Pátek 3. května 1929

Předseda: Pan zpravodaj rozpočtového výboru dr Matoušek vzdal se slova k doslovu.

K věcné poznámce přihlásil se pan posl. Kaufmann. Dávám mu slovo.

Posl. Kaufmann (německy): Slavná sněmovno! Poslanec Feierfeil ve své dnešní sněmovní řeči zaujal mezi jiným také stanovisko k nastávajícím obecním volbám v Teplicích a především ke jmenování tamějšího vládního komisaře. Způsob, jakým to učinil pan posl. Feierfeil, jest podnětem klubu, ke kterému mám čest patřiti, aby v této otázce podal toto prohlášení. (Výkřiky posl. Krumpeho a de Witte.) Byl-li někde, pane kol. Krumpe, vládní komisař ustanoven podle onoho zákona... (Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Kaufmann (pokračuje):..., jejž jste i vy, pane kolego, pomáhal tvořiti, pak tomu tak bylo v Teplicích. (Posl. Krumpe [německy]: Katové samosprávy!) Pane kol. Krumpe (Výkřiky posl. Krumpeho.), vládní komisař v Teplicích byl ustanoven podle zákona, jejž jste se i vy, pane kolego, pomáhal usnášeti. Bylo-li kde provedeno ustanovení vládního komisaře podle onoho zákona, jejž pomáhal usnésti i pan kol. Krumpe, pak se to stalo v Teplicích. (Posl. Krumpe [německy]: Vy máte prospěch z tohoto zákona!) To jest jistě nejhorší a nejsprostší demagogie, kterou kdy v této sněmovně někdo pronesl. Okresní úřad, konstatuji, neužil v Teplicích, jako v žádném jiném okresním městě, práva jmenování, nýbrž ustanovení vládního komisaře ponechal okresnímu výboru, vytvořenému zákonem o správní reformě. Vládní komisař v Teplicích jest náhodou německý sociální demokrat, jejž zvolily všechny strany zastoupené v okresním zastupitelstvu a v okresním výboru, uznávajíce ustanovení této části zákona o správní reformě. (Posl. Krumpe [německy]: Proč jste to nebojkotovali?) Nežeňte demagogii a podvod až do nejzazších mezí, jste politický podvodník, říkáte-li to. (Různé výkřiky.) Jste zcela obyčejný politický podvodník, říkáte-li to. Zákon o správní reformě byl, jak konstatuji, usnesen hlasy křesťansko-sociální strany a okresní zasttupitelstvo jest jednou částí tohoto zákona, pro nějž hlasoval i pan Krumpe. Podle ustanovení tohoto zákona, jejž jste sami venku před voliči označovali jako vrchol demokracie, podle ustanovení tohoto zákona nebyl můj straník Russy v Teplicích jmenován, nýbrž zvolen okresním zastupitelstvem. (Posl. Krumpe [německy]: Oho, to nesouhlasí!) Ano, okresním výborem. Vždyť vy přece nejste v Teplicích! Vaše strana prohlásila, že jen tehdy bude hlasovati pro německého vládního komisaře, bude-li vládním komisařem jmenován člen vaší strany, nebude-li však jmenován váš člen, budete raději pro to, aby vládním komisařem v německém městě Teplicích byl jmenován český byrokrat. Tak se věc měla ve skutečnosti. Ale jde jen o to, že náhodou můj straník Russy jest sociální demokrat. Křesťanští sociálové byli proti tomu, aby funkcionář, kterého i vy uznáváte za osvědčeného náměstka starosty, zcela prostě dále vedl správu. Byli jste proti tomu, poněvadž to jest německý sociální demokrat a znovu konstatuji, že z vašeho prohlášení jasně a zřetelně vyplývá: Než německého sociálního demokrata, raději českého byrokrata!

Lidé, kteří nám přinesli zákon o správní reformě, kteří nám ukradli demokracii, jak zcela správně pravil kol. de Witte, brání se nyní proti ustanovením zákona, na kterém se v této sněmovně jako vládní strana usnesli. Musíme s tohoto místa prohlásiti, že tento postup pana posl. Feierfeila dlužno označiti za zcela sprostý demagogický volební trik. Odsuzujeme tento postup tím spíše, že monsignore Feierfeil k tomu zneužil sněmovní tribuny. (Potlesk poslanců něm. soc. dem. strany dělnické.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Poněvadž byl podán značný počet návrhů, míním dát hlasovati o osnově v tomto pořadí:

O §u 1 budeme hlasovati podle zprávy výborové, poněvadž není k němu pozměňovacích návrhů.

O §u 2 budeme hlasovati ve znění návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijato, budeme hlasovati o §u 2 podle zprávy výborové.

O §u 3 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; bude-li i ta zamítnuta, budeme o §u 3 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 4 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 4 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 5 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 5 hlasovati podle zprávy výborové.

O §§ 6 a 7 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhů posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §§ 6 a 7 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 8 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, budeme o §u 8 hlasovati podle zprávy výborové.

O §§ 9 a 10 hlasovali bychom nejprve v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, budeme o §§ 10 a 11 hlasovati najednou podle zprávy výborové.

O §u 11 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě shodných návrhů posl. V. Beneše a soudr. a posl. Moudrého a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, hlasovali bychom o §u 11 podle zprávy výborové.

O §u 12 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 12 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 13, jehož škrtnutí navrhuje posl. Simm a druzi, budeme hlasovati positivně podle zprávy výborové. Tím vyřízen bude také negativní návrh posl. Simma a druhů.

O §u 14 hlasovali bychom nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, budeme o §u 14 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 15 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 15 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 16 hlasovali bychom nejprve o návrhu posl. Hakena a soudr. na jeho škrtnutí; nebude-li tento návrh přijat, budeme o §u 16 hlasovati v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, budeme o §u 16 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 17 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §u 17 hlasovati podle zprávy výborové.

O §u 18 hlasovali bychom nejprve o návrhu posl. Hakena a soudr. na jeho škrtnutí; nebude-li návrh přijat, hlasovali bychom o §u 18 v úpravě souhlasných návrhů posl. Kirpalové a soudr., posl. V. Beneše a soudr. a posl. Moudrého a druhů; nebude-li tato úprava přijata, budeme o §u 18 hlasovati podle zprávy výborové.

O §§ech 19 a 20 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr.; nebude-li přijata, v úpravě návrhů posl. Simma a druhů; nebude-li ani ta přijata, budeme o §§ 19 a 20 hlasovati najednou podle zprávy výborové.

O §u 21 budeme hlasovati podle zprávy výborové, neníť pozměňovacích návrhů.

O §u 22 budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr.; nebude-li tato úprava přijata, budeme o §u 22 hlasovati podle zprávy výborové.

Konečně budeme hlasovati o §u 23, o nadpisu zákona a ostatních nadpisech v zákoně se vyskytujících a o úvodní formuli zákona podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému způsobu hlasování? (Námitky nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s §em 1 osnovy podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 1 je schválen podle zprávy výborové.

§ 2. Kdo souhlasí s §em 2 v úpravě podle návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 2 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 2 je schválen podle zprávy výborové.

§ 3. Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 3 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 3 je schválen podle zprávy výborové.

§ 4. Kdo souhlasí s §em 4 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 4 je schválen podle zprávy výborové.

§ 5. Kdo souhlasí s §em 5 v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje s.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato navržená úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 5 je schválen podle zprávy výborové.

§§ 6 a 7. Kdo s těmito paragrafy souhlasí v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s těmito paragrafy souhlasí v úpravě návrhů posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo s §§ 6 a 7 souhlasí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 6 a 7 jsou schváleny podle zprávy výborové.

§ 8. Kdo souhlasí s §em 8 v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Navržená úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 8 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 8 je schválen podle zprávy výborové.

§§ 9 a 10. Kdo souhlasí s těmito paragrafy v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §§ 9 a 10 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 9 a 10 jsou schváleny podle zprávy výborové.

§ 11. Kdo souhlasí s §em 11 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě shodných návrhů posl. V. Beneše a soudr. a posl. Moudrého a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr. nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §em 11 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 11 jest schválen podle zprávy výborové.

§ 12. Kdo souhlasí s §em 12 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 12 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 12 je schválen podle zprávy výborové.

§ 13. Kdo souhlasí s §em 13 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 13 je schválen podle zprávy výborové a tím zároveň je zamítnut návrh posl. Simma a druhů na škrtnutí.

§ 14. Kdo souhlasí s §em 14 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s §em 14 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 14 jest schválen podle zprávy výborové.

§ 15. Kdo souhlasí s §em 15 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §em 15 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 15 je schválen podle zprávy výborové.

§ 16. Kdo souhlasí s návrhem posl. Hakena a soudr., na škrtnutí §u 16, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh tento je zamítnut.

Kdo souhlasí s §em 16 v úpravě návrhu posl. Kirpalové a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí nyní s §em 16 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 16 jest schválen podle zprávy výborové.

§ 17. Kdo souhlasí s §em 17 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo s tímto paragrafem souhlasí v úpravě návrhu posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §em 17 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 17 je schválen podle zprávy výborové.

§ 18. Kdo souhlasí s návrhem posl. Hakena a soudr. na škrtnutí §u 18, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh tento je zamítnut.

Kdo souhlasí s tímto paragrafem v úpravě shodných návrhů posl. Kirpalové a soudr., posl. V. Beneše a soudr. a posl. Moudrého a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úpravy tyto jsou zamítnuty.

Kdo nyní souhlasí s §em 18 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 18 je schválen podle zprávy výborové.

§§ 19 a 20. Kdo souhlasí s §§ 19 a 20 v úpravě návrhů posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Úprava tato jest zamítnuta.

Kdo s těmito paragrafy souhlasí v úpravě návrhů posl. Simma a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Kdo souhlasí s §§ 19 a 20 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. §§ 19 a 20 jsou schváleny podle zprávy výborové.

§ 21. Kdo souhlasí s §em 21 podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. § 21 jest schválen podle zprávy výborové.

§ 22. Kdo souhlasí s §em 22 v úpravě návrhu posl. Hakena a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava tato je zamítnuta.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP