Úterý 26. června 1928

Jestliže tyto svazy vydělávají takové horentní stamilionové sumy a členové správních rad těchto "všeužitečných" podniků berou těžké dividendy, je to novým důkazem kapitalistické dravosti. V elektrárenských svazech jsou rozhodujícím činitelem bohatí agrárníci, což je potvrzením námi zdůrazňované skutečnosti, že velkoagrárníci přes Agrární banku a za pomoci státních financí a státního aparátu zmocnili se i těch průmyslových odvětví, která byla obhospodařována finanční a průmyslovou skupinou s národnědemokratickou signaturou. Z tohoto příkladu je znova vidět, že agrární finanční kapitál vnikl již do všech pórů hospodářských a že ono bankovní a zprůmyslovělé křídlo v republikánské straně, opírající se o vesnici, dovedlo dokonale využíti nejen masové strany zemědělců, nýbrž i státních financí a státního aparátu.

Všimněme si nyní, jaké ceny účtují elektrárenské svazy za odběr elektrické energie a jak rozumějí oné "všeužitečnosti", na níž vydělávají těžké miliony. Je třeba při tom ovšem předeslati, jak agrární tisk ventiloval tuto otázku ještě před dobou existence těch "všeužitečných" společností. V ročence republikánské strany z r. 1925 se praví: "Soustavná elektrisace - má-li toto slovo býti v plném znění uskutečněno - je jistě myšlena tak, aby byla zároveň elektrisací všeobecnou, aby totiž byly elektrisace účastny nejen kraje, kde je rentabilita tohoto podnikání plně zajištěna, nýbrž i kraje, kde se staví provedení elektrisace v cestu největší hospodářské obtíže tím, že často neodpovídá rentabilita výši nákladu. Je však národohospodářsky důležito, aby právě tam, kde vzdálené kraje nemohou v důsledku své vzdálenosti tak rychle pokračovati v hospodářském pokroku jako kraje příznivěji položené, byla elektrická energie dodávána za stejných podmínek jako je k disposic1 v krajích hospodářsky silných..."

Srovnejme nyní ceny, jak je účtují jednotlivé elektrárenské svazy:

Západočeský svaz v Plzni, který má rayon na 483.000 obyvatel, účtuje r. 1925 2.25 Kč za 1 kwh. Jihočeský svaz elektrárenský účtuje městům 2 Kč, venkovským obcím 2.40 Kč za 1 kwh. Středočeský svaz, který má rayon s 630.000 obyvateli, účtuje za světlo 4 Kč a za motorickou sílu 2.30 Kč. Jihočeský svaz účtuje za světlo 4 Kč, za motorickou sílu 2.30 Kč. Středoslovenský svaz v Žilině (Vrůtky) účtuje na př. tamějším státním dílnám pouze 50 hal za 1 kwh, obci Vrůtky účtuje 1.35 Kč. Co z toho vychází na jevo? To, že finanční kapitál využil zde velmi dobře zákona o "všeužitečnosti" elektrických podniků, nadaných nejen velikými monopolními výsadami, ale kromě toho podepřených ještě státními financemi.

Subvencování místních elektrárenských družstev a obcí je kapitolou samo pro sebe. Vedle Státního pozemkového úřadu mají zemědělské rady nejhorší pověst, takže se v zemědělském výboru stalo, že od zemědělské rady utekly všechny koaliční strany, kromě národních demokratů a v nich ovšem pašovsky hospodařících agrárníků.

Podle směrnic, vydaných pro udílení podpor na elektrisaci venkova, jest žádosti podávati zemědělským radám, které si vyžádají odborný posudek projektu po stránce technické od elektrárenského odboru "Ústřední jednoty hospodářských společenstev v Praze" a hospodářský posudek od družstevního svazu, jehož jest místní elektrárenské družstvo členem. Jinými slovy: Technický posudek podávají agrárníci - hospodářský posudek zase agrárníci. A nyní si ještě přimyslete agrárníky obhospodařované zemědělské rady a ministerstvo zemědělství. Všechno je tu poagrárničeno. Jak vypadají ty "odborné" agrárnické posudky a kam prší subvence, jaký cíl se tím sleduje, jest dostatek známo.

Ve směrnicích pro udělování subvencí, agrárním ministerstvem vypracovaných, se mezi jiným dále praví, že "subvence udílejí se pravidlem řádně ustaveným místním elektrárenským družstvům - t. j. zpravidla agrárním družstvům - a toliko je-li nesporně prokázáno, že v obci, o niž jde, je utvoření družstva z jakýchkoliv příčin na dohlednou dobu vyloučeno, může býti subvence výjimečně udělena obci, avšak zpravidla jen za podmínek, že se jí dostane příspěvků také z jiných veřejných fondů". Jinými slovy, že takového výjimečného případu nebude vůbec, neboť kde by nyní po oněch černých činech, kterých se spojená buržoasie na samosprávných svazcích dopustila, vzaly tyto svazky peníze na fondy? Proto se podpor dostává pouze místním družstvům, a to ještě takovým, které bez odporu zaplatily příslušnému elektrárenskému svazu keťasské ceny za instalaci.

Proti zemědělským radám - tradici Antala Zázvorky a Karla Práška - pracujícím tak skvěle na heslo "Z cizího krev neteče", jest všeobecný odpor, a to zejména mezi drobnými zemědělci. Tak na př. "Svaz horských zemědělců v Nové Pace" zaslal agrárnímu sekretariátu v Praze své doby resoluci, vztahující se tehdy k projednávanému zákonu č. 139/26, v níž žádal, aby k zamezení pochybnosti o nesprávném výkladu byly v prováděcím nařízení podrobně a přesně vypočteny chudé horské a hospodářsky zaostalé oblasti, okresy a obce, pro něž je podpora určena, a aby oblasti byly rozděleny dále podle tříd s určitým procentem podpory, poněvadž udílení podpor není možno řešiti podle výše nákladů, ale nutno otázku tuto řešiti individuálně u míst s menším počtem čísel a konsumentů na rozdíl od větších obcí a pod.

Horští zemědělci z Novopacka mají sice pravdu a resolucí chtěli zabrániti protekčnímu subvencování, ale spletli si adresu, když s tím šli do agrárního sekretariátu.

Jak asi to subvencování a práce v zemědělských radách pro drobné zemědělce vypadá, uvedu příklad, který ve výboru přibil soudr. Mikulíček. Poukazoval k tomu, že Syndikát cukrovarů hodonínských, sanovaný Agrární bankou a nepřímo ministerstvem zemědělství, který uchvátil při pozemkové reformě 50.000 měřic půdy, dostal 160.000 Kč subvence na hospodářské stroje! Tážeme se, co dostali moravští malozemědělci?

Posudek koaličníků o zemědělských radách: Posl. Krejčí, lidovec, v zemědělském výboru při této příležitosti řekl: "Dožadovali jsme se několikráte reorganisace zemědělských rad ovšem marně. Nemáme k zemědělským radám důvěry." Uvedl, že v Milevsku byla dvě družstva, jedno se třemi, druhé s 20 mil. provozovacího kapitálu, a ukázal, že družstvo se třímilionovým kapitálem provozovacím vykázalo - bylo to družstvo agrární - ztráty asi 6 mil. Kč (Slyšte!), a to jedině z toho důvodu, aby se jim mohlo dostati subvence. Ovšem, že tyto věci, které přibil v zemědělském výboru koaliční poslanec lidové strany Krejčí, byly velmi nepříjemné pánům agrárníkům.

A p. posl. Tománek, luďák, mezi jiným řekl o činnosti zemědělské rady v Bratislavě, že činnost slovenské zemědělské rady jest vůbec pode vši kritiku, že tam překročují se rozpočty, že tam samovolně svým protekčním lidem upravují platy jak chtějí, a že je tam veliký deficit, že nejsou asi po 4 roky uzavřeny účty. Vedle toho řekl dále, že takový úřad patří do střední Afriky a že proto nemají k tomu nejmenší důvěry a že nedostane-li se mu garancie v nápravu, že půjde "prosím pekne s opozíciou". A zemědělský výbor ve své velké většině postavil se proti této subvenční politice s korupční tendencí a s korupčním ovlivňováním. Situace byla pro agrárníky velmi zlá toho dne a proto bylo nutno proti revoltujícím luďákům a lidovcům zakročiti. Jak? Dostali státotvornou injekci. Tománkovi vstřiknul na chodbě injekci agrární poslanec Bistřický a posl. Krejčího zpracovávali druhý den v agrárním klubu. Účinky injekce se plně dostavily. Posl. Tománek se vrátil za malou chvíli do zemědělského výboru a naladil: "Prosím pekne, nechcem robiť potíže a poneváč, prosím pekne, sa nám dostalo sľubu, že bude zrobená náprava v zemedelskom výboru v Bratislave a poneváč sme, prosím, dosiaľ ešte členy koalície, budeme prehlasovať pre návrh vládnej väčšiny." (Výkřiky komunistických poslanců.)

Taková je, prosím, morálka a manévr koaličníků. Mají dvojí tvář, jednu pro voliče, důvěřivé lidi, a jednu pro sebe v koalici. Navenek vedou kritické řeči, házejí řeřavé uhlí na hlavy agrárníků, aby si to mohli dáti do novin a tak dále klamati své příslušníky - ale naposled vždycky podají si ruce a dělají vše po starém. Koaličním machrům nutno ponechati tu čest, že dovedou s rafinovanou a bezohlednou demagogií klamati masy drobných a středních zemědělců. Tento manévr luďáků a lidovců a stejně ovšem agrárníků nutno neustále odhalovati a demaskovati je před drobnými zemědělci.

A nyní, proč jsou favorisována elektrárenská družstva a proč se obce vylučují? Poněvadž ve družstvech elektrárenských jsou po většině velcí sedláci, kteří provozují motorisaci a dají si to platiti malými lidmi a obcí, která jest na místní elektrárenské družstvo odkázána.

Uděláme-li bilanci o tom, co přinesl zákon čís. 139 z r. 1926 o finanční podpoře elektrisace venkovských obcí, seznáme, že opětně jako ve všech jiných případech zemědělské politiky stala se i elektrisace a elektrifikace objektem kapitalistického vykořisťování a zisku. Částky 10 mil. Kč, určené na podporu chudých horských obcí bylo tu použito úplně stranicky po agrárnicku na podporu agrárních elektrárenských družstev se zřejmou tendencí korupčního vlivu. Pokud pak se týče těch t. zv. "všeužitečných" elektrárenských společností, nadaných zákonem zvláštními výsadami a výhodami, bylo těchto výhod i státní podpory využito k snazšímu a většímu kapitalistickému zisku.

Elektrárenské svazy, jich hospodářství, jich enormní zisky jsou klasickým dokladem, kterak agrární kapitál za pomoci agrární strany a s použitím státního aparátu zmocňuje se jednoho odvětví výroby po druhém a maje takřka monopol na použití státního aparátu, zneužívá tu všechna možná družstva pro svůj finanční kapitál. Zprůmyslovělé a bankovní křídlo republikánské strany je v čele dobyvačných organisací průmyslu, je v čele kartelářské politiky.

Jaké poučení z toho plyne? Že za kapitalistického systému a v kapitalistické společnosti jest zisk hlavní a jedinou zásadou veškerého podnikání a že proto východiskem z tohoto pekla kapitalistického vykořisťování je: organisovati a zesilovati velký, na nejširších základech založený boj všeho pracujícího lidu proti tomuto systému a kapitalistickému vykořisťování. Nikoliv fatalistické smuteční prapory, vyvěšované na znamení, že obce jsou v bankrotu, že zastavují platy zaměstnanců. Ne resignace na funkce obecních starších, ne fatalistické stanovisko, nýbrž veliký jednotný odpor ze zdola proti tomuto řádu a proti těm, kdož jej drží. (Souhlas komunistických poslanců.)

Z obcí, uvržených do finančního bankrotu mezinárodně spojenou buržoasií, jednu velikou základnu pro odboj, ve spojení s dělníky a pracujícími zemědělci. V jednotné frontě proti spojené buržoasii! Proti rdoušení samosprávy a proti oklešťování samosprávných svazků! Proti zhoršení a za zlepšení sociálního pojištění. Proti chystaným zákonům o polním pychu a zemědělské stráži! Proti zvyšování daní, proti berním exekucím! Proti mezinárodně spojené buržoasii - mezinárodně spojení dělníci a pracující rolníci!

Dělníci a pracující rolníci mohou se jak v mezinárodním, tak i ve státním měřítku na poměrech v Československé republice přesvědčiti, že jediným a neochvějným zastancem v boji za práva všeho pracujícího lidu je komunistická strana. Mohou se také přesvědčiti o tom, že všude tam, kde byly komunistické strany zničeny pomocí bílého teroru, jako je tomu na Balkáně, v Bulharsku, v Rumunsku a v Jugoslavii, došlo v zápětí na pracující rolníky. Ať jde o masové vraždy rolníků v Bulharsku po éře a pádu Stambolijského, ať jde o terorisování dělnických a rolnických elementů v Jugoslavii nebo o rdoušení selského hnutí v Rumunsku, vždy přes dělníky a komunistické strany došla řada na rolníky. Všechny tyto věci jsou pro pracující zemědělce velkým poučením, jako je pro ně velkým poučením střelba fašistického poslance v srbském parlamentě a smrt dvou zástupců chorvatských zemědělců.

A co činí na obranu rumunských, bulharských a jugoslávských rolníků proti bílému teroru zelená internacionála s byró v Praze? Dr Hodža, hlavní mluvčí zelené internacionály ve sjezdových dnech agrární strany, mluvil o velké agrární internacionále, budované od Baltu až k Černému moři, jako o veliké moci na ochranu zemědělců. Nuže, co činí ta agrární internacionála, vybudovaná od Baltu až k Černému moři na obranu rumunských, jugoslávských a bulharských zemědělců? Nic! Držitelé moci na Balkáně, blízcí dr Hodžovi, Viškovskému a spol., jako v Československé republice zprznili agrární reformu, desetitisíce sedláků odehnali tím od velkostatkářské půdy jako zde, brutálně tam vyhlazují dělníky a rolníky a agrární internacionála a její byro v Praze ke všemu mlčí. Tak agrární buržoasie, která se vnutila drobným a středním rolníkům za vůdce, odhaluje se jak ve státním, tak i v mezinárodním měřítku, že jí masy drobných zemědělců jsou pouze objektem politického a hospodářského vykořisťování.

Ať se však agrární buržoasie neklame, že drobní zemědělci budou její zálohou, ať se neklame o konservativním charakteru pracujících rolníků. Právě nynější dělnická a rolnická hnutí na Balkáně, násilím a bílým terorem potlačovaná, velké masové hnutí v Rumunsku, přiostření národních protiv a velké zostření rolnického hnutí nyní v Jugoslavii jsou dokladem, že na Balkáně dozrává velká politická a sociální krise, která může býti východiskem spontánního dělnického a rolnického hnutí.

A zase z toho plyne poučení, že jednotná fronta dělníků a pracujících rolníků je dějinnou nutností.

Vše pro velké masové hnutí dělníků a pracujících rolníků. (Poslední věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 26. června 1928 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 50 této těsnopisecké zprávy.) (Potlesk komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Mikulíček. Dávám mu slovo.

Posl. Mikulíček: Paní a pánové! Projednávaný návrh zákona má svoji zvláštní historii. Léta uplynula od doby, kdy oposice, včetně komunistů, navrhovala v podstatě totéž, co se žádá dnes projednávanou předlohou, totiž, aby rozhodování o podpoře elektrisace vzato bylo z kompetence ministerstva zemědělství, které v mnohém nelze rozeznati od výkonného výboru agrární strany, a předáno bylo do rukou ministerstva veř. prací, a aby obnos 10 mil. Kč ročně, k podpoře elektrisace věnovaný, byl zvýšen. Tehdy se to vládní koalici nehodilo do jejího politického rozpočtu, návrhy oposice zamítla, aby po čase, když poměry ji k tomu donutily, přišla se zamítnutými návrhy sama.

Je viděti, jak páni z vládní koalice se přičiňují o to, aby nejen byli nenáviděni, ale jak se dělají přímo směšnými.

Komunistická strana je v zásadě pro elektrisaci co nejširší, a také tam, kde komunisté převzali moc do svých rukou, ve SSSR., byly v poválečné době postaveny největší elektrárny. Komunistická strana je také pro největší využití vynálezů na poli vědy, techniky a chemie, vynálezů, které v socialistickém právním řádě by byly pro pracující třídu opravdovým požehnáním, neboť by dělníku a pracujícímu rolníku pomáhaly při výrobě nutných životních potřeb a musily by automaticky snižovati pracovní dobu, kdežto v právním řádě kapitalistickém jsou vymoženosti vědy, techniky a chemie jenom ku prospěchu bohatých, kteří využívají racionelního využití moderních vynálezů sobecky jen pro vlastní měšec, k ubíjení a ničení hospodářsky slabší konkurence a k hotovému zotročení námezdně pracujícího dělnictva.

A tak i elektrisace a elektrická energie, kterou v kapitalistickém státě ovládli buďto silní jedinci, kapitalisticky vedené elektrárenské svazy nebo družstva, která si navenek dokonce dávají charakter t. zv. "všeobecně užitečná" a jejichž hospodářství jest vedeno tak, aby bilanční zprávy vykazovaly co největší zisk, tedy tato elektrisace nemůže pracujícímu lidu venkova i měst přinésti tolik užitku a ulehčení při výrobě, kolik bylo od ní očekáváno.

Na podporu elektrisace dává se ze státní pokladny 10,000.000 Kč ročně a podle přijaté resoluce v rozpočtovém výboru má býti napříště tato podpora ztrojnásobena. Rozpočet státní je sestaven tak, že státní příjmy jsou více nežli z 80% vymačkávány z pracujícího lidu ve formě daně z důchodu a daní spotřebních. Mělo by tedy také státní podpory na elektrisaci v tomto poměru býti využito ve prospěch pracující třídy. Leč denní zkušenosti potvrzují pravý opak. Moravské elektrárny, které mají monopol na zásobování elektrickou energií v určitých krajích a při tom charakter "všeobecně užitečný", prodávají proud za takovou cenu, že vykazují milionové zisky. Tak na příklad Západomoravské elektrárny, akciová společnost v Brně. Mám zde zrovna dnešní Lidové Noviny, které píší: "Západomoravské elektrárny, akciová společnost v Brně, konala dnes - to je včera 25. června - v zemské sněmovně valnou hromadu." Nebudu se jí podrobně zabývati. Zajímá nás pouze bilance. "Valné schůzi byla podána také bilance za r. 1927, která po odpisech podle stanov ve výši 5,827.224 Kč a po mimořádných odpisech ve výši 8,187.652 Kč se končí čistým ziskem, který s převodem z r. 1926 ve výši 95.700 Kč činí 3,083.185 Kč. Revisoři účtů navrhli, aby schválena byla bilance a 5% z tohoto zisku přiděleno obnovovacímu fondu t. j. 154.000 Kč, aby na výplatu 5% dividendy použito bylo 1 1/2 mil. Kč, správní radě na tantiemy 60.000 Kč, revisorům 9000 Kč, a konečně aby přidělen byl záloze daňové 1 mil. Kč. Dále navrhli, aby zbytek 110.000 Kč přenesen byl na nový účet."

A při tomto ohromném zisku, který se tu projevuje okrouhle 17 mil. Kč, prodávaly Západomoravské elektrárny 1 Kw hodinu ještě o 70 hal. laciněji nežli Středomoravské elektrárny v Přerově. Při tom mně prozradil jeden doktor z Přerova, že ředitel Středomoravských elektráren p. Němec přiznal ročního příjmu přes 180.000 Kč. Kromě tohoto sdělení nemám pro tento vysoký plat důkazů, ale bylo by jistě žádoucím, aby věc byla nestranně vyšetřena, a jestli se moje slova potvrdí, aby nápis "všeobecně užitečný" byl přemalován na "Společnost pro vydírání těžce získaných korunek z kapes drobných konsumentů".

A jak se na př. ve Středomoravských elektrárnách k všeobecnému užitku hospodaří, dokazuje fakt, že 1 Kw hodina prodává se drobnému konsumentu na osvětlování za 4 Kč kdežto válečnému zbohatlíku, mnohonásobnému milionáři Baťovi ve Zlíně, prodávají Středomoravské elektrárny 1 Kw hodinu za pouhých 85 hal. Pak takový kapitalista může velmi lehko lacinou výrobou ubíjeti nejen všechny drobné obuvníky, ale také menší podniky tovární, neboť kromě ohromného náskoku při obratové dani z polotovarů, kterou drobný živnostník musí platiti až 5krát, a Baťa, poněvadž si polotovary vyrábí ve svých továrnách, jenom jednou, kromě těžkých milionů, o které mu byly sníženy daně, hlavně daň z důchodů zákonem o berní reformě, dodávají jemu prý "všeobecně užitečné" Středomoravské elektrárny energii, potřebnou k výrobě, za jednu pětinu částky, kterou musí platiti drobný konsument. A tomuto krajně nespravedlivému systému slouží také páni ze živnostenské strany, kteří na druhé straně roní krokodilí slzy nad 30.000 drobných obuvníků, které Baťa svojí konkurencí ubíjí. Musím se u tohoto typu moderního vykořisťovatele pozastaviti poněkud déle. Po nedělní návštěvě presidenta Masaryka rozepsal se veškerý měšťácký a soc. patriotický tisk o tom, jak se president s Baťou bavil. Ovšem v zaplaceném zanícení pro Baťovu reklamu uklouzne novinářům také taková satira, kterou vložili do úst presidenta: "Ukazují mně na výstavě v Brně, že jakési hovado je 30.000 let staré, a na tom Baťa." To bylo podařené a také se to tam hodilo. (Veselost.) Je ironií osudu, že president Tomáš Masaryk v 10. výročí republiky musí dělati dnes reklamu kapitalistovi, který k celému revolučnímu konání Masarykově v době války měl stanovisko naprosto zamítavé, neboť Baťa až do poslední chvíle staral se o zásobování rakouské armády obuví, za což měl slíbený titul barona a nemile nesl, že jeho baronství znemožnila nacionální revoluce. A dnes tyto dvě ve válce naprosto protichůdně pracující individuality tisknou si v zájmu Baťovy reklamy ruce a noviny o tom pějí chvalozpěvy. Bylo to ironií, když jsem v neděli viděl ve Zlíně, jak Tomáše Masaryka doprovázel páter Šrámek, člen té strany, jejíž 330 katechetů denuncovalo Masaryka, pročež byl také Masaryk odsouzen. Jest ironií osudu, že my, internacionálně organisovaní, jsme stáli v r. 1907 a 1911 za Tomášem Masarykem a že jsme ho chránili před nájezdy a násilím černé i červenobílé reakce. Vždy je v dobré paměti případ v Lounech, kde vlastenci měli na něho nachystaný koňský trus a bejkovce a my jsme ho chránili, a dnes, když se tento muž dopracoval k moci, tlačí se mu tam, kde pro důstojného člověka místo nemá býti.

Baťa jest jeden z nejbezohlednějších kapitalistů, který u svých zaměstnanců netrpí žádných dělnických obranných organisací. Zákon o osmihodinové době pracovní se překročuje téměř každodenně. O tom se může každý přesvědčiti. Intervence jsou bez účinku. Nesčetnými intervencemi obrátil jsem se na ministerstvo sociální péče a na ministerstvo vnitra, na okresní správu politickou, na živnostenského inspektora, ale kdepak. Zlatému teleti nikdo nesmí drbnout do rozčeřeného zlatého ocasu. Staly se mně případy, že právě v době, kdy živnostenský inspektor kolaudoval podnik za 2 miliony postavený v mé obci, vyhozen byl legionář Jan Kozel se dvěma kamarády od Bati proto, že nechtěli pracovati třináct až čtrnáct hodin denně, od 7 hodin ráno do 7 hodin večer. Nestalo se nic, naprosto nic. Baťa dělá reklamu pro sebe tím, že policajtům, kteří chytili Leciána, dá po 5000 Kč. Pozůstalým po vojínovi Kisovi, který padl při pokusu, kdy chtěl Lecián s Kašpaříkem utéci, dá odměnu, ba dokonce si vzpomene, že by to byla světová reklama, kdyby financoval slečnu Běhounkovou, aby našla svého bratra na ledovcích. Ale chtěl jsem předevčírem, a to byl také hlavní můj úmysl, předvésti před presidenta Tomáše Masaryka dvě zničené existence, aby nehleděla hlava státu jen na líc věci z reklamních důvodů pro určitý podnik, který ubíjí všechno kolem sebe, nejen ševce, ale i krejčí, pekaře a obchodníky, zkrátka všecko. Nepodařilo se mně přivésti ty dva chudáky; jeden se jmenuje Josef Hübner, 4 roky pracoval v tomto podniku jako strojník, a jak řekli, 36 hodin musil nepřetržitě pracovati pod hrozbou ztráty zaměstnání. 3 roky již churaví, poněvadž dostal tuberkulosu, dny jeho jsou sečteny, 2 roky s pětičlennou rodinou jest bez jakýchkoli prostředků k živobytí.

Je tam druhý případ, kdy po 25leté práci cvikař, který cviká na stroji, měl zlámané nohy Baťovým jeřábem. Poněvadž r. 1902, kdy občanský zákoník spatřil světlo světa, nebylo u nás takových pojízdných jeřábů, dalo se sice do občanského zákoníku ustanovení, že když padne z domu cihla, květináč atd., majitel domu je odpovědný za škodu vzniklou, ale o pojízdném jeřábu tam není ničeho. Dotyčný dělník po 25 letech práce se zlomenýma nohama je vydán všanc bídě. Pro policii, která chytala Leciána a pro slečnu Běhounkovou, aby to dělalo reklamu do světa, má Baťa peněz dost, ale pro dělníka, který si zničil zdraví tím, že byl překročen zákon o pracovní době, pro druhého, kterému zničil stroj úplně zdraví, nemá krejcaru a soudí se s těmi lidmi. Jděte a suďte se, a uvidíte, jak to vypadá! Já jsem to tu již jednou řekl, když tu byla moje imunitka v záležitosti Baťově. Bývalý starosta Novák, který má 120 dělníků, měl soud s Baťou pro urážku na cti. Nebyl nikdy trestán, ale přes to soudce přiřkl mu nepodmínečný trest, poněvadž si dovolil slovem uraziti Baťu. A v důvodech bylo uvedeno, že dotyčný - který byl 4 léta starostou města Zlína - jest notoricky nepolepšitelný; pořád šťárá do toho vydřiducha, dostal tedy nepodmínečný trest.

Na Zlínsko by neměl jezditi p. president jen po měsíčním ohlášení. Ale na Zlínsko měli by se přijíti podívati aspoň poněkud objektivně posuzující lidé, je-li tam vůbec nějaký právní stav. Uvedu příklad: Velkostatkář Haupt prodal městu Zlínu komplex lesních pozemků, aby tam mohlo město Zlín vybudovati vodovod a sad. Baťa byl v Indii, když to Haupt prodával. Přijel z Indie a hned si dal, musím to bez nadsázky říci, svými roboty v obecním zastupitelstvu odhlasovati, že obec ten komplex prodává T. A. Baťovi, který jej obci úplně zdarma vrátí za 99 roků zpět. Ovšem našli se ještě občané, kteří proti tomu protestovali bez bázně a zemský výbor musel toto usnesení, výslovně ve prospěch kapitalistického podniku učiněné, zrušiti. Platnosti nemá. Baťa znemožňuje každou konkurenci. Nedaleko obchodního domu Baťova má pozemky velkostatkář Haupt. A. Haupt není žádný komunista ani náš přítel, my se s ním rveme hospodářsky a politicky jako s každým vykořisťovatelem. Já jen přibíjím na pranýř, jaký právní stav je ve Zlíně. Před obchodním domem Baťovým, ve kterém dostanete všecko od jehly až po hotový stroj jakýchkoli rozměrů, bylo by dosti místa pro drobné živnostníky a obchodníky, kteří by se živili prodejem různých drobností. Poněvadž se Haupt s Baťou soudí, Haupt to Baťovi neprodá, nýbrž chce to prodati drobným živnostníkům. Co udělalo městské zastupitelstvo, kde má Baťa ze 30 členů 25 svých lidí? Udělalo plán, že z celého Hauptova komplexu se udělá městský park. Pozemky kolem továrny vyvlastňují se prý ve prospěch "obecně užitečného" parku, cest atd. Obrana proti tomu byla marná. Již několikráte různé věci rozhodl nejvyšší soud, ale Baťa, který při svém vydřidušství a schopnosti velkopodnikatelské vydělá za týden asi 2 mil. Kč, žene spory do krajnosti. Stal se velmi řídký případ, jako s cihelnou Baťovou, aby rozhodnutí nejvyššího soudu bylo revokováno, a spor povstal od začátku. Baťa dnes dostal schválení z ministerstva školství, že si může zřizovati i svou školu. To je již jistě stát ve státě. Zlín před 30 lety, kdy měl 2500 obyvatel, postavil 16 tříd školních, a dnešní Zlín, který má 16.000 obyvatel, má tutéž školu a nic více. Baťa říká: Já postavím Zlínu školu z cementu jako tovární krabice, která bude jeho vlastnictvím; a nikdo neví, zdali toho Baťu nepotká jednou osud Stinese, nikdo neví, jestli zítra nebo pozítří, já si toho nepřeji, poněvadž si přeji, aby ten podnik byl zdravý k sesocialisování, ale nepřeji si, aby ten kraj byl ožebračen a aby ten Zlín stihl osud Krompachů. Ale může se to státi, a teď v konkursní podstatě bude ve vlastnictví Baťově zabrána též škola a 16.000ový Zlín zůstane bez školy a bez prostředků, aby si druhou školu postavil. A když přijdou do ministerstva vyjednávači Baťovi, tak pan ministr Hodža, který je přece, pravda, (obrácen k agrárníkům) příslušníkem vaší strany, kteří vykládáte, že jste pokrokovým živlem, Baťovi zřízení školy povolí a nechá takovému kapitalistovi i tu školu ve psí. Měli jste se podívati, v jakých místnostech tuto zimu školní děcka nachladla, poněvadž byla cementová podlaha. Baťa přeložil jako předseda školního výboru vyučování pěti ročníků té staré školy do své budovy a do staré školy městské dal vyučování mladých mužů, které učí svému systému.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP