Pátek 9. listopadu 1928

Z ušetřených 30 milionů Kč na sociální péči a na rozpočtu a položkách výdajových ministerstva soc. péče vykazuje se na titulu 4. péče o válečné poškozence - úspora 24,847.176 Kč, tedy téměř 25 milionů Kč. Ministr soc. péče Msgr. Šrámek před rokem v rozpočtovém výboru dokazoval, že umírají pouze 4% válečných poškozenců. Umírají-li 4% válečných poškozenců, jak je možným, že škrtá se na položce péče o válečné poškozence plných 25 milionů Kč? Tato položka nám osvětluje, komu byla svěřena péče o válečné poškozence v našem státě.

Položka na válečné poškozence stanovena je částkou 461,331.664 Kč, pro r. 1928 stanovena byla částkou 489,178.840 Kč, tedy méně o 24,847.176 Kč.

Jak stav invalidní péče bude vypadati r. 1929, nesvědčí jen snížený rozpočet na celou péči o válečné poškozence, ale barometrem je položka na lékařské prohlídky revisní. Tato položka zvyšuje se o 300.000 Kč ročně. Pro r. 1928 bylo stanoveno na revisní prohlídky válečných invalidů 2,320.000 Kč, pro r. 1929 stanoví se 2,630.000 Kč. Nebude tedy prováděna sociální péče o oběti války, nebude jim pomáháno, ale budou uzdravovány revisními prohlídkami. Revisní prohlídky budou prováděny bezohledně a invalidé budou na papíře uzdravováni. Na válečných poškozencích šetří se podstatně od doby, co nastoupila nynější vláda. Úspory na péči o válečné poškozence za nynější vlády ve státních rozpočtech činí cca 80 mil. Kč.

Již ve státním rozpočtu na r. 1928 viděli jsme úsporu téměř 25 mil. Kč. I přes tuto okolnost, že bylo do rozpočtu na r. 1928 preliminováno o tak velikou částku méně, bylo na válečných poškozencích ušetřeno r. 1927 11,659.000 Kč. Zpráva ve státní účetní uzávěrce za r. 1927 v tom smyslu, že bylo ušetřeno pouze 6,700.000 Kč, neodpovídá pravdě, je správná pouze účetně, rozhodně však neodpovídá skutečnosti, poněvadž ušetřeno bylo 11,659.000 Kč. Počítáme-li, že r. 1926 a r. 1927 uspořeno bylo ve státním rozpočtu 11 milionů Kč, je naprosto věrohodné a pravdě odpovídající sdělení, že od nastoupení nynější vlády ušetřeno bylo na válečných poškozencích na 80 mil. Kč.

Pan ministr Msgr. Šrámek je katolický kněz a je také ministrem soc. péče. Jako katolický kněz hlásá lásku k bližnímu a ohání se slovy Kristovými. Podíváme-li se však na tuto skutečnost, vidíme, že to není láska k bližnímu, ale přímo hazardování s osudy válečných obětí v našem státě.

Statisticky je dokázáno, jak rapidně ubývá válečných poškozenců důchodců. Válečných invalidů důchodců bylo r. 1923 155.588, koncem r. 1927 pouze 112.210. Ten rozdíl neznamená, že by tolik válečných invalidů-důchodců zemřelo, zvláště když ministr sociální péče tvrdí, že umírá jich pouze 4%, ale ukazuje, že 43.378 válečných invalidů vyloučeno bylo z nároku na důchod. U všech těch nerozhodovala potřebnost nebo neschopnost k práci, pro dnešní režim a ministra sociální péče jsou tyto věci vedlejší. dnešní režim šetří důsledně na obětech války, z mrzáků jsou na papíře děláni lidé zdraví proto, aby zbylo hodně na politiku dobytčí. Člověk neznamená u dnešního režimu naprosto nic, dobytek je pro dnešní režim materiál velmi cenný, jak to také zdůrazněno bylo v časopise "Venkov". Válečných vdov-důchodkyň bylo r. 1923 121.215, koncem r. 1927 je jich pouze 91.353, jeví se tudíž úbytek válečných vdov-důchodkyň o 29.862. Je z toho patrno, jaká je dnešní péče o válečné poškozence, když i počet vdov-důchodkyň rapidně u bývá.

Válečných poškozenců v našem státě přihlásilo se celkem 951.148. Z toho počtu byl přiznán důchod 654.698 poškozencům, koncem r. 1923 byl vyplácen důchod 588.280, koncem r. 1925 520.280, koncem r. 1927 již pouze 464.649 válečným poškozencům. Z uvedených čísel je patrno, jak rapidně ubývá důchodců válečných poškozenců od doby nastoupení této vlády.

Zvýšení položky ve státním rozpočtu na revisní prohlídky invalidů o 300.000 Kč svědčí nejlépe, jak dnešní režim zasahuje do péče o oběti války. Tvrdím, že takového systému nikdy nebylo a proto váleční poškozenci vzpomínají na doby dřívějších ministrů sociální péče, kteří snažili se řešit otázku péče o válečné poškozence jiným způsobem, hlavně ohleduplně, demokraticky a - podškrtávám - skutečně lidsky.

Nahlédnutím do státní uzávěrky zjistíme, že na válečných poškozencích bylo již r. 1926 z preliminovaného rozpočtu ušetřeno 13 mil. 261.410.73 Kč, tedy dnešní režim ihned po svém nastoupení ukázal, jak dovede šetřiti na obětech války.

Deputace organisace válečných poškozenců po dobu 11 měsíců domáhala se slyšení u dnešního ministra soc. péče. Teprve za dobu 11 měsíců přijal Msgr. Šrámek deputaci velké organisace válečných poškozenců. Po přijetí jednal s depu tací 20 minut. Tento postup ministra soc. péče byl ostře kritisován válečnými poškozenci, a docela oprávněně. Otázka válečných poškozenců v našem státě není vyřešena. Naopak, je prokázáno, že stojíme v péči o vál. poškozence téměř na místě posledním. Je proto třeba věnovati této otázce větší pozornost. Jde o složku sociálně nejslabší v našem státě a o poměrně velký počet válečných poškozenců. Ministr soc. péče věnoval tedy za svého úřadování tomuto velikému problému 20 minut přijetím deputace organisace vál. poškozenců. Na řadu přednesených oprávněných požadavků vál. poškozenců ministr soc. péče zůstal deputaci odpověď dlužen, na některé odpověděl nedostatečně a vyhýbavě. Tyto odpovědi byly předmětem vážných diskusí na schůzích válečných poškozenců a pan ministr nebyl za svoje vystoupení vůči deputaci pochválen.

Tuze rád bych přidal těžkým invalidům, povídal pan ministr deputaci invalidů. To povídal již po několikáté a před půldruhým rokem po prvé deputaci slepců, před 2 lety v parlamentě, když chtěl zeslabiti výtky našich poslanců na snahu jeho a vlády o odbourání důchodů méněprocentním invalidům. O tom přidávání invalidům monsignor jen mluví, nepřechází však k činům. Bylo přidáno kongruou kněžím, nejbohatší kastě v národě, za nynější vlády odhlasován byl parlamentem zákon, jímž upravují se pense bývalým c. k. generálům o více než 100%, generálu, který velel na frontě u Zborova proti našim legionářům má podle tohoto parlamentem odhlasovaného zákona dostat se 54.000 Kč roční pense. Pro těžké invalidy však nemá tato vláda prostředků, pro oběti těchto generálů nedělá tato vláda nic - jen na nich šetří a ztrpčuje jim tak ten opravdu málozáviděníhodný zbytek života.

Nynější vláda ušetřila na obětech války na 80 mil. Kč, ale těžkým invalidům přece nepřidala - o tom se jen mluví. Ušetřenými penězi na našich válečných poškozencích plní si kapsy cukrovarníci, kapitalisté a všichni ti, kdož z republiky udělali si dojnou krávu. Strana lidová před volbami 15. listopadu 1925 vydala volební plakát, na němž znázorněno bylo klečící dítě, jak sepjatýma rukama prosí voliče, aby volil stranu lidovou, bude-li ji volit, že dostane větší kus chleba. Větší kus chleba nedostali však děti proletářů, děti válečných invalidů, váleční sirotci, ale větší kus chleba dostali kněžské děti, pro ty měl dost ministr soc. péče, tam se našla úhrada ihned. Pro péči obětí války, na nichž tolik bylo ušetřeno, nenašel ministr sociální péče úhradu. Těm dává jenom těšínská jablíčka o přidávání, dává však přidávat kněžím, generálům, cukrovarníkům a t. d. Na válečných poškozencích šetří.

Váleční poškozenci již po řadu let domáhají se, aby prodlouženy byly lhůty k přihláškám a umožněno tak těm váleč. poškozencům, kteří z různých důvodů nemohli si podati přihlášku o důchod do doby zákonem stanovené, aby mohli tak učiniti dodatečně. Ministr soc. péče sděloval, že prý dal propočítat, co by stálo, kdyby lhůta k přihláškám byla prodloužena, - a zhrozil prý se číslice, co by to stálo. Když se však od r. 1926 ušetřilo na obětech války na 80 milionů korun, bylo o tyto částky méně preliminováno ve státních rozpočtech. Tam se ovšem ministr soc. péče nezhrozil částky, kterou na obětech války ušetřil. To snese jeho široké svědomí, aby na obětech světové války šetřil, ale přidával c. k. generálům.

K jednotlivým položkám státního rozpočtu na válečné poškozence poukazuji, že příkladně na péči o invalidy amputované a to na orthopedické pomůcky je preliminována částka 9,250.000 Kč ve výdajích řádných, v mimořádných Kč 650.000 Kč. Není sice podstatně snížen rozpočet na tuto položku, ale třeba připomenouti, že tato položka naprosto nestačila ke krytí potřeb na orthopedické pomůcky, ba byli jsme svědky toho, že invalidé nemohli dostati orthopedické pomůcky i přes to, že tyto jim umožňují chůzi, pohyb, ba i práci. Položka na orthopedické pomůcky je naprosto nedostatečná a navrhuji její zvýšení o 4 mil. Kč. Připomínám, že váleční poškozenci byli nuceni vyvolati rozhodnutí nejvyššího správního soudu a tak přinutiti ministerstvo soc. péče, aby k amputovaným konalo svoji povinnost tím, že jim bude dodávati orthopedické pomůcky. Jde o nejtěžší naše invalidy, a zde musí úsporný systém stranou. Bylo by nedůstojné našeho státu, abychom byli svědky, že naši invalidé plouží se ulicemi o berlích nemohouce získat potřebných orthopedických pomůcek a prothes.

Na mimořádnou péči o válečné poškozence k udílení darů a hlavně půjček je v rozpočtu stanovena částka 3,350.000 Kč. Tato částka je naprosto nedostatečná. Z této položky má býti umožněno zabezpečovati válečné poškozence a to udílením půjček do živností a trafik a pod. Jde o hospodářské osamostatnění válečných poškozenců. Půjčky, které udílejí se z této položky, vrací poctivě váleční poškozenci státu zpět. O tom svědčí položky ve státním rozpočtu. V rozpočtu státních příjmů je preliminována částka za vrácené půjčky 2,860.000 Kč. Již z toho je patrno, že váleční poškozenci vrací státu všechny učiněné zápůjčky. Jde o velmi důležitou část naší státní péče - o válečné poškozence a proto je třeba, aby položka tato byla podstatně zvýšena. Proto navrhuji zvýšení její o 5 mil. Kč. Nedáváme tím vlastně nic darem válečným poškozencům.

Na poradní sbor při ministerstvu soc. péče preliminována je v rozpočtu částka 10.000 Kč. Částka je nedostatečná a bylo by třeba zvýšení. Připomínám však, že mám zaručené zprávy, že se poradní sbor neschází vůbec, není ani svoláván a doporučuji proto, aby pan ministr soc. péče poradní sbor svolal, aby tam o důležitých otázkách válečných poškozenců bylo jednáno a slyšeni zástupci organisace válečných poškozenců. Každoročně je preliminována částka 1 0.000 Kč na poradní sbor, ten se však neschází a položky se používá na účele jiné. Ve vysvětlivkách k tomuto rozpočtu je uvedeno, že položky této se používá na dobrozdání lékařská. To je naprosto nesprávné, poněvadž porady lékařské nebo přezkoumání spisu lékařem je věc administrativní a musí tedy býti hrazena z jiné položky.

Není pochyby o tom, že na vál. poškozencích má býti opětně ušetřeno, a to částka 24,847.176 Kč. O tuto částku je v rozpočtu preliminováno méně. Na rok 1928 bylo preliminováno méně o 25,430.954 Kč, tedy ušetřeno bylo již z těchto zmenšených preliminovaných rozpočtů r. 1926 13,261.410.73 Kč, r. 1927 11,569.000 Kč, není pochyby o tom, že na r. 1928 bude z preliminovaného rozpočtu opětně ušetřeno nejméně 10,000.000 Kč. A tak přicházíme k závratnému číslu úspor na obětech světové války v tomto státě od nástupu vlády k dnešní ca 85 milionů Kč. Zdá se to přímo neuvěřitelné, ale je to bohužel pravdivé. Nemohla býti reakčnost této vlády lépe osvětlena než právě mluvou čísel v jednotlivých státních rozpočtech. Vzhledem k těmto úsporám na obětech světové války navrhuji, aby položka titul 4 "Péče o válečné poškozence" ministerstva soc. péče byla zvýšena o 50 milionů Kč, a to na zákonné požitky váleč. poškozenců a drahotní přídavky. Vláda nebude dávati vlastně nic nového, poněvadž těch 50 mil. korun je ušetřeno ve dvou letech a o ně do rozpočtu na r. 1928 a 1929 dáno méně. Dále navrhuji, aby zbytek ušetřené sumy na obětech světové války v částce více než 30 milionů Kč byl do rozpočtu preliminován v témže titulu B věcných výdajů, a to na drahotní přídavky válečných poškozenců. Drahotní přídavky válečných poškozenců jsou směšně nízké, neuvěřitelně nízké. Tak příkladně sirotek po padlém vojínu má nárok na 50 hal. drahotního přídavku denně, vál. vdova asi 70 hal. denně, 20% invalida také 50 hal. denně.

Drahota rapidně stoupá. Je proto v zájmu spravedlnosti a lidskosti, aby drahotní přídavky vál. poškozenců byly upraveny.

Celý rozpočet ministerstva soc. péče je nižší o ca 30 mil. Kč oproti roku loňskému. Aktivita - podtrhuji, že zdánlivá - činí 35 mil. korun, celá aktivita je tedy výhradní úspora na lidech sociálně slabých a v tomto případě z valné části na válečných poškozencích.

Tak, jak jsem naznačil, postupuje dnešní vládní režim proti obětem války, jinak však postupuje se v péči o dobytek v našem státě. Ministerstvo zemědělství má svůj rozpočet o plných 30 mil. Kč zvýšen. Co dnešní vláda ušetří na lidech, dává dobytku. Dělá se tu politika dobytkářská, dobytek je naší vládě podle směrodatných čísel mimo plných měšců a bezedných kapes nejmilejší. Na subvence věnuje ministerstvo zemědělství 82 mil. Kč, pojišťovně pro dobytek 6.8 mil. Kč, 22 mil. Kč na chov koní. Celkový rozpočet ministerstva zemědělství činí více než 245 mil. Kč a to všechno spotřebuje náš dobytek a několik velkostatkářů; drobný zemědělec neviděl a neuvidí nikdy ani haléře, byť i byl postižen tím největším neštěstím.

Varujeme vládu a odpovědné činitele před prováděním podobné politiky. Dožadujeme se oprávněně, aby prováděna byla politika lidská a hlavně aby pomoženo bylo obětem světové války. K provádění řádné péče o válečné poškozence je třeba finančních prostředků a proto doporučuji tyto požadavky vál. poškozenců. 1. Zvýšení položky na mimořádnou sociální péči o vál. poškozence o 5 mil. Kč. 2. Zvýšení položky na zákonité požitky váleč. poškozenců o 50 mil. Kč. 3. Zvýšení položky na zákonité požitky válečných poškozenců - drahotní přídavky a úprava těchto v dnešní drahotě o 30 milionů Kč. 4. Položka 10.000 Kč na poradní sbor budiž použita jen k účelům poradního sboru a tento budiž v nejbližší době svolán. Položka tato nesmí býti použita k jinému účelu, než původně bylo stanoveno.

Svoje návrhy na zvýšení rozpočtu péče o válečné poškozence odůvodňuji tím, co jsem již uvedl. Tyto částky ušetřeny byly na vál. poškozencích v letech 1926 až 1929. Použijte těchto nemístných úspor k zdokonalení péče o válečné poškozence v našem státě, abychom tak vyhověli spravedlnosti, ale také abychom se alespoň z části přiblížili k péči o vál. poškozence ve státech ostatních.

Tolik k válečným poškozencům. Ale já jsem řekl, že stručně chci odpověděti i pánům zpravodajům ve věci soc. pojištění, kteří předevčírem dokazovali že dělníci uvítají změnu zákona o soc. pojištění. Poněvadž páni zpravodajové tvrdili toto v doslovu, nebylo možno jim již odpověděti a je nutno jejich tvrzením se zabývati. Stručně bych chtěl říci, že pánové klamou veřejnost, když tvrdí, že dělníci uvítají změnu tohoto zákona. Dokladem toho jest toto: Podle dosud platného zákona dostala tuberkulosní pojištěnka na nemocenské podpoře za 52 týdny při měsíčním platu přes 150 Kč celkovou částku 3858.40 Kč kromě lékaře a léků. Měla-li měsíční plat menší než 150 Kč, dostala za tutéž dobu 2912 Kč. Novelisace nynější, která zde byla včera schválena, tyto peněžité dávky "zlepšuje" tak, že tuberkulosní pojištěnka bude dostávati vzhledem k hodnotě naturálních požitků od 1. ledna 1929, nabude-li ovšem zákon účinnosti, v případě prvém místo 3858.40 Kč pouze 1820 Kč, tudíž dostane za rok méně o 2038.40 Kč. V případě druhém dostane místo dosavadních 2912 Kč rovněž 1820, tudíž méně o 1092 Kč.

Jestliže pánové přes to z nevědomosti včera tvrdili, že dělníci uvítají změnu včera odhlasovanou, musím je politovati, a jestliže tvrdili tuto skutečnost vědomě, jest nutno litovati že se toho dopustili právě pp. zpravodajové.

Mohl bych uvésti ještě jiné doklady, ale to si jistě vyřídíme mimo tuto sněmovnu. Chtěl bych se vrátiti k té XI. třídě. Pánové včera přešli můj apel, aby zejména pan zpravodaj výboru soc.-politického posl. Malík pověděl, proč se pánové dali zlákati na podnět průmyslníků a vypustili z původního usnesení soc.-politického výboru ustanovení o zavedení XI. třídy. Pan posl. Malík prostě vykládal návrh kol. dr Wintra a jak ve známé noční schůzi došlo k odhlasování XI. třídy, nepověděl však, proč ji vypustili. Chci konstatovati, že pánové se dopustili - zejména ti, kteří tvoří majoritu - toho činu nejen proto, že organisace průmyslníků nechtěla připustiti zavedení XI. třídy, nýbrž i proto, že neuvážili věcné důvody, které byly ve výboru sneseny pro její zavedení, že se totiž změnily mzdy proti r. 1924. Ostatně kol. dr Winter o té věci mluvil jak ve výboru, tak ve sněmovně. Chtěl bych jen opraviti tvrzení p. zpravodaje, a konstatovati, že dnes dávno neodpovídá skutečnosti, když je dělník nejlépe kvalifikovaný na střední mzdu 36 Kč pojištěn pouze v X. třídě. To snad bylo přiměřené r. 1924, ale do r. 1928, každý připustí, že se mzdy podstatně zlepšily. Je to pochopitelné, vždyť také drahotní poměry se změnily. Upozorňuji, že je zjištěno v Ústřední soc. pojišťovně, že bude poškozeno zrušením XI. třídy 255 tisíc dělníků v republice. Ti, kteří by byli přihlášeni a zařazeni do XI. třídy s průměrným výdělkem 39 Kč, po usnesení sněmovny, resp. na nátlak průmyslníků, budou pojištěni nyní na 36 Kč a, jak jsem včera v poznámce řekl, pánové tím poškodí nemocného dělníka, dobře kvalifikovaného - ročně o 730 Kč.

Pánové, musím konstatovati, že není tomu tak jen u dělníků takového druhu, jako jsou typografové a montéři, ale i u stavebních dělníků, dávno není pravda, že v Praze mají pouze průměrný výdělek 36 Kč. Ve stavebních odborech, jak je dokázáno, dnes dělník má průměrně, vyjma pomocných sil, 40 Kč denního výdělku. Je-li pojištěn pouze na 36 Kč, je poškozen, je podpojištěn. A přece tendencí zákona musí býti, aby každý pojištěnec byl pojištěn na skutečný výdělek, zejména když nejde o nějaké abnormální období časové, které by mělo vliv na přesun mzdy. Proto usnesení výboru o zavedení XI. třídy bylo nejenom korekturou platného zákona, nýbrž do jisté míry se přibližovalo tomu, aby odstranilo veliký rozpor, který dnes mezi předpisy a skutečnými mzdovými poměry v nemocenském pojištění je.

Podívejme se, jak to vypadá při úrazu. Při poříčské katastrofě utrpěli dělníci těžké úrazy - byli to samí chudáci - a budou bráti nemocenskou podporu 52 týdny, plnou zákonnou dobu. Jak ti lidé k tomu přijdou - a hlavně ovšem těžce zranění - aby byli ročně poškozeni o 730 Kč, poněvadž si průmyslníci vzpomněli - a nynější většina to akceptovala - XI. třídu nezavésti?

Máme úrazů příliš mnoho. Nepotřebuji ani mluviti o dělnících nemocných tuberkulosou a jinými dlouhodobými chorobami. Chci jen ukázati, jaká křivda se děje, zejména stavebnímu dělnictvu - když nemám ani na mysli typografy, montéry - tím, že XI. třída zavedena nebyla. Ale nejsmutnější je to, co teprve nastane. Vím, jak se věci měly. Byl jsem při rozhovoru, když naléhal dr Hodač na dr Kramáře a nechtěl ho pustiti z rukou, aby dr Kramář dal souhlas ke zrušení XI. třídy. Řekl výslovně: Zrušíte-li XI. třídu jsme ochotni. dáti souhlas, aby bylo zavedeno pojištění osob přestárlých. A tu jsem u kapitoly nejsmutnější, že dnes již, po 28. říjnu, jdete do voleb a jste tak odvážní, že říkáte, že osnova zákona o sociálním pojištění dělníkům prospěla! Průmyslníci projevili ochotu a odborná komise Ústřední sociální pojišťovny doporučuje vám zavedení sociálního pojištění přestárlých, ale vy jste tak neslušní a necitelní, že jste neakceptovali návrh průmyslníků, kteří by byli jistě přistoupili na zavedení pojištění přestárlých, přes to, že věděli, že to bude něco stát, neakceptovali jste tento návrh, ani když jste jej měli podložený dobrozdáním Ústřední sociální pojišťovny, ačkoliv stále slibujete pojištění přestárlým. Náměstek pana min. předsedy Šrámek odpověděl 1. února 1928 na interpelaci kol. Tučného, že osnova je v meziministerském řízení, ale dnes po 9 měsících vidíme, že není na osnovu sáhnuto a že vláda nemá úmysl vůbec opatření pro přestárlé provésti.

Zde šlo o pojištění, které navrhla Ústřední sociální pojišťovna, se kterým souhlasili i průmyslníci, a proto kaceřuji, že toto opatření nebylo do sociálního pojištění pojato, že jste je ignorovali a chodíte okolo, aniž byste se styděli. Kéž by si to starci a stařenky 2. prosince uvědomili, jaký zločin jste na nich spáchali. Odsuzuji toto zanedbáváni starých lidí proto, poněvadž jsou to lidé zejména z venkova. Strana republikánská, která tak ráda mluvívá, že pracuje pro dobro venkova, že venkov jest jedna rodina, se nezastydí a neužije svého velikého vlivu a mocenského postavení ve vládě, aby těm chudákům, těm starým sedřeným ženám a dělníkům umožnila sociální zabezpečení ve stáří.

Tvrdil-li pan zpravodaj, že dělníci uvítají zhoršení zákona o sociálním pojištění jako nějaký dar, tvrdím já pravý opak. Konstatoval jsem na některých číslicích, jak budou nemocní dělníci poškozeni v důsledku zrušení XI. třídy a znehodnocení naturálních požitků. Nezavedete-li opatření pro přestárlé, je to zločin, který budeme přibíjeti na pranýř nejen ve volebním období, ale budeme se snažiti stále, aby byl charakterisován tento režim jako nelidský a nestátní, poněvadž stát má míti zájem, aby i lidem v práci zestárlým, kteří nemají býti z čeho živi, umožněna byla existence, důstojná člověka. (Potlesk poslanců čsl. soc. dem. strany dělnické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemník Nebuška (čte):

Návrhy posl. Kopasze a soudr.:

1. Navrhuji, aby posl. sněmovna přešla k pořadu přes druhý bod, t. j. přes zprávu výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností o usnesení senátu k vládnímu návrhu zákona, kterým se zrušují úlevy stanovené z důvodu války pro nastoupení a provozování živností.

2. K §u 1 budiž připojen nový odstavec:

"(3) Tyto úlevy zůstávají však nadále v platnosti, jde-li o válečné poškozence, o invalidní vojíny po světové válce a jejich pozůstalé, jakož i o invalidy práce a jejich pozůstalé."

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu panu zpravodaji posl. Náprstkovi.

Zpravodaj posl. Náprstek: Slavná sněmovno! Pan posl. Kopasz zde prohlásil, že projednávanou osnovou berou se výhody těm nejslabším a že tvrzení moje, ve kterém jsem prokázal, že se zmíněných výhod nepoužívá, jest klamáním veřejnosti. Poukazuji na to, že živnostenský řád rozděluje živnosti ve dvě kategorie: na živnosti svobodné a na živnosti vázané průkazem způsobilosti. Zmíněné výhody platily pouze pro jednu kategorii, totiž pro kategorii živností, které vázány jsou na průkaz způsobilosti. Ale pan kol. Kopasz současně ve své řeči potvrdil toto moje tvrzení, že se zmíněných úlev nepoužívá, neboť podle jeho tvrzení za jeden rok bylo vyřízeno pouze 6 případů u ministerstva obchodu. Tento počet nejlépe ukazuje, že ti, kterých se to týkalo, těchto výhod skutečně nepoužívají. A je to zcela přirozeno, neboť podle právě přednesené řeči p. posl. Johanise ministerstvo soc. péče vypočetlo, že z celkového počtu válečných invalidů umírá ročně 4%. Máme odstup 10ti let od ukončení světové války, to znamená, že podle této statistiky ubylo nejméně již 40% válečných invalidů a pakli v uplynulých letech se průměrně vyřizovalo 6 žádostí, je přirozeno, že v příštích letech by těchto žádostí ještě více ubývalo, že bychom tak přišli ke stavu, kde skutečně těchto zákonných ustanovení by se již nepoužívalo, ale na druhé straně by se jich po případě zneužívalo, a to proto, poněvadž často na tyto výhody by se odvolávali lidé, kteří skutečně hospodářsky byli tak silni, že jich nepotřebovali. Z toho důvodu nemohu doporučiti slavné posl. sněmovně podané pozměňovací návrhy, jak pozměňovací návrh č. 1, který žádá, aby se přes osnovu přešlo k pořadu, tak návrh č. 2, který je návrhem doplňovacím a praví, že úlevy ty zůstávají nadále v platnosti, jde-li o válečné poškozence, o invalidní vojíny po světové válce a jejich pozůstalé, jakož i o invalidy práce a jejich pozůstalé. Doporučuji slavné posl. sněmovně, aby osnovu přijala tak, jak ji doporučil výbor pro záležitosti živností, průmyslu a obchodu, a doporučuji také, aby v druhém čtení byly přijaty obě resoluce, připojené ke zprávě výboru.(Souhlas.)

Předseda (zvoní): Měli bychom přikročiti ke hlasování. Nebude-li námitek, odsuneme hlasování na dobu pozdější.(Námitek nebylo.)

Námitek není.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Zpráva výboru zemědělského o vládním návrhu (tisk 1604) zákona o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy (tisk 1864).

Zpravodajem jest p. posl. dr Zadina. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP