Úterý 23. října 1928

Abych ukázal na dokladu, jakým způsobem se vede boj proti nynější občanské většině, vzpomínám z nejnovější doby otázky zdražení cukru. Jak známo, překvapili cukrovarníci veřejnost naši náhlým zdražením cukru o 60 hal. na 1 kg a pražské obchodní gremium se hned přizpůsobilo a ohlásilo: tak my to zaokrouhlíme na 80 hal.

To bylo překvapení velmi nepříjemné pro všechnu konsumentskou veřejnost (Výkřiky.), ale, vážené shromáždění, tady, s tohoto místa, prohlásil zástupce nynější vlády, min. dr Šrámek: Toto zdražení je neodůvodněné. To bylo vážné slovo od ministra, zástupce vlády, a než je pronesl zde ve sněmovně, jistě je uvážil, a každý mohl býti zvědav, jak ten boj skončí (Výkřiky.), neboť pánům z oposice je známo, že za zdražovateli cukru stáli mocní činiteli v Československé republice (Výkřiky.), že stáli za nimi bankovní magnáti. Páni členové oposice ve svých novinách je jmenovali, jsou mezi nimi také býv. ministři nynější oposice, a proti těm finančním Goliášům vystoupil zde prostě, ale svědomitě, řekl bych, jako David v boji s Goliášem, ministr, zástupce vlády dr Šrámek a řekl: Toto zdražení je neodůvodněné, a než minulo 14 dní (Výkřiky čsl. soc. demokratických a nár. socialistických poslanců.), byli cukrobaroni, finanční magnáti podporovaní domněle proletářskými zástupci, kteří místo toho, aby podporovali vládu proti Goliáši finančnímu, házeli jí kameny a klacky pod nohy a pomáhali finančním magnátům a cukrovarníkům, na ústupu. (Odpor čsl. soc. demokratických poslanců.) O tom přece svědčily všechny vaše řeči zde a všechen způsob psaní vašeho tisku, že jste potírali vládu, že jste dělali obtíže vládě a že jste chytrým způsobem pomáhali cukrovarníkům a bankám, které za cukrovary stály. (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany lidově.)

Vážené shromáždění! Jestliže přes to splnil zástupce vlády ministr Šrámek to, co zde prohlásil, a jestliže donutil cukrovarníky, bankovní magnáty se svými asistenty, socialistickou oposicí, k tomu, že i s obchodem z 80 haléřů musili jíti na 25 haléřů případně i 20 haléřů, pak vám řeknu, že kdybyste vy takového úspěchu ve vaší politice kdy dosáhli, byli byste jej urbi et orbi do celého světa roztrubovali hlučněji než jak zněly trouby u Jericha. (Potlesk poslanců strany lidově. - Výkřiky posl. Koudelky.)

Vážené shromáždění! Ještě na jednom příkladu bych rád ad oculos názorně ukázal, jakým způsobem oposice bojuje proti vládní koaliční většině. Druhý ten příklad je ta úžasná katastrofa na Poříčí. Myslím, že by bylo bývalo nejprospěšnější, kdyby bylo o té věci co nejméně mluveno, psáno, kdyby se nebyla rozšlapávala a zneužívala dokonce takovým způsobem, jak toho celá Praha byla svědkem při tom pohřbu, kdy opravdu se očití svědkové tázali, jsou-li ti, kteří tak si počínali při tom pohřbu, ještě lidé anebo zdali již je to nějaká jiná kategorie, která nezaslouží ani názvu člověka.

Bylo by tedy bývalo záslužnější co nejméně o ní mluviti. Ale i když přiznám valné části oposice, že jednou nedala se úplně vésti svým nejlevějším křídlem jako to jindy dělává, přes ta napomenutí, která nedávno slyšeli z úst pana dr Meissnera, jenž sice kázal s tohoto místa politický mrav a slušnost, ale při hlasování o novelisaci soc. pojištění jsme viděli, že přece jenom exempla trahunt, příklady táhnou, a že ten levý příklad a zejména ta hrozba báječně působila i sem dále do středu na ty lavice; i když přiznám, že nechci vás zde činiti dále odpovědnými za ty zjevy, kterých byli účastníci pohřbu svědky, přece musím konstatovati, že celá oposice - a snad ti dále do středu více než ti nejlevější - činila za tu katastrofu zřícení 6patrového domu odpovědnými vládu, vládní většinu a zástupce vlády ministra dr Šrámka. Vzpomenul jsem si při tom na doby prvních křesťanů, kdy ať se stalo, co se stalo: Tibera vystoupila z břehů - křesťané jsou vinni!, požár vznikl - Christianos ad leones! - s křesťany ke lvům, oni jsou vinni! A tato historie se opakuje i při katastrofě poříčské. Za to, že pilíře povolily, že cement byl špatně mísen, je odpovědna vládní většina, vláda, a zvláště ministr dr Šrámek. I snad pana ministra veř. prací dr Spinu by byli propustili z odpovědnosti - a propustili ho jen proto, aby si mohli chytnout ministra dr Šrámka. Zapomněli sami na to, co musel jim sám ministr veř. prací připomenouti, že stát, specielně ministerstvo veř. prací nemá zde přímé možnosti zakročiti, jak má býti stavba prováděna a dohled vykonáván, že jest to úkolem a povinností pražské radnice, její socialistické většiny a specielně komise, jejíž předsedou jest vážený soudruh soc. demokrat Kellner. (Výkřiky čsl. soc. demokratických poslanců.) Ti, kteří byli v prvé řadě odpovědni, svalili odpovědnost se svých beder a řekli: dr Šrámek je vinen, vládní většina jest vinna, vláda je vinna. Rozumím oposici, chápu oposici a osobně jsem založen dokonce tak, že jest mi něčím sympatickým, když někdo dovede bojovati, třebas dosti důrazně, energicky, statečně bojovati, ale připomínám si vždy Havlíčkova slova: "Dělat oposici poctivé vládě pokládal bych vždy za svou největší hanbu; dělat oposici nepoctivé vládě za svoji největší čest." Způsob, jakým jste zneužili katastrofy na Poříčí, dokazuje, že váš boj proti nynější vládní většině není bojem objektivním, spravedlivým, že jest bojem za každou cenu: Ty musíš býti bita, vládo, kdybys dělala co chtěla, i kdybys snesla třeba modré s nebe.- (Potlesk poslanců čsl. strany lidové.) A jak takový boj skončí, o tom nemáme také nejmenší pochybnosti.

A nyní bych jen ještě konstatoval, že vedle této daňové reformy provedla za 2 léta nynější vládní většina úpravu platů státních zaměstnanců, která si vyžádala skoro 700 mil. Kč (Výkřiky čsl. soc. demokratických poslanců.), úpravu požitků pensistů, která si vyžádala 160 mil. Kč, a jsem přesvědčen, že to bude opět tato vládní většina, která provede žádoucí spravedlivé upravení ještě poměrů staropensistů, narovnání mezi dřívějšími a nynějšími pensisty. Koalice provedla za 2 léta některé předlohy vojenské, vytvořila náhradní zálohu o 8.000 mužích, aby ulevila rodinám, které živitele své doma potřebují, stejně zemědělským jako živnostnickým, řemeslnickým a dělnickým rodinám. A to jest čin, který nutno vytknouti jako čin záslužný. Provedla dále zákon o délesloužících poddůstojnících, kterým stům a tisícům umožnila v dnešním těžkém boji o existenci zabezpečení existence pro celou budoucnost. Provedla ovšem také úpravu volebního práva vojáků. (Výkřiky.) K tomu se nebudeme vracet, to jsme omluvili již mnoho. Ale fakt je, že chceme-li míti armádu a nechceme-li míti nějaký bolševický spolek s revolucí ob den, pak musíme dělat to, co dělají všechny ostatní rozumné státy, totiž vyloučit armádu z politické vřavy. Mohu vás ujistit, že kdekoliv jsem já a mojí kolegové na voličských schůzích o tom mluvili, všude se toto opatření setkalo s jednomyslným a nadšeným souhlasem.

Koalice provedla úpravu financí obcí. (Výkřiky socialistických poslanců.) Tím přispěla k tomu, aby s obecním majetkem bylo solidně hospodařeno a aby ti, kteří snad by neměli někdy dosti svědomí, stáli pod kontrolou, která je obecním financím zdravá. A jestliže nějaké přestřelky jsou - nic dokonalého pod sluncem - jistě buďte ubezpečeni, že až se příslušné zkušenosti získají, že to bude zase ta koalice, která ty eventuelní nedostatky odstraní. (Posl. Kirpalová [německy]: Pane kolego, vaši vlastní zástupci protestuji v jednotlivých obcích proti tomuto finančnímu zákonu!) Milá paní kolegyně, on někdy někdo také křičí, když se mu vypaluje rána. Ale je to zdravé. (Potlesk poslanců čsl. strany lidové.)

Koalice provedla reformu politické správy. O tom jsem se již zmínil. Koalice provedla novelisaci soc. pojištění. Čin záslužný, kterým o 50 milionů budou platiti pojištěnci menší příspěvky a o 100 mil. budou brát větší požitky, takže fakticky reforma soc. pojištění vynese pojištěncům 150 mil. zisku. Dnešní koalice přistupuje právě v těchto dnech k úpravě pojištění soukromého úřednictva, a já prosím, aby mně nebylo vytýkáno, jestliže při té příležitosti poděkuji panu zpravodaji, který se zastal zde loyálním, krásným způsobem těch veteránů práce, těch nejzasloužilejších, kteří všechny ostatní vynášeli, kteří všechny ostatní chválili, za všechny ostatní bojovali, ale kteří sami často v nedostatku a bídě umírali, totiž obce našich českých novinářů, těch novinářů, kteří zvláště za války, za velmi těžkých poměrů konali svou povinnost žurnalistickou v redakcích našich denních listů. Opakuji, že ta záležitost se projednává, a že bude úkolem zase té vládní většiny, čili koalice, která již tolik záslužných činů během dvou let vykonala, aby i tímto činem, úpravou pojištění soukromého úřednictva, další snítku vpletla do svého věnce vítězného. (Smích na levici.)

Vážené shromáždění, já spěchám ke konci. Konstatoval bych jen ke konci, a to řeknu s bolestí, že nejméně za 2 léta vykonáno bylo v oboru kulturním. Modus vivendi, pravda, byl uzákoněn. Upraven byl poměr našeho státu k Vatikánu. (Posl. Chalupník: To je to nejdůležitější!) Jestli je to nejdůležitější nebo ne, o tom bych připustil různá mínění, o tom bych chtěl zahájiti soukromě i diskusi, a v té bych spoludiskutujícímu řekl: Příteli, jestliže světovládná Anglie, která má v zemi dosti nepatrnou minoritu katolickou, starala se o to, aby měla své zastoupení u svaté stolice, pak snad to má nějaký význam. Jestliže dvoutřetinovou většinou protestantské Holandsko má své zastoupení u Svaté stolice, snad to má pro Holandsko nějaký význam. Jestliže i ta pohanská Čína a s ní skoro 60 států celého světa, mezi nimi i státy světovládné, mají své zastoupení u Svaté stolice, myslím, že to nebude právě bez významu pro náš mladý ještě a dosti nepřáteli ohrožený a záští zahrnovaný stát, že to nebude na škodu, když s tím Vatikánem bude v takových stycích korektních, jaké vůči němu zachovávají i státy většinou nekatolické. (Potlesk poslanců čsl. strany lidově.) Ale to jsem chtěl jen tak mimochodem říci, a to proto, že v celém modu vivendi je vlastně více dbáno prospěchu našeho státu než prospěchu církevního.

Já jsem chtěl vysloviti svou bolest, že za 2 léta trvání dnešní koalice, přes to že je v ní, řekněme, 67, snad 70 poslanců, kteří jsou zvoleni a stojí na základě křesťanského světového názoru, dosud nepodařilo se jim docíliti toho, aby ve škole děti křesťanské, děti věřících rodičů mohly se pomodliti Otčenáš.

Nařízení p. ministra Šusty svého času i benevolentnější předchozí nařízení p. ministra Habrmana bylo změněno v ten smysl, že o tom rozhoduje učitelský sbor sám. Mezi 9 učiteli jedné školy hlasuje 5, že nesmí ve škole viseti kříž, že se dítky nesmějí modliti. Jeden z nich je, řekněme, bolševik a ten rozhodne. Ti čtyři, kteří hlasovali pro to, aby se děti mohly modliti, nezmohli nic, poněvadž rozhodla vůle většiny, snad právě vůle takového našeho p. kol. Hakena a podobných bolševiků. (Výkřiky posl. Chalupníka.)

Jsem přesvědčen, že se otázka školská stane - a doufám, v nedaleké době - velmi palčivou otázkou v republice. To je eminentně kulturní otázka. Jestliže ji šťastně rozřešily jiné státy, jak krásně ji na př. rozřešilo Holandsko s dvoutřetinovou většinou protestantskou a  1/3 katolickou, které má své školy protestantské i školy katolické, v nichž všichni dohromady krásně, harmonicky pracují pro upevnění, rozkvět a prospěch holandského státu, pak jsem přesvědčen, že tato otázka bude a musí býti ve stejném smyslu rozřešena i u nás, jinak by v srdci lidu věřícího, nejen katolického lidu, nýbrž i lidu věřícího mohla vzniknouti nespokojenost, poněvadž jsem přesvědčen, že jak evangelík, tak i věřící příslušník jiné církve nebude proti tomu, aby dítko ve škole pozdvihlo mysl svou k Bohu, aby započínajíc učení, vzpomnělo toho, který je pánem, vládcem a králem i těch dětských duší. (Výborně!)

Vážené shromáždění! Chtěl jsem jen upozorniti, aby přílišná trpělivost, kterou osvědčili specielně lidoví poslanci a také poslanci ľudoví, vůbec všichni, kteří na půdě křesťanského světového názoru stojí, nebyla vykládána trošku falešně, aby se nemyslilo, že si ta věřící složka dnešní vládní většiny dá trpělivě všechno líbiti, že věčně snese odstrkávání v tak důležité otázce, jako je otázka svědomí, otázka výchovy dětí, za něž my budeme jednou před svým soudcem odpovídati, jak jsme je vychovali. Prosím, aby bylo uváženo, že také ta trpělivost věřících, na půdě křesťanské stojících členů dnešní vládní většiny, má svoje určité meze a, kdyby řešení otázek kulturních bylo stále odkládáno, že by mohla nastati situace, kde by ani nejobratnější politika nedovedla zabrániti živelnému projevu veškerého katolického lidu, který aspoň v těch malých věcech žádá také od svých poslanců, kteří dávají státu, což jeho je, aby také dali Bohu, co božího je.

Vážené shromáždění, já jsem přesvědčen, že i to by v jubileu našeho státu prospělo zase tomuto státu, poněvadž vím, že tam, kde opravdu náboženství je základem státu, občanstva, jeho myšlení, konání, tam, že také stát dobře prospívá. Nezapomenu nikdy slov dopisu, před dvěma lety psaného presidentem Spojených států severoamerických Coolidgem, jemuž jsem měl tu čest i pravici stisknouti při sjezdu ku poctě svátostného Spasitele v Chicagu: "Není možno zbudovati hospodářský systém, jenž by neměl za základ důvěru a víru. Bez cti (počestnosti) není žádného hospodářského pokroku. Kdyby obchodu námi zbudovanému odňaty byly potřebné k tomu vlastnosti, zhroutila by se celá stavba. Dosáhla-li naše země politických úspěchů, je-li náš lid oddán ústavě, je tomu tak proto, poněvadž zřízení naše jsou v souladu s náboženskou vírou obyvatelstva. To jest ta příčina, proč je náboženský život národa tak důležitý. Náboženská svoboda zaručena je základními zákony země. Dosáhla-li Amerika hospodářského pokroku, pakliže svoboda a spravedlnost u nás trvale se usídlily, dlužno za to vděčiti hlubokému náboženskému přesvědčení jejího obyvatelstva."

To jsou slova amerického presidenta Coolidgeho. Já jsem opravdu změnil svůj úsudek o té Americe, které se říkalo: země dolarů. Ale Amerika na ten tvrdý dolar stříbrný dala si vyraziti nápis: "In God we Trust" - "Důvěřujeme v Boha". A to, aby bylo základem dalšího desetiletí, ba dalšího století obnoveného našeho samostatného státu, aby rostl, vzkvétal, prospíval požehnáním pro své obyvatelstvo, aby se stal ostrovem míru a štěstí ve střední Evropě, to je přání jubilejní, kterým ukončím, volaje: Dejž to Bůh! (Potlesk.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. dr Feierfeil. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Feierfeil (německy): Slavná sněmovno! Povolujeme-li nyní státní rozpočet a tím i právě projednávanou jeho část, nepravíme tím, že by nám v tomto rozpočtu bylo všechno vhod a zvláště projednávaná jeho část. Náš souhlas jest přirozeným výsledkem okolnosti, že jsme před více než 2 lety vstoupili z oposice do většiny. Právě se zřetelem na mnohou část řečí, které jsme právě slyšeli, rád bych připomenul, že účelem tohoto našeho kroku nebylo nic jiného a ani dnes není nic jiného, než touto cestou změniti a zachrániti situaci našeho národa. Jest prostě faktem, že pro roztříštění našeho národa na strany a straničky, které často spolu žijí v nejtrpčím nepřátelství, jehož nebylo a není možno vůbec předstihnouti, postavení našeho národa jest přímo zoufalé. Šli jsme od ztráty ke ztrátě a byli jsme proti tomu úplně bezmocní. Nezdálo se, že by se v tomto ohledu v dohledné době něco zlepšilo, že by nastalo sjednocení německých stran, jež by bylo nezbytným předpokladem úspěšného vedení politického boje. Vždyť mezitím se ztroskotala i akce Roscheho, která k tomu směřovala, a také provolání 50 jistě nejvýznamnějších zástupců sudetsko-německého lidu vyznělo bez úspěchu. A přece si musila býti každá německá strana vědoma odpovědnosti, kterou má před veškerým sudetsko-německým lidem. V pocitu této odpovědnosti učinili jsme tento krok neměníce ani jednoho z našich práv nebo jednoho z našich zásadních národních požadavků, které máme ve svém programu, ani se jich nevzdávajíce. Snadno jsme při tom mohli předvídati, že naše strana bude pro to předmětem útoků našich protivníků. Kol. Keibl před 2 dny zde již pravil, že jeho strana považuje přímo za svůj úkol bojovati proti německým vládním stranám, jak to již dříve častěji řekl. Rozhodně na to neodpovíme tak, že se propast mezi námi a jinými německými stranami ještě rozšíří a musíme přijmouti, co se nám po této stránce podává. Ale když jsme přes to učinili tento krok, musí to býti přece pochopitelné pro každého, kdo o této věci vážně uvažuje. Nebyl to stranický zájem, jenž nás k tomu pohnul, byl to výlučně zřetel k celému našemu sudetsko-německému lidu. Tento krok neměl býti zradou, jak se často tak povrchně a nenávistně říká, a také jí nebyl. Nedali jsme také nikomu podnětu, aby to o nás říkal právem a také toho podnětu nedáme, nýbrž měl se učiniti pokus v dané situaci učiniti přítrž boji proti nám a otevříti cestu k našim nezadatelným právům. Věděli jsme při tom předem, že nepřijdeme ke svému konečnému cíli obratem ruky, že bude potřebí zápolení a namáhavé práce, a věděli jsme dále, že budeme musiti spolknouti mnohé, co nám není příjemné.

A nyní rád bych v této souvislosti řekl, že jsme po 2 léta hlasovali pro rozpočet a v této souvislosti hlasujeme pro něj i po třetí. Také není řečeno, že němě a bez kritiky máme nebo chceme přijmouti to, co se nám podává. Domnívám se, že naše strana v tomto ohledu i ve výborech i zde projevovala náležitou obezřetnost. Právě okolnost, že jsme většinovou stranou a že proto jsme také odpovědni za to, co se usnáší, právě v tom to spočívá, že musíme projevovati svou kritiku a že se nesmíme zdržovati ničeho, co považujeme za nutné. Nestojíme zde, pánové, naprosto na stanovisku, jež nedávno v jednom výboru projevil pan ministr věcí zahraničních, kde jistému českému členu většinových stran vyčítal, že mluvil tak a nikoliv jinak. Právo kritiky budeme si vždy hájiti.

Nyní chci promluviti o několika bodech zahraniční politiky. Přirozený směr české zahraniční politiky byl by určen, jak jsme to již tak často řekli, třemi činiteli, totiž zeměpisnou polohou, národnostním složením tohoto státu a hospodářskými úvahami. Tito tři činitelé podle našeho mínění přímo musí vésti k tomu, aby československá zahraniční politika zcela přátelsky smýšlela zvláště o Německu. Toto smýšlení by usnadnilo velmi mnoho věcí i uvnitř země. Nyní jako dříve je hlavní otázkou tohoto státu, jako byla vždy otázka poměru mezi Němci a Čechy a směrem české zahraniční politiky mohla by býti tato otázka zvláště a podstatně usnadněna. Že pro to mluví i politické úvahy, to nám přece ukazuje každý výkaz o hospodářské správě státu, jenž nám stále znovu podává důkaz: Německo jest odbytištěm československého vývozu, které jest pro Československo přímo první životní nutností. Nuže, v poslední době jsme tak často znovu mohli slýchati, když pan ministr věcí zahraničních v zahraničním výboru podával přehled zahraničně-politické situace, že styky s Německem jsou korektní, ba přátelské. Vzali jsme to na vědomí. Ale přece musíme říci, že se domníváme, že se naprosto nestalo všechno, co se státi mohlo, aby tato zdvořilá a přátelská slova byla dokázána činem. Nyní jako dříve se domníváme - a právě poslední ženevské zasedání to znovu potvrdilo - že kdykoliv se tam otázky tak přiostřily, že se duchové měli rozděli i podle hesla: zde Francie, zde Německo, Československo a priori stálo vždy na straně Francie. Jakmile na př. Německo předloží oba nejpřirozenější požadavky, k nimž jest oprávněno dokonce mírovými smlouvami, totiž na vyklizení Porýní a obnovení souverenních práv v tomto území a pak na odzbrojení, jest Československo vždy v nepřátelském táboře. Všichni přece víme, že sta zkušebních a vyšetřovacích komisí zjistilo, že Německo úplně splnilo podmínky, které byly předpokladem vyklizení a odzbrojení a že proto zcela přirozeně a s logickou nutností měla nyní odpověděti druhá strana, totiž bezvýminečně provésti odzbrojení tak, jak Německo dostálo svým závazkům. Ale každý pozorovatel, zvláště po posledním zasedání v Ženevě, musil nabýti přesvědčení, že bývalá Dohoda, která přece do mírových ustanovení pojala ony paragrafy, lituje, že tyto body byly vůbec pojaty do mírového diktátu. A poněvadž přece není možné, aby se před celou Evropou a celým světem přešlo přes tyto věci nebo aby byly dokonce vymýceny, hledá se křečovitě nějaké východisko, aby bylo lze se jim vyhnouti. Bezpečnostní výbor ve Svazu národů byl přímo zrozen z této myšlenky. A bezpečnostní program byl uveden v podstatnou souvislost s otázkou odzbrojení a s otázkou vyklizení. Ale musíme říci: Německo se nikdy nevyhýbalo bezpečnostním závazkům. Důkazem toho jest Locarno a ještě tolik jiných věcí. Dlužno konstatovati, že žádný stát neučinil tolik pro všeobecnou bezpečnost světa jako Německo a že to při úplné bezbrannosti a odzbrojení Německa až k bezmocnosti vypadá přímo jako licoměrnost, když se stále ještě mluví o tom, že Německo učinilo příliš málo pro bezpečnost jiných. Francii se skutečně podařilo nalézti výraz pro to, aby odzbrojení a vyklizení bylo odloženo snad ad Calendas Graecas, jak jest určitě jeho úmyslem: Německo odzbrojilo, ale stále ještě jest schopno vésti válku. Počet jeho obyvatelstva jest nebezpečím, jakož i možnost zaříditi jeho celý průmysl pro válku. Některé časopisy i české nedovedly na př. o jízdě Zeppelina, jež uvedla v úžas celý kulturní svět, podati jinou zprávu, než že jest to nebezpečí míru a že tato vzducholoď může býti v jedné chvíli proměněna v nástroj války. I nedávno ve výboru jistý vynikající český politik znovu opakoval, jaké nebezpečí stále ještě hrozí od Německa, poněvadž přes to, že odzbrojilo, snadno se znovu může ozbrojiti. A co jsme dnes znovu slyšeli v řeči kol. Myslivce, jest jistě vrcholem všeho, co se nám může poskytnouti. Jistou schopnost k boji zachová si vždy každý národ, pokud budou na světě mužové a Německo v dohledné době, v nejbližší době přes své zmrzačení bude míti znovu 70 milionů obyvatelstva. To jest stále činitel, jehož nelze nedbati. Že Německo po stránce průmyslové za nejtěžších poměrů v posledním desítiletí učinilo značné pokroky, nebude nikdo popírati. Ale vykládati si to v tom smyslu, jako by tím Německo znovu ohrožovalo bezpečnost světa, jest přece ohromný klam. Kdyby se situace vytvářila tak, že by se Německo opravdu jednou stalo skutečným nebezpečím, Francie mohla by první krok Německa v prvních dnech úplně předběhnouti, kdežto Německo potřebovalo by aspoň několika měsíců, aby se znovu aspoň poněkud ozbrojilo. Slovo o schopnosti k válce není ve skutečnosti ničím jiným než pokusem odložiti vyklizení Porýnska a odzbrojení ad Calendas Graecas. Krásná slova byla pronesena v Ženevě, i pan ministr ve své zprávě o Ženevě řekl velice pěkná slova o míru, smíření národů atd. Tato slova slýcháme nyní již po několik let, od té doby, co se v Ženevě konají schůze, a musím říci, že působí již skoro nudně. Ostatně uvažujeme-li o manifestu kdysi tak slavném posledního ruského cara, jejž vydal ve věci vše obecného míru, jsou to skorem táž slova a přece jest známo, že to trvalo sotva několik týdnů a že byl zapleten do války s Japonskem. Válečné poměry od té doby vlastně se světa nezmizely. Můžeme jíti ještě dále. Co kdysi po napoleonských válkách Svatá aliance pronášela za krásná slova, jest právě totéž, co dnes Svaz národů na krásných slovech poskytuje. Ale nestranný pozorovatel musí ještě i dnes míti o Svazu národů tento dojem: Zde se stále ještě dělá rozdíl mezi vítězi a poraženými, mezi těmi, kdož mají moc a znásilňují, a těmi, kdož jsou bezbranní a znásilňováni, zde se stále ještě dělá rozdíl mezi těmi, kdož jsou silni vůči slabým a kdož jsou slabí, hanebně slabí vůči silným. Mluví se o odzbrojení a ozbrojování se žene až k přepínání. Francouzský ministr války dal si teprve před několika týdny povoliti úvěr 6 miliard franků na opevnění východních francouzských hranic a zní to skoro jako výsměch, když to odůvodňoval tím, že prý toto dílo jest čistě obranné a dalece vzdálené toho, aby bylo projevem války nebo dokonce hrozbou války. Podepisuje se Kelloggův pakt, usnáší se prokletí války a ve skutečnosti všechno přece jen směřuje k válce. Ostatně pouze Německo podepsalo bez výhrad tento Kelloggův pakt a víme, s jakou sladkokyselou tváří to konečně učinili ti druzí. Mluví se o smíření národů a vedle toho se uzavírá jeden zvláštní spolek za druhým, že skoro nelze ani sledovati jejich počtu. Právě ve chvíli, kdy se vyjednávalo o Kelloggovu paktu a kdy měl býti podepsán, prasklo tajemství o smlouvě, která byla uzavřena mezi Francií a Anglií a kterou si tyto obě mocnosti chtěly zajistiti trvalé panství nad světem, Anglie panování na moři a Francie panování na zemi. Jest prostě všední pravdou, že Svaz národů a ani Kelloggův pakt nemohou dosáhnouti svého cíle, když se státy rozličnými smlouvami dělí na rozličné skupiny. Naopak musí to vzbuzovati dojem, jako by bezpečnost jednoho státu byla založena na útraty bezpečnosti jiného, jako by cílen nebylo všeobecné dorozumění, nýbrž zvěčnění určitých mocenských posic, jako by se nepracovalo k bezpečnosti míru, nýbrž jako by šlo přímo o přípravy k válce. Přes to praví pan ministr, že po této stránce a zvláště, pokud jde o působnost Svazů národů, pohlíží do budoucnosti, i do nejbližší budoucnosti, s optimismem. Optimismus jest krásná věc a ovšem bychom si také přáli, aby Svaz národů přes tato pouhá slova došel k činům. Dosud všechno, čeho jsme se dožili, jest ovšem - podle našeho mínění tak zařízeno, že jest málo naděje. Ostatně dlužno upozorniti na jeden rozpor, který se jeví mezi slovy ministra pro věci zahraniční a ministra nár. obrany. Pan ministr věcí zahraničních nám oznámil potěšitelnou zprávu, že v Československu jest všechno připraveno pro odzbrojení, že se přímo čeká jen na chvíli, kdy se to bude moci skutkem provésti. To jest jistě velmi pěkné a potěšitelné. Ale nesrozumitelné jest, že v téže době ministr nár. obrany prohlásil, přes ohromný rozpočet pro požadavky vojska, že se stále ještě stalo příliš málo pro vojsko a že by vlastně měl žádati více.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP