Pátek 15. února 1929

Ale toto všechno nedovedlo otřást svědomím nynější vládní majority, nedovedlo otřásti svědomím vlády, aby ve vládním prohlášení konkrétně řekla, co chce dělat pro odstranění těchto poměrů a co chce dělat pro státní zaměstnance.

A tak bychom mohli probrat jeden resort po druhém. I když z ministerstva financí se stále ozývá volání, že přes provedení daňové reformy je nové nebezpečí depurační akce, nebezpečí, že daňovou morálku úplně podkopáte svými nesmyslnými výnosy, přepínáním sil berního aparátu, který nemůže stačiti na to, co jste mu uložili, i když se poukazuje, že je tolik a tolik nedoměrků, tolik a tolik nevybraných daní, tolik a tolik nedoplatků, i když ve státním závěrečném účtu máme ciferně prokázáno téměř 6 miliard nedoplatků - berní úřednictvo odhaduje tuto částku daleko výše, počítajíc k tomu samosprávné přirážky - nepohne to svědomím pana ministra financí a svědomím celé vlády, aby řekla: musíme zde něco učiniti, poněvadž státu unikají stamiliony a miliardy.

Slavná sněmovno! Jaké že je to hospodářství? Každý spořádaný stát se především stará o to, aby dostal od svých občanů, co mu po zákonu patří, ale pak jest jeho mravní povinností, aby občanstvu dal to, co i on je po zákonu mravně povinen. Ale u nás se stát o to nepotřebuje starati. Stát odpisuje miliony - bohužel lidem, kteří si toho nezaslouží; toho posledního chalupníka dovede sice připraviti o poslední kousek dobytka, ten zaplatiti musí, ale velikému poplatníku se to odepisuje.

Ale to nepohne svědomím nynější vládní většiny, aby něco konkrétně řekla ve svém prohlášení a přispěla tak k uklidnění těch nejvíc poměry rozrušených, nejvýš znepokojených státních zaměstnanců v československém státě.

Jestliže aktivní zaměstnanci mají veškeré příčiny stěžovati si do těchto poměrů, tím více práva mají ke stížnostem ti veteráni práce, kteří byli dáni za starých předpisů do pense a požívají dnes nedostatečných pensí a nemohou v klidu a v pokoji ztráviti těch posledních pár roků svého stáří.

O staropensistech a jiných věcech není ve vládním prohlášení ani slova, přes to, že jsme přece četli v tisku některých vládních stran jaké jsou jejich požadavky. Četli jsme celé růžence požadavků ve prospěch státních zaměstnanců v "Národních Listech", četli jsme, že se usnesl výkonný výbor národní demokracie žádati to a to, revisi systemisace, řešení otázky staropensistů, zvýšení platů v důsledku zvýšení činží atd. To všechno jsme četli sice v "Národních Listech", že se na tom usnášely výkonné výbory a kluby, ale nečetli jsme to ve vládním prohlášení.

A tu bych se tázal: je toto vládní prohlášení děláno také za účasti pana dr Kramáře, který má mravní závazky vůči státním a veřejným zaměstnancům, poněvadž jim na veřejných shromážděních leccos slíbil, co by mělo býti také splněno zde ve vládním prohlášení? Jestliže my, jako oposiční strana, která nemá možnosti, aby se zúčastnila jednání, jak má zníti vládní prohlášení, která nemá právo, aby podávala své požadavky, které by měly býti ve vládním prohlášení obsaženy, jsme nuceni s této tribuny tyto poměry kritisovati, pak nevím, zdali mají mluvčí vládních stran mravní oprávnění kritisovati tyto poměry a zde tlumočiti požadavky státních zaměstnanců, a zdali by nebylo správnější, seriosnější a poctivější, kdyby je tlumočili u zeleného stolu a vtělili je do vládního prohlášení. To by bylo dnes daleko upřímnější, daleko seriosnější a poctivější!

Podíváme-li se na způsob státního hospodaření r. 1927, vidíme, že i v něm je zrcadlo celé té tendence našeho hospodářského, národního a státního života, jak jej usměrnila nynější vládní majorita. Vidíme, že soustavně se přesunují břemena na bedra širokých pracujících, konsumujících vrstev; ať už je to kterákoliv konsumní daň, vidíme, jak proti preliminovaným částkám byly vybrány částky daleko větší, při obratové dani o 168 mil. více, při clech o 497 mil. více, na dani cukerní o 320 mil. více, na daních z nápojů o 25 mil. více, na kolcích o 50 mil. více, na právních poplatcích o 54 mil. více a na důchodové dani o 500 mil. Kč více. A sám pan ministr financí dr Engliš zde také konstatoval, kdo nejpoctivěji platí důchodovou daň, že jsou to dělníci, státní a veřejní zaměstnanci, kterým se daň strhuje prostě předem. Podíváme-li se dále na nedoplatky jednotlivých daní, že r. 1927 se nedoplatilo na pozemkové dani, která byla preliminována as 81 mil., celých 70 mil., na dani činžovní 12 mil., na všeobecné dani výdělkové 198 mil., u podniků veřejně účtujících 5 mil., na dávce z tantiem 3.6 mil., na válečné dani 169 mil., na majetkové dani 3 mil., vidíme zde, prosím, celou tu tendenci nejen přesunouti na bedra těch pracujících vrstev všechna státní břemena, ale také nepopřáti jim rovného práva rozhodovati v tomto státě, kdo a jak má vládnouti.

A podíváme-li se pak konečně na staré vykázané nedoplatky, vidíme totéž. Na přímých daních to dělá téměř 6 miliard Kč a na spotřebních necelou jednu miliardu Kč, proto, poněvadž spotřební daně se daleko rigorosněji vyberou, vyberou se při okamžitém přesunu, prodeji, kdežto přímé daně se předpisují velmi liknavě a nevybírají se.

Nynější vládní majorita šla do minulých zemských a okresních voleb s programem, že prý nynější vláda nesocialistická dala pracujícímu člověku práci a chléb. Nuže, podívejme se, jestliže je to skutečně pravda, jak se páni ve volbách chlubili. Jestliže podle oficielní statistiky máme v československém státě 210 tisíc dělníků, kteří mají pouhých 6 Kč denně, jestliže máme 500.000 dělníků, kteří mají pouhých 10 Kč denně, jestliže máme přes jeden milion lidí, kteří mají 25 Kč denní mzdy, 706.000 dělníků, kteří mají 40 Kč denní mzdy a pouze 165.000 dělníků, kteří mají přes 40 Kč denně - průměrně má 2,594.000 dělníků 23.50 Kč mzdy denně vidíme nejlépe, jak se postarala nynější vládní majorita o chléb a práci. Chleba málo, ale práce čím dále více. Reální mzdy dělníků československých klesly od 1. července 1926 podle dat Mezinárodního úřadu práce z 58 na 48 bodů a československý dělník ocitl se mezi 18 státy se svou mzdou na 15. místě, tedy téměř již na konci. Mimo to v poslední době ministerstvo železnic vedle všeobecného zdražování mléka, omastku, piva, cukru, činží atd. zdražilo také dělnické lístky na dráhy. Index cenový stoupl od září 1925 do září 1928 o 107 bodů, což znamená všeobecné zdražení asi o 12.70%. Pohleďme na ty tisíce facírující studované inteligence, zejména středoškolské, která nemá, kde by se chytila, poněvadž se do státních služeb nepřijímá, ani do soukromých, ani do veřejných, facíruje, nemůže najíti zaměstnání a je rodičům na obtíž, a podaří-li se tomu středoškoláku s maturitou umístění ve státní službě, musí sloužiti za 180, 500, 600 Kč měsíčně, ať už jako pomocník nebo akordant atd. Jestliže tedy státní statistický úřad vykazuje, že v rodinách úřednických na živobytí pro 1 osobu by mělo býti preliminováno 10.948 Kč ročně, ve zřízeneckých 7.758 Kč ročně, pak se ptám, kolik státních zaměstnanců za těchto poměrů má takový příjem, aby mohli na výživu jedné osoby obětovati tyto státním statistickým úřadem vypočítané peníze, a přijdu k závěru, že je to jen mizivé procento vysokých státních úředníků, kteří snad mají takový příjem, aby mohli to, co státní úřad statistický odhadl, na výživu jednoho člena rodiny věnovati.

Vidíme tedy, že tyto vrstvy trpí vlastně podvýživou, že v důsledku nynějších hospodářských poměrů a hospodářské politiky nynější vládní majority byla snížena jejich životní úroveň daleko pod úroveň předválečnou a pak se ovšem, jestliže se podíváme do tohoto příšerného zrcadla našeho hospodářského a sociálního života, nemohou páni diviti, že nemůžeme hlasovati ani pro státní závěrečný účet, ani pro vládní prohlášení. (Tak jest! Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Místopředseda inž. Dostálek (zvoní): Dalším řečníkem je pí. posl. Zeminová.

Posl. Zeminová: Slavná sněmovno! Prohlášení nového pana min. předsedy, jehož si osobně váží i jeho političtí odpůrci a kterému jeho situaci v koalici samé také nikdo nezávidí, bylo sice všeobecně obsáhlé a líbivé, ale příliš mlhavé, bez jasného stanoviska k řadě problémů, na jejichž rozřešení má zájem veliká majorita obyvatelstva tohoto státu. Nedivíme se této mlhavosti. Odpovídá úplně nejasným a rozháraným poměrům v dnešní koalici československo-německé a rozháranosti v jejích jednotlivých stranách.

Koaliční strany by nám rády namluvily, že příchodem nového min. předsedy nastává nová veliká konsolidace jak vlády samotné, tak také koalice a jejího programu. Jsme však přesvědčeni, že změny ve vládě nastanou velmi brzy a že neskončily naprosto změnou šéfa vlády samotného. Už dnes je v zákulisí parlamentu velmi mnoho zpráv, které mluví v nápovědech o tom, že mnozí z těch, kteří se odebrali na zdravotní nebo jinou dovolenou, se případně již nevrátí. Národně-socialistické straně je přirozeně mnohem sympatičtější, již z toho důvodu, že máme svůj stát rádi, že vedení státních věcí dostalo se do rukou muže, který se vyznamenával již dávno za rakouských poměrů národní statečností a který i v kolísavých poměrech nynějších má beze sporu určitou pevnou linii demokratickou. Vláda kněžská zprotivila se již kdekomu a přirozeně nejvíce stranám socialistickým.

Avšak nový min. předseda bude míti přetěžkou situaci a počítáme, že bude míti v nejbližší době i velikou a silnou oposici ve své vlastní vládní koalici. Změn a zmatků bude proto za letošního jara a léta více než nazbyt. Stát se bude potáceti v určité nejistotě vinou neschopnosti a rozervanosti vládní koalice. Co se však u žádné koaliční strany nezměnilo, je ona úžasná předpojatost a přímo třídní nenávist (Tak jest! Souhlas poslanců čsl. strany nár. socialistické.) k veškerým vrstvám pracujícího obyvatelstva tohoto státu. Vytýkáme vládnímu prohlášení, že se nezabývalo ani jediným slovem novými zákony o ochraně nájemníků, o stavebním ruchu, o zvýšení základního platu státních zaměstnanců, o revisi systemisace, o zastavení šíleného tance drahoty a o krocích proti smělosti kartelů, o krachu koalicí vychvalované daňové reformy a zejména o nutné, okamžité pomoci trpícímu obyvatelstvu republiky, drcenému živelními nepohodami již řadu týdnů. Když o těchto aktuelních problémech tak důsledně mlčelo prohlášení vlády, nezbývá oposici, než aby sama na nutnost jejich řešení poukázala a dovolávala se rychlé nápravy.

Vládní prohlášení mělo v sobě také několik vět o nutném boji obyvatelstva s katastrofální zimou, mrazy a sněhem. Lituji, že jsem byla hluboce zklamána. Vždyť v době, kdy vláda republiky a vládní koalice po dva měsíce utápěla se jen ve zbytečných a malicherných sporech o tom, má-li nebo nemá-li se Msgr Šrámek udržeti v Kolovratově paláci, v té době statisíce železničářů, pošťáků, po léta odstrkovaných, cestařů, dělnictva, horníků, malozemědělců, četnictva atd. s nadlidskou energií a nasazením zdraví a života zachraňovalo hospodářský chod státu a prostou existenci lidské společnosti. Tisíce lidí ve svém přetěžkém povolání omrzlo a zmrzačilo se navždy, desetitisíce si jich odneslo zárodky choroby do budoucna a statisíce v mrazech a vánicích až 20 hodin denně byli ve službě. Lidé padali na poli práce a povinnosti jako vojáci v poli. Železo na strojích a kolejnicích povolovalo, praskalo, ale lidé neustupovali a pracující člověk vyhrával nejen proti všemocné přírodě, ale vyhrál také svůj velký mravní boj o zásadu, že celá lidská společnost spočívá jediné na práci, a nikoliv na moci, diktatuře a vládě bohatých. (Výborně! Potlesk čsl. poslanců nár. socialistických.) Litujeme proto nesmírně, že vláda republiky nenašla ani jediného slova díků a uznání veliké, nezištné a slavné armádě pracujícího lidu v Československu. Jediného slova uznání a díku nebylo ve vládním prohlášení o ohromné obětavosti našich dělníků, nic vážného nebylo také poznamenáno o veliké armádě gažistů soukromých a zejména také státních. A jestliže kol. Bergmann kladl zde otázku, čím to přijde, že ve vládním prohlášení, ačkoliv snad o něm pan dr Kramář věděl, nebylo nic positivního o požadavcích státních zaměstnanců, konstatuji na základě skutečnosti, že pan dr Kramář až do poslední chvíle seděl při koncipování vládního prohlášení, a že ho ani ve snu nenapadlo, když se mluvilo o průmyslu, obchodu, o kapitálu, o živnostech, o výrobě zemědělské, že jsou zde také jiné stavy, že je zde armáda státních zaměstnanců do krajnosti se obětujících, že je zde obrovská armáda mizerně placených soukromých zaměstnanců, že tu jsou ohromné masy pracujícího lidu dělnického, které by si také zasloužily za své služby, prokázané lidské společnosti, aby vládní prohlášení něčím positivním na ně pamatovalo. Toto opominutí největších vrstev pracujícího lidu byl první veliký defekt vládního prohlášení.

Druhý spočíval v tom, že vláda a agrárně-klerikální koalice, která s tak lehkým srdcem během posledních let rozhazovala desítky a sta milionů Kč, když šlo o kartely, banky, kněze a jiné privilegované stavy, neohlásila ani jediným slovem, jakým způsobem chce vypomoci trpícímu a zmírajícímu národu, když přišel do krise nezaviněně. Děti umírají zimou a hladem, lidé padají chorobami a mrazem jako mouchy. Ve statisících rodinách po dlouhé kruté zimě není ani chléb, ani uhlí, ani peníze, aby si tyto potřeby mohly opatřiti. Právě včerejšího dne řada pražských továren ohlašuje, že pro nedostatek uhlí zastavuje práce. Firma Ringhoffer zavřela oddělení o 300 dělnících a jiné podniky budou následovati. Byly doby, kdy nebylo třeba tak presantně dovolávati se okamžité pomoci vlády a státu. Po osm let státní administrativu a péči substituovala čsl. samospráva a přiznejme, že také skutečně obce a okresy skvěle plnily své úkoly sociální, komunikační a hospodářské. Po 8 let obce nezištně, dobrovolně a ochotně vykonávaly překrásné dílo lásky k bližnímu. Ale této vládě a koalici nebylo nikdy nic svatého. Ani prospěch a rozkvět obcí, ani zaručená rychlá pomoc občanstvu, když toho bylo vůbec obcím třeba. Proto i zde svým diktátem a smutně proslulým zákonem čís. 78 z r. 1927 vzala vláda obcím veškeru možnost finančně při sebe naléhavých úkolech prospěti. Aby zachránili kapsy bohatých, zničili péči o potřebné. Na celá desetiletí samospráva dostala se do tak ponižujícího, žalostného a nedůstojného stavu, že starostové i velkých měst, jako Vršovic, Mělníka atd., když nechtěli viděti umírati občany svých měst bez pomoci, musili se nabídnouti k dobrovolné žebrotě u zámožnějších podniků a jednotlivců, aby sehnali uhlí, potraviny a prádlo a mohli to věnovati jménem obce trpícímu občanstvu. Běda starostovi, který by si myslel: Jsou přece mimořádné poměry, které přijdou jednou za 100 roků, nenecháme proto v obci umírati děti a staré lidi bez ochrany zimou a hladem. Když nedá vláda a bohatí, musí přece přiskočiti obec na pomoc v pocitu všelidské solidarity. Ale takového lidského starostu dal by okresní hejtman okamžitě zavříti, poněvadž překročuje smutně známé zákony z r. 1927. Ceny uhlí, potravin a textilií rapidně rostou již od loňského roku. V nastalé kalamitě jsou rodiny zadluženy a práce v mrazech leckde vázne nebo se zejména velké obory pracovní, jako zemědělské a stavební, dostanou ke svému rozvoji až na jaře. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.) A tu je zajímavé, že lidé, kteří by mohli velice snadno přiskočiti na pomoc trpícím vrstvám obyvatelstva, necítili v sobě ani nejmenší touhy vyplniti své lidské a křesťanské poslání. Připomínám jen jeden drastický příklad. Agrární Státní pozemkový úřad propustil loňského roku docela proti právu a proti přísnému a přesnému znění zákona na 14.000 ha pozemků, zejména lesních, ze záboru vůbec. A pražský arcibiskup, majitel 7 zámků a 14 tisíc ha lesa, hodně také v okolí pražském, toto kníže kněžské neuznalo za vhodné, aby jediným metrem dřeva přispělo v této kritické a zoufalé situaci trpícímu lidu. Dělnictvo, gážisté a malovýrobci jsou dnes krutou zimou naprosto zruinováni. Místo žádané pomoci mluví se naopak v koalici a vyjednává o tom, aby lidovci, nár. demokraté, političtí živnostníci a agrárníci navalili na nejširší vrstvy obyvatelstva nové ohromné zatížení ve formě zvýšení činží až do jejich valorisace. Všechny vládní strany by rády, ochranu nájemníků zrušily a činže valorisovaly, pokud jsou nyní tak hezky pohromadě. Vědí velmi dobře, že za spoluúčasti socialistů ve vládě by se jim to tak hned nepodařilo. Agrární strana se tím netají, že jest nesmlouvavě pro okamžité zrušení ochrany nájemníků; má to tak diktováno spojením se stranou Československého domova a s pražskými a jinými bohatými pány domácími. Národní demokracie obchází své stanovisko, ačkoliv souhlasí se zrušením ochrany nájemníků, tím, že prohlašuje, ne že by byla pro zrušení ochrany nájemníků, nýbrž že nepřipustí již, aby byl omezován soukromý domovní majetek. Na česky přeloženo, znamená to zrušení ochrany nájemníků.

Lidovci jsou pro zvyšování činží dobrovolným dohodnutím mezi majiteli domů a nájemníky, či-li, kdo nezaplatí, kolik pan domácí bude chtíti, má dveře otevřeny.

Jediná strana, strana politických živnostníků, nemá vůbec stanovisko, poněvadž jí to výkonný výbor agrární strany nedovoluje. Pánové by rádi 100%ní zvýšení činží učinili líbivější tím, že slibují státním zaměstnancům nějaký drahotní přídaveček na činži. Protestujeme proti tomuto úmyslu vlády, poněvadž státní zaměstnanci zaslouží si vzhledem k ohromnému zvýšení drahoty v posledních dvou letech, aby byly jejich základní platy bez ohledu na budoucnost zvýšeny ihned a teprve pak bude možno jednati o zavedení přídavků na činži.

Také bychom rádi slyšeli pana ministra sociální péče, jakou formou chce zaručiti zvýšení mezd a platů tří milionů dělníků a 1 milionů zaměstnanců soukromých, nemá-li je katastrofální zvýšení činže zastihnouti.

Strana lidová má z nájemnické otázky nesmírný strach. Vždyť klerikálové všech odstínů svoji protisociální politiku zaplatili již 2. prosince pořádnou prohrou a neradi by si tyto porážky zvětšili na jaře nebo ku konci tohoto roku tím, že by ještě vyplnili požadavky, které jim agrární strana ve svém koaličním souručenství nabízí.

Ministr Šrámek by rád dal výpověď z bytu v ministerstvu soc. péče a velmi rád by se přestěhoval do nových místností ministerstva vnitra. Ale od odpovědnosti ani strana lidová ani národně-demokratická neuteče, ani ji nesvalí na strany socialistické, které ve vládě nejsou. Vždyť je zde ještě problém, na koho by se přesunulo velké zvyšování činží v živnostech a obchodech. Obávám se právem, že jakékoliv zvyšování činží bude míti v zápětí velký vzestup cenového indexu celkového. Vláda i koalice by měly uvážiti, je-li možno takovýmito opatřeními vyvolávati mzdové boje a neklid ve výrobě, což by nás velmi snadno v příštích letech mohlo uvésti do krise vývozní a také zatřásti v základech naší obchodní bilancí.

Národně socialistická strana po celá léta jak v parlamentě, tak v Pomocném sboru pro otázky hospodářské pracovala zejména pro dlouhodobý, velkorysý stavební ruch jako první předpoklad eventuelní změny zákona na ochranu nájemníků. Budeme také všechny svoje konkrétní návrhy uplatňovati s celou vehemencí, jakmile předlohy podobného řádu přijdou do parlamentu.

Vytýkáme také vládní koalici nešťastný loňský zákon o stavebním ruchu, který bytové krisi neodpomohl, ale ještě zkomplikoval poměry. Poskytl daňové úlevy boháčům, velkoobchodníkům, majitelům barů a jiných nočních místností, naproti tomu poměrně velmi málo bytů se státní garancií se vystavělo, a pokud byly vystavěny, tou krátkodobou činností stavebního ruchu byly vyhnány ceny stavebního materiálu do tak ohromné výše, že i činže dnes v nově postavených domech v poměru k činžím v nových domech z minulých let stouply tak, že jsou i středním vrstvám úplně nedostupné. Tato šílená horečka stavební vyžádala si vedle ohromných ztrát národohospodářských i přes sto lidských životů stavebních zaměstnanců. Jak úžasně ne dostatečný byl loňský zákon o stavebním ruchu, svědčí fakt, že stát garantuje novostavby za loňský rok - a ještě přenesl určitou část na letošní rok - pouze do 120 mil. Kč, kdežto město Praha samotné dalo loňského roku celých 65 mil. Kč na novostavby domů a malých bytů.

Račte uvažovati, slavná sněmovno, hospodářský a cenový vývoj jenom za poslední rok! V této době, aniž by bylo došlo ke zvýšení platů státních a soukromých zaměstnanců, ženy-hospodyně ze starostí nevycházely. Zdraženy byly káva, cukr, cikorka, pivo, tuky, mléko, zelenina, vejce, ovoce, luštěniny i maso. Žádný z pánů na straně koaliční by nepopřel tento fakt a vidělo by se, jak vysoko byl zvednut cenový index nezbytných potřeb, které jsou hledány nejvíce. Zdraženy byly však také o 40% činže a od září loňského roku zvyšují se znatelně ceny uhlí, dříví, prádla a veškerých textilií.

Bída se vedrala v posledních měsících do rodin dělníků, gážistů i malovýrobců. Kávou se živí na 5 mil. osob, zejména žen a dětí; proto její zdražení má v zápětí podvýživu. Zejména venkovské ženy proklínaly více než ženy městské, protože nedovedly pochopiti, že řepa je tak laciná, práce na venkově málo placená, a naproti tomu cukr na cenách podražil. A my jsme neslyšely jediné konkrétní věty ve vládním prohlášení, že se vláda postaví za tři čtvrtiny obyvatelstva, aby je chránila před řáděním spekulantů, kartelů a bursiánů. Vláda se nezmínila také ani jediným slovem ve svém prohlášení o všeobecně rostoucí nespokojenosti, zejména mezi živnostnictvem a zemědělci pro přetížení daňová, která, když věc dobře sledujeme, znamenají krach daňové koaliční reformy. Po dva roky se útočilo na socialisty, že za jejich spoluvlády daně jsou příliš tíživé a velké. Po dva roky političtí živnostníci, agrárníci, lidovci a národní demokraté slibovali hotový ráj; stane-li se jejich daňová reforma skutkem. Po 6 roků strana politických živnostníků měla jediný program: útočiti proti vysokým daním. Ale když se část poplatnictva dala zlákati těmito daňovými výhodami a odevzdala koalici 2. prosince své hlasy, nastalo brzy po provedení daňové reformy rozčarování. Není dnes jediného koaličního časopisu nebo voliče, který by daňovou reformu koaliční neposílal do horoucích pekel, a páni koaliční poslanci a senátoři by svoje daňové kumšty nejraději hodily na krk socialistům k odpovědnosti. A přece my jsme vás nepřetržitě varovali a podávali jsme na sta pozměňovacích návrhů. Náš zástupce dr Patejdl v pravém slova smyslu padl pod tíhou práce a odpovědnosti, kterou v berní reformě vykonával ve prospěch širokých a středních vrstev lidových. A najednou tím více musí drážditi, když vidí živnostníci, obchodníci a zemědělci, že se ohromně mnoho ulevilo daňově velikému kapitálu, že však o to tím více musí zaplatiti vrstvy pracující a střední. Ale byli jsme vždy se svými výstrahami briskně odmítáni. Dnes je stav takový, že domkáři a chalupníci platí na vesnicích poměrně více než velcí sedláci a velkostatkáři; malí živnostníci leckdy platí více než majitel velkého obchodu, fabrikant nebo různí jiní kapitalisté, dělník a gážista musí platiti také, ať má či nemá, jedině kněží se z daňové povinnosti vůbec vymknuli.

Upozorňuji slavnou sněmovnu na toto monstrum. Přes to, že cukrovarníci zdražili během 2 roků třikrát cenu cukru, přišli ještě počátkem září loňského roku před veřejnost a vládu s požadavkem, že se cukerní průmysl a všechny cukrovary nacházejí v ohromné krisi a že je nezbytně potřebí, aby byly nějakým způsobem vládou sanovány a také zdražením cukru posíleny. Najednou, když nyní po Novém roce došlo k bilancování a vykazování zisků, Česká cukerní společnost vyplácí 14% a Schoellerovy cukrovary 131/2% dividendy! To je prostě neslýchané! Státní papíry po velikém úsilí Englišově rentují se dnes kolem 5%. Kdo si uspoří něco a uloží to do záložny nebo banky a spořitelny, dostává 4%, nejvýš 4 1/4% úroku, zde společnosti a cukrovary, které mluvily ještě v září loňského roku o ohromné odbytové a výrobní krisi, vykazují třikrát tak velké dividendy, jaké platí státní papíry.

Kartely mají žně a u domkářů a maloživnostníků se netrhnou dveře před exekutory daňovými.

Upozorňujeme dále, komu českoněmecká koalice pomáhala. Ječmen klesl na cenách za poslední 4 měsíce o 25%, chmel za posledního půl roku o 50%, a přece došlo nedávno ke zdražení piva o 20 hal. na 1 litr! Když tak skvěle pochodili loni cukrovarníci, proč by nešel jeden odbor výroby za druhým, proč by je jiné kartely ve své chamtivosti nenásledovaly, aby zdražovaly a ještě si vymáhaly presenty od vlády?

Pivo bylo zdraženo v době, kdy smíchovský akc. pivovar vyplácí 100% dividendu a jeho akcie v nominelní hodnotě 200 Kč stojí 30.000 Kč! To není lichva? Což nechápe vláda, že takové příklady znamenají úplné podlomení a zničení hospodářské morálky?

Plzeňský měšťanský pivovar zdražuje pivo v době, kdy jeho akcie nominální hodnoty 200 zl. má cenu 75.000 Kč. A těmto pivovarům, vyplácejícím v posledních letech tisícové dividendy bez práce, tato vláda a agrárně-klerikální koalice snížila obecní přirážky o ohromné částky! Tak na př. plzeňský pivovar platí o 1 1/2 mil. Kč méně na přirážkách plzeňské obci, Schwarzenberský třeboňský pivovar, dobře prosperující, o 370.000 Kč méně a i ten maličký pivovar Kinského v Chocni o 30.000 Kč méně.

Sta milionů Kč ušetří nyní velcí kapitalisté i jejich společnosti v republice na samosprávných přirážkách. Místo toho zavedly se dávky obyvatelstvem nenáviděné, které postihují nejkrutěji právě pracující vrstvy lidové. To je v době, kdy okresní péče o mládež, ochrany matek a dětí, nemocnice, chorobince a jiné kulturní a humánní instituce trpí nedostatkem financí. Podpory se odepřely i hasičským sborům, osvětovým sborům, odborným školám, Ústřední matici školské i Národní radě. Jen když kapitál hromadí své zisky a úspory na daních do závratných sum! To je pravý obraz našeho hospodářského života za posledního 2 1/2 roku za česko-německo-klerikální koalice a vlády.

Velkoagrárníci, fabrikanti, banky, kartely i kněžstvo již svoje dostali. A dostali více, než prostě mohli někdy doufati. Zato úprava platů státních zaměstnanců a revise systemisace, slíbená min. předsedou Švehlou již na podzim r. 1927, marně čeká na své uskutečnění. Válečným poškozencům se ubralo pro r. 1929 24 mil. Kč.

Pensisté kraje brněnského hrozí v memorandech, která rozesílají právě na všechny kruhy poslanecké, sebevraždou, pakli nebude zastaveno zdražování nutných životních potřeb a dojde-li ještě k zvyšování činží.

Generálům odhlasovali jste 40.000 Kč ročně, ale přestárlým 70ti, 80ti, 90tiletým veteránům práce slibujete sotva 1.50 Kč denně.

Kněžím jste prosadili ve 24 hodinách násilím a terorem až 26.000 Kč ročního platu, ale živnostníci a chalupníci zoufají dnes nad neutěšenými svými poměry.

To jsou činy vládní koalice a vládních stran, strany agrární, nár. demokratické, lidové, ľudové a živnostenské! Na slova těchto stran, obsažená ve vládním prohlášení o prospěchu republiky, o obecném blahu a o podpoře hospodářsky slabých po těchto strašných zkušenostech nic nedáme.

Prospěchem republiky, obecným dobrem a podporou malých a středních vrstev národa bude povalení této vlády a této koalice (Výborně!), na které čeká celý nespokojený národ. (Výborně! Potlesk čsl. poslanců nár. socialistických.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP