Čtvrtek 21. června 1928

Vnucuje se tu otázka: "Což nepotřebuje už stavební ruch státní podpory?" Odpověď pádnou dává tu několik číslic nade vše výmluvných. Vezmeme případ hlavního města Prahy. Dle úředních odborných údajů je průměrná, předpisům veřejné hygieny odpovídající, hustota bydlení 250 obyvatel na 1 ha. Ve Velké Praze je ještě dnes průměr 568 obyvatel na 1 ha, tedy více než dvojnásobný proti odborně přípustnému a zdravotně odpovídajícímu průměru. Žižkov pak vykazuje dokonce hustotu 1204 obyvatele na 1 ha, převyšuje tedy 5krát přípustný průměr. (Slyšte!) My ještě dnes vidíme proto ve Velké Praze mnoho chudáků bydlících ve sklepních děrách, dřevěných boudách, lidí bez přístřeší vůbec, lidí bydlících na půdách a v barákových i v jiných vagonových koloniích. Takové byty jsou samozřejmě semeništěm nejrůznějších nemocí, hlavně tuberkulosy, i jiné hmotné a mravní bídy. Je to ten nejtemnější stín Prahy.

Budiž při této příležitosti dovoleno dotknouti se bolestné otázky těch největších pražských chudáků v ohledu bytovém, kolonistů. Je jich rozseto po periferiích kolem 12.000 a jsou to lidé většinou deložovaní, na dlažbu vyhození. Za poslední - opravdu krvavý groš - vybudovali si jakous takous střechu nad hlavou vně města, aby nikomu nepřekáželi a aby ze svých nepatrných prostředků mohli si vůbec přístřeší pro sebe a děti vybudovati. Avšak nyní visí nad nimi jako Damoklův meč stálá hrozba o zrušení kolonií, což by značilo odnětí jim posledního útočiště. Případ je tak tragický, že zasluhuje pozornosti celé veřejnosti. Státní regulační komise, v jejíž rukou leží osud těchto nešťastníků, bude musiti za pomoci státu - finance obce jsou podvázány - zachrániti kolonisty. Ať se definitivně a konečně prohlásí, které kolonie se dají držeti stále, a pak ať všechna práva jsou jim zajištěna, pro ostatní kolonisty buďtež ihned vybudovány slušné a řádné byty. Před vybudováním těchto řádných náhradních bytů nemůže býti sáhnuto na kolonisty a na jejich za tak až dojemných okolností vybudovaná útočiště. Kolonistům je třeba jistoty, nynější jejich postavení a hrozby nad nimi se vznášející vhánějí je do zoufalství. Je jim také třeba vodovodu, kanalisace i osvětlení - jsou to lidé jako my.

Avšak nejen v Praze, nýbrž i všude jinde v republice je velká bytová nouze. Bylo by nošením dřeva do lesa, kdybych tu měl opakovati statistiky o bídě bytové v celé republice, zejména na periferiích republiky a v je jích průmyslových i městských střediskách, bylo by trapným opakováním, kdyby se tu měly přednášeti stálé a snažné žádosti dělníků, státních a veř. zaměstnanců a všech bytovou nouzí trpících. Mohl bych tu přednésti přímo srdcervoucí případy z Brněnska, Ostravska, ze Slovenska i z Podkarpatské Rusi.

Je proto třeba hledati příčiny bytové nouze a odpomáhati jí. Vedle nedostatečné péče státu o podporu stavebního ruchu jsou hlavními důvody dnešní krise bezohledné zdražování stavebních hmot a nezřízená lichva se stavebními pozemky. V republice mohli jsme míti nyní výbornou konjunkturu stavební, protože úvěr byl poměrně laciný to je věc u každého stavebníka nejdůležitější. Avšak spekulace a anarchisticky vedené soukromé podnikání zmocnilo se stavebních pozemků i stavebních hmot a žene jejich ceny do horentní výše, paralysujíc tak možnost klidného, zdravého a pevného rozvoje stavebního ruchu.

Kam vede lichva se stavebními pozemky, ukazuje příklad Prahy, kde dostoupily ceny stavebních pozemků závratné výše. Spekulanti se stavebními pozemky, nakoupivší před několika lety pozemky za sta korun, prodávají je nyní za sumy desateronásobné, ba i vyšší. Pozemky, jež prodávány byly v Bubenči r. 1922 za 350 Kč za sáh, prodávají se nyní za 3000 Kč za sáh, uvnitř města pak prodává se sáh až za 50.000 Kč, při čemž stát jako majitel předchází při cenění špatným příkladem. Lichvě se stavebními pozemky nutno čeliti energickými prostředky - je to ze všech druhů lichvy lichva nejhorší. Dosavadní zákony o opatřování stavebních míst, o vyvlastnění, ukázaly se nedostatečnými a jsou spojeny pro malé stavebníky s mnoha nepříjemnostmi a šikanami. Řízení jest komplikované, v případě odvolání ukládají se žadateli náklady odvolacího řízení, úřady pak vycházejí často silným vlivným jedincům proti drobným uchazečům vstříc a zdržují jednání nebo nevyřizují věci vůbec.

Jako drastický příklad nedostatečnosti zákonných předpisů i jich nedodržování uvádím dotaz, který podáváme právě ve věci sevljušské, kde přes mnoho intervencí chrání se nedotknutelnost pozemků hortyovského šlechtice Perenyiho, ač malí rusínští, maďarští i čeští uchazeči trpí velkým nedostatkem půdy v přelidněném městě. Čím ostřejší a drakoničtější budou pro majitele předpisy o nuceném vyvlastnění stavebních míst, tím humannější a účelnější budou ve svých důsledcích pro celek.

Úžasná lichva prováděna je dnes také se stavebními hmotami, jichž ceny ženou se do výše, při čemž dlužno podotknouti, že dělníci na těchto ziscích participují buď nepatrně nebo vůbec nic. Dne 16. března t. r. měl jsem příležitost ukázati v této sněmovně a doložiti konkrétními daty, jak to vyhlíží u nás s cementárnami, cihelnami, vápenkami a se dřevem. Od té doby se poměry podstatně ještě zhoršily. Není jistě bez zajímavosti, že sám spolek čsl. inženýrů velmi ostře odsoudil letos ve svém časopise nezřízené zisky podnikatelů se stavebními hmotami a žádal, aby nadměrný zisk podnikatelů byl veřejnosti vrácen ve zlevněném produktu, umožňujícím lacinější stavění.

V cihelnách pracují dnes dělníci za bídných poměrů, v dobré polovině bezesmluvně, při čemž hodinové mzdy cihlářů činí 2 Kč až 2.50 Kč, nejvýše 3 Kč. Průměrná mzda v republice za vyražení 1000 cihel pohybuje se kolem 50 Kč, na Moravě, Slovensku a Podkarpatské Rusi i níže. Při velmi namáhavé práci od slunce východu do západu vydělá cihlářská rodina týdně 150 až 180 Kč. Naturální byty cihlářů jsou při tom obrazem bídy; jsou to většinou boudy, chatrče, cikánská přístřeší. Majitelé cihelen a podnikatelé však prosperují stále více a více. Kdežto před válkou byla cena cihel 15 až 18 Kč, je třeba platiti nyní za cihly 320 Kč loco cihelna, na staveništi samém v Praze pak dokonce až 420, ba i 490 Kč. A často nemožno jich ani dostati a musí se na cihly čekati, až kartel dodá potřebné množství. Kartely cihelen působí stejně jako všechny ostatní zkartelované podniky se stavebními hmotami velmi neblaze na ceny stavebnin a bylo by účelno a nutno podívati se dobře na tyto kartely a učiniti jejich řádění konec. Aby se zakryly nadměrné zisky cihelen, praktikuje se lichva s cihlami tím způsobem, že majitelé cihelen prodají výrobu povozníkům, kteří pak dělí se s podnikateli o zisk a vina z abnormálně vysoké ceny cihel svaluje se pak na dovoz. Bylo by proto nutno umožniti pomocí snížených tarifů na stavební hmoty dovoz materialií do Prahy i jiných měst, kde se mnoho staví. Zejména je to ovšem nutno všude tam, kde jde o stavbu obecně prospěšných podniků, nemocnic atd. Podáváme v tom směru své návrhy. Charakteristickým dokladem podnikatelské ziskuchtivosti velkých zkartelovaných cihláren je kampaň, kterou podnikají právě nyní v tisku proti obecní cihelně v Praze. Protože je tu možnost kontroly cen při výrobě a možnost regulování cen, pracuje se všemi prostředky proti.

Zlé jsou dnes také poměry v cementárnách a ve vápenkách. Konjunktura podnikatelů je tu přímo skvělá, dělnictvo však a konsumenti z ní nemají nic. Před válkou prodával se cement v továrně za 3.50 K i laciněji, dnes však při zdokonalení výrobních prostředků prodává se 100 kg cementu za 29 až 33.50 Kč. Mzdy cementářského dělnictva před válkou pohybovaly se kolem 4 K, dnes pak při těžké a nezdravé práci u stálých dělníků kolem 37 Kč na př. u Králodvorské cementárny. Při tom však nestydí se tato cementárna pracující se zisky, jež dále uvedu, snižovati úroveň dělníků a ožebračovati je tím, že zaměstnává i dělníky sezonní s využitkováním roztříštěnosti dělnictva. Těmto sezonním dělníkům platí pak 24 Kč denně a může je kdykoliv vyhoditi okamžitě z práce. Při tom, jak je známo, je práce v cementárnách i vápenkách toho druhu, že dělníci nechávají v těchto závodech v poměrně mladém věku plíce i žaludek. V řadě cementáren moravských i slovenských jsou pak poměry ještě horší, denní mzdy u mužů činící 20 Kč, u žen 15 Kč na den, nejsou tu zvláštností. Dělníci jsou s majiteli cementáren ve stálém těžkém mzdovém boji, podnikatelé jim stále hrozí propuštěním z práce, omezením práce atd. A při tom právě cementárny prosperují tak, že jejich zisky volají přímo po trestech a po zakročení. Byla již několikráte citována v této sněmovně data o Králodvorské cementárně, bylo voláno po zakročení, ale marně. Králodvorská cementárna je nejdůležitější ze všech podniků, ona reguluje ceny jako nejdůležitější faktor na trhu cementu v naší republice. Je zajímavé sledovati roční bilance Králodvorské cementárny za poslední léta. V březnu jsme vypočítali, kolik činily zisky cementárny v letech 1925 a 1926. Nyní jen dodáváme, že podle bilance z r. 1927 se zisk cementárny v r. 1927 proti roku 1925 zdvojnásobil - činí r. 1927 57,373.000 Kč proti 28,445.000 Kč r. 1925, při čemž ještě velká část zisku ukryla se do investičních nákladů, jimiž byla továrna zmodernisována a ve všech směrech dobře vypravena.

Mimochodem podotýkám k tomu, abych charakterisoval ducha naší poslední daňové reformy, že položka "daně a veřejné dávky" poklesla u Králodvorské cementárny, výborně prosperující a své dělníky, zvláště sezonní, mizerně platící, z 8.6 mil. Kč na 5.5 mil. Kč. Dividenda činí v r. 1927 stejně jako v předešlém roce 50% - cifra, která volá jistě do nebe, uváží-li se, že mnoho zisku je ještě utajeno a uloženo jinak. Není divu při tomto anarchistickém soukromokapitalistickém podnikání, že kurs papírů cementárny, který činil r. 1920 pouhých 750, stoupl ke dni 1. března 1928 na 4545, tedy šesteronásobně.

Budiž při této příležitosti dovoleno poukázati na jednu okolnost, která by měla vzbuditi pozornost vlády i celé naší veřejnosti, totiž že akcie našich cementáren skoupili většinou zahraniční cizí kapitalisté, kteří však dali veřejnou výzvu ve svých odborných listech, aby se jejich levný německý cement do naší republiky nedodával. Tak tedy vydělávají zahraniční kapitalisté enormní zisky v našich cementárnách, náš cement se při tom československými odběrateli draho platí a naše dělnictvo se při výrobě mizerně honoruje, zatím co v Německu a Rakousku mají konsumenti cement u těchže majitelů cementáren mnohem lacinější. Je to přímo neuvěřitelná hospodářská politika - analogie našeho hospodářství s cukrem, lihem, železem i dřevem. Vyvážíme lacino do ciziny nebo umožňujeme svou hospodářskou politikou laciný prodej zboží v cizině, zatím co se doma prodává a žije draze. Na útraty naší malé republiky žije pak část bohaté a hospodářsky mocné ciziny. Takováto hospodářská politika je sebevražedná; její kořeny tkví ovšem ve zlořádech dnešního soukromokapitalistického a anarchistického podnikání, které nebere ohled ani na konsumenta, ani na masu malých a středních producentů, nýbrž jen na zájmy kapitalistů a velkopodnikatelů.

Úvahy o hospodářské politice naší republiky za nynější koalice stanou se ještě pesimističtějšími, podíváme-li se u nás na trh dřeva, té velmi důležité stavební hmoty. Je zajímavé sledovati vývoj cen dříví u nás od r. 1924. U dřeva tvrdého a kulatiny stoupl index cen z 652 r. 1924 na 1235 r. 1927, tedy o plných 100%. Stejně u měkké kulatiny, kde stoupl index cenový ze 416 r. 1924 na 813 r. 1927, tedy rovněž o plných 100%. Podobně je tomu s cenami řeziva omítaného. Letos se pak poměry na trhu dříví ještě zhoršují. Řezivo smrkové stouplo od loňska o 20%, borové o 30%, stavební dřevo až o 40%. 1 m3 borovice, prodávaný loni za 540 až 560 Kč, stojí nyní 630 až 690 Kč, 1 m3 dřeva prodávaného loni za 480 až 520 Kč, stojí nyní 530 až 600 Kč! A to jde o dřevo vagonové, v detailu je ovšem dražší.

Možno říci, že enormní zdražení dřeva loni a letos bylo signálem k zdražení ostatních stavebních hmot. Při tom je na věci smutné - již mnohokrát mluvil jsem sám o tom v této sněmovně - že sama státní lesní správa mnoho zavinila. Z jižních Čech prodala nejlepší borové dřevo do ciziny, doma pak nebylo materiálu. Bez zřetele na celkové zájmy dřevoprůmyslu a na dělnictvo zaměstnané v tomto oboru, prodala správa na velkostatku Schwarzenbergově v Třeboni a Ferdinanda d´Este v Chlumu všechno borové řezivo do ciziny bez přihlížení k domácí potřebě. Tak zásobujeme naším dobrým dřevem cizinu, zatím co doma je nedostatek. Ceny stavebního dříví pak ovšem u nás stoupají a je ho nedostatek.

Předseda: Upozorňuji pana řečníka, že jeho řečnická lhůta již uplynula.

Posl. inž. Nečas (pokračuje): Budu hotov za pět minut.

Z Podkarpatské Rusi, kde více než polovina vší půdy je pokryta lesy, slyšíme také stálé stereotypní stesky našich pil a podnikatelů, že nemají dosti dřeva, protože se prodává cizincům. Stesky ty, zvláště z Rahova, jsou takového druhu, že se jimi budu zabývati jinde a obšírněji.

Nízké poplatky na vývoz kulatiny umožňují zejména Německu, že je schopno zakoupiti veškeré zásoby, které zpracovány tamními vyspělými moderními závody, docházejí k nám často zpět. U nás naproti tomu máme na vývoz řeziva značné poplatky, takže nemůže býti vyváženo, jak toho potřeba vyžaduje, ač Československo má řadu dobrých pilařských podniků, vyhledávaných i cizinou.

I když uvážíme, že jsou tu svízele, které se - zvláště v obchodní politice - dají někdy těžko překonávati, přece jen musíme označiti naši dřevařskou politiku, zejména způsob hospodaření naší státní lesní správy, v celku za nezdravou a brzdící i poškozující náš stavební ruch a jeho rozvoj.

Při tom znovu třeba zdůrazniti, že dřevařské dělnictvo a dělníci na pilách jsou žebrácky placeni. Mzda v průměru činí 2 Kč, nanejvýše 3 Kč za hodinu. - O dřevorubcích venku, jejich ubytování atd. nechci se při tom ani zmiňovati. Dělnictvo nemá ze zvyšování cen dřeva, jeho hnaní do výše, ničeho a dojde-li tu a tam k nepatrnému zvýšení mzdy, není to naprosto vyváženo stoupající drahotou.

O našem dřevu můžeme říci - v jiném ovšem smyslu než o cementu - že z něho žije cizina, domácí potřeba však že není dobře a plně uspokojena a že nad to musí býti přehnaně vysoko placena.

Přejdu nyní ostatní stavební hmoty, - u nichž bych mohl stejně jako u cihel, cementu a dřeva uvésti data a doklady o zdražení hmot a špatných při tom mzdách - a dotknu se jen několika slovy skla, protože tento případ je zvláště křiklavý. Postavení sklářského dělnictva a vliv této práce na zdraví dělnictva jsou známy, nebudu jich rozváděti. Avšak zdůrazniti se musí, že kartel sklářů zdražil proti loňsku sklo až o 150%. Zasklení 1 m2 sklem 2.2 mm silným stálo r. 1927 - 17.50 Kč, letos 33 Kč, zasklení sklem 3 mm silným stálo loňského roku 26 Kč, letos 51 Kč. Znám případ, že sklenář, který oferoval levněji, byl od kartelu pokutován.

Úhrnem možno říci, že následkem stále stoupajícího zdražování stavebních hmot zdražily se stavby proti loňsku o 16 až 20%. Nepatrné zvýšení mezd dělnictva stavebního o 5-10-13% není v žádném poměru ke stoupnutí cen životních potřeb. Zatím co majitelé podniků se stavebními hmotami bohatnou, platí konsumenti draho materiál a životní úroveň dělnictva padá.

To je ovšem stav neudržitelný. Opakujeme proto svůj starý požadavek po obnovení cenových a lichevních soudů a zostření jejich prakse zvlášť proti podnikatelům se stavebními hmotami. K ozdravění poměrů je tu třeba zakročení se vší přísností.

Letos slyšíme kolem sebe stále mnoho krásných slov o stálosti naší měny, aktivnosti naší bilance, ozdravění státního rozpočtu, o konsolidaci všeho hospodářského života. Mnoho takových krásných slov padlo minulé dny na manifestační jubilejní schůzi Svazů čsl. průmyslníků. Ministr obchodu pan inž. Novák ukončil tam svoji hlučně aklamovanou řeč - mluvil tu ovšem jako továrník, ne jako ministr všeho obyvatelstva - těmito slovy: "Háje vždy a všude zásadu soukromého vlastnictví a soukromého podnikání se všemi důsledky tohoto principu, věřím, že tak nejlépe prospěji našemu státu a našemu národnímu hospodářství."

Dnes projednávaná předloha dává však při bedlivém a objektivním analysování mnoho příležitosti k poznání, že právě ten panem ministrem vychvalovaný princip vedl ve svých důsledcích k anarchii a krajně nezdravým poměrům v řadě výrobních odvětví.

Šlo se - za vedení dnešní koalice zejména - v hospodářském a sociálním ohledu cestami falešnými, které prospěch přinášely jen hrstce lidí, ale celku škodu. Od celní předlohy a odbourávání našich sociálně-politických zákonů až ke předloze generálské - to je doba utrpení pracujících tříd a ponížení republiky, které však se napraví, doufáme, už v budoucnosti nedaleké, jakmile padne a bude odstraněna tato vláda - exponent činitelů jen podnikatelských. (Potlesk poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pan posl. Jílek. Dávám mu slovo.

Posl. Jílek: Soudruzi a soudružky, paní a pánové! Nedělní družstevní manifestace zavdala příčinu buržoasnímu a s ním refomistickému tisku ke štvaní proti komunistům, kteří dovedli této manifestaci vtisknouti třídně-bojovný ráz. Buržoasní tisk štve, protože komunističtí dělníci udělali tímto svým vystoupením díru do jubilejních oslav desetiletého trvání Československé republiky. Reformistický tisk rád by svým štvaním na komunisty zahalil skutečnou příčinu svého vzteku. Je mu nemilým, že se v neděli objevila skutečná síla komunistického vlivu a že se reformistům nepodařilo zneužíti dělnického projevu pro manifestaci holdu a věrnosti dělníků buržoasnímu státu.

Pracující lidé nemají však žádného důvodu k oslavám. Většina jich jasně již chápe, že stát - jak pravil K. Marx - jest orgánem třídního panství, že je orgánem utiskování jedné třídy druhou, že zjednává "pořádek", který upevňuje a uzákoňuje toto utiskování a tlumí srážky tříd. Československá republika jest orgánem třídního panství bohatých, orgánem utiskování třídy chudých třídou bohatých, zjednává "pořádek" ve prospěch bohatých, který upevňuje a uzákoňuje toto utiskování a tlumí odboj chudých proti bohatým. Není tedy, jak rádi tvrdí reformisté, orgánem třídního usmiřování, i přes to, že jde o demokratickou republiku, neboť demokratická republika jest - podle Engelse - "nejlepší ze všech možných zástěr kapitalismu; v demokratické republice vykonává bohatství svoji moc nepřímo, avšak tím jistěji."

To už důkladně poznala velká část pracujících lidí tohoto státu, proto nejsou ochotni holdovati tomuto kapitalistickému státu a svému přesvědčení dávají průchod způsobem důstojným třídně uvědomělých lidí. Všem projevům, kterých se zúčastňuje třídně uvědomělý proletariát, snaží se vtisknouti svůj třídní ráz, plným právem staví proti státní vlajce svůj rudý prapor, proti kapitalistickému státu staví svůj stát dělníků a pracujících rolníků, proti vlasti buržoasní staví svou vlast proletářskou: Sovětský svaz socialistických republik.

Při oslavách desátého výročí SSSR, rozháněly nás policejní pendreky, k oslavám desetiletí buržoasní republiky československé nás policejní pendreky nedonutí.

Má-li pracující lid takové názory, jsou tím vinny poměry, ve kterých žije svůj bídný život. "Myšlení lidu" - praví Marx -"určuje jejich společenské bytí". U pracujících lidí v Československu se to plně potvrzuje.

Dnes není doba, kdy se mohli bohatí vymlouvati na nutnost všeobecného strádání. Buržoasní tisk píše o konjunktuře. Podle něho vypadá situace ve výrobě takto:

Podle zpráv československé Národní banky poklesl ke konci března počet nezaměstnaných v republice proti únoru 1928 o 8495. Podle předběžných zpráv ministerstva soc. péče lze odhadovati v dubnu 1928 úbytek nezaměstnaných asi na 20 až 25%. Počet nezaměstnaných v březnu 1928 byl ze všech předešlých let z tohoto období ročního nejmenší. V průmyslu v některých odvětvích v dubnu a začátkem května je zlepšení a jen v ojedinělých případech nastalo oslabení. Nejpronikavější oživení činnosti nastalo ve stavebnictví a ve všech s ním souvisících průmyslech. Průmysl zemědělský byl v celku zaměstnán dobře, v pivovarech pracuje se uspokojivě, jen v cukrovarském průmyslu dostavila se krise v důsledku snížení anglického cla na surovinu.

Průmysl potravinářský je zaměstnán normálně, zpracování mléka, čokolády a cukrovinek je na vzestupu.

V uhelné těžbě dostavilo se jisté oslabení, jako se tou dobou každoročně dostavuje. Ale přes to těžba uhlí kamenného v dubnu 1928 proti dubnu 1927 stoupla o 4%, hnědého docela o 13% a výroba koksu zvýšila se o 13%.

Železárny (hutě) jsou velmi dobře zaměstnány, vysoké pece pak pracují při plné kapacitě. Zároveň s tím vzrůstá spotřeba železa doma a vývoz za dobré ceny za hranice. Ke zvýšení domácí spotřeby železa přispívá velký počet staveb. Spotřeba oceli proti době předválečné stoupla docela o 50% a nové objednávky stále docházejí.

Továrny na stroje dostávají další objednávky doma i z ciziny, automobilky pak přijímají nové dělnictvo. Poptávka po strojích hospodářských rovněž oživuje.

Veškeré podniky stavebního průmyslu mají silnou konjunkturu. Cementárnám se daří znamenitě, v cihelnách pracuje se přes čas, i lomy jsou dobře zaměstnány, průmysl keramický je zaměstnán tak dobře, jak tomu ještě od konce války nebylo.

Sklárny pracují poměrně dobře, veškeré podniky, resp. odvětví nejsou sice zaměstnána plně, nicméně i zde nastalo znatelné zlepšení po dlouhé nemoci. Veliké objednávky pro sklárny došly z Ameriky a Francie.

Průmysl porculánový vykazuje jisté oslabení.

V textilním průmyslu nastalo oslabení. pokud se týče výroby bavlny, jejíž odbyt je menší, ba omezuje se zde dokonce doba práce, místy pracuje se do skladu. Naproti tomu podniky na zpracování vlny stojí si lépe, jsouť zaměstnány dobře, což lze říci i o průmyslu hedvábnickém. Ale lnářský průmysl stojí si spatně, práce se zde omezuje, ba podniky se zastavují. V konfekčním průmyslu je práce dosti, výroba obuvi kvete a vyváží se jí hojně.

Chemický průmysl je zaměstnán lépe, papírnický slaběji.

Kapitalistické zisky tomuto popisu situace plně nasvědčují. Loňského roku činila míra nadhodnoty podle výpočtu soudr. Freunda okrouhle 200% variabilního kapitálu, který činil 24.2 miliardy Kč. Dosahuje tedy dosažená nadhodnota 49.2 miliardy Kč. Jak obrovský je tento dosažený zisk, poznáme nejlépe z porovnání se ziskem vysoce vyvinuté výroby Spojených států severoamerických, která dosáhla podle soudr. Vargy r. 1927 něco přes 100% nadhodnoty.

Průmysloví kapitalisté, velcí sedláci a zbytkáři se za minulý rok nikterak neomezovali ve své spotřebě, naopak užívali plnou měrou, a přesto jim po odečtení výdajů na veřejné dávky na ně připadající, na sociální pojištění, na platy zaměstnanců v obchodě a bankovnictví, na platy do ciziny, celkem 11 1/2 miliardy Kč, zůstává v průmyslu a obchodu 37.7 miliardy Kč na spotřebu a akumulaci doma. Potom je snadno možno, aby se statisíce vyhazovaly na bankety průmyslníků za přítomnosti vládních činitelů, jako byl poslední 18. t. m. v Praze v Lucerně.

Protějškem k neobyčejně vysokým ziskům a blahobytu buržoasie je neuvěřitelně nízká životní úroveň proletariátu. Velmi nízké mzdy převážné části dělnictva, vysoká a stále vzrůstající drahota v době několikanásobně zvýšeného výkonu. Pracující člověk je bez přehánění bezprávným otrokem s bídnou existencí. Dělník ve fabrice a na velkostatku, malorolník na "své" hroudě, malý úředník v kanceláři, drobný státní zaměstnanec a voják ve službě jsou dnes skutečnými otroky.

Při mizerných platech a šílené výkonnosti nemohou se ani ozvati, za každý projev protestu hrozí jim vyhazov z práce, nezaměstnanost a v pravém slova smyslu smrt hladem.

Toto enormní vykořisťování buržoasii ještě nestačí. Pro upevnění svého panství, pro zvětšení svých zisků a blahobytu zhoršují kapitalisté neustále ještě tu, již s dostatek bídnou životní úroveň pracujících. Jsou ve své nenasytnosti bezohlední. Nepostačují jim docilované obrovské zisky. V honbě za vyššími zisky zostřují ofensivu proti pracujícím lidem. Zostřená ofensiva naráží však na obranu pracujících. Mocná mzdová hnutí a boje horníků, zemědělských dělníků, textilníků, stavebníků, kovodělníků, dělnictva v cihelnách, dřevodělníků a řady jiných odborů ukazují na radikalisování mas a vůli k boji u pracujícího lidu. Dělnictvo bojuje proti drahotě, proti chystanému zhoršení sociálního pojištění; domkáři, malorolníci a drobní zemědělci jsou proti placení vysokých daní a neustálým exekucím, jsou proti švindlům s pozemkovou reformou, proti chystaným podvodům s lesní reformou a komassací půdy; chudí nájemníci jsou proti zvyšování činží a rušení ochrany nájemníků. Drobní státní zaměstnanci domáhají se zlepšení svého bídného postavení; pracující lid v celé republice, zejména v oblastech národnostních menšin bouří se proti "reformě" veřejné správy, utužující režim prügelpatentu, velká většina obcí je proti okleštění obecní samosprávy s novými nadiktovanými dávkami a panskou kuratelou. Politický boj se neustále přiostřuje. Myšlenka jednotné fronty proletářské při tom proniká stále do širších vrstev přes odpor a sabotáž reformistických vůdců. Široké masy pracujícího lidu kloní se doleva, zatím co reformističtí vůdcové otevřeně se přiznávají do buržoasního tábora a hlásají průmyslový mír. Přechodný zjev vzrůstu hlasů, odevzdaných pro kandidátky reformistů, při současném vzrůstu hlasů a posic komunistických toto "levění" pracujících mas jen potvrzuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP