Pátek 7. června 1929

Pán posl. Hrušovský poukázal už na chovanie sa tejto vládnej strany v prípade spoluobvineného posl. Tuku, v prípade tajomníka Šaňa Macha, ktorý na kauciu prepustený bol z vyšetrovacieho väzenia, a pán posl. Hlinka vo svojej poslednej reči v nedeľu v Košiciach, ráčte si prečítať dnešného "Slováka", pri príležitosti osláv pittsburgskej dohody prehlásil, že táto kaucia složená bola poslaneckým a senátorským klubom vládnej slovenskej ľudovej strany. Slávna posl. snemovňa, kam to spejeme? Súd ešte nerozhodnul, rozsudok ešte vynesený nebol, vyšetrujúci súdca, obžalobný senát kraj. súdu, vrchný súd uznávajú predložené doklady za dostatočné k pozdvihnutiu žaloby proti Šaňovi Machovi, a vtedy vládna strana, ktorá má dvoch ministrov vo vláde Československej republiky, složí peniaze, aby pomohla tomuto pánovi dostať sa z vyšetrovacieho väzenia? Vážení pánovia, ztratila koalícia vôbec každý smysel pre záujmy štátné? (Výkřiky posl. dr Meissnera.) Je to možné v nejakom sporiadanom štáte, aby strana, ktorá ostentatívne priznáva sa k tomu, že dáva pomocnú ruku aby spravedlnosť bola zahatená, sedela naďalej na vládnej lavici, aby naďalej tvorila súčasť majority parlamentnej, naďalej spravovala štát? Slávna posl. snemovňa, nedivte sa, že za takýchto okolností povstali v budapešťskom parlamente býv. ministri, tedy nie nejaké nezodpovedné živly, ktorí prehlašujú, že súsedné štáty pripravujú ich vnútornou politikou vzkriesenie historického Uhorska a že je ich povinnosťou, aby sa na túto dobu pripravili. Nedivme sa, že vtedy povstane zodpovedný šéf vlády a demonštratívne potriasa ruku takému poslancovi, prihlásí sa k slovu a pochváli ho za jeho výroky. Nedivme sa, že vtedy ríšsky správca Horthy pred hrobom Neznámeho vojaka slávnostne odprísahá, že tak ako jeho predchodca Arpád zaujal vlasť maďarskú, tak i jeho povinnosťou bude, aby tento príklad nasledoval.

Slávna posl. snemovňa, nedivme sa, že táto nešťastná politika, ktorá zasahuje do riadneho behu súdnictva, posmeľuje všetkých zahraničných nepriateľov Československej republiky. Z tohoto ovzdušia, z tohoto močiara vnútornej politiky vyrastajú potom také zjavy, ako je Falout a ako sú všetky ostatné prípady, ktorými hemží sa denná tlač. Táto záležitosť nie je len vecou vnútornej koaličnej politiky, len vecou koaličnej domácnosti, táto vec má ďalekosiahlejší význam. Je to i otázka dôvery občianstva v nestrannosť súdnictva. (Tak jest!) Neporušujte tie najzákladnejšie piliere, na ktorých stojí každý štát a na ktorých musí stáť naša republika - dôveru občianstva v nestrannosť súdnictva.

Slávna posl. snemovňa! Táto vec má i ďalekosiahlejšie zahraničné vzťahy, ako som to vylíčil. Pán min. predseda Udržal je veľmi dobrým znalcom pomerov súvisiacich s politikou so súsedným Maďarskom. Už dávno pred vojnou ako člen rakúsko-uhorskej delegácie v Budapešti oboznamoval sa s pomermi, so sťažnosťami našich Slovákov. I počas vojny on bol jedným z tých českých politikov, ktorí spolupracovali tiež s nami Slovákmi na budúcom našom oslobodení. Po prevrate, po vojne i vo svojích rezortných záležitostiach mal príležitosť vystúpiť často s veľkou energiou proti každému zjavu, ktorý zapáchal nejakou korupciou alebo nesprávnosťou.

Slávna posl. snemovňa! Myslím, že máme dostatočného dôvodu, aby sme špecielne my, ktorí lepšie precítime tieto veci a toto nebezpečie, lebo pochádzame z ohroženého hraničného územia, mohli obrátiť sa na neho ako na dávneho znalca a priateľa nášho Slovenska, a činiť na neho apél. Žiadame ho, aby urobil koniec tomuto nebezpečnému zahrávaniu si niektorých koaličných činiteľov s veľkými záujmami štátu, aby energicky uplatňoval zásadu, že spravedlnosť a zákonitosť musí byť prisluhovaná každému a proti každému rovnako a rovnakým spôsobom bez ohľadu na národnosť, bez ohľadu na politické presvedčenie, bez ohľadu na strannícke a koalíčné záujmy. (Výborně!) Len potom prestanú naší zahraniční nepriatelia špekulovať na zánik republiky. (Výborně! Potlesk poslanců čsl. strany soc. demokratické.)

Předseda (zvoní): Dále má slovo paní posl. Landová-Štychová.

Posl. Landová-Štychová: Vážená sněmovno! Můj dnešní referát jest jaksi pokračováním mých referátů ze 3. a 24. května, kde v prvním jsem shrnula výsledky protifašistického kongresu, konaného letos začátkem března v Berlíně, a v druhém jsem poukázala na spojitost t. zv. náboženského socialismu Masarykova a de Mannova s potřebami kapitalistické třídy, pro udržení jejíhož panství je taková novodobá reakce naléhavou nutností.

Dneska přináším další fakta jako doklady holé skutečnosti, že teroristický režim u nás v Československu, o němž každá zmínka je konfiskována, není následkem jakéhosi hyperradikalismu naší strany, jak tvrdí naši odpůrci zejména z reformistických řad. Fakta, která zde uvedu, jsou dokladem toho, co my zde stále a do omrzení budeme opakovati totiž dokonalého už srůstu státní správy s kapitalistickou organisací výroby a spotřeby. Fakta tato jsou dále dokladem, že všichni, kdož jakýmkoliv způsobem kompromisují s tímto celým systémem, ocitli se již na druhém břehu, kde není jediné cesty, která by mohla vésti k uskutečnění socialistických a i nejmírnějších pokrokových cílů.

Vezměme si nyní otázku svobody spolkové, shromažďovací a svobody projevů v Československu. Vyžádala jsem si materiál ve Svazu proletářských bezvěrců. Tento svaz soustřeďuje v sobě členstvo předválečných kulturních organisací, a to Svazu socialistických monistů, ponejvíce sociálních demokratů, dále anarchokomunistických spolků Volných myslitelů a konečně pokrokářské Volné myšlenky.

Všichni, kdož byli dříve v těchto třech organisacích, z nichž prvé dvě za války zanikly, a kdož zůstali neoblomnými a důslednými odpůrci náboženské reakce a kapitalismu, tvoří dnes jádro Svazu proletářských bezvěrců a nesou statečně prapor kulturního odboje, zrazený a opuštěný mnohými z těch. kteří dnes svou autoritou všechnu tu dnešní reakci podpírají.

Svaz proletářských bezvěrců plní své poslání mezi pracující třídou způsobem naprosto legálním. Pořádá hlavně přednášky se světelnymi obrazy i bez nich, popularisující přírodní vědy, vědecký názor na život a svět, marxistický názor na lidstvo, jeho řády, jakož i na různé soudobé společenské problémy.

Materiál, do kterého bylo mi dovoleno nahlédnouti, svědčí o velké péči vedení Svazu a o jeho snaze podávati širokým vrstvám lidu nejcennější poznatky vědecké formou nejpřístupnější a současně zvyšovati jeho kulturní úroveň a vštěpovati mu potřebu takové vyšší úrovně životní vůbec.

Je samozřejmé, že v kapitalisticky organisované společnosti čím je pracující člověk kulturnější, tím ostřeji vidí a chápe nejen nespravedlnost, nýbrž přímo zločinnost tohoto systému. Pochopitelně, že tím více přemýšlí, hloubá, srovnává a znenáhla zraje k činorodému odporu. A zde jsme u jádra věci příčiny persekuce skupin, funkcionářů, ba i prostých jednotlivých členů Svazu proletářských bezvěrců.

Úřady šikanují bezvěrecké hnutí na př. i při sebemenší změně stanov. Sjezd celého Svazu usnese na př. změnu jedné věty, což při hromadném zadávání změny pro celý Svaz všech skupin znamená jeden úřední výkon, avšak zemský úřad dávkový v Praze, v Brně a v Opavě počítá za každou skupinu zvlášť 30 až 250 Kč, takže Svazu je tímto způsobem vyvlastněno při jediné změně stanov kolem 20.000 Kč. Pokud vím, nepraktikuje se tento skandální způsob ani u jediného měšťáckého, klerikálního nebo reformistického spolku. Na protest podaný soudr. dr Bartoškem úřady zásadně neodpovídají.

Na Slovensku už po 2 roky jsou činěny SPB takřka nepřekonatelné obtíže. Povolování stanov se nevyřizuje nebo zamítá. Z jakých důvodů? Aby lid zůstal v temnotách náboženských pověr, aby snázeji při svém jinak čilém temperamentu zůstal v třídním bezvědomí, bez naděje a vůle ke skutečnému nejen politickému, nýbrž i hospodářskému osvobození.

Největší pole působnosti nalézá čsl. byrokratický šiml při zadávání schůzí a censurování přednášek. Ano, censurování přednášek, policajtování mluveného slova, proti čemuž za císařského Rakouska filosof Masaryk vášnivě bouřil a což teď je ustálenou úřední praktikou demokratické Československé republiky. A je zajímavo - snad je o tom nějaký zvláštní tajný výnos - že to, co je policejní censurou povoleno v Praze, nepovolí se na venkově, nebo i naopak.

Zaznamenala jsem si několik z celé spousty případů, které dostatečně charakterisují československé úřady jako exponenty kapitalistických zájmů a kapitalistického řádu.

Na příklad skupina S. P. B. v Peruci chtěla 1. května t. r. pořádati přednášku na théma "Péče o děti a školství v sovětském Rusku". Včas zadala o povolení, ale teprve v sobotu odpoledne 27. dubna byl žádán úřadem policejním přes úřad obecní buď originál povolovacího výměru nebo text přednášky. Předseda mohl vyhověti pochopitelně až v pondělí 29. dubna. Přednáška byla úřadem zadržena až přes 1. květen, tedy znemožněna. Veřejnosti bylo oznámeno, že se přednáška odkládá na sobotu 4. května. Toho dne však, kdy měla býti přednáška konána, o polednách došel od okresního úřadu přípis č. 13740 datovaný ze dne 3. května t. r., jímž se přednáška tato zakazuje. A důvod? Text přednášky prý "obsahuje srovnávací stati o Československé republice takového rázu, že u porovnání se sovětským Ruskem jeví se republika Československá býti hanobena tak, že to může snížiti vážnost její."

Podobně odůvodňuje policejní ředitelství v Mor. Ostravě přípisem č. I.-10/227/1 z 13. dubna t. r. zákaz přednášky se světelnými obrazy na téma "Družstevnictví v sovětském Rusku". Pročetla jsem si přednášku a shledala jsem, že jest zpracována velmi seriosně podle známé brožury "Družstevní a hospodářské Rusko", sestavené čsl. družstevní delegací vyslanou Ústředním svazem čsl. družstev v květnu a červnu r. 1927 na studijní cestu do Moskvy, Leningradu, Rostova, Charkova, Poltavy a Kijeva. Delegátů bylo 15, většinou soc. demokraté, v čele s předsedou svazu Ferd. Jiráskem a redaktorem družstevních časopisů Emanuelem Škatulou.

Přednáška neobsahuje naprosto ničeho, co by mohlo obsahovati skutkovou podstatu trestních činů, jak se praví v přípisu policejního ředitelství. Jsou to většinou vysvětlení k obrázkům družstevních podniků. Proč je tedy zakázána? Proč nesmí lid u nás se dovědět pravdy o poměrech a vývoji nového řádu v jedné z největších zemí světa? Proč je zakázána celá, když přece obsahuje jen údaje uveřejněné ve zmíněné brožuře, a teprve na konec se konstatuje toto:

"Jednou ze záruk, že výstavba socialismu v sovětském Rusku bude uskutečněna, jest plánovitost v každém směru národního hospodářství. Jsou zjišťována kontrolní data pro každý jednotlivý hospodářský rok a družstevní svazy předkládají plány pro činnost do dalekého období dopředu.

V rámci těchto všeobecných plánů pro veškeré národní hospodářství vypracovává si plán každé konsumní družstvo. Dosavadní prakse dokázala, že tyto plány jsou velmi opatrně sdělávány a že předepsané lhůty jsou nejen bezvadně plněny, nýbrž pravidelně skoro všude ještě překročeny, což vyvěrá samozřejmě z rozmachu hnutí.

Jeden z nejdůležitějších předpokladů k provedení těchto plánů záleží v tom, že v sovětském svazu dostává se skutečně možnosti nerušeně prováděti svoji další výstavbu. Kdyby byli kapitalisté západní Evropy nechali Rusko klidně vyvíjeti, kdyby nebylo pětileté občanské války, intervenčních armád a kontrarevolučních povstání, kdyby nebylo těch četných a hrozných potíží rázu zahraničního, pak jistě byla by vnitřní výstavba dělnického státu a jeho družstev šla daleko rychlejším tempem kupředu.

Kapitalisté celého světa penězi a životy svých proletářů podporovali vše, co by mohlo zabrzditi vývoj nového společenského řádu v Rusku.

A ani dnes, když tolik útoků proti dělnickorolnickému státu ztroskotalo, ani dnes ještě kapitalisté západní Evropy nepřestali připravovati válečné tažení proti jedinému státu na světě, který jest v rukou dělníků a rolníků. A zde právě vzniká pro proletariát kapitalistických zemí vážný úkol, a to znemožniti připravovaný ozbrojený útok proti sovětskému svazu, proti jedinému dělnicko-rolnickému státu, který objímá 1/6 suchého povrchu zeměkoule, státu, kde dělníci a rolníci dělníkům a rolníkům západu ukázali, jak se to dělá, kolik bezohlednosti, kolik síly a kolik obětavosti je potřeba k tomu, aby dělnická třída svůj osud vzala sama jednou do svých rukou.

Tohoto boje se musí zúčastniti též družstva a jejich členstvo, berou-li svoji povinnost vůči proletariátu až do důsledků vážně. Když špičky dělnických družstev kapitalistických zemí na mezinárodním družstevním sjezdu ve Štokholmu odmítly účast na tomto boji proti blížící se nové imperialistické válce, když se postavily do jedné fronty s těmi, kteří podepisují protiválečné pakty a při tom vystavují nové kanony a hlasují pro stavbu nových křižníků, musí členské masy nutiti vůdce, aby vřadili dělnická družstva do obranné fronty proletariátu, aby proti jednotné frontě reakce a kapitálu vytvořili dělníci jednotnou frontu práce!

Dělnictvo v kapitalistických zemích musí si však z vývoje sovětského svazu v celku a z jeho družstev zvláště bráti poučení. Jak je to možno, že sovětský svaz a sovětská družstva v době několika málo let mohla dosáhnouti tak mohutného rozmachu? Jak to je možno, že sovětský svaz a sovětská konsumní družstva mohou si dělati tak smělé plány do budoucnosti s pevným přesvědčením, že je splní?

To mohou jen proto, že dělnictvo sovětského svazu ve spojení s pracujícím rolnictvem v říjnu r. 1917 zlomilo nadobro panství kapitalistů a velkostatkářů, že dělníci a rolníci sami převzali do svých rukou výrobu a její rozdělení a že sami vzali svůj osud do svých rukou.

Proletariátu kapitalistických zemí je cesta ukázána. Světový vývoj se nezastaví u ruského 7. listopadu, světový vývoj jde nezadržitelně dále k jednomu velikému, světovému 7. listopadu, a nezabrání tomu ani jakékoliv policajtování mluveného slova, o kterém sám Masaryk řekl, že je to "přežitek absolutismu, nesmyslný a hloupý."

Jedno je dnes jisté: ruská revoluce a její výsledky na poli hospodářském jsou pro dělnickou třídu celého světa stálým pramenem studia a zkoumání, že ruská revoluce je hlubokou studnicí zkušeností pro mezinárodní dělnickou třídu.

Lenin je mrtev, jeho tělo leží v Mausoleu na Rudém náměstí moskevském, ale jeho veliké dílo žije. Dělnická třída kapitalistických zemí půjde po cestě, kterou jí ukázal proletariát ruský, vedený v nejtěžších chvílích Leninem, dělnická třída celého světa půjde po této cestě a půjde po ní s plným vědomím, že cesta k socialismu nevede přes ministerská křesla a přes honební revíry strahovských mnichů, odhodlaně dále.

Cesta, po které šli dělníci a rolníci v Rusku, není cesta pohodlná, je to soutěska trnitá, neschůdná a kamenitá, ale je to jediná cesta, po které proletariát celého světa jedině může dojíti ke svému cíli, je to jediná cesta, po které proletariát celého světa dospěje k vítězství dělnické třídy, jediná cesta, která může práci osvoboditi z područí kapitálu, aby se práce stala základem šťastnější příští lidské společnosti."

Nuže, ani v tomto zakončení není podle litery zákona obsaženo nic trestného - je to prostě vyjádření stanoviska na podkladě určitého, vědecky opodstatněného, světového názoru, opřeného zkušenostmi.

Podobně je tomu s koncem přednášky "Anglická revoluce." Přednáška sama obsahuje vylíčení anglické revoluce ze XVII. století, a to s marxistického stanoviska. Mluví se tam o tom, jakou roli hrál v ní proletariát a jaká byla jeho odměna z rukou těch, jimž pomáhal k vítězství. Konec zní: "A proto bychom chtěli, aby tato přednáška, která je časovější a pro dělníky poučnější, než se na prvý pohled zdá, zanechala v posluchačstvu ten silný dojem, že nesmíme v zavedení republiky spatřovati konečný cíl svého snažení, že i my musíme chtíti to, za co bojovali již před třemi stoletími levellerové v Anglii a k čemu přikročili prakticky naši dělničtí spolubratři v Rusku" atd. I tento konec věty byl zakázán přípisem policejního řiditelství v Praze, č. j. 139.313 ze 17. května t. r.

Právem nutno nazvati tyto konfiskace manií, jakýmsi druhem byrokratického švejkovství, neboť už pouhý fakt, že je nutno předkládati text přednášek k předběžné censuře a že předseda skupiny nebo svolavatelé musí osobně ručiti a odpovídati za referenta, jest nejen směšný, ale přímo provokační. Jsou přece referenti, kteří teprve během své přednášky ji tvoří, nebo psanou přednášku doplňují, jsou i takoví, kteří by ani nesvedli přednášku pečlivě přečísti, jak toho censura vyžaduje. Napsaná přednáška nebo jakákoliv řeč poskytuje referentovi pouze jistotu, že neztratí směrnice a konec své řeči, že přednese všechno, co říci má a chce, ale vázati ho na každé písmeno a puntík je nesmysl a krajní zlomyslnost.

V Sovětském Rusku, jak známo, byla též delegace čsl. vědátorů, umělců, literátů a žurnalistů. Svaz proletářských bezvěrců na základě jejich zpráv pořádá přednášky "Kulturní stav sovětského Ruska". Často se stane, že žádá některého z delegátů, aby na toto thema promluvil o svých dojmech a poznatcích. Zdálo by se nemožným, aby úřad žádal předem doslovný text na př. od prof. Nejedlého, který jakživ si své lidové přednášky předem nepíše. Ale okr. úřad v Brandýse n. L. by pravděpodobně na takovou možnost nevzal zřetele, protože zdůrazňuje v přípise č. 15.961 z 31. května t. r., že "zdejší úřad musí a bude vždy trvati na tom, aby spolu s oznámením přednášky byl předložen i její text k nahlédnutí, jinak že ohlášení bez dalšího bude odloženo, aniž bude vzato na vědomí."

Zvláště ostrými úředními vyhrůžkami bylo provázeno pořádání přednášek se světelnými obrazy na thema "Krasin - hrdinové severního pólu". Jakoby nebylo dost na té nesmrtelné ostudě, že, ačkoliv byli Krasinci slaveni celým kulturním světem, ačkoli přednášeli ve všech střediscích kulturních zemí, že byl to jedině československý Hulvátov, který dovedl hrubě zavříti dveře před záchranci svého mladého, nadějného vědce. Málem že i přednášky o velkomyslném činu Krasinců nebyly zakázány. "Upozorňujete se, že jste osobně odpovědnými za to, že přednášky nebude zneužito k projevům nezákonným a ohrožujícím veřejný pořádek a klid a dále k projevům rázu politického, ke kterýmžto spolek S. P. B. jakožto spolek nepolitický není oprávněn". Tak zní povolovací přípis č. 6338 okr. úřadu v Mnichově Hradišti.

Úmysl je zjevný, příliš zjevný každému, kdo není tak notoricky tupý, aby sám nepodlehl čistě lidskému citu nadšení, které zachvátilona př. všechny posluchače prof. Běhounka, když líčil příjezd "Krasina" k ledové kře s rudým stanem. Čin Krasinců, vesměs účastníků revoluce za Sověty - Čuchnovský na př. byl už za revoluce z nejodvážnějších rudých letců - je právě tím významný, že celému světu, soustavně proti Sovětské Unii štvanému, ukazuje skutečný charakter bolševické morálky a vysokou úroveň kultury Sovětské Unie. Jak bychom nebyli hrdi, jak bychom mohli zůstati chladni při jakémkoli způsobu líčení této výpravy? Zatím co vy jako posluchači nadšením vzkřiknete, slzíte a tleskáte, zatím se už otevírají dveře kriminálu pro ty, kdož vám tento svátek připravili, a byrokratická tlapa chystá se zardousiti skupinu proletářských bezvěrců, která má odvahu šířiti v zemi rebelů Husa, Žižky a Masaryka holou pravdu. Mám ještě velmi mnoho materiálu ze Svazu proletářských bezvěrců. Sama, ač stále sleduji postup reakce u nás, žasla jsem, v jakém zrychleném tempu právě na poli kulturním se postupuje. Případ husovický z 11. května t. r. potřeboval by zde býti zvlášť provětrán a s ním ještě řada případů dalších ze všech koutů "husitského, pokrokového, demokratického a humanního" Československa. Ale musí stačiti zatím, když ke konci této části svého referátu prostě konstatuji: Je zakazováno po přednášce zpívati. Jsou zakazovány členské schůze, ba dokonce i schůze na § 2 shromažďovacího zákona, čímž vlastně jsou občané pro své přesvědčení zbavováni svých občanských práv. A kdyby se funkcionář nebo člen společnosti proletářských bezvěrců všemu dovedl uhnouti, zbývá tu úřadům poslední řemen karabáče, to je finanční ruinování skupin, jednak zákazy schůzí a podniků v poslední den, kdy už všechny nákladné technické přípravy byly učiněny, jednak vysokými dávkami okresních úřadů.

Ale není tu jen jediný Svaz proletářských bezvěrců, který se těší zavilé nenávisti úředních orgánů kapitalistické společnosti. Federace proletářské tělovýchovy je snad vedle komunistické strany nejpronásledovanější korporací vůbec. Za jediný rok 1928 rozpuštěno bylo 8 okresů, sdružujících celkem 252 jednot, které tu zůstaly bez spojovacího orgánu. Mimo to rozpuštěno zvláště ještě 6 jednot s 835 členy. Proč došlo k tomuto hromadnému rozpouštění? Postižené okresy pořádaly loni 24. června veřejná cvičení. Při průvodech velmi disciplinovaně organisovaných zdravilo obecenstvo jednotáře obvyklými výkřiky a dělnickými hesly. Byl tím prý porušen "veřejný pokoj a řád" a proto jsou okresy rozpuštěny. Jednoty v Počáplích a v Písku rozpuštěny z téže příčiny. Je to protizákonné, neboť podle všeobecné úřední prakse u jiných korporací ručí za průběh podniku pořadatelský sbor a nikoliv spolek. Jednota v Něm. Brodě rozpuštěna, protože někteří členové skautského odboru zúčastnili se nepovoleného protestního táboru. Jednota ve Fryštátě rozpuštěna proto, že její žákovské odbory proti úřednímu zákazu cvičily na zahradní slavnosti MVS. V Prostřední Suché rozpuštěna jednota, protože někteří členové vyvěsili na veřejném místě plakát pro II. Spartakiadu. V Orlové, protože prováděla jednota cvičení se školní mládeží. Odvolání proti rozpuštění bylo ihned podáno, je tomu však málem rok a dosud není věc vyřízena. Také zákaz cvičení žactva na veřejných cvičeních dosud trvá.

Letošní rok je rovněž úrodný. Na př. v únoru konána v Kunraticích valná hromada DTJ, na které jednalo se o změně stanov ve smyslu vstupu DTJ do FPT. Při provokační řeči soc. demokrata Hummelhanse byla schůze rozpuštěna a 15 lidí nesouhlasících s Hummelhansem bylo 12 četníky z místnosti vytlačeno, tedy právě ti, kteří pro změnu stanov se vyslovili. V čerstvé paměti je zákaz štafetového běhu Klatovy-Praha k V. federálnímu sjezdu, a to v úseku okresního úřadu Hořovice Kladno. A důvod? Ohrožení veřejného klidu a pořádku štafetovým během. Kdo ví, co je to štafetový běh, musí se opravdu podiviti nad hloubkou zlomyslnosti a hlouposti takového zákazu.

Alespoň ještě jeden letošní případ jako ilustraci. Dne 12. května jel footbal klub z Třebichovic kamsi na zápas. V Lánech kdosi vykřikl: "Ať žije Sovětské Rusko" - a okr. úřad ve Slaném zastavil činnost jednoty, účastníky jízdy v autu potrestal podle prügelpatentu vězením od 2 až 10 dnů, aniž je podle své povinnosti uvědomil o možnosti opravných prostředků.

Nevyvolává tento případ dojem, že jsme nějak jako na počátku světové války r. 1914? Nevypadá to podle řádění policejních orgánů, jako by Československo stálo na válečné noze se Sovětským Ruskem? Nemáme práva ptáti se - což jste už válku sovětům vyhlásili?

Kapitolou pro sebe v celém tomto řetězu dějů tvoří persekuce komunistických členů zastupitelstev, zejména obecních. Měšťáci i reformisté velmi rádi co nejčastěji opakují své fráze o ztracených hlasech, odevzdaných pro komunisty. Ve skutečnosti jsou komunisté ve všech zastupitelských sborech živým svědomím reformistů a t. zv. pokrokářů, jsou neúplatnými svědky demokratického švindlu, který má zastříti kapitalistický třídní ráz samosprávy. A právě ten fakt, že KSČ neúprosně požaduje na svých zástupcích ideologickou důslednost, t. j. jednotnost činů se zásadami hnutí, stala se ostatním nejen nepohodlnou, ale pro jejich plány přímo nebezpečnou. Neboť i zemské, okresní i obecní správy musí sloužiti třídním zájmům průmyslové i agrární buržoasie, čehož jedinou vážnou překážkou jsou komunisté. Nebylo nic snadnějšího, než provedením t. zv. správní reformy přikročiti k pozvolné fašisaci celého veřejného života.

Jak se to projevuje v praxi, ukazuje nám řada případů rozpuštění obecního zastupitelstva z důvodů, které velmi jasně osvětlují fakt bezprostředního fašistického nebezpečí v Československu. Zde alespoň některé z mnoha případů, které za všechny mluví: Ve Vyšnom Medzeve bylo rozpuštěno 5. prosince 1928 obecní zastupitelstvo proto, že z voleb 1927 vešla do něho komunistická většina, která přišla na stopu obrovských švindlů a okrádání obce starým vedením. Za vedení komunistů toto hospodaření přestalo. Bližší podrobnosti o štvanicích proti komunistickém u vedení obce najdete v interpelaci posl. Kršiaka a soudr. Ačkoliv revise našla všecko v nejlepším pořádku a okresní náčelník sám vzdal starostovi pochvalu a povzbuzení, jen aby dále tak hospodařili, přes to štvanicemi místního faráře Sziklaye, dále býv. notáře, trestaného pro defraudaci, Grenznera, jakož i nynějšího notáře Bobulu a majitele pily Frinta dosaženo bylo konečně rozpuštění tohoto zastupitelstva. Vítězové na oslavu pili až do rána a libovali si: "šlo to těžko, ale přece se to podařilo. Eljen - Hoch!"

Co učinilo ministerstvo vnitra v této věci? Nic. Co tomu říká vlastenecká a reformistická veřejnost? Také nic!

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP