Pátek 7. června 1929

O fašisaci obecní samosprávy ve Slezsku bude zde promluveno a už bylo také velmi často promluveno soudr. Śliwkou. Charakteristickým jest odůvodnění rozpuštění obecního zastupitelstva v Lazích. I tam byla komunistická většina a pouhý fakt, že měšťácko-reformistická menšina odepřela spolupracovati s komunistickou většinou, stačil zemské politické správě ve Slezsku, aby přikročila k rozpuštění a dosadila správní komisi. - Podobně v Petřvaldě komunistická většina stala se předmětem intrik a štvanic buržoasních, klerikálních a reformistických zástupců "lidu". kteří soustavně sabotovali všechnu práci na obci jen za tím účelem, aby dosáhli rozpuštění. A skutečně, nebyli trestáni sabotéři a na cti utrhači - nýbrž komunistická většina, které nedána ani možnost obhajoby. Tento případ sám o sobě je velmi výmluvným dokumentem, že thése III. internacionály o sociál-fašismu reformistických vůdců není papírovou frásí, nýbrž nepopiratelnou skutečností, neboť zástupci sociálně demokratičtí v Petřvaldě dohodli se se zástupci stran nár. demokratické, živnostenské a německého souručenství i s okr. komisařem Kubánkem z Frýštátu, že obejdou § 8 volebního řádu tím, že vystoupí na oko ze svých stran, aby tím dali zákonitý podklad k rozpuštění obecního zastupitelstva a k dosazení správní komise, v tomto případě soc. demokratické. Takový podvod oproti voličské veřejnosti je umožněn tím, že zákon o reformě veřejné správy dává politickým úřadům neomezenou moc, neboť v něm není ustanovení, z jakých důvodů může býti obecní zastupitelstvo rozpuštěno. Avšak dělnická veřejnost v Petřvaldě prohlédla tuto záludnost velmi dobře a také ji po zásluze od. soudila na veřejné schůzi 2. června tohoto roku, kde 500 účastníky této schůze, nejen dělníků komunistických, ale i soc. demokratických a nár. socialistických byla přijata jednomyslně velmi ostrá resoluce proti byrokracii a proti vedení soc. demokratické strany. Veškeré přítomné dělnictvo bez rozdílu stran přislíbilo, že boj proti fašisaci veřejné správy béře za svůj a přenese ho přímo do svých závodů. Dovídám se právě, že v těchto dnech byla i v Chodově u Karlových Varů celá komunistická frakce skládající se ze 6 soudruhů a jedné soudružky odsouzena nepodmínečně na 8 dní vězení zostřeného jedním postem za to, že odhlasovala protestní resoluci proti fašistické správní reformě. Vedle těchto případů je řada jednotlivých komunistických zástupců soudně stíhána pro vstupní prohlášení do obecních zastupitelstev. Na př. soudr. J. Macek z Nového Města n. M. byl v tajném líčení pro přednes vstupního prohlášení odsouzen na 6 týdnů do vězení a státní zástupce se ještě odvolal do nízké výměry trestu. Soudr. Rejlek z Tábora žalován pro několik paragrafů zákona na ochranu republiky rovněž za přednesení vstupního prohlášení při ustavující schůzi okresního zastupitelstva. Nemohu pochopitelně pro krátkost času vyčerpati všechen materiál. Ale kdo má poctivý zájem o věc, nalezne jej v referátech našich poslanců. Materiál ověřený a usvědčující.

Chci nyní hlavně poukázati na ostatní úseky fašisačních plánů a zjevů. Je to zejména Slovensko, kde i ten t. zv. osvobozený lid těší se už poměrně obdobnému režimu, jaký panuje v sousedním Maďarsku, Rumunsku a Polsku. Uměle udržován v náboženské temnotě, ožebračován hospodářsky, jest spoután i jako občan pro své přesvědčení, politickou příslušnost, ba i pro pouhé členství v mimostranické, naprosto legální organisaci, jakou je Rudá pomoc. Byla jsem za stávky na Slovensku, abych zjistila, jak se úřady chovají k stávkujícímu slovenskému zeměrobotnictvu. Nám měšťácký a reformistický tisk vytýká, že máme prý německožidovské vedení strany, naše sekretariáty v centrech, to že prý je hotový Jerusalem. S tímto hloupým argumentem přicházejí i někteří páni z úřadů, kteří se při tom tváří vůči nám, kteří tam intervenujeme, velmi přívětivě. Ale kdo nahlédne do poměrů zejména na Slovensku, vidí jasně, že židovský, třídně uvědomělý proletariát jde solidárně s utlačeným slovenským a maďarským lidem a dává nadšeně svou schopnost k disposici revolučnímu dělnickému hnutí, ač by se takový židovský proletářský intelektuál mohl mnohem lépe osobně uplatniti a mnohem lépe by se mu osobně vyplatilo, kdyby šel do služeb buržoasie. Tam by do něho nikdo nekopal pro jeho rasovou příslušnost, tam by mu židovství nebylo kletbou. Naopak. Hanebný švindl s antisemitismem, ke kterému chce měšťácký tisk vybičovati dělnickou veřejnost u nás, je namířen proti židovským proletářům, ale nikdy ne proti židovským kapitalistům. Jak často už byl zalarmován celý státní aparát na ochranu německého a maďarsko-židovského kapitálu jak proti dělnictvu německé a maďarské národnosti, tak i bez rozdílu proti dělnictvu československému.

Za těchto poměrů vyvíjí se ovšem i zvláštní praxe justiční a vězeňská pro proletáře bez rozdílu rasy a národnosti. Zatýkání a držení ve vazbě na Slovensku děje se naprosto libovolně.

Pro pouhé nošení odznaku Rudé pomoci jest postižený okamžitě trestán pokutou 30 Kč. Odznak Rudé pomoci je mu ponechán, ale běda, jestliže ho detektiv najde po druhé. Je samozřejmé, že z toho jsou docela pěkné vedlejší úřední příjmy.

Ačkoliv je Rudá pomoc v Československu organisací naprosto legální jako každé jiné volné sdružení a každá politická strana, jest každý, u koho je na Slovensku nalezena legitimace Rudé pomoci, zatčen a souzen pro tajné spolčování.

Ústřední výbor Rudé pomoci v Praze ustanovil v Bratislavě funkcionářku Rudé pomoci soudružku Friedovou. Tato byla předvolána ke krajskému soudu v Bratislavě a vyšetřujícím soudcem dr Linhartem vyslýchána jako vedoucí prý "tajné organisace". Nesčetněkráte jsme intervenovali u centrálních úřadů v Praze jako funkcionáři Rudé pomoci, veřejnými protesty jsme se obraceli jménem Rudé pomoci k celé veřejnosti, pořádali s vědomím a svolením úřadů řadu podniků, schůzí a projevů. Stalo se dokonce, že jednoho zatčeného z politických demonstrací sám vyšetřující soudce utěšoval, aby si prý dopsal do Rudé pomoci o pomoc pro rodinu: "Uvidíte, že tu budou z Rudé pomoci jako na koni." - Rudá pomoc je i slovenským úřadům známa z protestních akcí pro soudr. Köblöse, Stefanova, Rákocsiho, Kuhna a j. - a najednou jsou funkcionáři i prostí členové Rudé pomoci na Slovensku trestáni pro členství v ní a Rudá pomoc jest označována za tajnou organisaci.

Ohlašuji nejostřejší protest proti této zlovůli. Žaluji celé dělnické veřejnosti, že členové Rudé pomoci jsou dokonce i na policii tělesně trýzněni! Na př. úředník Pavel Schwarz šel si na policii do pasového oddělení pro pas a poněvadž měl na kabátě odznak Rudé pomoci, byl zatčen a v kobce zmlácen. Jiný, jehož jméno na jeho prosbu neuvádím, byl v Bratislavě zatčen, nenalezeno u něho nic než legitimace Rudé pomoci. Byl odveden do cely a zde 4 tajní (policisté) ho začali bíti gumovými obušky. Když se bránil, dali mu svěrací kazajku a okovy na nohu! "Celé moje telo bola jedna rana, tvar jedna krev." Tak nám žaloval.

Z bratislavských detektivů vyniká přímo sadistickou surovostí jakýsi Šafránek, který je přidělen ještě s jedním svým kolegou do t. zv. "komunistického oddělení" bratislavského policejního ředitelství. Tento Šafránek vyhrožoval soudr. Friedové, když ohledně jakýchsi letáků odmítla výpověď slovy: "A kdybyste mne zabili, nevím": "Nepotřebujeme vás zabíjeti, máme lepší metodu, vyhodíme vás z okna a řekneme, že jste spáchala sebevraždu."

Stalo se právě za přítomnosti soudr. Friedové, že v druhé místnosti začal detektiv vyslýchati jednoho dělníka fackami. Na upozornění jiného detektiva přestal a, jak postižený sám pak dosvědčil, byl po odvedení soudr. Friedové surově ztřískán 5 muži.

V bratislavské věznici sedí dosud 6 soudruhů, zatčených hned na začátku zeměrobotnické stávky. Je to soudr. Fried, sekretář z pražského ústředí strany, který byl zatčen bezdůvodně hned při svém příjezdu na bratislavském nádraží. Nic u něho nebylo nalezeno, ale dosud sedí ve vězení. Dále je to krajský sekretář Klinger, student Stern, dělník Schreiber, sekretář MVS Kubaš a sekretář K. S. Lípa. Stávka je již u konce, avšak vazba trvá dosud, ačkoliv zatčení stalo se ve všech případech naprosto bezdůvodně. Na př. soudr. Lípa byl zatčen 19. května na Šafaříkově náměstí v Bratislavě pro podezření, že šíří nějaké letáky. Byl předveden na komisařství č. 1 o 10 hod. večerní strážníkem č. 1 137 a tam byl ve zvláštní místnosti s dvojitými dveřmi trýzněn pěstmi i obuškem, aby se přiznal. Jakýsi detektiv vysoké postavy a světlých vlasů hrozil mu, že nepůjde-li to bitím, obstará třebas 50 svědků a že soudr. Lípa bude zavřen na 3 léta, protože úředním osobám se všechno věří, ale komunistům nic. (Výkřiky komunistických poslanců.) Dále mu bylo detektivem hrozeno, že bude-li si na trýznění stěžovati, dostane ještě jednu porci dodatečně a přídavek dvou let.

Polic. komisař Beňák podivil se sice při předvedení soudr. Lípy jeho opuchlé tváři, plné podlitin, ale odepřel stejně jako vyšetřující soudce dr Linhart vzíti stížnost ztýraného do protokolu. A dr Linhart odkázal soudr. Lípu na zemský úřad jako vyšší instanci. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Fašistický režim v Bratislavě je také charakterisován výslechem a výpovědmi svědků proti zatčeným. V případě soudr. Lípy hned při prvém výslechu byl nápadný silný rozpor ve výpovědi strážníka č. 1137 a svědka finančního respicienta, který tvrdí, že viděl rozdávati letáky kohosi, "kdo byl podoben" soudr. Lípovi, a to půl hodiny před zatčením. Ale strážník tvrdil, že zatkl soudr. Lípu při rozdávání letáků. Teprve pak se oba shodli na jedné výpovědi, ale zase tu nebyly letáky jako corpus delicti. Prý je soudr. Lípa odhodil do parku, nebyly tam však nalezeny. Teprve když už soudr. Lípa byl uvězněn, přinesl strážník odkudsi 3 letáky. Při sepisování protokolu hromadily se rozpory.

Předseda (zvoní): Upozorňuji vás, že řečnická lhůta uplynula a kromě toho že se soustavně odchylujete od projednávaného odstavce pořadu. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Posl. Landová-Štychová (pokračuje): Ale ne - to sem všechno patří. Budu brzy hotova.

Je jisto, že na konec budou výpovědi úředních osob a jimi vedených svědků tak sladěny, aby obviněný musil býti odsouzen. To také vysvětluje další protizákonné držení 6 soudruhů ve vazbě. Sem vkládám i případ dělníka Josefa Nemétha, mně sdělený jako protest. Tento soudruh již od r. 1906 sídlí v území republiky Československé, je ženatý, otcem 3 dětí a pro svou účast v dělnickém komunistickém hnutí byl i s rodinou 3. května vypovězen z republiky. Byla mu dána lhůta do 15. května. Přijel 5. května do Prahy, aby se u úřadu dovolal spravedlnosti, ale marně. 7. května byl v Bratislavě zatčen a odsouzen ihned na 8 dní do vězení pro nošení odznaku Rudé pomoci. Nebylo mu ani umožněno, aby mohl svou rodinu o svém uvěznění uvědomiti. Jeho žena prožila celé dny v úzkostech a v bezradnosti. Když posl. Steiner 17. května intervenoval v této záležitosti v Bratislavě, bylo mu sděleno, že Neméth je už vyvezen. 27. května zjistil posl. Steiner, že byl Neméth vyvezen již dvakráte, a sice na hranice Maďarska, odkud byl zase maďarskými úřady vykázán zpět. Nyní je vězněn v Komárně a úřady chtějí znovu učiniti pokus o jeho vyvezení. Na dotaz posl. Steinera, co bude s rodinou psance, odpověděl dr Šimek, šéf politického oddělení policejního ředitelství v Bratislavě, jízlivým tónem: "Od čeho je tu vaše veliká organisace Rudé pomoci?"

Časem přineseme ještě všechen ostatní materiál o policejní a justiční praksi na Slovensku, zejména z období stávky. Stačí zatím tyto obrázky, jakož i fakt, že jedině v Komárně bylo uvězněno na 30 stávkujících zeměrobotníků, že zatčení byli bez výslechu odsuzováni k 10 i více dnům vězení, že bití zatčených jest už pravidlem a že mnohé očekává soud a tvrdý rozsudek za to, že hájili své lidské právo a svých rodin na nejskromnější podmínky holého života.

Co lze říci o bratislavském vězení? Že je to budova přes 200 let stará, cely chladné, tmavé a při utěšeně se rozvíjejícím fašistickém režimu stále přeplněné. V celách pro dvě osoby umístěni jsou 3 až 4 vězňové. Při sníženém stravním výměrku a zvýšené drahotě masa, tuků, cukru a jiných poživatin je strava kriminální špatná, znechucená špatně mytými příbory a šálky.

Že slovenská stávka měla veliký význam pro povzbuzení třídního uvědomění zeměrobotnických davů a že úřady daly se tu cele do služeb velkostatkářů bez ohledu na jejich racovou a národní příslušnost, o tom svědčí též věznění soudruha posl. Majora těsně před stávkou.

Není tomu dávno, co vyšel soudr. posl. Major ze žaláře s otřeseným zdravím, se zárodky tuberkulosy a kdy mu byl v důsledcích toho povolen odklad nastoupení dalšího trestu, zase několikaměsíčního žaláře. Přes toto ministerské povolení, přes kritický zdravotní stav je soudruh Major vězněn a žádost o přerušení trestu zůstává nezodpověděna.

Kdo se ještě odváží po tom všem tvrditi. že státní orgány slouží celku, všemu pracujícímu lidu, který přece tvoří ve státě většinu?

Jak to vypadá v Čechách? Je snad zde o něco lépe než na Slovensku? O tom by mohli promluvit dělníci a dělnice z továren při stávkách a pod. Chci z tohoto období poukázati alespoň na dva případy, které charakterisují dostatečně, jak rozumějí úřady v Čechách občanské rovnoprávnosti, jaká je právní jistota občana, je-li komunistického přesvědčení, a jak se vůči komunistovi uplatňuje proslulá československá humanita.

Jde o případ soudr. Pešky a soudr. Bubeníčka. Soudruh Peška, sekretář mládeže v Ústí n. Lab., odpykává si v Litoměřicích 6měsíční těžký žalář za dva politické projevy. Trest nastoupil dne 29. dubna a dnes je v nebezpečí života. Neboť před časem dostal následkem podvýživy tuberkulosu kosti, z pravé nohy byla mu následkem toho kosť odňata až ke kyčli, u levé nohy amputováno celé chodidlo.

Nosí prothesy. Proto při nastoupení trestu hned se hlásil vrch. řediteli Kunskému o úlevy, které může správa věznice v takových případech poskytnouti. Byl zamítnut. Obrátil se k presidentu okr. soudu dr Čapkovi. Jeho žádost zůstala dodnes nevyřízena. Také intervence právního zástupce zůstala bez výsledku.

Zatím se jeho zdravotní stav zhoršil do té míry, že mu dnes hrozí smrt. Dostává kriminální stravu, ač jeho tělesný zubožený stav vyžaduje stravy mimořádně silné. Následkem stále se zvyšující slabosti a nesnesitelných bolestí byl nucen odložiti prothésu s pravé nohy, takže se dnes po vězení pouze plazí. Bezohledné chování vězeňské správy způsobilo mu těžký otřes nervů a může býti zachráněn jen okamžitým přerušením trestu. Ptám se s tohoto místa pana ministra spravedlnosti: Má se opakovati případ mučedníka Pinty? Je soudruh Pešek odsouzen za svou politickou řeč k dočasné ztrátě svobody anebo k trestu pozvolné mučednické smrti?

Soudr. Peška není dnes s to, aby si svá lidská práva ve vězení vymáhal hladovkou, a protože rozhodující orgány nedbají legálního způsobu protestu a intervencí, musí se ozvati za něho ti, pro které pracoval, bojoval a pro které dnes trpí. Musí se ozvati za něho sám proletariát nejen v Ústí n. L. a v Litoměřicích, nýbrž v celých Čechách, měl by se už jednou ozvati v celém Československu. A já jménem Rudé pomoci žádám a vyzývám celou dělnickou veřejnost: Zachraňte soudr. Peška, protestujte všude proti fašistickému, vražednému, vězeňskému režimu v Československu! Žádejte propuštění všech proletářských politických vězňů!

Pokud se týče případu soudr. Bubeníčka, konstatuji jen stručně toto: Soudr. Alexandr Bubeníček byl na základě udání provokatéra Bartáka, známého z procesu soudr. Vodičky a soudr., obžalován ze zločinu vojenské zrady a z přečinu tajného spolčování. Přesto, že soudr. Bubeníček prokázal, že v době, o které Barták udává, že činy za vinu mu kladené měly býti spáchány, žil v Rusku u svých rodičů a živil se jako učitel tělocviku, přesto, že do Ruska odjel legálně s řádně vyhotoveným pasem, přesto, že po svém návratu sám se ohlásil u čsl. úřadů k dodatečnému nastoupení vojenské povinnosti, a to u vědomí naprosté neviny, přesto všecko byl soudr. Bubeníček vězněn téměř 8 měsíců ve vyšetřovací vazbě. Bezdůvodnost zatčení ukázala se hned při prvních výsleších a konfrontacích Bartáka se soudr. Bubeníčkem. Barták měnil své výpovědi stran dat tak, aby dosáhl shody, potřebné pro podezření obžaloby, vymlouvaje se při hlavním líčení na nervový otřes při výpovědích dřívějších, které měnil.

V aktech Vodičkova procesu byl pro Bubeníčka velmi důležitý dokument, a to pozvánka do 1. schůze pořadatelské komise, která se konala v květnu 1926, kdy soudr. Bubeníček už byl v Rusku, takže jí nemohl býti přítomen.

Předseda (zvoní): Upozorňuji opětně pí. poslankyni, že se odchyluje od denního pořadu a že překročuje lhůtu řečnickou.

Posl. Landová-Štychová (pokračuje): Jsem hned hotova. I ano, pane předsedo, souvisí to, a sice s případem špionáže Faloutovy, o které bylo mluveno ve vládním prohlášení.

Když obhájce soudr. Bubeníčka dr Kalabis žádal předložení této pozvánky, konstatoval předseda senátu, že v aktech už není, že byla vydána Bartákovi jako jeho soukromé vlastnictví. Barták byl vyzván, aby ji předložil, ale odmítl tak učiniti. Prý ji založil.

V průvodních aktech byl také dopis, kde policejní ředitelství píše, že připojeně vrací dobrozdání vojenských znalců. Leč toto asi příliš objektivní dobrozdání z aktů zmizelo a k novému líčení přišli vojenští znalci s novým dobrozdáním, na stroji předem napsaným, kde všechny dokumenty, o nichž se v procesu jednalo a na jichž předávání měl prý Bubeníček účast, prohlášeny byly za velmi nebezpečné. Jaký je to rozdíl oproti tvrzení vlády v případě špiona Falouta, kde sám premier vlády tvrdí, že dokumenty, vožené do Drážďan, nejsou tak velikého významu. Uváží-li se možnosti a postavení kapitána Falouta s postavením a možnostmi takového ubožáka Šimůnka, nutí tato fakta k domněnkám velmi dalekosáhlým.

Třetí velmi závažnou okolností byly výpovědi Bartáka a Šimůnka. Shodují se v tom, že první dokument dostal Barták od Šimůnka v 2. polovině února 1926, 2. dokument v první polovině března a třetí koncem března. Barták však tvrdí, že tyto dokumenty spálil, a Šimůnek potvrzuje, že mu Barták o tom sdělil, že dokumenty spálil. Není tedy možno, aby je byl Bubeníček vůbec do rukou dostal, protože už 8. dubna 1926 odjel, nebyl tedy v době předávání dokumentů vůbec už zde přítomen.

Co je v případě soudr. Bubeníčka zvláště charakteristické, je to, že stát. zástupce, soc. demokrat Čáslavský, budoval obžalobu na domněnkách ničím nedoložených, na př.: Bubeníček odjel do Ruska a to že je právě jeden z důkazů, že byl špionem, že sovětská mise nebyla Kominterně dosti spolehlivou a proto asi prý jel Bubeníček odevzdati dokumenty přímo do rukou vůdců III. Internacionály, kterých vůbec neměl. Soud sám po tom všem Bubeníčka zprostil obžaloby ze špionáže a odsoudil ho jen pro tajné spolčování na 4 měsíce, zatím co si odseděl ve vazbě 8 měsíců. Soc. demokrat dr. Čáslavský podal zmateční stížnost a návrh na další ponechání ve vazbě.

Čemu nás učí tento případ? Že i Československo má své Zörgiebly, že socialfašism není výmyslem komunistických teoretiků, nýbrž že je dnes už mezinárodním zjevem, jak o tom svědčí nesčetné již případy jak u nás, tak i za hranicemi, zejména pak májové události berlínské.

Naše veřejnost doví se poměrně málo o takových a jiných faktech, neboť měšťácký a reformistický tisk buď umlčí nebo zkreslí jednotlivé případy, a jediný tisk, který přináší pravdivé vylíčení a vysvětlení podstaty a souvislosti všech současných společenských a hospodářských zjevů, totiž tisk komunistický, je konfiskován a zastavován. Na příklad znovu nyní hrozí se zastavením "Pravdy" a "Munkacze" a trestním řízením proti redaktorům těchto listů. Také "Rozsévačce", listu proletářských žen, pohroženo zastavením pro "nahromaděné" zločiny a přečiny.

Chci ke konci podati malou ukázku, co vše se u nás konfiskuje. Podali jsme v těchto dnech vládě tuto interpelaci proti drahotě a lichvě: "V poslední době rapidně stoupají ceny životních potřeb pro široké masy nejnutnějších v důsledku neslýchané lichvy, prováděné městskými i agrárními kapitalisty. Ceny obilí na světovém trhu značně poklesly, přes to však pečivo nezlevnilo. Zato je dělnictvo stále více vykořisťováno. Úřady, které jsou proti proletariátu vždy pohotově s pendreky, puškami a kulomety, proti lichvě nejen ničeho nepodnikají, nýbrž podporují poskytováním různých úlev a subvencí kapitalistické kartely, agrární družstva a pod. [Další věta byla usnesením předsednictva posl. sněmovny ze dne 7. června 1929 podle §u 9, lit. m) jedn. řádu vyloučena z těsnopisecké zprávy. Viz str. 54 této těsnopisecké zprávy.]

Hodlá vláda postupovati nadále proti dělnictvu, když jako nejúčinnější odpověď na lichvu postaví požadavky za zvýšení mezd a boj, stejně jako na Slovensku a vyslati proti němu ozbrojenou moc. aby jeho boj potlačila bodáky, násilím a terorem?

Ať už odpoví vláda cokoliv, dělníci musí se všemi prostředky domáhati snížení cen. A nejúčinnějším z těchto prostředků je boj za vyšší mzdy."

Znění této interpelace bylo uveřejněno v "Rudém Večerníku" a přehorlivým censorem bylo tak zmrzačeno, že se tím stalo takřka nesrozumitelným. Podobně řádila censura v politické resoluci, přijaté jednomyslně na schůzi Ústředního výboru KSČ dne 2. června t. r.

Resoluce obsahuje potvrzení správnosti analysy situace, jak byla podána V. sjezdem KSČ. Z nejdůležitějších a časově nejvýznamnějších částí této resoluce jsou tyto části:

Na příklad: "O imperialistické expansi Československa a jeho účasti na přípravách války proti sovětům:"

Předseda (zvoní): Upozorňuji vás po třetí a naposled, že se odchylujete od věci a překročujete řečnickou lhůtu.

Posl. Landová-Štychová (pokračuje): Já jsem hned hotova, pane předsedo.

"Československá buržoasie postupuje nadále cestou imperialistické expanse a příprav války proti Sovětskému svazu. Obtížím, plynoucím ze silné zahraniční konkurence a ze všeobecného zúžení trhů - stornované dodávky Bulharsku, americká cla a podobně snaží se čeliti vývozem kapitálu - řeč Preisova, - zakládáním průmyslových závodů v zahraničí - Baťa v-Německu a Jugoslavii, Českomoravská-Kolben-Daněk v Polsku a podobně, - snahou o utvoření hospodářské Malé Dohody - poslední bělehradská konference Malé Dohody - jakož i zostřenou racionalisací a koncentrací výroby - kartel Škoda, Českomoravská-Kolben-Daněk - a stupňovaným vykořisťováním proletariátu Československa. Ruku v ruce s expansivními snahami hospodářskými postupuje expanse politická a militaristická proti Sovětskému svazu. V tomto směru přinesla právě skončená bělehradská konference Malé Dohody řadu dalších důkazů. Na této konferenci bylo jednáno o konsolidaci protisovětské fronty ve střední Evropě překlenutím rozporů mezi Maďarskem a Malou Dohodou ve válečných přípravách k boji proti SSSR, jakož i o účasti československého zbrojařského kapitálu na zbrojení Polska, Rumunska a Jugoslavie. Prohlášení rumunského ministra zahraničí o tom, že československý průmysl plně zabezpečuje zbrojení Rumunska, Masarykův výrok o možnosti "mírové revise československých hranic ve prospěch Maďarska", československým ministrem obchodu Novákem ohlášená účast Československa na blokádě SSSR - to vše ukazuje jasně protisovětský směr zahraniční politiky československé buržoasie, čemuž odpovídá také urychlené zbrojení vnitřní (překročení vojenského rozpočtu, porady o všeobecném militarisačním zákonu).

O zvýšeném hospodářském vykořisťování pracujícího lidu a fašisace jako součástí válečných příprav:

Ve vnitřním hospodářsko-politickém životě Československa dochází ke stále většímu vzrůstu moci finančního kapitálu. Přichází to k výrazu v rychlém tempu koncentrace průmyslu, ve vtahování stále nových a nových odvětví pod přímou kontrolu bank, v dalším pronikání finančního kapitálu do zemědělství a ve stupňované imperialistické výbojnosti. Zvýšené vykořisťování pracujícího lidu projevuje se na jedné straně ve velkém vzrůstu profitů buržoasie a na druhé straně snížením životní úrovně pracujících mas. Metody racionalisační jsou zdokonalovány (chystané zavedení plynoucího pásu a v automobilovém průmyslu), v závodech bezohledně pomocí reformistů provozován fašistický režim, mzdová a protiracionalisační hnutí dělnictva jsou lámána vedle teroru a reformistického stávkokazectví také rafinovaným systémem t. zv. drahotních výpomocí, provedeno bylo zvýšení činží, zhoršení hornického pojištění, snížení nemocenských příspěvků, chystá se snížení důchodů invalidů a pod. Drobné rolnictvo je ochuzováno cenovým diktátem monopolů, systémem daňovým a úvěrovým, pomocí družstev, ovládaných finančním kapitálem. Proti rolnictvu se připravuje kapitalistická lesní reforma, zcelování pozemků a jiná opatření, která mají za cíl upevnění posic finančního kapitálu v zemědělství. Tak se československá buržoasie snaží zostřeným vykořisťováním pracujícího lidu zvýšiti své zisky a získati hospodářské prostředky pro mezinárodní konkurenční boj, imperialistickou expansi a válku proti SSSR.

Jde také o generální útok na politická práva pracujících, neboť:

K rozdrcení odporu proletariátu proti vykořisťování a přípravám války používá československá buržoasie stále více metod fašistických, ruší právo na stávku, právo shromažďovací, spolkové a poslední zbytky svobody tiskové. Faktický stav obležení na Slovensku během stávky zeměrobotníků, mobilisace veškeré státní moci k potlačení stávky, hromadné zatýkání stávkujících, zákazy schůzí a demonstrací, útok na koaliční právo rudých odborů podnikaný v jednotné frontě úřadů, zaměstnavatelů, reformistů a likvidátorské kliky - všechny tyto skutečnosti staví před proletariát s veškerou ostrostí otázku boje o právo na ulice, o právo na stávku, o právo shromažďovací, spolčovací a svobodu proletářského tisku.

Koncentrace buržoasního tábora.

Uvnitř tábora buržoasie postupuje proces soustřeďování sil za účelem příprav fašistického převratu. Sjezd agrární strany a poselství Švehlovo ukázaly sice, že mezi "zaostalejší" částí agrární buržoasie a zemědělským kapitálem srostlým úžeji s buržoasií průmyslovou a bankovní existují dosud určité třenice, hlavně pokud běží o rozdělení profitu mezi jednotlivé části buržoasie (agrární cla, subvenční politika, provádění lesní reformy atd.), avšak ústup "konservativního" křídla agrární strany, zahájená diskuse o politických blocích, pokusy o smírnou likvidaci Tukovy aféry, aktivistické projevy německé buržoasie, všenárodní svatováclavské oslavy a jiné dokazují, že soustřeďovací tendence uvnitř tábora buržoasie jsou posilovány. Politická posice hradu, tohoto ideologa fašistického převratu v Československé republice, vzrostla za poslední měsíce."

Jest jistě příznačné, že censura vybírá si z našeho tisku vždycky to nejkonkretnější a že úmyslně ponechává v něm torsa definicí, aby vznikl dojem jakési bezobsažné frázovitosti. Je viděti, že republikánská byrokracie nedovede těžiti ze zkušeností byrokracie bývalého císařství, která konečně také byla slepou k faktu, že konfiskace vlastně vzněcuje mysl čtenáře, že ho provokuje, aby si vybílená místa sám vyplnil, zkrátka, že učí čtenáře čísti mezi řádky. A pro proletářské čtenáře každé vybílené místo v našem tisku znamená výzvu: Pryč s diktaturou agrární a průmyslové buržoasie, pryč s imperialistickou válkou, ať žije mezinárodní solidarita proletariátu, ať žije vláda dělníků a rolníků! (Potlesk komunistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP