Pátek 16. března 1928

32. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr. k §u 30:

V odst. 1 buďtež slova "může býti udělena" nahrazena slovy "udílí se".

Odst. 2 nechť zní:

"Na poskytnutí podpory podle ustanovení této hlavy mají nárok obce, obecně prospěšná družstva a soukromí stavebníci, vyhovují-li podmínkám v tomto zákoně uvedeným."

V odst. 3 se poslední tři řádky od slov "ministerstvo sociální péče" nahrazují slovy "komise při ministerstvu soc. péče, složená ze dvou zástupců Svazu československých měst, jednoho zástupce Svazu československých okresů, jednoho zástupce z Verband der deutschen Selbstverwaltungskörperschaften, 4 zástupců organisací nájemnických. Zástupci korporací samosprávných jsou vysíláni výbory těchto korporací, zástupci organisací nájemnických jsou vysíláni celostátními organisacemi nájemnickými, a sice vysílají po dvou zástupcích Říšský svaz svazů a spolků nájemnických a Ústředí svazů a spolků nájemnických."

33. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 30 budiž odst. 1 doplněn větou:

"Za stavby ve smyslu tohoto zákona považují se také přestavby, nástavby, úplné i částečné přestavby, získá-li se tím větší počet bytů pro méně zámožné vrstvy obyvatelstva."

34. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

§ 31 nechť zní:

"Podporu lze uděliti na stavby, přístavby, nástavby, úplné a částečné přestavby domů s malými byty a malými provozovnami po rozumu §u 136 zák. ze dne 15. června 1927, č. 76 Sb. z. a n., o přímých daních, začaté do 31. března 1929."

35. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 31 nechť zní:

"Podpora se udílí na stavby domů s malými byty a malými provozovnami. Za malé byty pokládají se stavebně v sobě uzavřené byty, jejichž obytná plocha nepřesahuje celkem 60 čtverečních metrů. Za malé provozovny pokládají se stavebně pro sebe uzavřené dílny drobných živnostníků, obývajících malý byt v témže domě, do 26 čtverečních metrů."

36. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

V §u 31 budiž letopočet 1929 nahrazen letopočtem 1938.

37. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů:

V §u 31 budiž datum po započetí stavby změněno z 31. března 1929 na 31. prosince 1929.

38. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

V §u 32 budiž k odst. 1 připojeno ustanovení:

"V obou případech lze uděliti podporu také obcím, zemím a sociálním pojišťovnám."

39. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr:

V §u 32 nechť odst. 1 zní:

"Podporu lze uděliti na stavbu nájemních domů obytných, svobodáren a nocleháren. Na stavbu rodinných domků lze uděliti podporu jen tehdy, je-li stavebníkem obec nebo obecně prospěšné stavební sdružení."

40. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 32 nechť odst. 1 zní:

"Podpora bude udělena obcím a obecně prospěšným družstvům na stavby domů činžovních a domků rodinných, soukromníkům jen na stavbu domků rodinných."

41. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 33 nechť zní:

"Na podporu podle ustanovení této hlavy mají nárok i stavby započaté v letech 1924 až 1928 před účinností tohoto zákona."

42. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 34 nechť zní:

" (1) Obcím a obecně prospěšným družstvům bude na stavby činžovních a rodinných domků podle tohoto zákona provedených poskytnuta podpora tím, že se stát zaručí, že bude na zápůjčku do 70% stavebního nákladu zajištěnou knihovně ve II. pořadí platiti úroky i úmor, při tom první hypotéka nesmí činiti více než dalších 20% stavebního nákladu.

(2) Obec nebo družstva žádající o tuto podporu se zaváží:

a) že nebudou z bytů žádati vyšší nájemné, než které by krylo úroky a úmor nákladů stavebních na obec nebo družstvo připadajících a náklady spojené s udržováním a správou domu,

b) že byty pronajmou osobám, které by neměly větší, dani důchodové podrobený, důchod než 18.000 Kč zvětšený na každé nezaopatřené dítě, pastorka, schovance nebo rodiče, tchána, tchyni s nájemníkem ve společné domácnosti žijící a na něj výživou odkázané o 2000 Kč ročně.

(3) Soukromníkům na stavby rodinných domků bude poskytnuta táž podpora, jestliže jejich důchod není větší nežli důchod stanovený v odst. (2), lit. b)."

43. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

§ 34 nechť zní:

"(1) Podpora podle §u 27, odst. 1, č. 1 zákona záleží v tom, že se stát zastoupený ministerstvem sociální péče zaručí věřiteli za zápůjčku, a to za zúrokování, umořování a ostatní vedlejší platy a za splacení zaručené zápůjčky s příslušenstvím, jak jest stanoveno v dlužním úpise o ní sepsaném.

(2) Převzetím záruky zavazuje se stát vůči věřiteli a dlužníkovi, a to:

1. že sám ode dne udělení obývacího povolení ve lhůtách splatnosti podle schváleného dlužního úpisu zaplatí úroky a po vyplacení celé zápůjčky celou umořovací splátku (úroky a umořovací částku) a jiné platy vymíněné v dlužním úpise sepsaném o zaručené zápůjčce;

2. že zaplatí kapitál i s vedlejšími poplatky, jak jest stanoveno v dlužním úpise, nezaplatí-li ho dlužník, ač byl upomenut;

3. zaplatí schodek i s úroky z prodlení až do skutečného zaplacení a jinými náklady spojenými s vymáháním, bude-li dům vzat do vnucené správy a nestačí-li jeho výnos, aby byly uhrazeny závazky převzaté dlužníkem podle dlužního úpisu;

4. zaplatí tu část zaručené zápůjčky i s úroky z prodlení až do dne skutečného zaplacení a jinými vedlejšími platy, která vyjde na prázdno při rozvrhu nejvyššího podání, bude-li dům prodán nucenou dražbou."

44. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 34:

Odst. 1 budiž upraven takto:

"Podpora záleží v tom, že stát zastoupený ministerstvem sociální péče:

1. Zaručí se věřiteli za zápůjčku" atd. podle osnovy.

Označení odstavců (1), (2) a (3) budiž změněno na označení a), b), c).

Připojen budiž nový odstavec:

"(2) Nebo bez zaručení zápůjčky, poskytne po dobu 25 let majiteli roční příspěvek na zúročení a úmor řádně zajištěného stavebního nákladu, a to tak, že:

Zavazuje se vlastníku stavby, přispívati na zúročení a úmor stavebního nákladu po dobu 25 let, počítajíc od kalendářního čtvrtletí po udělení obývacího povolení. Příspěvek činí:

po prvých 5 let 4%, po dalších 5 let 3 1/4%, po následujících 5 let 2 1/2%, po dalších 5 let 1 3/4%, po posledních 5 let 1%.

Nebo po všech 25 let ročně 2 3/4% stavebního nákladu řádně zjištěného a vyplácí se ve čtvrtletních kalendářních lhůtách pozadu."

45. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§§ 35 a 36 buďtež škrtnuty.

46. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

V §u 36 budiž číslice 40% v obou případech nahrazena číslicí 60% a číslice 75% a 85% číslicí 90%.

47. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr. k §u 36:

Místo 75 budiž dáno 90.

Dále buďtež slova "nejvýše 40% a s připočtením zápůjček v pořadí předcházejících nejvýš 85%" zaměněna vložkou "budiž povolena státní záruka až do výše 90%".

Slova "nejvýše 40%" buďtež nahrazena slovy "60%".

48. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů k §u 36:

Odst. 1 budiž změněn tak, aby zaručená zápůjčka v druhém knihovním pořadí činila, jde-li o stavbu rodinného domku, nejvýše 50% a s připočtením zápůjček v pořadí předcházejících nejvýše 80%. Na stavbu nájemních domů nebo nocleháren obcí nebo obecně prospěšným stavebním sdružením může zaručená zápůjčka v druhém knihovním pořadí činiti 60% a s připočtením zápůjček v pořadí předcházejících 90% stavebního nákladu.

Budiž připojen odst. 3:

"Pohledávky stavebních řemeslníků vzniklé z novostaveb buďtež v mezích druhého knihovního pořadí knihovně zajištěny, dokud nebudou zaplaceny."

49. Pozměňovací návrh posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů:

V §u 36, odst. 1 budiž v řádce 7 místo 75% uvedeno 80%, v řádce 10 místo 40% uvedeno 45%, v řádce 11 místo 85% uvedeno 90%.

50. Doplňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

K §u 37 budiž připojen nový odst. 2:

"(2) Příspěvek státu v § 34, č. 2 uvedený zapíše se na list statkové podstaty jako reální právo a tvoří s nemovitostí ve vložce té zapsanou předmět zástavního práva pro hypotekární dluhy na nemovitosti vložené. První lhůta příspěvku jest splatná posledního dne kalendářního čtvrtletí následujícího po knihovním zápisu."

51. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

§ 39 nechť zní:

"Záruka státu a roční příspěvek státu na zúročení a úmor mohou býti převzaty do úhrnné částky 500 milionů Kč."

52. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů:

§ 39 nechť zní:

"Záruka státu může býti převzata za zápůjčky do úhrnné částky 500,000.000 Kč."

53. Pozměňovací návrh posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů:.

V §u 39 budiž částka 120,000.000 Kč nahrazena částkou 300,000.000 Kč.

54. Pozměňovací návrh posl. dr Dolanského, dr Lukavského, dr Viškovského, Krumpeho, Mlčocha a druhů:

V §u 39 budiž částka 120,000.000 Kč zvýšena na částku 150,000.000 Kč.

55. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 39 budiž škrtnut.

56. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

§ 39 budiž škrtnut.

57. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

§ 40 nechť zní:

"Vlastník domu není naprosto povinen nahraditi státu částku, kterou stát učinil na zúrokování a umoření druhé knihovní položky v případě §u 34, odst. 1, č. 1 nebo částku v případě §u 34, odst. 1, č. 2 a 3 do konce r. 1927. Zdali vlastník domu jest povinen vrátiti částky za dobu od 1. ledna 1938, rozhoduje zvláštní zákon."

58. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 40 buďtež v odst. 1, v první větě za slova "na zápůjčku z důvodu záruky" vložena slov a "nebo ročního příspěvku na zúročení a úmor".

59. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 40 budiž škrtnut.

60. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 41 buďtež za slova "Záruka státu" vložena slova "a roční příspěvek na zúročení a úmor."

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

61. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 42 budiž škrtnut.

62. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr. k §u 43:

V odst. 1 buďtež škrtnuta slova "a právo předkupní" a po slovech "a zavazení" buďtež vložena slova "na dobu 10 let".

Budiž připojen nový odst. 3:

"Se schválením státu jest přípustný jak prodej jiným osobám než uvedeným v odst. 2, tak i zavazení. Toto schválení budiž udělováno jen z důležitých důvodů a nelze ho odpírati zvláště tehdy, prokáže-li vlastník, že bez prodeje nebo zavazení nemohl by udržeti domu ve svém vlastnictví. Proti tomu dlužno schválení prodeje odříci, je-li zřejmo, že jde o stavby na spekulaci."

63. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 43 buďtež v odst. 1 slova "dokud" až "umořena" škrtnuta.

64. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 44 buďtež v odst. 1 slova "do výše 10% " změněna na slova "do výše 1%".

65. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

V § 44 buďtež v odst. 2 slova "ministerstvo sociální péče" nahrazena slovy "komise při ministerstvu sociální péče".

66. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů:

§ 44 budiž škrtnut.

67. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů:

V §u 45 budiž škrtnuto ustanovení: "a zástavní právo za pokutu podle §u 44".

68. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 45 buďtež slova "ministerstva sociální péče" nahrazena slovy "komise při ministerstvu sociální péče".

69. Pozměňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

§ 46 nechť zní:

"O sporech mezi státem a vlastníkem domu, které vyplývají z ustanovení tohoto zákona, rozhoduje věcně příslušný soud, v jehož obvodu dům se nachází."

70. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 46 buďtež za slova "podle ustanovení této hlavy" vložena slova "dokud není doručen výměr o poskytnutí příslibu podpory".

71. Doplňovací návrh posl. Horpynky a druhů:

§ 46 budiž doplněn větou:

"Toto ustanovení platí také pro právní poměry podle dřívějších zákonů o podpoře stavebního ruchu z let 1920 až 1924."

72. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 46 budiž škrtnut.

73. Pozměňovací návrh posl. Langra, Pechmanové, Tučného, inž. Záhorského a druhů:

§ 46 budiž celý škrtnut.

74. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

V §u 47 buďtež slova "ministerstva sociální péče" nahrazena slovy "komise při ministerstvu sociální péče".

Dále budiž škrtnut výraz "§ 40".

75. Pozměňovací návrh posl. Simma, inž. Junga a druhů: § 48 nechť zní:

"Vláda jest povinna do 14 dnů po usnesení tohoto zákona vydati vládním nařízením podrobnější předpisy o provedení této hlavy."

76. Pozměňovací návrh posl. Biňovce, Johanise, Tayerle a soudr.:

V §u 48 buďtež za slova "Vládním nařízením" vložena slova "jež vydáno bude po dobrozdání odborových organisací".

77. Doplňovací návrh posl. Tauba, Katze a soudr.:

§ 48 budiž doplněn ustanovením:

"Prováděcí nařízení musí býti vyhlášeno do jednoho měsíce po vyhlášení zákona, a to zároveň v původním znění a v úředních překladech."

78. Pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr.:

§ 49 znějž:

"Úplné osvobození od domovní daně činžovní a třídní a všech samosprávných přirážek a dávek přísluší: novostavbám, přestavbám, nadstavbám a přístavbám domů s malými byty a malými provozovnami, které byly anebo budou stavebně dokončeny od roku 1924 na dobu 50 let podle tohoto zákona."

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP