Čtvrtek 9. února 1928

Totéž týká se pensistů státních dolů, kteří rovněž mimořádnými těžkými výkony vypotřebují své fysické síly a ke stáří jsou velmi nízko honorováni, takže jejich pensijní dotace nestačí ani ke krytí životních potřeb ve stáří. Při 12.000 zaměstnanců státních báňských a hutních závodů běží nyní celkem téměř o 9000 pensistů, vdov a sirotků. To ukazuje, jak veliký počet osob dřívějším již zkrácením trpí a je i nyní poškozen bezohledným vyřazením z výhod úpravy staropensistů. Neznáme důvodů, proč tito nejubožejší z ubohých byli vyřazeni z výhod projednávaného zákona. Vždyť státní zaměstnanec, ať je to zaměstnanec úřadů nebo zaměstnanec dolů, má stejné potíže v dnešních drahotních poměrech, má stejné nároky životní, a je proto velikou křivdou a nerozumem, že státní správa a také koalice vyřazují právě tyto nejubožejší z nároků, které jsou přiznávány projednávanou předlohou.

Žádáme proto předloženými návrhy, aby nevyplacené drahotní přídavky byly báňským a hutním pensistům doplaceny a aby zaopatřovací požitky těchto zaměstnanců a pozůstalých po nich byly rovnocenné s požitky zaměstnanců ostatních státních závodů, podniků a drah. To je možné tím, že stát vrátí v k dřívějšímu způsobu zvláštních drahotních přídavků, anebo logicky musí přiznati stejné rovnocenné právo na pensijní požitky, jako je to u těch kategorií státních staropensistů, o něž právě nyní jde.

Spravedlnost žádá, aby těmto skutečně ubohým z nejhůře postavených pensistů bylo dáno, čeho k životu potřebují a co si zasloužili za svou těžkou práci pro stát.

Staropensisté samosprávní, báňští i hutní, stejně jako všechna spravedlivá a soudná veřejnost byli pobouřeni tím, že vláda předložila návrh zákona na horentní zvýšení pensí bývalých rakouských generálů. Veřejnost tato je nejvíce pobouřena tím, že vláda briskuje spravedlivé požadavky nejubožejších staropensistů, (Výkřiky čsl. soc. demokratických poslanců.) že nepředložila dosud návrh zákona o zabezpečení osob přestárlých, které trpí v bídě a nedostatku (Výkřiky.), a že místo toho poskytuje milionové dotace na pense bývalým rakušáckým generálům, kteří neprokázali žádných zásluh o náš stát a z nichž většina vyznamenala se v rakouské armádě brutálnostmi proti českým vojákům a loyalitou k proklínanému rodu habsbursko-lotrinskému.

Tlumočím rozhorlení nejen odmítaných staropensistů samosprávných a hornických, nýbrž i veškeré naší veřejnosti, která právě v jubilejním roce naší republiky jest postavena před fakt ostudného zákona, jímž se generálům poskytují mimořádně veliké pensijní požitky. Podle navrhované sazby generálských pensí dostalo by se těmto bývalým rakouským generálům až 68.000 Kč roční pense.

Při tom na chudáky není brán žádný zřetel a tisíce drobných staropensistů samosprávních i ostatních je vylučováno ze staropensistského zákona. Je více než ironií, že v okamžicích, kdy vláda usiluje o snížení důchodů válečných poškozenců, o snížení dost již malých pensí hornických vdov a sirotků, přichází nyní před svou ochotnou parlamentární většinu se zákonem o tučných pensích pro rakouské generály. Jako voláme po úpravě pensí pro samosprávné a hornické pensisty, jako voláme po předložení zákona o zajištění přestárlých osob a jako protestujeme proti úmyslu snížiti důchody nebohých válečných poškozenců, tak také co nejdůrazněji protestujeme proti zákonu o generálských pensích.

Dnešní majorita nemá ani potuchy, jaký rozruch tato otázka vyvolala ve veškeré poctivé veřejnosti. Tato veřejnost nechápe, že právě v dobách, kdy stát je v tísnivých poměrech finančních, kdy se ukládají nové a veliké povinnosti berní obyvatelstvu, kdy se na živnostnictvo chystá nová soustava dávková, kdy se má zvýšiti daň pivní, dávka z nájemného, kdy se zavádí dávka z kulečníků a jiných nevinných her, kdy se zavádí každému člověku na venkově v každé vesnici a chatě dávka 50 Kč ze psa a kdy všeobecný tlak berní tak silně a tísnivě působí na obyvatelstvo, jest velikou odvahou, nepředložeností a nerozumem, že do této těžké situace sociální a hospodářské příchází vláda, aby dávala milionové presenty generálům, kteří nemají ani právního nároku a morálně nemohou akceptovati své nároky naproti naší Československé republice. (Potlesk.)

Nejlépe by bylo, kdyby tento opravdu ostudný zákon zmizel s povrchu země, se stolku Národního shromáždění. (Výborně! - Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Hruška. Dávám mu slovo. (Hlasy: Není přítomen!)

Poněvadž přihlášený řečník není přítomen, dávám slovo dalšímu přihlášenému řečníku, p. posl. Špatnému.

Posl. Špatný: Slavná sněmovno, dámy a pánové! Za několik měsíců slaviti budeme desetiletí československé samostatnosti. Vzpomínati budeme bojů a obětí, nekonečných útrap rakouské tyranie. Pokloníme se památce všech nesčetných bojovníků na frontách i v úzadí, kteří život svůj položili za naši svobodu, a mocně defilovati bude před naším zrakem ona nekonečná křížová cesta, jíž procházel národ po staletí a zejména za světové války. (Výkřiky čsl. nár. socialistických poslanců.) Budeme přísně, velmi přísně zkoumati, zdali došli zasloužené odplaty ti, kteří nám ztrpčovali náš osud, kteří nás zakovávali do žalářů, kteří nejlepší syny našeho národa vodili na popraviště a kteří krví a železem usilovali o vyhlazení lidu československého.

Úvodem k jubilejnímu roku přišla vláda Československé republiky přímo s neslýchanou předlohou, kterou se nesmírně zvyšují pense rakouským generálům. Česko-německá koalice, t. j. národní demokraté, středostavovská strana živnostenská, republikáni, ľudovci, lidová strana, němečtí agrárníci a němečtí křesťanští sociálové zvyšují 173 generálům nemírné pense, z pohádkové sumy, které nikdy nedosáhne ani soukromý úředník, ani státní nižší zaměstnanec, ze 24.000 Kč na 55.000 Kč. Slavná sněmovno! Jsme pro spravedlivou úpravu poměrů staropensistů. Jsme i pro spravedlivou úpravu našich pensistů nebo našich gážistů v cizině, i tito mají nárok na plnou pensi, zejména ti, kteří nemohli se přestěhovati do republiky Československé, nemajíce peněz na stěhování nebo že nemohli nalézti bytu. O jejich bídě jsme se přesvědčili ve Štýrském Hradci. Přehrady mezi domácími a zahraničními pensisty by měly zmizeti. Co nám vláda připravuje ve svém návrhu, je nejen neodůvodněno, ale přímo nebezpečno. Přiznávám, že revoluční Národní shromáždění zastavilo se na poloviční cestě: ohraničilo požitky vojenských gážistů šestou hodnostní třídou, ale zapomnělo potrestati také vyšší četnické gážisty a vyšší civilní státní úředníky (Tak jest!), kteří se za války provinili proti československému národu, proti československému státu, proti Čechům nebo Slovákům. (Výborně!) To jsme povinni provésti v zájmu národní cti aspoň v desátém roce československého státu. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Přichází se nám s předlohou generálskou. Což nemáme, vážené shromáždění, už v naší republice jiných naléhavějších úkolů k řešení? (Výkřiky posl. Johanise.)

Zločiny zvlčilé soldatesky dosud odčiněny nebyly! Tisíce obětí bylo odňato civilním soudům a hozeno v jícen militaristické lžijustici, tisíce internovaných a bezprávně vězněných za světové války, jejichž rodiny byly rozvráceny a zdraví jejich podlomeno, marně domáhá se náhrad. Jak jste se, pánové, postarali o rodiny a sirotky po popravených? Co jste učinily pro rodiny obětí pověšených a zastřelených vojenskými soudy? Co jste vykonali pro rodiny, jejichž živitelé pomřeli následkem žalářních útrap? Neučinili jste ani nejmenšího! Sirotci po zastřeleném záložníku Kudrnovi byli by pomřeli hlady, kdyby se jich nebyla ujala dobrá srdce. O děti po žalářovaném a zemřelém dělníku Fuxovi z Brna nebo po záložníku Puršovi a jiných möllersdorfských obětech jste se nepostarali! Ba neuctili jste památku řady českých vězňů, odpočívajících na vězeňských hřbitovech, zejména v Möllersdorfě, ani pomníčkem. Ani slova uznání neměli jste pro námořníky revolucionáře z Boky Kotorské, pro rebely z 21. střelecké divise, pro strůjce domácího odboje, ani revoluční medaili jste jim neposkytli! Snad i ty schováváte pro bývalé rakouské generály, pro pana Böhm-Ermolliho, jehož vedení ve východní Haliči vykonalo tolik poprav nevinných lidí, nebo pro pana Zanantoniho, který před 10 lety v krvi udusiti chtěl československý převrat, jimž oběma vypláceli jste dosud 24.000 Kč pense a jimž dnes jejich požitky z peněz dobrých českých lidí nemírně zvyšujete. Zdá se, že zapomínáte příliš brzy a velmi rychle. A přece neměly by nikdy vymizeti z paměti zločiny zvlčilé soldatesky, která řádila pod zodpovědností rakouských generálů. Přečtu něco slov z interpelace, kterou podala česká delegace v říšské radě vídeňské. Je to dotaz posl. Frant. Staňka, dr Zdeňka Tobolky a soudr. na min. předsedu v příčině chování se vládních kruhů k českému národu za doby válečné. V tomto dotazu jest ohromný materiál, který ukazuje, jaké příkoří, jaké utrpení a ponížení bylo působeno československému národu za vlády rakouských generálů.

V tomto dotaze posl. Staňka, který podepsali i mnozí členové dnešní posl. sněmovny, uvádějí se tyto případy z vojenské justice rakouské:

Krejčí Šmejkal, inkasista nemocenské pokladny mistrovské ve Vídni, odsouzen byl pro výrok: "Vždyť nám vláda nechce povoliti ani českou školu ve Vídni" k 6 měsícům těžkého žaláře. (Slyšte!)

Zahradnický pomocník Tesař dostal pro slova: "Že by se dal císař pán korunovati kdy za českého krále, o tom nic nevím" 6 měsíců které mu byly zvýšeny nejvyšším soudem na 16 měsíců. (Slyšte! Slyšte!) Ve Vídni zemřel v žaláři.

Obuvnický pomocník Hamouz, 67letý, nemocný, duševně zakrnělý, sloužil v mládí u 28. pěšího pluku a za slova: "To je přece dobrý regiment" dostal 6 měsíců těžkého žaláře.

Domobranec Čepera z Moravy odsouzen byl na 3 leta těžkého žaláře za slova: "Německý císař pán je na válce vinen".

Domobranec Purš ze Starých Benátek dostal za slova: "Osmadvacátníci jsou moji hoši" 4 léta těžkého žaláře a byl dopraven do Möllersdorfu z železech. (Výkřiky: Fuj!)

Dr Hofner, lékař z Kvasic, lékař dětí následníka trůnu a svaka následníka trůnu Jar. Thuna, psal v dopise synovci, že určená porce chleba podle jeho lékařského přesvědčení pro dělníka a těžce pracujícího člověka nestačí. Za to byl zeměbraneckým soudem odsouzen ke ztrátě doktorátu a k 16 měsícům těžkého žaláře. (Slyšte!)

Inž. Bartoš z Břeclavi nevstal v nádražní restauraci při zpívání písně "Wacht am Rhein" a byl udán pro urážku císaře. Jediný svědek, číšník, potvrdil žalobu a přesto, že několik Němců, dvě německé učitelky a gymnasijní profesor dokázali, že se rakouská hymna nehrála, odsouzen byl inž. Bartoš brněnským divisním soudem na 1 rok těžkého žaláře a ke ztrátě inženýrského diplomu.

Jistý redaktor mluvil v Göllersdorfu na Husově oslavě. Byl za to obžalován u zeměbraneckého soudu a jen jediný svědek potvrzoval žalobu. O tomto svědku vyšlo najevo, že byl dvakráte trestán pro podvod 3 a 2 1/2 lety žaláře, šestkráte vyšetřován pro špionáž. Soudní lékaři vídenští dali o něm posudek: "Psychisch minderwertig, fabulös, großer Lügner". Ale soud za vedení nadporučíka Königa zastal se svědka Davidovskiho a řekl: "Auch ein pathologischer Lügner kann ausnahmsweise die Wahrheit sprechen", t. j. "Také pathologický lhář může výjimečně mluviti pravdu" a odsoudil redaktora na 14 let do těžkého žaláře.

A tak bych mohl uváděti dlouhou řadu dalších příkladů z interpelace pp. posl. Staňka a soudr., která obsahuje velmi zajímavý materiál, jak zločinná soldateska, jak bývalí rakouští generálové pronásledovali Českou obec sokolskou, rozpustili ji, pronásledovali sokolské jednoty, konfiskovali české knihy, persekvovali české školy, české peněžní ústavy, české úředníky. Přál bych si, aby si páni z česko-německé koalice - aspoň z českých stran - tento materiál znovu velmi svědomitě pročetli.

Tato interpelace podaná říšské radě vídeňské je, jak jsem pravil, podepsána i mnohými členy této sněmovny. Mezi pány, kteří tuto interpelaci podepsali, jsou pp. posl. Votruba, dr Viškovský, Slavíček, dr Winter, Prokeš, dále Mašata, Tomášek, Biňovec, dr Lukavský, Bechyně, Šmeral, Malík, Bradáč a Udržal.

Ale nebyly to jen tyto útoky, které byly údělem příslušníků českého národa a všech slovanských národů za světové války. Daleko horší situace byla ve vojenských internačních táborech a ve vojenských kriminálech. Pamatujete se na slovo Thalerhof. To nahánělo hrůzu! Jak to vypadalo na Thalerhofu, o tom mluví pamětník Otakar Vochoč ve své knize "V drápech", kde uvádí, jak těžká byla situace těch, kteří byli v počtu několika tisíc vyrváni ze svých rodinných kruhů a zavezeni na širá pole ke Štýrskému Hradci. Dlouho trvalo, než byly vybudovány baráky, a když byly baráky na spěch dostavěny, "kouřila strašně kamna, nebylo lze vydržeti, ale nikdo nesměl ven. Ubožák, jenž se bál zadušení a otevřel dveře, byl stráží probodnut. (Výkřiky.) Pro obědy se chodilo ve frontách, kdo se z nich uhnul, třeba nováček, neznalý táborových zvyků, byl probodnut. (Slyšte!) Všechny tyto zločiny byly beztrestné. V barácích vypukl tyfus, lékař se bál do nich vstoupiti a skutečně neohledal ani jednoho nemocného, ale dostal potom přece tyfus sám a zemřel naň. Za několika stupňového mrazu vyváděli nemocného v košili před barák a tam ze vzdálenosti několika kroků ho lékař ťprohlédlŤ; ukazoval hůlkou a ptal se cizí, neznámou řečí: Kde vás to bolí? Tak se jednalo denně a nikdo tyto zločiny neviděl, nikdo se neobměkčil, nikdo se nesmiloval."

Havelka v knize "Zápisky z vyhnanství" zaznamenal vypravování pamětníka: "V Thalerhofu nás dali do staré dřevěné stodoly, kde jsme spali směstnáni jako slanečci na holé zemi na troše slámy a bez přikrývek, ačkoliv již byly silné mrazy. Mužští i ženské, inteligence i negramotní, špinaví sedláci z Karpat, vše pohromadě, a brzy se rozmohly vši... Komandantem tohoto tábora byl oberst Albín von Stadler, který nás jinak neuměl pojmenovati než Hunde, Schweine, Gauner atd. (Výkřiky.)

Kantinské řekl před námi, že s námi musí zacházeti jako s dobytkem. Vojákům nařídil, aby nikoho nešetřili. Nikdo s námi nesměl promluviti, a kdo neuposlechl, byl ihned probodnut nebo zastřelen. Kdo z vojáků nebyl dost "stramm", byl na několik dnů zavřen. Zvláště Němci byli přímo zuřiví a utloukli pažbami ručnic mnoho lidí. Denně zmíralo 30 až 40 lidí. Na vůz neb saně naložilo se 20 až 25 rakví a smutný ten náklad táhlo 20 až 30 lidí, kteří byli místo koní zapřaženi. Rakve byly z nehoblovaných desek sbity a mrtví pochováváni nazí. Úhrnem zemřelo 2000 osob."

Mohl bych vyličovati další hrůzy vojenských žalářů v Rakousku, třeba jenom möllersdorfského. Tam téměř pod okny hlavního stanu rakouského - je to nedaleko Badenu, kde byl hlavní stan rakouský - krmili vězně v poledne a večer kravskou řepou, takže za půl roku od 1. ledna 1916 do 30. června 1916 vymřela hladem a podvýživou celá třetina vězňů möllersdorfské trestnice. (Slyšte!)

Snad utrpení ubohých lidí v Möllersdorfu, snad několik set mohyl na tamním vězeňském hřbitově připomene i bývalému vězni möllersdorfskému, p. dr Kramářovi, že je řada důležitějších otázek, než zvyšování pensí rakouským generálům. (Výborně!)

Neznáme, z jakých důvodů se generálům zvyšují pense. Není k tomu naprosto žádných mírových závazků, nemáme k tomu naprosto žádných povinností. (Výkřiky posl. Práška a Geršla.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Špatný (pokračuje): Pánové a dámy, mohou zajímati důvody, které byly předneseny v revolučním Národním shromáždění, když osnova byla schvalována v původním znění. Tenkráte referentem osnovy zákona nebyl nikdo jiný, než čelný člen národnědemokratického klubu p. posl. Špaček, který ve své řeči mezi jiným uvedl toto: "Zde se nárok na sociální zabezpečení podle rakouských zákonů zmenšuje. Myslím, že nemusím široce o tom mluviti, že všichni uznáváte spravedlnost tohoto nároku, řeknu přímo: i z důvodů sociálních i národních. Činí se tak ovšem více z důvodů národních. Za opatření podle VI. hodnostní třídy v šarži plukovníka stačí k důstojnému lidskému životu. Není povinností Československé republiky, aby ty pány, kteří ke generálským šaržím za dob rakouských dospívali ne vždycky cestou normální, nýbrž velmi často právě následkem ostrého akcentování protičeskosti, jmenovitě v našich zemích, za jejich protičeské smýšlení a za jejich kariéru v rakouské armádě odměňovala vysokými pensemi." (Slyšte!)

Pan referent posl. Špaček v závěrku ještě pravil: "Tím, slavné shromáždění, jsem vyčerpal obsah navrhovaného zákona a dovoluji si vám ještě jenom předložiti žádost, formulovanou v resoluci druhé k tomuto zákonu, ve které branný a rozpočtový výbor a z vašeho usnesení i Národní shromáždění vyzývá vládu, aby analogický zákon předložila také, pokud běží o bývalé nebo dosavadní gážisty četnictva. O četnictvu se v tomto zákoně ničeho nemluví proto, poněvadž četnictvo nyní podle organisace státní správy nespadá do kompetence ministerstva nár. obrany, nýbrž do kompetence ministerstva vnitra.

My všichni víme, že úplně analogické poměry, ještě daleko horší, panovaly ve sboru gážistů četnictva rakousko-uherského, a ještě velmi mnozí z nás - a já sám osobně - by mohli vykládati o tom, jak četničtí lidé hleděli na úkor českého lidu získati lepší kariéru." (Posl. dr Hnídek: Státní úředníci také?) Tak jest! Myslím, že by tyto předpisy měly býti rozšířeny i na civilní zaměstnance dodatečně. "To je povinností vlády" - volal p. posl. Špaček. "My, branný a rozpočtový výbor, žádáme, aby vláda podobný zákon navrhla Národnímu shromáždění také co do nároků bývalých nebo skutečných dosavadních důstojnických gážistů četnictva, co do možnosti jejich propuštění s nároky nebo bez nároků na zaopatření."

A na konec: "Jsem přesvědčen, že nikdo z vás nebude v tomto zákoně spatřovati nějakou šikanu, projev šovinismu, naopak, že všichni jste přesvědčeni, že tento zákon opatřuje jen vyšší lidskou a národní spravedlnost (Slyšte!), že má učiniti zadost sociálnímu zabezpečení (Výkřiky posl. Geršla.) těch, kteří ho zaslouží, resp. kteří si nezískali takových zásluh o Rakousko, které byly získány na náš účet, ale na druhé straně, že je vyšší spravedlnost, aby osoby, které z neštěstí druhých chtěly zlepšiti svou kariéru, byly potrestány, a to se děje tímto zákonem. Proto vás prosím jménem výboru rozpočtového i branného, abyste přijali zákon ten tak, jak se vám předkládá, a pro něj hlasovali. Fiat justitia!" volal p. posl. Špaček. (Hluk. Výkřiky poslanců čsl. strany nár. socialistické a čsl. strany soc. demokratické.)

O kolik generálů se jedná? Podle vládní předlohy o 173. Ale v branném a rozpočtovém výboru předložen byl seznam toliko 66 generálů. Proč pak ministerstvo nár. obrany nechce předložiti seznam úplný a proč tají jména dalších 107 generálů? Jaké pak má příčiny pro nesprávné a tendenční informování sněmovních výborů?

Žádám, aby alespoň páni referenti, a zejména posl. Myslivec v doslovu podal v této sněmovně úplný seznam veškerých generálů, kteří požívají pense Československé republiky. (Výkřiky poslanců čsl. strany nár. socialistické a čsl. strany soc.-demokratické.) Pánové se dovolávali a dovolávají v branném výboru a také i ve výboru rozpočtovém i ve svých referátech t. zv. očistné komise, která po 3 léta velmi podrobně a spravedlivě pracovala a důkladně zkoumala všechny přihlášky do armády československé.

Nesmí se zapomínati, že tato očistná komise byla přímo zavalena přihláškami do armády československé a nemohla při nejlepší vůli ovládati všechno, zejména když jednání nedálo se pod nejširší kontrolou naší veřejnosti. (Výkřiky.) Těch několik lidí nemohlo všechno znáti. Tato očistná komise do čsl. armády přijala i komandanta pověstného Thalerhofu, plukovníka Stadlera a teprve na pozdější intervenci byla Stadlerovi pense zastavena, ale opět na vlivný zákrok štýrsko-hradeckého konsula Lorenze byla paní Stadlerové cestou milosti pense Československou republikou opětně udělena.

Při projednávání této předlohy mám za to, že by pánové z česko-německé koalice neměli zneužívati jména presidenta republiky. (Výkřiky.) Mluví se o tom v důvodové zprávě a nesprávně se vykládá připomínka presidentova z r. 1920. Proti zneužívání jména presidenta republiky při této předloze my co nejrozhodněji protestujeme. (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Tato předloha je jedině a výhradně dílem česko-německé koalice, (Tak jest!) to jest národních demokratů, republikánů, středostaváků, lidovců, ľuďáků, německých agrárníků a německých křesťanských sociálů. Pánové, tedy se ke svému děcku otevřeně přiznejte, neschovávejte se za nikoho a neutíkejte od odpovědnosti! (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany socialistické.)

Letošní rok, desetileté výročí Československé republiky, bude také desetiletým výročím slibů vlád republiky Československé novinářům. (Výkřiky posl. Zeminové.) Při vzniku státu bylo prohlášeno a několikráte opakováno slavnostně, že zabezpečeni budou naši novináři pro případ stáří a invalidity. Českoslovenští novináři mají ohromné zásluhy o národní probuzení, o hospodářské a sociální povznesení národa, a zejména o československou samostatnost. (Hlučný souhlas.)

Tamhle na sněmovní galerii zasedá muž, který ztrávil u novinářského péra půl století. Půl století učil národ politicky myslit. Na cestách životem získal si ohromných a dalekosáhlých zkušeností. Býval vyhledávaným rádcem české delegace parlamentární staré školy. Již dávno je v letech, která mu dávají právo na klid, ale nesmí užíti klidu na stará kolena! Vydavatelstvo listu, kde ztrávil novinář celý svůj plodný život, nedá mu takového zaopatření ve stáří, aby s klidem mohl užívati plodů své práce. Jak vypadá pense novináře dnes? Ani třetinu toho, co dáváte dnes starorakouským generálům. Ne celých 7000 Kč činí pense čsl. novináře! (Výkřiky.)

Slavná sněmovno, jsou však poměry ještě horší. (Výkřiky posl. Pika.) Jsou novináři, kteří vydali se ze svých sil, je řada vdov po novinářích a spisovatelích zvučného jména v českém světě, jsou novináři zestárlí, jimž mnozí páni z česko-německé koalice vděčí za svoji politickou kariéru. A ti zestárlí novináři, vdovy a sirotci po nich a po literátech českých, jak se přesvědčíte ze zpráv pensijních fondů Spolku českých žurnalistů, nemají ani 2000 Kč roční pense. (Slyšte!) Mužové nejzvučnějších jmen, publicisté, kteří vychovali národu celé generace, osoby, o nichž píší naučné slovníky jen v superlativech, jsou ve stáří odkázáni na dobrodiní úzkého kruhu svých nemajetných přátel, nebo dokonce na dobročinnost. Pro tyto zasloužilé činitele o probuzení a o povznesení národa, o jeho svobodu, neučinila vláda republiky Československé ani polovinu, ani třetinu toho, co pro starorakouské generály! Proto při této příležitosti znovu voláme, aby sliby, kterých dostalo se novinářům v Československé republice, byly konečně splněny. (Výborně! Potlesk.)

Naznačili jsme řadu argumentů, proč nemůžeme hlasovati pro zvýšení pensí starorakouských generálů. Jsou tu mocné důvody národní a jsou tu mocné důvody spravedlnosti. Nemůžeme pro to hlasovati, dokud nebude postaráno o vdovy a sirotky po popravených, o internované, o invalidy, slepce, legionáře, o novináře, dokud nebude postaráno o zestárlé občany československého státu. (Výborně! - Hlučný potlesk.)

A mám ještě prosbu: pánové z českoněmecké koalice, odložte tuto generálskou předlohu! Není ani nutná, ani potřebná a není zejména nevyhnutelná! Odložte ji alespoň do té doby, dokud se nedostane zestárlým novinářům, vdovám a sirotkům po nich náležitého zabezpečení. Podali jsme v tom směru návrh, aby se o této předloze nejednalo, dokud nebudou novináři zabezpečeni ve svém stáří. Pánové z česko-německé koalice, vykonejte alespoň jednou povinnost k novinářům Československé republiky! Zabezpečte jim ve stáří chleba, zabezpečte jejich rodiny, hlasujte s námi a přičiňte se o to, aby tato velká otázka po právu a spravedlnosti konečně byla rozřešena! (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Slovo má dále pan posl. R. Chalupa.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP