Pátek 3. května 1929

Do Chomutova byl vyslán úředník, který se dotazoval všech telegrafistů, kdo z nich si stěžoval na toto rozdělení služby. Všichni popřeli, že by si byli stěžovali, jenom náš soudr. Novotný prohlásil, že on si stěžoval. Ředitelství pak nejen že rozdělení služby podle svého vlastního nařízení neopravilo, nýbrž Novotného za to, že si stěžoval, trestá propuštěním.

Obvinění, že se 5. a 6. vzdálil ze služebního místa, bylo jen záminkou k tomu, aby mohlo býti použito nejostřejšího trestu, jaký na drahách existuje.

Tak se jedná se zaměstnanci, kteří v zájmu služby a po tolika katastrofách upozorňují na nebezpečí, která vznikají z přepracovanosti a fysického vyčerpání sil personálu.

Soudr. Šantora Vojtěch, ženatý zaměstnanec s 3 dětmi z návěstních dílen v Chomutově, byl na základě disciplinárního rozsudku při ministerstvu železnic propuštěn ze služeb dráhy po více než 20leté službě, protože v obecním zastupitelstvu v Hrobech předložil protestní resoluci proti jazykovému nařízení.

Soudr. Novák Ant., topič v Nuslích, byl pensionován a byla mu snížena pense za to, že při průvodu agrárníků v květnu 1928 vykřikl: Ať žije sovětské Rusko!

Soudr. Bednář a Tržický, definitivní dílenští v Nymburce, byli po disciplinárce propuštěni na základě falešného udání, že rozšiřovali leták v dílnách. Tento leták byl však vydán fašisty k provokačním účelům, aby byl získán podklad pro persekuci našeho hnutí v Nymburce. Když se o jejich věci jednalo u disciplinárního dvora při ministerstvu železnic a mluvil po obhajobě soudr. Sochora zástupce železniční správy, prohlásil ku konci své řeči, ve které doporučoval nejostřejší trest, obrácen k pětičlennému senátu: "Pánové, znáte přece stanovisko pana ministra železnic". Takto hrubým a nestydatým způsobem byl vykonáván nátlak na přísedící a na rozhodnutí senátu.

Posunovač soudr. Frant. Dlabal z Losovic, legionář, který na bojišti v Dobrudži a Sibiři bojoval za samostatnost té dnešní demokratické republiky, byl po dlouholeté službě u železnic s podrytým zdravím na minutu bez pense vyhozen na dlažbu a tím s celou rodinou vydán všanc kruté bídě. A to se stalo pouze na hanebnou denunciaci agrárního starosty a nár. sociálního místního předáka Jana Malého, železničního zřízence z Lovosic, kteří udali, že jmenovaný Dlabal zúčastnil se Rudého dne.

Ačkoliv tato ničemná denunciace ničím opravdově prokázána nebyla, nežli svědectvím těchto dvou pochybných individuí, o jejichž věrohodnosti naprosto se může pochybovati, přes to i v tomto případě disciplinární senát Dlabala odsoudil a bez jakéhokoli nároku na pensi ihned byl propuštěn.

Tímto způsobem republika, o které chcete světu namlouvati, že je státem demokratickým a spravedlivým, jednala s legionářem, který kdysi byl tak hloupý, že věřil slibům, že ve státě československém bude se míti lépe, nežli se měl v Rakousku. V tom Rakousku, které ostouzíte, měl aspoň chléb a dnes v republice se zničeným zdravím s celou rodinou jest bez existence a v nejkrutší bídě.

V době, kdy na železnicích veřejně ve služebnách, v úředních místnostech se provádí agitace pro fašisty, v době, kdy nestydatým způsobem se dovolí agrárníkům a všem ostatním měšťáckým štváčům, aby železničáře, těžkou a zodpovědnou službu konající, hanebně ostouzeli a dokonce i vrahy je nazývali, v této době jsou zaměstnanci pro rozdávání letáku úředně povoleného, který obsahoval pouze oprávněné stížnosti železničního proletariátu, stíháni nejpřísnějšími a nejkrutšími tresty, jakých by se na dráze mělo užívati proti fašistickým zlodějům a korupčníkům kteří však naopak za nejhrubší delikty nejenom že nejsou stíháni, nýbrž často jsou i ještě povyšováni.

Spravedlnost je u nás už tak dokonale vepsí, že na Slovensku v obvodu košického ředitelství se zaváděla disciplinární vyšetřování proti zaměstnancům úplně bez jakéhokoli důvodu a teprve dodatečně četníci běhali po celém kraji a tyto důvody, které by mohly býti podkladem pro disciplinární řízení, sháněli. Tímto způsobem špiclovský a denunciantský systém na železnicích rozbujel do úžasných rozměrů. Zde nutno konstatovati, že k těmto hanebným špiclovským službám propůjčila se řada příslušníků soc.-demokratické Unie a českosocialistické Jednoty, kteří v řadě případů železničáře denuncovali.

V Břeclavi stal se případ, že četník přišel na nádraží a žádal od úřednictva informace o zaměstnancích, kteří jsou příslušníky strany komunistické a když železničními úředníky tyto informace četníkovi dány nebyly, ať už se to stalo proto, že nevěděli, aneb třebas snad i proto, že se jim provádění takového katovského řemesla příčilo, našel se v Břeclavi příslušník soc. dem. Unie, který dokonce Unií byl kandidován do místního důvěrnického výboru, a tento ničema - a to je ještě slabé slovo pro charakterisaci takového jednání - četníkovi žádané informace poskytl.

V celé řadě služeben staly se případy, že funkcionáři místních skupin reformistických svazů běhali po služebnách se seznamem, ve kterém byla uvedena jména železničářů, kteří jsou příslušníky železniční sekce MVS. a tvrdili, že všichni tito ze služeb dráhy budou propuštěni a tyto seznamy že jim byly přednosty dány k disposici.

Tímto způsobem se dnes na železnicích provádí agitace proti třídně uvědomělému proletariátu a nahání se členstvo do organisací fašistických a reformistických. Je to důkazem, jaké organisace železniční správa si dnes na dráze přeje míti a že dnes nedělá už žádného rozdílu mezi fašisty, sociálními demokraty a českými socialisty. Ti všichni jsou železniční správě stejně milí, protože má jistotu, že ve vykořisťování zaměstnanců nebudou jí nikdy překážeti, ba naopak ještě jí budou pomáhati.

Právě tak jako na drahách bezohledně je porušován zákon o osmihodinové době pracovní, právě tak dnes přímo se plivá na zákon o závodních výborech. Řada členů důvěrnických výborů byla propuštěna, ačkoliv zákon přímo prohlašuje, že nejenom člen závodního výboru, ale ani žádný dělník nesmí býti ze zaměstnání propuštěn pro činnost jakoukoliv, ať v organisaci politické neb odborové. S tímto zákonem se na drahách naložilo jako s kusem špinavého hadru a tímto způsobem drážní byrokracie sama dala příklad, jakým způsobem se má dívati proletariát na zákonodárnou činnost demokracie, která jest u nás pláštíkem pro kapitalistickou diktaturu.

Propouštěním členů důvěrnických výborů snažila se železniční správa zdecimovati řadu těch, kteří opravdové zájmy zaměstnanců hájili a jejichž činnost stále větší sympatie mezi železničním proletariátem získávala. Těmito hnusnými prostředky železniční správa připravuje si půdu pro další bezohlednou racionalisaci v železničním podniku, která však správněji měla by se nazývati systematickým vražděním a to nejenom zaměstnanců samotných, ale i cestujících, jak katastrofy posledních dnů dokazují. A právě tak si připravuje tímto způsobem drážní byrokracie půdu pro další zhoršování poměrů železničních zaměstnanců, pro chystané prodloužení služební doby z 35 na 40 roků, pro zkrácení naturálních požitků, zhoršení systemisace a pozvolné rušení všech práv zaměstnanců vůbec.

Jak se řeší bytová otázka železničářů? Právě nedávno dostal klub poslanců strany komunistické přípis od městského úřadu v Nymburce, ve kterém se praví:

"Státní dráhy po převratu, aby částečně čelily nouzi bytové, postavily v Nymburce 25 dřevěných baráků soustavy Deckerovy. Opatření toto, zprvu obmýšlené jako provisorní a přechodné, bohužel proměnilo se v definitivní, takže se baráků užívá již po 10 let ke stálému obývání. Baráky ty jsou však k stálému obývání naprosto nezpůsobilé, ježto nemají stropů a v letě obtěžují své obyvatele nesnesitelným horkem a výpary ze záchodů a v zimě nedají se vytopiti. Nehledě k těmto závadám zdravotním jsou však baráky ty při obýváni z ohledů požárních krajně nebezpečny. Poněvadž mají celou konstrukci dřevěnou, zachránili by obyvatelé v případě požáru přes to, že v kolonii jsou zřízeny požární hydranty z městského vodovodu, stěží holé životy a jistě by přišli o celý svůj skromný majetek. Uvážiti je dále, že v kolonii této bydlí celkem 38 rodin o 157 osobách a že z nich tam bydlí 2 rodiny již od r. 1921, od r. 1922 4 rodiny, od r. 1923 4 rodiny atd.

Státní dráhy postavily v Nymburce po státním převratě r. 1921 3 dvoupatrové činžovní domy pro 38 rodin, ale od té doby přes opětovné žádosti obce nepodnikly dále ničeho. Správa obce poukazuje dále k tomu, že z výtěžku státní losové akce bytové nebyl v Nymburce postaven ani jediný obytný dům, ačkoliv železniční zaměstnanci podstatně k ní zakoupením stavebních losů přispěli a ač státní správa má v Nymburce dostatek pozemků k zastavení způsobilých. V letošních krutých mrazech bylo rodinám v té kolonii ubytovaným prodělati těžké zkoušky, jež zdraví jejich hrozně poškodily.

K došlým stížnostem předsevzala obecní správa dne 11. února 1929 v kolonii místní šetření a zápis o něm sepsaný připojuje k tomuto podání a doporučuje jej vaší pozornosti. Poněvadž desetiletým trváním této kolonie, v níž jsou ubytováni jediné železniční zaměstnanci v Nymburce službou přidělení, je prokázáno, že přes veliký stavební ruch veřejný i soukromý po celých 10 let panující nelze pro železniční zaměstnance opatřiti byty v domech soukromých, jest nutno, aby státní správa ve prospěch po léta nedostatečným a nezpůsobilým obýváním těžce strádajících osob podnikla stavby obytných domů a nynější kritický stav odstranila nebo aspoň zlepšila.

Městská rada v Nymburce doporučuje tuto otázku pozornosti poslaneckého klubu s prosbou, abyste v tom směru podnikli společně s ostatními kluby potřebnou akci. Protokol je také přiložen."

Z uvedených případů je vidno zřejmé srůstání státního aparátu s finančním kapitálem. Celý státní aparát potlačovací je ve službách majitelů výrobních prostředků. Fronta jest jednotná. Proti této frontě musí dělnická třída vytvořiti celou síť protifašistických výborů. Není myslitelno, aby poctiví odpůrci fašismu stáli mimo tuto frontu.

Ke konci protestuji jménem revolučního dělnictva v Československu proti postupu policie v Berlíně. Na berlínských ulicích stály 1. máje barikády, tekla dělnická krev. Co znamenají ty výstřely? Znamenají, že třídní boj nabývá stále ostřejších forem, že stále výrazněji staví se proti sobě dvě vyhraněné fronty: zde proletariát pod vedením komunistické strany - tam buržoasie, reformističtí vůdcové a buržoasní státní aparát. Třída stojí proti třídě.

I čsl. buržoasie za pomoci reformistických vůdců zostřuje pronásledování pracujícího lidu. Střelba do stávkujících dělníků v Berehově, stanné právo při stávkách v Hustu a v západních Čechách, fašistické přípravy pro zardoušení stávky zemědělských dělníků na Slovensku, zákaz májových projevů v Chodově, policejní provokace při mnohých májových demonstracích - to vše jsou důkazy, že čsl. kapitalisté se nikterak nebudou rozpakovati použíti metod sociálního demokrata Zörgiebela a fašisty Pilsudského.

Život dělníka není pro kapitalisty ničím. Denně jsou dělníci zabíjeni vražednou racionalisací v závodech. Strašná katastrofa semtínská, při níž přišlo o život 7 dělníků, ukazuje, jak horečné přípravy války vyžadují si krvavé oběti i v době míru. A protestuje-li dělnictvo proti nesnesitelnému stavu a demonstruje za své požadavky, mají buržoasie a její reformistická agentura jedinou odpověď: pušku a policejní revolver, v Berlíně i v Praze, ve Varšavě i v Paříži, všude, kde vládne kapitalistická třída.

Dělníci Československa! Věc proletářů berlínských, varšavských a pařížských je také věcí vaší. Běží o mezinárodní útok buržoasie. Běží o mezinárodní nástup fašismu a bílého teroru. Běží o mezinárodní přípravy války proti proletářské vlasti, Sovětskému svazu. Jest nejvýše nutno, organisovati mezinárodní proletářskou obranu a protiútok! Velké májové demonstrace revolučního proletariátu Československa jsou důkazem, že i pracující lid této země se vřaďuje do mezinárodní bojovné fronty.

S hrdostí konstatujeme, že berlínské dělnictvo uhájilo si právo na ulice přes nejostřejší běsnění policie. S největším rozhořčením protestujeme proti postupu berlínské policie a jejího presidenta, krvavého psa Zörgiebela, který se ukázal býti vhodným následovatelem soc. demokratických vrahů Karla a Rosy. Oběti, přinesené berlínským dělnictvem, nebudou marné. Jsou přineseny v třídním boji proti buržoasii a její soc. demokratické agentuře, v boji proti fašismu, proti nebezpečí imperialistické války a na obranu Sovětského svazu. Budou pomstěny proletariátem celého světa! (Potlesk poslanců strany komunistické.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Žádám o přečtení podaných návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

1. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

§ 2 měj znění:

"Pomocná škola (třída) zřízená podle tohoto zákona je státní školou veřejnou, plně státem vydržovanou a je přístupná dětem, nehledíc na jejich vyznání náboženské."

2. Pozměňovací návrh posl. Simma a druhů k §u 3:

Druhá věta v odst. 1 budiž nahrazena zněním:

"I tam, kde pomocných tříd nelze prozatím stavebně odděliti a kde společně užívají jedné budovy se školou jiného druhu, budiž zřízena pomocná škola s vlastní správou, jsou-li zákonité podmínky pro existenci aspoň dvou pomocných tříd."

3. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 3 nechť odst. 2 zní:

"O stavbu a udržování školních budov a místností pro pomocné školy (třídy) pečuje stát ze státních prostředků."

4. Pozměňovací návrh posl. Kirpalové, Schäfera a soudr.:

V odst. 1 §u 3 budiž škrtnuto slovo "zpravidla".

5. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V odst. 2 §u 4 buďtež škrtnuta slova: "o vyučování náboženském."

6. Doplňovací návrh posl. Simma a druhů:

Odst. 2 §u 4 budiž doplněn: "ale pro nižší stupně buďtež sepsány a užívány zvláštní učebnice.".

7. Pozměňovací návrh posl. Simma a druhů:

Odst. 1 §u 5 budiž nahrazen zněním:

"Nejvyšší počet dětí v jedné třídě pomocné školy činí zpravidla 10 a jen výjimečně ve vyšším stupni až 15 dětí. Je-li do jedné třídy pomocné školy zapsáno více než 15 dětí, zřídí se druhá třída a druhé učitelské místo. Je-li zde více než 30 dětí, zřídí se třetí třída a třetí učitelské místo a obdobně se pro každých 15 dětí zřídí jedna třída a jedno učitelské místo."

8. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V odst. 1 §u 5 budiž číslice 20 změněna na 12 a číslice 40 na číslici 24.

9. Pozměňovací návrh posl. Kirpalové, Schäfera a soudr.:

V odst. 1 §u 5 budiž číslo 20 nahrazeno číslem 15.

10. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 6:

Odst. 2 nechť zní:

"Podnět k tomu, aby dítě bylo vřaděno do pomocné školy (třídy), dáti mohou buď rodiče dítěte nebo jejich zástupci, buď učitelská konference obecné školy, do níž dítě posledně chodilo. Úřední šetření a rozhodnutí o tom, jsou-li dány podmínky, aby dítě bylo vřaděno do pomocné školy (třídy), přísluší odborné komisi v níž zasedá: 1 obvodní lékař, 2 učitelé pomocné školy a 2 učitelé škol obecných, volení učitelstvem, 2 volení zástupci okresní péče o mládež. Komise volí si předsedu ze svého středu. Zákonným zástupcům dítěte" atd. až do konce odstavce.

Odst. 3 budiž škrtnut.

11. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

V §u 7 budiž místo číslice 20 dána číslice 12. Poslední věta se škrtá.

12. Pozměňovací návrh posl. Simma a druhů:

V odst. 2 §u 6 budiž místo 4. věty dáno ustanovení:

"Členové mají nárok na diety a cestovné podle hodnosti."

Ke konci budiž doplněna věta:

"Na žádost rodičů nebo učitelského sboru pomocné školy má komise také rozhodnouti, kteří žáci pomocné školy mohou býti znovu převedeni do veřejné obecné školy."

13. Pozměňovací návrh posl. Simma a druhů:

Čtvrtá věta §u 7 znějž:

"Děti, které bydlí mimo území školní obce a jejichž pravidelná docházka do školy jest zaručena, buďtež na žádost rodičů nebo zákonitých zástupců přijaty do pomocné školy (třídy) nejblíže položené u jejich bydliště; tyto děti se počítají také při stanovení nejvyšších počtů stanovených v §u 5."

14. Pozměňovací návrh posl. Kirpalové, Schäfera a soudr.:

V §u 8 nechť odst. 1 zní:

"Povinnost choditi do pomocné školy (třídy) počíná se šestým a končí šestnáctým rokem věku."

15. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr.:

§ 9 nechť zní:

"Knihy a všechny učebné pomůcky pro děti státních pomocných škol (tříd) buďtež opatřovány z prostředků státních. Rozpočet na ně schvaluje komise ustanovená podle §u 6, odst. 2."

16. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 10:

V odst. 4 buďtež škrtnuta slova: "vyučování náboženství" a "učitelé náboženství". V odst. 5 buďtež škrtnuta slova: "a za souhlasu vydržovatelů školy".

17. Pozměňovací návrh posl. Hakena a soudr. k §u 11:

Odst. 2 budiž škrtnut.

V odst. 3 místo 1500 Kč budiž 2400 Kč, místo 2100 Kč budiž 3000 Kč.

18. Pozměňovací návrh posl. V. Beneše, Jaši a soudr.:

Budiž škrtnut odst. 2 §u 11.

19. Pozměňovací návrh posl. Moudrého, Sladkého, inž. Záhorského a druhů:

Odst. 2 §u 11 budiž škrtnut.

20. Pozměňovací návrh posl. Kirpalové, Schäfera a soudr.:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP