Pátek 16. března 1928

Co národně-socialistická strana nejvíce Msgr. Šrámkovi vytýká, jest úplná nepřipravenost obou zákonů, které se mají projednávati. Pan ministr Šrámek sedí v ministerstvu soc. péče téměř 1 1/2 roku, ví, že platnost zákonů přestane koncem tohoto měsíce. Proč se tedy včas o věc nestaral, proč se včas nesvolávaly ankety, proč házel pod stůl protesty Severočeské jednoty a těch, kteří ho burcovali k plnění národní povinnosti? (Výborně!) Naše strana neodsuzuje pouze zákony vládní. Naši zástupcové, zejména ve sboru pro řešení otázek hospodářských, jistě odborné kapacity, náš profesor techniky inž. Záhorský, náš předseda státní regulační komise inž. Mölzer, náš poslanec Langr, který v bytových věcech pracuje od státního převratu, ve všech anketách i ve sboru pro otázky hospodářské varovali a žádali, aby se řešila věc zákony mnohaletými, aby byla tato věc již jednou šťastně zlikvidována jak ve prospěch nájemníků, tak také ve prospěch státu. A nyní přichází, aby podepřel naši žádost, i měšťanský politik nemalého jména národohospodářského. Je to pan prof. dr Cyril Horáček, býv. ministr republiky (Výborně!), který také předloze vytýká povrchnost... (Hlas: Lajdáctví!) lajdáctví v pravém slova smyslu a který také mluví proč, když bylo tolik času od r. 1925, se nepřipravil dlouholetý zákon, který mohl tolika rozbrojům, bojům a nespokojenosti v republice zabrániti. Oba páni koaliční referenti horovali pro dlouholeté zákony, ale oba dnes odpoledne, za hodinu, budou zvedati ruku pro zákon, který nestojí v pravém slova smyslu za nic.

Národně-socialistické ženy již před 1/2 rokem rozvířily v občanstvu veliký ruch pro ochranu nájemníků na více let. Podali jsme posl. sněmovně sta peticí, tisíce spolků všech stran se nám na tyto petice podepsaly, ale Msgr. Šrámek, který tak rád se dává jmenovati ochráncem chudých vdov a sirotků, nedbal zoufalého volání matek a rodin, které se bojí nového stěhování národů a nového ohromného zvýšení činží. A jsou to právě ženy našich státních a soukromých zaměstnanců, ženy dělníků a malých živnostníků, které posílají nám na tisíce proseb, abychom je přednesli v parlamentě. Statisíce československých žen, statisíce rodin, republice věrně oddaných, volá naším prostřednictvím ke stranám nár. demokratické, lidové, agrární a živnostenské: Nezdražujte nám v jubilejním roce činže o 40%, ustrňte se nad lidskou bídou a starostmi ohromného počtu rodin. Nevyhazujte naše bratry a sestry ve zněmčených a maďarských krajích na ulice. Přestaňte podporovati nepřítele našeho národa. Přestaňte pronásledovati široké vrstvy vlastního lidu! (Výborně!)

Že reakční Němci a Maďaři usilují o zrušení ochrany nájemníků, to chápeme. Také agrární strana má z 90 až 95% stoupence, kteří nemají žádného zájmu na ochraně nájemníků, poněvadž obývají vlastní budovy. Zato příslušníci strany nár. demokratické, jejíž voliči složeni jsou téměř výhradně, až na hrstku majitelů domů, z gážistů a živnostníků, pěkně se asi poděkují za to nadělení, které jim národně-demokratická strana připravuje.

Kapitolou pro sebe je také jednání pánů z politické strany živnostenské. Strana živnostenská (obrácena k posl. Jiráčkovi), no nedávejte, pane kolego, hlavu dolů, povíme si to hezky jeden druhému. Strana živnostenská ve svém deníku "Reforma" nepřetržitě pláče, jak roste tíseň a jak se množí konkursy, zejména mezi menšími živnostníky, a páni poslanci živnostenské strany budou tuto krutou tíseň širokých vrstev živnostenských řešiti tím, že jim zvýší o 40% činže v bytech i v provozovnách a že jim za to nechávají vyhazovati peníze z kapes na generálské pense, jak se na tom nahoře svatá koalice usnesla. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Přes dva roky štvalo se proti státním zaměstnancům pro 700 milionů Kč, které měli dostati - ale nedostali - při nové platové úpravě. A já se pamatuji na to, jak p. ministr dr Engliš, když jsme mnohokráte na něho apelovali, aby nám podal podrobné propočty, komu a jak se bude rozdělovati těch 700 milionů Kč, nás vždycky odbyl, propočty nepředložil, ale tvrdil docela resolutně, že ne 700 milionů Kč, ale dokonce 900 milionů Kč pohltí úprava platů státních zaměstnanců. A my musíme konstatovati, že sice několik tisíc vysokých byrokratů dostalo velmi tučné přídavky na svoje platy, ale že na 200 tisíc státních zaměstnanců nedostalo přídavků žádných, za to se jim však zarazil postup, špatnou systemisací byli vrženi o léta zpět a nyní, aby lépe pocítili tu praktickou lásku strany nár.-demokratické a lidové, zdražilo se jim živobytí o 30% a činže zvýšily o 40%. To je ten slavný jubilejní dar dnešní vládní koalice státním zaměstnancům!

Stejné jubilejní dary, drahotu, 40% zvýšení činží a generálské pense věnovali nadšení vlastenci p. dr Kramář, Šrámek a dr Hodža také horníkům, dělníkům, soukromým zaměstnancům a zřízencům. Až budou dnes večer národně-demokratické dámy na Slovanském ostrově rozplývati se tou láskou, která nic nestojí, k hraničářům tam na severu, až paní Kunětická přednese cituplný proslov o národním idealismu toho malého českého člověka, pak ať se bijí v prsa a ať složí toto vyznání hříchů národně-demokratické strany: Severočeský horník je veliký národní hrdina, člověk ryzí a ideální jako dobré zlato (Výborně!), republice oddaný a věrný až na smrt, jak prokázal, když šlo o to, má-li republika míti svoje hranice až na hranici saskou nebo má-li tam vládnouti pan Lodgman a jeho přátelé. (Výborně! - Potlesk poslanců strany nár. socialistické.)

Celý život bojoval český horník za věc svého národa, a také jednou 3 neděle za kus chleba pro své děti, a když dostal po té stávce 5% přídavku na mzdách, aby neumíral hlady, přicházejí obrvlastenci z "Národních Listů" a národní demokracie, přichází p. dr Kramář, a béře těch vybojovaných 5% hornické mzdy horníkům a vráží je německo-nacionálním majitelům domů do kapes, aby se němectví pomohlo. (Výborně! - Potlesk.)

Pan dr Lodgman se směje, smějí se německo-židovští miliardáři Petschek a Weinmann, smějí se němečtí majitelé domů na severu, jak p. dr Kramář a dr Lukavský tu chudou českou hornickou stráž doběhli.

Před měsícem, slavná sněmovno, skončeno bylo velké mzdové jednání na jiném úseku našeho státu. Šlo o textilní dělnictvo východních a severovýchodních našich Čech. 40.000 textiláků, chránících nás proti germanisaci až na samých pruských hranicích, zvedlo se, aby žádalo přídavek. Je to lid dobře křesťanský, vlasti rozhodně více oddaný než leckterý polní kurát, který potom ještě zde referuje o ochraně nájemníků. (Posl. Roudnický: Vezměte si raději slivovici nebo šaratici!) Vy jste se ozval, že víte, komu to patří. Je vidět, že to trefilo do živého. (Výkřiky posl. Roudnického: Šaratici!) Na vás by měli vzíti důtky a dostati vás ze sněmovny. Mnozí proletáři textilní vydělají si za týden 48 Kč platu za svou práci. 80 nebo 100 Kč mzdy na českém severovýchodě je hotovou vzácností. Tisíce žen celý život prožije skloněno nad rychle letícími stroji. Textiláci po dlouhých a dlouhých jednáních vybojovali si na svazu zaměstnavatelů jednorázovou drahotní výpomoc. Tato jednorázová drahotní výpomoc byla rozpočtena na 250, 300 až 400 Kč. To jest pro celý rok. To je tedy 5, 6, 7 nejvýše 7 1/2 Kč týdně na celou rodinu. A nyní na oslavu jubilea republiky, proti které přece strana lidová do poslední chvíle stála, Msgr. Šrámek, páter Roudnický a posl. Al. Petr béře ten hladový příspěvek chudým dělníkům textilákům a vráží ho do kapes fašistickým majitelům a boháčům na českém severovýchodě. To je ta křesťanská láska k bližnímu!

Pod tlakem nesmírné drahoty přistupuje kovoprůmyslové, nedávno lučební, stavební a jiné dělnictvo k boji o zvýšení mzdy. Nad dveřmi Kolovratova paláce, kam již dlouho nevkročil Švehla a kde tak rád kraluje Msgr. Šrámek, a kde se scházívá neslavná dnešní koaliční vláda, mělo by býti plamenným písmem vytištěno heslo z Dantova pekla: Vzdejte se veškeré naděje! Pro koho budou dnes kováci, krejčí, lučebníci atd. vydobývati chudé příspěvky ke svým mzdám? Ne pro sebe, pro své hladovějící rodiny, ale pro domácí pány, jak to slavná koalice nadiktovala.

Pražské kovoprůmyslové dělnictvo demonstrovalo za namířených děl a strojních pušek na jaře r. 1917, tedy před jedenácti lety, za osvobození dr Kramáře, dr Rašína, z vězení smrti. Pan dr Kramář se tomu českému dělnictvu odvděčuje nyní spojením s Němci a zvýšením činží o 40%. Rakouští generálové brzy po vypuknutí války dali zavříti dr Kramáře do věže smrti, a on je za to "pronásleduje" ohromnými pensemi, které pro ně odhlasoval.

Čeští železničáři a pošťáci již před 25 léty vstoupili ve tvrdý odboj proti rakouskému státu a vyvrcholili zápas za práva českého jazyka a národa proslulou pasivní resistencí r. 1902 až 1905. Za ty boje, za ty jejich zásluhy a za rok osmnáctý, kdy s nasazením své existence zamezili vývoz potravin, aby národ hladem nemřel, pan ministr Najman a dr Nosek se jim odvděčí tím, že s nimi budou nakládati jako s cikány a ne jako se státními zaměstnanci. (Posl. Jiráček: Neobviňujte všeobecně! Jmenovati, kdy s nimi bylo zacházeno jako s cikány!) Probůh, dokázati, když za vlády Najmanovy se neděje nic jiného než ohromné šikanování 200.000 státních zaměstnanců železničářských! (Posl. Jiráček: "České Slovo" píše, že ne Najman, že to je byrokratické úřednictvo!) Kdo tam sedí? Je tam Najman páté kolo u vozu nebo je ministr republiky? Má byrokracie moc, anebo ji má ministr Najman? Vy jste zrovna takoví, jako klerikálové. Ti, když je zle, schovávají se za pána boha, a vy, když je zle, když něco provedete, schováváte se za byrokracii, za kterou se p. ministr schovávati nemá. (Posl. Jiráček: Proč p. ministr dr Franke tam neudělal pořádek?) Ten tam dělal jinak pořádek. (Různé výkřiky.)

Čeští učitelé přes tvrdou persekuci klerikální a byrokratickou za Rakouska sice musívali skládati přísahu Rakousku, ale zachovali věrnost národu a veliké pokrokové tradici naší minulosti. A za to, že ti učitelé dávno a dávno před válkou byli vychovateli revoluční mládeže, která věděla potom r. 1914 a 1918, co má dělati, za to evangelický slovenský vůdce i luďáků p. dr Hodža připravil jim školskou reformu, při které se zatmělo všem učitelům v očích.

Na legionáře česko-německá koalice s p. dr Kramářem v čele útočí (Výkřiky posl. Lance a posl. Jiráčka.), třeba tisíce jich padlo u Zborova, Bachmače, Terronu a na Piavě. V odvděk se jim volá: Za práci pro národ se neplatí. Ale za vraždění národa se rakouským generálům zaplatilo a hodně zaplatilo.

Kdyby utrpení národa, ponížení republiky a hrubý útlak pracujících vrstev nebyly tak těžké, snad by ty poslední dva roky vlády reakční koalice byly aspoň trpkou školou a hlavně ohromnou výstrahou širokým vrstvám našeho obyvatelstva. 7 1/2 roků byli socialisté v národní koalici a vládách republiky a republika za spoluvlády socialistů bývala dávána za příklad celé ostatní Evropě. Na náš nátlak a za naší spoluúčasti bylo odhlasováno 56 velikých sociálně-politických a kulturních zákonů. Za nás republika byla státem národním, pokrokovým a sociálně spravedlivým. Za nás se zavedla 8hodinová doba pracovní, ochrana nájemníků, pozemková reforma, sociální pojištění, propočítávání let státním zaměstnancům atd. (Výkřiky.) Za nás byly ústava republiky, svobodná škola a národní církve ve velké úctě.

Za vlády Němců, luďáků, národních demokratů a klerikálů valila se v republice na lid pohroma za pohromou. Českoněmecká koalice měšťanská zavedla jen roztahování Němců a Maďarů, škola je napadena, ústava v nevážnosti, odhlasovaly se jen kněžské platy, generálské pense, agrární cla, zvýšené daně, zdražení cukru, mouky, chleba atd., zvýšení činží, propouštění kněžských panství ze záboru a jiné panstvu líbezné věci.

Není divu, že lid se ze své lethargie probouzí. Železničáři, učitelé, dělníci, malí živnostníci, zemědělci a soukromí zaměstnanci volají dnes kategoricky: Je zle a je potřebí nápravy. Rozbijte dnešní zrádnou protinárodní a protilidovou majoritu, aby nastalo ulevení pro devět desetin obyvatelstva tohoto státu. A my odpovídáme: Zlé volby r. 1925 dosadily základy tohoto reakčního režimu, který nás tak krutě pronásledoval půl druhého roku. A také nové lepší volby, pokrokovější volby musí napraviti nešťastný rok 1925. A proto, jestliže se zde se strany dnešní vlády a majority dějí nesčíslné pokusy, aby se volby do okresů a do zemských sněmů odsunuly na příští rok nebo do podzimu, říkáme jasně a kategoricky: Ne, my chceme volby, aby národ soudil sám všechny hříchy této koalice a této vlády. (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Velký francouzský spisovatel, přítel národa našeho, Arnošt Denis, volal ve světové válce k svědomí Evropy: "Vyneste tu rakouskou mrtvolu, ať neotravuje vzduch ostatních národů!" A my na prahu jubilejního roku, v předvečer 10. výročí na věky památné slavné přísahy národa v Obecním domě pražském r. 1918, voláme ve jménu velké minulosti a zlé, smutné přítomnosti: "Vyneste tu rakouskou mrtvolu česko-německé klerikální koalice a vlády, ať si oddechne celá republika (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.), ať se neotravuje život národa, ať se nekope dále propasť vlastnímu našemu státu!"

My, národně socialistická strana, ať ve vládě nebo v oposici, jak řekl předseda Klofáč, zůstaneme věrni těm velkým ideálům, za kterými jsme šli v revolučním roce osmnáctém do ohromné práce za vybudování našeho státu. A proto také, i když by se podařilo velkému tlaku socialistů, že dnešní koalice v posledním okamžiku zalekla by se toho, co nám chystá v jubilejním roce a jestliže se zde radí buď ve vládních místnostech nebo v Kolovratově paláci, jak by se snad napravil ještě v poslední chvíli strašný zločin §u 31, pak říkám, pánové: To nebude vaše zásluha, to je zásluha pobouřených hraničářů, to je zásluha znepokojeného obyvatelstva a zásluha socialistů, že vás udeřili tam, kde zrazujete a kde chcete národ ošáliti.

Nemůžeme než říci jedno: Pro vaše návrhy nehlasujeme, i kdybyste udělali úpravu §u 31. Vaše ochrana nájemníků je zlá a v době nesmírné hospodářské krise pro 70% obyvatelstva tohoto státu znamená velkou bídu, kterou znovu uvrhujete na široké vrstvy lidové.

My pro předlohu hlasovati nebudeme a voláme zřetelně: Tak jako ty generálské pense, tak jako ta kněžská kongrua, tak toto, co není do třetice dobrého, ale do třetice zlého, co děláte na prahu jubilejního roku, ty oběti ochrany nájemníků, ty budou ohromným bičem, kterým budeme všechny vinníky mrskati, aby v příštích volbách padli všichni, kteří národ deptali, ničili a mučili po půldruhého roku. (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pan posl. Chlouba. Dávám mu slovo.

Posl. Chlouba: Panující buržoasie ani v jubilejním roce nenechává pracující třídu na pochybách o tom, čím jest vládnoucí režim v Československé republice. K serii zákonů daňových a policejních přistupuje serie návrhů směřujících k tomu odbourávati skrovnou sociální politiku. Lidé, kteří po světové válce očekávali vším právem, že spravedlivým hněvem lidu budou smeteni, předstihují se dnes v reakčních činech, aby tak prokázali, že není východiska, že kapitalismus nezná slitování a že tudíž ten, kdo vážně chce pracující třídu dovésti k vítězství, musí tuto třídu přesvědčiti o rozbití tohoto společenského pořádku a na jeho troskách zavésti řád socialistický.

Právě ta skutečnost, že rok jubilejní, 10. leté výročí buržoasní republiky, byl spojenou buržoasií vyhlédnut k tomu, aby v něm proveden byl skoncentrovaný útok na beztak špatné postavení pracujících vrstev, aby tohoto roku byla provedena vyhlazovací razzie na všechno, co má jen poněkud nějakou sociálně-politickou tendenci, jest jen opětným důkazem, že kapitalistický režim jakoukoliv byť sebe skromnější soc. politiku vylučuje. O primát reakčních činů, o primát v odbourání soc.-politických opatření závodí tu mezi sebou všechny koaliční strany, zvláště pak nár. demokracie s klerikálními stranami všech odstínů, v čele s českými a německými agrárníky. Tempo této politiky se zrychluje, neboť se zvyšuje vykořisťování a třídní protivy.

Nikdo se nesmí dáti klamati tím, co se tu prohlašuje z vládních lavic, nebo co píše koaliční tisk ve věci t. zv. bytové politiky, že totiž buržoasní strany připravují nějaký návrh celostátního bytového zákona, který prý bude řešit velmi důkladně všechny sporné zájmy v bytové věci a to na dlouhou dobu. Po daňových zákonech, po zákonu o finančním nevolnictví samosprávy, po policejním zákoně o organisaci veřejné správy, pracovních koloniích, novelisaci soc. pojištění - je těžko přesvědčiti široké vrstvy, že tato buržoasní vláda má vážně na zřeteli nějak spravedlivě vyřešiti bytovou mizerii. Jest si třeba uvědomiti, že přece v této věci již na jaře r. 1926 objevil se na lavicích poslanecké sněmovny návrh tak zvaného bytového zákona, jímž měla býti zrušena ochrana nájemníků do konce r. 1934 a kterým mělo býti zastaveno podporování stavebního ruchu a zvýšena postupně činže z r. 1914 ve starých domech do konce r. 1924, a to o 350%. Jestliže loňského roku nechala Švehlova vláda také tento vládní návrh bytového zákona stranou, pak tak učinila jen proto, že provisorními, na jeden rok trvajícími, opatřeními spíše dojdou majitelé činžáků ke svému cíli. Takovýto zákon by zajisté po přijatých clech a po ostatních protilidových zákonech vyvolal bouři odporu a pak by stála koaliční politika před zkouškou obecních voleb a proto provedla spojená buržoasie manévr tak, že vládní návrh bytový nechala pokrytý sněmovním prachem a předložila nový návrh, jímž aspoň na rok vyřizuje se podpora stavebního ruchu, při čemž se teoreticky řeší vyvlastňování stavebních pozemků. Proč pouze teoreticky, bude ještě promluveno.

Že buržoasní vláda neustoupila dosud od úmyslu hraditi náklady, spojené s podporou stavebního ruchu, příspěvkem stavebním, který budou platiti nájemníci ve starých domech, že také neustoupila od úmyslu zrušiti v několika málo letech úplně ochranu nájemníků, to ukázala nejen loňská, ale i letošní důvodová zpráva k provisornímu zákonu. Říká se tam totiž, že vláda nemá pohromadě ještě potřebnou materii a že takovéto přípravy vyžadují také více potřebného času. Když se jednalo o celní ochranu a o celní tarif, tehdy měla potřebný matriál ihned po ruce.

To, čemu se chce říkati podpora stavebního ruchu, žádnou podporou není, neboť tu stát vystupuje pouze jako kavent, a záruka, kterou tu stát přebírá za zápůjčky v úhrnné částce 120 mil. Kč, je vzhledem k bytové mizerii tak nepatrná, že to na poměry na bytovém trhu nemá podstatného vlivu. Srovnáme-li číslici 120 mil. Kč záruky za zápůjčky na př. s číslicí 1 1/2 miliardy na sanaci zkrachovaných bank, jeví se ta sociální péče v pravém světle.

Jak se v příslušném paragrafu taxativně vypočítává, může býti podpora resp. záruka udělena na stavby rodinných domků a je-li stavebníkem obec nebo obecně prospěšné stavební sdružení, tak na stavby nájemních domů obytných atd. - nebo osobám i méně majetným také na úpravu domů poškozených živelní pohromou, ale v každém takovém případě pouze stavebníkům méně majetným, při tom však přece takovým, kteří bez ohrožení své existence uhradí v každém případě onu část stavebního nákladu, která nebude kryta úvěrem. Podle dosavadní praxe, že každý zákon určený na podporu chudých provádí se v kapitalistickém režimu nanejvýš špatně, znamená to, že pro největší chudáky nemající bytu, ale nemající ani potřebných peněz na zakoupení stavebního pozemku a z části ani na zakoupení stavebních hmot, není zákon o stavebním ruchu určen.

Ostatně, jak už tu bylo konstatováno, v tomto režimu se zvrhne každá věc a těží z toho jen kapitalisté a třídy majetné. Ostatně mluvčí republikánské strany, tedy strany, která nejen je vedoucí ve státní politice, ale která na zákonech bytových, na dosavadních ustanoveních v zájmu agrární a průmyslové buržoasie provedla nejhorší škrty a změny a která si vynutila v §u 31 ustanovení, že ochrana nájemníků se nevztahuje na obce s méně než 2000 obyvateli, jestliže se na tom usnese obecní zastupitelstvo, tu včera bez mučení doznal, že "navrhované zákony jsou pouhým nouzovým opatřením, že nemají žádných reformních snah, nýbrž že tu jde pouze o to, jaksi chrániti dřívější stav...."

Z tohoto doznání dr Viškovského jest už jasně viděti, že buržoasní vláda Šrámek-Švehla nemá na mysli žádnou úpravu bytového problému - to není ani účelem, ani programem vlády - a že tyto provisorní zákony o stavebním ruchu, o ochraně nájemníků nejsou ničím jiným, než pouhým manévrem panující buržoasie, která jako majitelka domů a činžovních kolonií prosazuje zvyšování činže. Vládní strany, parlament, státní aparát - to všechno je pouhým výkonným orgánem kapitalistů a proto nemůžeme také vyhověti a s námi nikdo, kdo zná ze základu t. zv. republikánskou stranu, abychom nepřestali označovati tuto stranu za stranu, která nejúčinněji chrání kapitalisty.

Dr Viškovský totiž těžce nese, že agrární strana jest označována za stranu kapitalistickou. Dr Viškovský se odvolává na jeden milion voličů a říká: "Nejsme stranou kapitalistickou, vždyť zastupujeme milion voličů, drobných zemědělců, kteří lpí na soukromém vlastnictví a tím už nám" - t. j. agrárníkům - "vlastně dávají za pravdu".

Dr Viškovský se tohoto milionu voličů, zvláště drobných zemědělců, dovolává neprávem. Jdou-li tyto massy venkovského lidu ještě po všech černých činech této strany proti pracujícím rolníkům za agrárníky - pak jen z jakéhosi příbuzenského vztahu, z hospodářské závislosti, teroru, a poněvadž si ještě tito drobní zemědělci neuvědomili sdostatek třídní rozdíly mezi sebou a venkovskou buržoasií. Tato venkovská buržoasie po válce neobyčejně zesílila. Ačkoliv početně slabá, snaží se ovládnouti venkov úplně. Ti, kdož vedou dnes t. zv. "republikánskou" stranu čsl. venkova a Domoviny, ti už dávno ztratili zájem na průmyslovém a finančním podnikání. Vždyť z této strany, z vedení této strany rekrutuje se nejen nejvíce správních radů, ředitelů bank a těžkého průmyslu, ale tato strana dosazuje dorost bankovní a státní byrokracie to jest, která posiluje ze svých kapitálových přebytků kapitál průmyslový a stojí vždycky na nejkrajnějším křídle buržoasní fronty, jde nejtvrději proti pracujícímu lidu.

Ohrazuje-li se dr Viškovský proti tomu, aby jeho strana byla stigmatisována jako strana kapitalistická, pak ať si uvědomí, jak se jeho, t. j. agrární strana, staví ke kartelům, jak se staví zejména k cukrovarskému kartelu, ať si jen uvědomí situaci drobných a středních řepařů za poslední 3 roky, ať si uvědomí, jakou úlohu v názorném procesu cukrovarníků s řepaři hraje nejen jeho strana, ale i odborová organisace řepařů. Vždyť právě drobní a střední řepaři pociťují tu kapitalistickou - v tomto případě cukrovarnickou - orientaci republikánské strany na svých zádech.

Ale zůstaneme-li pouze při kritice stanoviska této strany k bytovým otázkám, seznáme, že vedoucí činitelé agrární strany mají tu zájem, aby byly chráněny zájmy mocných. Na př. "Večer" uznal za vhodno otisknouti a zdůrazniti, aby si toho všimli pražští domácí páni, právě a jenom ta ustanovení zákona, podle nichž je zvýšení nájemného přípustné. "Večer" ve svém článku zdůrazňuje zejména, že měl-li nájemník dne 1. května místnosti již najaty, je bez újmy ustanovení příslušného odstavce obecně přípustné zvýšení nájemného; dále že u místností, pronajatých po 1. květnu 1924 nájemníku, je bez újmy příslušného ustanovení obecně přípustné zvýšení nájemného. Dále "Večer" vyzdvihuje a připomíná majitelům pražských činžáků, že mohou nájemníkům zvýšiti nájemné o částku veřejných dávek z domu nebo z nájemného zapravovaných nebo vzniklou zavedením nových veřejných dávek; že mohou si též dáti zaplatiti roční výdaje na osvětlování schodiště a chodeb domů; že mohou si dáti zaplatiti výdaje na vodoměr, plynoměr a elektroměr, za čištění domovní stoky, za čištění žumpy, vymetání komínů a za odvážení popela a smetí z domu.

Zkrátka agrární tisk, celý aparát strany i s parlamentní delegací postavil se jen a jen na stanovisko domácích pánů.

Už z toho je zřejmo, jaký jest účel této strany, která se dovolává při svých protilidových činech milionů voličů venkovského obyvatelstva. A jestliže tu včera dr Viškovský také patheticky mezi jiným volal: "Nechceme nikoho vyhazovati z bytů" - pak musíme veškerému drobnému obyvatelstvu na venkově důkladně vyložiti smysl ustanovení §u 31, odst. 2, podle něhož, jestliže se na tom usnese obecní zastupitelstvo, nebude se ochrana nájemníků vztahovati na obce s méně než 2000 obyvateli.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP