Pátek 7. června 1929

Předseda (zvoní): Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém s opravou, kterou uvedl p. zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Jest nám ještě rozhodnouti o třech resolucích, otištěných ve zprávě výborové.

Kdo souhlasí s těmito resolucemi, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce otištěné ve zprávě výborové jsou přijaty.

Tím jest vyřízen 3. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

4. Druhé čtení osnovy zákona, ktorým sa zrušuje zák. čl. XXV z r. 1899 o štátnom dôchodku z výčapu nápojov, ďalej § 11 zákona zo dňa 10. decembra 1918, č. 64 Sb. z. a n., o mimoriadnych prechodnýeh ustanoveniach na Slovensku, a doplňuje živnostenský zákon pre územie Slovenska a Podkarpatskej Rusi (tisk 2269).

Zpravodajem výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností jest p. posl. Petrovický.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Petrovický: Není oprav.

Předseda (zvoní): Není tomu tak.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Tím vyřízen jest 4. odst. pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

5. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se doplňují a částečně mění některá ustanovení honebně-policejní, zejména o hájení zvěře (tisk 2215).

Zpravodajem výboru zemědělského jest za onemocnělého pana posl. Nejezchleba-Marchu p. posl. Křemen.

Táži se pana zpravodaje, má-li nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Křemen: Nikoli.

Předseda: Není jich.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina.

Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím vyřízeny jsou podle zprávy výborové zároveň iniciativní návrh tisk 2127 a petice čís. 1348 a 1369.

Zbývá nám ještě hlasovati o resolučních návrzích.

Jsou to jednak dvě resoluce výboru zemědělského, obsažené ve zprávě výborové, jednak 2 resoluční návrhy posl. Matznera a soudr. a 1 resoluční návrh posl. Leibla a soudr.

Žádám pana zpravodaje, aby se vyjádřil o těchto návrzích.

Zpravodaj posl. Křemen: Slavná sněmovno! Doporučuji slavné sněmovně, aby přijala dvě resoluce, které byly přijaty ve výboru zemědělském.

Resoluční návrh kol. Matznera a druhů, kterým se vláda vybízí, aby ihned vypracovala nový honební zákon pro Československou republiku a předložila jej sněmovně k uzákonění, kryje se s druhým resolučním návrhem ve výboru zemědělském přijatým, a proto ne doporučuji přijetí resolučního návrhu kol. Matznera.

Druhý resoluční návrh kol. Matznera a druhů a resoluční návrh kol. Leibla a soudr. jistě vezme ministerstvo zemědělství v úvahu při sdělávání jednotného zákona honebního. Nedoporučuji přijetí těchto návrhů.

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování. Nejprve budeme hlasovati o obou výborových resolucích najednou.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí s dvěma resolucemi otištěnými ve zprávě výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce jsou přijaty.

Kdo dále souhlasí s resolučním návrhem posl. Matznera a druhů o škodách způsobených divokou zvěří, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tento resoluční návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s druhým resolučním návrhem poslance Matznera a druhů na vypracování nového honebního zákona, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato resoluce je zamítnuta.

Kdo konečně souhlasí s resolučním návrhem posl. Leibla a soudruhů o reformě honebního práva, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tento resoluční návrh jest zamítnut.

Tím vyřízen jest 5. odstavec pořadu.

Nebude-li námitek, projednáme ještě imunitní záležitosti, odst. 7 až 12 pořadu. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Nejprve přistoupíme k projednávání odst. 7 pořadu, jímž je:

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě v trest. věci posl. Tománka (tisk 1986).:

Zpravodajem jest p. posl. Al. Beneš. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Al. Beneš: Slavná sněmovno! Posl. Tománek měl se dopustiti shora eitovaného přečinu tím, že dal uveřejniti v periodickém časopisu "Slovenské Ľudové Noviny", ročníku XVIII, č. 4 ze dne 28. ledna 1927 článek pod nadpisem "Pane Vanák, žalujte!", kde uvádí o žalobci taková tvrzení, která, kdyby byla pravdivá, byla by s to ohroziti osobní čest žalobce, jak ostatně z celého obsahu článku vysvítá.

Poněvadž posl. Tománek již samotným nadpisem inkriminovaného článku sám žalobce vyzývá, aby žaloval, čímž zajisté chce dáti žalobci příležitost, aby mu před soudem mohl dokázati event. pravdivost svých tvrzení v citovaném článku obsažených, navrhuje imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Tománek k trest. stíhání vydán byl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá a přistoupíme proto ke hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Tománka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trestnímu stíhání posl. Tománka.

Tím vyřízen jest 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce 8., jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci v trest. věci posl. Mikulíčka (tisk 2066).

Zpravodajem jest p. posl. dr Daněk. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Daněk: Slavná sněmovno! Soukromý žalobce Tomáš Baťa podal na posl. Mikulíčka trestní oznámení pro soukromou urážku na cti, cítě se dotčen výrazem "cizopasník", jehož užil týž poslanec v článku "Bezmezná demagogie agrárníků", uveřejněném v časopise "Slovácko" ze dne 10. ledna 1928.

Imunitní výbor uznal, že soukromé žalobě nelze imunitou znemožňovati satisfakci, že byly meze poslanecké imunity překročeny a usnesl se doporučiti poslanecké sněmovně, aby posl. Mikulíček vydán byl.

Předseda (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci, zahájíme proto rozpravu.

Navrhuji podle usnesení předsednictva, aby řečnická lhůta byla stanovena 15 minutami.

Jsou proti tomu námitky? (Nebyly.)

Námitek není. Navržená lhůta je přijata. Dávám slovo přihlášenému řečníkovi panu posl. Mikulíčkovi.

Posl. Mikulíček: Imunitní výbor navrhuje moje vydání, protože jsem v článku v našem krajinském časopise "Slovácko" napsal o Baťovi, že je cizopasník. Věc je takového rázu, že ani ten nejzaostalejší soudce nemůže mne odsouditi na nějaká léta nebo týdny do vězení. Účel takových žalob se strany Baťovy na všechny, kdo dovolí si kritisovati jeho postup, při němž konkurencí ubíjí všechny slabé, jest ani ne tak dáti odsuzovati ty, kteří proti němu stojí, jako spíše hospodářsky tyto lidi soudními výlohami ničiti. Dosud jsem nebyl v civilu trestán, na vojně mám několik měsíců odseděného vězení pro deserci. (Veselost.) Počkejte, pánové, nebojte se, zítra vám přestane sypat, postavíte se proti němu a budete tu třeba také státi a hájiti se proti vydání. Uvedu několik příkladů ne z našeho tisku, nýbrž z tisku, který by měli skutečně odebírat z valné části i páni poslanci - je to tisk neutrální - z něhož je viděti, jaký život ve Zlíně a na Zlínsku občanstvo má. Je to tisk, který vydává neutrální redaktor Košťál, jmenuje se "Pravdy ze Zlína", a tu na př. jeden obuvník, který se poctivou prací živil celý život... (Výkříky posl. dr Králíka.).. já vím kol. Králíku, kdyby se jednalo o příděl zbytkových statků nebo ještě o něco jemnějšího, že bys jednal vážně - vysvětluje redaktoru, proč nemůže zaplatiti 19.50 Kč předplatného na tento časopis ročně (čte):

"Pan Baťa mě žaloval pro článek "Staré hříchy", uveřejněný v tomto časopise. Jelikož jsem uznal, že jako chudý člověk nemohu s mnohonásobným milionářem soudní spor do krajnosti vésti, přistoupil jsem u krajského soudu v Uh. Hradišti na vyrovnání, a to znamená: Ve 2 časopisech dáti prohlášení, zaplacení soudních útrat, jež činí Kč 400.- mimo výlohy již se sporem spojené.

Milý čtenáři! Kdo jsi prodělal s sebou světovou válku, uznal's jistě, že mnohý člověk na bojišti se nacházející byl válečnou liticí zbaven všech pojmů lidskosti, byl hnán a vychován jedincem, který nebyl propagátorem demokracie a v době válečné podporovatelem lidskosti, nýbrž byl vychovatelem, aby buďto v sebeobraně anebo útokem jeho národ šířil smrt. Lidé ve své zuřivosti vrhali se se zbraní v ruce jeden proti druhému, aniž by se byli kdy před tím viděli, tím méně si něčím ublížili, ale na konec se ukázalo, že tito zuřivci jsou přece lidé.

Stalo se často, že za noci při obchůzce narazily na sebe dvě nepřátelské výzvědné stráže; někdy si to spravily mezi sebou tak, aby netekla krev, aby nebyl život lidský zmařen.

Naproti tomu se zase stalo, že narazili na sebe dva zuřivci, fanatici bez kousku vlastní úvahy, nastal tudíž okamžitý boj bodlem, v několika málo vteřinách řítí se k zemi jeden z protivníků s probodenou hrudí. Jeho vítěz nedoráží své oběti, nýbrž shýbá se k ní rychle, naslouchá ještě, žije-li, a zdvíhá a klade si ji na bedra, běží s ní, jak rychle může, do předních zákopů, žádá své kamarády, aby ji zanesli na polní obvaziště. Vzpomněl si v té největší zuřivosti, že tato jeho obět má snad doma ženu a děti.

Jest mi znám případ z ruské fronty, kde jeden rakouský starší vojín, mající doma četnou rodinu, ranil smrtelně na výzvědné obchůzce ruského vojína, donesl ho do předního zákopu, bylo však již pozdě, neboť donesl již jen mrtvolu. Avšak tento vítěz pod výčitkou svědomí třetího dne zešílel. Toto jsou malé ukázky lidskosti z bojiště, kdy nebylo slyšeti slovo demokracie, kde byla lidskost všemožně potlačována.

Dnes máme stát demokratický, bohužel s velmi málo demokratickými skutky, vedeme válku ve vlastním národě, válku hospodářskou, která je vedena s mnohem větší zuřivostí, bezohledností a také její následky jsou mnohem horší. Neupadá jedinec, nýbrž upadá celé množství, ne zuřivých, nýbrž pokojných a státu velmi užitečných obuvníků a jejich dosavadní vítěz se nezajímá, bylo-li by možné zachrániti jim život. Ba naopak, nasazuje jim ještě jednou své ostré bodlo na jejich již jednou probodnutou hruď. Volá na soud toho, jenž si dovolí veřejně říci, že nám obuvníkům děje se bezpráví. - Ano, obuvníci, kde jsou ty naše krásné naděje, jimiž jsme hojili svá válečná utrpení.

Napoleone - Ty velký muži, miláčku štěstěny na poli válečném, vstaň z hrobu a řekni svému napodobiteli v boji na poli hospodářském, jak končí štěstí člověka, jehož základ byl bezohledné utlačování a ničení slabších. Vstaň a pospěš, možná že tím zachráníš svůj spřízněný národ. Pospěš, než bude pozdě".

A nakonec píše tento obuvník:

"Vážení kolegové! Jak se vám a mnoha jiným daří po stránce hospodářské, tak se daří i mně a k tomu vznikly mně výlohy žalobou Baťovou. Žádám vás proto....atd."

Proč to zde líčím? (Výkřiky poslanců čsl. strany lidové: Mluví boty! Baťa má ínscráty v "Rudém Právu"!) To je vedlejší věc, já osobně s tím nesouhlasil a na patřičném místě jsem si to vyřídil.

Na každém rohu, ve všech novinách, všude se shledáváte s reklamou tohoto silného jedince, jenž základ svého blahobytu stvořil za války, neboť do války šel sotva s tisícinou svého nynějšího jmění, protože je dovoleno, aby svou bezohlednou hospodářskou nadvládou ubíjel hospodářsky slabé. Zde si na příklad stěžuje jeden obuvník, že jen za odvolání v jednom časopise musel zaplatiti 200 Kč za 6 řádků. Představte si, co to znamená pro člověka, který vydělá týdně 150 Kč. Proto je zcela správné, aby veřejně postavený činitel, poslanec, který zastupuje okres a kterého zvolili nejen námezdně pracující lidé v okrese, nýbrž i střední lidé s přesvědčením komunistickým, tuto činnost kritisoval.

A když jsem napsal, že Baťa je cizopasníkem, tedy vám zase hned přečtu z téhož časopisu, na čem se pase, z čeho ssaje to, co mu umožňuje, aby utloukal hospodářsky slabé (čte): "Jak snadno se operuje s miliony, jež jsou v podniku investovány vlastními zaměstnanci. Fa Baťa se chlubí, že její zaměstnanci mají u ní uloženo asi 60 milionů. Psali jsme několikráte, že nejedná se zde o "vklad", nýbrž pouze o pohledávku fluktuující, to jest, že tato milionová cifra se stále mění a když na příklad oddělení dotyčného zaměstnance utrpí ztrátu, odepisuje se tato ztráta z "konta" jako se odepisuje i tehdy, když již zaměstnanec vystoupil. - Podle některých smluv i 50% z pohledávky zaměstnancovy zůstává u fy Baťa třeba i rok po jeho odchodu a za tuto dobu může býti pohledávka značně snížena."

Co je to za systém? Dělníci, nebo přední dělníci, mistři a nadmistři vydělají 400 nebo 500 Kč týdně, nedostanou je však vyplaceny na dlaň, nýbrž dostanou jenom určité množství z tohoto výdělku, a ostatní se jim připisuje na t. zv. "konto". Každý zaměstnanec má tam konto. Podle zpráv vlastního listu Baťova mají na těchto kontech dělníci, mistři, nadmistři a ředitelé uloženo 60 mil. Kč.

Jakmile však onen dělník dostane výpověď nebo když dá výpověď, nevyplatí se mu neztenčeně to, co měl k dobru pro sebe, nýbrž od té doby, co dostal výpověď nebo co dal výpověď, začíná se kalkulovat se ztrátou jeho oddělení a odpisují se mu částky přímo ohromné. Viděli jste, tuším v časopise "Český Svět", obrázek, jak Baťa stojí s naším vyslancem Vavrečkou a po levé straně stojí jeho ředitel Josef Blažek. Tento Josef Blažek asi před 3 nebo 4 lety dostal se v závodě do konfliktu, dostal výpověď. Na svém kontě měl přes 1,700.000 Kč a tu první týden mu naúčtovali na ztrátě 145.000 Kč, druhý týden asi 170.000 Kč a milý Blažek se musil hoditi marod, že není schopen do dílny, poněvadž než by těch 6 týdnů přesloužil, to jeho oddělení koželužské by mělo tolik ztrát, že by těžko těch 1,700.000 Kč stačilo na ty ztráty. Před 14 dny přišel ke mně prodavač v obchodě s obuví a ukázal mi smlouvu, kterou kdybyste četli, pokud jste doktoři práv, řekli byste, že ten, kdo tak zneužívá té hospodářské bídy, aby na takové smlouvy jeho zaměstnanci vstoupili, musí býti stíhán podle zákona o útisku. Robert Meszaros, vyučený obchodní příručí, mladý schopný člověk 28letý, jeho otec je v Podbrezové státním pensistou s pensí 500 Kč a má také malý baráček. Tento starý otec zaručil svému synu kauci 15.000 Kč do prodejny. Meszaros prodával v Mukačevě půl roku a za půl roku bylo těch 15.000 pryč, aniž se mu dal dokázati jediný nesprávný nebo nepoctivý čin. Všechny ty peníze padly na placení reklam, placení nájemného, inventáře atd., všeho ostatního a takový mladý nadějný člověk byl připraven za půl roku o 15.000 Kč a jeho otec může býti následkem toho připraven o baráček. Meszaros sehnal si u přátel nových 10.000 Kč a otevřel novou prodejnu v Nitře, a za 4 měsíce stejným způsobem znovu přišel o těchto 10.000 Kč! A když toto člověk kritisuje veřejně a řekne, že je to vyložené cizopasnictví, vy to uznáváte za trestný čin.

Já byl vehnán i do toho štěrku jako přísedící okresního silničního výboru. Mně se říkalo, ty o tom víš, kolik vagonů se objednalo na účet správní komise, při kterém firma získala 60.000 Kč na účet eráru. Já tam byl prostě vehnán, ale panstvo neuznává, že je to moje povinnost jako přísedícího okresního silničního výboru a poslance, abych na tyto věci poukázal.

Zadlužil se ve Zlíně továrník Zapletal, ztratil následkem poklesu cen, prodával za holandské zlaté a místo co by dostal za holandský zlatý, já nevím, řekněme, 20 Kč, dostal jen 15 Kč; měl továrničku, která jistě za něco stála, když mu na ni banka půjčila 1 1/2 milionu. Utrpěl ztrátu a druzí továrníci chtěli sanovati tohoto továrníka Zapletala, který měl zařízenou továrnu, měl dům a stavební parcely, odhadnuté na 1 mil. Kč. Baťa si však Zapletalovu pohledávku 1,600.000 koupil v bance za 800.000 Kč, tedy za polovici, Zapletalovi hodil 1,600.000 do sporu a Zapletala zničil. A když to člověk buď tiskem nebo slovem kritisuje, tu jeho špiclové, kteří jsou více rozšířeni po republice než Hajšmanovi, to sdělí a následuje žaloba. Kartotéka o všech občanech ve Zlíně je u Bati. Jestliže se člověk dopustí poklesku, když to člověk učiní jako veřejný činitel, řeknete, je to urážka soukromé osoby a bylo by nedůstojné, aby imunitní výbor chránil toho, který uráží. Kdyby urážka se nevyvinula z povinností mých a potřeb toho kraje, nebyla by se stala. Jen namátkou upozorňuji a připomínám případ posl. Špacka před 3 dny zde na tomto místě. Tam jistě šlo o více než o urážku, tam se už sahalo na existenci v tom dopise a sněmovna byla jiných názorů a Špačka nevydala.

Ale nakonec chci připomenouti ještě něco. Slovo cizopasník, slovo parasit je cizím slovem. Prosím, co se to stalo před měsícem?

Kdo označil všechny ty, kteří neořou, nekopou a nečpí puchem stájí atd., všechny ty universitní profesory, všechny přednosty stanic a pošt, redaktory i s tou nejvyšší hlavou, za parasita, za cizopasníka?

(Předseda zvoní.) Hned jsem hotov, prosím.

Nevím, vážení pánové, jak byste si vy počínali, kdyby zítra nebo pozítří přišlo sem 10 universitních profesorů anebo 10 redaktorů nebo jiných inteligentů a řekli: "Poněvadž my nekopeme, neořeme a nečpíme hnojem atd., jsme podle toho dotčeni touto urážkou příživníků a parasitů, a žalujeme." Proto kdybyste se dostali, možná že se dostanete, do něčeho podobného, také i při jiných pánech poslancích, a budete-li chtíti býti logičtí, musíte u nich zrovna tak postupovati jako u mne.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP