Čtvrtek 28. června 1928

O půl jedenácté hodině zahájil předseda sněmovny zase schůzi a němečtí poslanci německých vládních stran hlasovali zase klidně s Čechy pro zákon, který odnímá Němcům poslední zbytek samostatnosti. Pro dr Kramáře a český národ bylo toto hlasování pro správní reformu ve spojení se současnou slavností na památku vítězství jako základního kamene k založení republiky, jedním z nejcennějších dnů v jejich dějinách. Pro nás Němce zůstane dnem nejčernějším, pro nás Slezany jest však úmrtním dnem naší milé otčiny. Teprve budoucnost nás poučí a každému obyvateli Slezska jasně ukáže, jaký zločin tu byl spáchán na našem národě a na našem osobitém životě. Nikdy by se nebyli Čechové odvážili, když ještě měli velkou všečeskou většinovou koalici, položiti ruku na naši milou slezskou zemi, kdyby němečtí poslanci, jež opustil Bůh a duše a - co celé zardoušení země dělá ještě hanebnějším - také německoslezští poslanci nebyli hlasovali pro tento zákon o správní reformě.

Postavili si trvalé pomníky nejhoršího druhu. Patrně ještě dnes jsou na to hrdí, když ještě letos mají býti zemské úřady odvezeny do Brna, kdy úředníci, kteří srostli se zemí a jeho lidem jako se svatyní, jsou hrubou rukou vyrváni z oboru jejich působnosti, kdy tisíce jemných správních vláken je drsnou rukou trháno, a ničen život rodinný a práva bytová. Obyvatelstvo v zemi, které tak věrně lne ke své otčině, přikazuje se bez milosrdenství k cizí nikoliv domácí správě. Jako otrokáři čachrují se svým zbožím, tak jednají pánové z většiny se Slezany. Chci se ještě dožíti dne odplaty. Ve znamení českého jubilejního a vítězného průvodu slavnostního byl odhlasován a přijat zákon o správní reformě, ve znamení jubilejního roku a slavností desítiletého trvání státu má zákon vejíti v platnost. Okresní a zemské volby měly býti již dávno provedeny, bojíte se však, že voličské masy zúčtují se stranami, které tu katovskou práci vykonaly. Proto se pánové neostýchali ani připojiti k prvnímu bezpráví i druhé a provésti prozatímní jmenování. Kdo ví, co se ještě stane. To je kletba zlého činu, že stále musí plodit zlo.

Několik uchazečů o prebendy z toho ovšem ztloustne. Mezi tím však celý německý národ může bezprávně zajíti. To nijak neruší ty, kteří mají z této reformy užitek, v jejich blahobytu, neboť oni pro národ srdce nemají. Nejenom slezská města protestovala jednomyslně před rokem proti uzákonění správní reformy, nýbrž i veškeré německé rolnictvo této země. Že tomu tak jest, praví rozhodnutí výroční valné hromady německé zemědělské a lesnické společnosti dne 29. května 1927 v Opavě, kde se říká: "Nejenom poznatky historické, nýbrž především důvody zemědělské a praktické jsou hybnými elementy, které mluví proti takovým opatřením, jež těžce poškozují otčinu, zemědělský a kulturní pokrok v zemi. Slezsko má dobře vybudované zemědělské organisace a zemědělská zařízení, jakož i vzorně pracující samosprávu, která může vyhověti specifickým požadavkům jednotlivých stavovských skupin, a která zemi nijak bohatě obdařenou od přírody přivedla na nynější kulturní a hospodářskou výši. Shromáždění v hodině dvanácté žádá, aby byla odvolána zamýšlená správní opatření, jež budou míti tak těžké následky pro německo-slezské zemědělství a lesnictví, a požaduje záruky nerušeného a trvalého zachování a vývoje vlastní zemské samosprávy a existujících zemědělských zařízení."

Německé sdružení venkovských obcí slezských ohradilo se rovněž energicky a společný předseda obou těchto sdružení intervenoval s deputací vůdčích slezských sedláků, vybaven jsa ostrým pamětním spisem u ministerstev a uveden byl posl. Halke. S jakými postranními myšlenkami, to dokazuje následující hlasování v pražském parlamentu 1. července, kdy byl konec Slezska zpečetěn. Poslušně jako psík, který své dámě líže ruce, když se mu dostane lichotek anebo kousku cukru, hlasoval slezský vůdce příslušníků zemědělského svazu posl. Halke pro tento zákon. Ministr Černý může býti spokojen jen s obratem člověka, který před tím vždy prohlašoval, že především slouží svému národu, nikoliv straně. I když to druzí dělají nyní po něm, nemůže to býti správné. Také ten, kdo vedle ničitelů Slezska stojí nečinně v době, kdy hrozí nové bezpráví Němcům ve Slezsku a v tomto státě, stává se spoluvinným z činu, který se páše na naší otčině. To říkám proto, poněvadž předseda Gross německé zemědělské a lesnické společnosti ve Slezsku se objevil 17. června 1928 na krajském sjezdu svazu zemědělců ve Frýdku a byl tam zvláště uvítán, ačkoliv jako předseda č1stě hospodářské korporace vždy se vydává za nestranného, tedy nepotřebuje býti při tom, když německý ministr se štábem poslanců, senátorů, sekretářů a krajských vůdců přijde do země, která ztratila svoji samostatnost proradným a lidu nepřátelským hlasováním. Ke cti mých rodných bratrů budiž zdůrazněno, že opravdu málo Slezanů naslouchalo chvalozpěvům vládních Němců, ačkoliv při tom pan min. Spina byl lákadlem. Sousední Morava musela vynaložiti vše, aby prázdná prostora místnosti byla zaplněna. Posl. Halke musel přiznati, že jeho strana ve Slezsku nedosáhla ještě všeho, čeho dosáhnouti mohla. Věřím rád, že zemědělci ze Svazu přišli oslaviti slezský Zborov, avšak scházely tisíce přeběhlíků, a s několika málo lidmi nelze dělati žádné parády. V hranicích Slezska má zrada jenom bídné plody. V rodné zemi Hanse Kudlicha, osvoboditele sedláků, který nás vyzýval: "Města a venkov, ruku v ruce!", "Němci, mějte pevnou páteř!", jsou ještě silné osobnosti, které výše cení pevnou jednotu měst a venkova než všechny sladké sliby a teplá stisknutí ruky české státní moci. Jako mouchy v pavučině třepali se hrdinové zrady, a svou píseň o proradných bratřích bzučí a bručí ti, kteří nechtějí účastniti se zbabělé zrady na národě. (Posl. Krumpe [německy]: Kde pak jste to opsal?) Od vás to, pane kolego, nemám. (Výkřiky posl. dr Koberga.) Řeknu vám nyní k tomu svůj rým. Můj rým a rým tisíců německých Slezanů k výroku posl. Halke ve Frýdku zní: "Kdo nechrání své otčiny, kdo nemá v úctě své rodné země, není hoden ani, aby se do něho koplo." Pamatujte si to, velectěný pane Krumpe, já jsem to neopsal. To bych napsal panu posl. Halkemu do památníku. On již patrně zapomněl, jaké požadavky uplatňovalo slezské zemědělství ve správní reformě.

Abych na ně ještě jednou důkladně poukázal před celou veřejností, přečtu písemnou stížnost, kterou podali před rokem slezští němečtí sedláci vládě (čte):

"Stanovisko německo-slezského zemědělství a lesnictví k zamýšlenému sloučení Moravy a. Slezska: Zamýšlené spojení Moravy a Slezska v jednu správní jednotku, o němž se zatím dovídáme jenom z tisku, je pociťováno a co nejostřeji odsuzováno veškerým zemědělským obyvatelstvem německých částí Slezska a jejich organisací jako nenahraditelná ztráta jejich kulturní a hospodářské nezávislosti. Právě slezský sedlák svou zvláštní povahou zosobňuje domorodý kmen slezského národa. Při svém konservativním smýšlení sotva by následoval nové zemědělské, hospodářské a politické orientace, o níž se tolik usiluje, a mohl by jenom váhavě při své vlastní pasivitě spolu prodělávati změnu systému. Jak známo, má Slezsko bezvadné organisace odborné, stavovské a úvěrní, má vlastní zemědělskou radu a náležité stavovské zastoupení ve slezské zemské správní komisi, krátce řečeno, je úplně samostatné, a právě ta nezávislost přivedla zemi od přírody nikterak bohatě obdařenou na nynější kulturní a hospodářskou výši. Ve tvrdé práci, píli a vytrvalosti slezský sedlák vždycky přesně plnil své povinnosti ke státu. Slezský sedlák byl a jest odedávna zvyklý vícekráte do roka navštíviti hlavní město země Opavu a tam existující odborná, úvěrní a obchodní střediska, aby u nich žádal o radu a pomoc. Budoucně byl by v tom směru namnoze odkázán na Brno. Již cesta tam znamená pro nás Slezany ztrátu času nejméně dvou dnů při podstatně zdražené jízdě. Bez osobních styků skončí intervence slezského sedláka v Brně ovšem málo úspěšně. Pro nás Slezany je Morava do jisté míry cizinou.

Pohled na mapu dokazuje dále, že země slezská tvoří přirozenou jednotku. Již tok řek, rozvrstvení země, směry železnic a silnic tuto skutečnost dokazují. Ačkoliv ji obývají tři národové, všichni přes národnostní rozdíly považují se za Slezany, ba i obyvatelé moravských enkláv činí si vždy nárok na toto označení kmenové. Zemědělství, lesnictví, průmysl, obchod a živnosti se svými organisacemi a zařízeními považovaly Slezsko vždy za úplně samostatný celek, který i politicky měl vždy plnou autonomii. Bude-li jednáno ve věcech zemědělských se Slezskem z Brna, nemůže zemědělství a lesnictví německých částí Slezska viděti v tom takových výhod, které by mohly ospravedlniti tak závažné opatření, jako je sloučení Moravy a Slezska. Beztoho již poměrně malý osobní stav příslušné zemědělské rady, velká vzdálenost Brna od Slezska a mimořádně nepříznivé železniční spojení s odlehlými, spíše od provozu oddělenými krajinami slezskými, nemohly by přivoditi potřebný kontakt se zemědělským obyvatelstvem. Tomuto zlu nepomohlo by se ani zřízením expositury, poněvadž, jak známo, takovéto instance styk jenom zdražují, utvářejí jej těžkopádněji a komplikují. Pokud jde o pohyb zemědělského zboží, nutno konstatovati, že se nedá naprosto říditi z Brna tak promyšleně jako z Opavy, poněvadž Opava tvoří pro slezské území přirozené středisko země. Jako na samých hranicích položená stanice může poskytnouti domácímu zemědělství při dopravních sazbách a obchodě výhody nesrovnatelně příznivější než Brno, čehož je důkazem, že dnes enklávy a sousedící části severní Moravy, jakož i Hlučínsko gravitují, pokud jde o provoz zboží, k Opavě. Dále nutno zdůrazniti, že Slezsko je ve věcech školských a silničních jakož i v zařízení sociálních vypraveno mnohem výhodněji než Morava, a proto také v tomto směru není třeba, aby se k Moravě připojovalo. Všecky uvedené okolnosti by poškozovaly tak nezbytný pokrok.

Slezské zemědělstvo při této příležitosti požaduje, aby konečně jednou vyřízen byl nesmyslný a žádným způsobem neodůvodněný pojem moravských enkláv a aby toto území bylo převedeno do slezské zemské správy. Za nynějších poměrů znamená tento stav nejvýše zbytečnou kuriositu, a zemědělské obyvatelstvo vyslovuje se o něm jako o málo účelném. Zde by byla výborná příležitost, aby moravské enklávy byly sloučeny se slezským územím správním. Zemědělské obyvatelstvo slezské se táže, jaké trvalé hospodářské výhody mu má vlastně přinésti sloučení samosprávy, neboť Slezsko ve směru organisačním má přece bezvadné organisace stavovské, osvětové, úvěrní a obchodní, které lépe vyhovují potřebám slezským, než by to dovedl ústřední úřad řízený z Brna. Či má snad slezské zemědělstvo prodati svoji otčinu Moravě za nejisté výhody? S tím nebude slezský sedlák nikdy souhlasiti. Sloučení Slezska a Moravy by ostatně vytvořilo správní území, jež by se dalo těžko zpracovati, bylo by příliš rozsáhlé a různotvárné, při čemž by samozřejmě nejvíce trpěly exponované části jeho jako na příklad Slezsko. Kromě toho jsou hospodářské a sociální poměry slezské podstatně rozdílné od moravských. Jaký zmatek by na př. nastal, když by se použilo zemských zákonů platných pro Moravu na správním území slezském a podobně! Bylo by dále nedemokratickým nechati bez povšimnutí námitku tisíců domorodých slezských rodin a prostě zničiti jediným škrtem péra historické právo na kulturu.

Čím menší je území pro práce zemědělské, tím úspěšnější jsou výsledky této práce. Poukazujeme při tom na problém, který se vždy vynořoval při projednávání otázky zemědělských komor a rozdělení žup, totiž na problém zřizování menších zemědělských území správních za tím účelem, aby byl umožněn intensivní styk se zemědělským obyvatelstvem. Kdežto jinde je snaha vybudovati zemskou samosprávu, zde má býti Slezsko sloučeno s Moravou, pro kteroužto věc není spravedlivého důvodu ani právního ani hospodářského. Slezské zemědělství spatřuje v zamýšleném opatření bezpráví a nejtěžší poškozování svých zájmů a proto se jednomyslně vyslovuje co nejrozhodněji proti všem snahám, které k tomu směřují.

Jménem německo-slezského zemědělství a lesnictví: Zemědělská hlavní zastupitelstva pro německé části Slezska."

To je vůle německých slezských zemědělců. Až do dnešního dne nepozorovali jsme v oboru své působnosti žádného opačného stanoviska. Ještě dnes jsou všechny vrstvy národa naplněny největšími obavami a tichým hněvem. Tyto skutečnosti nezmění ani návštěvy ministra Spiny s jeho oddanými přizvukovači ve Slezsku. My zůstaneme národu a otčině věrni, i když se několik z podajných a pobloudilých lidí chce ohřáti na slunci české vlády. Je to přece výsměchem zemi a jejímu obyvatelstvu s tak vysokým hospodářským, kulturním a politickým vývojem, důkladným vzděláním ve všech vrstvách stavovských a odborných, když se této zemi zákonem odnímá samospráva a poskytuje se Ukrajincům v Podkarpatské Rusi. Slezsko má 672.000 obyvatelstva, Podkarpatská Rus jenom 606.000 obyvatelů. Česká vládní moc a její němečtí pomocníci nedožijí se z této loupeže žádné radosti. (Posl. dr Luschka [německy]: Jsme snad také odpovědni za smlouvy mírové? Tam si to můžete přečisti o Podkarpatské Rusi! - Posl. inž. Kallina [německy]: Slezsko bylo zničeno pomoci vládních Němců! - Posl. dr Luschka [německy]: Mohli jste to udělati lépe! My jsme zvali všecky! - Posl. Schweichhart [německy]: Vy tedy přiznáváte, že je to provedeno špatně! - Posl.. dr Luschka [německy]: Lépe, než kdyby se to bylo udělalo bez nás!) To teprve uvidíme. Minulého roku dovozoval posl. Hodina o správní reformě v Moravském Berouně dne 12. července: "Účelem této reformy jest: Obci má se dostati zase jejího práva. Kdo nese největší břemena, může do toho také nejvíce mluviti. Poněvadž správní reformou byl věk voličů zvýšen na 24 let, rozpoutalo se záští socialistů a komunistů a oni to tedy byli, kteří nejprve zatroubili do boje. Teprve později přišlo heslo: Slezsko Slezanům! Ve skutečnosti však bylo Slezsko tehdy již rozděleno, poněvadž přece platil zákon o župách. Samozřejmě nenapadlo Moravanům ani ve snu, aby chtěli oklestiti samostatnost Slezska. My však jsme museli také přihlížeti k poměru moravských Němců k Čechům a tu bylo velké nebezpečí, že Němci na Moravě klesnou pod 20%.. Tím by vznikla pro Němce nesmírná škoda. Intensivní prací bylo dosaženo mnohého zlepšení, takže Slezané podrží zemskou správu, že nebudou museti pro každou maličkost konati cestu světem do Brna. Podrží také své zemské ústavy."

Nejsou to nejstrašnější nepravdy? A kdyby bylo tisíckráte slíbeno, že budou pro Slezsko vytvořeny expositury, pak předem tomu nevěříme, a nyní je pro každého jasno, jak se pánové sami usvědčují ze lži. Také tvrzení, že slezská samospráva musela býti zrušena z důvodů úsporných, je dávno vyvráceno jako hanebná pomluva; tak zvaná správní reforma velmi značně zdražuje správní aparát pro Slezsko a způsobuje v něm nesmírné obtíže při vyřizování věcí. Cesta z Opavy do Brna je daleká a i když je republika stará teprve 10 let, je převzatý úřední šiml již prastarý, než dokluše do Brna, buď zajde šiml anebo umře žadatel.

Tak tedy vypadají výhody správní reformy pro Slezsko, které posl. Hodina tak vychvaluje. Kde zůstává samostatná zemská správa Slezska, kterou prý zachránil intensivní prací Svaz zemědělců? Sem s ní, vy zelení účastníci na moci ve státě! Nechcete-li tu státi jako hrdinové líných hub, musíte přece splniti své posvátné sliby! Možnost k tomu je dána dokonce v samém zákoně, poněvadž zemská komise pro Slezsko přece beze všeho může převzíti kromě správy zemských ústavů také ostatní správní odvětví, která pro toto území příslušejí zemskému výboru.. Ať je nám dán do Opavy německý vicepresident a zemská komise se všemi plnými mocemi, jež jsou podle zákona možny, a ať se nám dovolí, abychom si své vlastní záležitosti ve vlastní zemi sami vyřídili. To bude pro obě části, Moravu i Slezsko, to nejlepší. Podvod, který se tu prováděl s poukazováním na nebezpečí poklesu moravských Němců o 20%, dnes již dávno netáhne, poněvadž již každé dítě ví, že těchto 20% má význam podle jazykového zákona jenom v okresu soudním, nikoliv však v zemské správě. To tedy není žádný důvod, s nímž by mohli pánové Hodina, Halke a druzi prováděti podomní obchod u Němců, aby bylo Slezsko prodáno. Kdyby tito pánové, kteří se pyšně nazývají zástupci domorodého obyvatelstva, měli v těle jiskřičku cti, museli by nyní vynaložiti všecko, aby splnili to, co opětovně Slezanům slibovali. Obnoviti zase samostatnost Slezska aspoň z polovice. Pakli to neučiní, odpravili se sami v očích všech věrných Slezanů, ba všech slušných Němců vůbec. Nyní mají slovo pánové ze svazu a nejlepší příležitost, aby svůj vliv dokázali skutkem. (Souhlas a potlesk poslanců něm. strany národní.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Wünsch. Dávám mu slovo.

Posl. Wünsch (německy): Vládní předlohou, jež právě se projednává, má býti správní reforma pro historické země uvedena v účinnost dne 1. prosince. Odsunutí účinnosti správní reformy a tím i odsunutí voleb do okresních a zemských zastupitelstev je zřejmým a viditelným důkazem vzrůstajícího strachu v táboře vládních stran před příštím zúčtováním a také těmto vládním stranám, zvláště Němcům, pravděpodobně velmi málo prospěje, jestliže se namáhají namluviti masám, že tyto příští volby do okresních a zemských zastupitelstev nebudou prý míti politického rázu. Lid sám postará se o to, aby tyto volby byly volbami politickými, a lid postará se také o to, aby tyto politické volby poskytly příležitost k politickému zúčtování s nynějším měšťáckým blokem.

Na Slovensku bude správní reforma uvedena v účinnost již dne 1. července. Slovensko má tedy býti, jako již tak častokráte v otázce správní techniky, takřka pokusným králíkem, a jak to tam dole bude působiti, ukazuje skutečnost, že již před delší dobou, před několika týdny, vypukl prudký boj mezi českými agrárníky a slovenskými lidovci o otázku, který příslušník strany má býti dosazen na místo zemského presidenta. My můžeme si v sudetských zemích učiniti podle tohoto boje určitou představu o tom, jak tato otázka je upravena u nás. Strana pana Hlinky nemůže popříti, že se již dnes v jejích organisacích zřetelně ukazují zhoubné vlivy její vládní politiky. Organisace Hlinkovy strany musejí bojovati s velikými obtížemi, členové jim utíkají, organisace se hroutí, členové se zdráhají platiti členské příspěvky pro stranu, jež před časem přišla do této sněmovny s divokými oposičními řeč mi a již po krátké době ukázala, jako je tomu všude u každé klerikální strany, že tyto oposiční řeči nejsou myšleny poctivě a že konec konců tato strana nalezla cestu k vládnímu korytu. Pan Hlinka hraje si dnes na divokého muže, aby mohl prováděti demagogii u lidu, hrozí vystoupením z vlády, pořádá veliké projevy a veliké konference za tím účelem, aby tam hlasitě a zřetelně prohlašoval, že jeho strana trvá stejně jako dříve na tzv. Pittsburgské dohodě. Avšak tato pittsburgská šalba již netáhne, dělníci na Slovensku a také část malorolnického lidu mají dosti tohoto mámení, které Hlinkova strana po léta s nimi provozovala. Navrhovali bychom, aby ani žádný slovenský ludovec, ani agrárník nedostal místa slovenského zemského presidenta, jsme toho mínění, že pro toto místo by byl nejvhodnějším český sociální demokrat dr Dérer, který po celou dobu ukazoval velikou vlasteneckou péči o Slovensko a který již proto podle našeho mínění by měl pro toto místo zvláštní způsobilost, poněvadž v žádném směru není zatížen nějakými socialistickými nebo marxistickými překážkami.

Dělníci v historických zemích projeví alespoň tolik politické zralosti jako dělníci slovenští a použijí předlohy tohoto zákona ještě jednou za podnět, vezmou tento zákon, tuto správní reformu, tento ohromný útok na samosprávu za podnět, aby nejen tento zákon, nýbrž celý vládní systém v tomto státě podrobili řádné kritice. Co je tato reforma, o co usiluje, co je jejím obsahem? Znamená nejprve vydání samosprávných sborů všanc byrokratům, neboť jen 2/3 zástupců do okresních a zemských zastupitelstev mají býti voleny; znamená za druhé zhoršení volebního práva, neboť věk voličský byl zvýšen z 21 na 24 let, a znamená za třetí obrovské rozšíření práv byrokratů, neslýchané zostření starého rakouského "prügelpatentu"; znamená za čtvrté, že byrokrati mohou usnesení volených sborů prostě zbaviti účinnosti, a co tito byrokrati v budoucnosti dovedou, to cítí již dnes komunističtí dělníci na svých - zádech, to projevuje se již dnes v neslýchaném pronásledování, jemuž je v tomto státě vydáno zvláště komunistické hnutí. Byrokrati provádějí dnes neslýchanou diktaturu proti mnoha stům a tisícům obcí. Obcím jsou diktovány dávky, když dříve zákonem o finančním hospodaření obcí byly jejich řádné příjmy zcela neslýchaným způsobem sníženy. Tak jsou obce rozkazem byrokratů nuceny větším dílem nebo v mnohých případech všechny sociální vymoženosti likvidovati, odstraňovati, sociální péči vůbec zrušiti, na rozkaz byrokratů prováděti neslýchané zhoršení postavení dělníků v těchto obcích. Novým "prügelpatentem" jest stanoveno, že mohou býti diktovány tresty do 5000 Kč. Nad představeným a starostou všech obcí bude se po uvedeni správní reformy v platnost stále vznášeti Damoklův meč odsouzení. Řečníci oposičních stran musí se míti na pozoru, aby jako členové okresních zastupitelstev a zemských zastupitelstev nebyli ihned na místě podle tohoto zákona potrestáni, jestliže si dovolí pronésti jen nepatrnou kritiku. K tomu dále přistupuje, že při trestech do 300 Kč není ani práva odvolacího. Správní reformou se samospráva úplně vyhlazuje, budeme hozeni zpět až do dob středověku. Ve středověku vládla hrabata Šlikové, Valdštýnové, krátce a dobře rytíři, také nad městy. Ve středověku se přihodilo nezřídka, že měšťané těchto měst se bránili libovůli hrabat a knížat, dokonce i se zbraní v rukou. Tenkráte měšťanstvo ještě bojovalo proti diktatuře rytířů. Dnes nastoupil na místo diktujících rytířů diktující okresní paša, dnes se samospráva hází zpět do doby Metternichovy a Windischgrätzovy. Politický a hospodářský smysl správní reformy, jakož i zákona o finančním hospodářství obcí směřuje k tomu, aby buržoasie nejen na čistě hospodářském poli v podnicích, v oboru průmyslu, obchodu a dopravy provedla racionalisaci, nýbrž racionalisace má býti provedena i v samosprávných sborech podle diktátu, podle rozkazu měšťáckých menšin. Dlužné konto měšťáckých stran, a zde opět zvláště dlužné konto německých občanských stran, roste každým měsícem. Německé měšťácké strany jsou spoluodpovědny za ona opatření, jež směřují proti zájmům válečných invalidů, jsou spoluodpovědny za neslýchaný boj, který byl veden proti zájmům státních zaměstnanců, jsou hybnou silou v boji pro zhoršení sociálního pojištění, a tyto strany, jež po celá léta a namnoze i nyní ještě na venku, nemusí-li se obávati kontroly příslušníků oposičních stran, stále mluvily o nutnosti šetření a které také tak chtěly odůvodniti zákon o finančním hospodaření obcí, tyto strany jsou spoluodpovědny za zašantročení ohromného procenta národního jmění na militarismus, jsou konečně spoluodpovědny za neslýchaný a stále stoupající teror, který se v posledních měsících projevuje proti zařízením dělnického hnuti a proti tomuto dělnickému hnutí samému. Komunistické noviny vypadají dnes jako bělidla, tolik bílých skvrn můžeme na nich pozorovati, ba přihází se, že celé strany jsou vybíleny zvůlí censury. Není však na tom dosti, konfiskují se nejen novinářské články, konfiskují se také celé řeči sněmovní, jez jsou pronášeny komunisty, v poslední době hromadně zakazují se komunistické schůze, nyní dokonce již postupuje se proti dělnickým spolkům tělocvičným rozpuštěním, rozpouštějí se dělnické spolky tělocvičné a celé tělocvičné okresy. Druhdy, když soudruh dr Stern v zahraničním výboru přečtl onen doklad, z něhož vychází najevo, že vláda měla v úmyslu rozpustiti komunistickou stranu vůbec a také rudá bratrstva, dělaly si z toho měšťácké strany švandu a vláda sama vydala co nejrychleji opravu a prohlásila, že jde zde o nejapné falšování. Avšak počátek rozpouštěcí prakse proti tělocvičným spolkům nám ukazuje, že nemáme co činiti s nejapným překrucováním a že skutečně v kruzích koalice, k nimž nyní patří také německé vládní strany, je uchystán plán, aby boj proti komunistickému hnutí byl zostřen až do rozpuštění komunistické strany.

Německé vládní strany se vůbec neodváží ujmouti se v právě prováděné rozpravě slova. Ani jediný z nich neměl odvahy, aby správní reformu s této tribuny hájil, zacpávají si korporativně uši, nechtějí slyšeti oněch žalob, jež ve sta a tisíci případech lid vznáší proti nynějšímu kursu vládní politiky. Můžeme konečně prohlásiti, že uvnitř koalice není vůbec oné 100%ní jednoty, o které stále píší měšťácké noviny a vládní listy. Uvnitř koalice to kolísá, a zvláště němečtí křesťanští sociálové již pozorují, jaké účinky počíná míti jejich nerozvážný společný postup po boku dr Kramáře na jejich organisace a na politické smýšlení jejich vlastních přívrženců. Proto možno pozorovati v kruzích křesťansko-sociálních t. zv. lidové strany dnes již hodně živé kritiky, jež směřují proti zákonu o finančním hospodaření obcí a dokonce v horních vrstvách této nerozvážné německé vládní strany pozorujeme jakýsi nepokoj. Můžeme prohlásiti, že tlak zespoda je stále a stále silnější a dokonce ústřední list této strany "Die Deutsche Presse" nemůže již zabrániti, aby také v jeho sloupcích neozývaly se hlasy nespokojenosti a kritiky proti zákonu o finančním hospodaření obcí. To všechno je důkazem, že nesmí býti beztrestně po celé měsíce a léta šlapán vlastní program, jako to dělaly německé vládní strany, němečtí klerikálové spolu s německými zemědělci a s živnostenskou stranou.

Včera zaujal s tohoto místa pan dr Schollich jménem německé národní strany stanovisko k nynější politické situaci a přibil na pranýř národní zradu, která se vládními stranami páše již po mnoho měsíců v této sněmovně. Poukázal na to, že první vůdce Svazu zemědělců Křepek prohlásil při jedné schůzi své organisace v Litoměřicích s cynickou upřímností, že pro Svaz zemědělců jsou národnostní věci druhořadého významu. Jak se však věc má s německými nacionály? Jsou němečtí nacionálové skutečně zásadně tak daleko vší vládní politiky, jak se nám to snaží namluviti? Poukázali bychom, že také ve vlastním domě strany německých nacionálů počíná hlodati červ aktivismu. (Posl. dr Schollich [německy]: Jen ho nechte, on tam zase pojde!) Ó, ne!

Poukázali bychom, že němečtí nacionálové měli v posledních týdnech se svým dr Roschem hodně veliké potíže, s týmž dr Roschem, který se zcela zřetelně a výslovně přiznal k své, ovšem poněkud jinak uzpůsobené aktivistické politice. Pan dr Rosche je exponentem podnikatelského křídla německých nacionálů a události - můžeme to zcela věcně prohlásiti - uvnitř německé nacionální strany znamenají a dokazují jen, že podle našeho pevného přesvědčení německé měšťanstvo ve svém celku není již s to, aby započalo a vedlo boj za národní osvobození německého lidu, a že konečně není zásadního rozporu mezi politikou německých vládních stran a německých nacionálů a že na konec bude ještě jen německá dělnická třída s to, aby společně s proletářskými masami ostatních národů v tomto státě provedla boj o právo sebeurčení a samosprávu. (Posl. dr Schollich [německy]: Jen nás nechte klidně jíti spolu! Jen to sneste!) Nepřikládáme, pane doktore, ceny tomu, abychom společně s německými nacionály vedli boj o sebeurčení (Posl. dr Schollich [německy]: Ale ne s vámi, nýbrž s vládními stranami! S vámi odpíráme jakékoliv společenství!), poněvadž víme, že byste zůstali státi na poloviční cestě. Jak musí tedy jednati dělnická třída v nynějším postavení? Slyšeli jsme jak z úst pana dr Meissnera, zástupce českých sociálních demokratů, tak také z úst poslance Kaufmanna, zástupce německých soc. demokratů, jak obě soc.-demokratické strany oceňují nynější postavení. (Posl. Schweichhart [německy]: Teď přijdeme my na řadu! Z toho přece žijete! - Různé výkřiky.) Kritisujete také komunisty a nevezmete mi práva kritisovati vaši politiku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP