Pátek 9. listopadu 1928

Posl. Kopasz: Dnešná meštiacka koalícia, ako vidno, nemá inej práce ako tú, že prehŕňa sa v starorakúsko-uhorských zákonoch a nariadeniach a keď medzi týmito najde také nariadenie alebo zákon, ktorý zabezpečuje akú-takú výhodu sociálne najslabším, tak sa snaží, aby táto sa zrušila, aby takto dokázala vernosť kapitalistom, ktorých zastupuje, a tiež i to, že táto republika nepatrí ľudu, že tu nerozhoduje ľud, ale len jednotlivci, ktorý nestarajú sa o dobro ľudu, ale len o seba samých.

Práve teraz pojednávaná predloha zákona, ktorou ruší sa cis. nariadenie zo dňa 7. decembra 1915, č. 364, a tiež i nariadenie uhorského min. predsedu, to dokazuje. Toto cis. nariadenie vydané bolo vo svetovej vojne za tým účelom, aby válečným poškodencom, vrátivším sa zo svetovej vojny, uľahčilo zabezpečiť si inú živnosť, keďže nemôžu prevádzať tú, ktorú prevádzali pred ich zmrzačením.

Vo výborovej zpráve pre záležitosti priemyslu, obchodu a živností sa hovorí, že medzi pozostatky z válečnej doby patrí tiež i toto cis. nariadenie, ktorého už nie je treba. Toto odôvodnenie nie je ničím iným, ako otvoreným klamstvom verejnosti. Pokiaľ v Československej republike existovať bude jeden válečný poškodenec, potiaľ je povinnosťou vládnych činiteľov, aby toto nariadenie nechali v platnosti. Výhovorkou nemôže byť to, že toto nariadenie patrí medzi pozostatky válečnej doby, keďže je tu zo svetovej vojny ešte vyše 900.000 válečných poškodencov a väčšia čiastka nijako nie je zaopatrená. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.) Tak načo to rušiť, keď máme spústu válečných poškodencov? Keď sa to bude publikovať, prihlásia sa, aby mohli svoju živnosť prevádzať. Dala sa krátka lehota, jednoročná. Máme zkúsenosti, že prihlašovacia lehota u válečných poškodencov, aby sa prihlásili, nebola riadne publikovaná. Máme podnes ešte temer 25% všetkých válečných poškodencov, ktorí nemohli sa prihlásiť.

Veď ani cisárske nariadenie nebolo dokonalé, ani toto nevyhovovalo požiadavkom válečných poškodencov. I podľa toho živnostenská dišpenzia válečným poškodencom udelila sa len vtedy, keď pred nastúpením vojenskej služby zamestnaný bol aspoň 4 roky ako majiteľ, nájomca alebo zástupca pri slobodnej výrobnej živnosti alebo pri viazanej obchodnej živnosti. Známa mi je prax ministerstva obchodu, že ako udeľovalo dišpenzie válečným poškodencom. Ročne ich neudelilo viac ako 6. Čo to znamená pri počte vyše 900.000 válečných poškodencov? Nič. V každom inom válčiacom štáte vynesený je zákon o tom, že váleční poškodenec môže začať takú živnosť, akú vie prevádzať. Mimo toho v cudzine vynesený je zákon o povinnom zamestnávaní válečných poškodencov. V Československej republike váleční poškodenci dožadujú sa podobného zákona už 10 rokov, ale dočkať sa ho nemôžu a všetky znaky ukazujú na to, že za dnešného režímu kapitalistického sriadenia ani sa ho nedočkajú. Miesto toho, aby uskutočnil sa zákon o povinnom zamestnaní válečných poškodencov, dnešná vládna väčšina usiluje o to, aby i tí váleční poškodenci vyhodení boli na dlažbu, ktorí do tohoto času mali aké-také zamestnanie buďto ako štátni zamestnanci alebo malí živnostníci. Bol to reštrikčný zákon, podľa ktorého stá a stá válečných poškodencov prepustili. Zákon o certifikatistoch je tiež na úkor válečných poškodencov. Dožadovali sme sa, aby tam vsunutí boli váleční poškodenci v prípade, že by sa neprihlásil žiadny certifikatista, ale boli sme odmietnutí.

Poniektorí váleční invalidi alebo válečné vdovy hneď po prevrate dostali pridelené kantiny a tiež i trafiky vo vojenských kasárňach. A čo vidíme dnes? Toto nebolo vhod vojenským správam, a tieto dotiaľ naliehaly na ministerstvo národnej obrany, až kantiny zrušilo a postavilo zátišia. Válečných poškodencov z kantín povyhadzovali a vojenské správy v týchto obchodujú samy. Takýto krikľavý prípad stal sa tiež v Bzenci. Tam válečný poškodenec vo vojenskej kasárni mal kantinu a trafiku. Z kantiny dostal jednotýždňovú výpoveď, a potom od dôchodkovej kontroly dostal výrok, aby i trafiku odovzdal vojenskej správe, ač práve trafiku pridelenú mal definitívne. Teda tak vypadá to zabezpečenie válečných poškodencov v Československej republike. V iných štátoch, či už víťazných alebo porazených, usilujú sa, aby válečných poškodencov existenčne zabezpečili, v Československej republike berú im týmto poslednú možnosť k žitiu, i tú, ktorú zabezpečilo im staré Rakúsko-Uhorsko. V iných štátoch, keď válečný poškodenec chce začať nejakú živnosť, tak štát mu poskytne podporu, či už v forme pôžičky alebo darom. V Československej republike zavádza sa čím ďalej tým ostrejší režím proti válečným poškodencom. Keď válečný poškodenec žiada pôžičku, tak v prvom rade musí ísť na prehliadku, na ktorej ho očakáva, že mu jeho práceneschopnosť s 80% ustália na 40%, a v dôsledku toho pôžička sa mu neposkytne; keď ale obstojí pri prehliadke, tak musí sa dať poistiť na taký obnos, koľko žiada pôžičky, aby v prípade jeho odumretia neztratil štát ani haliera, o jeho rodinu, pravda, štát sa nepostará.

Tak je to i z charitatívou. Do tohoto času každý zemský úrad mohol poskytnúť túto pôžičku do výšky 2000 Kč. Pán Msgr. Šrámek ako minister sociálnej pečlivosti toto nariadenie zrušil a vydal nariadenie nové, podľa ktorého zemské úrady nesmú vyplácať väčšie obnosy ako 500 Kč. Keď niektorý invalid alebo válečná vdova žiada vyše 500 Kč, o tomto rozhoduje už ministerstvo soc. pečlivosti, ktoré 60 až 70% žiadateľov odmietne. Tak sa nemáme čo čudovať, že na válečných poškodencoch s roka na rok ušetria sa ťažké miliony.

Vo finančnom zákone na r. 1929, v štatistike o válečných poškodencoch minister soc. pečlivosti uvádza, že v Československej republike máme ešte stále 30.000 úplných válečných si rôt, ale nenajdete tam ani slovo o tom, že by pre tieto sriadený bol aspoň jeden sirotinec. Takýto sirotinec sriadili si zo svojích prostriedkov sami váleční poškodenci v Načeradci, v ktorom na tento čas umiestené je 50 válečných sirôt. Družina válečných poškodencov dňa 26. apríla 1927 podala žiadosť na ministerstvo soc. pečlivosti, aby aspoň čiastočne uhradilo tieto náklady spojené so sriadením, ktoré vyžiadalo si pol miliona Kč. Sirotinec sriadený je v bývalom zámku, a podľa posudku tohoto ministerstva veľmi je pekný a úplne vyhovujúci. Od apríla 1927 táto žiadosť ešte je nevybavená. Márne urguje se táto žiadosť. V decembri 1927 minister Msgr. Šrámek vyžiadal si od ústavu zprávu, ale do tohoto času žiadosť nie je vybavená. Tedy vybavenie tejto žiadosti trvá už skoro 2 roky.

Nie je to hanbou ministerstva soc. pečlivosti a jeho šéfa Msgr. Šrámka? R. 1927 podané žiadosti kláštorov, kde umiestené sú mníšky a tiež i žiadosti sirotincov, ktoré mníšky spravujú, boly už dávno prajne vybavené. Potom sa čudujete, že váleční poškodenci o týchto veciach na schôdzach hovoria a tiež i píšu v ich časopisoch a dnešný režím kritizujú. Môžu mať váleční poškodenci dôveru k tomu režímu a k tomuto štátu? Ne môžu. Dnešný reakčný režím už ide tak ďaleko, že nepovolí o krivdách a biede nielen hovoriť, ale ani písať. Nehovoriac o tom, že najsilnejšej strane robotníckej, strane komunistickej, zastavil jej denné časopisy, ale konfiškuje i časopis válečných poškodencov.

Tuto vám ukážem v časopisoch, ktoré práve o týchto veciach píšu, že čo pražská cenzúra neprepustí. Na príklad v 28. čísle tohoto časopisu, v článku "Týrání válečných invalidů", tieto odstavce boly zhabané:

"Máme právo v osvobozeném státě mlčet, platit a poslouchat. Naše vláda pak může rozdávati bohatým desetimiliony, a to nejen státním rozpočtem na různé subvence, ale také hotově placené daně. Z kapes chudých poplatníků berní správy ždímají peníze, takže mnohdy musí se prodati poslední kus dobytka, kabát, či jiná domácí potřeba, aby zbylo na zaplacení daní. Pánové pak rozhazují a rozdávají boháčům, svým příbuzným, kastě bohatých desítky milionů. Tam byl "blahobyt" za války a je tam "blahobyt" i nyní. Není blahobytu však v rodinách pracujících státních zaměstnanců, malých zemědělců a živnostníků, je nezměrná nouze v rodinách obětí války.

Zdá se, že tyto poměry se stupňují. Srovnáváme-li vedle sebe všechny činy vlády za poslední léta, přicházíme k poznání, že se jde bezohledně proti lidem sociálně slabým. Ubrat a urvat chudákům a dávat bohatým! To je zásada, a provádět se bude ovšem tak dlouho, pokud lid si to nechá líbit, nebo do té doby, než bude zrevidován 15. listopad 1925."

Ďalej v tom istom čísle konfiškované bolo toto: "Žebrota a sociální péče o válečné poškozence sešly se v neděli na pražských ulicích. Konaly se sbírky pro oběti světové války, a proto vyrukovali jsme s pokladničkami do ulic. Humanita našeho státu snoubila se v jubilejním roce se žebrotou. Je už v tom veřejném žebrání válečného poškozence. Škoda, že to nedali také do požitkového zákona. Mohl by to býti alespoň zamítací důvod pro přiznání důchodu válečnému invalidovi. Jak krásně by to znělo, kdyby Zemský úřad pro péči o válečné poškozence napsal invalidovi: Konaným šetřením bylo zjištěno, že jste si na Smetanově náměstí, u čsl. parlamentu, vyžebral více, než zákon o válečných poškozencích dovoluje. V důsledku toho nepřiznává se vám důchod invalidní. Co bylo na důchodě ode dne vaší žebroty až do konce jubilejního roku přeplaceno, vraťte najednou, nebo po 150 Kč měsíčně. Nu, řekněte nám, drazí přátelé, nebyl by to pravý výraz sociální péče o nás všechny? Zvykli jsme si od převratu na stálé žebrání tolik, že ani nepozorujeme, jakou kletbou se to už na našem veřejném životě stalo. Žebráme o trafiky, žebráme o léčení vdov a sirotků, žebráme o povinné zaměstnávání, žebráme o příděl půdy, žebráme o udělení dispensí, žebráme o slevu na dráze, žebráme o biografické licence, žebráme o místa uváděčů v biografech, žebráme o kantiny v kasárnách, a tak to jde do nekonečna, až se postavíme na roh mramorového paláce ministerstva soc. péče a zachrastíme p. ministrovi pod nosem kasičkou, na níž hlásá nápis, že je to ve prospěch vdov a sirotků po padlých vojínech."

Ďalej konfiškované bolo v článku "Výstava soudobé kultury": "Nejste však i touto odpovědí uspokojeni a ptáte se třetího pána, co znamenají ty dvě kupy peněz, nad kterými vztahuje ta madona ruce, a ten ihned vykládá, že ty hromady značí vrácené přeplatky na důchodu od invalidů, vdov a sirotků, které zemské úřady vymáhají hrozbou, exekucí od těchto chudáků. Konečně správná odpověď, nad kterou se vám zatočí hlava, a připomenete-li si případ invalidy Bulíka z Lipan. S politováním odpouštím stát. zástupci, že mně skonfiskoval kus článku, kde jsem napsal, že jeho případ smýkání s těžce nemocným po pražských nemocnicích patřil by vyvěsiti v exposici min. soc. péče na výstavě soudobé kultury v Brně, aby ještě 2 miliony očekávaných návštěvníků mohlo shlédnouti tu vzornou péči zaopatření válečných invalidů v naší republice."

Ďalej konfiškované bolo v čís. 33 toto: "Je priamo úžasné, čo pán cenzor v Bratislave robí. Nakoľko bolo napísané kus pravdy, nesmie túto čítať ľud, zhabe sa ako závada a použije sa na to paragraf na ochranu republiky, ako by niekoľko chamtivcov, sediacich vo vláde, bola republika. Je to škandál, ktorý si terajšia vládna väčšina za klobúk môže zastrčiť a nech s ním behá po celom svete, aby bolo všade zrejmé, ako v tej našej republike vyzerá, keď vo vláde sedia takí demokrati, ako sú tam teraz. Potvrdzujem znova, že niet mieru a spokojnosti v takom štáte, kde jeden bohatne na úkor druhého, a vskutku je to horšie ako za starého Rakúska, Maďarska. Vládnu nám skutočne ľudia, ktorí pri prevrate postavili sa proti republike a zalezení boli po kútoch a dierach ako myši. Pozemková reforma je vskutku politickým čachrom dvoch. politických vládnych strán, ktoré týmto spôsobom politicky zabezpečujú svojích kortešov a pätolízalov množstvom polí a zbytkovými statky na úkor všetkého zemedelského obyvateľstva toho štátu. My, ako obeti svetovej vojny, vskutku sme si náš štát takto nepredstavovali. Potvrdzujem znova, že vedeli sme bojovať proti reakcii čierno-žltej a spolu s veľkou väčšinou obyvateľov našej republiky bojovať budeme aj proti tejto reakcii a neustaneme, dokiaľ nebude práva a spravodlivosti v tomto štáte.

Z celého prípadu pre nás válečných poškodencov plynie jedno poučenie: Ak napíše sa niekedy kus pravdy, verejnosť o tomto nesmie sa dozvedieť a túto pravdu si prečítať."

Ďalej konfiškované bolo v čísle 28: "Pane ministře Šrámku, ministře útrap, bídy a týrání válečných invalidů! Zařaďte případ Al. Bulíka z Lipan na výstavu soudobé kultury v Brně do exposice ministerstva soc. péče. Očekávají tam ještě návštěvu 2 mil. lidí. Tolik lidí ještě se může kochati pohledem na obraz soc. péče vašeho ministerstva, jak v jubilejním roce je o tyto válečné nebožáky postaráno. Potom můžete tímto případem ozdobiti mramorové stěny vašeho paláce na Palackého nábřeží.

Máme v republice sociální péči o lidi a zvířata. O lidi postaráno je tímto případem. O zvířata je postaráno trochu lépe. Týrá-li kočí koně, chrání ho strážník, udá kočího a je pro týrání zvířat potrestán. Dobytek hnaný na jatky nesmí býti bit, a je to zcela rozumné zařízení. Každý tvor má právo na ochranu, jenom válečný invalida ne. Pro toho nemá strážník předpisu, ani sanitní vojenská stráž, tím méně kus citu, aby ho někdo odnesl do Invalidovny. Nemocného koně nebo psa ujme se ras, který učiní jeho trápení konec. Kolik je v naší republice válečných poškozenců, kteří by raději vložili svůj osud do rukou pohodného nežli do paragrafu ministerstva soc. péče! Soc. péče o lidi byla by hezká věc, kdyby nebyla pod patronancí dnešní vládní koalice a pod vedením pátera Msgr. Šrámka."

Ďalej je v tom istom čísle článok pod nadpisom: "Pozor na hubu!" "Půjdeme na pražské ulice demonstrovati proti zamýšlenému zhoršení požitkového zákona válečným poškozencům." Ďalej žaluje článok: "Ministr soc. péče Msgr. Šrámek prohlásil ve své řeči v rozpočtové debatě v parlamentě, že tvrzení, že jsme v otázkách soc. péče o válečné poškozence na nejposlednějším místě ze všech států Evropy, je nebezpečnou agitací, dále žaloba uvádí, že prý stát financuje dobytčí pojišťovnu 50 mil. Kč a tím podporuje prasečí politiku, zatím co v celé republice není jediného ústavu pro 30.000 úplných válečných sirotků. Konečně žaluje, že referent přednášel o delegaci čsl. legionářů, kteří byli letos návštěvou v Italii, aby se podívali na ona místa. kde válčili proti Rakousku a kde jejich bratří byli rakouskými pochopy věšeni. Jako dar donesli si šibenici, na které byli jejich bratří věšeni. Pro umístění této šibenice nemají dosud vhodného místa. Referent Bohumil Cetkovský navrhoval, aby tato šibenice postavena byla před náš parlament a aby páni poslanci, kteří hlasovali pro zvýšení pense bývalým rakouským generálům a katům, kteří nechali naše legionáře na tuto šibenici věšeti, mohli se na ní choditi dívati. V tom spatřuje státní zastupitelství pobuřování a proto podle příslušného paragrafu řečníka žaluje. Přítomný p. policejní komisař asi při líčení této episody o šibenici se trochu ošíval a snad si vzpomněl na něco, před čímž má ještě dnes špatné svědomí a proto si hleděl ulehčiti trestním stíháním referenta."

Pánovia, takto sa konfiškuje a týchto slov užíva sa nielen od opozičných strán, ale dnes tiež od vládnych strán. Teda, ako vidno, dnes prepadne každé slovo cenzúre, ktoré neschvaľuje dnešný reakčný režím. Vláda predsa má možnosť, aby valeční poškozenci ju vychvaľovali, a to nech predloží taký návrh zákona, podľa ktorého budú všetci váleční poškodenci uspokojení. Nech miesto teraz pojednávanej predlohy zákona podá vládny návrh zákona, podľa ktorého by válečným poškodencom ich podpory upravila, z ktorých mohli by riadnejšie žiť. Lebo veď to všetci viete, že podpory válečných poškodencov v Československej republike sú na najposlednejšom mieste zo všetkých štátov.

Nech vláda predloží návrh zákona o povinnom zamestnávaní válečných poškodencov o predĺžení prihlašovacej lehoty, aby prihlásiť sa mohly tie válečné obeti, ktoré do tohoto času nemaly možnosť tak urobiť. Potom vás budú váleční poškodenci chváliť a tiež budú sa cítiť doma. Dotiaľ ale, dokiaľ válečný reakčný režím bude tak pokračovať vo fabriko vaní protiľudových zákonov ako pokračuje, nemôžete žiadať to, aby vás vychvaľovali, keďže berete im poslednú možnosť na žitie. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo p. posl. Čermák.

Posl. Čermák: Pánové, moji klubovní soudruzi již několikráte s tohoto místa poukázali na různé nepřístojnosti a různá svinstva, páchaná ve státních úřadech a podnicích. Při příležitosti rozpočtové debaty jsem se zmínil o určitých věcech a na tomto případě, který bude přednášen v interpelaci, je viděti, že páni nemají zájmu, aby byla jakákoliv očista ve státních úřadech a podnicích, ba naopak, dělají to vědomě, jakoby přímo chtěli, aby všichni ti, kteří mají snahu a vůli, aby státní podniky a úřady nebyly kompromitovány, ze služeb státních byli vyhozeni nebo aby jakýmkoliv způsobem se jich zbavili. Přečtu tuto interpelaci proto, že je mi známo, jaká praxe je zde nyní, že by nebyla třeba ani za rok vyřízena. Než ji přečtu - chci ještě poukázati na jednu věc - na Čes. Velenice. Také o tomto městě budu jednati v interpelaci. Dělníkům, kteří ukazovali již před lety na Viškovského, správce výtopny v Čes. Velenicích, že spáchal různé manipulace a poškozoval drážní podnik a který, protože je snad ve straně nár. demokratické, jest ještě dnes ve službě, dělníkům, kteří tenkráte proti němu svědčili, byla v posledních dnech dána výpověď. (Výkřiky poslanců komunistických.)

Tato interpelace týká se persekuce 2 železničních zaměstnanců, kteří odhalili nemravnosti četníků v pohraniční stanici Čes. Velenicích. V Čes. Velenicích, které jsou čsl. pohraniční stanicí na trati Praha-Vídeň, pozorovali železniční zaměstnanci již delší dobu, že četníci, kteří v této stanici provádějí pohraniční pasovou kontrolu, úmyslně, pod záminkou různých vad v cestovních pasech, zadržují cestující ženy a v noci je, zdržením v cestě postrašené a bděním a únavou vysílené, svádějí a pohlavně zneužívají. (Hlasy: To je skandál.)

Toto neslýchané zneužívání úřední moci četníky, kterému již řada nezkušených žen padla za oběť, budilo pochopitelné pohoršení mezi železničními zaměstnanci, kteří pouze z obavy před šikanami představených k těmto věcem mlčky, ale s odporem přihlíželi. Že tyto obavy před šikanováním nebyly bezpodstatné, dokazuje tento případ, který vrhá znovu ostré světlo na poměry na čsl. železnicích.

Četnický strážmistr Vaněk, který provádí v této pohraniční stanici pasovou kontrolu, byl 25. června t. r. pozorován železničními zřízenci, jak v noci seděl s 2 cestujícími ženami, které při pasové prohlídce zdržel v cestě, v restauraci a sváděl je k pití. Později odešel s jednou z žen před nádražní budovu a tam ji, opojenou před tím lihovými nápoji, pohlavně zneužíval. S druhou ženou pak jej přistihl při pohlavním styku ve voze II. třídy jiný železniční zřízenec, který o 4. hod. ranní konal revisi vlakové soupravy.

Tento zřízenec hlásil podle služebních předpisů případ nadřízenému orgánu, ale přesto že podobné případy již z dřívější doby byly známy - což potvrdil sám službu konající úředník slovy: "Já vím, četníci jsou známí býci" - a přesto, že tyto případy budily všeobecné pohoršení, neučinil železniční úřad v Čes. Velenicích ničeho, aby bylo četníkům v tomto sprostém jednání zabráněno. Případ strážmistra Vaňka není ojedinělým zjevem; jak již řečeno, budilo toto chování četníků všeobecné pobouření. O nepřístojném jejich chování svědčí také jednání strážmistra Břízy, který byl 23. června viděn, jak v noci odvádí jednu z cestujících žen, která byla při pohraniční kontrole v Čes. Velenicích obdobně zadržena, z nádraží do aleje k Dolnorakouské zemské dráze.

Poněvadž železniční úřady po zmíněném úředním hlášení nic nepodnikly, aby těmto nepřístojnostem zabránily, zaslali 2 železniční zaměstnanci, kteří jsou členy městské rady v Čes. Velenicích, městské radě přípis, ve kterém si stěžovali na nepřístojné chování četníků vůči cestujícím ženám, odůvodňujíce tento svůj krok poukazem, jak jednání četníků poškozuje pověst města i čsl. železnic nejen doma, nýbrž i za hranicemi. Ve svém přípise městské radě žádali, aby se městská rada svým vlivem zasadila o nápravu.

Čsl. úřady a soudy rozřešily věc tímto způsobem:

1. Na oba zřízence, kteří zaslali přípis městské radě v Čes. Velenicích, byla podána státním zastupitelstvím žaloba (Slyšte!) a přes to, že případ četníka Vaňka byl v celém rozsahu svědecky prokázán, odsoudil soud oba pisatele dopisu k 200 Kč peněžitého trestu podmínečně na 2 léta. Svůj rozsudek odůvodnil soud tím, že pisatelé použili v dopise výrazu "četníci", kdežto svědecky byl před soudem prokázán pouze případ četníka Vaňka, poněvadž svědci v ostatních případech vedení, vidouce, jaké následky měla snaha po nápravě pro oba obžalované, ze strachu, že budou persekvováni a ve službě šikanováni, báli se vy. povídati pravdu.

2. Na základě tohoto soudního rozsudku hrozí jednomu z těchto železničních zřízenců, definitivnímu, prvotřídně kvalifikovanému a naprosto bezúhonnému železničnímu zaměstnanci, disciplinární vyšetřování.

3. Druhý z těchto železničních zřízenců Arnošt Kulhan, jenž jest zaměstnancem prozatímním, ale rovněž kvalifikovaný a ve službě naprosto bezúhonný, byl ze služeb dráhy okamžitě bez jakékoli výpovědní lhůty propuštěn. V propouštěcím výměru jest jako důvod propuštění výslovně uvedeno, že křivě obvinil četnickou pohraniční kontrolní stráž z nepočestných a nemravných činů, a tím prý se provinil proti §§ 18 a 34 služ. řádu.

4. Strážmistr Vaněk, kterému jeho hnusné chování a vyložené zneužití moci byly soudně prokázány, byl pouze přeložen na jiné místo.

Pro poměry ve státním aparátě a zejména na železnicích je tento případ charakteristický. Čsl. četník zneužije neslýchaným způsobem své moci a páše nemravnosti na cestujících ženách. Čsl. železniční úřad vezme úřední hlášení cynicky na vědomí a nic nezařídí. Čsl. státní návladní obžaluje železničáře, který jako člen městské rady se dovolává nápravy a dobré pověsti města i dráhy. Čsl. soudce, před nímž je vina čsl. četníka prokázána, železničáře odsoudí. A konečně čsl. ředitelství stát. drah železničáře persekvuje a propustí ze služeb. Čsl. četník jest ovšem přeložen jinam, aby mohl ve své čsl. úřední činnosti dále nerušeně pokračovati.

Obzvláště ostře osvětluje tento případ dnešní režim na čsl. drahách. Čsl. železniční správa postupuje nejostřejším terorem vůči poctivým a kvalifikovaným železničním zaměstnancům, které bezohledně persekvuje pro jejich politickou a odborovou příslušnost a propustí je po mnohaleté bezvadné službě ze zaměstnání. Vytváří úmyslně a cílevědomě svým terorem mezi železničními zaměstnanci takové ovzduší, aby se báli bující korupci a všechny jiné zlořády nadřízených úřadů odhalovati. Do služeb přijímá místo propuštěných, zdatných, kvalifikovaných a zkušených sil zaměstnance nezkušené a nekvalifikované, které zaměstnává proti výslovným předpisům provozního řádu na odpovědných místech Tím zaviňuje hromadné katastrofy na železnicích, kterým padají za oběť desítky železničních zaměstnanců i cestujících a kterým jsou působeny na účet širokých vrstev poplatníků milionové škody. Čsl. dráhy jsou v důsledku toho již dnes nebezpečným dopravním pro středkem pro širší vrstvy obyvatelstva.

Tážeme se tedy vlády: Pokládá jednání strážmistra Vaňka za přípustné? Ne-li, pokládá za správné, že železniční zaměstnanci hlásili nepřístojnost četníků nadřízenému orgánu? Není neslýchaným, že železniční zaměstnanci, kteří se nedovolali nápravy u nadřízeného orgánu a jako členové městské rady se dovolávali její pomoci, jsou za tu to svou snahu po nápravě persekvováni? Je československá vláda ochotna okamžitě rehabilitovati oba železniční zaměstnance, kteří konali svou povinnost nejen jako zaměstnanci, nýbrž i jako zástupci velenického obyvatelstva, a upustiti od jakéhokoli disciplinárního řízení proti nim a naříditi, aby Arnošt Kulhan byl bez jakékoli újmy přijat zpět na své původní místo? Je ochotna vláda zakročiti proti nadřízeným železničním orgánům, které daly nařízení k propuštění železničního zaměstnance Arnošta Kulhana? Jaké opatření chce učiniti vláda, aby cestující ženy, projíždějící pohraniční stadicí v Čes. Velenicích, byly jisty před zhovadlými čsl. četníky? Je vláda ochotna o svých opatřeních v této věci podati. ihned přesnou zprávu v poslanecké sněmovně? (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Dále má slovo pan posl. Johanis.

Posl. Johanis: Slavná sněmovno! Zprávou výboru pro záležitosti průmyslu a obchodu, která je nám podána pod č. 1838, má se z části likvidovati jedna ze záležitostí válečných, která se týká v tomto případě zrušení stanovených úlev z důvodu války pro nastoupení a provozování živnosti. Je to věc více rázu formálního, ale my chceme při té příležitosti ventilovati jiné otázky, jež souvisejí s následky války, a to jsou potřeby válečných poškozenců. Poněvadž nebylo možno při rozpočtové debatě, s ohledem na krátkost času, požadavky válečných poškozenců tlumočiti tak, jak by byla věc sama vyžadovala, dovoluji si požadavky válečných poškozenců zejména se zřetelem na schválený rozpočet přednésti zde, abych v závěru ještě odpověděl zejména pánům zpravodajům jak panu posl. Malíkovi, tak panu posl. Adámkovi. První jako zpravodaj výboru soc.-politického, druhý jako zpravodaj výboru rozpočtového uváděli ve svých referátech o sociálním pojištění buď nepravdu nebo chtěli patrně klamati veřejnost, když omlouvali ještě s této tribuny včera zákon, který byl již i ve druhém čtení schválen, a uváděli, že prospěje dělníkům-pojištěncům. K této kapitole přijdu ještě později.

Od nastoupení této reakční vlády rok od roku klesá a snižuje se státní rozpočet, snižují se položky výdajové na sociální péči o vrstvy sociálně slabé, lid pracující a hlavně pak péči o válečné poškozence. Naši kolegové při jiných příležitostech uvedli, ve kterých položkách se snížily obnosy u sociální péče. Je den z křiklavých případů je snížení rozpočtu zdravotnictví - k té otázce přijdeme jindy - což vykoná značný vliv na pokles sociální péče léčebné.

Pan ministr financí vykazuje ve státním rozpočtu aktivitu 35 mil. Kč, neřekl však ve svém exposé, že tuto aktivitu vykazuje jedině proto, že v položce ministerstva sociální péče snižuje se vydání o 30 mil. Kč. Tedy jenom u resortu ministerstva soc. péče se snižuje rozpočet o 35 mil. Kč a já pak dovodím, jaké to má následky pro válečné poškozence.

Aktivita státního rozpočtu jest tudíž velmi problematickou, poněvadž nelze považovati snížení položek na sociální péči za aktivum. Co se na ní ušetří, bude třeba několikeronásobně vynahraditi později, a proto je třeba mluviti o pasivitě. Šetřiti výhradně na sociální péči o lidi sociálně slabé, není politika zdravá a nemůže to také býti politika správná. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP