Čtvrtek 20. září 1928

Je to opravdu odvážná drzost, kterou zde projevil včera dr Winter, když děkoval jménem všeho dělnictva těm, kteří mu armádu jako generálovi zajali a obrali. Aby všichni dělníci věděli, komu p. dr Winter děkoval jejich jménem, uvádím aspoň hlavní členy této komise. Předsedou komise byl p. Frant. Kutschera, vrch. inspektor Vítkovických železáren a členy této komise byli: dr Suchý, tajemník zemědělské rady, dr Schönbaum, ředitel pensijního ústavu a vedle toho nastrčil pravděpodobně jeden z Jidášů, který dělal černého, také posl. Tauba, soc. demokrata německého. Jakou úlohu a poslání měl tento poslanec, zůstává přikryto tajemnou rouškou.

Od těchto pánů byl zpracován návrh, to je plán, který pak z veliké části sloužil vládní většině za podklad zhoršení soc. pojištění. Buržoasie zahájený boj za požadavky obsažené ve vládním návrhu vyhrála úplně, jak se včera chlubil p. dr Zadina, representant agrární strany. Ale nejen to: buržoasie vyhrála ještě více, co s počátku ani nežádala. Buržoasie nevyhrála boj sama, ani by ho nebyla schopna vyhráti, nýbrž za pomoci reformistických vůdců, kteří místo boje proti buržoasii dělnickou třídu zradili.

Proč - a to je velmi závažná otázka - my komunisté musíme vésti boj na dvě strany, to jest proti buržoasii a zároveň proti jejím pomahačům, reformistickým vůdcům, je právě odůvodněno tím, co jsem zde uvedl o celém sociálním zápase pracující třídy a o zradě, kterou soustavně a cílevědomě provádějí reformističtí vůdci. My, komunisté, jsme vedli boj čestně a cílevědomě nejen zde v parlamentě, nýbrž hlavně mezi dělnictvem v továrnách a všude tam, kde je pracující třída zotročována, vyssávána a ubíjena. Už v soc.-politickém výboru snesl jsem všechny důvody pro spravedlivý boj pracující třídy, zde jsem jen stručně zopakoval aspoň důležité části z celého ročního zápasu, jejž jsme vedli proti zhoršení sociálního pojištění.

K závěru své řeči zvláště zdůrazňuji, že i to poslední, co snad v soc. pojištění bylo sociální a dělnické, bylo zničeno. Sociální pojištění bylo dělníkům vyrváno z rukou úplně a proto se ocitlo na těch osudných cestách, které končí v úplném vítězství buržoasie nad pracující třídou. O podrobnostech úspěchu buržoasie budou mluviti moji klubovní soudruzi. Já jen shrnuji splněné požadavky buržoasie ve 4 bodech. První požadavek, který byl splněn, byl zúžený okruh pojištěnců vyloučením mladistvých dělníků do 16 let z pojištění. Z pojištění bude vládním nařízením vyloučena druhá část zemědělských, sezonních a domáckých dělníků. Okruh vyloučených pojištěnců se rozšiřuje tím na několik set tisíc. A nejen to, s vyloučenými svezli se také vojáci, t. zv. vojáci povolaní k výcviku ve zbrani. Otcové rodin, kteří jsou povoláni k plnění povinnosti na 4 nedělní cvičení, nejenom že ztrácejí na mzdě a jejich rodiny dostávají 180 Kč, nýbrž i ztrácejí na týdnech, po které jsou na vojně. Ministerstvo národní obrany nám potvrdilo, že zákony platí pouze pro chudé, že zákon žádné ministerstvo nemusí respektovat. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Za dva roky působnosti tohoto zákona zaplatilo ministerstvo národní obrany přes dva mil. Kč na příspěvcích a zůstalo tedy poctivě dlužno na 30 mil. Kč. Druhý požadavek buržoasie, pojištění zlevniti a dělníky zkrátiti při jejich důchodech, byl splněn. Pojištění se zlevňuje tak jak původně osnova navrhovala. Zlevnění však je rozšiřováno zejména na onu část dělníků, kteří v době t. zv. průmyslové krise budou pracovati několik dnů v týdnu. Budou zařazováni do nejnižších mzdových tříd a v případě nemoci budou jejich nemocenské dávky poloviční nebo ještě menší.

Pan zpravodaj toho slavného sociálně-politického výboru posl. Malík odůvodňoval tento požadavek buržoasie tím, že je v zájmu morálky pojištění, aby bylo zabráněno nemravnosti, že dělník v době nemoci při obmezeném provozu měl větší nemocenskou podporu, než vydělal, a to že ho svádělo k zahálčivosti. Odborná komise byla chytřejší. Je viděti, že se pan zpravodaj neporadil s machry. Ta ve svém elaborátu udělala to šikovněji, proto také svou mazaností vynikla a proto ten most, který držela, udržela až do konce. Ta řekla, že je to v zájmu pojištěnců, že budou méně platiti a že to byla krajní nespravedlnost, když za tři dny vydělal 75 Kč, aby mu zaměstnavatel strhl 2.10, nebo 4.30, nebo 8.40 Kč., že je spravedlivo, aby tento pojištěnec byl ušetřen tak vysokého placení.

I třetí požadavek buržoasie byl splněn: Samospráva pojištění byla zrušena. Byla vyrvána z rukou pojištěnců a dána do rukou fabrikantů a zaměstnavatelů vůbec. Velmi krásně zde včera pan dr. Zadina svému hloučku kamarádů vykládal, aby je potěšil, co všechno sociálního přináší pojištění s sebou. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Říká: "Náš požadavek byla parita. Když máme platiti polovici příspěvků, tož také máme míti polovinu práva a polovinu rozhodování." A říká dále: "Toho jsme nedosáhli přímo, nýbrž nepřímo. Poněvadž byl uplatňován požadavek s obou stran, zvýšiti počet členů těchto sborů, přišli jsme na liché číslo, v představenstvu 9 a 3, v dozorčím výboru opačně 3 a 9." Ale pan dr. Zadina měl říci kdyby byl jen trochu poctivým, ač jsem mu otázku položil; "Ano, vznik byl tento: Chtěli jsme 4 v představenstvu a dělníkům jsme dávali 8, ale poněvadž odborná komise nás zakřikla, co to děláme za nešikovnost, tedy jsme o jednoho slevili a vzali si ho dělníci." To prý však zemědělcům v jejich pokladnách nebude vaditi, poněvadž veškerá moc a rozhodování, a tu měl pan dr. Zadina úplnou pravdu, byly přeneseny do tak zv. společných schůzí, kde mají zaměstnavatelé 12 proti 12 dělnickým zástupcům. Tedy touto cestou, kterou zde udělala buržoasie po mostě odborné komise, sešla se prý stanoviska, a předřečník zde žaloval před celou veřejností na tu krajní křivdu, že se ještě nepodařilo ty dělníky docela vyhoditi z pojišťoven, že jim ještě zůstává jakási posice v představenstvu. Ale hned řekl, že ta posice není nic, poněvadž představenstvo bude formální sbor, který nebude rozhodovati, který nanejvýše může jen navrhovati společným schůzím představenstva a dozorčímu výboru, aby to neb ono usnesly.

Buržoasie dostala samosprávu a pojišťovny do svých rukou úplně. Bude jmenovati a dosazovati úředníky do pojišťoven a dělníci nebudou míti práva nejen o těchto úřednících rozhodovati, ale nebudou míti ani práva k stížnosti, poněvadž k tomu je povolán jiný orgán, tak zv. orgán policejní. Do zákona dostává se opatření, uzná-li Ústřední soc. pojišťovna, tedy orgán, kde mají dělníci míti 12, zaměstnavatelé 12 a t. zv. odborníci 16, tedy, kde má státní správa s byrokracií a fabrikanty naprostou většinu, za vhodné, že může vyzvati zemskou správu politickou, aby svými orgány udělala pořádek v pojišťovnách, ne odstraniti zloděje. My jsme ukázali, kde jsou tady v Praze, my jsme ukázali v soc.-politickém výboru, že staré přísloví praví: "Pod svícnem je největší tma." A tady čeští velikáni v této tmě nejen chodí, ale ani nevidí, že je zde v Praze pokladna, jejíž vedoucí a tvůrci patří již dávno a dávno na Pankrác, poněvadž hospodářství v této pokladně vyžádalo si ze zaplacených příspěvků 54% na správu této pokladny, tedy něco, co snad není možno nikde, než v Československu a co snad není možno nikde, než v Praze a nikde jinde. Byl také do všech podrobností splněn požadavek finančního kapitálu, aby reserv nastřádaných z příspěvků dělníků mohlo býti použito proti dělníkům, a to i v době války. Budou tedy pojišťovny sloužiti ne pracující třídě, nýbrž zaměstnavatelům, budou sloužiti tomuto reakčnímu režimu. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Štětka (pokračuje): Mám zde Masarykův Sborník a k vůli historii, která zaslouží, aby byla zaznamenána, neboť prof. Masaryk před 20 lety přednášel o 2. hodině v Mělníce dne 20. září 1908, tedy na den a hodinu o soc. pojištění, nyní z jeho Sborníku přecituji jen prvou část, aby si dnes ten velký poslanec Masaryk na říšské radě, který bouřil za soc. pojištění, vzpomněl, jak velký je to rozdíl, když je člověk mladý a jak velký je to rozdíl, když je člověk starý. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Posl. Masaryk v Mělníce uvedl mezi jiným: "Otázka pojištění absorbuje veškeru pozornost, pojišťování starobní, invalidní a nemocenské, jedním slovem pense, ale pro všechny, nejen pro úředníky, vojáky a pro část dělníků, nýbrž pro všecky, aby každý byl pro případ neschopnosti a stáří aspoň minimálně zabezpečen." To byl požadavek posl. Masaryka před 20 lety na říšské radě v Rakousku, poněvadž to byla rakouská bestie, která zejména dělnické třídě nepřála. V tehdejší době r. 1908 pracovala o osnově soc. pojištění a navrhovala, že starobní důchod bude počínati od 55 roku. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Řečník přede mnou, který se zde v závěru tak rozohnil, zapomněl, že patří k té partaji, k té sebrance, která na soc. pojištění provedla katanské dílo. Můj předřečník zde řekl, že je jejich požadavkem, aby nárok na starobní důchod začínal již v 55 letech, ale když tento návrh byl v soc.-politickém výboru vznesen nejen komunisty, nýbrž i socialisty, tu pánové neznali této potřeby; ale postaviti se zde, mluviti z těchto oken, kterými křičí do celé republiky: My jsme zastánci toho ubohého sedřeného lidu, to páni velmi dobře dovedou. (Výkřiky posl. Mikulíčka.).

Když se zde dovolávám citátu, který je v "Masarykově sborníku" a pochází ze známé řeči posl. Masaryka, nežádám presidenta Masaryka o revisi jeho tehdejšího názoru, jenom jednu otázku kladu: zdali se nezastydí v 10. výročí tohoto státu podepsati tento hanebný zákon. (Výkřiky komunistických poslanců. Posl. Bolen: Ten už je tomu zvyklý!)

Předseda (zvoní): Volám p. posl. Bolena k pořádku. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Posl. Štětka (pokračuje): Takto se jeví v 10. výročí trvání tohoto státu buržoasní demokracie. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Štětka (pokračuje): Dělnická třída v den 28. října místo oslav bude prováděti bilanci celé vaší sociální politiky, která je nejčernější bilancí, kterou dělnická třída kdy prováděla, a která vykazuje samé ztráty na straně pracující třídy nejen sociální a hospodářské, nýbrž i politické. Naproti tomu buržoasie má ohromné zisky nejen rázu hospodářského a finančního, nýbrž i rázu politického.

Věříme, že pracující třída bude prováděti kritiku spravedlivou a že dojde k vyúčtování, a to k vyúčtování bezohlednému, se všemi vyssavači, utlačovateli a také se všemi jejich pomahači. Věříme, že přijde den konečného vyúčtování s buržoasií. Věříme, že z továren, kde dělnictvo společně trpí, kde jest společně utlačováno a vykořisťováno, vyjde opětně sjednocené tak, jako tomu bylo v době války. Kácely se trůny, když utlačovaná, na smrt vyhladovělá massa vyrukovala na ulice z továren sjednocena, aby zasadila světové válce poslední ránu. Budou se káceti proto i kapitalistické řády se všemi pacifisty a humanisty. (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je p. posl. Gregorovits. Dávám mu slovo.

Posl. Gregorovits (maďarsky): Vážená snemovňa! Posl. snemovňa prejednáva práve o návrhu, ktorého príprava trvala takmer celý rok, a keď sa konečne dostala k meritórnemu prejednaniu, nezostalo po dobu dlhých mesiacov času ani na to, aby definitívny text návrhu mohol byť včas rozdaný medzi členami zákonodarstva, aby mohol byť odborne preštudovaný. Je príznačné pre parlamentný systém československý, že veľkým aplombom a veľkým bubnom vopred ohlašované návrhy zákonov alebo ich zmeny tlačia a rozdávajú sa ráno v deň ich meritórneho zákonodarného prejednania, bez ohľadu na ich rozsah, a to v cudzom, menšinovému zákonodarcovi nesrozumiteľnom jazyku, čím sa znemožňuje meritórna práca zákonodarná. Takýto postup je výsmechom parlamentarizmu a proti tomuto postupu musím čo najenergickejšie protestovať. Veď konečne na podklade novinárskych článkov nemožno ešte vykonávať prácu zákonodarnú. Občianska koalícia česko-nemecko-slovenská v každom ohľade pokračuje ďalej v tých istých škodlivých metodách od čias nastúpenia vlády, ako s ktorými operovala česká národná koalícia v tomto parlamente. Nedivte sa tedy tomu, keď verejnosť s tou najväčšou ľahostajnosťou díva sa na to, čo sa v tejto snemovni deje; táto ľahostajnosť na žiaden pád nebude v prospech tohoto štátu, ktorý práve teraz chystá sa osláviť svoje desaťročné narodeniny.

Novela sociálneho poistenia, ktorá nám bola predložená, je výsledkom nezdareného kompromisu, kompromisu, v ktorom interesenti a menej zainteresovaní urobili ústupky, a na koniec nemôže s ňou byť spokojný nikto. Dlhé mesiace trvaly prejednávania o kompromise medzi vládnou koalíciou a socialistickými stranami, a jednajúce strany postaraly sa veľmi dobre o to, aby o týchto jednaniach boly uverejňované hlučné zprávy, ktoré všetky hovorily o tom, akým dielom, akým veľkým darom chystá sa obdarovať zákonodarstvo veľké massy pracovných ľudí pri príležitosti jubilea. Zkrátka: parturiunt montes et nascitur ridiculus mus, hory zmietaly sa v porodných bolestiach a zrodil sa tento návrh. Vláda v poslednom okamihu zradila dohodu uzavretú so socialistickou opozíciou, následkom čoho potom i socialisti rozmrzele odtiahli. Tomu však už mohli si zvyknúť; avšak predsa len dvojnásobne bolí, ak je niekto porazený svojou vlastnou zbraňou. Dnešná socialistická opozícia totiž robila to tiež tak, keď bola sama vo vláde: sľub vlády bol vždy len zvučným slovom a nikdy nemohol byť vymenený na zvučnú mincu.

Sociálné poistenie pohltí obrovské sumy a znamená veľké bremená s hľadiska celého verejného hospodárstva. Tieto bremená však podľa predloženého nám návrhu nie sú v nijakom pomere s tými nahodilými výhodami, ktorých vrstva robotníkov z toho požíva. V labyrinte byrokracie totiž ztráca sa ten humánny duch, ktorým takýto zákon musí byť predchnutý. My každopádne stojíme za sociálnym poistením, my vieme a prajeme si, aby robotníctvo po namáhavej práci dlhých desaťročí na sklonku svojho života požívalo ovocie svojej pilnosti. Staviame sa však proti tomu spôsobu, ktorý sa u nás na poli sociálneho poistenia udomácnil. Sme proti tomu, aby administrácia sociálneho poistenia pohltila veľmi význačnú časť obnosov, ktoré splácajú poplatní občania pod týmto titulom. Sme proti tomu, aby pod zámienkou sociálneho poistenia boly otvorené sinekúry pre obrovský sbor úradnícky, a sme proti tomu, aby táto inštitúcia vybudovaná bola výlučne ako mocenský prostriedok rôznych českých strán politických, aby tieto mohly dišponovať s tými horentnými obnosy, ktoré sa tam hromadia prispievaním výrobcov a robotníkov. Avšak pomenujme dieťa jeho menom: Výborové prejednávania a dohodové vyjednávania, poriadané tak veľkým orchestrom medzi občianskou vládnou koalíciou a socialistickou opozíciou, netočili sa okolo toho, ako by mohlo byť massám pracujúcim pomožené. Tie body novely, ktoré snáď vykazujú určité omrvinky zlepšenia, neboly ani predmetom rozpravy, a socialistická opozícia nebojovala tu o väčšie výhody. Predmetom najožehavejšej diskusie boly tie body novely, ktoré týkaly sa dozoru a dispozičného práva ohľadom obrovských obnosov, plynúcich na základe sociálneho poistenia. Oživotvorením dosiaľ platného zákona mohli sa honosiť socialisti, ktorí sú teraz v opozícii, a tedy nie je nič prirodzenejšieho, že na vedúcich miestach inštitúcie sociálneho poistenia umiestili svojích vlastných ľudí. Doby sa však menia, česká národná koaličná vláda socialistického zabarvenia vymenená bola česko-nemecko-slovenskou koaličnou vládou zabarvenia občianskeho, a tedy nie je nič prirodzenejšie ako to, že terajšie vládné strany chcú tieto vedúce pozície zaistiť svojím vlastným členom. Toto bol tedy ten bod, o ktorý sa sviedly tie najvášnivejšie boje o to, kto shrábne tie obrovské dôchodky, či členovia občianskej vládnej koalície a či socialisti? Podstata zákona, humánny duch, prospech pracujúceho robotníctva, uspokojenie nárokov výrobcov staly sa vecami naprosto podradnými v urputnom boji o korisť.

Z dôvodov, o ktorých som sa už zmienil na počiatku svojej reči, je nemožné predniesť vyčerpávajúcu kritiku o všetkých detailoch tohoto návrhu a preto zabývať sa budem len niektorými jeho časťami. Za najdôležitejšiu časť pokladám § 4 návrhu, ktorým sa čiastočne doplňujú a z časti menia tie ustanovenia dosiaľ platného zákona, ktoré týkajú sa osôb vyňatých z povinnosti poisťovacej. Podľa pôvodného vládneho návrhu boli by z poisťovacej povinnosti vyňatí robotníci domáci a robotníci sezónni, avšak podľa tohoto pozmeneného návrhu sú i tieto osoby poistením povinné. Verejná mienka už dávno vyciťovala nespravodlivosť, že i za osoby v domácnosti zamestnané nutno platiť príspevky na sociálné poistenie. Avšak nepokladá to za nespravodlivé preto, ako keby neuznávala, že i zamestnanci v domácnosti majú tie isté nároky, ako na pr. robotníctvo priemyselné alebo zemedelské, avšak nespravodlivosť vyciťuje v tom, že za naších pomerov osoby v domácnosti zamestnané, zväčša tedy ženy, čoskoro najdú si iné životné povolanie: vydajú sa, a peniaze, ktoré za osoby tie platily ony samy alebo ich zamestnávatelia, sú pre nich podľa dosavádneho zákona naprosto ztratené. Novela, ktorú práve prejednávame, honoruje túto všeobecnú náladu verejnosti, keď osobám v domácnosti zamestnaným, ktoré vystúpia zo sociálneho poistenia preto, že sa vydajú, zaisťuje akúsi podporu sňatkovú, akési veno. Podpora však, ktorú poskytuje zákon, len v mizivej menšine prípadov je v pomere s tými obnosy, ktoré domáci zamestnanci a ich zamestnávatelia zaplatili. S druhej stránky však nepomerne nízka je suma tejto podpory v prípadoch, keď zamestnanec v domácnosti bol po dobu dlhšiu, povedzme tri, štyri roky alebo ešte dlhšie vo službe. Avšak i po uzákonení tejto novely ešte vždy bude tu tá nespravodlivosť, že všetky tie osoby v domácnosti zamestnané, ktoré pred uzavretím sňatku neboly ešte 150, rešp. 100 týždňov vo službe, nedostanú vôbec žiadnej podpory a ztratia úplne všetky peniaze, ktoré ony samy alebo za ne ich zamestnávatelia na poisťovacie príspevky zaplatili. Pokladám za nemožnosť, aby chudobná služka platila dlhé mesiace, takmer dva roky, príspevky na sociálné poistenie a aby rovnakým obnosom prispieval tiež jej službodarca, a potom, keď to dievča po uplynutí dvadsať alebo dvadsaťjeden mesiacov vystúpi zo služby a vydá sa, nevidelo nič zo zaplatených obnosov.

Rovnako novela škrtla to ustanovenie pôvodného vládneho návrhu, podľa ktorého sezónni robotníci nezamestnaní dlhšie ako 90 dní, nepodliehajú povinnosti poisťovacej. Pokladám za značnú chybu, že výbor vyškrtnul toto ustanovenie pôvodného vládneho návrhu, lebo dôsledkom toho bude, že zamestnávateľ bude musieť platiť poisťovacie príspevky tiež za robotníkov sezónnych vzdor tomu, že by bol tento robotník po dobu dlhšiu pričlenený k hospodárstvu. Avšak ani robotník nebude mať žiadneho osohu z toho, keď zamestnávateľ bude za neho platiť, lebo veď dobre vieme, že robotník tento len prechodne, v každom roku sotva dva tri týždne najíma sa k žatve alebo ako výpomocný robotník pri mlatbe, a musí uplynúť niekoľko dlhých rokov, než on doplní tú čakateľskú dobu, po ktorej mu vzídu nároky na výhody zo sociálneho poistenia jestliže vôbec sa tejto doby dočká - lebo veď pri dnešnom systéme ani nebude môcť dokazovať, akú dlhú dobu platil príspevky vôbec na sociálné poistenie.

Sú to len namátkou vyňaté jednotlivé detaily, avšak i veľké massy robotníkov sú viacmenej v rovnakom položení. Nielen výroba, ale i veľké massy robotnícke sami prispievajú neuveriteľne ohromnými obnosy na účele sociálneho poistenia, z ktorého vlastne nemajú žiadneho osohu.

Sociálné poistenie tedy následkom toho berie ohromné peniaze bez akejkoľvek protislužby. Obnosy tieto odníma účelom výroby a - ako sme to i posledne počuli - používa ich k účelom prepychovým. Len pred niekoľko týždňami kolovaly zprávy v denných listoch, že ústredňa sociálneho poistenia oferovala na úhradu jubilejných slavností nie menej než 35,000.000 Kč z halierov chudobných pracovníkov. Môže to byť snáď veľmi krásné vlastenecké gesto české, avšak na žiaden pád nemožno ho srovnať s humánnym účelom inštitúcie sociálneho poistenia.

V mene svojej strany čo najostrejšie protestujem proti tomu, aby miliony, odňaté ľudskej spoločnosti k účelom sociálneho poistenia, boly premrhané na rôzné parády, lebo obnosy tieto môžu mať len jediný cieľ: pomôcť ubohým robotníkom, a nie to, aby nahromadené miliony plnými rukami vyhadzované boly na slávnosti, nemôže byť ich účelom, aby z nich vydržovaný bol obrovský úradnícky aparát.

Povedal som práve, že z milionových fondov sociálneho poistenia vydržuje sa veľký úradnícky aparát. A predsa v úradníckom sbore ústredného ústavu sociálneho poistenia ani s Diogenovým lampášom nenajdeme úradníka alebo zamestnanca maďarského. Aj táto inštitúcia zostala verná zásadám - ako som sa o tom zmienil na počiatku svojej reči - ktoré sa uplatňujú vo štátnej správe a administratíve a podľa ktorých vo správe sociálneho poistenia zamestnávajú sa len osoby, ktoré sú vládnym stranám milé alebo patria aspoň k patentovanej českej opozícii.

Keďže návrh tento je spotvoreným plodom chorého kompromisu a v dnešnej jeho forme nie je dostatočne pripravený, a keďže ďalej inštitúcia sociálneho poistenia vo forme u nás udomácnelej neposkytuje garancií, že horentné sumy odňaté výrobe a robotníckym triedam budú vynaložené na svoje pravé účele, neprijímam ho vo forme, ako je nám predložený, a to tým menej, keďže ako člen strany opozičnej chovám tú najhlbšiu nedôveru proti vláde, ktorá tento návrh predostrela. (Souhlas na levici.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pí posl. Pechmanová. (Hlasy: Není přítomna!)

Dále přihlášen je ke slovu pan posl. Zajiček. Uděluji mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP