Čtvrtek 13. června 1929

Někteří lidé hájíce zájmy Československé republiky v tak kritické době přišli o veškeren svůj majetek a stali se žebráky a z rozčilení, z úzkosti a strachu dokonce přišli o život, n. př. Herma, Szczygiel, dr Kobierski a jiní. Jiní byvše druhou stranou zatčeni a tělesně ztýráni, ztratili zdraví a trpí dodnes cukrovkou, nervositou vysokého stupně atd.

V době, kdy nás vláda potřebovala na práci pro plebiscit, slibovala nám prostřednictvím ministrů, vysoce postavených a příslušných osob vše možné a dala si od nás vydávati reversy, jimiž jsme se musili zavázati, že v těchto pracích neustaneme a se vší rozhodností a neohroženě budeme pracovati do skončení plebiscitu, při čemž byla zajištěna náhrada jakýchkoliv tím způsobených škod každému, který by touto svou činností utrpěl škodu na majetku nebo zdraví. Také ministerská rada usnesla se ve své schůzi dne 4. června 1920, že se ministerstvo vnitra zplnomocňuje, aby osobám prokazatelně poškozeným svou činností ve prospěch Československé republiky poskytla přiměřenou náhradu.

Toto usnesení bylo intimováno ministerstvu vnitra přípisem presidia ministerské rady ze dne 5. června 1920, čís. j. 16.593/20 s podpisem: "Za předsedu vlády: dr Vorel v. r."

Někteří poškození tyto škody ohlásili, četnictvem na základě konaných šetření byly zjištěny a nyní leží spisy po léta někde v prachu.

Prosí-li někdo o přiznání náhrady, věc jest vyřízena tím způsobem, že dostane tiskopis, v němž se praví: "Vaše žádost se zamítá, poněvadž vaše existence není ohrožena."

Zakročuje-li se v ministerstvu, dostáváme odpověď: "Spisy jsou u zemské vlády v Opavě", nyní ovšem v Brně, zakročí-li člověk tam, říká se: "Spisy jsou u ministerstva, bez jeho pokynu nemůžeme nic dělati." (Výkřiky posl. Krebse, Geyera a Knirsche.) To jest ten známý systém.

A nyní se tam praví dále: "Ke svým škodám mají tito lidé ještě značné zbytečné výdaje s intervencemi." Může se pak někdo diviti, jestliže v širokých vrstvách lidu takovéto zachovávání slibů a závazků vysokými úřady vzbuzuje roztrpčení? Pro jiné, méně důležité účely, na příklad na sportovní výlety do ciziny a jiné zbytečné účely, na to jsou peníze vždy. Ale na slíbenou náhradu škody z boje o příslušnost Těšínska k Československé republice, který byl vychvalován, peněz sehnati nelze. Tento postup jest nevysvětlitelný i proto, že Československá republika děkuje přípravným pracím pro plebiscit za uhelné území těšínské, které každoročně přináší státní pokladně miliardy.

Nepatrný zlomek ročních úroků z těchto příjmů stačil by úplně na úhradu zmíněné náhrady škody. Podle novinářských zpráv dostali prý dva miláčci určitých kruhů ve frýštátském okrese velmi značné částky jako náhradu, ačkoliv prý tyto škody v porovnání s jinými jsou jen nepatrné.

V parlamentě byla tato věc několikráte interpelována, tak pány posl. Sladkým, Špačkem a senátory Lukešem, Stolbergem a H. Scholzem.

V poslední odpovědi na interpelaci se pravilo: "Odpověď ministra vnitra na dotaz senátorů Stolberga a H. Scholze o náhradě osobám, které při své činnosti pro plebiscit na Těšínsku utrpěly prokazatelně škodu.

Žádosti oněch osob, které pro svou plebiscitní činnost ve prospěch Československé republiky utrpěly prokazatelně škodu, byly projednány a přezkoušeny individuálně. V případech zvláštního zření hodných byla již poskytnuta přiměřená náhrada.

Jinak byly žádosti o náhradu škody prozatím vyřízeny podle usnesení min. rady ze dne 27. února 1920 o poskytnutí záloh na škody způsobené sporem na Těšínsku, kterážto akce si dosud vyžádala nákladu asi 2 milionů Kč. V Praze, 12. září 1928. Ministr: Černý v. r."

Touto odpovědí, z níž bylo lze doufati v konečné vyřízení této věci, měla snad býti věc odbyta, ale k definitivnímu vyřízení nedošlo.

Z toho, co jsme svrchu uvedli, vysvítá, že nelze věřiti ani slibům ministrovým, ani ministerstva, ani ministerské rady, že intervence, interpelace a žebrání jsou marné a že jednomyslná vůle lidu jest ignorována. A to má býti demokratické?

Nechceme zkoumati, zda tento postup jest slučitelný se svědomím, spravedlností a s pojmem občanské cti a může-li vzbuditi v obyvatelstvu spokojenost, chceme však, aby sliby dané slavnostně občanstvu, byly konečně splněny. Jak k tomu přijdou poškození, aby vedle osobních obětí, které přinesli pro Československou republiku, trpěli ještě také tak velké hmotné škody, jejichž náhrada byla jim slíbena, a aby po deset let žebrali o dobré své právo na slíbenou náhradu škody i s úroky? To jest přímo ostuda!" (Posl. Knirsch [německy]: Příštího roku dostanou řády, nepotřebují peníze!) Možná, že se jim dostane takovéto náhrady.

"V celé Československé republice není zajisté jediného poplatníka, který by ke svrchu zmíněnému účelu neposkytl rád nepatrný příspěvek, neboť tolik citu pro spravedlnost má zajisté každý, že není možno, aby právě ti, kdo se tolik obětovali pro Československou republiku, dali všanc své zdraví a život, aby právě ti utrpěli ještě tak značnou hmotnou škodu. Zásadou každého charakterního člověka jest, že věrně plní své povinnosti a dodržuje sliby. A co se děje v tomto případě?

Poněvadž jsme již nesčíslněkráte po devět let marně žebrali, aby tato věc byla vyřízena a poněvadž v nejbližší době má vyjíti příslušný zákon, jehož návrh jest prý již hotov, dovolujeme si vás co nejuctivěji prositi, abyste ráčili usilovati, aby tato věc byla co nejdříve spravedlivě a podle daných slibů náležitě upravena a vysoká vláda může si býti jista díků těžce poškozeného občanstva. V Českém Těšíně, dne 15. března 1929. S úctou "Spolek osob poškozených přípravami pro plebiscit" v Českém Těšíně."

Jak jsem již řekl, přečtl jsem zde znění doslova. Mluví samo za sebe, já nemám, co bych připojil k vylíčeným věcem v tom uvedeným, jen k poslední větě to, že se nesmí doufati v uznání ve vládním táboře. Ale toto memorandum jest zvláště příznačné pro zdejší poměry, zvláště proto, že sliby, že slavné sliby, které byly učiněny, nejsou dodržovány, že se zde vládne gumovými obušky a zrušenými ministerskými sliby. Pro nás o důvod více, abychom také tento návrh odmítli. (Souhlas a potlesk poslanců něm. strany nár. socialistické.)

Místopředseda Horák (zvoní): Dále je ke slovu přihlášen pan posl. Zápotocký. Uděluji mu slovo.

Posl. Zápotocký: Vážená sněmovno! Právě projednávaná předloha o četnickém kárném právu jest jednou z třídních předloh kapitalistického státu. Kapitalistický řád musí děliti obyvatelstvo na kasty. Kupuje si určité skupiny lidí; na jedné straně dává jim určité výhody, a na druhé straně je persekučně spoutává, aby je měl zajištěny. To se děje u četnictva. Četníci mají povinnost sloužiti za oporu dnešního vratkého kapitalistického pořádku. Třídní rozvrstvování na konec pohřbí samotný kapitalistický řád.

Projednávaná předloha úzce souvisí s celým naším dnešním hospodářským životem. Protože ten hospodářský život není nijak utěšený, potřebuje samozřejmě četnické opory. Široké vrstvy obyvatelstva jsou ochuzovány a na chudé lidi musí býti přísnost. Četníci patří do kategorie, která je sice kupována, ale nepatří do kategorie bohatých. Proto je třeba, aby jejich spolehlivost v této době, kdy základy kapitalistické stabilisace jsou znovu nadcházejícími krisemi otřásány, byla zajištěna a kárnými řády spoutávána. Kapitalistická stabilisace přináší s sebou dnes zároveň zostření rozporů mezi jednotlivými kapitalistickými státy samotnými. Všeobecná krise kapitalismu se prohlubuje. Vlna výborné konjunktury, kterou procházelo Československo, ukazuje známky blížící se krise. Důsledky převalují se znovu v prvé řadě na široké vrstvy pracujícího lidu. Jest charakteristické, že na př. omezení vývozu cukru do Anglie a přebytek domácí produkce mělo za následek zdražení cen cukru doma v tuzemsku a zároveň nezaměstnanost dělnictva v cukrovarech, propouštění dělníků, zavírání cukrovarů a vyhazování pracujících na dlažbu. Nyní přichází nová rána naší hospodářské stabilitě z Ameriky, kde v důsledku přeplnění obilního trhu dochází k poklesu cen obilí. Úroda a nadbytek vyvolávají v kapitalistické společnosti poprask a krisi. Je zajímavé, všimnouti si, jak na zprávy o klesajících cenách obilnin reagují naše buržoasní časopisy. Je to především "Venkov", který píše: "Po týdny již od prvních zpráv o Hoowerově akci na podporu amerických farmářů píšeme tu články a poznámky o tom, že Spojené státy celé Evropě i nám připravují velmi obtížnou hospodářskou budoucnost." Tedy "Venkov" najednou naříká na Spojené státy severoamerické, že nám připravují špatnou budoucnost, že s této strany přichází proti našemu hospodářství a proti našemu státu útok. My jsme před nedávnem slyšeli, co vše ten hodný americký strýček pro mladou Československou republiku nevykoná. Celé povídky, bajky i pohádky se o tom zde vyprávěly lidu, jaká spása čeká mladý československý stát od Ameriky, a najednou se přiznává, že tento americký strýček, od něhož se čekalo nějaké velké dědictví a nějaký veliký příspěvek, docela nekřesťansky přichází se na nás hojiti, že na nás docela otevřeně cení své kapitalistické zuby, že má pořádný žraločí žaludek a že mu docela nezáleží na české samostatnosti a českém hospodářství, nýbrž naopak na tom, aby si své napěchované kapsy, třebas na náš účet, ještě více napěchoval.

"Venkov" bije na poplach, mluví o katastrofě zemědělské, která u nás nastává, a zapřísahá, že "obchod a průmysl nesmí těžiti z katastrofy zemědělství, musí s cenami dolů, poněvadž zlevní-li obilí, musí nutně zlevniti všechno ostatní, nemá-li dojíti k hospodářské katastrofě státu. I stát musí úzkostlivěji bdíti nad svým rozpočtem a vybírati jenom tolik daní, kolik jich potřebuje na opravdu nezbytná vydání; jinak bychom se utopili v dluzích."

"Venkov" v prvé řadě upozorňuje na to, že, protože zlevnilo obilí, musí zlevňovati všechno ostatní, především dělnická práce a dělnické mzdy. To je stará formulka, jakmile se začne mluviti o vlně láce, jakmile se začne mluviti o tom, že prý klesají ceny výrobků nebo potravin, první na řadě je mzda dělníkova, dělník musí laciněji pracovat. Dělník obyčejně tu vlnu láce nijak nepocítí. My ji také necítíme ještě ani dneska v drobném obchodě - já o této věci budu mluviti dále - ale zde se hlavně mluví o tom, že je potřebí zlevňovati. Dále se mluví proti přílišným daním, které nesmějí býti ukládány, a najednou "Venkov" dochází k přesvědčení, že je potřebí vybírati do budoucna jen tolik daní, kolik jich opravdu potřebujeme. To znamená, že se vládní orgán přiznává, že se u nás až dosud vymačkávalo a vymačkává z chudých vrstev obyvatelstva více daní, než bylo potřebí, a teprve teď, když páni mají strach z krise, mluví o tom, že se musí šetřiti a musí se vymačkávati jenom tolik, co bude potřebí.

Na konec vyúsťuje poplašné volání "Venkova" v závěr, co je potřebí činiti a říká se: "Toto veliké nebezpečí můžeme zažehnati jen dvěma způsoby: řádnou celní ochranou a poklesem cen průmyslové produkce spolu se snížením daní, při čemž se teprve bolestně ukáže naše krátkozraká hazardnost při vymýšlení a povolování sociálních břemen, jichž za hospodářské situace, které se dnes právem bojíme, prostě nesneseme."

Tedy požadavky "Venkova", požadavky agrární strany, požadavky agrární buržoasie vyúsťují v tom: 1. zvýšiti cla - t. j. co možná nejvíce upevniti a stabilisovati drahotu potravin; 2. snížiti ceny průmyslové produkce a ceny výrobních nákladů, t. j. snížiti dělnické mzdy; 3. odstraniti krátkozraké hazardování a vymýšlení a povolování sociálních břemen, t. j. zhoršovati nemocenské, sociální, starobní a invalidní pojištění, pojišťování horníků, přestárlých a pod. Tedy to jsou obvyklé způsoby, kdy se přichází vždy se snahou přesunouti všechna břemena na bedra pracujícího lidu.

Na sjezdu agrárních organisací a Domovin v Benešově 2. června 1929 rozšířil pan dr Viškovský tyto základní požadavky ještě o další. Podle referátu "Venkova" z 8. června byly tam kladeny tyto požadavky - vybírám je z resoluce, která byla přijata:

"Současně žádáme, aby při řešení lesní reformy byl vzat zřetel na nutnost odškodnění starousedlých", to znamená, že se mají bohatí sedláci dobře odškodniti při provádění lesní reformy. "Jako další požadavek klademe, aby kritická situace, jaká povstala v oboru řešení otázek pracovních sil v zemědělství, byla usnadněna zavedením služebních knížek", t. j. mají se zase zavésti čelední knížky, zase se má úplně spoutati zemědělský dělník, aby se stal otrokem v rukou svého "chlebodárce", jak se u nás říká.

Další požadavek zní: "Obce, zejména malé, buďtež zbaveny 20% příspěvku na chudé příslušníky v léčebných ústavech", to znamená, aby agrárníci nemusili platiti na tu čeleď, která se náhodou roznemůže, nebo která při dřině na statcích zbavena je pracovní schopnosti a odkázána je na nemocnice. A na konec se žádá: "Bytové zákony buďtež v brzku upraveny ve směru odbourání ochrany nájemníků v zájmu nejen sociální spravedlnosti, ale zejména k pozdržení rapidně klesajícího stavebního ruchu a tím k ozdravění celého hospodářského života." Tedy odbourati ochranu nájemníků, zvyšovati zase v prvé řadě pracujícím lidem činže, aby tímto způsobem znovu oni nejtíže pocítili následky krise. To jsou základní požadavky agrární "prasečí" politiky pro nejbližší dobu.

Tato "prasečí" politika není mým výmyslem, není mnou vymyšlenou nadávkou. Já tu jen jdu po stopách "Venkova", který v poslední době od poselství Švehlova, který buduje agrární program na kravském hnoji a koňské moči, zvyká si mluviti jadrnou selskou mluvou. Tak také v článku z 8. června 1926, nadepsaném "Je třeba zvýšiti zemědělská cla?", "Venkov" hned v záhlaví píše: "V poslední době zase stále více se ukazuje, že není zvířete, které by bylo na politiku celých států mělo větší vliv, než prase. Hrálo velkou roli už v poměru někdejší rakousko-uherské monarchie k předválečnému království srbskému a tato neblahá politická úloha prasete přenesla se i do doby poválečné. Tentokráte však je to prase polské, které působí nesnáze zejména nám, a také Rakousku."

Tedy "Venkov" dovozuje, že není možno, aby česká prasata měla menší vliv na politiku státu než mají prasata polská nebo americká, a proto je nutno zvýšiti politický vliv českého prasete ve státě, zvýšiti cla a více vykořisťovati dělníky. Jak říkám "prasečí politika" není mým výmyslem, je to výmysl agrární strany a redakce "Venkova".

Tak reaguje "Venkov" na blížící se hospodářskou krisi.

Nyní vezměme druhý orgán, českého průmyslu. "Národní listy" ze dne 2. června 1929 rozebírají příčiny poklesu obilních cen a praví: "Příčin náhlého a ostrého poklesu jest několik. Není tomu dlouho, co dobrá sklizeň byla požehnáním, letos však se stává katastrofou nejen pro ty, kdo s ní sklízeli ovoce své a svých lidí píle, ale i pro ty, kdo jsou prostředníky mezi producentem a posledním vlastním konsumentem: obchod, mlýny a pekaři. Kdežto výnosy polních prací rostou, konsumu ubývá. Následkem hospodaření let válečných a prvních let po válce jest, že lidé víc a více odvykají spotřebě mouky, nahražujíce pečivo cukrovím, moučná jídla masem atd."

Tedy "Národní listy" zde přiznávají, že dobrá sklizeň a úroda stává se v kapitalistickém pořádku katastrofou. Směšné jest tvrzení "Národních listů", že lid nahrazuje pečivo cukrovím, moučná jídla masem a pod. Je možné, že tuhletu náhradu hledají lidé z "Národních listů", lidé z národní demokracie, ale je směšné a přímo pobuřující říkati o dnešním dělnictvu při mizerných mzdách, které průmysl i zemědělství dělnictvu platí, že také mezi dělníky a širokými vrstvami pracujícího obyvatelstva je nahražováno pečivo a chléb cukrovím, že jsou nahražována moučná jídla masem a pod. (Výkřiky posl. Haruse.) Dnešní pracující lid nemá nejen na cukroví, nejen na maso, ale při nynějších mzdách a cenách nemá často ani na chléb a brambory.

"Národní listy" však ve svém článku z 2. června poukazují také na to, na co se spekulovalo a jaká spekulace tady selhala. V tom článku, který cituji, "Národní listy" říkají: "Ruské nákupy, od nichž Amerika tolik očekávala, se dosud nedostavily a kdyby dnes Rusko přece ještě chtělo nakupovati, nebyl by to při nynější pokročilé době již nákup takového rozsahu a takového významu, aby na zvýšení cen chlebovin působil." (Předsednictví převzal místopředseda dr Buday.)

"Národní listy" přiznávají, že se v kapitalistickém světě spekulovalo na pověsti o hladu v Rusku, spekulovalo se na to, že opravdu sovětské hospodářství blíží se ke krachu, že v Rusku nemají co jísti, že budou museti draho obilí z kapitalistických států nakupovati. Proto se domnívali páni kapitalisté, že dobře zpeněží na úkor sovětského státu svoje zásoby, že bude museti Rusko obilí nakupovati a oni že budou spekulovati. "Národní listy" se tedy přiznávají, že tato spekulace kapitalistického světa na celé čáře zklamala. Rusko nenakupovalo, nebylo odkázáno na kapitalistickou pomoc. V důsledku toho dostavuje se teď krise.

"Národní listy" také říkají, jaká zbývá zde ještě jediná naděje, která může krisi zažehnati. A je to zase příznačné, co může kapitalistickou společnost jedině spasiti. Cituji zase: "Zbyla jen jediná naděje pro americké trhy: veliké živelní pohromy, které by očekávanou zase akordní sklizeň zmenšily". Mluví se o suchu v Kanadě, o škodlivém hmyzu v Kansasu, ale zatím se hlásí z Kanady vydatné deště a z Kansasu se očekávají první dovozy z nové sklizně.

"Národní listy" tu přiznávají, že kapitalistickou společnost mohou spasiti jen veliké živelní pohromy. To je jediná naděje. Pane bože, dej, ať přijdou kroupy, ať to obilí se pobije, ať přijde veliké sucho, ať to uschne, aby lidé neměli co jísti, poněvadž když lidé nebudou míti co jísti, spekulantům bude otevřena úplně cesta, budou moci zdražovati, draho prodávati a vydělávati. Tomu se říká lidová politika. Tedy nejcyničtější spekulace na lidskou bídu, nejcyničtější spekulace na to, aby nejširší vrstvy pracujícího lidu mohly býti spekulanty, lichváři a zdražovateli ožebračovány. "Národním listům" stýská se po poměrech za světové války a po ní, kdy lichvářům a spekulantům jejich druhu a z jejich řad kvetla pšenice, kdy mohli své kapsy bezedně natloukati. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Dále je zajímavé, když "Národní listy" ve svém článku uvažují o tom, zda by snad snížení cen obilí nemohlo míti přece jen nějaký prospěch pro kapitalisty. A tu se v tom článku praví (čte): "Zájem konsumentů a zájem průmyslové výroby ovšem je, aby potraviny byly co nejlevnější, ale ve státě s tak rozvinutým zemědělstvím, jako u nás, je národohospodářskou újmou, jestliže ceny zemědělských plodin klesají až na mez rentability výrobní a jestliže stlačené ceny snižují pak zároveň celkovou koupěchtivost zemědělského obyvatelstva na trhu průmyslových výrobků. Tento národohospodářský zájem je u nás zrovna teď při úpadku vývozní konjunktury velmi živý. Jde nám sice o to, abychom pomáhali nízkými cenami potravin k levnější průmyslové výrobě a tím k úspěšnější soutěži na mezinárodním trhu, ale stejně nám jde o to, abychom dovedli ztráty odbytu za hranicemi nahraditi zvýšeným odbytem doma. Nutno rozvažovati, jaký užitek na jedné straně a jaké škody na druhé straně by nám mohly přinésti dnešní nízké ceny potravin (zatím ve velkoobchodě) kdyby potrvaly. Doma znamenaly by nízké ceny potravin na straně konsumentské levnější živobytí, spokojenost zejména středního stavu, snazší snesitelnost při zvyšování činží" atd. Tedy zase vydřidušské ledví kapitalisty se zde hned objevuje. Počítá se, že když už by se snižování cen potravin nedalo zabrániti, kdyby už opravdu nepřišly žádné velké živelní pohromy, ani kroupy, ani velké sucho, a když už to obilí zde bylo a my se ho žádným způsobem nemohli zbaviti, a kdyby velká jeho nabídka vedla ku snižování cen, že by se snad na druhé straně dalo vydělávati snižováním cen dělnické práce, jak spekulují agrárníci, poněvadž, kdyby bylo obilí laciné, museli by dělníci laciněji dělati a my bychom snáze protlačili zvyšování činží, odbourání zákona o ochraně nájemníků a povolení nového úplného a bezmezného lichvaření s byty, snáze bychom protlačili zákony, které mají domácím pánům pomáhati ještě více na nohy a k obohacování.

To je politika českého kapitalisty, jako každého jiného kapitalisty, vytlouci v každém případě pro svou kapsu, co se vytlouci dá, škrtiti obyvatelstvo, škrtit široké vrstvy pracujícího lidu v nejhorším slova smyslu. Při tom je však fakt, že přes to, že ceny obilnin na světovém trhu poklesly, u nás fakticky drahota nijak neklesá, nýbrž stoupá. Ceny mouky poklesly jen nepatrně, ceny chleba a pečiva v maloobchodě a v drobném prodeji vůbec nepoklesly, ceny masa i tuků vykazují v poslední době ohromný vzestup. Na př. 1 kg vepřového masa, který stál 12 Kč, stojí dnes 17 Kč. Cena dělnické práce je naproti tomu racionalisací stále snižována. Kapitalisté jednotlivých států, ocitajíce se v konkurenčním boji s kapitalistickými žraloky druhých států, vidí jedinou záchranu v tom, že se vrhnou vždy na pracující lid a chtějí se na něm hojiti. To také přiznávají u nás kapitalisté a zaměstnavatelé otevřeně. Cituji zase z dnešních "Národních listů" zprávu o úterní schůzi ústředního výboru Spolku čsl. průmyslníků textilních, kde generální tajemník dr Mužík referoval o situaci na trhu textilního průmyslu a mluvil tam o americké konkurenci nejen na trhu obilním, nýbrž také na průmyslovém trhu tím, že Amerika zavádí cla na průmyslové výrobky. Jaké to bude míti následky pro čsl. průmysl a pro čsl. vývoz, vykládá pan dr Mužík podle "Národních listů" takto: "Pokud se týká připravovaného zvýšení cel ve Spojených Státech Severoamerických také na textilní zboží, jímž bude čsl. průmysl těžce postižen, byla konstatována nemožnost nějakých represálií a za jediný ochranný prostředek označeno bylo další snížení výrobních nákladů cestou racionalisace a typisace".

Tedy tajemník Svazu průmyslníků praví, že musíme býti připraveni na konkurenci amerického kapitalistického žraloka. Víme, že tomu nemůžeme čeliti represáliemi, ale máme jedinou možnost, vrhnouti se ještě na ty, kteří jsou dnes hospodářsky slabší než američtí kapitalisté, a to především naše dělnictvo. Musíme zlevniti výrobní náklady. U nás se výrobní náklady zlevňují vždycky tím, že se snižuje dělnická mzda a že se začne prováděti racionalisace.

Jak se provádí racionalisace v Československu a všude jinde? Zase na účet pracujících, zase na účet dělnických mas. Proti těmto útokům kapitalistů zbývá dělníkům a dělnické třídě jediná zbraň: třídně bojovná fronta, organisované akce a stávkové boje. Dělníci to chápou, jejich aktivita roste, hospodářský boj se na všech stranách rozvíjí; kapitalisté se musí brániti, musí svoji bojovnou frontu proti vzrůstajícímu třídnímu vědomí mezi dělnictvem rozšiřovati a proto potřebují spojence. První oporou v tomto případě samozřejmě a zejména v této situaci je kapitalistický stát a jeho zřízení. A proto ten spěch s dobudováním všech opor soukromokapitalistického pořádku, proto také ty četnické předlohy, které dnes v parlamentě projednáváme. Počítá se s tím: když budeme všechna tato opatření proti dělnické třídě a pracujícímu lidu prováděti a když bude při tom dělnictvo a pracující lid ochuzován, zbídačován, musíme také býti připraveni na to, že dělnická třída a pracující lid se bude brániti. Abychom byli proti tomu zabezpečeni, musíme si pořizovati ochrany svého kapitalistického pořádku a musíme především řádně upevniti četnickou moc. Na jedné straně, jak jsem již řekl, děláte tedy z této četnické moci privilegovaný sbor, oddělujete jej od občanstva, dáváte mu určité výsady, ale na druhé straně zavádíte zvláštní disciplinární a kárné řízení, abyste tu moc měli úplně v rukou. Bojíte se, poněvadž při tom všeobecném zbídačování lidu kapitalismem část toho zbídačování doléhá i na ty, kteří kapitalismu slouží za pacholky, které si kapitalismus kupuje, že je nebezpečí, kdyby nebyli dostatečně spoutáni, kdyby nebylo pro ně zvláštní kárné řízení, kdyby nebyly pro ně zvláštní kárné tresty, že by v daném případě četnické bajonety, které jsou komandovány proti dělnické třídě, proti stávkujícím a bojujícím dělníkům, mohly selhati a ukázati se nedosti způsobilými pro dnešní zastánce kapitalistického řádu. Proto tato opatření, proto ty hrozby, které tu vyvstávají proti těm, kteří jsou koupeni do otrocké služby, proto z nich vytváříte tuto zvláštní kastu, kterou potřebuje na svoji ochranu dnešní žravý kapitalismus, zvláště proto, že jde, jak už to bylo naznačeno, ve svém reakcionářství a ve svém zavilém nepřátelství proti dělnictvu, ve své touze co možná nejvíce rozšiřovati své kapitály a co možná nejvíce vykořisťovati, daleko za hranice všech možností, a že dělá proti pracující třídě věci, které pochopitelně musí rozčilovati a pobuřovati a na konec i ty nejzaostalejší dělníky vháněti do tábora nespokojenců a rebelantů.

Je si jen potřeba všimnouti, jak vypadá dnes v demokratické Československé republice koaliční svoboda dělníků, právo na stávku a pod. Koaliční zákon, který platí ještě dnes, pochází z r. 1870, z dob starého Rakouska. V Československé republice nebylo na tomto zákoně dosud nic změněno. Je zajímavo si všimnouti, když v rakouském parlamentě 1. prosince 1869 byl zákon o koaličním právu dělnickém předkládán rakouské sněmovně, jakou důvodovou zprávou tehdejší zpátečnická feudální vláda rakouská provázela jeho předložení. V důvodové zprávě se praví: "Zákaz koaliční je pokládati za zasahování do vlastnictví, neboť práce je zboží, které má svou hodnotu i svoji cenu. Cena řídí se nabídkou i poptávkou. O této ceně může dělník rozhodovati, ale k tomu musí směti použíti všech prostředků, aby zboží zpeněžil. Proto je volání dělnictva po koaličním právu oprávněno". Prosím, těmito větami provázela rakouská feudální vláda r. 1869 podání zákona o koaličním právu dělnickém. A podívejme se na poměry v demokratické Československé republice! Co se zde stalo z koaličního práva dělníků, z práva na stávku, z toho, že práce je zboží, které má dělník právo prodávati, právo, které smí hájiti všemi možnými prostředky? Jak se dnes postupuje proti dělníkům, kteří uplatňují vůči nenasytnosti kapitalismu své právo na zpeněžení práce, svého zboží, svoje právo na ochranu práce, na to, aby si mohli třeba bojovným způsobem a stávkou vynutiti zvýšení ceny svého zboží, ceny své práce? To je právě kapitola, o které je potřebí mluviti v souvislosti s předlohou četnickou. Naše žandarmerie je tu komandována na úplné suspendování koaličního dělnického práva a k úplnému suspendování koaliční dělnické svobody. To, co si nedovolili nikdy rakouští staří byrokrati, dovoluje si nová zbohatlá lichvářská buržoasie t. zv. "demokratické" Československé republiky. Jest potřebí jen se podívat na poslední případy ze stávky zemědělců na Slovensku. Tam chudý zemědělský robotník uplatňoval bojem své právo na odměnu za svoji práci proti frontě lichvářských vykořisťovatelů jak československých, tak maďarských, židovských a pod., kteří tam dnes ovládají zemědělskou výrobu, vlastní v rukou velkostatky a půdu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP