Pátek 15. února 1929

Posl. Bechyně (pokračuje): Poslouchej, chlapče, ústa vám ještě fungují, ale páteř je přeražena. To už vám nepomůže nic. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Tedy dovolte mi, abych pokračoval. My stojíme zásadně na půdě demokratického parlamentarismu a všechno, co je s to, tuto půdu kypřiti, vzdělávati, jsme ochotni podporovati. A tu máme řadu stížností na dosavadní způsob, jakým se u nás parlamentární život nese. O věci jsem se již vyjádřil v tisku, dovolte, abych tu některé věci jen připomněl. Pro nás socialisty je naprosto nesnesitelno, aby se příprava zákonů dělala s takovou provokativní jednostranností, v jaké si zalíbila dnešní vládní koalice. Je pro nás naprosto nesnesitelné, aby na př. při přípravě lihového zákonodárství šel t. zv. referentský zákon dříve k lihovarskému kartelu, k průmyslnickému svazu, k zájmovým korporacím zemědělským, nežli k vládě nebo nežli snad k příslušnému ministerstvu. (Výkřiky.) Je pro nás naprosto nesnesitelné, aby se při cukerní otázce jednalo s kartelem cukerním, s kartelem řepařů, se svazem průmyslníků a snad i s bankami, zatím co při řadě jiných věcí, jež se přímo dotýkají vrstev pracujících, vrstev konsumentských, nebraly se žádné ohledy. Rozumí se samo sebou, že při každém zákoně záleží hlavně na průběhu účinků tohoto zákona. Zcela souhlasím, když odpovědná vláda chce slyšeti všechny, jichž se zákony dotýkají, ale pak je naprosto nepřípustná jednostrannost, která zná jen organisace mocných, která zná jen zájmy bohatých, která jim popřává sluchu, která jim dělá pomyšlení a při tom docela studeně, provokativně ignorují se zájmy druhých, kteří jsou přece na tomto zákonodárství interesováni velikou mírou.

Chce-li pan ministerský předseda v tomto ohledu způsobiti nápravu, chce-li zavésti v této věci spravedlnost, chce-li v přípravném stadiu zákonodárné práce slyšeti také vrstvy, jichž zástupci jsme my, pak má celou naši sympatii a celou naši podporu.

Za druhé: nemůžeme snésti stav, aby se Národní shromáždění řadu týdnů a měsíců nesvolávalo, ať jsou sebe naléhavější práce. (Výkřiky posl. Zeminové.) Je to silný argument, když pan předseda sněmovny může říci jednomu z našich kolegů: "Já bych moc rád tu sněmovnu svolal, ale jsou tam zedníci." (Veselost.) Ano, což kdyby si někdo z pánů zamazal gatě od těch zedníků? Pánové, se sněmovnou se nejedná vážně a sněmovna nemá dosti připravené práce. Je přece samozřejmé, že sněmovnu vede ne presidium, presidium obstarává jen technické záležitosti, politické vedení sněmovny náleží vládě a vláda může vésti sněmovnu jen tenkráte, když pro ni má práci. My bychom si živě přáli, aby ze schůzí sněmovny stala se normálně fungující instituce, aby každý poslanec a senátor věděl, v kolik hodin ráno sněmovna začíná a v kolik hodin odpoledne končí. Vřele bychom si přáli, abychom také my, poslanci, mohli disponovati svým časem mimo zasedání. Naprosto odmítám - dnes jsme již dále, než jsme byli na počátku - noční schůze s věčným rozčilováním, s věčným neklidem. (Posl., Myslivec: Ale k tomu poznáni přicházíte trochu pozdě!) Pozdě, ale přece. Větší radost v nebi nad jedním, pokání činícím... atd., jak to praví bible.

Prosím, pánové, zde je zapotřebí změny. My jsme přece v-docela jiné situaci, než jsme byli před 5 nebo 6 lety. Tenkráte jsme neměli vůbec žádné státotvorné oposice v tomto státě. Tenkráte jsme měli buďto zásadní negativismus nebo komunistický teror. Dnes se poměry od základu změnily. Dívejte se na klid socialistického středu, na jeho rozumné posuzování věcí. (Výborně! - Výkřiky komunistických poslanců.) Vážení pánové, ten pokřik zleva nemůže nikoho zmýliti, dnes je situace zcela jiná, je také jiná pro parlamentarismus a dnes je čas, abychom dostali do těchto věcí pořádek. Hledá-li pan min. předseda v této věci součinnost s oposicí, nebude tlouci na zavřená vrata. (Výkřiky posl. Mikulíčka.) Rozumíme tedy pozvání pana min. předsedy k součinnosti tak, že chce ve spolupráci se všemi lidmi dobré vůle, jimž záleží na normálním fungování parlamentarismu, pokusiti se o ozdravění dnešních nezdravých poměrů, a po té stránce nabízenou ruku docela přijímáme. Nám záleží zásadně na dobrém fungování parlamentarismu. (Výkřiky posl. Hakena.) Až dosud nikdo na místo parlamentarismu nedovedl postaviti nic jiného, leda diktaturu. (Výkřiky čsl. poslanců soc. demokratických a poslanců komunistických. - Místopředseda Zierhut zvoní.)

Ale, pánové drazí, dejte si říci, to není tak důležité, co vy říkáte! Po tom dnes ani pes neštěkne, dejte si říci. (Veselost.) Pánové, to je velmi upřímná rada. Nemáte co mluviti už ani do záležitostí dělnických. Podívejte se na textilní stávku! (Výkřiky komunistických poslanců.) Pánové, dejte si to říci, vašeho teroru se nikdo nebojí, nikdo na světě! (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

My stojíme o normální fungování... (Posl. Haken: Stávkokazi!) Až povedete stávky proti kapitálu, nebude stávkokazů. Když vedete stávky pro "revoluční" nesmysl, pro "revoluční" frázi, rozumné dělnictvo za vámi nepůjde. (Výborně! - Potlesk čsl. soc. demokratických poslanců. - Posl. Haken: Zvýšeni mezd není požadavek dělníků?) Ale vám nešlo o zvýšení mezd, nýbrž o revoluční zdivočení massy, o nic více. Nemáte do záležitostí dělnické třídy co mluviti. (Výborně! - Potlesk socialistických poslanců.) Jste odbytá veličina! (Výborně! - Potlesk socialistických poslanců. - Výkřiky posl. Mikulíčka.) Ještě jednu takovou stávku, jako byla textilní a pakujte svých pět švestek!

Paní a pánové! Jak jsem řekl, na místo instituce parlamentární demokracie nikdo neumí postaviti nic jiného leda diktátora. A tu přicházíme k věci, která věru zasluhuje obecné pozornosti. My jsme řadu let docela zřejmě podporovali v táboře naší majetné třídy touhu po t. zv. silné ruce. Viděli jsme zřejmé i tajné podporování fašistických tendencí, zažili jsme zřejmé i tajné podporování zpronevěřilého generála. Stále a stále při těžkých situacích a při krisích se znovu tyto tendence vynořují. Bylo by na čase, aby se tyto spekulace definitivně pohřbily. Podívejte se, prosím, na celou řadu diktatur, jak v Evropě od konce války vznikly. Jedna společná vlastnost všech těchto diktatur je každému zřejmá: diktatury jsou možné jako vládní systém jenom tam, kde není uvědomělé a dosti silné pracující třídy, která vyznává socialistické zásady. (Výborně!)

Vezměte si Italii! Italie krom své severní části je země drobné buržoasie, malého zemědělce. Pracující třída, třída průmyslového proletariátu, nevytvořila tam vlastně žádné velké, pevné a trvale organisované moci. Vezměte si Polsko. Tam máme co činiti s diktaturou nedonošenou. I tam charakter země je převážně zemědělský, maloměšťanský, tam silná průmyslová třída, rozložená pravidelně po státním teritoriu, vlastně neexistuje. A síla socialismu v Polsku kotví více v zemědělském proletariátu, než v proletariátu městském, kterého tam ve velké masse není. - Vezměte si diktaturu ve Španělsku. Tam rovněž nebylo a není velikého průmyslu a není tam také mocně organisované proletářské třídy. (Posl. Myslivec: Všichni diktátoři vyšli ze socialistické školy!) Alexandr také?

A na druhé straně se podívejme na státy, které mají ustrojení agrárně-průmyslové nebo průmyslově agrární. Tu je patrno, že mocná a uvědomělá proletářská třída tvoří takovou protiváhu, že ani v nejhlubších státních krisích nemůže se diktátor prosaditi. Klasický toho příklad je v Německu. Stát, který se po převratě nalézal v úplném rozvratu, jehož celý hospodářský život byl zničen, jehož duch byl demolován, stát, národ, který se octl na kolenou a který dával průchod nejfantastičtějším nadějím, ten si věděl rady s diktaturou zleva i s diktaturou zprava. Dnes máme před sebou jiné Německo, demokraticky upevněné a republikánsky smýšlející. Tam je myšlenka diktátora levého nebo na diktátora pravého mrtva.

Vezměte si Rakousko, stát z poloviny agrární a z poloviny průmyslový s rudou Vídní v čele, s vlastní organisovanou průmyslovou třídou..Rakouský kancléř pokoušel se jednotnou antimarxistickou listinou vyvolati všecky síly, které směřují proti socialismu, a usměrniti je do jedné linie. A dnes? Tato politika ztroskotala. Dosavadní kancléř opouští koncepci své dosavadní politiky.

V podobné situaci jsme my. Zde je diktatura prostě nemožná, je nemožná zleva, je nemožná zprava. Průmyslový proletariát je svým počtem, svou organisovaností a vzděláním faktorem, o něj se rozbije každý pokus o diktaturu. Jsme přímo odkázáni na parlamentní soužití, jsme přímo odkázáni na demokratickou metodu. Proto nám na parlamentarismu, na zdravě fungujícím Národním shromážděním záleží.

Když tak mluvím o diktatuře a parlamentarismu a když se zmiňuji o fašismu, nemohu přejíti jednu událost, která těchto dnů naplňuje sloupce novin. Je to znovuzřízení papežského státu. Tato věc souvisí s tematem. Paní a pánové, neváhám říci, že znovuzřízení papežského státu je záležitost církve a nemám žádné potřeby, abych se mísil do záležitostí církve. Jednu věc však musím říci. Tady jde o spolek papežství s italským fašismem. (Tak jest!) To není věc náboženství, to je věc politiky. Myslím, že je velmi příznačná jedna okolnost. Od samého sedmdesátého roku pokoušel se italský král i jeho nástupce o smír s Vatikánem. Papežství odmítalo. Od sedmdesátého roku vystřídalo se v Ř mě mnoho vlád, z nichž většina byly vlády liberální a některé aspoň podle nátěru konservativní. Tyto vlády zámožných tříd nabízely vyrovnání papežské stolici a byly by jistě poskytly papežství totéž, co poskytl dnešní režim. Papežství odmítalo. A teprve, když byl zničen liberální stát, teprve, když byla zničena italská svoboda, svoboda italského lidu, když byla zničena demokracie v Italii, když byla zničena občanská práva a s nimi také právo na svobodu svědomí, teprve když odpadlík Mussolini zničil samotný pojem občanského demokratického státu a když dosadil k vládě nad Italií systém diktatury proletariátu, jemuž už Karel Marx říkal "Lumpenproletariát", teprve v té chvíli přichází papežství a uzavírá svůj politický kompromis s touto vládou a s tímto systémem. Papežství neimprovisuje svou politiku... (Posl. Myslivec: Obnovuje svůj právní stav!) - který mohlo obnoviti před 40, 50 roky, ale který obnovilo teprve v situaci, když byl zničen demokratický stát. Papežství dělá politiku á la longue. Známe obratnou, zkušenou a úspěšnou vatikánskou diplomacii. Činí-li to papež, pak má při tom jistě svoje cíle. Nejvyšší vedení katolické církve přibližuje se Mussolinimu. Vydává ho za muže Prozřetelnosti. Čtěte včerejší papežovu řeč ke katolickým intelektuálům milánským. Mussolini - to jsou slova papežova je muž Prozřetelnosti. Prozřetelnost ho vyslala. Tedy papežství uzavírá svůj kompromis s fašismem. Nemohu vyloučiti mínění, že to činí z politických důvodů. Patrně se domnívá, že jako v Italii, tak také ve všech ostatních evropských státech stane se fašistická ideologie oficielní ideologií mocných tohoto světa.

Máme příčinu se domnívati, že papežská stolice tu hledá ještě větší sblížení a kompromis s tou třídou, která "jest vzdělaná", jak praví fráze, která jest zámožná a která se rodí s ostruhami na nohách, aby těm druhým, těm chudým mohla jezditi po zádech.

Je-li toto cílem onoho kompromisu, k němuž v Římě došlo, tu musíme říci: Nemáme obavy. Vidíme i v katolickém lidu docela jiný proces, než ten, jenž nyní probíhá v Římě. V Německu stává se předsedou katolické poslanecké frakce vůdce německých křesťanskosociálních odborových organisací Stegerwald, který nedávno před tím pohrozil své straně, že jest rozhodnut stranu rozštěpit, rozseknout, odvésti z ní dělnictvo, bude-li pokračovat ve své kapitalistické politice. (Hlasy: To snad Stegerwald neřekl!) Těmito slovy to neřekl, ale docela určitě v Essenu - přečtěte si to znovu, pane kolego - hrozil založením nové lidové strany s křesťanským sociálním charakterem, pakliže by centrum dělalo politiku zámožných tříd.

Také u nás nám již něco řekl 2. prosinec, také nám již něco řekla řada mzdových zápasů dělnictva, kdy křesťanské sociální svazy a organisace nehledají ochrany u podnikatelstva, nýbrž hledají záštitu starých silných dělnických organisací. Ať se tedy spojuje hlava církve s hlavou fašismu, my o smýšlení drobného lidu katolických dělníků nemáme žádných obav. Na této cestě chudý katolický lid své církevní vůdce následovat nebude.

Paní a pánové, blížím se ke konci svého výkladu. My socialisté máme čas čekat. Počkáme, v jakém smyslu bude učiněno tělem, co zde bylo včera s této tribuny prohlášeno. Ale to chceme zdůrazniti opětně se vší jasností a se vší určitostí: Na nikoho nespoléháme než sami na sebe. (Výborně!) Tvořte si svou koalici! Úkolem naším, úkolem všech socialistů je, vytvořiti si mohutnou, silnou koalici všech dělníků, všech lidí, kteří pracují za mzdu, za plat, všech lidí, na jejichž práci spočívá budova dnešní společnosti. Nespoléháme na žádné dary, nespoléháme na žádnou blahovůli, spoléháme sami na sebe. Velice stojíme o solidaritu všech socialistických stran a jejich přátel. Velice stojíme o solidární a proto zvolné budování levého bloku a o solidaritu tohoto bloku. Velice stojíme o to, aby svazky, které byly navázány mezi československou a německou soc. demokracií byly zesilovány, aby rostly v solidaritě boje, v solidaritě práce. (Potlesk čsl. a něm. soc. demokratických poslanců.)

Paní a pánové, v tomto státě jest pracující třída mocným činitelem. Naším úkolem jest, abychom tohoto činitele mocného ve výrobním procesu, mocného v konsumním procesu vyzbrojili vzájemnou solidaritou, dobrou myšlénkou také v politice, abychom bok po boku tento stát připravili na cesty, jež vedou k novému společenskému zřízení a k novému uznání práce, která všechno tvoří a na níž všechno stojí. (Výborně! - Potlesk poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Místopředseda Zierhut (zvoní): Slovo má dále pan posl. Haken.

Posl. Haken: Na cestě k upevňování kapitalismu v Československu nutno konstatovati v uplynulých dvou letech znatelné pokroky. Síla československého kapitálu vzrostla. Průmyslová výroba překročila předválečnou úroveň a ani zemědělská výroba se v tempu neopožďuje. Banky, průmyslové podniky, velká zemědělství vykazují značné zisky, posílené koncentrací finančního kapitálu i výroby, kartelisací a trustisací a zabezpečené celní a daňovou soustavou.

Česká buržoasie získavši hegemonního postavení, dohodla se s buržoasií ostatních národností tohoto státu na společném postupu ve stabilisaci kapitalismu, fašisaci státu i imperialistické expansi. Před tímto velikým a společným cílem ustoupila národnostní nevraživost. Rozpory v Hlinkově straně jsou posledním kvasem aktivismu v buržoasních stranách a jejich výsledkem bude posílení konsolidace a nosnosti buržoasního tábora.

Velmi důležitou složkou v budování kapitalistického státu jsou socialistické strany všech odstínů a národností v Československé republice. S postupem aktivismu v buržoasním táboře menšinových národností přihlašují se i její socialistické strany čím dále otevřeněji k aktivní práci na upevňování kapitalismu. S upevněním kapitalistického řádu sjednotila se a zkonsolidovala buržoasní fronta a rozšířila se o socialistické strany. Buržoasní tábor je rozdělen sice na dva bloky "pravicový" a "levicový" - názvy tyto stvořil p. Bechyně a staly se obecným užíváním - ale je v základních otázkách na budování kapitalistického státu, imperialismu, přípravě na válku, fašisaci státu úplně jednotný. Občasné přestřelky mezi oběma bloky buržoasní fronty jsou buď manévrem k oklamání mass nebo mají kořen jiný - ve stranické rivalitě. Oba bloky vykonávají určitou funkci k dosažení téhož cíle: k upevnění kapitalismu. Ale poněvadž stabilisaci kapitalistického hospodářství možno uskutečňovati jedině na účet pracujícího lidu za cenu jeho zbídačení a zotročení, jsou oba bloky jak pravicový, tak i levicový třídními nepřáteli dělnictva. Levicový blok buržoasní zahrnující v sobě socialistické strany, je tím nebezpečnější, že budí v dělnictvu určité iluse. Dosavadní výsledky stabilisace kapitalismu a s ní související racionalisace jsou pro pracující lid zhruba tyto: 1. Po hospodářské a sociální stránce úžasné zbídačování a vykořisťování pracujícího lidu v průmyslu, veřejné dopravě, kancelářích, drobných živnostech i v zemědělství. Racionalisační metody, uplatňované čím dále tím tvrději, jsou bičem k pohánění dělníků a zaměstnanců právě tak jako nesnesitelné daně u pracujících rolníků a drobných živnostníků. Sociální opatření jsou v rukou buržoasie, jejich tíha však na bedrách dělnictva a nemají ani tak účel sociální ochrany, jako připoutání pracujících k podniku a ke kapitalistickému státu. Uvádím jen jako příklady sociální pojištění podpory v nezaměstnanosti, dovolené atd.

Dnešní výdělek dělníkův nekotví v pevné zajištěné mzdě, nýbrž v premiích a pokutách o nichž rozhoduje zaměstnavatel. Leč nejen výdělek, nýbrž i celá existence dělníkova nikdy nebyla tak labilní, tak na libovůli zaměstnavatelově závislá, jako nyní.

Při zvýšeném vykořisťování je samozřejmé, že nejvíce trpí ženy a mládež. Čím dál tím více nassávají zaměstnavatelé do svých závodů žen a ženské i mužské mládeže, jež se lehčeji přizpůsobuje novým metodám pracovním, jež však je při stejném, někdy i větším pracovním výkonu méně placena.

Uvážíme-li, že celková úroveň mzdová je nižší než úroveň předválečná - podle statistiky Mezinárodního úřadu práce je Československo, pokud se týče výše mezd, na 14. místě a po něm následují jen balkánské státy a fašistická Italie - že drahota životních potřeb i bytů stoupá, že daňová tíha byla přesunuta na pracující vrstvy obyvatelstva, že dělnictvu se strhují ze mzdy kromě daní a příspěvků pojišťovacích též časté pokuty, jež jsou určitým systémem k snížení výdělku, vidíme otrocký stav milionů pracujícího lidu.

Ovšem v důsledku racionalisačních metod i při abnormální konjunktuře tohoto období zůstává značný počet pracujícího lidu vyřazen z práce a trpí buď občasnou či trvalou nezaměstnaností.

Po politické stránce přinesla konsolidace kapitalistického hospodářství vzrůst politické moci buržoasie. Buržoasie plánovitě vyřazuje dělnictvo jako politického činitele, jmenovitě pod heslem "odpolitisování". Pod tímto heslem bylo odňato volební právo vojákům, pod tímto heslem byla sdělána tak zv. reforma veřejné správy a okleštěna pravomoc zastupitelstev. Nyní je raženo heslo "odpolitisování" odborových organisací dělnických ve státních i soukromých podnicích, jež neznamenají nic jiného než vytvoření organisací zaměstnavatelských a ubití každé organisace třídního charakteru, jež neznamená nic jiného než fašisaci závodů. Již teď vnucují zaměstnavatelé i závodním výborům praxi, že ony jsou jedině k tomu, aby proti dělnictvu hájily zájmy podnikatelů.

Fašisační snahy, jež se nepokrytě uplatňují ve státní správě, jsou prosazovány i v podnicích státních a soukromých. Jejich iniciátorem je finanční kapitál a jejich nositelem je jak blok "pravicový", tak i "levicový".

V pravicovém bloku - abych užíval stále terminologie posl. Bechyně - má vedoucí úlohu agrární strana, jež přesto, že ovlivňuje značnou část drobného venkovského lidu, jest stranou nejtěžšího finančního kapitálu. V levicovém bloku má vedoucí úlohu "Hrad" a massu dávají mu socialistické strany. Jak hospodářsky, tak i politicky postupují obě tyto buržoasní skupiny k témuž cíli: k otevřené diktatuře buržoasie, k fašistické diktatuře.

Ohromnou úlohu v hospodářském, sociálním a politickém -zbídačení dělnictva hrají socialistické strany. Buržoasie je plně získala pro výstavbu kapitalistického státu, pro konsolidaci kapitalistického hospodářství, jakož i pro aktivní účast ve fašisačním procesu. Jestliže jsou socialistické strany nyní v parlamentní oposici, není jejich oposice - a jejich řečníci to i v této debatě otevřeně říkají - buržoasii nepřátelská, už z toho principielního důvodu ne, že není třídní. Můžeme sledovati krok za krokem, že právě tak, jako když byli socialisté ve vládě, i když ve vládě nejsou, nejen že neruší, nýbrž činně podporují snahy kapitalistů. Třídně uvědomělé a třídně postupující dělnictvo má proti sobě jednotnou frontu buržoasie, jež je viditelně politicky představována právě tak Udržalem, Hodžou, Kramářem, Hlinkou, Najmanem, Spinou, Mayr-Hartingem jako Masarykem, Benešem, Hamplem, Bechyní, Frankem a dr Czechem.

Právě tak, jako když byli socialisté ve vládě, i teď vyřadili socialističtí vůdcové političtí i odboroví boj proti kapitalistům na poli hospodářském i politickém. Aby nerušili kapitalistickou výstavbu státu a jeho fašisaci, lépe řečeno, aby mohli aktivně v obou směrech pracovati, dorozumívají se s buržoasií. Svých organisací politických a odborových používají k prosazování plánů buržoasie v masách dělnictva. O mzdách, sociálním zákonodárství atd. dorozumívají se s kapitalisty. Že toto dorozumívání je vždy ku prospěchu kapitalistů i při zdánlivých jejich ústupcích, je prokázáno ve všech případech. Uvádím pouze sociální pojištění a mzdová jednání reformistických organisací ve všech odvětvích. Poslední případ bylo jednání v průmyslu textilním.

Oprávněný požadavek textilního dělnictva, percentuelní zvýšení mezd a novou úpravu jejich pracovních poměrů hodili reformisté přes palubu a dorozuměli se s fabrikanty opět na drahotní výpomoci. Nejen že tato výpomoc je nedostatečná, neboť drahoty nijak nevyrovnává, nýbrž neznamená nic, když racionalisační vykořisťovatelské metody zůstávají v plné platnosti. Zejména zůstal systém premií a pokut, jimiž má zaměstnavatel možnost příjem dělníků a dělnic libovolně stanoviti.

Libovolné pokutování přadlen továrny Klazarovy ve Dvoře Králové bylo bezprostřední příčinou stávky tohoto oddělení. A zatím co statečné dělnice odpověděly stávkou a stávkovaly bez ohledu na politickou a odborovou příslušnost, vpadli jím reformističtí sekretáři vzad a snažili se závodu nepříjemnou stávku likvidovati úmluvou s fabrikanty bez vědomí a za zády stávkujících smluvenou. V ní předpisují reformističtí sekretáři přadlenám, že nebudou-li dodržovati pořádkových předpisů, ztratí nárok na premie, a naopak mohou býti pokutováni v prvém případě 1 Kč, v druhém případě 2 Kč, ve třetím případě 5 Kč a v dalším propuštěním podle §u 82 ž. ř. Reformističtí tajemníci a důvěrníci rozkazovali přímo svým stávkujícím členům, aby protokol uznali a šli do práce. Může někdo pochybovati, že toto není práce pro kapitalisty? Není tu viditelného zřejmého dorozumění reformistických organisací s fabrikanty? Není to přímo vyložená zrádcovská úloha reformistických organisací v zájmu kapitalistů? Pan Bechyně tu ve své řeči řekl, že když rudé odbory a naše strana vyzývala dělníky k boji za zvýšení mezd v odvětí textilním, že to nebyl boj proti kapitalistům, nýbrž že prý to byl, jak to psaly zvláště v "Právu Lidu", politický puč. Pan Bechyně zde řekl jinými slovy totéž. Tedy jestliže dělnictvo žádá v důsledku drahoty, v důsledku zdražení životních potřeb, v důsledku zvyšování pracovní intensity v závodech oprávněně percentuelní zvýšení mezd, tento požadavek pokládá sociální demokrat pan Bechyně nikoli za boj proti kapitalistům, nýbrž za politický puč. Proč? Aby se buržoasii tímto tvrzením, touto argumentací zavděčil, aby tu buržoasii otevřeně prohlásil, že soc. demokraté nejsou pro zvýšení mezd, protože pro ně nejsou také kapitalisté a že mohou kapitalisté klidně spáti, poněvadž soc. demokraté budou vždy na stráži proti tomu, aby dělnictvo požadavek zvýšení mezd nezvedlo. Ovšem soc. demokrati Bechyně a Stivín otevřeně v "Právu Lidu" - snad dříve ještě, než buržoasie začala uplatňovat tento systém - doporučovali buržoasii, aby racionalisační systém také v Československu byl co nejrychleji zaveden. Tehdy uvědomělé dělnictvo pod vedením textilní sekce MVS nastoupilo boj za zvýšení mezd a proti racionalisačním metodám. Boj hroznou situací textilního dělnictva plně odůvodněný. Co dělali reformisté? Denně psali a mluvili o komunistickém puči - totéž potvrdil i posl. Bechyně v dnešní své řeči - vybízeli ke stávkokazectví, jež také prováděli a organisovali, ba dokonce platili sami z pokladen svých organisací, takže stávkokaze nemusel platiti ani zaměstnavatel. Ani listy kapitalistů "Národní Listy", "Venkov", ani štvavý fašistický "Večer" agrární neukázaly se tak odhodlanými v obraně zájmů textilních baronů, jako to právě projevilo "Právo Lidu" a "České Slovo" i orgán německých soc. demokratů Sozialdemokrat. Sledovali jsme pozorně jak listy měšťácké, tak i listy reformistických stran v průběhu tohoto nástupu k boji a shledali jsme tento fakt, o němž jsem právě mluvil. Nejen že reformisté sami bojovat proti kapitalistům nechtějí, nýbrž padají v zad bojujícímu dělnictvu na obranu kapitalistů všude tam, kde se dělnictvo odhodlá k boji. Je nepopíratelno, že reformisté mají dosud určitý vliv na značnou část dělnictva. Ten uplatňují různými způsoby. A pan posl. Bechyně příliš domýšlivě již s tribuny o něm mluvil. Tvrdíme, že tento vliv je přechodný, neboť není vůbec myslitelno pro člověka, který není tak zažraný do služeb kapitalistů, jako posl. Bechyně, že by zvýšené vykořisťování a zotročování dělnictva a v důsledku toho rozšiřování třídních protiv nevyvolávalo třídní napětí a odhodlanost k boji. Leč odklon mass od reformistů, čili z tábora buržoasie neuskuteční se rázem, to nám je známo. Bude dílem celého procesu v dělnické třídě, v němž vedoucí úlohu bude a musí míti komunistická strana a příslušné odbory. Nesmí je svésti s této cesty ani počáteční nezdary, ať vyplývají z příčin objektivních či subjektivních. Jsme také tak kritičtí, že uznáváme mnoho subjektivních nedostatků a vad, které se snažíme odstraniti a napraviti tak, aby jak komunistická strana, tak i revoluční odbory byly s to upoutati massy a vésti je v boji proti kapitalistům a proti vůli reformistů. Kapitalistický útlak, zostření třídních protiv a čím dále tím větší uplatnění fašistických metod musí nezbytně přivoditi radikalismus mas a odhodlanost k boji. Jsme bezesporně na počátku periody politických bojů pracujícího lidu. Dělnictvo do nich půjde i proti vůli socialistických vůdců. Úplný srůst finančního kapitálu a podnikatelů se státem má za následek, že státní donucovací aparát zasahuje plně a všemi prostředky proti dělnictvu. Pan Bechyně mluvil o tom ve své řeči velice plačtivým hlasem, že prý dnešní vláda neptá se o radu ve svém postupu ani pana Bechyně, ani pana Frankeho, nýbrž že se táže zaměstnavatelských organisací, že se ptá kartelů, že se ptá Svazu bank a že to jsou její poradci. Pan Bechyně naivně se domnívá, že tento fakt lze odstraniti zvýšením parlamentarismu, jak on zdůrazňoval, zavedením opravdového parlamentarismu, kde by všechny vrstvy byly ukonejšeny, parlamentarismu o spravedlivém zákonodárství, parlamentarismu, který by se dotazoval také pracujících vrstev před svými počiny. Tento náhled pana posl. Bechyně je dětsky naivní a pan Bechyně nechce přiznati fakt, že v dnešním státě, i v tak zv. demokratickém státě, kde ještě formálně funguje jakýsi parlament, vlastně vládne kapitál, že vládne Svaz bank, že vládnou kartely a trusty, které prostě diktují zákonodárství, poněvadž vláda jest jejich vládou a poněvadž celý stát jest jejich státem. Ten fakt nelze překonati zvýšením parlamentarismu, nýbrž lze jej jedině a jedině překonati třídním bojem pracujícího lidu. Mluvil jsem o srůstu státního aparátu donucovacího se státem a o silnějším stále zakročování státního aparátu proti dělnictvu. To jsme viděli všude tam, kde dělnictvo odhodlalo se k boji za své požadavky. To jsme viděli ve stávce horníků v severních Čechách i na Kladně. To se také objevilo ihned, jakmile se textiláci chystali k boji. Fabrikanti měli hned k disposici čety četníků, jež hnaly stávkující do práce. Máme zprávy o několika případech zranění bajonetem, způsobených četníky na tvářích dělníků. Čím dále ostřeji postupuje státní násilnický aparát v zájmu kapitalistické třídy proti dělnické třídě. Tento čím dále ostřejší postup rovněž souvisí s okolností, že kapitál úplně srostl se státní mocí a že buržoasie prostřednictvím státního aparátu uplatňuje tuto moc proti dělnické třídě.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP