Pátek 24. května 1929

Komunisté prohlásili v senátě, že předlohou pomáhá se jen velkým majitelům vinic. Buď mluvili tu vědomě falešně, nebo nezaopatřili si dat. Vždyť na Slovensku a v Podkarpatské Rusi žije na 17.000 ha půdy přes 20.000 držitelů vinohradů. Upozorňujeme dnes při této příležitosti na letošní ohromné katastrofy mrazové, které tak postihly celé vinohrady, že v některých částech celá jich polovina byla zničena.

Dlužno odsouditi ostatně i jinak dvojí tvář komunistů o otázkách alkoholu se týkajících. U nás vystupují komunisté v teorii jako průbojníci protialkoholického hnutí a pranýřují všechny ostatní strany, jako na př. v senátě, avšak v sovětském Rusku vzala vláda nyní sama do ruky nejen výrobu, nýbrž i prodej lihových nápojů a vydělává na něm veliké peníze, učinila z něho jeden z hlavních zdrojů svých příjmů, místo aby vedla boj proti alkoholu a šíření konsumu lihových nápojů, zvláště kořalky.

Budiž mi dnes dovoleno dotknouti se několika slovy otázek vinařského dělnictva, zaměstnaného ve vinohradech. Postavení jeho jest ubohé a těžké, vinařští dělníci patří k nejvíce vykořisťovaným zemědělským dělníkům, a na Slovensku a Podkarpatské Rusi je jich, kteří se zabývají sezonní prací vinařskou, až 100.000. Když se jde kolem krásných vinohradů u Bratislavy nebo malebných vinic mezi Berehovem a Sevljuší, nebo když se pije ze známých nulatságů znamenité slovenské a podkarpatské víno, málokdy se uvažuje o tom, jakými obětmi je to vše vykupováno a jak zle jsou na tom vinařští dělníci. Za pár korun pracují tedy dělníci na vinohradech bez zření k zákonu o 8 hodinové pracovní době, drou se od slunce východu do slunce západu. Zisky majitelů velkých vinic jsou při tom ohromné.

Nutno v budoucnosti postarati se o to, aby zákon o pozemkové reformě pamatoval též na majitele vinohradů (Předsednictví převzal místopředseda Slavíček.) a aby stanovena byla nejvyšší přípustná rozloha vinohradů. Dosavadní ustanovení zákona jsou v tom směru nedostatečná. Velicí majitelé vinohradů patří dnes k největším vykořisťovatelům.

Nejstinnější stránka postavení vinařského dělníci na vinohradech bez zření k zákonu o 8-dělnictva jest jeho ubytování. Zemědělský výbor přijal naši resoluci, aby vláda se starala o ubytovací poměry dělnictva zvláště v berehovském kraji na Podkarpatské Rusi. Přáli bychom si vřele, aby tato resoluce nezůstala na papíře, neboť bytové poměry vinařských dělníků jsou pod jakoukoliv lidskou důstojnost. Dělníci spí tu v době sezony hromadně na dláždění v městě a venku bez jakéhokoliv přístřeší

Musí býti zřízeny noclehárny a povolané k tomu úřady měly by se postarati, aby vinař zaměstnávající dělníky opatřil pro ně i nocleh. Těžkou prací ve vinohradech unavení dělníci odpočívají v noci hůře než dobytek.

Zemědělský výbor přijal též naši resoluci proti znehodnocování a falšování vína, jakož i resoluci vyzývající vládu, aby věnovala pozornost nezvykle velkým rozdílům cen v místech výroby a odbytu vína. Co se falšování vína týče, nutno upozorniti, že se obchod s vínem zvrhl u nás v Československé republice namnoze jen na řezání dobrého vína naší produkce s vínem řeckým a italským, jakož i že falšování děje se často i jinak, způsobem zdraví konsumentů velmi poškozujícím. Je proto třeba v zájmu ochrany konsumentů i producentů vína i v zájmu veřejného zdravotnictví, aby předpisy o falšování vína byly ve smyslu resoluce co nejdříve vydány a v celé republice zunifikovány.

Při debatě v senátě konstatoval jeden z pánů senátorů-odborníků, že nelitoval námahy a schodil Prahu a zkoušel vína v různých běžných lidových restauracích a přišel k tragickému závěru, jejž shrnul ve slova: "Choďte po Praze, nenajdete poctivý pohár vína - nenajdete ho v celé Praze".

Žádáme též, aby bylo úřady přísně zakročeno proti lichvářům s vínem, kteří působí jako zbytečný, zdražující překupnický článek mezi producentem a konsumentem vína.

Frapantněji ještě než v jiných oborech zemědělské výroby jeví se ve vinařství škodlivé a lichvářské vlivy překupníků a všech těch, kdo se vsunují mezi prvovýrobu a konsumenty.

Budiž mi ke konci dovoleno reagovati několika slovy na včerejší řeči komunistů o stávce zemědělského dělnictva na Slovensku.

Včerejší svou řečí komunistická poslankyně Kolláriková dokázala, že nejde dnešnímu komunistickému vedení o zájmy zemědělského dělnictva, nýbrž o stranicko-politické zájmy komunistické strany, při čemž má býti zneužito hrozné bídy zemědělského dělnictva, zvláště neorganisovaného. Místo proti buržoasii mluví se v řeči proti "reformistickým zrádcům" a vylévá se žluč nad roztříštěním odborového hnutí komunistického a spílá Haisově klice atd. "To, čo spravili sociální demokrati, to je zločin najvyššího druhu", volal tu včera mluvčí komunistické strany.

Zločinem zatím podle našeho názoru je dělat stávky divoké, nedostatečně připravované, při nichž se agituje a mluví více proti druhým dělnickým stranám, než proti vykořisťovatelům dělnictva a kapitalistům. Takové neodborové, nýbrž politicko-agitační stávky se pak lámou a prohrávají, zatím co upřímná dělnická solidarita a disciplinovaný, dobře připravený odborový boj vyhrává.

Statistika posledních prohraných a zlomených stávek vedených komunisty a naproti tomu úspěšných hnutí vedených těmi zrádcovanými reformisty, je naprosto přesvědčivá a mluví drtivě proti komunistům.

Také na zájmech vinařských dělníků se komunisté již dvakráte prohřešili. Před pěti lety, když naše odborové svazy na Podkarpatské Rusi měly již téměř dojednány smlouvy pro dělnictvo příznivé a značně zlepšující jeho po stavení, přišli komunisté s nesvědomitě licitačními návrhy, vyvolali stávku, prohráli ji a vrhli dělnictvo daleko pod úroveň smluv, zrádci-reformisty dohovořených.

Nedávná letošní stávka vinařská, vedená a prohraná komunisty v berehovském kraji, ukázala rovněž demagogii a slabiny, jež na konec zaplatili ubožáci sezonně na vinicích pracující.

Končím výzvou, aby vláda dbala resolucí přijatých v zemědělském výboru, jež při věcném a přísném opatření mohou prospěti konsumentům a dělnictvu na vinicích pracujícímu. (Potlesk poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Dále je k slovu přihlášen p. posl. Zajiček. Uděluji mu slovo.

Posl. Zajiček (německy): Pánové! V oblasti dnešní Československé republiky v posledních letech vinařství neobyčejně pokleslo. Na Moravě měli jsme r. 1904 vinic 11.655 ha, a o 20 let později, r. 1924, bylo jich již toliko 4663 ha. Jest to tedy pokles o skoro 60%. V pětiletí 1919 až 1924 ztratili jsme 32 % vinic. Přes to máme na jižní Moravě v několika okresech ještě značně veliké plochy viniční, na př. v mikulovském soudním okresu přes 1500, v hustopečském kolem 600, ve znojemském okresu přes 700, v jaroslavickém okresu přes 300 ha. Příčiny tohoto ohromného poklesu dlužno hledati ve spoustách, které natropil révokaz, pak v ohromných mrazech, které zničily nejen sklizeň toho roku, nýbrž mnohdy také již sklizeň roku příštího. Nepříznivě působily samozřejmě i mimořádně vysoké daně. Největším však nepřítelem dnešních vinařů jest zátopa domácího trhu cizozemským vínem.

Víno se u nás zdaňuje nadmíru vysoko. Povážíte-li, že po převratu, kdy u pěstitele stál litr vína asi 15 korun, se platilo 80 haléřů daně nápojové, 40 haléřů daně z obratu a 20 haléřů zemské dávky, dnes však vinař dostane za své víno podstatně méně, avšak musí platiti tytéž daňové sazby, pak nahlédnete, že požadavky vinařů, aby tato daň byla podstatně snížena, jsou zcela oprávněné. Jdeme však ještě dále a pravíme: Tato daň měla by býti zcela zrušena. Jest nám ovšem jasno, že by tím získalo i víno cizozemské. Musila by se tedy tato výhoda stanoviti jen pro vína domácí. Jak jsou jednotlivá ustanovení protismyslná, chci ilustrovati na malém příkladu: Jestliže vinař, který ve sklepě nemá vůbec loňských zásob, vyrobí 201 l vína, nutno mu kondolovati, ježto musí těchto 201 l plně zdaniti. Vyrobil-li však na př. jenom 199 l, možno mu gratulovati, poněvadž nemusí toto množství zdaniti. Žádáme, aby bylo při nejmenším uvolněno pro každého vinaře tak zvané víno pro domácnost do 200 l. Produkuje-li vinař sám víno a chce-li z něho dáti něco své čeledi, aby vysoce zdanil také ještě toto víno, které pije sám nebo jeho čeleď. Poukazuji na jednohlasný návrh koaličních stran, přijatý v zasedání 7. března t. r., kdy bylo ustanoveno, aby byl podán iniciativní návrh, že těchto 200 l vína pro domácnost pro každého vinaře má býti úplně osvobozeno od daně. Očekáváme, že vláda toto usnesení schválí a provede v době nejkratší.

V posledním čase úřady zavedly takovou praksi, že chtějí přiznati nezdaněný nápoj pro domácnost vždy jen jediné osobě, která má víno ve sklepě uloženo. Nepřihází se však řídce, že v jednom a témže vinném sklepě má víno uloženo více osob. Zastáváme stanovisko, že všechny tyto osoby mají míti právo, aby mohly této výhody zákona pro sebe použíti.

Daň z piva vynesla r. 1927 státu 250 mil. Kč, více než bylo preliminováno. R. 1928 - celkové číslice nejsou ještě známy - bylo přijato ještě více. Vůči tomu stojí daň z vína s částkou 35 mil. Kč. Myslím, že by mohl býti tento schodek, i kdyby byla daň z vína úplně odstraněna, kompensován značně vyšším výnosem, který ročně přináší daň z piva. V Jugoslavii platí tato zásada: Víno, zůstávající ve sklepě, jest nezdaněné, zdaniti jest jenom víno, které jde ven a prodá se. V Rakousku, kde přec daň z vína nebyla vysoká, byla daň z vína na návrh tamních křesťansko-sociálních poslanců snížena o plných 50%. V Německé říši odstranil německý říšský sněm jednomyslně, tedy i hlasy sociálních demokratů, daň z vína úplně, vynášející ročně mnoho set milionů Kč.

Porovnáme-li postavení našich vinařů s vinaři v Rakousku a Německu, musíme uznati, že naši vinaři jsou plným právem naprosto nespokojeni.

Největším nepřítelem našich vinařů jest však zátopa trhu vínem cizozemským. R. 1926 činil dovoz 210.000 q v ceně 59 mil. Kč, r. 1927 stoupl dovoz na 274.000 q v ceně 83 mil. Kč a v posledním roce bylo dovezeno 294.000 q v ceně 93 mil. Kč. Vidíme tedy, že se dovoz rok od roku zvyšuje. Zvláště mnoho vína se dováží ze Španělska, Řecka a ltalie. Španělsko dovezlo v posledním roce vína za 34 mil., Řecko za 13 mil., Italie za 13 1/2 mil. Kč. Pak přichází ještě k tomu Jugoslavie a Maďarsko, každý s 9 1/2 mil. Kč a Francie s dovozem vína v ceně 7 1/2 mil. Kč. Naši vinaři požadují plným právem revisi obchodních smluv, a to v tom smyslu, aby byl značně snížen kontingent povolený jednotlivým státům nebo aby byl vůči těmto státům zaveden autonomní celní tarif, který dovoz co možná ztěžuje. Dále požadujeme - a tato ustanovení mají platiti pro všecky státy - že víno smí dovážeti pouze ten, kdo na př. nakoupil trojnásobné množství vína doma. V listopadu 1928 prohlásil ministr obchodu Novák v rozpočtovém výboru senátním, že cizina žádá, aby československá vláda dovolila dovážeti do Československa vína ještě více než dosud. Ministr obchodu prohlásil jménem vlády, že není s to tomuto přání vyhověti v zájmu zdejších vinařů. Naši vinaři vítají toto stanovisko a doufají, že vláda svůj názor nezmění.

Žádáme, aby vinař byl finančně více podporován než dosud. V malých, ubohých Dolních Rakousích dostávají potřební vinaři ročně asi 4 mil. Kč podpory, a to dostávají tamní lidé révové řízky a odnože, modrou skalici, sirouhlík atd. značně levněji. Obce, jež chtějí zříditi tak zvané zušlechťovny, dostanou od země dolnorakouské a od státu značné subvence. V Německé říši byl dán vinařům úvěr v částce jedné miliardy Kč. A porovnáte-li, pánové, náš státní rozpočet, naleznete tam zařazeno pro vinařství pouze 300.000 Kč. Včera jsem již žádal pana ministra zemědělství., aby na to naléhal, aby tato položka byla zvýšena, a doufáme, že toto přání bude ministrem financí splněno. Žádáme, aby vinař dostal modrou skalici a révy levněji, dále, aby se pěstování révy věnovala zvýšená pozornost. Na tomto poli pracuje příkladně prof. dr Frimmel v Lednici, inspektor Stummer v Mikulově a ředitel Götzl ve Znojmě. Avšak tito pánové nemohou veškeré potřebné pokusy prováděti, jednoduše proto ne, poněvadž chybí potřebné peníze. Očekáváme, že tyto pokusy budou provedeny také ve velkém měřítku na tak zv. přímých nosičích, jež se od několika let u nás pěstují a o jejichž ceně a méněcennosti jsou nejrůznější mínění. Dále bylo by co nejšířeji podporovati kursy, v nichž se školí naši vinaři. Dále bylo by poskytovati našim vinařům při novém zakládání vinic větší úvěry, neboť zakládá-li dnes vinař vinici, nepotřebuje k tomu jen mnoho práce, nýbrž i velmi značné kapitály. Uvážíte-li, že většina vinařů jsou malozemědělci, nahlédnete, že pro tyto lidi jest neobyčejně těžké založiti novou vinici. Máme zákon z r. 1885, kde stojí: Byly-li vinice nebo jejich části aspoň čtvrt hektaru plochy, jež jsou napadeny révokazem nebo nejsou dále vzdáleny než 25 km od vinice tímto hmyzem napadené, z úředního nařízení nebo dobrovolně zničeny a novými révami osázeny, požívají od dokončeného znovuzřízení osvobození od pozemkové daně po deset let za sebou jdoucích. Toto ustanovení dnes nepostačuje, nejmenší výměra čtvrt hektaru jest příliš veliká. Jest mnoho vinařů, kteří chtějí zcela malé plochy osázeti révou a kteří nemohou pak použíti této výhody.

Moravská hypoteční banka v Brně usnesla se chvalitebně, poskytovati osobám postiženým živelními pohromami výhodné zápůjčky, které jest zúročiti 5%. Stát platí po deset let 3% zápůjčky z vlastních prostředků. Toto ustanovení jest dojista velmi dobré, přáli bychom si však, aby toto ustanovení platilo též pro takové zemědělce, kteří zakládají nové vinice.

Dále jest zapotřebí podpory vinařů v jejich boji proti mrazu. Pánové, jest to hrozné, podíváme-li se na jednotlivé vinice, jak jsou vinné keře zničeny, při čemž jest zničena nejen letošní sklizeň, nýbrž i sklizeň roku příštího.

Pánové, tu a tam se proslýchá, že není přec slučitelno vinařství podporovati a při tom napomáhati abstinentnímu hnutí. Tedy já zastávám stanovisko, že mezi vinaři a abstinencí nemusí býti protiv. Prosím: ve Švýcarech jest spolek abstinentních vinařů. Dlužno vítati, že i u nás se podniká pokus konservovati a rozesílati alkoholuprosté hroznové víno. Pokusy jsou drahé, provádějí se dnes na hospodářské škole ve Znojmě. Bylo by si přáti, aby stát veškeré tyto pokusy finančně podporoval.

Snad se řekne: Ano jak přijde k tomu právě vinařství, aby bylo podporováno a činěny mu zvláštní úlevy. Proti tomu pravím, že podpora vinařství jest sociální povinností, a to proto, poněvadž za prvé jsou vinaři většinou malozemědělci a poněvadž za druhé jsou vinice ve většině případů založeny na půdách, které jsou v nejnižší třídě bonity. Také z národohospodářských důvodů musíme vinařství podporovati, poněvadž nám přece nemůže býti lhostejné, platíme-li každoročně 80 nebo 100 mil. Kč za víno do ciziny. Myslím, kdybychom vinařští tak podporovali, aby se produkovalo více vína, že by mohly tyto peníze zůstati většinou doma.

Upozorňuji ještě na něco: Stát, který vydává peníze na meliorace, si říká: Dostanu peníze později zpátky. Tak jest tomu též u vinařství. Podporuje-li vinařství, případně nové kultury, pak ví zcela dobře, že vinař za své vinice musí platiti mnohem více daní než na př. za brambořiště.

S dnešní sklepní kontrolou nemůžeme souhlasiti. Již jednou jsem přednesl s této tribuny požadavek, aby dnešní sklepní kontrola byla úplně zrušena a na její místo nastoupila kontrola vinařů samých, a to tak, že by si vinaři zvolili každoročně ze svého středu komisi. Členové této komise mohli by býti vzati do přísahy a vykonávali by tuto kontrolu jako čestný úřad. Tím by stát znamenitě uspořil na úřednických platech. S údivem jsme čtli, že zemské finanční ředitelství v Praze vypsalo 3. dubna 1929 několik míst u důchodkové kontroly a prohlásilo, že mohou se o tato místa ucházeti i členové pohraniční finanční stráže. Pánové, ti, kdož chtějí přijíti k důchodkové kontrole, musí se obyčejně prokázati aspoň 6 třídami střední školy, ve většině případů absolvováním střední školy. Od členů pohraniční finanční stráže se naproti tomu požaduje normálně pouze měšťanská škola. Pánové, jest zapotřebí, aby se na členy důchodkové kontroly kladly větší požadavky n na pohraniční finanční stráž. Pohraniční finanční stráž praví: Co dělá zemské finanční ředitelství v Praze, má býti pro nás zkušebním kamenem, nechceme míti na starosti pouze hranici, nýbrž chceme převzíti veškerou agendu důchodkové kontroly do hloubky 10 km, tedy na př. i kontrolu vinných sklepů. Pánové, proti takovému záměru musíme se postaviti se vší rozhodností. To by nám ještě scházelo, aby naše vinné sklepy byly prohlíženy ozbrojenými státními orgány.

Naprosto jsme srozuměni s požadavkem vinařů stran snížení procent výtratních, stran ještě přísnějšího trestání všech, kdož falšují víno; podporujeme úplně požadavek, aby bylo spotřebiteli dovoleno, nakupovati již od 20 litrů přímo u výrobce. V posledních týdnech vzrušila vinaře v naší domovině, v jižní Moravě, pověst, že ministerstvo financí zamýšlí od vinařů požadovati, aby složili daně za celé množství ihned po sklizni. Vidíme však u nás, na jižní Moravě, že sedláci musí již na jaře dělati dluhy a že až přijde podzim, chtějí aspoň částečně dluhy splatiti. Měli-li by nyní na podzim předem platiti tisíce korun daní, daní za víno, které snad prodají teprve ve 4 až 5 letech, mělo by to za následek, že by zadlužení sedláků ještě více vzrostlo. V ministerstvu financí mně bylo řečeno, že ministerstvo financí to nezamýšlí a doufáme, že tento slib jest správný.

V souvislosti se zákonem, který dnes odhlasujeme, totiž zákon o výčepech pod věchýtkem, platící pro Slovensko a Podkarpatskou Rus, bylo řečeno, že vláda chce tento zákon o výčepech pod věchýtkem zavésti i u nás na Moravě. Stojíme, prosím, na stanovisku, že vinař si toto staré právo nedá za žádných okolností vzíti, právo, že smí víno vlastního pěstění také ve vlastním domě čepovati. Myslím, že tím není ani jediný konsument poškozován, naopak dostane u vinaře víno levněji a nefalšované.

Oprávněné jest i přání vinařů, aby dopravní sazba byla snížena.

Dne 15. února 1926 jsem podal interpelaci, v níž jsem vypočítal jednotlivá přání vinařů. V květnu 1926 jsem podal návrh, aby byl dosazen parlamentní vinařský výbor, který by se byl zabýval přezkoušením nouze vinařů, aby pak mohl podati parlamentu potřebné návrhy. Bohužel byl tenkráte tento návrh parlamentem zamítnut. Ve své parlamentní řeči 16. prosince 1928 a ve své interpelaci z května 1927 poukazoval jsem znovu na těžkou situaci vinařů. Konferoval jsem, pověřen našimi vinaři, opětovně v této věci s příslušnými ministry a úředníky. Poukazuji také na to, že náš člen zemského zastupitelstva Niessner nedávno tlumočil v brněnském zemském zastupitelstvu opět přání vinařů a že naši členové okresního zastupitelstva v Mikulově a Znojmě podali konkrétní návrhy. Naše strana splnila tedy vůbec a naprosto svoji povinnost vůči vinařům.

Jest nutně zapotřebí, aby vláda splnila aspoň část těchto přání nebo aby, řekněme, prováděla přání krok za krokem, neboť vzrušení mezi naším jihomoravským vinařstvem jest veliké. Viděli jsme to právě nedávno na demonstrační schůzi, která se konala v jihomoravském městě Hustopečích.

Považuji za svoji samozřejmou povinnost, vzpomenu-li s tohoto místa muže, který se vždy velmi ujal vinařů v tomto státě - jest to český poslanec Malík, který před několika dny svůj mandát složil. Myslím, že mluvím též jménem německých jihomoravských vinařů, jestliže vyslovím s tohoto místa našemu odcházejícímu kolegovi náš nejsrdečnější dík za vše, co vykonal.

V téže míře, jako pokleslo na jižní Moravě vinařství, stoupla osevná plocha u zeleniny, zvláště u okurek. V míru bylo tomu tak, že naše jihomoravská zelenina šla většinou do Vídně a z malé části do Německa. Novou hranicí byl nám vídeňský trh úplně uzavřen. Na hranicích dolnorakouských se dnes osází tisíce měřic okurkami a jinou zeleninou a naše jihomoravské okurky nenacházejí doma plného odbytu, neboť máme přec i jiná místa, kde se zelenina pěstuje, připomínám na př. velikou oblast všetatskou v Čechách. Pro naše jihomoravské sedláky jest to životní podmínkou, aby se naše zelenina pustila ven do ciziny a tu očekáváme, že při jednání o obchodní smlouvu Německo sníží clo na naše okurky. Očekáváme však také, že naše ministerstvo obchodu se nepostaví na jednostranné stanovisko "Znojmia" - jest to sdružení jihomoravských velkookurkářů. Toto sdružení utvořilo se především proto, aby konkurenci vyloučilo, čili jinými slovy: aby mohlo diktovati okurkářům ceny. Vítáme, že se okurkáři jak na německé tak na české straně sdružili ve svaz okurkářů a očekáváme, že ministerstvo obchodu se ve všech otázkách stran vývozu a dovozu poradí nejen se Znojmií, která jest ostatně v rozpadu, nýbrž i s organisacemi okurkářskými. Žádají-li naši okurkáři a zelináři, aby dostali dopravní slevy pro zásilky, které na př. jdou do Německa nebo do severních Čech, pak jest tento požadavek dojista také oprávněný.

Dovolte mně na konec, abych řekl ještě něco o regulaci našich jihomoravských řek. Jižní. Morava byla před převratem velmi zanedbávána a po převratu se udělalo také velmi málo. Teprve před dvěma léty schválila vláda veliký projekt, že má býti regulována Dyje s přítoky u Mušova a Dolních Vistonic, projekt rozpočtený na 12 milionů Kč. Vítáme, že moravský zemský výbor urychluje tuto stavbu novými připravenými prostředky. Jest nám však jasno, že tato částečná regulace sama nepostačí, že jest zapotřebí regulovati Dyji od Dolních Vistonic až do Břeclavě a zvláště odstraniti jez u Milovic. Dále jest zapotřebí provésti ochranné práce břežní u Drnoholce, Guldenfurtu a zvláště u vesnic kolem Malých Křídlovic. Máme na Moravě starý projekt regulace jevišovického potoka. Doufáme, že i tento projekt bude brzy proveden. S radostí konstatujeme, že jeden z největších projektů v republice, totiž dyjská údolní přehrada, bude konečně uskutečněn. Stavba jest vypsána, se stavbou započne se letos v létě a těšíme se, že bude tento projekt proveden za nynější vlády.

V poslední době dostaly některé jihomoravské obce subvence na elektrisaci a očekáváme, že i ostatní obce, jedná se o několik desítek obcí, dostanou v nejbližší době subvence od ministerstva veř. prací.

Jižní Morava byla v míru zahradou Vídně. Naše jihomoravská zelenina šla do Vídně a tisíce našich Jihomoravců našlo ve Vídni za městnání. Od převratu jest tomu jinak. Naše zelenina nejde již do Vídně a naši Jihomoravci nenacházejí zaměstnání ani v cizině ani doma. Máme dnes v každé obci lidi bez zaměstnání, kteří, aby mohli být živi, platí mimořádně vysoké částky, prodávají-li se pole nebo pronajímají. Myslím, že stát jest povinen pomoci jihomoravskému obyvatelstvu, jemuž se dnes bez vlastní viny hospodářsky daleko hůře daří než v míru. Příliš pozdě poskytnutá pomoc nebo pomoc nedostatečná musí lidi zradikalisovati a vzbuditi v nich mínění, že vláda snad nechce pomoci jižní Moravě z národnostních důvodů. Vyplniti přání jižní Moravy bylo by tedy také vysoce na čase z důvodů státně politických. (Potlesk poslanců něm. strany křest. sociální.)

Místopředseda Slavíček (zvoní): Nyní má slovo pan posl. Štětka. Uděluji mu je.

Posl. Štětka: Paní a pánové! Loňského roku bylo do rámce oslav 10. výročí Československé republiky jako státu kapitalistického zařazeno zhoršení zákona o sociálním pojištění, toho pojištění, které v Československé republice sloužilo sociálním reformistům po řadu let jako jeden z prostředků k odvracení pracující třídy od třídního boje, od boje proti kapitalistickým vydřiduchům a konečně od boje za stát socialistický, za vládu dělníků a rolníků.

Letošního roku chcete, pánové, zařaditi do rámce svatováclavských oslav, které jsou označovány i Masarykem jako mezník čsl. kultury a které jsou připravovány jako oslavy v celostátním měřítku z prostředků státních, zrušení zákona na ochranu nájemníků, jako posledního zbytku ochrany pracující třídy před domovními vydřiduchy.

Zákon na ochranu nájemníků v Československu, tak jako i v jiných kapitalistických státech, nestal se zákonem proto, že by majetná třída z nějakého sociálního cítění s nemajetnými a sociálně slabými chtěla odčiniti křivdy, které páchala celá staletí, nýbrž proto, že buržoasie pod tlakem pracujících mas ustoupila, dávajíc pracující třídě v různých formách bezvýznamné ústupky a vyhýbajíc se tak otevřenému boji o politickou a hospodářskou moc ve státě.

Jeden z takových dočasných ústupků, které dala buržoasie pracující třídě jako třídě nemajetné, byl zákon o ochraně nájemníků. Jak začala a k jakému konci dospěla ochrana nájemníků v Československé republice? Buržoasie, aby zabránila rozhodnému zápasu o moc ve státě a zachránila se před sjednocenou, k třídnímu boji odhodlanou pracující třídou, která počala po zásluze účtovati se všemi vydřiduchy, pomáhala a dávala souhlas k ustanovení bytových komisí za účelem opatřování bytů pro nebydlící, jako počátek k zákonu o ochraně nájemníků.

Šlo jí o to, aby pomocí bytových komisí, do kterých přibrala i zástupce dělníků, zabránila pracující třídě, která po válce a jejím katastrofálním konci pro kapitalistické zřízení rušivě zasáhla do panství majetné třídy, samovolnému zabírání prázdných bytů ve prospěch nebydlících. Tím dala základ k organisovanému nájemnímu poměru a tak k uznání vlastnického práva. V tom jsou kořeny a počátky zákona na ochranu nájemníků, které konec konců vedly k ochraně třídy majetné před vyvlastněním proti třídě pracující.

Do celého rámce tak zvaných zákonů sociálně ochranných byl v Československu pojat také zákon o ochraně nájemníků, který od r. 1920 postupně byl odbouráván, ochrana nájemníků uvolňována a letos má dojíti k jejímu definitivnímu odbourání.

Zákon na ochranu nájemníků nevznikl ze žádných sociálních důvodů, nýbrž byl za pomocí sociálních reformistů uzákoněn jako ventil proti bolševismu v Československu a pro zachování Československa jako státu kapitalistického.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP