Pátek 9. listopadu 1928

Zpravodaj posl. dr. Slávik: Slávna snemovňa! Usnesenie senátu k vládnemu návrhu zákona o úprave niektorých organizačných otázok v obore súdnictva, ako i všetky tri rezolúcie senátu, k tomuto usneseniu pripojené, ústavne-právny výbor odporúča sl. snemovni bezo zmeny schváliť v celom rozsahu, a to z dôvodov unifikačných, lebo na celom území Československej republiky označovanie súdov, štátnych zastupitelství a úradných titulov pre sudcov a súdnych úradníkov bude jednotné.

Na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi odpadne pomenovanie "sedrie" alebo "súdnej stolice" a miesto toho nastúpi nomenklatúra: "krajský súd", miesto "súdnej tabule" bude pomenovanie: "vrchný súd"

Štátné zastupiteľstvá budú označené takto: "štátné zastupiteľstvo", "vrchné štátné zastupiteľstvo" a "generálna prokuratúra".

Sudcovia a úradníci budú titulovaní podľa stupnice funkčného služného tak, ako to uvádza usnesenie senátu.

A to podľa §u 4 pre sudcu, ustanoveného na služobnom sudcovskom mieste druhej skupiny (§ 36, odst. 1. platového zákona), tedy vo skupine, kde niet zvláštnej práce a úkolov, pridelených tomu patričnému sudcovi, stanoví sa úradný titul: "sudca".

Pre sudcu prvej skupiny, ktorý má zvláštné funkcie, stanovené zákonom, bude titul "okresný sudca". Ak je ten okresný sudca súčasne prednostom okresného súdu, titul jeho bude "okresný sudca a prednosta okresného súdu".

Pre sudcu prvej skupiny so zvláštnym povolaním v VI. stupnici funkčního služného stanoví sa úradný titul "súdny radca". Ak je súdny radca súčasne prednostom patričného okresného súdu, titul jeho bude "súdny radca a prednosta okresného súdu".

Sudca, ktorý je ustanovený na systemizovanom mieste sborového súdu prvej stolice, má úradný titul "prezident" a jeho námestník "viceprezident".

Pre sudcov prvej skupiny, ustanovených na služobných sudcovských miestach systemizovaných u sborového súdu II. stolice v V. stupnici funkčního služného, stanovený je úradný titul "vrchný súdny radca". Ak je ten sudca zároveň predsedom sborového súdu II. stolice, má úradný titul "prezident vrchného súdu" a jeho námestník bude "viceprezident vrchného súdu".

Pre sudcu ustanoveného na služobnom sudcovskom mieste systemizovanom u najvyššieho súdu, stanoví sa úradný titul "radca najvyššieho súdu". Sudca, ktorý je ustanovený za predsedu senátu najvyššieho súdu, bude mať titul "senátny prezident najvyššieho súdu". Sudca ustanovený na služobnom mieste systemizovanom k riadeniu správy najvyššieho súdu bude mať titul "prvý prezident najvyššieho súdu". Jeho námestník bude mať titul "druhý prezident najvyššieho súdu".

Vedúcim silám sekretariátu najvyššieho súdu, ustanoveným na služobných miestach systemizovaných v V. stupnici funkčného služného prislúcha úradný titul "vrchný sekretár najvyššieho súdu". Ostatné sily sekretariátu najvyššieho súdu, ustanovené na služobných miestach systemizovaných v VII. stupnici funkčného služného majú úradný titul "sekretár najvyššieho súdu".

Vedúcim pomocným silám, ustanoveným u sborových súdov druhej stolice na služobných miestach systemizovaných v VII. stupnici funkčného služného prislúcha úradný titul "sekretár vrchného súdu". (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Konceptným úradníkom, ustanoveným na služobných miestach systemizovaných u štátnych zastupiteľstiev, vrchných štátnych zastupiteľstiev a u generálnej prokuratúry, u generálnej prokuratúry však len, ak ide o úradníkov ustanovených na služobných miestach systemizovaných v VI. stupnici funkčného služného, prislúcha úradný titul "štátny zástupca".

Štátnemu zástupcovi, ustanovenému na služobnom mieste systemizovanom pre prednostu vrchného štátneho zastupiteľstva, prislúcha úradný titul "vrchný prokurátor"; štátnemu zástupcovi, ustanovenému na služobnom mieste systemizovanom pre prednostu štátneho zastupiteľstva, úradný titul "prokurátor".

Ak je pre vrchného prokurátora ustanovený na služobnom mieste pre to systemizovanom jeho stály námestník, prislúcha tomuto úradný titul "námestník vrchného prokurátora".

Konceptnému úradníkovi, ktorý je ustanovený na služobnom mieste systemizovanom k riadeniu generálnej prokuratúry, prislúcha úradný titul "generálny prokurátor". Ostatní konceptní úradníci, ustanovení u generálnej prokuratúry na služobných miestach systemizovaných v III. stupnici funkčného služného, majú úradný titul "námestník generálneho prokurátora".

Tento návrh a usnesenie je čiste organizačným, formálnym a absolútne ničím netanguje obor pôsobnosti a hmotné zaistenie sudcov, štátnych zástupcov a úradníkov. V ústavne-právnom výbore následkom domnenia, že sa jedná i o hmotné postavenie a podporu sudcov, vznikla veľká debata, na ktorej sa všetky strany bez výnimky zúčastnily. Avšak keď sa strany presvedčily, že toto senátné usnesenie tisk 1856 absolútne nemá s tým nič spoločného, upustily od toho a prevedie sa obšírna debata o hmotnom postavení sudcov až pri prejednávání príslušného návrhu, ktorý je už v ústavne-právnom výbore.

Ústavne-právny výbor navrhuje posl. snemovni prijať toto usnesenie senátu i s rezolúciami v nezmenenej forme. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava je skončena, přistoupíme proto ke hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 16 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Ježto není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové.

Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Námitek není.

Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 16 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném panem zpravodajem a shodném s předchozím usnesením senátu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 4. odstavec pořadu.

Nyní přistoupíme k odloženému hlasování o třech osnovách dříve projednaných, o nichž hlasování byla odložena.

Budeme hlasovati o 1. odstavci dnešního pořadu.

Ad 1. Hlasování o osnově zákona o vrácení daní podnikům průmyslovým (tisk 1862).

Zpravodajem jest p. posl. dr Černý.

Osnova zákona má 3 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Ježto byly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Chalupy a soudruhů, aby se přes osnovu přešlo k pořadu.

Nebude-li tento návrh přijat, hlasovali bychom o celé osnově v úpravě návrhu posl. Bradáče, Mlčocha, dr Dolanského, dr Budaye, dr Matouška, Stenzla, Hodiny, Hawelky a druhů.

V případě zamítnutí této úpravy hlasovali bychom konečně o osnově podle zprávy výborové.

Jsou snad nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Chalupy a soudr. na přechod k pořadu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s osnovou zákona, to jest s jejími 3 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí zákona, v úpravě návrhu posl. Bradáče, Mlčocha, dr Dolanského, dr Budaye, dr Matouška, Stenzla, Hodiny, Hawelky a druhů, jejíž přijetí doporučil pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Osnova zákona s jejími 3 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí jest přijata v úpravě tohoto návrhu.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 1. odst. pořadu.

Nyní budeme hlasovati o 2. odstavci pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o zrušení úlev stanovenýeh z důvodu války pro nastoupení a provozování živností (tisk 1838).

Zpravodajem jest p. posl. Náprstek.

Osnova zákona má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Ježto podány návrhy pozměňovací, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o návrhu posl. Kopasze a soudr. na přechod k pořadu.

Bude-li zamítnut, hlasovali bychom o celé osnově nejprve v úpravě eventuálního návrhu posl. Kopasze a soudr.

Byla-li by zamítnuta, hlasovali bychom o celé osnově ve znění doporučeném panem zpravodajem.

Jsou nějaké námitky proti navrženému pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo tedy souhlasí nejprve s formálním návrhem posl. Kopasze a soudr. na přechod k pořadu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou v úpravě eventuálního návrhu posl. Kopasze a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava je zamítnuta.

Kdo konečně souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 2 paragrafy, nadpisem zákona a úvodní formulí, ve znění doporučeném panem zpravodajem a shodném s předchozím usnesením senátu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala osnovu tuto ve čtení prvém ve znění zprávy výborové, shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení vykonáme ještě v této schůzi, bude-li osnově této přiznáno zkrácené projednávání podle §u 55 jedn. řádu.

Tím jest vyřízen 2. odst. dnešního pořadu.

Nyní budeme hlasovati o 3. odstavci pořadu.

Ad 3. Hlasovaní o osnově zákona o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy (tisk 1864).

Zpravodajem jest p. posl. dr Zadina.

Osnova zákona má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli.

Ježto není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové.

Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 2 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném panem zpravodajem, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém podle zprávy výborové.

Druhé čtení provedeme ještě v této schůzi, bude-li osnově této přiznáno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce pořadu, jímž jest:

5. Návrh, aby řízením zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednány byly osnovy zákonů:

a) o čepování alkoholických nápojů v den před volbami a v den volby (tisk 1681),

b) o pomocné praxi porodnické, jakož i o vzdělám a výcviku porodních asistentek (porodních pomocnic) (tisk 1699),

c) o povolení k vrácení daně z obratu nebo přepychové a daně přepravní vývozním podnikům průmyslovým (tisk 1862),

d) o zrušení úlev stanovených z důvodu války pro nastoupení a provozování živností (tisk 1838),

e) o zrušení zemědělsko-technické kanceláře zemědělské rady pro Čechy (tisk 1864),

f) o úpravě některých organisačních otázek v oboru soudnictví (tisk 1856).

Návrh na zkrácené projednávání těchto osnov činím z toho důvodu, aby se mohla zkrátiti 24hodinová lhůta, která normálně má uplynouti mezi prvním a druhým čtením, a aby nebylo nutno pro samotné druhé čtení konati ještě jednu zvláštní plenární schůzi.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby jmenovaným osnovám přiznáno bylo zkrácené jednání podle §u 55 jednacího řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Vykonáme tedy ihned druhá čtení uvedených osnov.

Ad 5a). Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění dosavadní ustanovení o zákazu čepovati, podávati a prodávati nápoje obsahující alkohol v den před volbou a v den volby do Národního shromáždění, do obcí, do zemských a okresních zastupitelstev (tisk 1681).

Zpravodaji jsou: za výbor pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest p. posl. Náprstek, za výbor ústavně-právní p. posl. Ostrý.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Náprstek: Nejsou.

Zpravodaj posl. Ostrý: Nejsou.

Předseda: Není tomu tak. Přistoupíme proto ke hlasování.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Ad 5 b). Druhé čtení osnovy zákona o pomocné praxi porodnické, jakož i o vzdělání a výcviku porodních asistentek (porodních pomocnic) (tisk 1699).

Zpravodajem výboru pro veř. zdravotnictví jest za p. posl. dr Rehák a pí. posl. Chlebounová, zpravodajem výboru soc.-politického p. posl. Fr. Matoušek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Chlebounová: Nejsou.

Zpravodaj posl. Fr. Matoušek: Není jich.

Předseda: Není tomu tak. Přistoupíme tedy ke hlasování.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Rozhodneme nyní o resolucích.

Žádám pp. zpravodaje, aby se o nich vyjádřili.

Zpravodaj posl. Chlebounová: Vyslovuji se pro resoluce výboru sociálně politického a resoluce senátem přijaté.

Zpravodaj posl. Fr. Matoušek: Jménem výboru soc.-politického doporučuji resoluce senátní a resoluce výboru soc.-politického a vyslovuji se proti ostatním.

Předseda: Kdo souhlasí se 3 resolucemi senátu a s 2 resolucemi výboru soc.-politického, otištěnými ve výborové zprávě tisk 1699, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tyto jsou přijaty.

Kdo dále souhlasí s resolučním návrhem posl. Weberové a druhů o povinném úrazovém pojištění pro porodní asistentky, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Blatné, Karpíškové a soudr. o stanovení sazeb pro službu porodních asistentek a pro poskytování eventuelního cestovného, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Karpíškové, Blatné a soudr. o utvoření porodnických obvodů, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Blatné, Karpíškové a soudr. o nemajetných žákyních na ústavech pro vzdělání porodních asistentek, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Weberové a druhů o podpůrném fondu pro nemajetné porodní asistentky, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Pechmanové a druhů o propagaci ústavního porodnictví a o porodnických ústavech lidových, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Karpíškové, Blatné a soudr. o nauce o péči o kojence, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s resolučním návrhem posl. Karpíškové, Blatné a soudr. o řádném ošetření rodiček a šestinedělek, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Ad 5 e). Druhé čtení osnovy zákona, kterým se povoluje vrácení daně z obratu nebo přepychové a daně přepravní vývozním podnikům výrobním (tisk 1862).

Zpravodajem výboru rozpočtového jest p. posl. dr Černý.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP