Pátek 24. května 1929

Deset let panování československé buržoasie na Zakarpatské Ukrajině jest černým listem v jejich dějinách. Městským a vesnickým dělníkům přineslo zvětšené vykořisťování, snížení výdělků, nezaměstnanost, malozemědělcům a bezzemkům klam pozemkové a lesní reformy, uloupení půdy patřící sedlákům, nesnesitelný daňový útisk, veškeré pracující třídě drahotu, odnětí zbytků občanských práv, teror - během těchto desíti let četníci nejméně desetkrát stříleli do lidí - zhoršení dosavadního stavu, odnárodňování a národnostní útisk.

Česká buržoasie slavila u nás svůj jubilejní den 8. května. Pracující masy již dříve provedly bilanci jejího panování. Počátek r. 1929 vyznačoval se na Zakarpatské Ukrajině hromadnými protestními akcemi městského a selského proletariátu ať již ve formě stávek nebo demonstrací nebo dělnických a selských akčních výborů, které připravují boj proti vykořisťování a podvodu na zájmech pracujících mas.

Pracovní podmínky na Zakarpatské Ukrajině i dříve byly horší než v jiných částech republiky. Kapitalisté se pokoušejí snížiti dokonce i dosavadní, beztoho zoufale nízké platy.

Průměrný výdělek jak dělnického, tak i zemědělského nebo lesního dělníka činí 8 až 10 Kč. Deptají zákon o osmihodinné pracovní době a zavádějí 10-, 12- ba i 14- až 16hodinný pracovní den. Nechtějí uzavírati kolektivní smlouvy s dělnictvem a proto dělníci jsou odkázáni na milost a nemilost buržoasie. Odpírají platiti hodinový výdělek a nutí dělníky k akordní práci. Z dorostu, žen, učňů dělají si kádry levných pracovních sil a tak vykonávají nátlak na dospělé dělníky, aby jim ještě více snižovali plat.

Kapitalisté dobře rozumějí, že nevzdělanost, neuvědomělost, neorganisovanost dělnických mas jest jejich nejlepším pomocníkem. Proto nejen nepřijímají a vyhánějí z práce dělníky komunisty, ale bojují dokonce i proti odborové organisaci a nechtějí přijímati do práce organisované dělníky. Ovšem, že jen organisované v revolučních odborových organisacích MVS, neboť všechny jiné odborové svazy hrají do rukou kapitalistů a jsou jejich pomocníky v boji proti dělnictvu. Tento zesílený útok kapitalismu způsobuje silný odpor v dělnických masách. V posledních 3 měsících převalila se přes Zakarpatskou Ukrajinu celá vlna stávek a demonstrací.

Živým důkazem bojovné zdatnosti lidových mas byla 4 nedělní stávka v berehovských vinicích, již se účastnila skoro 5000 osob čítající masa selského proletariátu převážně ani v odborových svazech neorganisovaného. Stávkovali chudáci vyčerpaní dlouhou zimou a vydrželi ve stávce 4 týdny neohlížejíce se na to, že neměli žádné pomoci. Při tom nelze pohlížeti na věc tak, že se boje účastnilo jen 5000 dělníkům berehovského okresu. Jejich boj podporovali také zemědělští dělníci všech sousedních okresů, neboť nehledě na všechna úsilí a teror vlastníků vinic a celého státního aparátu, za činné pomoci celé zakarpatské policie a četnictva nebylo lze sehnati stávkokaze. Při této stávce vinařských dělníků krásný důkaz dělnické solidarity ukázal městský proletariát, zvláště v Berehově, kde byla vyhlášena a 2 dni trvala stávka ze sympatie všech stavebních dělníků. Také v Mukačevu byla stávka vinařských dělníků.

Lesní dělnictvo, které jest neobyčejně vykořisťováno spolu s voraři, také provedlo v celé řadě obcí stávkový boj. Právě nyní se připravuje selský proletariát sevljušského okresu k akci, k boji o zvýšení výdělku, zlepšení pracovních podmínek a podepsání kolektivní smlouvy. Proti racionalisačním úmyslům firmy Latorice zahájili úspěšnou obrannou akci malozemědělníci a bezzemci v okresích svaljavském a mukačevském. Jednotlivé druhy městského a továrního dělnictva buď již provedly nebo ještě provádějí stávkový boj.

V Chustu bojovali dělníci o osmihodinný pracovní den a protestovali proti vykořisťování žen a dětí při stavebních pracích. Když nepomohla prohlášení a protesty odevzdávané do rukou odpovědných úřadů, hněv dělnictva vylil se v několika hromadných protestních demonstracích. Bylo rovněž několik protestních stávek proti zadržování platů, jak na př. v Pasece.

Stavební dělníci ve Svaljavě provedli a vyhráli stávku a hned zahájili boj chustští stavební dělníci. V Užhorodě již druhý týden stávkuje 350 dělníků a dělnic továrny na nábytek a dyhy. Již 3 týdny jsou v tvrdošijném stávkovém boji mukačevští ševcovští dělníci.

Kromě sociálního útisku a ujařmení jest Zakarpatská Ukrajina utiskována též po stránce národnostní. Česká buržoasie s agrárníky v čele staví sobě za úkol počeštiti Zakarpatskou Ukrajinu a proto deptá národnostní práva jak ukrajinského obyvatelstva, tak i všech národních menšin, a to obyvatelstva maďarského, rumunského a židovského. V této odnárodňovací politice živě se projevuje imperialistický ráz českého státu. Nikoliv marně pravil president Rozsypal: "Jednou provždy se spojili."

Tato politika jest diktována nejen zájmy československé buržoasie a československého imperialismu, nýbrž i světového imperialismu - tuto politiku diktují také Praze vůdcové světového imperialismu, jako z Londýna, Paříže a t. zv. mírové konference Svazu národů. Národnostní politika české buržoasie jest částí válečného plánu světového imperialismu, namířeného svým ostřím proti sovětskému svazu.

A proto marně někteří domnělí obránci národnostních práv matou hlavu protesty ke Svazu národů a dovolávají se "humanity" tak zvaného kulturního světa. Účelem tohoto křiku jsou pouze zájmy těchto politiků, kteří jej dělají, tento křik není nic jiného než úsilí dostati se k plnému korytu.

Národního osvobození dobudou si široké pracující masy, samy si ho dobudou cestou třídního boje, v boji o odstranění revoluční cestou buržoasní vlády i o zřízení vlády proletářské, vlády sovětské. Pouze sovětská vláda může zajistiti všem národním menšinám normální vývoj národní osvěty, jen proletářská vláda učiní přítrž veškerému národnímu útisku. Každá buržoasní vláda má zájem na vyvolávání národnostních sporů, na vytváření národního šovinismu, neboť tento způsob jest kalnou vodou, v níž chytají ryby buržoasní politikové, je klínem, jímž buržoasie usiluje rozbíjeti třídní boj proletariátu.

Aby mohla provozovati svou národnostní politiku na Zakarpatské Ukrajině, československá buržoasie užívá rozličných způsobů. Jedním z nich jest na př. pozemková a lesní reforma. Tuto věc úplně vzali do svých rukou agrárníci, takže pozemkové úřady jsou doslovně sekretariáty agrární strany. Část pozemků maďarských a židovských statkářů - ukrajinských zde nebylo - byla skutečně rozparcelována, část jest zabrána na tak zvaný pozemkový fond. Spekulace záleží zde v tom, že za prvé česká buržoasie zeslabila maďarské a židovské statkáře a tím jim odňala panující a první místo, které měli za staré maďarské vlády. Za druhé, pozemky zabrané statkářům nebyly přiděleny ukrajinským a maďarským malozemědělcům, nýbrž staly se základem pro osídlení u nás reakčních českých živlů. Na rozparcelovaných pozemcích usadili agrárníci rozličné prodejné politiky, na zbytkových statcích především české agrárníky, dále kolonisty legionáře, kteří jsou u nás oporou české buržoasie. Mimo to utvořili celou řadu družstev a spolků, které jsou prostě politickými organisacemi agrární strany.

Všichni tito jednotlivci a spolky jsou šiřiteli počešťování na Zakarpatské Ukrajině a nástroji odnárodňování v rukou české buržoasie. Pozemky zabrané na pozemkový fond a nerozdělené jsou zbraní v rukou české agrární strany, která takto nastoupila na místo maďarských a židovských statkářů a zatahuje je do svých plánů národnostní politiky.

Druhým důležitým způsobem odnárodňování je školní politika. Školní úřady, které jsou rovněž pod diktátem agrární strany, neotvírají národních škol ukrajinských, maďarských, židovských a rumunských, staré dosavadní nechávají v úpadku a bezprávně staví a otvírají školy české. V nynějších národních školách zavádějí nucené vyučování češtině.

Jest známou věcí, že před válkou nebyli Češi na Zakarpatské Ukrajině a když se tam i některý našel, pak to byli jednotlivci. Dnes jest u nás již 127 českých škol. Tyto školy se zakládají nuceně jak v ukrajinských, tak i v maďarských obcích, kde vůbec není českých dětí ve věku školou povinném. Majetníci rozličných licencí zvláště hostinští, trafikanti atp. jsou nuceni žádati pro své děti české školy. K tomu se připojují ještě podpisy četníků, notářů, finanční stráže a vůbec všech lidí na vládě závislých a hned se otevře česká škola.

Školní mládež, která chce docházeti do měšťanských nebo středních škol, jest nucena učiti se češtině a tím se ztěžuje přístup do těchto škol.

Maďarská menšina v Československé republice čítá skoro 1 milion obyvatelstva, ale na Zakarpatské Ukrajině není ani jeden maďarský učitelský ústav, není také maďarské university.

Zvláštními způsoby ničí se na Zakarpatské Ukrajině ukrajinské školství. V národních školách zavádí se místo spisovného ukrajinského jazyka jakási smíšenina místních nářečí s jazykem církevně-slovanským, velkoruským, českým, jedním slovem jakýsi slovanský volapük, jakým se nikde na světě nemluví. Je to příprava k počeštění národního školství.

Ve středních školách se zavádí jazyk velkoruský, jazyk spisovný, ačkoliv na Zakarpatské Ukrajině není vůbec velkoruské národní menšiny a nikdo velkorusky neumí, nepočítáme-li malou skupinku velkoruských vystěhovalců a několik rusofilských politiků.

Tím se usiluje znemožniti ukrajinské školní mládeži naučiti se rodné řeči a jest to také část odnárodňovacího počešťovacího plánu.

Stejné rozhodnutí stran jazyka vyučovacího v ukrajinských školách provedl s pomocí a pod nátlakem agrární strany a školních inspektorů učitelský sjezd, který se konal dne 8. května v Užhorodě, provedl to neohlížeje se na odpor více než 270 učitelů, které nepustili ani do poradní síně. Tento učitelský sjezd jest směnkou pro počešťovatele stejně jako resoluce Centrální Národní Ruské Rady z 8. května 1919 byla směnkou pro uchvatitele.

Dalším způsobem počešťování je řeka, kterou plynou k nám čeští učitelé, školní inspektoři a vůbec všechny školní úřady.

Zvláštním článkem jest vydavatelská činnost školského referátu a zaplňování školních knihoven bezcennými, škodlivými knihami. Školský referát zřídil plné koryto pro všechny ty, kdož mu chtějí pomáhati při počešťování Zakarpatské Ukrajiny. Školský referát vydává a kupuje spisy místních škrabáků a daruje je školní mládeži. Tato činnost, zvláště pokud jde o ukrajinskou mládež, nesměřuje k ničemu jinému, než aby se zničila znalost ukrajinského jazyka a odňala chuť čísti a mimo školu se vzdělávati. Mimo to jest to zvláštní forma stipendií pro lidi, kteří pomáhají české buržoasii v její odnárodňovací politice.

Rovněž užívá se komunální politiky k odnárodňování. To se týká zvláště maďarské národní menšiny. Okresy byly tak sestaveny, aby se rozbilo jednotné maďarské území, aby se mu odebralo právo užívati mateřského jazyka v úřadech. Jen v jediném berehovském okrese nemohli to provésti, neboť celý tento okres jest maďarský. Dokonce v obecních úřadech jsou nuceni zaváděti český jazyk.

Celý úřednický aparát shůry až dolů je český. Jen jedinci mezi nimi umějí špatně místní jazyk. Úřední jazyk jest český. Maďarští a ukrajinští úředníci jsou drženi v politických úřadech, u policie a v berních úřadech, totiž tam, kde musejí znáti řeč maďarského a ukrajinského proletariátu a od pracujícího obyvatelstva vydírati daně. Jinak vládne český jazyk. Všechny úřední spisy určené pro strany vystavují se česky.

Stejně jsou omezena práva židovské a rumunské menšiny. Rumuni žijí v jednotné mase ve východní části Zakarpatské Ukrajiny. Židé činí značné procento obyvatelstva a jsou soustředěni ve městech. Nemají práva užívati mateřského jazyka v úřadech, nedostávají státních příspěvků na podporování a rozvoj vlastní osvěty, nemají přiměřeného počtu škol v mateřském jazyku.

Národnostní politika české buržoasie k ukrajinskému obyvatelstvu jest politikou uchvatitele, jenž si přisvojil cizí majetek a obává se, že mu kdysi bude rozkázáno složiti účty. Vědomí, že ukrajinský národ jest 42milionovou masou, že v rámci Sovětského Svazu jest samostatný ukrajinský stát, stát dělnicko-selský, kde bujně vzkvétá ukrajinská osvěta a věda, při čemž zahrnuje nejširší masy dělníků a sedláků - toto vědomí nedá spáti českým imperialistům. Jejich politika hodlá spolknouti Zakarpatskou Ukrajinu, utopiti ji v československém moři.

Tato politika české buržoasie to jest jeden hlas ve sboru světových imperialistů. Tutéž politiku k ukrajinské národní menšině provozují také sousedé Československa, polský a rumunský stát. Všechny kapitalistické státy dívají se na Sovětský Svaz vůbec a na sovětskou Ukrajinu zvláště jako na svou budoucí kolonií, očekávají příhodné chvíle, aby jako dravé zvíře mohly se vrhnouti na Sovětský Svaz, poraziti sovětskou vládu a všechna bohatství země rozděliti mezi sebe. Kapitalismus svíjí se v křečích a porážku Sovětského Svazu považuje za ulehčení svého stavu.

Světoví uchvatitelé v mírových smlouvách rozdělili ukrajinské země, které se octly mimo hranice Sovětského Svazu, mezi tři státy, z nichž každý dělá stejnou politiku, pokud možno odnárodňovati, počešťovati, popolšťovati, porušťovati, porumunšťovati a tam, kde se tomu nedaří, kde národní uvědomění je silné, pokud možno vtěsnati ji do protirevolučního, protisovětského toku. To jest zájem světového imperialismu a každého imperialistického státu zvláště.

Ale jako odpověď na tuto imperialistickou politiku ozývá se hlas třídně uvědomělých pracujících mas, hlas komunistické strany, která vrhla do boje heslo: "Proletáři všech zemí spojte se v boji proti vlastní a cizí buržoasii, proti světovému imperialismu a na obranu Sovětského Svazu, o spojení sovětských států celého světa".

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

K věcné poznámce přihlásil se p. posl. Koudelka. Dávám mu slovo.

Posl. Koudelka: Dámy a pánové! V prohlášení p. předsedy klubu poslanců strany republikánské bylo mluvčímu našeho klubu, který ve včerejší debatě ujal se zde slova ke kritice t. zv. poselství Ant. Švehly sjezdu strany republikánské, vytknuto, že náhodně vytrhnuté věty bez uvedení celkového kontextu učinil základem svých útoků na stranu republikánskou a na Ant. Švehlu.

Pan předseda klubu poslanců strany republikánské se mýlí. Ve "Venkově" ze středy 8. května t. r. ve zprávě o řádném sjezdu republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu uvedena jsou, jak zde výslovně je řečeno, "plamenná slova", kterými předseda Antonín Švehla promluvil prostřednictvím sjezdu k našemu národu a k zemědělcům naším i za hranicemi. A tu stojí: "Městský průmyslový člověk je příliš nervosní nejen ruchem, ale celým způsobem výroby."

Všechny ostatní časopisy z téhož dne měly však toto tak zvané poselství Antonína Švehly sjezdu strany republikánské tohoto textu: "Městský člověk je příliš parasitně založen, nežli aby se mohl státi strůjcem nových řádů. On je od pravěku pro výsady a najde vždy tisíce výmluv, které by jej přiměly znovu a znovu tvořiti nové hodnoty, bude-li jich třeba."

Ke konci celého obsahu tohoto tak zvaného poselství Antonína Švehly straně republikánské listy uveřejňují tento dodatek: "Ve večerních hodinách oznámila nám telefonicky ČTK, že byla požádána republikánskou stranou, aby v tisku změnila slova "městský člověk je parasitně založen" za slova "městský člověk je příliš závislý" a aby vynechala větu "my stále ještě smrdíme všem kravským hnojem a koňskou močí".

"Že tyto věci nejsou ve Švehlově poselství, však ČTK netvrdí" - dokládají "Lidové Listy", orgán koaliční strany lidové.

Ve Švehlově poselství, jak bylo publikováno v oficielním listě strany republikánské, je dále doslovně uvedeno:

"Příroda naučila zemědělce poslouchati svých zákonů, které jsou neúprosné a bezpodmínečné. On, bohužel, šel dále a poslouchal nejen zákonů přírody, ale slepě a bez protestů i zákonů, které mu dali cizí lidé. Agrarismus jej učí, aby si dal zákony sám: ale musíme ještě dále, zemědělec musí dáti zákony všem. Kdo se naučil poslouchati, je jedině schopen poroučeti. Zemědělec musí ve všech státech býti u vlády. Vládnouti v demokracii znamená starost, odpovědnost, trpělivost. To vše může vyvinouti v nejvyšší míře jedině zemědělský člověk."

Myslím, že ani zde ničeho nebylo zkresleno v mých vývodech.

Dále pak v témže poselství se praví:

"Zemědělci volali: "Dejte nám!" Kdo nám má dáti? My si vezmeme, nebo my si dáme sami to nebo ono. Tak musíme mluviti napříště. Nám nemá kdo co dávati. Byla chyba, že jsme stále jen volali, aby nám někdo něco dal! Aby někdo mohl něco dáti, musí nám nejdříve vzíti, nebo při nejmenším musí námi býti podepřen, aby stál a mohl dávati."

Opětovně se táži, zdali v mých vývodech bylo cokoliv zkresleno.

Ve "Venkově" ze dne 10. května je velký úvodník pod nadpisem "Naše velká radost jejich zklamání a zloba." Vaše (ukazuje na poslance republ. strany zeměděl. a malorol. lidu) tedy radost, naše zklamání a zloba. A tento velký článek je neobyčejně zajímavý. Praví se tu na př.: "Ještě nepochopitelnějším jest, když celý sbor odpůrců volá: "Takové myšlenky vyslovuje pověstný kompromisní politik, státník, který hrany brousil, oheň s vodou se snažil spojovati.

Co má co činiti ministerský předseda nebo předseda pětky Švehla s prorokem agrarismu Švehlova? Kdo by zaměňoval nebo mísil tyto dvě "funkce" Švehlovy, počínal by si jako ten, kdo by se domníval, že nevěrec nesmí seděti v jedné vládě s přísně věřícím, nebo že Marxista nesmí se politicky spojovati s liberálem a pod. Švehla - prorok agrarismu - nesmí býti kompromisní. Prorok musí býti vždy stoprocentní - jinak přestává býti prorokem. Proto si vyvolil dr Srdínka za "učedníka" v hlásání agrarismu, ale Udržala za nástupce v praktické politice."

Pan dr Srdínko není dnes soukromníkem. On je ministrem zemědělství našeho státu, členem vlády, která musí míti na paměti zájmy všech vrstev našeho obyvatelstva, a soudíme tedy skromně, že p. ministr zemědělství měl s útoky na parasitní nezemědělské vrstvy sečkati, až bude při nejmenším soukromníkem té povahy, jako Ant. Švehla v Hostivaři. Nemohl-li Švehla jako min. předseda býti 100%ním prorokem agrarismu, ze stejných důvodů nemůže býti pan ministr zemědělství učedníkem tohoto 100%ního agrarismu.

Velectění, není případné namítati, že vůdcové socialističtí hlásali nebo hlásají požadavek socialistické republiky. Soudím, že strana, která je hlavní stranou koaliční, že aktivní ministr musí býti zdrželivější ve svých projevech a nesmí se dopustiti ničeho, co by urazilo, pohněvalo velkou většinu obyvatelstva naší republiky a co by bylo s to poškoditi vnitřní mír a pokoj v našem státě a těžce by se dotýkalo oprávněných, věcných zájmů našeho zemědělství a našich zemědělců.

Neprávem pan předseda klubu poslanců strany republikánské vytýká, že jsme Švehlu zatáhli do ulice. Nikoli! Opakuji, co jsem včera řekl. Řekl jsem doslovně (čte):

"Myslím, že nelze dnes, když po delší pře stávce přistupujeme zde ke své práci, nepozastaviti se nad t. zv. poselstvím vůdce největší strany majoritní Ant. Švehly ke sjezdu agrární strany. Poselství je takového obsahu, že mnozí z těch, kteří jsou znalci tohoto předního státníka naší republiky, octli se v povážlivých rozpacích a v první chvíli nevěřili, že jde vskutku o projev tohoto politika, slynoucího opatrností i smyslem pro spolupráci s ostatními stranami a pro kompromis. Ale bylo nám řečeno ústy autoritativními, že to poselství je opravdu poselstvím Ant. Švehly. Máme tedy věřiti, že to je Ant. Švehla"kouzla zbavený"? Není tedy pravda všechno to, na čem je založena nesporně veliká popularita tohoto státníka i v kruzích nezemědělských? Není tedy Ant. Švehla takový, jak jsme ho zde poznali, nýbrž je zcela jiný, tak, jak nám jej vykreslilo to poselství a to, co k tomu orgánové strany republikánské přičinili? Je věcí strany, pro niž Ant. Švehla velmi mnoho udělal, pro niž velmi mnoho znamená, jakým způsobem chce se mu za to odvděčiti."

Předseda (zvoní): Upozorňuji pana řečníka, že věcné poznámky mají trvati pouze 5 minut.

Posl. Koudelka (pokračuje): Hned jsem hotov, pane předsedo!

"Přispěje-li toto poselství k posílení popularity a k udržení oné "svatozáře" kol hlavy Ant. Švehly, o tom, myslím," - pravil jsem včera - "že dnes ani v lůně agrární strany není již pochybností."

Prohlášení pana předsedy klubu poslanců republikánských bohužel není s to odvrátiti škody, nešťastným tak zv. poselstvím Antonína Švehly ke sjezdu jeho strany způsobené v poměrech vnitropolitických, škody na zájmech klidného soužití různých vrstev obyvatelstva země, zájmech zemědělství a pracujících zemědělců. Poselství toto je nepředložeností, ba více, je chybou, která nemůže býti bez vážných důsledků. Odpovědnost za ně mají ti, kdož je vydali, k němu se hlásí a činí z něho základ své politiky. (Souhlas poslanců soc. demokratické strany dělnické.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu zpravodaji výboru zemědělského, panu posl. P. Mackovi.

Zpravodaj posl. P. Macek: Slávna snemovňa! Poneváč nikto z prihlásených rečníkov v debate nepodal žiadnych vážnych námetov, ktoré bysom mal prípadne za povinnosť vyvrátiť - a väčšina ich nezabývala sa meritom veci - navrhujem slávnej snemovni, aby prijala navrhovaný zákon v doslovnom znení bezo zmeny. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování. Sněmovna je schopna se usnášeti.

Osnova zákona má 12 paragrafů, nadpis a úvodní formuli. Ježto není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek proti tomu není. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 12 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění doporučeném panem zpravodajem a shodném s předchozím usnesením senátu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Druhé čtení navrhnu na pořad příští schůze.

Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

Nyní vykonáme odložené hlasování o 1. odstavci pořadu:

Ad 1. Hlasování o osnově zákona o zřízení nucených pracovních kolonií a o změně některých ustanovení trestního práva (tisk 1700).

Osnova má 8 článků, nadpis zákona a úvodní formuli.

Ježto podány byly k osnově té různé návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve bychom hlasovali o návrhu posl. Hakena na přechod k pořadu; bude-li zamítnut, přejdeme k hlasování meritornímu podle jednotlivých článků.

O článku I bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhu posl. dr Klapky, Hrušovského a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě návrhu posl. dr Gátiho a soudr.; bude-li i ta zamítnuta, budeme o čl. I hlasovati podle zprávy výborové.

O čl. II budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. Blatné a soudr.; bude-li zamítnuta, v úpravě hlavního návrhu posl. dr Klapky a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě prvého eventuálního návrhu posl. dr Klapky a druhů; bude-li zamítnuta, v úpravě druhého eventuálního návrhu posl. dr Klapky a druhů; bude-li i ta zamítnuta, hlasovali bychom o čl. II podle zprávy výborové.

Pak bychom hlasovali o doplňovacím návrhu posl. dr Gátiho a soudr. ke čl. II.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP