Úterý 23. října 1928

Vážení pánovia! Ja by som ešte v krátkosti dotkol sa školskej politiky, ktorú sleduje p. minister školstva, poneváč myslím, že tá dirigovaná je podľa tých samých pohnútok, ako i jeho nešťastná zahraničná politika a ako i jeho nešťastný zásah do otázky politickej správy.

Tu je na pr. hneď otázka kultúrnej autonomie nemeckej. Pán minister školstva, keď nastúpil svoj úrad, pri prvej príležitosti označil, že cieľom jeho úradovania bude, aby pri- šiel v otázkach kultúrnych a školských k takému výsledku, ktorý možno nazvať kultúrnou autonomiou jednotlivých národov v republike.

Vážení pánovia! Iste bolo to veľké slovo, ktoré tu pán minister povedal a iste si neuvážil, aké ďalekosiahle konzekvencie môžu mať také verejne prevzaté záväzky, ak majú byť poctivým spôsobom dodržované. Myslím, že sa tu pán minister školstva troch u zmýlil, lebo si myslel, že i v Československej republike možno robiť politiku takým spôsobom, ako sa robila v bývalom Uhorsku, kde rečmi, teatrálnym spôsobom, blufom možno bolo omráčiť a omámiť politického protivníka a možno bolo na neho pôsobiť vo smere určitej politiky. Áno, my, ktorí sme z býv. Uhorska a ktorí sme sledovali tam politický život, máme podobné precedenty z maďarskej politiky. Keď na pr. maďarská štátoprávna opozícia viedla mesiace a mesiace obštrukciu proti branným predlohám maďarskej vlády min. predsedu Štefana Tiszu, vtedy táto zúrivá opozícia naraz, teatrálnym spôsobom, neočakávane sa skončila tým, že vodca opozície, starý Koloman Thaly na verejnom zasedaní parlamentu s min. predsedom Štefanom Tiszom podali si ruky, objali a pobozkali sa, a to malo za účinok, že prestala dlhé mesiace trvajúca obštrukcia. (Výkřiky posl. Hlinky.)

Podobne stalo sa i v posledných rokoch maďarskej politiky, keď gróf Bethlen, súc neistý ohľadne chovania sa maloroľníckej strany, objavil sa na spoločnom bankete, povedal veľkú, skvelú reč, a maloroľnícka strana s veľkým oduševnením, tam na mieste na bankete hneď pristúpila ku politike pána Bethlena, a tým vyriešený bol jeden vnútorne politický problém uhorský. Prosím, snáď v Maďarsku dá sa robiť takáto politika, tam kde politika je športom, kde je hračkou vládnucej triedy džentríckej a šľachtickej, ale u nás v Československej republike takáto politiká sa robiť nedá.

A tak sa zdá, že dnes i tí páni, ktorí tou školskou autonomiou boli nadšení, prichádzajú k tomu názoru, že za tými veľkými teatrálne vyslovenými slovy nebola poctivá vôľa a nebol náležite premyslený plán. Otázka školskej autonomie je otázka, ktorá musí byť do posledných detailov reálne, pozitívne premyslená. S veľkými rečmi sa tento problém riešiť nedá. Pán minister školstva prehlásil v jednej svojej reči: "Politika, ruky preč od školstva!" To je iste heslo, s ktorým súhlasíme všetci, avšak pôsobenie pána ministra dokazuje, že to bol práve on, ktorý do školstva vnášal a vnáša politiku.

Vážení pánovia! Tu je martinská reč (ukazuje řeč) pána ministra Hodžu. 19. augusta bol pán minister Hodža v Turč. Sv. Martine delegovaný vládou Československej republiky, aby zastupoval tam vládu pri martinských slávnostiach. V tejto reči pán minister Hodža dotknul sa určitej otázky, ktorá vznikla nie snáď z nejakej nespokojnosti verejnosti, ale tým, že práve pán minister z tejto otázky urobil problém. Bola to otázka určitého vedeckého smeru a pôsobenia niektorých bratislavských univerzitných profesorov. Ja sa nejdem vmiešovať do merita celej tejto záležitosti, nejdem skúmať, či bratislavskí profesori majú pravdu a či nie, či ten vedecký názor, ktorý oni hlásajú je správny a či nie. Ja nie som vedátorom, nie som linguistom ani historikom, že by som vedel posúdiť, či majú pravdu a či nie. Ja len konštatujem fakt, že bratislavská univerzita dosiaľ neprekročila medze pôsobenia vedeckých inštitútov, že bratislavskí univerzitní profesori dosiaľ publikovali svoje vedecké práce, svoje názory vo forme vedeckých publikácií, kníh a článkov vo vedeckých časopisoch. Ale jeden člen bratislavskej fakulty dopustil sa - horribile dictu - toho skutku, že ako historik kritizoval určité chovanie sa pána ministra školstva počas prevratových udalostí a vyslovil vo veľmi slušnej, vedeckej a vecnej forme určitý kritický názor. Vážení pánovia, a toto primälo pána ministra školstva, aby ako zástupca vlády, ako odpovedný správca rezortu ministerstva školstva povedal veľkú filippiku proti bratislavským profesorom, proti vedeckému účinkovaniu... (Hlasy: Chaloupeckého!) Nielen Chaloupeckého, poneváč ho nemenoval, ale slová pána ministra vzťahovaly sa na celú grupu učencov, bratislavských profesorov. Vážení pánovia, pán minister školstva išiel tak ďaleko, že túto vedeckú činnosť týchto univerzitných profesorov porovnával s činnosťou rozvratných elementov na Slovensku, s činnosťou tých, ktorí snažia sa podkopávať existenciu Československej republiky.

V tejto veci podali sme naliehavú interpeláciu a iste, že vláda nám na túto interpeláciu dá odpoveď. Ale je veľmi povážlivé, keď minister v úradnej jeho jakosti, ako šéf školstva a verejnej výučby, postaví sa takýmto spôsobom, terorizuje a vplýva na v určitej miere predsa len podriadených univerzitných profesorov, a to k tomu nie pre ich politickú, ale pre ich vedeckú činnosť. Máme ústavu a v tej ústave je zaručená sloboda vedy. A nech má ten Chaloupecký akékoľvek názory, či s ním súhlasíme a či nie, jestli ich on publikuje vedeckým spôsobom, žiadny minister školstva nemá práva, aby ako minister školstva odsúdil vedeckú činnosť toho univerzitného profesora. (Hlasy: Ale univerzitný profesor Hodža môže odsúdiť profesora!)

Vážení pánovia, minister Hodža môže odsúdiť názory pána prof. Chaloupeckého, ale môže ich odsúdiť len vo svojej jakosti ako profesor. Tam má katedru na filozofickej fakulte univerzity Komenského. Nech si tam raz pán minister školstva sadne a nech raz prednáša, ešte nemal jednej prednášky od tých čias, čo je univerzitným profesorom. Nikto proti tomu nič namietať nebude, jestli tam polemizovať bude s Chaloupeckým alebo s kýmkoľvek iným, ale je neprípustné, aby ako minister výučby v úradnej svojej činnosti ohrožoval slobodu vedy, ktorá sloboda je základnou myšlienkou našej ústavnej listiny.

Akým spôsobom reagované bolo potom vo verejnosti na tieto vývody pána ministra školstva? Nie div, že orgán ľudovej strany "Slovák" hneď využil takéto dobré (Výkřiky.) posmelenie so strany ministra školstva a hneď v nasledujúcom čísle požadoval vyšupovanie profesora Chaloupeckého zo Slovenska. (Výkřiky.) Ale, vážení pánovia, pravda, ačkoľvek "Slovák" je časopis vládnej strany, predsa len neslobodno každé slovo "Slováka", ktoré napíše, brať úplne vážne. Ale povážlivé je, vážení pánovia, jestli "Slovenská Politika", osobný to orgán pána ministra školstva, podobným spôsobom sa vyjadruje, ako demagogický "Slovák". "Slovenská Politika" spustila z príležitosti reči pána ministra Hodžu veľký článok, v ktorom žiada garančný zákon proti bratislavskej univerzite a proti určitým vedeckým názorom hlásaným niektorými bratislavskými profesormi.

Váženia pánovia! Tam na druhom brehu Dunaja, v Budapešti majú slávny zákon, ktorý im robí ostudu po celom svete, numerus clausus, a táto budapeštianska politika presadzuje sa teraz i na vládnej lavici československej. Tá samá reakčná myšlienka, ktorá sa tam ako numerus clausus objavuje proti študentstvu, v Československej republike berie na seba podobu plánu garančného zákona proti univerzitným profesorom. Pekne sme sa to dopracovali!

Pán kol. Štefánek mal tu v parlamente včera veľkú reč a sťažoval si tiež ako ja na prenasledovanie politických úradníkov a učiteľov proti teroru ľudovej strany. Pán kol. Hrušovský už spomenul prípad učiteľa Fialu v Karlovej Vsi, ktorý nedopustil sa ničoho iného, len toho, že miestnemu farárovi nebol po vôli a ktorý, súc najlepšie kvalifikovaný, na povel miestneho farára prehodený bol na iné miesto. Podobným spôsobom stalo sa to s inými učitelami a mohol by som uviesť veľa takých prípadov. Mám tu materiál, ale nie je mi možné, už mi dochádza čas. Sväz slovenských učiteľov podal proti tomuto spôsobu vladárenia v školskej správe protest a tento si dovoľujem prečítať, poneváč to nie je sväz socialistických učiteľov, to je sväz pokrokove smýšľajúcich učiteľov, ktorý vedie republikánska strana. A oni sa usnesli 14. t. m. na tomto prejave:

"So všetkou rozhodnosťou a s hlbokou roztrpčenosťou odmietame úsilie školských úradov bezdôvodným a bezohľadným prekladaním definitívnych učiteľov umlčať a trestať tých, ktorí svojou vzornou školskou činnosťou a obetavým pôsobením mimoškolským uvalili na seba nenávisť tých reakčných kruhov, ktoré kultúrnou prácou učiteľstva cítia sa vo svojích doménach ohrožené.

Žalujeme verejnosti československej, že v jubilejnom roku republiky dostáva sa nám za nezištnú, z lásky k milovanej vlasti konanú prácu nie uznania, ale nespravodlivých, krutých trestov. Až dosiaľ videli sme v školských úradoch nielen spravodlivých sudcov našej práce, ale aj svojích ochráncov proti anonymným udávačom a lživým pomlúvačom. A je naším najúprimnejším želaním, aby tomu bolo tak i naďalej."

Prosím, to sú slová republikánskeho učiteľstva na Slovensku. (Výkřiky ľudových poslanců slovenských.) Ale, pánovia mojí, vy nás nebudete učiť republikánskemu cíteniu. Do tých čias, kým sa bratríčkujete s pánom dr Tukom, nedávajte nám lekcie z vlasteneckého citenia. (Posl. Hancko: Internacionalista hovorí o vlastenectve! - Výkřik posl. Hlinky.) Vy ste tiež internacionalista, ale čierny. Tak, prosím, sme si rovní.

Pán kol. Štefánek prednášal tie samé žaloby proti perzekúcii učiteľov na Slovensku. Ale, kto je šéfom školského rezortu? (Výkřiky posl. Johanise, Hancka a Hlinky.) Prosím, jestli je perzekúcia zamestnancov v politickej správe na Slovensku, prosím, nie je div, však je šéfom správy exponent ľudovej strany. Pán minister vnútra nezasahoval veľmi do týchto vecí; len teraz, keď je zjavné, že tieto veci nemožno ďalej trpieť ako bolo dosiaľ, pán minister vnútra učinil opatrenie, aby zamedzené bolo zneužitie úradu zemskej správy ku stranníckym účelom ľudáckym. Sotva sa tak stalo, už sme počuli veľký útok so strany pána kol. Onderča proti pánu ministrovi vnútra.

Ale čo sa týka školskej správy, akým právom si sťažuje pán kol. Štefánek, keďže šéfom tejto školskej správy je jeho politický vodca, ktorého politiku v poslednej dobe práve pán kol. Štefánek tak oduševnene hájil pri každej príležitosti? My nemôžeme súhlasiť s politikou, ktorá v slovenských veciach sledovaná je najvýznačnejšou politickou osobnosťou vlády našej republiky, poneváč ju považujeme za škodlivú nielen pre záujmy Slovenska, ale i štátu, považujeme ju za takú, ktorá objavila sa v poslednej dobe i v iných oboroch štátnej správy tiež škodlivým spôsobom. Nemôžeme mať dôveru k tejto vláde, ktorá tieto rejdy trpí. Z tohoto dôvodu i pri hlasovaní rozpočtu použijeme príležitosť, aby sme prehlásili svoj protest proti tomuto vládnemu režímu. (Potlesk poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Dalším řečníkem je pí. posl. Landová-Štychová. Uděluji jí slovo.

Posl. Landová-Štychová: Dámy a pánové! Než přejdu k referátu, týkajícímu se specielně této kapitoly, chci zde při této příležitosti pronésti jménem všech proletářských žen a matek tuto obžalobu a výzvu. Po 10 letech buržoasie v tomto státě nevládne již sliby, nýbrž tvrdou pěstí státního aparátu. Veliké naděje pracujícího lidu byly zklamány. Skutečný denní život stal se ještě těžším než před válkou. Nízké mzdy, rostoucí drahota, byt nedůstojný člověka, starost o děti trpící podvýživou, tuberkulosou, karabáč kapitalistické racionalisace, včetně nezodpověděná otázka: Jak vystačiti, jak lidsky žíti - trápí chudou ženu dnes právě tak jako dříve, olupuje ji o zdraví, o mládí, o veškeru radost ze života. Smutně to vypadá v dělnických domácnostech.

Pracující lid nemá příčiny k oslavám. Oslavovati mohou pouze ti, jimž dnes tak jako dříve patří banky, továrny, doly, velkostatky, všechno bohatství tohoto státu. Štědře, bez rozdílu národnosti, ať Čech, Němec nebo Maďar zachovala se k nim republika, přidala jim vše, co bylo ubráno chudým, na mzdách, na daních, clech, ta republika, za niž svou krev prolévali proletáři.

A co dala republika pracujícím ženám za 10 let svého trvání? Dělnice je nadále stižena kletbou laciné pracovní síly. Stále větší počet žen je vháněn do továren. Jsou však ještě bídněji placeny nežli dělníci.

Úřady státu, jehož ústava slibuje ženám rovnoprávnost, byly první, kdož ji porušily. Spoutaly ženy starými okovy tradic. Nucený celibát státních zaměstnankyň, připravovaný celibát učitelek, toť přímo plivání na ústavu. Stát nařizuje pod hrozbou kriminálem roditi děti a tentýž stát okrádá dělnické matky o to, co si vybojovaly již za starého Rakouska. Zhoršuje jim ochranu v mateřství. Uštvaná, ustaraná matka, děti, trpící podvýživou a tuberkulosou, toť 10 let republiky!

Údělem starým dělnicím a dělníkům jest i nadále žebrácká hůl, protože v Československé republice nebylo za celých 10 let republiky o přestárlé dělníky postaráno. Horníkům ještě za starého Rakouska dané bratrské pojištění, které vdovám a sirotkům zajistila aspoň polohladovou existenci, má býti podstatně zhoršeno. Pouze živelní odpor horníků a jejich žen zabránil dosud zhoršení. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Drahota, nízké mzdy, kapitalistická racionalisace, zhoršení sociálního pojištění, odbourání všech popřevratových vymožeností dělnictva, osmihodinná pracovní doba, sobotní odpoledne pro ženy, tak vítá republika po 10 letech pracující lid! A není na tom dosti. Nové mraky ukazují se na obzoru, mraky války, nové války imperialistické. Pro větší zisky kapitalistů má býti opět prolévána drahá krev proletářů a chudých rolníků. A příští válka bude ještě strašnější než válka světová. Žena má býti do války právě tak zatažena jako muž. Ale my říkáme: Hrozné utrpení žen, které je dosud v živé paměti z minulé války, nesmí se opakovati. Ženy nebudou nikdy už plniti hroznou úlohu výrobce válečného materiálu a udržováním výroby v chodu prodlužovati válku na léta. Bude-li však pracující lid přes svoji nenávist k válce donucen vzíti zbraně do rukou, pak nebude bojovati proti svým bratřím v utrpení, nýbrž proti těm, kteří jej chtějí hnáti na krvavá lidská jatka. Mraky imperialistické války proti sovětskému Rusku se stah ují. Proč? Proč zbrojí všecky kapitalistické vlády tak šíleně proti této první dělnické republice? Protože Sovětský svaz jest úplně jiným světem, světem pracujících, proti němuž obrací se všechna nenávist kapitalistického světa. Tam pracující ženy se nespokojily sliby, nadějemi. Zahájily velký jednotný boj za zničení celé politické a hospodářské moci kapitalistů. A výsledky 11 let Sovětské republiky mluví jasnou skutečností o správnosti cesty, kterou šly ruské pracující ženy, dělnice, rolnice. Za těchto 11 let byly zlomeny a rozmetány navždy právní nerovnosti žen, zničena byla nerovnost v práci a po prvé uskutečněno heslo: za stejnou práci stejnou mzdu. Pracovní doba snížena byla na 7 hodin. Ohromnou sítí jeslí, dětských domů, zbudovaných v bývalých palácích a vilách boháčů byly učiněny první kroky k osvobození ženy - matky od největší tíhy starostí. Sítí dělnických kuchyní při továrnách a úřadech prolomena byla chmurná vězení dělnických kuchyněk. Ženě dány byly 4 neděle v roce zaslouženého odpočinku v sanatoriích, v domech odpočinku. Zvyšuje se neustále kulturní úroveň ženy a ona je stavěna na nejodpovědnější místa ve správě státu, výrobě, školství, v sociálních ústavech. Sítí klubů, kroužků, organisací, přitahují pracující ženu ku práci kulturní, k politickému uvědomení, k aktivní účasti na výstavbě socialismu, nového řádu, který zničí kořeny jakéhokoli útlaku a vykořisťování, všechno bohatství země dáno bylo pracujícím a škrtnutím zisků vykořisťovatelů zvyšuje se neustále materiální a tím i kulturní úroveň pracujících lidí. Výsledky 10 let Československé republiky a 11 let SSSR jasně ukazují cestu i našim pracujícím ženám. Ne cestou slibů, sladkých slov a parlamentárních vyjednávání s největšími nepřáteli pracujícího lidu a jich pomahači, ne tupou lhostejností a odevzdaností v osud, nýbrž bojem, jednotným bojem všech žen společně s muži vydobude žena sobě a svým dětem šťastnějšího a radostnějšího života!

Dosti již stálého ustupování. Pracující lid je připraven opět vyraziti do boje za své požadavky. Hrdinný boj kladenských horníků, kteří se v 10. roce republiky rvou o větší kus chleba, nesmí zůstati osamocen. Všeobecný boj za zvýšení mezd musí býti prvním krokem bojovného nástupu proti stále drzejšímu vystupování kapitalistů. A ženy nebudou nečinně přihlížeti. Boje horníků na severu, zemědělské stávky na Slovensku, hrdinná zasáhnutí hornických žen na Kladně poučily buržoasii tohoto státu názorně o tom, co dovede uvědomělá proletářská žena. Ona nejvíce trpí dnešními poměry a proto musí býti v prvních řadách bojujících, nedbajíc persekuce policejního a četnického násilí. Ženy společně budou bojovati s veškerou rozhodností proti válce, proti krvavým lidským jatkám a obrátí zbraně, k jichž výrobě budou zapřaženy, proti těm, kdož ženou jich nejdražší do úžasné smrti. Ženy neustanou od boje dříve, dokud nebudou odstraněny všechny dnešní nešvary, celý dnešní vykořisťovatelský systém, dokud nebude zřízen takový pořádek, kde by člověk pracoval ne pro zájmy bohatých, ale pro sebe, pro společnost, pro blaho dětí, pro novou šťastnou budoucnost. Nechť žije boj proti dnešnímu vykořisťovatelskému režimu! Nechť žije boj za dělnickou a rolnickou republiku pod vedením jediného poctivého vůdce, pracujícího lidu - komunistické strany Československa.

Dámy a pánové! Je pravda, v jubilejních dnech je vždycky dobré a nutné dělati jubilejní bilance a srovnání, jako jsem udělala teď. Jsem též pověřena podati zde stručný výtah z jubilejní bilance persekuce v Československu, o kterém se v širších lidových kruzích zde i za hranicemi stále ještě udržuje falešná domněnka, jako by bylo Československo takovou malou oasou humanity a zbytků demokracie ve světové poušti měšťáckého třídního teroru a fašistické reakce. Leč na třídní justici, teror a fašistický sadism, které se projevují v jednotlivých kapitalistických státech, není možno dívati se jako na specialitu té které země. Jsou tu sice různé odstíny, ale podstata je táž, a to ta, že kapitalistický svět potřebuje k znásobení a zabezpečení svých zisků zvláštního t. zv. racionalisačního systému, který činí existence rodin dělnického i t. zv. středního stavu naprosto nejistými a jejich zdraví a životy takřka bezcennými.

Toto soustavné znásilňování a ožebračování pracujících vrstev provází ohlupující tendence jednak klerikální, jednak měšťácké kultury na straně jedné a na straně druhé téměř jednotné zákonodárství, zejména v soudnictví a trestním právu. Není jediné kapitalistické země dnes se skutečně nestranným státním aparátem. Naopak. Jakmile se kde dělnictvo pozvedne k protestu proti třídnímu útlaku, spěchá celá státní správa na pomoc kapitalistickým zájmům které jsou dnes už otevřeně ztotožňovány se zájmy států a které spolu také již dokonale srostly.

Československo není a nebylo výjimkou mezi ostatními. Naopak, už od prvopočátku byla mu přidělena západními revolucemi málo čestná úloha středoevropského pokusného králíka, na kterém se zkouší praktické pokusy o účincích výjimečných opatření a zákonů proti dělnictvu. A jestliže dnes, v době hysterického běsnění policejních orgánů, ať už v Zakarpatské Boroňavě, na Kladensku, Rozdělově nebo nejnověji v Praze a v Bratislavě, ozvou se tu a tam hlasy, že za spoluvlády socialistických stran něco takového by nebylo možným, pak jsou to jen hlasy těch, kteří zaspali první léta republiky, nebo trpí vážnou poruchou paměti.

Vzpomeňme si především pustých štvanic proti prvním českým komunistům před návratem a po návratu jejich ze sovětského Ruska v letech 1918 a 1919. Celá jejich činnost se tehdy omezovala, jak jsem se sama přesvědčila účastí na některých schůzích a v kroužcích, na informativní přednášky a články o sovětském zřízení v Rusku. Dělnické massy přijímaly tyto první zprávy o Rusku, o kterém se do té doby tolik lhalo, samozřejmě s dychtivým zájmem a mnozí začali teprve nyní chápati osudný význam likvidace našich revolučních dělnických rad a nahrazení jich národními výbory a hospodářskými radami, kde zasedali zástupcové průmyslové a agrární buržoasie, a při nichž socialistické rady hrály jen podružnou roli jakýchsi poradních sborů.

Rozsvítilo se v hlavách dělnických mas, které přes hrozby a vyhlášku výjimečného stavu vynutily si na Kladensku schůzi, na které referoval jeden ze štvanců vlastenecké ulice, soudr. Můňa. Zato v hlavách socialistických vůdců to sotva zablikalo. Stačilo vlídné pozvání do hradních komnat, aby zjihlo tvrdé čelo hlasatele vzdorné výzvy "oko za oko, zub za zub".

Do stále houstnoucích řad přívrženců komunism vysíláni jsou špiclové a provokatéři. Agenti provokatéři Jaroslav Pospíšil a Václav Skála vetřeli se až do ústředního výboru české sekce komunistické internacionály a měli úkolem usvědčiti české soudruhy z velezrádných styků s maďarskou vládou rad. Pospíšil měl specielní úkol, opatřiti vedoucí soudruhy před zatčením maďarskými státovkami. Když se věc nedařila, podstrčil Pospíšil jednomu ze soudruhů bankovku maďarských sovětů na ukázku. Za 3 hodiny nato došlo k zatčení a pak k hromadnému zatýkání ostatních. To se stalo počátkem května a teprve 7. října byla na většinu zatčených divisním soudem uvalena řádná vyšetřovací vazba.

Nelze ani zde líčiti celé persekuční hnutí prvních let republiky. Stačí, když připomenu především historicky významný fakt o neslýchaném postupu soc. demokratických vůdců, který jest uchován nejen v novinářských článcích, ale zejména v protokolech t. zv. velezrádných procesů z tehdejších dob.

Události se tehdy vyvíjely v nečekaně rychlém tempu: Diskuse v kroužcích marxistické levice o podmínkách III. internacionály; známý Můňův proces velezrádný z r. 1920, zaranžovaný za vlády Tusarovy provokatéry Pospíšilem a Skálou; roztržka soc. demokratické strany a vznik strany komunistické až k vystřídání rudo-zelené koalice úřednickou reakční vládou Černého, kterou nastolil sám soc. demokratický min. předseda Tusar v září 1920.

Tímto opatřením měla býti před dělnickými masami sňata odpovědnost ze soc. demokratických vůdců za to, co se pak dělo dále a co je nesmazatelnou skvrnou v dějinách čsl. soc. demokratické strany. Je to zabrání "Lidového domu" v Praze četnictvem; pokus, udusiti v krvi protest dělnictva, vyjádřený generální stávkou 9. prosince 1920; je to střelba do dělníků v Praze, střelba vojska v Mostě do zástupů dělnictva, žádajících propuštění zatčených členů akčního výboru, která si vyžádala 6 mrtvých a 21 raněných, z nichž dvěma byly amputovány nohy.

3.000 zatčených, z nichž několik set soudruhů a soudružek žalováno pro velezradu, na kterou byl jediný trest, a to smrt; řada rozsudků výjimečných senátů v Brně, Jihlavě, Bratislavě, Uh. Hradišti, na Kladně - k těžkému žaláři až do 10 let. Nejhloupější i nejrafinovanější provokace vládních agentů, které při procesech vyšly najevo a z nichž zejména případy agenta Georga Nanássyho a Aloise Beneše, odhalené za procesu Můňova r. 1920 jsou výmluvnou ilustrací k oběma okřídleným oficielním heslům "Pravda vítězí" a "Demokracie, toť diskuse". Zatím stoupaly ceny denních potřeb, mzdy byly po každém těžce vybojovaném nepatrném zvýšení takřka v zápětí znehodnoceny zvýšenými cenami denních potřeb. Lid protestoval, žádal nápravu, ale dočkal se zase jen olova. Tyto poměry charakterisuje mimo jiné krvavý masakr ze dne 21. února 1920 v Krompaších. Dělnické ženy se bouřily proti soustavnému zkracování přídělů mouky při železárnách Rimamuráňské společnosti a chtěly jíti protestovati ke správě závodů. V tomto úmyslu jim zabránilo četnictvo, a to tím, že jednoduše do houfu žen vystřelilo. Na dlažbě zůstali 2 mrtví a 17 raněných, většinou žen, z nichž 4 pak zemřely. V pochopitelném rozrušení lidu došlo k odvetě. Tímto způsobem hloubila vláda Černého propast mezi lidem a republikou, ve skutečnosti konala vláda Černého jen příkazy tajné vlády, proslulé "pětky". Nechybělo mezi prostými stoupenci socialistických stran těch, kteří byli tak naivní a nedali si vymluviti, že ve vládě jsou lidé, kteří se mstí československému lidu za to, že dosáhl samostatnosti a vlastního státu. Také v levějším tisku pokrokových měšťáků objevily se články plné rozhořčení nad postupem vlády proti lidu a mrzuté poukazy na to, aby státní moc nebyla tak příliš exponována ve prospěch jediné vládní strany. I na schůzích bylo protestováno a ozvaly se hlasy, aby nedělala vláda z Československa policejní stát. To, prosím, bylo všecko již r. 1920. Naivní stoupenci měšťáckých demokratických hesel nechápali souvislost všech těchto reakčních zjevů s plánovitou obnovou a upevňováním kapitalistického řádu v Evropě. První výjimečné zákony považovali za pouhou ochranu republiky proti bolševismu, o němž věřili, že jest nepřítelem osamostatnění čsl. národa.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP