly zabezpečené.

K zakončeniu dovoľujem si vzácnu pozornosť p. ministra školstva vyzvať ešte aj na veľavýznamnú otázku povznesenia učňovských škôl na Slovensku. Tejto otázke treba v budúcnosti o veľa viac starostí venovať ako dosiaľ, poneváč hlavný káder našich remeselníkov sa odtiaľto rekrutuje. Úfam pevne, že v mojej reči spomenuté požiadavky naše budú vážne povšimnuté. (Potlesk poslanců slovenské strany ľudové.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Dále má slovo pí posl. Kirpalová.

Posl. Kirpalová (německy): Slavná sněmovno! Jest příznačné, že pan ministr školství poukázal ve svém výkladu na nutnost podstatných úspor ve školní správě. Tím dal na jevo, že se mu nedostává porozumění pro kulturní blaho naší mládeže a porozumění pro kulturní rozkvět státu. Náš největší kulturní statek, německá škola, je tím ohrožena ještě více. Stále ještě pohlížíme na trosky kultury a přesto, že Němci sedí ve vládě, jest německé školství rdoušeno dále a zřizují se české menšinové školy pro 4, 5 a 6 dětí. Poukazuji mezi jiným na zřízení české školy v Liběchově ve Slezsku, v Jezdovicích, v Jindřichově a ve více jiných místech. V posléze uvedené obci bydlí 99% Němců. Častokráte děti, pro něž se zřizuje česká škola, jsou děti německých rodičů, jejichž rodiče, buď pro své závislé postavení u země nebo státu, pošty nebo železnic atd., ze strachu, že by ztratili místo nebo že by byli trýzněni, pokládají za svou povinnost posílati děti do českých škol. Statistický úřad vykazuje, že ve školním roce 1925/1926 docházelo do českých občanských škol 2228 dětí německé národnosti a do českých obecných škol 4652 dětí. Ovšem prvé své tvrzení, že německé děti jsou posílány do českých škol jen z donucení, nechci zevšeobecňovati. Tak státní statistický úřad dokazuje dále v práci čítající téměř 300 stránek, že v Praze v r. 1926 30 německých žáků občanských škol a 38 německých žáků obecných škol nedocházelo do německých občanských a obecných škol, nýbrž do českých. Poněvadž v Praze bylo jen 296 německých žáků občanských škol, vysvítá z toho, že více než 10% německých žáků občanských škol docházelo do škol českých. Naproti tomu do německých učebných ústavů docházelo 0.058% českých dětí. Celkem docházelo v Československu, bez Podkarpatské Rusi, do českých škol 9253 německých žáků. Z celkových čísel vysvítá, že do českých škol dochází téměř třikrát tolik německých dítek než českých dětí do německých škol. Aby to nevedlo k nedorozumění, prohlašuji, že ovsem nenamítáme nic proti tomu, aby se děti naučily českému jazyku, naopak přejeme si toho, avšak jistě právem se bráníme proti tomu, aby němečtí rodičové nedávali dětí do českých škol a sami tak neumožňovali českým držitelům moci rdousiti německé školství dále vzhledem k menšímu počtu žáků; snižuje se tím mimo to ještě také výsledek vyučování dětí, poněvadž nemohou vyučování sledovati, jak by toho bylo třeba. Německé dítě patří do německé školy, jako každé, jinak mluvící dítě patří do školy, kde se vyučuje jeho mateřským jazykem. Zřizování českých škol pro 3 až 4 děti znamená protežování českého národa a ukazuje národní panstvíchtivost. Každé protežování jest však bezprávím, bezpráví nejen odmítáme, nýbrž je potíráme. Jistě se bude namítati, že byly zavřeny i české třídy, avšak to byly jen demonstrativní redukce a český národ nemá příčiny naříkati si do rdoušení svého školství. Tak zvaná účast německých vládních stran na moci, stran, které odhlasovaly cla, kongruu a jejich přívěsek, živnostníci, nemohla učiniti přítrž neoprávněnému rdoušení škol. Jest kulturní ostudou, že dosud bylo zavřeno 4000 německých školních tříd. Rdoušení škol nejen ztěžuje vyučování německých školních dítek, nýbrž živí a zesiluje národní vášně. Němečtí aktivisté vypravují a píší, že otevření nových německých školních tříd jest výsledkem jejich účasti ve vládě, avšak vědí zcela dobře, že i bez jejich účasti ve vládě tyto třídy byly by musily býti otevřeny, poněvadž nabylo účinnosti ustanovení malého školního zákona o snížení nejmenšího čísla dětí v jedné třídě z 80 dětí na 70.

Dnes mluvil p. kol. Lukavský o školní samosprávě a prohlásil, že u německých sociálních demokratů zvítězil nacionalismus nad socialismem a zároveň zdůraznil, že národní demokracie trvá na svém odmítavém stanovisku k národní samosprávě. Ani mi nenapadne polemisovati s p. posl. Lukavským, neboť on jistě není člověk, který by měl právo mluviti o národní samosprávě. Pohlíží na samosprávu, jak to při jeho orientaci není ani jinak možno, národními brýlemi. Prohlašuji, že požadavek národní samosprávy jest již starým požadavkem sociální demokracie a že nevznikl snad teprve po zřízení Československé republiky, kdy se z Němců stala menšina, nýbrž žádali jsme ji již ve starém Rakousku, tedy kdy Němci měli většinu.

Nepotřebuji zdůrazňovati, že pro Němce v tomto státě jest samospráva životní nutností. Němečtí aktivisté kdysi prohlašovali, že nevstoupí do vlády, dokud nebudou napraveny strašlivé škody spáchané na německém školství a domnívali jsme se, že p. ministr Spina bude trvati na svém návrhu na školní samosprávu. Než p. ministr Spina velmi brzy svůj návrh opustil. Pan ministr Hodža chtěl již 1. července zavésti úpravu školní samosprávy, pak ji odsunul na říjen a nyní se dovídáme z odpovědi na interpelaci, že bude provedena co nejdříve. Pan ministr slibuje samosprávu od té doby, co nastoupil svůj úřad.

Aktivistické strany se s tímto slibem spokojují a po odmítnutí, spíše po morálním poličku, jejž dostaly od p. ministra Hodži při své intervenci u něho, kterou provedly z rozkazu sněmovního školního výboru, mlčí, ba zdá se, že se z toho poličku velmi rychle zotavily. Přece jednou byl však problém samosprávy posunut do popředí parlamentních jednání. Před přijetím správní reformy musilo býti namluveno - nikoliv vládním stranám, nýbrž jejich voličům - že za přijetí správní reformy obdrží důležité národní ústupky. Tyto neurčité údaje nezavazovaly k ničemu a přece uklidňovaly bouřící se voliče. Obecní volby avšak ukázaly, že rozumní živlové tento manévr, jímž měli býti oklamáni a uchlácholeni, prohlédli a většinou ukázali aktivistickým stranám záda. Takovéto povolovací pilulky nebudou míti příště vůbec žádného účinku a voliči se přesvědčí, že agrárníci, klerikálové a živnostníci mají jen velice malý zájem na udržení a vybudování největšího národního statku, německé školy, že naopak považují školu spíše za předmět čachrování. Za dvě ministerská křesla hodili německé školství na pospas.

Měšťanské strany, které hlasovaly pro cla, v jejich čele klerikálové, připravují nové útoky na školu a chtějí ji vydati katechetům. Jejich cílem jest vydati školu do rukou kněží. Právem lze nyní říci, že národ Husův stojí u hrobu svých nadějí a s hrůzou pohlíží, jak klerikálové, podporováni nynějším ministrem školství, zahajují dobře promyšlený útok na školu a jak se z nich stále více vyklubávají podporovatelé reakce a nepřátelé každého pokroku. Postupují soustavně a promyšleně. Čeští klerikálové, zajisté v dohodě s německými klerikály, vypracovali školní program s těmito nejdůležitějšími body: 1. Zákaz vyučovati jakýmkoliv protikřesťanským názorům a tedy příslušná kontrola učitelů, to jest tedy, jinými slovy, sraziti školu na stav z doby konkordátu. 2. Revise školních knih a vymýcení všech míst, která se neshodují s katolickým názorem. Tážeme se, jak lze potom vyučovati dějinám a zvláště přírodopisu? 3. Zavedení povinného vyučování náboženství na všech středních školách a zrušení paragrafu, který dovoluje rodičům odhlásiti žáky z vyučování náboženství. 4. Složení okresních školních rad podle výsledku voleb z r. 1925. Tážeme se: proč ne podle voleb z r. 1927? 5. Povinné náboženské úkony, ale žádný nátlak k účasti školních dítek na slavnostech Husových. 6. Zřízení vlastních katolických škol, poněvadž státní školy jsou husitské. A to jest jen minimální program klerikálu, s kterým přijdou v nejkratší době na politické forum, aby se o něm jednalo meritorně, poněvadž prý nemohou již odolati nátlaku voličů.

Posl. Feierfeil prohlásil na libereckém sjezdu katolíků: "Máme-li odevzdati s klidem své dítky škole, pak by musilo býti napsáno nad vchodem této školy: ››V tomto domě bude dítě vychováno, aby Boha poznalo, aby Bohu sloužilo a tím došlo blaženosti.‹‹" Pan kol. Feierfeil si přeje, aby ze školy vycházeli lidé poslušní, trpěliví a nesvobodní, kteří by sloužili v pokoře nejen Bohu, nýbrž i kapitalismu a byli dobrými, ochotnými předměty vykořisťování. Avšak tento školní program neznamená jen tažení proti škole, nýbrž i tažení proti svobodomyslným učitelům, které často s podporou školních úřadů ukazuje své plody a jehož výsledkem jest překládání nebo týrání svobodomyslných učitelů. Časopis "Deutsche Presse" ze dne 4. října t. r. snaží se dokázati, že žactvo na měšťanských školách ve školním roce 1925/1926, pokud jde o české a slovenské měšťanské školy, jest ze 71.2% římsko-katolické a z 9.6% bez vyznání a domnívá se, že tomuto složení naprosto neodpovídají čísla učitelů na měšťanských školách. Z 9241 učitelů občanských škol jest 5496, t. j. 59.47% katolíků a 2459, tedy 26*6% bez vyznání. Ještě horší nepoměr je podle mínění "Deutsche Presse" na obecných školách. Žactvo všech obecných škol jest z 90% katolické, avšak učitelé na obecných školách jen ze 69%. Z 33.059 žáků obecných škol jest 22.822 katolíků a 5283 bez vyznání. A tu, praví "Deutsche Presse", musí býti učiněno opatření, aby tento tak zvaný nepoměr byl vyrovnán. Nepochybujeme, že úsilí klerikálů jest podporováno panem ministrem školství. Nejzřetelněji, jak p. ministr Hodža vydává školu ponenáhlu do rukou klerikálů, vidíme v článku p. posl. Zajička po výkladu pana ministra v kulturním výboru. Píše: "Kdežto v dřívějších letech nebylo lze nepoznati, že se řeči českých ministrů vyučování a školní požadavky katolíků naprosto rozcházejí a křižují, vidíme nyní jisté přiblížení, vůli porozuměti si, jest zřetelně patrna vůle ke spolu práci." Avšak i referent v rozpočtovém výboru, p. kol. Rýpar, uznal za vhodné nejen vysloviti p. ministrovi Hodžovi své uznání, nýbrž mu i poděkovati za to, jak vychází vstříc klerikálním požadavkům. My však více než kdy jindy setrváváme na požadavku odluky církve od školy a od státu a budeme za něj bojovati všemi prostředky, jež máme po ruce. Bylo-li někdy třeba posunouti tento požadavek do popředí našich bojů, jest to nyní tím naléhavější, neboť nemůžeme a nebudeme klidně přihlížeti a dovolovati, aby škola byla vydána klerikálům. Rovněž tak budeme vždy chrániti svobodomyslné učitelstvo a nedopustíme, aby bylo někdy dáno v područí klerikálům a katechetům.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP