Čtvrtek 20. prosince 1928

Posl. Burian (pokračuje): Podle našeho názoru nejde zde o žádný postup, o žádný čin proti fašistovi Tukovi, nýbrž jde zde o něco úplně jiného. Tuka je určitý nacionalista, Tuka není srozuměn, o Tukovi je snad názor a je to docela dobře možno, že Tuka v tomto směru pracuje a působí, je názor, že Tuka chce snad něco podniknouti proti kapitalistické Československé republice, proti kapitalistickému Československému státu. (Výkřiky posl. Tomáška.) A my zde pouze zjišťujeme, že tohoto kapitalistického státu (Výkřiky posl. Zeminové.) nezastaly se proti Tukovi vládní strany, vládní strany proti němu nepostupovaly, vládní strany proti němu nijak nejednaly. (Výkřiky poslanců stran socialistických.) Jakmile s hlediska nacionalistického, třeba maďarského, jeví se zde se strany Tukovy určitý postup směřující proti kapitalistickému státu Československému... (Výkřiky posl. Zeminové a Srby.) Vždyť na to můžete býti hrdi, pánové, že to děláte, nač se rozčilujete, já jen konstatuji, nač jste hrdí, že vládní strany nezastaly se tohoto kapitalistického státu (Potlesk poslanců strany komunistické.) proti Tukovi, nýbrž že socialistické strany tohoto kapitalistického státu se zastaly. Vy jste na to hrdí, tak se nic nerozčilujte, když já tuto skutečnost zjišťuji! (Výkřiky posl. Zeminové.) Tak my se díváme na tento imunitní případ Tukův. (Potlesk poslanců strany komunistické. - Výkřiky posl. Zeminové.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji p. posl. inž. Hrdinovi.

Zpravodaj posl. inž. Hrdina: Slavná sněmovno! K vývodům p. posl. Buriana chci poznamenati, že my se zásadně... (Výkřiky posl. Remeše, Mikulíčka a Tomáška.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. inž. Hrdina (pokračuje):... nestavíme proti tomu, aby praxe v imunitním výboru byla upravena tak, aby (Hluk. - Místopředseda inž. Dostálek zvoní.) imunitní výbor nebyl obtěžován věcmi, o kterých jest jasně prokázáno, že pro ten případ poslanec nemůže býti vydán.

Tato věc není v naší moci, nýbrž v moci úřadů, a tudíž je povinností úřadů, aby takové věci do výboru imunitního nepřicházely. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Pokud se týče případu tisk 1598, chci poznamenati, že je nám těžko rozhodovati, zdali pan posl. Hruška udělal něco nedovoleného či ne. Naší věcí jest, abychom zkoumali, zdali překročil meze své imunity. Z tohoto důvodu trvám na tom, aby p. posl. Hruška byl vydán. (Souhlas.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Pan posl. Burian navrhl vrácení této předlohy výboru imunitnímu.

Dám o tomto návrhu hlasovati.

Prosím pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem posl. Buriana, aby předloha tato vrácena byla výboru imunitnímu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh jest zamítnut.

Budeme nyní hlasovati o návrhu pana zpravodaje, který navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Hrušky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Hrušky.

Tím je vyřízen 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k dalšímu, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okres. súdu v Liberci, ktorou žiadá posl. Windirscha vydať k trest. stíhaniu (tisk 1632).

Zpravodajem za p. posl. dr Ravasze je p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Okr. soud v Liberci žádá za vydání posl. Windirsche k trest. stíhání pro přestupek urážky na cti podle §§ 491 a 496 tr. z. Poukazuje na tištěnou zprávu tisk 1632, navrhuji jménem imunitního výboru, aby posl. Windirsch pro přestupek urážky na cti podle §§ 491 a 496 k trest. stíhání byl vydán.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahajuji proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby lhůta řečnická stanovena byla 15 minutami. (Námitek nebylo.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata.

Ke slovu je přihlášen pan posl. Windirsch. Uděluji mu je.

Posl. Windirsch (německy): Slavná sněmovno! Ve věci tohoto vydání dovolil bych si jsem dne 20. října 1927 učinil předmětem dotazu panu ministrovi nár. obrany.

Dotaz zní takto:

"Dne 19. října t. r. jel jsem vlakem od Turnova, přijíždějícím do Liberce v 18.43 hodin. Mezi cestujícími v oddělení II. třídy seděl také u otevřeného okna důstojník v plášti, s čapkou na hlavě. Již při jízdě tunelem před stanicí Sychrovem vnikl otevřeným oknem do oddělení kouř a mimo to tam citelně studeně táhlo. Když jsme vyjeli ze stanice Sychrov, zavřel jsem otevřené okno. Důstojníka to rozčililo a nazval zavření okna "drzostí". Okno opět také otevřel, čemuž jsem ovšem nemohl zabrániti. Když průvodčí vlaku přišel, žádal jsem ho, aby mi zjistil jméno důstojníkovo. Zároveň jsem podal důstojníkovi svůj lístek, neuváděje, že jsem poslanec. S počátku se zdálo, že se důstojník chtěl legitimovati, než legitimaci opět schoval a podržel i můj lístek. Před stanicí Liberec žádal jsem ho ještě jednou, aby mi řekl své jméno. Na to mi řekl, abych přišel ráno (20. října 1927) v 11 hodin na posádkové velitelství do kasáren v Liberci a tam že zvím jeho jméno. Když jsme přijeli do Liberce, snažil jsem se zakročením železničního úředníka ještě jednou zvěděti jeho jméno. Ani to se nepodařilo. Při východu z nádraží nebyl, bohužel, strážník přítomen, jinak byl bych použil jeho pomoci, aby se mi důstojník musil legitimovati. Když jsem vyšel z nádraží, viděl jsem, že důstojník šel k vozu elektrické dráhy. Šel jsem za ním. Když to důstojník zpozoroval, vstoupil do automobilu. Poněvadž mi záleželo na tom, abych za všech okolností zvěděl jméno důstojníkovo, jel jsem v jiném automobilu za důstojníkem. Automobil jel ke hlavním kasárnům v Liberci. Tam na přání důstojníka, kterého jsem pronásledoval, musil se dostaviti službu konající důstojník, který však důstojníkovi, kterého jsem pronásledoval, nestačil, nýbrž měl přijíti posádkový velitel. Velitel nepovažoval asi věc za tak velice důležitou a nepřišel. Na konec se důstojník, který mne urazil, po dlouhém čekání legitimoval. Byl to štábní kapitán František Hájek z Růžomberoka, jehož legitimace má čís. 64850.

Táži se, zda se důstojníci, dopustí-li se urážky, smějí schovati za anonymitu, vždyť důstojníkům musí přece také býti uloženo za povinnost, že v takovém případě, jak jsem jej vylíčil, musí oznámiti své jméno. Není přece možno, aby někdo byl důstojníkem uražen a pak se musil zavěsiti urážeči na paty, aby zjistil jeho jméno. Co by se bylo jinak stalo, kdybych jako civilista nebyl měl na ochranu poslaneckou legitimaci? Byl by se mi jistě nedovolil ani vstup do kasáren.

Vzhledem k této události pokládám za nezbytně nutné, aby se důstojníkům uložilo, legitimovati se v takových případech, kde jde o to, aby se zvědělo jejich jméno. Vždyť každý civilista nemůže vykonati onu složitou cestu, jako jsem musil vykonati já, abych mohl zjistiti důstojníka, který mne urazil.

Vzhledem k této události táži se pana ministra nár. obrany, je-li ochoten onen případ vyšetřiti a je-li ochoten mi oznámiti, zda důstojníci smějí odepříti legitimovati se v takovém případě, jak jsem jej vylíčil?"

Dotaz byl odevzdán dne 20. října 1 927 předsednictvu posl. sněmovny, aby jej postoupilo ministru nár. obrany. Od té doby uplynulo již více než rok. Pan ministr nár. obrany zůstal mi dosud odpověď dlužen. Nečiním ho za to vůbec odpovědným, neboť jest lehce možno, že můj dotaz nepřišel vůbec do jeho rukou.

Můj někdejší dotaz měl však jiný účinek. Neboť důstojník, který mne urazil zvoláním "drzost", když zvěděl o mém dotazu podal na mne u okr. soudu v Liberci žalobu pro urážku na cti. Důvod pro to záležel v tom, že jsem důstojníkovi, který mi nechtěl naprosto říci své jméno, řekl: "Snad jste jinak hrdina! Neřeknete-li však své jméno, jste zbabělec!"

Celá událost ať se zdá sebe podřadnější, má přece zásadní význam. Svědčí, jak zvláštními názory jsou ovládány hlavy mnohých důstojníků vůči civilnímu obyvatelstvu. V mém vyzvání důstojníka, pro něž mne žaluje, byla ostatně již pochybnost, zda mám před sebou důstojníka. Stejnokroj jediné to také nedělá. Jeho nositel musí svými činy dávati najevo, že také do něj patří. Toto mínění hájím, poněvadž jsem ještě nezapomněl na minulé doby, kdy důstojníci tvořili elitní sbor. Tenkráte bylo by bývalo takovéto vyhýbání důstojníkovo jistě vůbec vyloučeno. Kdybych byl svůj dotaz nepodal, onen důstojník byl by celou věc také mlčky přešel. Teprve můj dotaz připomněl důstojníkovi, aby splnil svou čestnou povinnost.

Případ, který jsem učinil předmětem svého dotazu, není, bohužel, ojedinělý, neboť kolega z mého klubu, pan sen. Kahler, musil si také pro podobnou věc stěžovati.

Vzhledem k takovýmto věcem dlužno se obávati, že platné předpisy, které upravují poměr vojenských osob, a zvláště důstojníků, k civilnímu obyvatelstvu, buď se nezachovávají nebo jsou nedostatečné. Jestliže kdysi bývalý gen. inspektor Machar psal ve své knize "Pět let v kasárnách" o povinnostech důstojníka, které musí plniti ve styku s mužstvem, musejí přece také býti povinnosti, které musí plniti ve styku s civilním obyvatelstvem.

Civilní obyvatelstvo má přece také bezpodmínečné právo, aby nebylo vojskem briskováno a uráženo, a to tím méně, když samo musí vynakládati velké oběti, jejichž příčinou jest trvání vojenských zařízení.

Že chování důstojníků vůči civilnímu obyvatelstvu má býti korektní, právě nedávno znovu potvrdil za světové války proslavený polní maršálek Hindenburg stojící v čele německé říše. Napsal ve svém poselství důstojnickému dorostu při rozšíření jezdecké školy v Hanoveru mezi jiným:

"Buďte pyšní na své povolání, ale nevyvyšujte se nad jiné stavy. Pravá rytířskost toho nepotřebuje. Především však zachovejte čistý štít své cti."

Tato slova starého vojevůdce nechť si vezmou k srdci také ti naši důstojníci, jimž jest nutno to teprve vůbec říkati.

Pokud jde o můj případ, žádal jsem prostřednictvím svého kolegy Platzera v imunitním výboru, abych byl vydán, a prosím, abyste k tomu směřující usnesení tohoto výboru také zde schválili.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji p. posl. Votrubovi.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Pan posl. Windirsch vyslovil se pro to, aby byl vydán. Nemám tedy příčiny, abych nějakým způsobem měnil usnesení imunitního výboru, a žádám slavnou sněmovnu, aby vydání posl. Windirsche schválila.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání p. posl. Windirsche.

Kdo s tímto návrhem p. zpravodaje souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Posl. sněmovna se usnesla svoliti k trest. stíhání p. posl. Windirsche.

Tím vyřízen je 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

9. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Liberci, ktorý žiada vydať posl. Elstnera k trest. stíhaniu (tisk 1637).

Zpravodajem za p. posl. dr Ravasze je p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Krajský soud v Liberci žádá za vydání posl. Elstnera k trest. stíhání pro zločin podle §u 2 a přečin podle §u 17 zákona na ochranu republiky, jehož se prý dopustil tím, že v měšťanské škole dívčí ve Frýdlantě měl přednášku a že shromáždění, ve kterém mluvil, politickým úřadům neohlásil. Politické úřady domnívajíce se, že běží o tajnou společnost, žádají krajský soud v Liberci, aby podal žádost za vydání posl. Elstnera.

Imunitní výbor je toho názoru, že posl. Elstner mezí své imunity tímto činem, jemu za vinu kladeným, nikterak nepřekročil a navrhuje slavné sněmovně, aby posl. Elstnera k trest. stíhání pro uvedené delikty nevydala.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Elstnera.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Elstnera.

Tím vyřízen jest 9. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti okres. soudu v Praze XIII za souhlas s trest. stíháním posl. Štětky (tisk 1663).

Zpravodajem jest p. posl. Košek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Košek: Slavná sněmovno! Dne 16. září 1927 posl. Štětka o 12. hodině polední v kantině Jaroslava Kučery v novostavbě "Spořilova" v Dol. Roztylech vyzýval zaměstnané dělnictvo k zastavení práce. Okresní soud v Praze XIII shledal podezření přečinu podle paragrafů výše uvedených a žádá za vydání posl. Štětky.

Imunitní výbor jednal o této záležitosti a nabyl přesvědčení, že výroky pronesené k dělnictvu jsou nevhodnou a nemístnou kritikou, frázemi, kterých komunističtí poslanci k objasnění programu a cílů své strany často užívají. Navrhuje tudíž imunitní výbor posl. sněmovně, aby posl. Štětka k trest. stíhání vydán nebyl.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trest. stíhání posl. Štětky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trest. stíhání posl. Štětky.

Tím vyřízen jest 10. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

11. Zpráva výboru imunitného o žiadosti hlav. štát. zastupiteľstva v Bratislave žiadajúcej vydať k trest. stíhaniu posl. Pavla Macka (tisk 1656).

Zpravodajem za p. posl. dr Ravasze je p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Posl. P. Macek byl předsedou a členem správy družstva v Bratislavě, které působilo pod jménem "Pozemkový úverný ústav". Tomuto družstvu se klade za vinu, že za předsednictví posl. Macka vyskytly se při zjišťování majetkového stavu velké nedostatky dozoru, nesprávné účtování a deficity v majetku družstva.

Následkem toho státní zastupitelství na více členů správy tohoto družstva podalo trestní oznámení pro výše označené delikty a mezi nimi i na předsedu posl. P. Macka a podává také žádost za vydání posl. P. Macka, jako předsedy tohoto družstva, k trest. stíhání pro zločiny podle §§ 70, 355, 356, 361, 362 a 363 tr. z. Poněvadž věc, pro kterou se žádá za vydání posl. P. Macka, není nikterak v souvislosti s imunitou poslaneckou, navrhuje imunitní výbor, aby slavná sněmovna usnesla se posl. P. Macka pro uvedené delikty k trestnímu stíhání vydati.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. P. Macka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. P. Macka.

Tím vyřízen jest 11. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

12. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okres. súdu v Ústí n. Labem, ktorý žiada vydať k trest. stíhaniu posl. Jílka (tisk 1670).

Zpravodajem za p. posl. dr. Ravasze je p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Votruba: Slavná sněmovno! Posl. Jílek řečnil dne 15. října 1927 na veřejném lidovém shromáždění a při tom vyslovil se velice urážlivě o československé vládě, takže okresní soud v Ústí n. L. vidí v jeho výrocích přestupek urážky na cti podle §u 491 tr. z. a čl. V zákona č. 8 ř. z. z r. 1863 a proto žádá jeho vydání.

Imunitní výbor projednal tento případ a usnesl se navrhnouti slavné posl. sněmovně, aby posl. Jílka pro uvedené delikty k trest. stíhání vydala.

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan posl. Burian navrhuje vrácení této předlohy výboru imunitnímu.

Dám o tomto návrhu hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem p. posl. Buriana, aby tato předloha vrácena byla výboru imunitnímu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Budeme nyní hlasovati o návrhu pana zpravodaje.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby poslanecká sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Jílka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Jílka.

Tím vyřízen jest 12. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

13. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okres. súdu v Chomutove, ktorou žiada tento vydať k trest. stíhaniu posl. Haiblicka (tisk 1674).

Zpravodajem za p. posl. dr. Ravasze je p. posl. Votruba. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP