Pátek 7. června 1929

Předseda (zvoní): Dále má slovo pan posl. David.

Posl. David: Slavná sněmovno! Klubovní kol. posl. Špatný podrobil kritice poslední špionážskou aféru kapitána Falouta a poukázal při tom na některé zjevy v čsl. armádě, které podle našeho názoru ji poškozují odborně a vzdalují občanstvu republiky.

My socialisté nejsme militaristy, ale uznáváme, že v přítomné době potřebujeme armádu, která však - když již její udržování stojí občanstvo ročně téměř 2 miliardy musí býti vojensky zdatnou, spolehlivou a musí býti organisována tak, aby občané ji mohli pokládati za část těla celého národa. Ti, kteří se domnívají, že je třeba z důstojnického sboru vytvořiti zvláštní privilegovanou kastu, kteří si myslí, že je nutno vzíti si vzor ze staré rakouské armády, jsou škůdci čsl. vojska a republikánského zřízení našeho státu.

Zdatnost armády, síla armády nejeví se v nošení šavlí, péči o zavedení hvězd a starosti o stálé měnění uniforem, nýbrž v opravdové odbornosti, duchu vojska a lásce občanstva k němu.

Hlásíme se k armádě, chceme jí dáti vše, co potřebuje, ale budeme státi na stráži a nedopustíme, aby v ní byla šířena nenávist k demokracii, pokroku a sociální spravedlnosti, aby se prostě odcizovala velikým ideám naší domácí a zahraniční revoluce. (Výkřik posl. Mikulíčka.)

Nežádali jsme nikdy a nechceme, aby armáda sloužila jedné straně nebo skupině občanstva. Armáda musí sloužiti jen a jen republice, armáda musí státi nade všemi stranami.

Jako legionář prohlašuji, že není také možným, aby jednotlivci v ní vedli boj proti největší legionářské organisaci, Čsl. obci legionářské, která soustřeďuje 50.000 zahraničních bojovníků bez rozdílu politického přesvědčení, odhodlaných přinésti pro zabezpečení republiky a pro šťastný život národa jakoukoliv oběť.

Slavná sněmovno! A nyní několik poznámek k aféře samé. Aféra rozrušila právem všechno občanstvo republiky, stojící na půdě státu, nejen proto, že se našel čsl. důstojník, který za peníze, tedy profesionálně prodával důležité vojenské zprávy, nýbrž hlavně proto, poněvadž jde při tom o bezpečnost státu a jejího občanstva. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

Špion Falout-Friedländer byl vedoucím manipulace operačního oddělení. Podle zpráv byl před krátkou dobou odtud odstraněn a přidělen ředitelství kanceláří. Ale přece bylo mu možno dále docházeti do kanceláře hlavního gen. štábu. Je to přímo neuvěřitelné! Dnes jsem dostal dopis, v němž mi hodnověrný člověk sděluje, že kapitán Falout byl používán jako kurýr generálního štábu pro bezpečnou dopravu tajných předpisů, týkajících se obrany státu, jednotlivým zemským četnickým velitelstvím. (Slyšte!) Byla mu tedy dána možnost, klidně si opatřovati opisy důležitých spisů, a dá se proto těžko zjistiti, co vše zrazoval.

Po propuknutí aféry ministerstvo nár. obrany neukázalo se na výši. Domnívám se, že se mělo postarati o řádné oficielní informování veřejnosti a mělo požádati úřady, aby zakročily proti šíření sensačních a nepravdivých zpráv, které nijak nezvyšují prestiž republiky. Již v pondělí měly zahraniční večerníky zprávy o aféře, a to v mnohém tendenční a nepravdivé.

Tak se zdá, jakoby někteří činitelé a některé politické skupiny měly zřejmý úmysl vzbuditi proti jednotlivým zasloužilým vyšším legionářským důstojníkům, konajícím bezvadně svou službu, ve veřejnosti odpor a činiti je za aféru odpovědnými.

Abychom se vyvarovali nových afér, je nutno, aby vojenská správa byla opatrnější při výběru důstojníků pracujících ve štábech a se štáby. Vedle odborné zdatnosti musí býti zkoušena též mravní hodnota žadatelů a jich osobní a rodinné poměry. Služba v generálním štábu musí býti uznávána a odměněna osobními výhodami. Důstojníci pracují tam přes čas; mají sice zvláštní postup, ale ten mají i jiní vysokoškoláci, aniž konají tak důležitou a odpovědnou službu jako důstojníci generálního štábu.

Dále je nutno, aby hlavní štáb byl od ministerstva nár. obrany oddělen místně. Nežádáme tím, aby se snad stal nějakou privilegovanou částí armády, státem ve státě, aby zaujímal zvláštní výjimečné postavení, ale z toho důvodu, aby nepovolaní lidé nemohli kdykoliv navštěvovati budovu hlavního štábu.

Za jednoho býv. šefa důležitého oddělení hlavního štábu se stalo, že z jeho stolu zmizel důležitý akt. Ztráta byla ihned zpozorována, budova zevrubně prohledána, aniž se však podařilo pachatele nalézti. Byl-li by v hlavním štábu jeden vchod a východ pod stálou kontrolou důstojníka, nebyla by podobná věc možna.

Také manipulaci služby bude nutno v generálním štábu zreorganisovati. Je přímo neuvěřitelno, že řadu důvěrných aktů opisují na stroji kancelářské síly, které i podle laického názoru nemají v hlavním štábu co pohledávati. Je záhodno manipulaci s důvěrnými spisy v celém ministerstvu prozkoušeti a zjistiti, zda v mimoúředních hodinách v jednotlivých odděleních MNO je dostatečně postaráno o bezpečný uzávěr spisů, aby se nemohly dostati do nepovolaných rukou.

Je také nutna větší opatrnost při oběhu spisů z oddělení do oddělení. Není možno, aby zřízenci beze všeho je přenášeli z kanceláře do kanceláře. Také odnášeti spisy domů a pracovati doma nemělo by býti referentům dovoleno. Bylo by snad možno manipulaci s důležitými spisy zjednodušiti a zostřiti kontrolu nad pracemi ve spisovnách a výpravnách, aby co možno v nejkratší době byly z pomocných úřadů vyexpedovány na místo určení. Tím by byla vzata možnost odcizení spisů i jen dočasně.

Přejeme si jako stoupenci strany socialistické, ale státotvorné, aby se podobná aféra již neopakovala. Vojenská správa musí vykonati vše, co je třeba k zabezpečení spolehlivosti armády a hlavně generálního štábu, který je jejím nervem.

Slovo má nyní vojenský soud, který jistě vykoná svou povinnost.

Dámy a pánové! Je třeba však také ještě zdůrazniti požadavek, aby se i v jiných resortech důležitá místa obsazovala lidmi spolehlivými. Myslím tím četnictvo. Toto má řadu společných úkolů a zájmů s armádou a je proto třeba věnovati mu plnou pozornost. Bohužel, však musím konstatovati, že k četnictvu po převratě byly přijaty také mnohé osoby, které tam rozhodně nepatří. Je známo, že byl na př. přijat důstojník, kterého ministerstvo nár. obrany odmítlo. (Slyšte!) Bylo to oznámeno ministerstvu vnitra a přece tento důstojník byl převzat; ale nejen převzat, nýbrž zařazen před všechny legionářské důstojníky u četnictva. Teprve na zakročení kol. posl. dr Patejdla byla zjednána náprava. Je známo také, že četnický strážmistr, který dal popraviti několik legionářů a dal se pak před šibenicí fotografovati, byl přijat k četnictvu a je dnes četnickým důstojníkem. (Slyšte!) Je pověřován důležitými úkony a tato jeho minulost není příslušným úřadům neznáma.

V Opavě, tedy na pohraničí, sloužil u četnictva podplukovník Drischl, který byl veden na listině provinilců dohodovými státy. Bylo to známo, a přece byl ponechán ve službě.

Mnozí vyšší četničtí důstojníci hlásili se za Rakouska za Němce; dnes dělají vlastence a každý socialista jest jim málo národní. Promiňte, dámy a pánové, mám větší úctu před pořádným Němcem, než před takovýmito českými charaktery, kteří mění svou národnost podle toho, jak se jim to hodí. Je ovšem otázkou, zda takovíto charakterově slabí lidé mohou zaujímati význačná místa v tak důležitém oboru, jako je četnictvo; podle mého názoru tam rozhodně nepatří.

Slavná sněmovno! Máme-li se dočkati odrakouštění, o němž stále mluvíme, pak na prvním místě musí býti odrakouštěny úřady, nejen občanstvo, nýbrž opakuji, úřady a také armáda. Aféra špionážská a poslední aféra v zemském finančním ředitelství dokazují, že v armádě a ve státní administrativě není vše v pořádku. V zájmu republiky a jejího rozkvětu je nutna brzká a řádná náprava. (Potlesk poslanců čsl. strany národně-socialistické.)

Předseda (zvoní): Páni posl. Bradáč, dr Dolanský, dr Lukavský, Mlčoch, dr Ravasz, Hawelka, Hodina, Stenzl a druzi podali mně návrh na konec rozpravy. (Výkřiky komun. poslanců.)

Podle §u 47 jedn. řádu rozhodne sněmovna o tomto návrhu prostým hlasováním bez rozpravy, když promluvili aspoň 4 řečníci. Návrh vyhovuje předpisům jednacího řádu a dám tudíž o něm hlasovati. (Výkříky posl. Mikulíčka.)

Žádám paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa a konstatuji, že sněmovna je způsobilá se usnášeti. (Děje se.) (Výkřiky posl. Mikulíčka. - Předseda zvoní.)

Kdo souhlasí s návrhem na konec rozpravy, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Podle §u 48 jedn. řádu může nyní promluviti jenom hlavní řečník pro a proti, kteréž hlavní řečníky ustanoví dohoda zapsaných ještě řečníků. Kdyby se do 5 minut nedohodli, rozhodnou zapisovatelé losem.

Žádám tudíž pp. řečníky zapsané "proti", aby se shromáždili pod presidiální tribunou u presenční listiny na straně mojí levé ruky a pp. řečníky zapsané "pro", aby se shromáždili na obdobném místě na straně mojí pravé ruky a aby se každá skupina dohodla o svém hlavním řečníku a dohodu mně oznámila.

Zapsáni jsou ještě řečníci: na straně "pro" pp. posl. Bradáč, Myslivec, Ježek, Pázmán, Náprstek, Bystřický, Křemen, Vomela; na stan "proti" pp posl Neurath, Haiblick, Juran, Zápotocký, Branecký, Vávra, Kvasnička, Sedláček, Machník, Molík, Mašata a drHalla. (Výkřiky posl. Mikulíčka.)

(Postanovení hlavních řečníků:)

Jako dohodnutí hlavní řečníci byli mně oznámeni: jako řečník "proti" p. posl. Vávra a "pro" pan posl. Bradáč.

Pan posl. Vávra zároveň oznámil, že se vzdává slova. Dávám slovo generálnímu řečníku "pro", panu posl. Bradáčovi.

Posl. Bradáč: Slavná sněmovno! Jako generální řečník "pro"... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Bradáč (pokračuje):... kladu si za čest k prohlášení pana předsedy vlády prohlásiti:

Koalované strany berou na vědomí zprávu pana předsedy vlády v záležitosti neštěstí v továrně semtínské a o tom, co bylo zařízeno na zmírnění katastrofálních následků výbuchu, a očekávají, že státní orgány učiní vše, co jest v jejich moci, aby bylo napříště zabráněno neštěstím podobného druhu. (Výkřiky komunistických poslanců.) Koalované strany berou také na vědomí prozatímní zprávu pana předsedy vlády o vyzvědačské aféře.

Strany tyto vycházely vždy do krajní možnosti ochotně vstříc vojenské správě, aby tato měla po ruce veškeré prostředky pro naši brannou moc a tím i pro zabezpečení státu, a litují, že k takovému případu dojíti mohlo. Koalované strany očekávají tudíž, že bude použito plně a bezohledně ostrosti zákona nejen proti zatčenému, případně i všem jeho spoluvinníkům, ať jsou v jakémkoli postavení, nýbrž že pan ministr nár. obrany použije veškeré jemu příslušející moci, aby i sám exemplárně potrestal všechny, kteří snad svou důvěřivostí a zanedbáním svých povinností umožnili páchání tohoto zločinu. (Posl. Johanis: Tuku také?) Všechny.

Koalované strany důvěřují, že p. ministr nár. obrany, ukáže-li se to podle výsledku vyšetřování nutným, provede též všechny nutné změny ve zpravodajském oddělení ministerstva nár. obrany, zejména v tom směru, aby se toto oddělení výhradně mohlo věnovati úkolům vojensko-bezpečnostním.

Dosah nebezpečí tohoto zločinu, jakož i zjevy jej provázející, nutí koalované strany k tomu, aby požádaly vládu, aby co nejbedlivěji zkoumala ve všech oborech státní správy, zda všichni ti, kdož jsou pověřeni těžkým úkolem starati se o samou existenci státu v dobách pro něho nejtěžších, jsou na výši těchto svých velikých povinností.

Koalované strany v plné důvěře k p. ministru nár. obrany jsou přesvědčeny, že bude ponechán volný a nerušený chod trestnímu řízení, a prohlašují, že budou sledovati tento případ s největší pozorností a učiní vše, co na nich jest, aby zločinným jednáním nebo trestuhodnou ledabylostí orgánů branné moci nebo jiného odvětví státní správy nebyly ohrožovány životní zájmy republiky. (Posl. Johanis: Jen aby se také tak stalo v Bratislavě! - Potlesk.)

Předseda (zvoní): Tím je rozprava skončena.

Podle §u 65 jedn. řádu jest rozpravu o vládním prohlášení zakončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení to schvaluje čili nic.

Sněmovna se může usnésti, že hlasování odkládá.

Návrh na odklad hlasování podán nebyl. Budeme tudíž hlasovati.

Kdo souhlasí s tím, aby sněmovna schválila prohlášení p. předsedy vlády a ministra nár. obrany Udržala, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prohlášení p. předsedy vlády a ministra nár. obrany Udržala je schváleno. Tím je vyřízen první odstavec pořadu.

Přistupujeme k dalšímu odst. 2, jímž jest:

2. Druhé čtení osnovy zákona o zřízení nucených pracovních koloní a o změně některých ustanovení trestního práva (tisk 1700).

Zpravodajem je za výbor ústavně-právní p. posl. dr Králíka za výbor rozpočtový p. posl. Rýpar. Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Králík: Do tisku ve zprávě výborů ústavně-právního a rozpočtového vloudily se dvě tiskové chyby ve čl. III. Navrhuji jejich opravu, aby totiž

1. v čís. 3 místo "rozhodnutí" stálo správně "rozhodnouti",

2. v čís. 4, al. 2, řádek 1 místo "pro kterou" stálo správně "po kterou".

Předseda (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravami, jež uvedl p. zpravodaj, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění odchylném od předchozího usnesení senátu.

Zbývá nám ještě hlasovati o resolučních návrzích.

Jsou to jednak dvě resoluce výboru ústavněprávního, otištěné ve zprávě výborové, jednak 3 resoluční návrhy posl. Blatné a soudr.

Žádám pp. zpravodaje, aby se vyjádřili o podaných resolučních návrzích.

Zpravodaj posl. dr Králík: Slavná sněmovno! Ústavně-právní výbor jednal o resolucích, které byly navrženy, a usnesl se přijmouti a plenu sněmovny doporučiti ku přijetí dvě resoluce, které také ve zprávě výborové jsou otištěny.

Proti třem resolučním návrhům posl. Blatné a soudr. se vyslovuji a doporučuji jejich zamítnutí. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Nejprve budeme hlasovati o obou výborových resolucích najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí s dvěma resolucemi otištěnými ve zprávě výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce jsou přijaty.

Kdo dále souhlasí s resolučním návrhem posl. Blatné a soudr. na doplnění druhé resoluce, otištěné ve zprávě výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Resoluce jest zamítnuta.

Kdo dále souhlasí s druhým resolučním návrhem posl. Blatné a soudr., aby vláda podala návrh zákona o zvláštním postavení politických provinění a o výkonu trestu na osobách, které byly odsouzeny pro politická provinění, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo konečně souhlasí s třetím resolučním návrhem posl. Blatné a soudr., aby vláda podala návrh zákona o modernisaci výkonu trestu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento resoluční návrh jest zamítnut.

Tím jest vyřízen 2. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Druhé čtení osnovy zákona o predaji vína vlastnej výroby držiteľmi vinohradov a ovocných sadov na Slovensku a v Podkarpatskej Rusi (tisk 2208).

Zpravodajem výboru zemědělského jest pan posl. P. Macek.

Sděluji, že byl podán návrh posl. dr Jabloniczkého a druhů podle §u 54, odst. 2 jedn. řádu, aby osnova zákona byla vrácena zemědělskému výboru s určitými pokyny.

Žádám za přečtení tohoto návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Návrh zákona vrací se zemědělskému výboru, aby jej doplnil, s tímto pokynem:

a) § 3 budiž změněn tak, aby výčepná doba pro výčep vína vlastní výroby řídila se podle všeobecné uzavírací hodiny;

b) § 6 budiž změněn tak, že ve městech během výčepné doby může se i nadále prodávati vše, jak to bylo dosud obvyklé, že hra v karty má býti zakázána jen tehdy, kdyby se hrálo o peníze, a že hudebníci mohou hráti rovněž, jak tomu bylo dosud zvykem.

Odůvodnění: Již důvodová zpráva ministerstva zemědělství uvádí, že výčep vína vlastní výroby jest již dávno nabytým právem vinařů ve všech zemích produkujících víno a že sám zákon nemůže dobu výčepu ustanoviti nezměnitelným způsobem a že naopak musí býti upravena podle zvyků spotřebitelů, které jsou v různých místech různé, jmenovitě ve venkovských obcích jiné a ve městech opět jiné.

Z tohoto odůvodnění vyplývají tyto logické důsledky:

a) dlužno přihlížeti k nabytým právům, jak se vyvinula v dávné minulosti, neodporují-li všeobecným zájmům a veřejné morálce;

b) potřebná zákonná úprava výčepu vína vlastní výroby nesmí ohroziti existenci výrobců vína. Podávání uzenin, sýrů a pečiva a prodej státních druhů tabáku jsou dávno nabytým příslušenstvím výčepního práva ví vlastní výroby, proto § 6 návrhu, jímž se navrhuje zrušení tohoto oprávnění, citelně porušuje zásadu nabytých práv.

Pokud jde o zákaz hraní v karty, zachází § 6 návrhu rovněž příliš daleko, zakazuje-li. hry v karty všeobecně. Kde se pije víno, musí býti dovoleny také jisté zábavy. Se stanoviska všeobecné mravnosti stačí, zakáže-li se hra v karty o peníze. Zákaz hudby patří rovněž do oboru porušení nabytých práv.

Již malá hospodářská síla producentů vína vylučuje přijetí hudebních kapel na dobu výčepu, úprava otázky hudby, tím že se dovolí tak zvaná lidová hudba a podobně ve městech, kde může býti čepováno víno vlastní výroby, jest také nutna v zájmu existence společenské třídy výrobců vína, tak cenné se stanoviska státního.

§ 3 návrhu odporuje zásadě umožnění výkonu výčepu. Taková podrobnost, jako úprava uzavírací hodiny, nepatří vůbec do zvláštního zákona. Stanovení uzavírací hodiny, zvláště ve městech na 22. hodinu, znamená znemožnění výčepu vín vlastní výroby.

Ve městech začíná společenský život vlastně teprve pozdě večer, poněvadž den musí býti věnován výdělku.

Představení v divadlech a v biografech končí teprve kolem 22. hodiny večer, tedy obecenstvo, které navštěvuje tato představení a které se stanoviska výčepu vín vlastní výroby padá ve městech na váhu, přichází k čepování vína vlastní výroby v době, kdy výrobci vína musí již zavříti. Možnost prodlouzení uzavírací hodiny policejními orgány může vésti k trýznivým opatřením, čemuž se dlužno s demokratického stanoviska vyhnouti.

Poněvadž návrh zákona projednává se již ve druhém čtení, může býti změněn jen ve výboru a tento návrh má to umožniti.

Předseda (zvoní): Žádám pana zpravodaje, aby se o návrhu posl. dr Jabloniczkého a druhů vyjádřil.

Zpravodaj posl. P. Macek: Nedoporučujem tento návrh ku schváleniu.

Předseda (zvoní): Přikročíme k hlasování o návrhu na vrácení výboru.

Kdo souhlasí s návrhem posl. dr Jabloniczkého a druhů, aby osnova zákona byla vrácena zemědělskému výboru s určitými pokyny, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh na vrácení výboru jest zamítnut.

Žádám p. zpravodaje, aby se vyjádřil, jsou-li nějaké návrhy oprav nebo změn textových.

Zpravodaj posl. P. Macek: V §e 12, riadok 1 miesto slova "nadobude" má stáť "nadobudne". Jinak nemám žiadnych oprav a žiadam o schválenie osnovy v druhom čítaní.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP