Úterý 6. listopadu 1928

Kdyby pracující odevzdali své hlasy stranám buržoasním nebo smířlivým, dělníci a sedláci by tím ukázali, že jsou spokojeni se svým životem, že chtějí, aby i dále bylo tak, jako dosud, že souhlasí s politikou buržoasie proti pracujícím masám.

Hlasy odevzdané na komunistickou kandidátní listinu ukáží revolučnímu štábu, kolik je třídně uvědomělých proletářů, kolik jest odvážlivců, kteří se neobávají teroru a jsou ochotni vstoupiti do boje o vysvobození z kapitalistického jařma. Volby jsou pro proletariát válečnou demonstrací, přípravou a přehlídkou před velkým a konečným bojem, ke kterému se připravujeme.

Právě nyní koncem r. 1928 oslavuje buržoasie desítileté výročí trvání Československé republiky a prohlašuje a vykřikuje do celého světa, že obyvatelstvo celé republiky je šťastno a spokojeno, že chválí svou vládu a jiné si nepřeje. Buržoasie koná nyní volby, usiluje všemi možnými způsoby sehnati pro sebe co nejvíce hlasů, aby mohla říci: Hleďte, většina obyvatelstva si nás přeje a je námi spokojená.

Stačí pohlédnouti na dějiny Zakarpatí v posledních desíti letech, aby se dokázalo, že tyto dějiny jsou dějinami zločinů a podvodů buržoasie na pracujících masách Zakarpatské Ukrajiny. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 6. listopadu 1928 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz Těsnopiseckou zprávu o 173. schůzi posl. sněmovny.] Po rozpadnutí rakousko-uherského císařství masy projevily svou vůli, jež byla výrazem sociálního a národního smýšlení a potřeb ohromné většiny obyvatelstva. Chustský kongres a Huculská rada, které po stránce svého sociálního složení byly zastupitelstvy sedláků a dělníků, rozhodly připojiti se k Ukrajině. To byl nejen výraz národního smýšlení, ale především a v prvé řadě třídní projev.

Pracující masy Zakarpatské Ukrajiny chtěly býti spolu se svými bratřími, kteří tehdy stáli v ohni revoluční války za Sovětskou Ukrajinu, chtěly patřiti tam, kde se ozývalo volání: Pryč s továrníky, bankéři a statkáři! Dejte továrny dělníkům, půdu sedlákům a nám dělnicko-selské úřady!

Ale v téže době vztáhl ruce po Zakarpatské Ukrajině mladý český imperialismus, a do jeho služby přihlásila se místní zakarpatská buržoasie. Za cenu připojení k Československu slibovali v této době masám co nejširší autonomii s vlastním zákonodárným sněmem, po zemkovou reformu, spravedlivý právní řád, stavbu nových továren, snížení daňových břemen, zajišťovali rozvoj kultury a tak dále, jedním slovem slibovali, že splní všechny požadavky pracujících mas. Bratří Slované nám slibovali, že nám dají vše.

Akt připojení Zakarpatské Ukrajiny k Československé republice provedla a podepsala zakarpatská buržoasie bez souhlasu a vědomí pracujících mas a proti jejich vůli, tedy proti vůli ohromné většiny obyvatelstva. Buržoasní sliby nemají žádnou cenu.

Tento akt jest psaným důkazem, jak buržoasie podvádí pracující masy, je důkazem a poučením pro zakarpatský proletariát, že buržoasie nikdy nedodržuje slibů, jimiž štědře sype v těžké chvíli; že buržoasie pouze proto píše zákony, aby jimi svázala a pokořila pracující masy; že buržoasie deptá takové zákony, které jsou pro ni nepohodlné a vysmívá se jim. Demokracie v třídní společnosti jest podvod, kterým zakrývají kapitalisté své panování nad pracující třídou.

Buržoasie z vítězných a nově utvořených států stále deklamuje, že versaillská smlouva je největší svatostí, že ten, kdo si přeje změny této smlouvy, provokuje válku, jest zločincem před celým lidstvem a t. p. Ale zároveň buržoasie plivá na ty části versaillské smlouvy, které jsou jí nepohodlné. A tak československá vláda nejen že nesplnila svých závazků k Zakarpatské Ukrajině, nýbrž zavedla u nás brutální koloniální režim. Svým závazkům se vysmívá prohlašujíc, že obyvatelstvo Zakarpatské Ukrajiny ještě nedospělo pro autonomii.

Přes porušťování k počešťování. Již tehdy, když česká buržoasie přísahala na autonomii Zakarpatí, měla hotový plán k ujařmení pracujících mas. Tento plán pod rouškou národnostní politiky provádí již 10 let. V prvních letech po připojení Zakarpatí neodvážila se ještě buržoasie poslati do nové země spoustu českých úředníků všech typů, provozovati zjevné počešťování a jiné. Tehdy ostatně ani v celém Československu nebyl ještě tak jako později vybudovaný a zesílený státní aparát.

Prvními vlaštovkami koloniálního režimu byli ruští emigranti bělogvardějci, kteří byli ustanoveni do služby v rozličných státních úřadech. Zároveň utvořila vláda a štědrou rukou požehnala politickou stranu z haličských vystěhovalců poruštěnců. Vláda se ve své politice na Zakarpatské Ukrajině v prvých letech úsilovně držela poruštěneckého směru a národnostní politiky. Kupci museli namalovati své štíty v ruském jazyce, ve státních úřadech a v části středních škol byl zaveden ruský jazyk, vládní strany vydávaly časopisy v ruské řeči atd. A přece z místního obyvatelstva nikdo rusky neumí a z tohoto porušťování povstávaly jen karikatury a směšnosti. Vládě to bylo lhostejné, neboť porušťování jí bylo potřebné jen jako přechod k počešťování.

Podvedené pracující masy Zakarpatí marně čekaly na splnění slibů, dělníci nemohli býti s rodinami živi ze své mzdy, chudí sedláci dále ohýbali hřbety na panské půdě a poslední své jmění odevzdávali na zaplacení daní. Na jejich požadavky odpovídala jim vláda prostřednictvím koupených politických stran, že ještě nenadešel čas ku provedení všech potřebných reforem, že dlužno ještě dále trpělivě čekati, že bratři Slované jim neučiní křivdy a že porušťování je nejkrásnějším důkazem přízně a nezištnosti české vlády k Zakarpatí.

A zatím po zádech porušťovatelů přicházelo na Zakarpatskou Ukrajinu počešťování a koloniální režim. S počátku jen hlavní vůdčí místa v úřadech zaujímali úředníci Češi a konali povinnosti kontrolorů a dozorců poruštěnecké bandy. Později přijíždělo Čechů stále více a emigranti, kteří již splnili svůj úkol průkopníků koloniálního režimu, začali ustupovati do pozadí. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Kolonisace. Druhou cestou počešťování jest kolonisace. Na rozparcelované půdě usazovala vláda bývalé české vojenské legionáře, kteří se černým písmem zapsali do dějin ruské revoluce. Přesné statistiky zpátečnického českého živlu, usazeného na Zakarpatí, nemáme. Ale ještě loňského roku se chlubil orgán českých kolonisátorů "Podkarpatské Hlasy", že jest jich již více než 50.000. Rozhodně všeobecný útok počešťování se již začal, neboť český jazyk byl již zaveden nejen v úřadech, ale plnou parou provádí se počešťování i lidového školství.

Rusínství druhým mostem k počešťování. Národnostní pokusy na těle ukrajinských zakarpatských mas se neskončily zavedením poruštěneckého směru. Zároveň s ním zavádí vláda ještě jeden směr v národnostní politice, tvoří zvláštní rusínský národ. Je pravda, že české buržoasii nepatří čest, že si to vymyslila. Jest to starý způsob vymyšlený ještě ve Vídni v dobách rakousko-uherského císařství. Tato politika v Haliči úplně zbankrotovala, a s větším úspěchem užívala jí před válkou uherská vláda na Zakarpatské Ukrajině.

Rusínství se provozuje na Zakarpatí pod heslem národního směru. K této práci byla zapřažena bělogvardějská emigrace modrožluté barvy, bývalí důstojníci někdejšího západně-ukrajinského vojska. Škoda, že jsou to bývalí ukrajinští nacionalisté, že ještě nedávno se zbraní v ruce válčili za ukrajinský buržoasní stát. Za místo u českého žlabu prodali své národní city. Nyní píší rusínské mluvnice a dějiny, jejich rukama staví česká buržoasie na ukrajinské zemi nový rusínský národ. K nim se připojilo také několik emigrantů Petljurovců z Naddněpřanské Ukrajiny.

Buržoasie je vždycky prodejná. Haličtí undisti, strana ukrajinských nacionalistů, jejichž celý program je sveden do jednotné národní fronty, vůbec ani nepřipomenou ukrajinského směru na Zakarpatí, neboť ho hájí komunisté a pokrokové živly. Tito nacionalisté se spojují s rusínskými politiky. Strana ukrajinských nacionalistů v Polsku provádí politiku Pilsudského, v Československu ohýbá šíji před národnostní politikou české buržoasie.

Nač je české vládě zapotřebí ještě jednoho národního směru na Zakarpatí, proč vláda podporuje Rusínství? Ještě r. 1918 pracující masy Zakarpatské Ukrajiny projevily svou vůli. Řekly jasně a tvrdě, že se považují za Ukrajince a že chtějí připojiti svou zem k sovětské Ukrajině. Pražští buržoasní politikové pochopili, že s tímto proudem, jenž jest přesvědčením a požadavkem širokých vrstev Za karpatské Ukrajiny, nelze nepočítati. Proto si vymyslili rusínský národní směr osvobozeneckého, ukrajinského národního hnutí. Vůdcem rusínského hnutí, jež pro větší lákavost bylo pokřtěno národním, jest nejhorší reakce, kněžská strana t. zv. křesťansko-lidová strana. Vědeckou zbraň pro tento směr provedli haličtí ukrajinští emigranti, rusínskou mluvnici napsal dr Paňkevič, majitel domu v Užhorodě a československý občan.

Ideologie tohoto směru jest tato: my nejsme ani Ukrajinci ani Rusové, nýbrž Rusíni, zvláštní malý nárůdek, jenž žije a dobře se má v hranicích Československé republiky. Českým imperialistům bylo zapotřebí odděliti a odtrhnouti náš národ od velikého 42milionového ukrajinského národa.

Cesta českého imperialismu. V této ideologii jest celá podstata českého imperialismu, jenž si chce podrobiti pro svou hospodářskou a politickou expansi území cizího národu. Tato ideologie chce odtrhnouti u krajinský lid Zakarpatí od osvoboditelské revoluční války ukrajinských pracujících mas v Polsku a Rumunsku, chce zakrýti před ukrajinskými zakarpatskými masami záři rudého Charkova, chce připojiti Zakarpatskou Ukrajinu k protisovětské válečné frontě.

Na venek oba směry, poruštěnecký a rusínský spolu bojují. Ale oba jsou vládní a zástupci obou směrů klidně se krmí jeden vedle druhého u pražského žlabu. Vláda se neostýchá podporovati a sanovati oba národní směry zároveň. Naopak j* zájmu vlády vytvořovati a rozjitřovati národnostní otravu a tímto pískem zasypávati oči dělníkům a sedlákům, aby se tak třídní boj proměnil v národnostní otravu. Zvláštní čeští komisaři stále a pilně pozorují, aby se oba tyto směry vměstnávaly v rámec loyálnosti k vládě a nevycházely za meze v Praze určené, aby neztěžovaly, nýbrž usnadňovaly útok českého imperialismu a odnárodňování Zakarpatské Ukrajiny.

Proti maďarské národní menšině provozují úřady tutéž odnárodňovací politiku. S Maďary nelze sice provozovati takové národnostní pokusy, jak se to dělá s ukrajinským obyvatelstvem, neboť Maďaři jsou tak dalece národně uvědomělí, že není možno je přesvědčovati, že jsou nemaďarským národem.

Proto vláda koupila část maďarské horní vrstvy obyvatelstva, která se připojila k agrární straně a s pomocí těchto vládních agentů se pokouší demoralisovati maďarské společenské hnutí. A kromě toho provádí vláda brutální počešťování maďarských mas. Dříve byly 4 politické okresy, kde žije značné procento maďarského obyvatelstva a tím měly právo užívati maďarského jazyka v úřadech. Nyní byly dva okresy zrušeny. V maďarských obcích zřizují české školy, nutí děti, aby se učily českým jazykem, jemuž naprosto nerozumějí, a nedovolují vyučovati rodným jazykem.

Židovskou buržoasii a rabíny vláda přímo kupuje. Všeobecně jest známá věc, která se octla kdysi i před soudem, že president Zakarpatí Rozsypal dal Židům 100.000 Kč před volbami do parlamentu. Před nynějšími volbami se již organisovala židovská agrární strana pod vedením hlavního mukačevského rabína Špire. Dávají se koncese židovským krčmářům za to, aby se jejich hlasy prosazovaly v čistě ukrajinských nebo maďarských obcích české školy, aby mezi sedláky provozovali agitaci a korupci ve prospěch agrární strany.

Aby bylo lze oceniti celou tuto národnostní politiku české vlády na Zakarpatské Ukrajině, dlužno se podívati, jaké pokroky učinilo počešťování. Ve všech úřadech jest zaveden český jazyk, celý byrokratický aparát je z 95% český, všechny odborné školy jsou české, je již více než sto českých obecných škol, ačkoliv na Zakarpatí nikdy nebyla česká menšina a i nyní český živel tvoří jen poslaní sem úředníci, četníci, finančníci a kolonisti.

Doplňkem národnostní politiky je politika církevní. Pokoušejí se vtáhnouti masy do náboženského boje, působí a jitří spory mezi uniáty a pravoslavnými, aby odvrátili pozornost mas od třídního boje a třídní boj proměnili v náboženský. Tak na př. obchodují a čachrují s kostely. Dávají je pravoslavným, potom jim je odebírají a odevzdávají uniátům, pak znova berou v ochranu pravoslavné atd.

Všechny úmysly českého imperialismu provádějí rozličné politické strany. Rozmnožily se velice, každá má své místo, každá má vykonávati vliv na jinou skupinu obyvatelstva nebo na jiné území. A všechny společně jsou pomocníky koloniálního řádu. Všechny jsou nepřáteli pracujících mas.

První, jako obyčejně, začli pracovati sociální demokraté. Když v letech 1918 až 1919 byla mezi masami revoluční nálada, panování buržoasie bylo silně ohroženo, buržoasie neměla ještě vybudovaného správního aparátu, neuchopila se ještě silnou rukou vlády, přišli buržoasii na pomoc sociální demokraté. Šli do vlády, soc. demokrat Tusar byl předsedou vlády, jiní sociální demokraté byli ministry a všelijakými důležitými v státě osobami a tak seděli u vlády 7 let. Pracující omračovali tím, že připravují a píší zákony ve prospěch pracujících mas, a ve skutečnosti dovolovali stříleti do dělníků. Ve skutečnosti dokonce zhoršovali to zákonodárství, k jakému dala souhlas v prvých letech Československé republiky buržoasie zastrašená revolucí, ve skutečnosti připravovali půdu pro diktaturu buržoasie.

Když to již udělali, buržoasie vykopla je z vlády a usedla v ní sama. Nyní sociální demokraté touží znovu po ministerských křeslech a jiných teplých místech a jak jen mohou, slouží buržoasii. Šálí dělnické masy, rozbíjejí dělnickou solidaritu a jednotu, lámou každou stávku, každý dělnický boj za větší kousek chleba a lepší podmínky práce. Při volbách půjdou znovu k pracujícím masám a budou plným hrdlem vykřikovati rozličné revoluční fráze; buržoasie jim to dovolí, neboť ví, že si ve skutečnosti revoluce nepřejí. Těmito revolučními frázemi a klamy usiluje sociální demokracie získati co nejvíce hlasů, aby mohla potom jíti k buržoasii a smlouvati se: dejte nám něco, nedáte-li, budeme bouřiti, dělníci nás ještě poslouchají.

Totéž dělají i jiné socialistické strany: všelijací národní socialisté, křesťanští socialisté. Oni také byli stupněm, po němž přišla diktatura buržoasie. Za panování sociálních demokratů v Československé republice povolala buržoasie k vládě kromě sociálních demokratů všechny tyto socialisty, učinila s nimi se všemi tak zvanou širokou národní koalici, oni pomohli usnésti se na všech zpátečnických zákonech - sama sociální demokracie toho učiniti nemohla - a když všechno to bylo hotové, přišla r. 1926 vláda černé reakce s agrárníky a popy, byl zaveden zřejmý koloniální režim a bílý teror. Všichni oni spolu zavinili všechny ty zločiny, které nyní páše buržoasie, všichni jsou sluhové a lokajové buržoasie.

Největší odpovědnost za nouzi a neštěstí pracujících mají agrárníci. Jest to strana statkářů a majitelů zbytkových statků, která ssaje šťávy ze sedláků. Oni prováděli pozemkovou reformu, slavný "Pozemkový úřad" je jejich baštou, obsazenou výlučně jejich lidmi, oni oloupili chudé sedláky o půdu, která jim patřila z parcelace, oni přivedli kolonisty, rozdali půdu boháčům, rozšířili v pozemkovém úřadě hnůj korupce, nakrájeli sobě a svým služebníkům zbytkové statky, oni zavedli agrární cla, aby mohli draze prodávati svou úrodu a tím způsobili strašnou drahotu, oni krmí divoká zvířata ve svých lesích selskými plodinami, aby měli co loviti, v jejich kapsách mizí peníze určené na výpomoce po povodních, neúrodě a jiných pohromách, oni připravili zákon o polních škodách, zcelování pozemků, aby zničili a terorisovali drobné zemědělce, oni mají v rukou celý správní aparát na Zakarpatí a zavinili všechno to, co se zde děje, oni rozkazují armádě úředníků a četníků, oni především jsou odpovědni za Boroňavu, Bočkov, za křivdu, útisk a vraždy, které se páchají na Zakarpatí. K agrárníkům se nyní připojila židovská buržoasie s rabínem Špire v čele. U agrárního žlabu se krmí také i část maďarské buržoasie.

Křesťansko-lidová strana popa Vološina jest věrným sluhou pražské vlády a agrárníků. Nevychloubají se marně popové před vládou, že jeden pop stojí za více než 10 četníků. Četníci pouze terorisují lid, a popové jej klamou, ohlupují, odvádějí od boje za osvobození. To skutečné nemá malou cenu pro buržoasii. Pop Vološin, vůdce křesťansko-lidové strany, má již dávno zbytkový statek a druhý sloup této strany, Braščajko, jenž se za Maďarů jmenoval Bajor, právě zbytkový statek dostal. Popové jsou silnou podporou reakce. Rozumějí tomu, že kdyby nebyli kapitalisté, nemohli by dobře žíti z klamání lidu. Proto jest jim zapotřebí, aby buržoasie co nejdéle žila a byla velice silná. A buržoasie dovede oceňovati své sluhy - dává popům dobré platy, pozemky a domy, dovoluje jim škubati a stříhati věřící, dává jim kongruu - a tak oplývají vším blahobytem. Buržoasie toho nelituje, neboť to nejde z její kapsy. Za to všechno zaplatí pracující daněmi.

Máme u nás i buržoasní strany, které křičí oposičně. Jest to především maďarská národní strana t. zv. drobných zemědělců. Tak se nazývají. Vůdci této strany jsou maďarští bohatí statkáři Korláth a Egri, a tato strana bojuje o práva maďarských statkářů, které česká buržoasie trochu oškubala. Tito boháči chtěli by zavésti masy do magnátského Maďarska, do království Horthyho, kde právě nyní hledají krále, kde vládne brutální teror magnátů a statkářů, kde po šíjích těchto drobných sedláků deptá statkářská bota. Ale již ani oni nebudou dlouho křičeti. Buržoasie vždy se mezi sebou domluví. I na maďarské statkáře čeká dobré místo u pražského vládního žlabu.

Jedním tonem s maďarskými statkáři zpívá Kurťak se svým "autonomním svazem". Tutéž politiku, kterou dělají Korláth a Egri mezi maďarskými sedláky, má vykonávati kurťakovský autonomní svaz mezi ukrajinskými zemědělci na Zakarpatí. Kurťak o v i není zapotřebí autonomie proto, aby byla zajištěna práva pracujících, nýbrž aby tato autonomie poskytla teplá místa jemu samému a jemu podobným. Kurťak křičí a vyhrožuje, ale když v Chustu, v jeho vlastním městě, stávkovali drobní zemědělci, povozníci, to po Kurťakovi nebylo ani vidu ani slechu. Tehdy řekl: Ať to dělají komunisté, a můj dům je na kraji. Skutečného boje si kurťakovští vůdci nepřejí, neboť oni neprovozují politiku chudých sedláků, nebojují proti buržoasii, nýbrž proti pracujícím - oni se již domluvili s budapešťskými pány a domluví se ještě i s pražskými.

Ještě jinak zpívá strana národně demokratická, která se na Zakarpatí jmenuje "Russkoje narodnoje sojediněnije". Zatím co agrárníci jsou statkáři, národní demokraté to jsou vlastně továrníci. I oni potřebují mas, aby se mohli chlubiti, že nouze továrních dělníků není způsobena terorem továrníků, a že sami pracující zveličují dělnickou křivdu. Na Zakarpatí je pouze slaboučká filiálka této strany a centrála je v Praze. V jejím čele stojí Kramář, který dosud ještě naříká nad ztrátou paláců, které mu kdysi darovala carská vláda a které mu bolševici odňali a proměnili v dům odpočinku pro dělníky.

Trudová strana, toť strana založená haličskými rusofilskými emigranty. Tato strana jest velice blízká národním demokratům. Hlavním úkolem členů trudové strany jest dělati náladu pro pravoslavné a poruštěneckou národní politiku. Když nyní již není vládní ruské buržoasie, její vůdcové šli do služby k české. Jejich poslanec, advokát Gagatko, pocházející z Haliče, jenž za službu českým pánům získal státní občanství a advokátní kancelář a vystavěl si dům, nechal již politiky a odevzdal mandát rolníku Cyrilu Prokopovi, jenž nyní jde s Kramářovci a hlasuje spolu s agrárníky a jinými vládními stranami.

Židovská buržoasie postavila se také úplně do služeb kapitalistické české vlády. Rozdělila se na několik oddělení a každé z nich hájí zájmy zvláštních skupin židovské buržoasie a oklamává židovské pracující masy.

Orthodoxové - strana rabínů - otravuje a zatemňuje třídní uvědomění židovských pracujících mas náboženským jedem. Židovští rabíni konají politickou práci pod přímým velením českých agrárníků - největších nepřátel pracujících mas.

Židovští demokraté jsou stranou továrníků, bohatých kupců, advokátů a jiných. Jejím úkolem jest přivábiti a oklamati židovské dělníky a rozbíjeti společnou frontu, společný boj všech dělníků všech národů proti kapitalistům všech národů.

Strana sionistů jest stranou židovských nacionalistů, kteří mají tytéž úkoly jako demokraté. Pokoušejí se třídní uvědomění, dělnickou solidárnost a třídní válku židovských dělníků spolu s dělníky jiných národů nahraditi národnostní otravou a tak učiniti dělníky bezbrannými proti kapitalistickému vykořisťování.

Všechny tyto strany společně konají jednu práci - slouží českému kapitalismu. Židovští proletáři nemohou míti s nimi nic společného. Místo židovských proletářů je v řadách proletářů ukrajinských, maďarských, českých a jiných ve společném boji všeho dělnictva proti vykořisťovatelům, hltounům a jejich služebníkům všech národů a všech barev.

Jediným a skutečným ochráncem pracujících mas je pouze jedna strana - komunistická strana Československa, sekce III. Internacionály.

To je strana proletariátu, strana průmyslových dělníků a chudých sedláků. Je ochráncem a vůdcem celé třídy pracujících a rovněž ochráncem práv utiskovaných národů. Komunistická strana se ve skutečnosti nikdy nepouští do úmluv, nikdy nepracuje společně s buržoasií a rozličnými prodejnými stranami, které se jmenují dělnickými nebo selskými. Komunistická strana nikdy nebyla ve vládě a nepůjde do ní, neboť komunistická strana bojuje proti vší kapitalistické vládě a nikdy nedá svého souhlasu ke křivdě pracujících mas, kterou páše každá kapitalistická vláda. Komunistická strana uznává jen jednu vládu: takovou, ve které jsou jen dělníci a sedláci, a není tam ani buržoasie, ani jejich služebníků.

Program komunistické strany jest srozumitelný a milý každému dělníku a sedláku: 1. Svrhnouti a zničiti vládu kapitalistických vykořisťovatelů a zříditi vládu dělnicko-selskou; 2. zrušiti soukromé vlastnictví prostředků výroby a převzíti je ve prospěch proletářského státu; 3. vyvlastniti statkáře a všechny velké majetníky půdy a rozděliti půdu mezi zemědělce chudé a málo půdy mající; 4. zrušiti odnárodňování a všeliké národní utlačování; 5. pečovati o zdraví a kulturní rozvoj pracujících mas.

Svou bezmeznou oddanost k věci proletariátu prokázali komunisté před dělníky a sedláky celého světa svou vlastní krví. Ve všech zemích světa dávají komunisté revoluci vše, co člověk má nejdražšího: svobodu, zdraví a život. Kapitalisté celého světa dobře vědí, že jejich největším nepřítelem a jediným ochráncem pracující třídy jsou komunisté. Proto bojují s nimi bezohledně: zavírají je do vězení na dlouhá léta, nejednou i na celý život, bijí je tak, že až ztrácejí zdraví, střílejí je. Ale žádné pronásledování nemůže zlomiti ocelové vůle revolucionářů a jejich lásky a oddanosti pro třídu pracujících. Neohlížejíce se na všechna pronásledování komunisté jsou vždy v čele každé revoluční války. Proto všichni dělníci a sedláci, všichni, jež vykořisťuje kapitalismus, všechny utlačené národy mají se shromažďovati pod praporem komunistické strany.

Komunistická strana Československa od samého počátku svého založení bojuje proti vládě továrníků, bankéřů a statkářů, kteří uvedli pracující masy Československa na pokraj nouze, bojuje proti všem buržoasním stranám, nechť se jmenují jakkoliv, které podporují tuto vládu vykořisťovatelů a utiskovatelů pracujících mas.

Co dala buržoasní strana sedlákům? Slibovala pozemkovou reformu a prováděla čachry s půdou ve prospěch agrárních kortešů. T. zv. pozemkové úřady, které prováděly parcelaci, staly se baštami agrárníků, sekretariáty agrární strany, kde se dávala půda bohatým...

Předseda (zvoní): Upozorňuji pana řečníka, že jeho řečnická lhůta již dávno uplynula.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP