Středa 19. prosince 1928

Pán minister Hodža až podivne chytro zabúda, keď hovorí, že na zmeny okresných náčelníkov podané bolo 31 návrhov a z nich prijaté boly len dva, i to vraj len so súhlasom agrárnej strany. Dal som si na veci záležať a zistil som, že pravdou je, že okresní náčelníci na Slovensku zamenení boli na 32 okresných miestach, a je pravda, že v 22 prípadoch noví náčelníci ustanovení boli v intenciách slovenskej ľudovej strany a len v 10 prípadoch v intenciách strany agrárnej - a tie intencie ľudovej strany musel i pán minister Hodža pekne-rúče schváliť! Avšak ešte viac ako tieto viditeľné číslice znamená zmena, ktorá nedá sa číslicami vyjadriť: že úradníctvo oslobodené bolo totiž zpod agrárneho teroru a miesto toho umožnili sme zaviesť v úradoch atmosféru objektivity a spravodlivosti.

Veľactení pánovia! Keď už do diškuty zaťahujeme osobu krajinského prezidenta Drobného, ale i preto, že pán posl. Hrušovský tu na tomto mieste vo svojej reči dňa 23. októbra veľmi nevychovaným tónom zmienil sa o prezidentovi Slovenska, nech mi je dovolené slovenskú a českú verejnosť upozorniť, hlavne však "agrárnu demokraciu", sociálnu demokraciu, národnú demokraciu a všetky tie slávné demokracie, koľko ich je, a národných socialistov osobitne, že prezident Drobný je dnes v ťažkej situácii a vo veľmi chúlostivom položení. Zavádza novú politickú organizáciu, inštitúciu na Slovensku nikdy nebývalú, nepoznanú. I musí sa teda boriť s počiatočnými prekážkami a nesnádzami. Nech mu je však pripísané k dobru: je človekom práce, úradníckej horlivosti a ambície. Je mužom čistých rúk a bezúhonného charakteru. Je teda pravým reprezentantom charakteru i tej strany, ktorá ho na čelo Slovenska postaviť dala. Prezident Drobný je plný dobrej vôle a príkladného snaženia chcieť pomôcť Slovensku, pomáhať slovenskému národu. Do svojho nového úradu doniesol si najušľachtilejšie vlastnosti sudcovské; vyniká v objektívnosti, spravodlivosti a nestrannosti. (Výkřiky posl. Bečko.) Takýmto ovzduším naplniť hodlá i svoj úrad a celú administratívu Slovenska, na čele ktorej stojí. Je len uznania hodné, ako rýchle vžíva sa do administratívneho remesla! Zaslúži teda v hojnej miere, aby podporovaný bol vo svojích snahách. A to najmä od "agrárnej demokracie", ktorej reprezentant, minister Hodža, povedal, že krajinský prezident nie je ľudácky, ale "náš". Teda dobre, keď je náš, považujme si ho skutočne za svojho, za nášho, a tak sa k nemu i chovajme - a prv spomenuté demokracie nech neorganizujú v prostredí jeho sabotáž medzi úradníctvom, aby politická správa čím skôr sa skompromitovala a prezident s ňou! Úloha prvého prezidenta Slovenskej krajiny nie je závidenia hodná, to uznať musí i ten najpredpojatejší, a práve preto každý statočný Slovák mal by prácu prezidenta honorovať. Idem však ďalej a podotýkam, že prvému prezidentovi Slovenska uznanlivosťou podlžní sú i bratia Česi ako i Nemci a Maďari, nakoľko krajinský prezident vo svojom pokračovaní snaží sa byť prezidentom pre celé obyvateľstvo Slovenska.

Veľactení pánovia! Pán minister Hodža v Bratislave poukázal, že slov. ľudová strana urobila pokus postaviť si svojho politického dôverníka na významné miesto krajinskej správy. Áno, to naša strana urobila, avšak nie ako pokus! Keď Nemci po pražských ministerstvách môžu mať svojích politických dôverníkov, prečo by Slováci nemali svojho dôverníka na krajinskom úrade? Pán minister Hodža pod týmto dôverníkom bezpochyby myslel na radcu politickej správy p. dr Karla Méderlyho. Lenže pán minister nemal by zabúdať, že dr Méderly do svojho úradu nepri- šiel s politickou správou, ale hodne prv, po vstúpení našom do vlády. Ja želal by som si vrúcne, aby agrárna demokracia mala čím viac takých úradníkov, ako je dr Méderly! Radca Méderly je všeobecne známy ako znamenitý administratívny odborník, je vzorom dobrého, svedomitého, pracovitého, pedantného slovenského úradníka. Jeho úradná kvalifikácia bola vždy výborná. Méderly i pred svojou službou v ministerstve a na krajinskom úrade zastupoval veľmi významné funkcie, kde získal si len pochvalu. Že však teraz istá klika, ktorej Méderly stál v ceste, násilne využila jeho služobnú podriadenosť a odstránila ho, v tom pán minister Hodža môže mať pravdu. Ale treba vedieť, že nad prípadom Méderlyho naša slovenská ľudová strana ešte nijako neprešla na denný poriadok, ani tak chytro neprejde. (Tak je!) Méderly musí dostať zadosťučinenie, a to i s úrokmi. Méderly obvinený bol tým, že v súkromnom liste dotkol sa politických vecí. Je teda obeťou ukradnutého a prezradeného listu. Kto však pestuje špionáž, poľuje na tajomstvá súkromných listov, slovom operuje ukradnutými listami, aby tieto potom zneužil, s tým lepšie je sa nerozprávať! A nebudeme hovoriť ani my! My na tajomstvá súkromných listov nie sme zvedaví, naša strana takýmito nízkými a nečestnými prostriedky nepracuje. Preto i aféru Méderlyho listu s našej strany považujeme za skončenú.

Slávna snemovňa! Mal by som ešte niečo povedať s tohoto miesta, a to k úradníkom- Slovákom, k tým naším statočným, poctivým slovenským pracovníkom, všetkým, na celej čiare, každého druhu, ktorí celý rad rokov stáli pod neslýchaným terorom agrárnej a inej demokracie. K tým naším ľuďom chcel by som prehovoriť, ktorí padli šľachetnou obeťou svojho lepšieho presvedčenia. Boli nevinne šikanovaní, prenasledovaní, denuncovaní, preháňaní, ba i pozbavení svojho úradu - na nešťastie svoje a svojej rodiny. Mohli by sme povedať: Naším najväčším úspechom je, že zpod vleku a teroru agrárnej strany, agrárnej demokracie a iných demokracií oslobodili sme slovenské úradníctvo. Každý už musel pocítiť, že na Slovensku dnes dýcha sa voľnejšie. Avšak že pri tom všetkom nepodarilo sa nám vykonať za slovenské úradníctvo toľko, koľko od nás azda sa očakávalo, naší bratia Slováci musia vedieť, že mnohe naše najlepšie snahy rozbily a rozdrtily sa na príkrom centralizme. To však nijako neznamená, že by sme slovenské úradníctvo v budúcnosti vydali na pospas tomuto bezohľadnému centralizmu. Nie! Záujmov a práv úradníkov-Slovákov chceme sa zastať. My chceme byť ochrancami nášho úradníctva! Slovákovi-úradníkovi, ktorý pracuje pilne, plní svoje povinnosti statočne, ktorý snažive sa snaží, horlive horlí vo svojom povolaní, ani vlas na hlave nesmie sa pohnúť. Sme vládnou stranou a ostaneme vládnou stranou. Preto i budeme mať vždy toľko moci, aby vedeli sme vziať do ochrany a zastať sa poctivých slovenských úradníkov! Nedovolíme naše úradníctvo šikanovať. Nestrpíme, aby ničené boly úradnícke existencie. České úradníctvo prosím a upozorňujem, aby usilovalo sa s úradníkmi-Slovákmi žiť vo shode, aby nesháňalo sa po minulosti slovenského úradníctva, ako ani úradníci-Slováci nie sú zvedaví, ako chovalo sa české úradníctvo za režímu "k. u. k." (Souhlas ľudových poslanců slovenských.) Úradníkov- Slovákov nedovolíme uponižovať a do pozadia zatlačovať. Tým menej dopustíme však, aby pre slovenských úradníkov a zamestnancov agrárna demokracia arogovala si vystavovať legitimácie slovenskosti a spoľahlivosti!

Úradníci-Slováci nech sa tešia novému administratívnemu poriadku na Slovensku. Oni sami zaiste najlepšie musia cítiť, čo znamená pre nich krajinská správa v takom složení, v akom je. Avšak práve preto nech naší úradníci-Slováci i všemožne sa usilujú, aby svoje najlepšie sily a schopnosti dali do služieb tejto novej správy. Nech hľadia čo najlepšie uplatniť sa vo svojích úradoch. Úspech alebo neúspech krajinského sriadenia bude závisieť od práce úradníckeho aparátu. Slovenskí úradníci nech hľadia byť spoľahlivými spolupracovníkmi krajinského prezidenta. Nech spolu s nim vytvoria kolektívny celok, kde pracuje jeden za všetkých a všetci za jedného. Úradníci nech sú si vedomí, že pracujú v slovenských úradoch, teda v svojích vlastných úradoch, že pracujú pre Slovensko, čiže za svoju vlasť, za svoj národ a budujú takto i našu mladú republiku. A kto za národ a vlasť pracuje, ten pracuje najkrajšie! Pojedny kruhy prechovávajú obavy, či nové krajinské sriadenie sa dokáže. Odpovedáme: Krajinské sriadenie bude len také, za aké si ho vybudujeme. Keď však toto prízvukujeme, výslovne upozorňujeme úradníkov-Slovákov a Neslovákov, aby vo svojom účinkovaní neboli stranníkmi. Museli by sme totiž neúprosní byť v oči tým úradníkom, ktorí svoju úradnú moc zneužívali by na strannícke ciele. Keď nežiadame stranníckosť od úradníkov naších prívržencov, ba žiadame od ních bezpodmienečnú objektivitu proti každému občanovi, požadujeme to v tom povedomí, že zachovaním úplnej objektivity úradníci konať môžu najvzácnejšie služby za uskutočnenie programu slovenskej ľudovej strany!

Slávna snemovňa! Vo svojej reči dotknul som sa rozličných demokracií a medzi nimi i tak zv. agrárnej demokracie. Tento najnovší, čerstve pečený druh demokracie roznáša sa dnes totiž hore-dole republikou, bez toho, aby verejnosti vysvetlilo sa, čo vlastne pojem agrárnej demokracie znamená, čo je to za patent, čo je to za zázrak tá agrárna demokracia. Nejaké vysvetlenie bolo by tu na mieste i preto, keďže agrárna strana vypentlikovaná je všelijakými prívlastkami, ako ani jedna strana. Strana "agrárna", "roľnícka", "republikánska", "vonkovská" atď., to všetko sú pestré ozdoby, že pod nimi ztráca sa temer i sama strana.

Uznám, že ťažko je podať definíciu agrárnej demokracie, keďže nevedieť, či agrárna demokracia znamená a reprezentuje poválečných zbohatlíkov-veľkostatkárov, eukrobarónov, liehovarníkov, veľkokapitalistov, zbytkášov, a či pozemkovou reformou vyhnaných a chleba pozbavených bírešov; alebo či pod ňou majú sa rozumieť židovskí árendáši alebo maďarskí tisícjutráši, u ktorých zo záhadných dôvodov posiaľ nebola prevedená pozemková reforma. Ako tedy vidieť, ozaj ťažko je definovať agrárnu demokraciu, ako nie ľahko je definovať i každý pojem, ktorý vo väčšine skladá sa z najrôznorodejších a trochu i podivných živlov. Preto pozor na agrárnu demokraciu, a to tým väčší pozor, čím viac sa ona ponúka, ako tovar, ktorý odkázaný je len a len na hlučnú reklamnu! Slávne Národné shromaždenie! Po všetkom, čo som uviedol, po týchto malých rozpomienkach dospel by som k otázke: Čo teraz? Do akých dôsledkov pôjde slovenská ľudová strana, akou cestou bude sa uberať vo svojom ďalšom počínaní?

Predovšetkým musíme konštatovať, že podľa zdedeného práva máme nárok, aby boli sme účastníkmi moci. Nezávisí teda od milosti a blahosklonnosti nijakej strany, či máme prístup do vlády alebo nie! Áno, naše miesto je tam, kde sme dnes!

Upozorňujeme dôrazne: Keby niektoré koaličné strany ani po tomto nepochopily situáciu a nezmúdrely a aj napozatým chcely by znemožňovať úspešnú spoluprácu, slovenská ľudová strana nijako neuzatvára sa pred eventualitou iného složenia koalície... Sú strany, ktoré verejne hlásajú, že niet tej vlády, ktorú by nepodporovaly! Ubezpečujeme, my nie sme stranou takejto ražby, to nesrovnáva sa s mentalitou našej strany!

Áno, my máme prirodzené a neodškriepiteľné právo byť účastníkmi vlády, kde rozhoduje sa i nad osudom nášho drahého slovenského národa. My totiž požívame dôveru veľkej väčšiny národa slovenského, a táto všeobecná dôvera pred dvoma rokmi postavila nás na miesto, kde sme a kde chceme zostať! Jednako však za potrebné vidíme podotknúť s dôrazom čo najvážnejším, že akby sa tá, dnes tak mnoho spomínaná "nenažranosť" istých koalovaných strán nevedela nasýtiť a ovládať, táto bezodná nenasýtnosť prinútila by nás ísť do konzekvencií, hoci by tieto konzekvencie znamenaly i opozíciu. My nebojíme sa opozície! Boly sme cez roky na opozičnom chlebíčku - a žili sme!

Ale, veľactení pánovia, netrvalo by dlho a my dostali by sme sa znova k moci nám prináležajúcej a boli by sme nútený s nepriateľmi slovenského národa zúčtovať! Práve po tieto dni tak zhusta spomínaná "nenažranosť", ktorá i teraz narobila toľko zmätku, nie je frázou! Najlepšie cíti to naša strana na Slovensku! Tejto trúfalej a odvážnej nenasýtnosti musí byť opravdu koniec! (Posl. Mikulíček: Hlavně v Ružomberku to cítite!) V Čechách toho máte viac, ako my v Ružomberku!

Slávna snemovňa! Slovenská ľudová strana má presne koncipovaný program a z tohoto pevného programu nepopustí, nemôže popustiť ani litery. Najväčšia časť dnešných moderných štátov sú tak zv. složené štáty, ako je na pr. Švajciarsko, Nemecko, Anglicko, Americké spojené štáty, viac stredo- a juhoamerických republík, najnovšie i Soviety atď. V týchto moderných štátoch jednotlivé čiastky majú na suverenite istý podiel. Takáto konštrukcia štátov osvedčila sa lepšie ako prehnaná jednotvárnosť a mocibažný centralizmus. My výhody tejto modernej konštrukcie zabezpečiť chceme i našej Československej republike. Sme totiž pevne presvedčení, že takáto konštrukcia umožňuje väčšiu pružnosť, napomáha výdatne napiať energiu, umožňuje individuálne sa uplatniť a sám štát činí konsolidovanejším, zdravého vývinu schopnejším. A nám, prízvukujem, beží práve o to. Chceme silnú republiku, lebo len v silnej republike zabezpečená je budúcnosť slovenského národa. Pravému vlastencovi vítaný má byť každý prostriedok, ktorý prispieva k posilneniu nášho štátu. A sú to predovšetkým silné a spoľahlivé občianske strany, o plecia ktorých opierať sa môže každý štát, a v tomto prípade i naša Československá republika.

Vediac toto, veľmi sa divím, že dnes tak mnoho je tých, ktorí plesajú nad volebnými ztratami ľudovej strany. A sú to práve tí, ktorí nášmu oslabeniu tešiť by sa nijako nemali, ktorým by jednako len nemalo byť jedno, či pri voľbách zvíťazili komunisti, či Maďari, Nemci alebo slovenskí ľudáci. Dovolil by som si povedať, dámy a pánovia, že kto poctive smýšľa s Československou republikou, tomu malo by záležať na tom, aby slovenská ľudová strana bola čím silnejšia a mohutnejšia.

Orgán pána dr Dérera, "Robotnícke Noviny", nazvaly naše ztraty pri voľbách katastrofou ľudovej strany. To je veľký omyl! Ak je naša porážka katastrofou, je to katastrofa Československej republiky a nie slovenskej ľudovej strany. Jedným zo životných koreňov nášho štátu je i slovenská ľudová strana, tá strana, ktorá i posiaľ toľké obete doniesla za tento štát a také znamenité služby preukázala republike. Len skromne poukázal by som na poslednú Rothermereovskú kampaň. Pri tejto príležitosti, kým agrárna a iné demokracie, z ohľadu na svojích maďarských voličov, skrývali sa kdesi poza ploty, slovenská ľudová strana prvá ozvala sa mužne a spontánne proti akcii anglického lorda.

Veľactení pánovia! Pán dr Kramář vo svojej bratislavskej reči 25. novembra povedal, že nie historické zeme, ale Slovensko je ohrožené. A publikum pána Kramářa tento názor i schválilo. My Slováci teda musíme byť jednako len vzácné plemä, keď nás tak citlive oželievajú a tak ťažko zabúdajú, ale i všemožne pracujú, aby nás, ztratených, dostali zpät tí, ktorí nás ztratili. V týchto týždňoch vyšla vo Viedni objemná kniha od Ľudvika Steiera: "Ungarns Vergewaltigung. Oberungarn unter tschechischer Herrschaft." Autor vo svojom 1007stranovom diele dokazuje, že Slovensko vraj nijako nemôže ostať tam, kde je dnes. (Posl. dr Dérer: Citáty vašími!) To je omyl!

Netajím sa, že autor odvoláva sa tam i na našu stranu, ale že by našími citátmi dokazoval svoju pravdu, to je omyl! Ale ešte pred touto knižkou vyšla v Pešti iná kniha od Jozefa Kristóffyho: "Magyarország kalváriája", ktorý poukazuje, ako jednotlivé územia odtrhly sa od Uhorska, avšak medzi riadkami dáva súčastne i pokyny, ako tieto územia vydobyť zpät.

Tak pracuje sa vôkol nás všetkými možnými a nemožnými politickými prostriedkami, tajnou diplomáciou, spoločenskými stykmi maďarskej šľachty, tajným zbrojením proti nám Slovákom síce, ale vo skutočnosti proti Československej republike. Preto potrebné je skorigovať i názor pána dr Kramářa v tom smysle, že nielen Slovensko, ale aj celá Československá republika je ohrožená.

Slávny snem "Ak niekomu, tak našej ľudovej strane iste že úprimne záleží na československom štáte. My dokázali sme svoju lásku ku štátu i niečim takým, na čo nebola posiaľ schopná ani jedna strana. Tých 330.000 hlasov, ktoré sme dostali, sú vlastne ani nie hlasy, ale kus rýdzeho národného povedomia slovenského. Ak sú to však hlasy, sú to hlasy tých a len tých, zdôrazňujem, ktorí z lásky k Slovensku hlasovali na ľudovú stranu. (Tak je!) Teda nie za osobné a hmotné výhody, nie za odmeny a nie z vypočítavosti. A na tieto hlasy sme my ľudáci pyšní a hrdí! (Výborně!) Toto prebudené národné povedomie slovenské je výsledkom gigantickej práce nášho vodcu Andreja Hlinku a jeho spolupracovníkov. (Potlesk slovenských ľudových poslanců.) A toto národné cítenie slovenského ľudu, túto zlatozrnnú pšenicu slovenskú my, slovenská ľudová strana, dávame dnes Československej republike ako jubilejný dar. (Výborně! - Potlesk ľudových poslanců slovenských.) Avšak práve preto, súc si vedomí svojej obetavosti, svojho žertvovania, nemožno, aby nenadišly nás pocity sklamania a roztrpčenia, keď zkúšame, že za našu vernosť a oddanosť ku štátu a republike nám, slovenskej ľudovej strane, v koaličnom súručenstve nedostáva sa nijakej rovnocennej odmeny a protihodnoty.

Slávny snem! Slovenská ľudová strana je najsilnejšou, je vedúcou stranou na Slovensku. Nemusím to dokazovať. My reprezentujeme teda Slovensko a slovenský národ. My požívame dôveru slovenského ľudu. Mám poverenie, aby som sa za túto dôveru tu s tohoto miesta pred celou verejnosťou republiky slovenskému národu a naším voličom poďakoval. (Potlesk slovenských ľudových poslanců.) Slovenskí voličia neboli azda ešte nidky vystavení toľkému nebezpečnému pokušeniu, ako práve pri minulých voľbách. Ale nepodľahli a vytrvali! Nech im je to rečené ku cti a chvále. Naších voličov udržalo slovenské povedomie, prehlbené "láskou" k rodu a vlasti svojej a láskou k republike. A to ich udrží i napozatým.

Nás, slovenskú ľudovú stranu, možno voľbami oslabiť, nás možno azda rozdvojiť, nás možno nalomiť, nás možno naštrbiť, okliesniť, nás možno - hádam - okyptiť, nás možno, hádam, zdecimovať - ale nás nemožno vyhubiť a zničiť. (Potlesk ľudových poslanců slovenských.)

My, slovenská ľudová strana, sme dnes Národ Slovenský! A ako nad každým národom bdie všemohúca Prozreteľnosť a národny Genius, veríme, že i nad nami stráži táto Prozreteľnosť Božia, že nás chráni Genius slovenský, ten Genius, ktorý je večný a nesmrteľný, ktorého nezničia ani eony! (Potlesk ľudových poslanců slovenských.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Schäfer. Dávám mu slovo.

Posl. Schäfer (německy): Slavná sněmovno! Včera měla se konati politická rozprava o významu výsledku voleb dne 2. prosince. K takové rozpravě však vlastně vůbec nedošlo. Výsledkem voleb zabývali se výhradně řečníci oposičních stran, kdežto většinové strany zůstaly zticha. Na konci včerejší rozpravy prohlásili nám zástupci většinových stran, proč nemluvili řečníci z většiny. Předně proto, že se vládní většina staví úplně na stanovisko, které ohlásil náměstek pana předsedy vlády, že volby 2. prosince neměly politického významu. (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.) Za zmínku stojí však druhá věta, že se koaliční strany nezúčastnily proto včerejší rozpravy, poněvadž chtěly míti čas pro mnohem důležitější úkol sněmovny, pro pensijní pojištění soukromých zaměstnanců. Pravda! Reforma zákona o pensijním pojištění jest důležitým úkolem sněmovny, nikoli jen nyní v této chvíli, nýbrž byla jím již po léta, a kdybychom byli měli svědomité a plně odpovědné státníky, nebyli bychom přikročili k reformě pensijního pojištění teprve nyní. Naopak již dávno byla by učiněna přítrž tomuto nesnesitelnému stavu, že důchody, dávky pensijního pojištění nejsou v žádném poměru ke dnešním životním nákladům, k nynější hodnotě peněz. Když r. 1920 byly zavedeny drahotní přídavky k pensijnímu pojištění, řeklo se, že jest to čistě prozatímní opatření, jen prvý krok k tomu, aby důchody byly přizpůsobeny novým životním poměrům. Ale z provisoria stal se stav trvající několik let. Ponechali jste si neobyčejně dlouhou dobu, než jste pomyslili na změnu zákona o pensijním pojištění. Teprve v prosinci r. 1923 byla svolána komise pro přípravu návrhu zákona k pensijnímu pojištění soukromých zaměstnanců. Tato ministerská komise zřízená ministerstvem sociální péče potřebovala několik let, než došla k návrhu. Nejsou tím však vinni zástupci zaměstnanců, ani členové komise, kteří se zúčastnili této práce z organisací zaměstnanců, nýbrž více druhá část členů a především příčinu dlouhého projednávání návrhu na reformu pensijního pojištění dlužno hledati v tom, že pensijní pojištění a nemocenské pojištění mělo býti vyřízeno najednou. Zástupci zaměstnanců vyslovili se proti tomuto záměru. V této komisi jednalo se sice také o otázce nemocenského pojištění, ale při jednáních ukázaly se tak velké potíže, že oba tyto zákony nebylo možno spojiti v jeden. Když pak později vláda pojala do prvého svého návrhu junktim, že reforma má nabýti účinnosti, až bude uzákoněno nemocenské pojištění soukromých zaměstnanců, znamenalo to navrátiti se do doby, v níž se i v ministerské komisi děly pokusy, obě otázky navzájem spojiti. Konečně tohoto roku, a to 16. března, ministerská komise svou práci skončila. Všeobecně lze říci, že návrh zákona, jenž v ní byl usnesen, plní mnohá přání zaměstnanců. Od kompromisu, od vyrovnání, k němuž došlo mezi zástupci zaměstnavatelů a zástupci zaměstnanců, nelze žádati, aby splnil všechny požadavky a přání zaměstnanců. Ale lze-li od takového kompromisu vůbec očekávati, že vyhovuje potřebám a požadavkům zaměstnanců, pak se to stalo.

Co by měla však učiniti vláda, které by záleželo na tom, aby co nejrychleji splnila přání zaměstnanců vzhledem k takovémuto návrhu? Připomínám, že zaměstnanci žádali, aby nově vypracovaná ustanovení nabyla účinnosti se zpětnou platností od 1. ledna 1928, že však především trvali na tom, aby nový návrh zákona o pensijním pojištění byl hotov aspoň do konce října. Jinak však soudilo ministerstvo sociální péče. Postupovalo se týmiž způsoby, jako v mnoha jiných případech. Vypracovala se úplně nová předloha. Měsíc za měsícem utíkal, zaměstnanecké organisace mohly volati sebe hlasitěji, ministerstvo nepospíchalo, a když 13. července 1928, tedy po několika měsících od té doby, co byl předložen návrh ministerské komise, přišel vládní návrh do sněmovny, byl pro zaměstnance velikým zklamáním. Celá spousta důležitých zlepšení, jež obsahoval návrh poradní komise, byla vypuštěna, v celé řadě ustanovení byla vsunuta podstatná zhoršení a dokonce i v otázkách, které státu nemohly způsobiti naprosto žádné výdaje, dokonce v otázkách, kde odborníci byli toho mínění, že nejlepší řešení navrhla komise, vláda dala se jinou cestou. Vláda přišla tedy s návrhem, který naprosto nemohl zaměstnance uspokojiti. A když se konečně v září započaly porady sociálně-politického výboru, musilo býti především úkolem oposičních stran ukázati, jak zpátečnicky měl býti opět vybudován soc. politický zákon.

V bývalém Rakousku nashromáždili jsme dosti zkušeností a také jsme věděli, že pojem pojistné povinnosti musí býti jasně opsán, poněvadž jinak budou neustále vznikati spory a vznikati musejí, poněvadž jednotlivci, na něž se má vztahovati zákon o pensijním pojištění, budou si musiti teprve vždy své pojištění vybojovati pořadem práva. Ale již v názvu zákona, jejž projednáváme, máme změnu proti návrhu poradní komise, která může vésti ke všelijakým výkladům. V ministerské poradní komisi došlo k dohodě, že se zákon bude prostě nazývati pensijním pojištěním soukromých zaměstnanců. Vláda však přišla s návrhem pensijního pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách. Samozřejmě, stojí-li takovéto ustanovení v čele zákona, mnohý povinně pojištěný nebo člověk, který zaslouží, aby byl do zákona pojat, nadhodí si otázku, zda skutečně vykonává vyšší služby. Co musíme zařaditi pod pojem vyšší služby, to nám ve výboru, ačkoli jsme se po tom několikráte tázali, nebylo vysvětleno. Výbor však nedbal ani důležitých podnětů oposice, pokud jde o výpočet osob povinně pojištěných. Mluví-li se v čele zákona a pak ještě v dalších ustanoveních o vyšších službách, jest nutno, aby v oněch ustanoveních, která pojednávají o pojistné povinnosti, bylo vyjmenováno co nejvíce zaměstnaneckých skupin. To jsme chtěli a tím jsme jen vyhověli podnětům, které jsme dostávali z řad zaměstnanců. Připomínám jen, že na příklad organisace důlních zaměstnanců kladla důraz na to, aby byli do zákona zahrnuti strojníci u těžních strojů v dolech, poukazuji na to, že v jednom návrhu, který jsme podali v sociálně-politickém výboru, rovněž se připomíná, že zaměstnanci, kteří konají vysoce kvalifikované úkony, kteří zaujímají odpovědná místa, na jejichž jakosti, výkonnosti a pracovní síle konec konců často velmi mnoho pro závod závisí, mají býti zařazeni rovněž mezi osoby povinně pojištěné při pensijním pojištění. My zde prohlašujeme: "Dále mají býti zařazeni ti, kdo jsou pověřeni péčí o bezpečnost chodu závodních zařízení, jako dílovedoucí, stavbyvedoucí, strojníci, podmistři, čekatelé mistrů, dozorci, strojníci u těžních strojů atd." Ti všichni mají býti pojati mezi osoby povinně pojištěné.

Všechny tyto podněty narazily však na odpor většiny. Zůstalo při tom, aby okruh pojištěnců nebyl rozšiřován více, než by bylo nutno. Také podle tohoto zákona dojde zajisté v budoucnosti k nesčetným sporům, zda ten či onen podléhá pojistné povinnosti podle pensijního zákona. Musíme tedy odmítnouti ustanovení, podle něhož mohou býti pojati do pensijního pojištění jen takoví zaměstnanci, kteří vykonávají vyšší služby. Pokládáme to již proti dosavadnímu stavu za zhoršení. Přijetí tohoto ustanovení odporuje však také návrhu poradní komise, jejíž členové dodatečně ještě před tím varovali, aby takovéto nejasné ustanovení nebylo do zákona pojímáno.

Přicházíme-li k jiným paragrafům, k pojistným dávkám, k tomu, jak má býti prováděno pojištění, vidíme rovněž zhoršení proti návrhům ministerské komise. Marně jsme se snažili, abychom zjistili, proč se v jednotlivých třídách vypouští pojišťovací základna a proč zde nebylo prostě dbáno návrhu poradní komise. Nemohli jsme dále dosíci splnění oprávněného přání oněch zaměstnanců, kteří mají několik zaměstnavatelů a podléhají pojistné povinnosti, aby byli zařazeni do oné platové třídy, která odpovídá úhrnu všech služebních požitků. Máme mnoho zaměstnanců, na příklad cestujících na provisi, kteří nejsou zaměstnáni u jediného zaměstnavatele, a jest jen nutné a spravedlivé, aby byli pojištěni tak, jak to odpovídá jejich skutečným požitkům.

Krutý boj byl sveden v soc. politickém výboru o započtení příspěvkové doby při výkonu vojenské služby. Také zde bylo řešení, které jsme navrhli my, odmítnuto, také zde zůstává zákon zaměstnancům mnoho dlužen z toho, co očekávali. Návrhy ministerské komise byly jasné. Ztotožňovaly se s názory odpovědných činitelů v pensijním pojištění. Nelze tedy pochopiti, proč se prostě nedbalo tohoto návrhu, který zde nyní podáváme v plénu sněmovny. Nevysvětlitelné také zůstává, proč nebylo lze dosíci, aby v zákoně bylo jasně vysloveno, jakého procenta z příspěvků smí se vynaložiti na léčebnou péči, rovněž tak nelze vysvětliti, proč bylo zamítnuto ustanovení, že se určité procento vynakládá na provedení pojištění pro případ nezaměstnanosti. Tím spíše to nelze vysvětliti, když se ve zprávě výborové, kterou předložil referent, praví: "Výbor má za to, že pro praktické provádění této agendy stačí nositelům pensijního pojištění plně, jsou-li v pojistném plánu početně respektované kvoty, to jest 1 1/2% o předpisu pojistného na léčebnou péči a  1/2% na podpory v nezaměstnanosti, uvedeny v této zprávě." Proč však byly zamítnuty návrhy poradní komise, připouští-li se ve zprávě, že se s takovým výdajem předem musí počítati, to nechápeme.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP