Středa 30. listopadu 1927

Posl. Šafranko: Slávna snemovňa! Rozpočet republiky Československej na r. 1928 zaraďuje sa ako súčiastka stabilizačného plánu buržoázie k ostatným politicko-hospodárskym opatreniam protirobotníckym, ako koncentrácia a racionalizácia výroby, prevalenie daní na široké vrstvy konzumentstva, na bedra pracujúcich, zvyšovaním drahoty agrárnymi cly v prospech nepracujúcej buržoázie.

Následky tejto stabilizačnej politiky čím ďalej stávajú sa nesnesiteľnými pre pracujúci ľud vôbec. Snaha pána ministra financií, ako predstaviteľa tejto politiky buržoáznej vlády, zastrieť triedny charakter protiľudový rozpočtu, sa vôbec nevydarila, lebo správnym sostavením rozpočtových číslic jasne a snadno môžeme dokázať zhoršujúcu tendenciu celkového rozpočtu v neprospech pracujúcich vôbec. Následkom daňovej reformy priame dane sa snižujú, naproti tomu ale spotrebné dane a dávky stúpajú. Pokiaľ r. 1927 spotrebné dane, ako daň liehová, daň z cukru, z minerálnych olejov, zapaľovadiel, z uhlia, z mäsa atď., daň z obratu, monopoly, clá, činžová daň atď. činily dohromady 8610 milionov Kč, čiže 77.74%, r. 1928 tieto dane činia 8762 milionov Kč, teda 80.9% celkového štátneho príjmu. Naproti tomu dane z podnikateľského zisku, ktoré minulého roku činily 500 milionov Kč, čiže 4.52%, r. 1927 klesajú na 410 milionov Kč, čiže 3.7%. Štátny príjem z priamych daní, ako zo zisku a zárobku, činil dohromady r. 1927 1890 mil. Kč, t. j. 17.08%, r. 1928 klesá na 1703 milionov Kč, t. j. na 15.6%.

Podľa toho vidieť, že pracujúci ľud, robotníctvo, chudobné roľníctvo má zaplatiť na daniach o 150 mil. Kč viac ako minulého roku, naproti tomu veľkostatkári, kapitalisti a rentieri o 187 mil. Kč dane budú platiť menej. Robotníctvo, ktoré následkom stúpajúcej drahoty trpí biedu, hlad, nedostatok, maloroľníci, ktorí následkom daňovej sústavy a hospodárskeho útlaku sú úplne zničení, majú viac daní platiť, teda budú ešte viac vykorisťovaní, aby páni mali viac milionov.

Ako vidíme, tam, kde sa jedná o platenie daní, podiel pracujúcej triedy na platenie stúpa, ale akonáhle pozreme, že ktoré vrstvy koľko majú z toho dostať, vidíme, že na sociálne, kultúrne a hospodárske účely, teda pre široké vrstvy obyvateľstva je pamätané najmenej. Na zvýšenie životnej úrovne pracujúcich niet peňazí, ale na príklad o farárov je pamätané v rozpočte obnosom 114,900.000 Kč, t. j. o 43 mil. Kč viac ako predošlého roku. Na militarizmus a na civilný mocenský aparát, ktoré slúžia k upevneniu kapitalistického režimu, sa vydáva viac ako minulého roku.

Tieto faktá jasne dokazujú, že čo znamená vo skutočnosti heslo terajšej vládnej majority: "sociálna spravodlivosť". Pán minister financií vo svojom expozé dokazoval stabilitu československého hospodárstva, ktorá podľa jeho názoru nebola vykúpená zkrátením robotníctva a roľníctva. Sú to len plané fráze, slúžiace k tomu cieľu, aby zastrely skutočnosť, že na stabilizácii hladu a biedy širokých vrstiev pracujúcich prevádza sa stabilizácia buržoázneho hospodárstva.

Hospodárske pomery robotníctva a maľoroľníctva následkom zvyšovania vykorisťovania pracujúcej triedy sú strašlivé. Od r. 1921 mzdy robotníctva boly snížené na najnižšiu úroveň. Následkom odbúrania priemyslu veľká väčšina robotníctva, menovite na Slovensku, je trvale nezamestnaná a jeho pomery sú zúfalé.

Centralizácia a racionalizácia výroby bola a je prevádzaná skoro výlučne na účet Slovenska. Tam, kde ešte r. 1920 z komínov sa dymilo a desaťtisíce robotníkov bolo zamestnané, dnes je všetko mŕtve, vyzerá ako hrobitov. Za 9 rokov trvania republiky koloniznačná politika zničila to, čo celé storočie bolo budované. Veľká väčšina závodov bola zastavená a v ostatných práca obmedzená. Že odpriemyselnenie Slovenska do akej miery bolo prevedené, som už s tohoto miesta vyprával. Pri tejto príležitosti chcem len citovať a doplniť moje dôkazy preto, lebo len vtedy je možné zistiť, že v odpriemyselnení Slovenska sa pokračuje ďalej.

V textilnom priemysle r. 1918 pracovalo na Slovensku 16.952 robotníkov. Teraz asi 6 tisíc. 11 tisíc, t. j. 65%, boli prepustení. Dnes, keď je konjunktúra všeobecná a nielen v tomto obore, počet pracujúcich vôbec nestúpa, ale opačne klesá. Teraz nedávno sme sa dozvedeli, že textilný závod "Slovenka" v Banskej Štiavnici má byť zastavený a robotníctvo v počte asi 300 vyhodené z práce. Táto textilka patrí Legiobanke, ktorá pri tom ešte chce dobrý obchod spraviť na účet tamojšieho obyvateľstva. Jeden krásny deň prebehla zpráva v Banskej Štiavnici, že "Slovenka" bude zastavená a továrenské budovy odpredané a prebudované na kasáreň na účet mesta Banskej Štiavnice. Ako sa zdá, páni z Legiobanky majú dobré styky s ministerstvom nár. obrany, lebo mesto o zakúpenie budov a prebudovanie na kasáreň vôbec nič nevedelo, ale Legiobanke a ministerstvu to nič nevadilo a výšuvedený plán spravili. Toto jednanie vlády a správy závodu musí pobúriť každého robotníka a celé obyvateľstvo Slovenska. Nie je dosť, že závod chcú zastaviť a nových 300 robotníkov pripraviť o prácu, ale obyvateľstvo musí ešte kúpiť budovy, aby firma nemala škody.

V železorudových závodoch, porovnajúc k roku 1913, poznamenávame všeobecný pokles. Pokiaľ roku 1913 na terajšom území Československej republiky bolo vyťažené 22 mil. q, z ktorého na Slovensko pripadá 12 milionov, r. 1924 kleslo na 12 milionov q, z ktorého pripadá na Slovensko 5 milionov. Z toho je vidieť, že r. 1913 výťažok železnej rudy na Slovensku bol o 20% vyšší než v Čechách, r. 1924 výška výťažku je o 20% vyššia v historických zemiach. Podľa výkazu revírnej rady r. 1924 bolo zemestnané 3715 robotníkov proti 12.000 robotníkom r. 1923.

Pri tejto príležitosti musím prehovoriť niekoľko slov o hospodárení ministerstva ver. prác, menovite v štátnych baniach v oblasti rožňavského riaditeľstva. R, 1926, keď v tomto obore bola veľmi dobrá konjunktúra, v štátnych baniach sa pracovalo obmedzene. Robotnictvo vyslalo deputáciu na ministerstvo ver. prác, aby sa dožadovalo zavedenia plných 6 zmien týždenne. Sám som bol jednaniu prítomný a bol som prekvapený, ako aj ostatný účastníci, keď pán ministerský radca Štauch, na neho adresovanú otázku, prečo nejde vyjednávať s firmami ohľadne odpredaja rudy, keďže všeobecná konjunktúra je dobrá, zodpovedal: "Keď niekto chce rudu, nech prijde sem, ja nebudem za nikým chodiť." Prosím, takto hovorí vedúci štátnych podnikov.

Železiarsky priemysel so 70% bol odbúraný a dnes máme len trosky, čakajúce každým dňom na zpečatenie svojho osudu. Práve minulý týždeň v Lučenci jediný závod, ktorý tam ešte doteraz pracoval, strojáreň, bola zastavená a všetci robotníci do jednoho boli prepustení. Tedy tam, kde práve v poslednej dobe bol zastavený textilný závod v Apatovej, kde bolo prepustené 1200 robotníkov, tam, kde hneď vedľa bol zastavený textilný závod v Haliči a prepustil 500 robotníkov, tam kde práve radom zastavujú tieto závody, bol ešte jeden závod, ktorý tam ako-tak pracoval a kde bolo zamestnané vyše 300 robotníkov: tí dostali minulý týždeň výpoveď. Tedy tam, kde ešte pred 5 rokmi pracovalo vyše 3500 robotníkov, dnes podľa úradného výkazu priemyslového inšpektorátu pracuje všetkých dohromady 250 robotníkov. V zápalkárni z 1200 robotníkov, zamestnaných pri plnej kapacite r. 1926, pracovalo len 600. Teraz ale má byť prikročené k zastaveniu zápalkovej továrne v Banskej Bystrici a robotníctvo v počte asi 300 vyhodené z práce. V rozpočte je položka 5 mil. Kč ako prvá čiastka na stavbu novej mincovne v Prahe. Vieme dobre, že postavením novej mincovne v Prahe osud kremnickej mincovne bude zpečatený. Ľudáci. agrárnici a ostatné vládne a socialistické strany na Slovensku tvária sa, ako by proti úmyslu vlády na postavenie mincovne v Prahe bojovali. Je to podliactvo. Pred slovenskou verejnosťou vydávajú sa za ochrancov Kremnickej mincovne, ale vo snemovni hlasujú pre to. Ako je vidieť, ľudáci sú vernými spolupracovníkmi československej buržoázie v kolonizačnej politike na Slovensku. Zdá sa mi, že ľudáci a celá vláda pracuje v tom smysle, ako to svojho času povedal býv. minister obchodu pán inž. Novák, že čím menej závodov budeme mať na Slovensku, tím bude nám Slovákom lepšie a podľa tohoto receatu sa pokračuje. Myslím, že to nebude popierať ani pán minister obchodu, že práve v poslednej dobe tieto závody, o ktorých som sa zmienil, majú byť zastavené, rešp. v poslednej dobe čiastočne zastavené boly.

Provizionistom štátnych banských podnikov bolo zastavené vyplácanie drahotných prídavkov. Ministerstvo ver. prác vykazuje 17 mil. Kč ako čistého zisku, ale vzdor tomu všetkému vôbec nie je pamätané na tých chudobných provizionistov, vdovy a siroty, ktorí pracovali 30, 40 až 50 rokov v baniach, ktorí stali sa úplne práce neschopnými, ktorí sú mrzákmi a úplne zodretí a dnes vystavení hladu, poneváč pracovali 40 rokov, aby štát mal tým viac dôchodku. A na druhej strane vidíme, že ministerstvo ver. prác snaží sa starať o baníkov, lebo tam, kde sa jedná o investície, chce vybudovať kostol za 700.000 Kč, aby sa mohli pomodliť tí baníci, ktorí zomrú následkom hladu.

Ale podľa prehlásenia pána ministra financií, ačkoľvek to, čo som tu povedal, úplne odpovedá pravde, stabilita československého hospodárstva nie je vykúpená a nejde vôbec na účet robotníkov a delníkov.

Pozemková reforma na Slovensku je prevádzaná na újmu chudobných zemerobotníkov a roľníkov. Veľká väčšina pôdy určená k parcelácii bola kolonizovaná alebo ju dostali agrárni zbohatlíci ako zbytkové statky. Toľko svinstva a podvodov nikde nespáchali pozemkovou reformou, ako na Slovensku. (Tak jest!) Uvediem jeden prípad, aby ste mali aspoň tušenie a čiastočne videli, ako ďaleko sa opovažuje agitácia ísť v tomto ohľade. Pred voľbami r. 1925 vo Veľkej Kálnici, okres Levice, jeden pekný deň prišli agrárni agitátori spoločne s úradníkom Pozemkového úradu a všade vymieravali pôdu: to bude Jurovo, to bude Štefanovo - rad radom všetko to spravili a každý jeden roľník, ktorému bola pôda pridelená, zaplatil ako preddavok 500 Kč na katastrálne jutro. A po voľbách jeden pekný deň títo roľníci dostali prípis z Bratislavy od nejakého prenájomného družstva, kde jednoducho vyzývajú sa títo roľníci, aby zaplatili nájomné za pôdu, ktorú dostali, hovorím, pridelenú do vlastníctva a za ktorú už vopred zaplatili 500 Kč za kat. jutro, lebo ináč keď nájomné nezaplatia, pôdu nemôžu užívať ani v nájme. Títo chudobní roľníci hovoria: My nemáme s pachtovným družstvom v Bratislave nič spoločného, veď sme dostali pôdu pridelenú a zaplatili sme peniaze za to. Následkom toho odopreli zaplatiť nájomné pachtovnému družstvu, ale prišli četníci a vyhnali ich z pozemkov, tieto pozemky zabrali a pridelili ich agrárnym zbohatlíkom. Títo chudáci museli podávať žiadosti, aby im aspoň peniaze boly vrátené, kolkovať žiadosti a do dnes nemohli dostať svoje peniaze nazpäť. Takým cynickým, podvodným spôsobom, myslím, že ešte nikde nemohli jednať s chudobou a iste, keby niekto opovážil sa urobiť to inde, keby to nerobila agrárna strana, tí, ktorí by taký hnusný čin a podvod spáchali proti chudobe, iste by boli do jedného zatvorení. Ale poneváč to robila agrárna strana, je to samo sebou v poriadku a rozumie sa samo sebou, že následky tej to politiky dostavujú sa v tom, že agrárnici tam na celej čiare pri obecných voľbách prehrali, agrárnici tam na celej čiare dostali odpoveď a myslím, že práve to je najlepšia odpoveď. Súdim, že pracujúce roľníctvo začína vidieť a chápať, že ich najväčším nepriateľom je agrárna strana, ktorá ich podvádza podvodným spôsobom. Následkom zavedenia agrárnych ciel ceny potravín ohromne stúply. Podľa výkazu štátneho úradu štatistického v júni 1926, keď agrárne clá boly uzákonené, indexné čísla činily u potravín 847, šatstva 1.013 spolu 926. V júni 1927, tedy o jeden rok neskoršie, potraviny stúply na 958, šatstvo na 1.025 spolu 990, čiže potravné články stúply o 111 bodov a celkový index o 64 body.

Tieto číslice ukazujú, že agrárni zbohatlíci, špekulanti, keťasi a príživníci priamo nestydate okrádajú chudobu o posledné groše. (Výkřiky komunistických poslanců.) Následkom strašnej nezamestnanosti robotníctvo hospodársky je zruinované. Ale buržoázii na tom nezáleží. Štátnu podporu zastavili a zaviedli gentský systém a tým 90% robotníctva na Slovensku vylúčili z akejkoľvek podpory. Robotnícka rodina, ktorá živorí z 15 až 20 Kč denne, z ktorých si nemohla zadovážiť ani najnutnejšie potreby životné, musí ešte viac hladovieť, ešte menej jesť, ale ovšem ešte viac pracovať, aby agrárni úžerníci mohli zbohatnúť. Ako sme počuli, vláda pripravuje zákon na zrušenie ochrany nájomníkov. Už aj podľa dosavádneho zákona majitelia domov mohli činže veľmi citeľne zvýšovať, takže veľká väčšina robotníctva musí hladovieť, aby mohla nájomné platiť. Keď ale zákon o ochrane nájomníkov bude zrušený, veľká časť robotníctva bude vyhadzovaná z bytov na ulicu. Po väčšine už teraz platia 150 až 250 Kč činžovné mesačne za izbu a kuchyňu, čo pri terajších biednych pomeroch robotníctva je úžasné. Ale domovným hyenám je to málo, oni využijúc bytovej kríze chcú zbohatnúť, nové domy zakúpiť z hladu robotníctva.

Útok vládnej majority na nedostatočné a robotníckym požiadavkom nevyhovujúce sociálné poistenie je jasným dokladom, že buržoázia vo svojej štabilizačnej politike siaha ešte i na tie skromné ústupky, ktoré dobrovoľne dala robotníctvu za kompromisnú politiku soc. demokratov na stabilizačnej politike čsl. buržoázie.

Proti tejto politike medzinárodnej buržoáznej vlády Švehlovej je možno brániť sa účinne len vtedy, keď všetci robotníci bez rozdielu politickej príslušnosti vstúpia do jednotnej bojovnej fronty za svoje práva. Apelácia na svedomie a sľuby buržoázie po spôsobe sociál-patriotických vodcov nevedie k cieľu. Buržoázna vláda nezná sentimentality, len svoje triedné záujmy. To je im jedine smerodajné a všetky ich činy sú určované s tohoto hľadiska. Proletariát musí sa zariadiť tiež podľa toho, keď nechce byť bezmocným otrokom buržoázie. Proletariát musí si uvedomiť, že len na podklade triedneho boja proti buržoázii je možné bojovať za zlepšenie pomerov pracujúcich ľudí vôbec. Musí si uvedomiť, že sľuby buržoazie sú plané fráze a že robotníctvo len toľko má, čo svojou organizovanou silou od pánov vynúti.

Tvrdenie sociál-patriotických vodcov, že len tie vymoženosti sú trvalé, ku ktorým buržoázia dá súhlas, sú plané fráze. Veď sociálne poistenie je výsledkom kompromisu socialistov a buržoázie, ale myslím, že ani sociálni patrioti nebudú tvrdiť, že ho nechcú zničiť. Je tu jediná možnosť, aby sme tento i všetky ostatné útoky buržoázie proti robotníctvu odrazili, a to je ohromná sila proletárskej triedy. Túto silu je nutno postaviť do boja. Musíme vytvoriť jednotnú bojovnú frontu a proletariát sa stane schopným nielen odraziť útoky buržoázie, ale po vzore ruských proletárov svrhnúť kapitalistickú nadvládu a nastoliť diktatúru proletariatu. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): K této druhé, kulturní a sociální části podrobné rozpravy o státním rozpočtu a finančním zákoně není již nikdo přihlášen, listina řečnická jest vyčerpána a rozprava o této části jest tedy skončena.

Proto přistoupíme k další části podrobné rozpravy, to jest k části hospodářské a dopravní, zahrnující jednak ze skupiny rozpočtové kapitoly: kap. 11. Ministerstvo zemědělství, kap. 12. Státní pozemkový úřad, kap. 13. Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností, kap. 14. Ministerstvo veř. prací, kap. 15. Ministerstvo pošt a telegrafů, kap. 16. Ministerstvo železnic, jakož i skupinu II. Správa státních podniků.

Ke slovu o této části rozpravy jsou přihlášeni tito řečníci: na straně "proti" pp. posl. Srba, Krebs, Mikuláš, Schweichhart, Matzner, Füssy, Chlouba, Procházka, inž. Kallina, Brodecký, Karpíšková, Křiž, Bečko, na straně "pro" pp. posl. inž. Novák, Weisser, Grebáč-Orlov, Hýbner, Kunz, Chlebounová, Sedláček, Molík, dr Polyák, Petrovický, Krumpe, Wagner, Bayer, Kyncl, E. Vencl, Kvasnička, dr Feierfeil, Kaňourek, Haupt, Janovský, Pelíšek, Krejčí.

Jako první řečník "proti" má slovo pan posl. Srba.

Posl. Srba: Slavná sněmovno! Ujímám se slova k rozpočtu ministerstva veř. prací ke v kapitole: Letectví. Slavná sněmovno! Bylo řečeno již několikráte, ale nemůže býti dosti často opakováno, aby to proniklo úplně do vědomí národa, že velký vynález letectví má význam zcela mimořádný právě pro naši Československou republiku a československý národ. Tímto vynálezem dostáváme možnost vymaniti se z vnitrozemní uzavřenosti malého středoevropského státu, která měla často tak nepříznivý vliv na náš vývoj národní i politický. Letectví dává nám možnost, abychom postavili se po bok národům mořeplavným kde, jak všichni známe a vidíme, mohou úspěšně konkurovat i státy malé jako Holanďané, Švédové, Dánové, Belgové velkým námořním mocnostem.

K uplatnění se na tomto světovém vzdušném oceáně máme zvláště výhodnou polohu. Jsme uprostřed Evropy. Hlavní letecké trati mohly by jíti přes nás a mnohé velmi důležité mohly by přímo vycházet z hlavního města naší republiky. My máme však také mimořádně veliký zájem na letecké dopravě. Zeměpisný útvar našeho státu protáhlý daleko na východ a položení hlavního města na krajním západě státu vyžaduje nevyhnutelně co nejrychlejší dopravy osob, pošty i novin na, východ republiky, nemají-li kraje příliš daleko od hlavního města položené kulturně, a více než zdrávo i hospodářsky, gravitovat do Budapešti nebo do Vídně. Bylo-li moře nazváno kdysi mezinárodní silnicí národů, její měrou ještě větší moře vzdušné, které stejně spojuje státy všechny, nejen na pobřeží mořském, nýbrž i vnitrozemské.

Vážení pánové! Máme-li však býti schopni konkurence, musíme býti v čele technických zařízeni i vědeckého pokroku v oboru letectví a nesmíme zameškati nejmenšího co do opatření obchodních a včasného vytvoření letecké sítě domácí i trati mezinárodních. Mějme stále na paměti, že vzdušná doprava ve svém základním rázu shoduje se s dopravou námořní, kde každý i nejmenší stát snaží se míti vlastni dálková spojení, a nikoliv s dopravou železniční, kterou každý stát provozuje pouze na území vlastním.

Nechci se zmiňovati o vojenském významu letectví pro obranu státu a to právě i letectví civilního. Dnes již každý ví, že válku nevedou pouze vojáci z povolání se svými vojenskými technickými zařízeními, nýbrž že ji vede celý stát veškerým svým obyvatelstvem a celým svým technickým aparátem. Také to, co poskytuje stát letectví civilnímu, musí konec konců sloužiti k jeho obraně.

Je tedy zcela mimořádná odpovědnost, kterou má naše republika vůči letectví. Tuto odpovědnost ještě zvyšuje okolnost, že vývoj vzdušné dopravy ještě daleko není ukončen, že vše je zde ještě ve zrodu a ve vzrůstu, v prudkém vývoji, v němž jednotlivé státy se předhánějí, ve vývoji, jenž musí býti sledován a usilovně podporován, nemáme-li zůstati nenapravitelně pozadu. Uvažme, co stalo se od doby, kdy Bleriot r. 1909 po prvé přeletěl mořskou úžinu dělící Francii a Anglii. Vždyť my všichni pamatujeme ještě doby, kdy nikdo nevěřil, že v dohledné době bude létati nějaký stroj těžší vzduchu a já sám již jako žurnalista psal jsem feuilleton o prvém Bleriotově letadle, vystavovaném v Praze. Ve vývojové linii vzduchoplavby jsme v době zvláště zajímavé a rozhodující. Přirovnal bych ji asi k době, kdy Krištof Kolumbus na lodích nepatrného rozměru, které stejně jako dnešní letadla byly ještě odvislý od mlhy, větrů, mořských proudů, pustil se do odvážné výpravy přes oceán, po němž následovala řada slavných plaveb jiných hrdinů moře. Dnes brázdí světové oceány lodi dokonale vystrojené, s veškerou bezpečností, které může dosáhnouti člověk. Tak bude tomu i s letectvím, ale tempem nesrovnatelně rychlejším. Neztratit zde ani okamžiku, nedat se předhonit, zajistit si své místo na slunci je příkazem sebezachování našeho státu.

Musíme mít vzorně zařízená letiště, musíme mít nejlepší letadla, musíme mít dokonalé motory. Naše letecká věda musí býti na výši doby. Technická zařízení musí držet krok s vývojem a musí jej předcházet. Letecký personál musí být prvotřídní a vybaven tak, aby prvotřídním mohl zůstat.

Vedle toho však a vlastně v prvé řadě je potřebí pro letectví peněz, státních a veřejných peněz. Nesmíme se toho bát a nelze jinak. Všechna doprava a vždy vyrůstala za podpory veřejnoprávních korporací, neboť doprava není jen obchodem, nýbrž v prvé řadě službou veřejnosti. I ta prvá plavba Kolumbova dála se na účet státní. I všechna moderní doprava byla a je subvencována, ať jsou to již železnice, pošty, autobusové linie.

Proto je povinností státu vůči letectví v dnešním vývojovém jeho stupni, aby bděl nad jeho technickým vývojem, umožňoval a podporoval všemožně jeho rozvoj a vzrůst, dbal bedlivě souvislosti jeho s obranou státu, dal mu finančně i zákonodárně vše, čeho potřebí, aby držel krok s ostatním světem a zajistil za každých okolností, aby nejenom doprava vnitrostátní, nýbrž i mezinárodní, pokud ji můžeme provozovat sami, zůstala v rukou příslušníků našeho státu.

Po tomto všeobecném úvodu přihlédněme podrobněji k tomu, jakým způsobem vláda a její odpovědné orgány vyhověly těmto nutným předpokladům a všimněme si nejdříve skutečného stavu technické stránky našeho letectví.

Především nesmíme se dáti mýliti samochválou, kterou jednotlivé naše interesované podniky pouští občas o sobě do veřejnosti. I kdyby v dané chvíli bylo pravda to, co se píše, ve druhé chvíli může to přestati pravdou býti. Ještě před několika lety byli Francouzi v letectví první, loni bylo prvé Německo, druhá Francie a hodně vzadu Amerika. Dnes prudkým vzmachem ocitla se Amerika na místě prvém a Francie, kdysi prvá, na místě třetím.

Přihlédněme nejdříve ku státním aeroliniím, našemu jedinému vnitrozemskému leteckému podniku ohromného významu dopravního i strategického, i státně politického. Všimněme si v prvé řadě pražského letiště.

Na tomto letišti, které je dosud společné v vojákům i civilistům, vzmáhá se doprava t ohromnou měrou. Ještě loni od 1. března do konce září bylo zde 1524 pravidelných letů s dopravou 2326 osob a 100 tun zboží. Letošního roku v témže období bylo vykonáno již 3883 dopravních letů - tedy třikrát tolik převezeno 10.082 osob a zboží 307 tun. Je zde denně 30 pravidelných odletů a příletů proti 14 v roce minulém, vedle nečítaných vzletů vojenských. (Hlasy: Mluví jako ministr nár. obrany! - Výkřiky komunistických poslanců.) Ještě uslyšíte další a to nebude jako ministr nár. obrany. (Výkřiky komunistických poslanců.) Ale vždyť vy také lítáte na Podkarpatskou Rus a potřebujete to. Rozvoj dopravního letectví vedle letectví vojenského je věcí, které sovětská vláda na svém území věnuje zcela mimořádnou pozornost. (Posl. Mikulíček: Sovětské letectví má jiný účel!) Sovětské letectví dopravuje stejně tak dobře osoby, zboží a poštu jako letectví československé. (Výkřiky poslanců strany komunistické - Místopředseda Slavíček zvoní.)

Vážení pánové, vy si to neobyčejně pletete. Já nemluvím o letectví vojenském, nýbrž o letectví civilním, a pokud je mi známo, sovětské letectví dopravuje poštu, lidi a náklady jako u nás. Já vím - ale vám to snad známo není - že ruské letectví jest dopravně spojeno s evropským a konají se pravidelné lety do Moskvy.

Konstatuji, že oba tyto provozy navzájem se ruší měrou přímo nebezpečnou. Při dosavadním tempu vzrůstu civilního letectví může v jednom nebo ve dvou letech dojíti zde k poměrům přímo katastrofálním. Na letišti jsou dva páni. V prvé řadě vojáci, jimž letiště vlastně patří, a civilní dopravě je pouze propůjčeno. Každá skupina řídí svůj provoz vlastními orgány, takže jsou zde dvě hlavy. Důsledek toho je, že vojenské výcvikové lety trpí předpisy pro mezinárodní letecké přístavy a dopravní letectví naopak nemůže se zaříditi podle svých potřeb. Jeho úřady, jako řiditelství letiště, ústavy meteorologický, radiotelegrafní a telefonní, poštovní a celní, kontrola pasová a služba bezpečnostní, jsou rozházeny po různých přístavcích za hangáry a v budově vzdálené od přístavní plochy na čtvrt kilometru. Nemáme ústředního leteckého nádraží a nevíme kam je postavíme, takže budeme nebo jsme již jediným mezinárodním vzduchoplaveckým přístavem, který nemá této základní budovy. Tím, že má letiště dva pány, trpí také jeho udržování. Ze sklizně trávy na letišti utrží vojenská správa ročně 6 nebo 7 tisíc korun, ale náklady, za rozbité pneumatiky, kola a podvozky pro neupravené krtčí kobky a brázdy vyryté letadly a automobily stojí ročně jistě veliké desetitisíce, nehledě k přímému nebezpečí pro letadla. Při tom nutno uvážiti, že na toto mezinárodní letiště má přístup každý cizinec a nevyhnutelná opatrnost ve vojenských věcech nemůže býti dodržována.

Je svrchovaně na čase, aby letectví vojenskému, které má právo na respektování jeho zvláštních potřeb, zřízeno bylo letiště vlastní, na př. při Vojenské továrně na letadla, kde již je velmi málo využitkované letiště v rozměrech asi 700 x 500 m, k němuž by se rychle přikoupilo potřebné množství pozemků dalších, ostatně již obstavených. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Vedle tohoto letiště centrálního je potřebí urychleného vybudování hangáru pro velkoletadla nejenom v Praze, ale také v Brně. Dnes nemáme vůbec kam umístiti Farmanova velkoletadla, jakmile budou dána do služby. Schází nám však ještě řada letišť v jiných důležitých městech republiky, jako prvý a nevyhnutelný předpoklad leteckých tratí, které by nás s nimi spojily. Myslím v prvé řadě na Hradec Králové a Ostravu. na Liberec, Budějovice, a všechna naše hlavní lázeňská místa, kam letecký provoz v době letní velmi se osvědčuje.

Chci se zvláště zmíniti o spojení města s letištěm pražským. Pražská obec nedostala se dosud k tomu, aby u přejezdu dráhy ve Vysočanech zřídila podjezd, takže na hlavní trati čekáme půl hodiny než přijede vlak. Z Brna nebo Drážďan jsme sice v Praze za hodinu, ale druhou hodinu potřebujeme, abychom se dostali z letiště do města.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP