Středa 20. března 1929

Tvrdenie toto skutočne až prekvapuje starostlivosťou o Slovenskú krajinu a jej finančné hospodárenie. Nám však práve táto úzkostlivá starostlivosť je podozrivá. My uznávame finančné nesnádze krajinskej správy, vieme, že správa táto má mnoho iných úloh, ale i proti tomu odvážime sa povedať, že povinnosťou správy je: postarať sa v prvom rade o kultúrne potreby Slovenska, medzi ktorými na prednom mieste stojí Slovenské národné divadlo. Pánovia, umenie nie je luxus, a nie je luxusom ani divadelné umenie;.divadlo je životnou potrebou kultúrnych národov. Otvorene hovoriac: pre Slovenské národné divadlo musia sa najsť potrebné peniaze v domácej pokladnici Slovenskej krajiny!

Tohoročný krajinský rozpočet Slovenska bude činiť okolo 250 mil. Kč. Akby sa v rámci tohoto značného rozpočtu teraz alebo nabudúce nevedela najsť potrebná suma na ciele divadelné, sami sebe by sme vystavili svedectvo chudoby. Pánovia, postaviť cestu do Veľkého Kohútova môže byť dobrou a potrebnou vecou; za podobnú môže sa považovať i zveľaďovanie plemenného dobytka, na ktorý cieľ preliminuje krajinský rozpočet Slovenska tiež miliony; ale nenamietame ničoho ani proti 600tisícovej položke rozpočtu na Dunajský veľtrh, ačkoľvek tento veľtrh na svojom význame s roka na rok tratí a stáva sa pomaly celkom zbytočným, obyčajným jarmokom. No, ale toto všetko môže byť potrebné, avšak nepamätať pri tom v rozpočte na Slovenské národné divadlo, a to položkou pomerne veľmi nepatrnou, by nás jednako len hodne dehonestovalo!

Pravda, pokrajinčené divadlo v predstavách naších žije ako divadlo, ktoré i naďalej požíva štátnu subvenciu, na ktorú subvenciu naše divadlo má i plný nárok.

Slávné Národné shromaždenie! Divadelnej verejnosti nie je tajnosťou, že bez štátnej subvencie neudržalo by sa ani jedno divadlo v republike. Bohate subvencionované je Národné divadlo pražské, brnenské, potom divadlá v Plzni, Čes. Budejoviciach, Olomouci, Mor. Ostrave atď. Pražské Národné divadlo na pr. dostáva ročnej štátnej subvencie 12 až 14 mil. Kč, Národné divadlo v Brne 1 mil. Kč, divadlo v Olomouci 200.000 Kč, v Plzni 100.000 Kč, v Čes. Budejoviciach 100.000 Kč, v Mor. Ostrave 200.000 Kč, na Kladne 50.000 Kč, Slovenské národné divadlo v Bratislave 1,200.000 Kč. Avšak, ako sa práve dozvedám, hrozí nebezpečie, že i táto subvencia bratislavskému divadlu bude odňatá, akonáhle niekto pokúsil by sa vziať divadlo z rúk súkromného podnikateľa. Sú to veci veľmi delikátné, ráčte dovoliť, aby som sa ich dotknul.

Stalo sa, že Družstvo Slovenského národného divadla rozhodlo sa upovedomiť ministerstvo školstva a nár. osvety, že toto divadlo chcelo by prevziať do svojho spravovania, prosí však slávné ministerstvo, aby divadlu ponechaná bola posavádna štátna subvencia. Ale ešte prípis Družstva azda ani nebol dobre v Prahe, sobrali sa dvaja páni z Bratislavy do Prahy informovať ministerstvo školstva, čo by znamenalo keby Slovenské národné divadlo dostalo sa do správy Družstva. A intriky, chcem povedať "informácie" dvoch pánov osožily! Ministerstvo školstva a nár. osvety dalo znať Družstvu, že v páde, akby Slovenské národné divadlo prešlo z rúk súkromného podnikateľa do rúk Družstva, na štátnu subvenciu nemôže vraj počítať.

Predpokladáme, že stalo sa to bez vedomia p. ministra dr Štefánka, lebo je vylúčené, že pán minister bol by sa dal natoľko okúzliť tým dvom pánom a bol by dal svoj súhlas k takému opatreniu. Subvencia totiž, ktorá povolila sa súkromnému podnikateľovi, odopiera sa Družstvu. Je však zaujímavé a príznačné, ako výdatne a úspešne vedia sa okolo záujmov Slovenského národného divadla uplatňovať intriky a denunciantstvá, od ktorých ani ministerstvo školstva a nár. osvety nevie sa emancipovať. A toto denunciantstvo zmarilo už mnoho dobrých, pekných vecí pri našom divadle.

Ale keď už bolo v reči Družstvo Slovenského národného divadla, škoda by bolo neuviesť, že Družstvo už ráz malo divadlo vo svojej správe; bolo to cez tri roky, čiže od r. 1920 do 1923. Boly to časy veľmi nepriaznivé a drahé. A jednako v týchto drahých časoch dostalo Družstvo zprvu len 200.000 Kč subvencie, ktorá zvýšila sa len neskoršie. Lež Družstvo i popri tom do divadla mnoho investovalo a postavilo i herecký dom. A tomuto Družstvu, ktoré kedysi tak svedomite hospodárilo, dnes sa nedôveruje.

Slávny snem! Poukázal som, že zemské divadlá v historických zemiach dostávajú vysokú podporu pod titulom štátnej subvencie. Ale oprávnení sme povedať, že viac-menej štátnou subvenciou môže sa nazvať i prídel, ktorý divadlám asignuje sa pod názvom zemskej podpory. Nepoviem azda nič nového, hlavne tu v historických zemiach, že česká zemská pokladnica je vlastne štátna pokladnica, prídel zemský je vo skutočnosti prídelom štátnym. Je tomu tak. Avšak keď sa veci tak majú, tým väčší nárok na subvenciu má Slovenské národné divadlo v Bratislave, čiže na Slovensku, kde prísny rozdiel robí sa medzi pokladnicou krajinskou a pokladnicou štátnou.

My Slováci štátny prídel pre svoje divadlo si reklamujeme a žiadame od vlády bezpodmienečne, ba štátnu subvenciu pre bratislavské divadlo žiadame i zvýšiť, ako nám to podľa parity a percentuálnej kvoty patrí. Pri štátnej, krajinskej, ako aj podpore mesta Bratislavy a iných korporácií udrží sa naše divadlo veľmi pekne, bez väčších ťažkostí. A bude ono i prosperovať, ako prosperovať má. Sporiť na divadle, lepšie rečeno preháňať v tomto sporení, znamenalo by sporiť na svojom vlastnom

duševnom pokrme. Pán sekčný šéf dr Wirth v kultúrnom výbore poslaneckej snemovne dňa 6. marca t. r. vyhlásil, že dr Maule, ministerský radca, prednosta školského referátu v Bratislave a ministerstvom školstva poverený dozorca Slovenského národného divadla, na tomto divadle usporil vraj ročne 800.000 Kč. Teda kým p. Rosol narieka v "Národnom Denníku", že medzi akými finančnými tiesňami živorí Slovenské národné divadlo, ako biedi jeho personál, p. dr Maule prekonáva sám seba v divadelnej sporivosti. Rozumie sa, že predovšetkým bolo by treba zistiť, či je to s tým sporením skutočne tak. My tomu ťažko veríme! Ak však áno, tedy pán ministerský radca dr Maule nesmyselnou sporivosťou svojou nepreukázal nijakú dobrú službu nášmu divadlu, lebo sporil, kde sporiť nemal! Musíme vyhlásiť, že dr Maule usporil ročne 800.000 Kč zväčša na slovenskej činohre Slovenského národného divadla! Ak si dr Maule túto sporivosť pripisuje za zásluhu, j e to zásluha, ktorú slovenská verejnosť honorovať nijako nevie a nemôže! Ba protestuje proti tejto sporivosti!

Slávné Národné shromaždenie! Tak milerád a ochotne chcel by som odporúčať otázku budúcnosti Slovenského národného divadla vznešenej pozornosti pánov členov výboru a zastupiteľstva Slovenskej krajiny. Chcel by som, aby problém tento bol čím skôr riešený, a to ku všeobecnému uspokojeniu. Slovenské národné divadlo musí byť, a musí byť nielen podľa mena, ale i podľa ducha! Musí ono mať našský ráz, slovenský charakter, akési slovenské fluidum, musí ono byť inštitúciou rovno zo slovenskej zeme vyrástlou. Od nás, od našej dobrej vôle a porozumenia závisí, či bude skutočne takým.

Apelujem preto s tohoto miesta na slávné krajinské zastupiteľstvo slovenské, prosím ho a žiadam úpenlive, aby zaujalo sa tejto prvej slovenskej scény, aby nezabúdalo na kultúrnu inštitúciu Slovenského národného divadla. Krajinské zastupiteľstvo malo by si byť vedomé svojej morálnej zodpovednosti za poslanie tohoto divadla po stránke umeleckej, ale aj ideovej. I naše divadlo treba zbaviť experimentov súkromného podnikania a dať mu garanciu bezpečne fungujúcej správy, dať mu onen pokojný podklad pevnej organizácie a hmotného zaistenia, ktorého potrebuje, aby sa zveľaďovalo, rozvíjalo a zdravým ovzduším slovenským naplnené dozrievalo, aby i ono uberalo sa k vysokým métam, ku ktorým horlive má sa snažiť najväčšia slovenská scéna, tá scéna, ktorá reprezentovať má náš národ, ktorá budiť má lásku k útlemu divadelnému umeniu slovenskému, ktorá inšpirovať má verejnosť, odchovávať slovenských dramatických spisovateľov a vychovávať herecký dorast slovenský. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.)

Veríme, že krajinské zastupiteľstvo slovenské aj osvojí si túto otázku a v povedomí svojej zodpovednosti v záujme Slovenského národného divadla urobí všetko, čo slovenská verejnosť od neho právom čaká. Nech mi prepáčia páni krajinskí poslanci slovenskí, ale poviem uprimne: Akby nenašlo sa u nich porozumenia pre náš národný divadelný kult, nezaslúžili by si dôvery, ktorou poctilo ich voličstvo, poveriac ich dôležitou funkciou, akú práve zastávajú. Keď pre pokročilosť času a z nedostatku potrebných príprav toho roku ani nie, v budúcom malo by rozhodne dôjsť k pokrajinčeniu Slovenského národného divadla. Ráčte rozumieť: k pokrajinčeniu a nie k poštátneniu, lebo len nepriaznivci Slovenska sú za zoštátnenie divadla v Bratislave.

Předseda (zvoní): Pane řečníku, upozorňuji, že vaše řečnická lhůta je velmi silně překročena.

Posl. Sivák (pokračuje): Vedel by som pomenovať i viac znamenitých českých ľudí, ktorí sú toho istého presvedčenia ako my Slováci: odporúčajů nám divadlo svoje pokrajinčiť. Zdá sa však, že i bratia Moravania majú ten istý problém so svojím divadlom; bránia sa proti zoštátneniu brnenského Národného divadla. V "Prager Presse" zo dňa 10. marca t. r. vyšiel zaujímavý článok: "Das neue Staatstheater" od prof. dr Frant. Weyra, v ktorom dôvodí sa pozemštenie divadla v Brne. Autor odvoláva sa, veľmi správne, na decentralizačný princíp, ktorý uplatnil sa pri novej politickej správe, utvoriac 4 samostatné správné a hospodárske jednotky v štáte, a ktorý princíp musí sa vraj prejaviť i v decentralizovaní divadiel; totiž aby každá zem čiže krajina mala svoje vlastné, štátom subvencionované divadlo. Ako badať, moravské záujmy diktujú Moravanom to isté, ako slovenské záujmy Slovákom! Tomuto zjavu sa len tešíme a nádejeme sa, že spoločné snahy budeme si spoločne i podporovať.

Slávna snemovňa! Mal by som ešte niekoľko slov na adresu slovenskej verejnosti.

Našu verejnosť prosil by som totiž, aby na Slovenské národné divadlo hľadela ako na svoje, aby vedela zaň že žertvovať a donášať obete, a to nielen preto, že divadlo svoje miluje, ale i preto, že je to Slovenské národné divadlo. Keď pred 45 rokmi stálo konečne hotové Národné divadlo v Prahe, celé Čechy a Morava začaly horieť nadšením. Tento divadelný entuziazmus chytal sa po vidieku ako oheň. I z najodľahlejších periférií vypravovaly sa zvláštné, t. zv. divadelné vlaky do Prahy. Obecenstvo neľutovalo peňazi a času, lež ponáhľalo sa na predstavenia do nového divadla. Ale prichádzali českí krajania i zo zahraničia, ba i z Ameriky, osobitnou loďou a vlakom dovezení, pokloniť sa "Zlatej kapličke nad Vltavou".

Pravda, časy divadelného horlenia i v Čechách už minuly. Ale nesmely by pominúť u nás, kde vlastne ešte ani neboly a kde obecenstvo nemalo ešte ani dostatočnej príležitosti milovať svoje divadlo. Slovenskú verejnosť však nech nepomýli ani dekandencia, javiaca sa na celej čiare v divadelnej kultúre. Je to import, ktorý nám musí byť cudzí. Táto dekadencia je totiž viac-menej následkom veľkého rozmachu divadelníctva, ale ktorého rozmachu sme my ešte nemali.

Slovenská verejnosť mala by byť uznanlivá i proti prvým slovenským hercom, ktorí ako priekopníci slovenského dramatického umenia musia sa prebíjať dnes mnohými prekážkami a pracovať musia medzi ťažkými okolnosťami. Nech však naším hercom slúži k uspokojeniu, nech ich táto okolnosť neznechutí: tým väčšia bude ich zásluha! Nech len pracujú vytrvale ďalej, nadchnutí idealizmom Janka Borodáča, ktorý nechal svoju pevnú postať, štátnu službu, a i so svojou ženou prišiel bez otáľania k divadlu v časoch, keď divadelnému povolaniu vyhýbal sa u nás temer každý.

Slávné národné shromaždenie! Nám Slovákom treba nahradiť jednu vec: nápis "Národ sebe", ktorý nevidíme na priečelí prvej divadelnej scény slovenskej. Ufáme však, že budeme vedieť heslo toto nahradiť, ako i všetko, čo ono znamená. Sme presvedčení, že slovenský národ pochopí svoju povinnosť a pričiní sa, aby z dnešného národného divadla stalo sa opravdové Slovenské národné divadlo, ktoré slúžiť bude k pochvale slovenského mena, k zveľaďovaniu slovenského slova, k rozkvetu slovenského umenia a divadelnej kultúry vôbec!

Slovenská verejnosť mala by si uvedomiť, že milovať divadlo bez označenia "Národ

sebe" znamená viac, ako milovať divadlo s týmto označením! (Potlesk slovenských ľudových poslanců.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je pan posl. Langr. Dávám mu slovo.

Posl. Langr: Slavná sněmovno! Právě projednávaným zákonem zabezpečuje stát další zdárný umělecký rozvoj první naší umělecké scény, Národního divadla v Praze. Krok tento uvítán bude všemi, kdo mají zájem o umění, s plným uspokojením. Národní divadlo v Praze je skutečně divadlem národním. Je to kolébka umění, na jejíž vybudování přispěli uvědomělí příslušníci všech vrstev našeho národa. Vykonáme jen svoji povinnost, když trvale zajistíme ústav, který svojí kulturní a vzdělávací činností spolupůsobil k dosažení samostatnosti českého státu.

Budiž mně však, slavná sněmovno, dovoleno, abych při této slavnostní příležitosti upozornil na poměry a stav druhého stánku umění, divadla v Brně. České národní divadlo v Brně zahájilo svoji kulturní a uměleckou činnost 6. prosince 1884 za mimořádně svízelných podmínek. Česká menšina v Brně prožívala tehdy těžké chvíle národnostního, politického i hospodářského útlaku. Německá správa obce pracovala všemi, i nedovolenými prostředky, aby udržela svoji nepřirozenou nadvládu. Z obecních prostředků postavila a vydržovala německé divadlo, které bylo na značně vysoké umělecké úrovni. Zato České národní divadlo, vybudované z příspěvků malých českých lidí adaptací z restauračních místností malých rozměrů, nedostatečně technicky vybavené, zatěžováno bylo velkými obecními dávkami. Avšak velká láska českého lidu k svému divadlu a nadšení českých umělců překonaly všechny překážky. České divadlo v Brně vyvíjelo se umělecky tak, že po této stránce v ničem si nezadalo před hýčkaným divadlem německým. Také po stránce výchovné vykonalo naše divadlo velmi mnoho. Bylo střediskem celého našeho národního a kulturního snažení. Dobře volenými představeními historickými posilovalo v malém českém člověku a studentstvu národní hrdost a sebevědomí.

Po světové válce, kdy správa brněnské radnice přešla do českých rukou, počalo se také v městském divadle s českými představeními. Na zákrok z vysokých míst uspořádány poměry tak, že v městském divadle se hrálo pět dní česky a v pondělí a v úterý pak německy. Od této doby umělecky vývoj českého divadla v Brně pokračoval tak, že za krátko stalo se prvotřídním uměleckým podnikem. Opera brněnská seznámila obyvatele Moravy se všemi velikými díly našich mistrů Smetany, Dvořáka, Janáčka a j. Provedení byla jak po stránce umělecké, tak co do výpravy prvotřídní a mohla se směle stavěti vedle chlouby naší prvotřídní opery pražské. Také velká díla mistrů cizích dávána jsou s velkým úspěchem. Divadlo brněnské mělo často příležitost ukázati svoji vysokou úroveň uměleckou i před zástupci cizích států. Leč umělecká správa divadla nepřestávala na tom, zvednouti umělecky divadlo co nejvýše. Za vedení neúnavného, prvořadého umělce hudebního, šéfa opery, přikročeno k provádění symfonických koncertů, které měly pronikavý úspěch a byly navštěvovány hojně i brněnskými Němci.

Finanční poměry brněnského divadla se zřetelem na jeho vysokou uměleckou úroveň jsou ovšem takové, že je potřebí značných subvencí. Subvence poskytuje stát 1 mil. Kč jako náhradu za dvě německá představení, země 1,334.000 Kč a město 800.000 Kč, úhrnem 3,134.000 Kč. Příjmů vlastních na vstupném, předplatném a jiném má divadlo 4,700.000 Kč, takže při ročním vydání 8 mil. Kč bylo udržováno dosud ve finanční rovnováze.

Národní divadlo v Praze provozuje kuratorium sestávající ze zástupců ministerstva školství a nár. osvěty, zástupců městské rady brněnské, zemského výboru a Družstva národního divadla v Brně. Kuratorium ustaveno bylo r. 1922 na podkladě společné smlouvy na dobu tří let. Od 30. června 1925, kdy tato smlouva vypršela, provozuje kuratorium divadlo bez jakékoliv vzájemné smlouvy jmenovaných činitelů. Tento právnicky naprosto neujasněný stav vyvolává značný neklid, zejména mezi členy divadla. Je zde odůvodněná obava, že v tom případě, kdyby z nějakých nepředvídaných příčin utrpělo divadlo finanční ztráty, nebude zde nikoho, kdo by zaručil zaměstnancům divadla jejich gáže. Je přirozené, že tento stav neprospívá divadlu po žádné stránce. Tato nejistota byla by s to ohroziti finančně i umělecky podnik, o jehož vysoké umělecké a kulturní ceně nemůže býti žádných pochybností.

Upozorňujeme proto vládu na tuto situaci českého národního divadla v Brně a žádáme, aby se zejména ministerstvo školství a nár. osvěty touto otázkou co nejpečlivěji zabývalo a konečně rozhodlo, jakým způsobem má býti postaráno o nerušený provoz kulturně a umělecky tak významného podniku.

Jsme toho názoru, že brněnské divadlo vzhledem ke své veliké umělecké úrovni a se zřetelem k tomu, že Brno je hlavním městem Moravy a přirozeným střediskem všech zemských úřadů, mělo by býti provozováno tak, jako Národní divadlo v Praze, některým veřejným činitelem, zemí nebo státem.

České divadlo v Brně podporovalo vždy, až nad svoje finanční možnosti, mladé snaživé literáty tím, že umožnilo vždy provedení jejich činoherních i zpěvoherních skladeb na své scéně. Je známo, že slavné dílo velikého mistra Janáčka "Její pastorkyně" bylo provedeno po prvé na brněnské scéně. Tato snaha podporovati mladý literární a skladatelský svět projevila se ještě ve větší míře tehdy, kdy do rukou českých bylo dáno také brněnské divadlo německé.

Československý stát, jehož obyvatelstvo je kulturně velmi vyspělé a po kultuře a umění žízní, nemůže se spokojiti jediným vpravdě uměleckým podnikem divadelním. Stát se musí snažiti, aby našel přiměřený peníz ku podpoře také ostatních stánků uměleckých. Mezi těmi na prvém místě jsou divadla brněnské a bratislavské, která této podpory plně zasluhují.

Vedle velmi vážných důvodů uměleckých a kulturních vedou nás k úsilí stabilisovati poměry na brněnském divadle také důvody sociální. U brněnského divadla je zaměstnáno asi 350 lidí, umělců činoherních, zpěvoherních, hudebníků, technického a úředního personálu. Mezi umělci jsou mnozí, kteří působí na českém divadle v Brně již 30 i více roků a mají o ně nesmírné zásluhy. Tito velezasloužilí umělci dali umění a českému lidu vše, co dáti mohli, a nyní čekají, a to vším právem, že česká veřejnost uzná svou povinnost a postará se aspoň o skrovné jejich zaopatření.

Žádáme proto naléhavě, aby ministerstvo školství a nár. osvěty se zřetelem na neujasněné poměry provozu Národního divadla v Brně podniklo neprodleně kroky k definitivnímu uspořádání těchto poměrů a to tak, aby divadlo neutrpělo tím na své umělecké úrovni a aby také zaměstnaní členové divadla i české uměnímilovné obyvatelstvo Moravy bylo zbaveno starostí o jeho osud.

Navrhujeme ku přijetí resoluci, v níž se vládě ukládá, aby k definitivnímu řešení této otázky neprodleně přikročila, a prosíme slavnou posl. sněmovnu, aby tuto resoluci přijala. (Potlesk poslanců čsl. strany nár. socialistické.)

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Haken. Dávám mu slovo.

Posl. Haken: Národní divadlo je representačním ústavem české buržoasie. Jeho duch tudíž odpovídá buržoasní mentalitě a jejím tříd ním zájmům. Národní divadlo je také prostředkem buržoasní vlastenecké propagandy. Poněvadž buržoasie je třídou reakční, je i její umělecký podnik reakčního rázu nejen svou tendencí a mentalitou, ale i po stránce umělecké. S krisí kapitalismu, s krisí buržoasie je v krisi i buržoasní umění.

Vyskytne-li se umělec, jenž se chce vymanit z reakční skořápky buržoasní umělecké mentality, naráží na odpor buržoasie, je umlčován a ubíjen. I po stránce umělecké jsou buržoasii bližší umělecké kýče než umělecky hutná, průbojná umělecká práce. Operní i činoherní repertoir je nutně přizpůsobován mentalitě buržoasie, mentalitě paniček zbohatlých uzenářů a domácích pánů, jejichž ztloustlá záda plní křesla a lože Národního divadla. Toto ztučnělé obecenstvo má i své kritiky v buržoasních listech, jež teoreticky zdůvodňují jeho mentalitu a vkus.

Máme v paměti, jak buržoasní kritika před nedlouhým časem podnikla štvavou kampaň proti šéfu opery Ostrčilovi, umělci nejpřednějších kvalit, žádajíc přímo jeho odstranění proto, že se osmělil na poli uměleckém vybočiti z mentality ložového obecenstva. Máme v paměti demonstraci tohoto ztučnělého obecenstva a jeho tisku proti opeře "Vojcek", jíž šéf opery byl nucen vyškrtnouti z repertoiru.

Ještě drastičtěji projevuje se buržoasní mentalita Národního divadla po stránce

umělecké v činohře. Tu lze mluviti o naprostém úpadku ve volbě repertoiru i výpravě.

Mluvíme-li o výpravě, vzpomeňme tažení paniček bohatých uzenářů a domácích pánů proti nové výpravě "Prodané nevěsty" a boj jejich kritiků za staré Wenigovy kulisy.

Mladí moderní dramatikové domácí i cizí nedostanou své průbojné hry - o revolučních ani nemluvě - na prkna Národního divadla. V repertoiru činohry jsou domovem konversační hry manželského trojúhelníku a umělecké kýče druhu Medkovy hry "Plukovník Švec" a jemu podobné.

Národní divadlo je podnikem české buržoasie, je po umělecké stránce zkostnatělé a reakční svou tendencí většinou protilidové, protidělnické. Pro dělnictvo je útvarem cizím a ne přátelským. Pro dělnictvo má i malé ceny heslo, aby řízení podniku po stránce umělecké bylo dáno do rukou umělců. I kdyby se tak stalo, byli by to vždy umělei, jež by podnik vedli v duchu buržoasní mentality a potřeb buržoasní třídy. Dělnictvu nezbývá nic jiného, než spoléhati na své dramatické spolky a kroužky, jež jedině mohou v dnešní situaci dáti umění do služeb dělnické třídy, pokud jim ovšem měšťácká censura dovolí.

Tvrzení, důvodové zprávy, že zestátněním Národního divadla bude toto zbaveno všech politických vlivů, je plané a má za účel pouze zastříti třídní a

měšťácko-politický charakter divadla.

Vládní návrh i důvodová zpráva se úmyslně vyhýbá zmínce o poměrech zaměstnanců Národního divadla. Lze tedy míti za to, že nynější protekční systém v přijímání uměleckých i manuelních sil zůstane, nebude-li ještě zhoršen, že také sociální poměry herců, technického personálu i zaměstnanců v dílnách nebudou zlepšeny, naopak, že budou postupně zhoršeny.

Důvodová zpráva zmiňuje se o udržení několika "předních" sil na prknech Národního divadla, úplně však přehlíží důležitost celého uměleckého i technického souboru a jeho existenčního zabezpečení. Podle toho jest zřejmo, že i po zestátnění bude správa divadla sledovat starý systém přeplácení několika divadelních hvězd při hospodářském útisku a vykořisťování všeho ostatního členstva i technického personálu a zejména zaměstnanců dílen. V krejčovině jsou zaměstnané dělnice, jež po 4leté nepřerušené službě mají 700 až 800 Kč měsíčního výdělku. Práce přes čas jest honorována nedostatečně. Posluhovačky a myčky vydělávají si 380 Kč měsíčně, v mimořádných případech při práci přes čas 3 Kč za hodinu. Při nízkých platech jsou i nízké příplatky za práci přes čas. Za 4 hodiny přes čas dostane strojník a elektrikář 14 Kč, topič a zaměstnanci nižších kategorií 11 Kč. Postup do vyšších platových stupnic zřízeneckých je ztěžován a odvislý od protekce. Režim i zásahy soc. dem. odborového tajemníka Ksandra demoralisuje zaměstnance a uvádí je v nejistotu. I poměry zaměstnanců v malírnách jsou neudržitelné. Vedoucí organisací odborovou je Ksandrův Svaz zemských zaměstnanců. Kromě politického terorisování nestará se Ksandr o neudržitelné poměry sociálně nejníže postavených zaměstnanců vůbec. Ač jsou hospodářské poměry zaměstnanců Národního divadla neudržitelné, přece jsou oprávněné jejich obavy, že zestátněním budou ještě zhoršeny. Hospodářské poměry většiny herců činohry, členů sboru, baletního souboru, členů orchestru hraničí s bídou. Buržoasie vidí pouze lesk jejich divadelních kostýmů, vykořisťuje jejich síly, ale pranic se nestará o jejich prázdné žaludky.

O předloze lze říci v celku toto: Je rámcová, nedotýká se velmi důležitých otázek umělecké a hospodářské správy divadla, mlčí o zaměstnancích. Návrh ponechává volné pole činnosti vysoké státní byrokracii, do jejichž kožených rukou se ve skutečnosti Národní divadlo dostane a jejímž prostřednictvím budou uplatněny nejreakčnější vlivy. Nejreakčnější ve smyslu uměleckém i sociálním. Další rozvoj předního českého divadla podporovaného z peněz široké masy poplatníků bude se díti pod reakčními kreténskými názory vysoké státní byrokracie, což je právě tolik, jako dát Národní divadlo do správy pražského policejního ředitelství. To jsou důvody, pro něž pracujeme proti předloze.

Předseda (zvoní): Dalším přihlášeným řečníkem je p. posl. Stašek. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP