Středa 20. října 1982

Zároveň sme sa zoznámili s problémami, ktoré musia byť veľmi dôsledne riešené, ako napr. ubytovanie a stravovanie tisícok pracovníkov najrôznejších profesí, ich doprava na pracovisko, presun kapacít, zložitosť mnohých kooperačných vzťahov a spôsoby oceňovania dodávok a pod. Zoznámili sme sa tiež s tým, koľko problémov vyvolali požadované zmeny a dodatky projektov a ako to všetko pôsobí na plynulosť jednotlivých etáp a celkový priebeh výstavby a dodržanie termínov, na ktorých teraz veľmi záleží.

Všetky získané poznatky a spolu s nimi tiež niektoré zistenia orgánov ľudovej kontroly, ktoré sa týkajú predovšetkým výstavby jadrovej elektrárne v Dukovanoch, plne potvrdili a dnes mi dovoľujú povedať, že na každej stavbe veľmi záleží predovšetkým na tom, aby

- projektová, organizačná a stavebná pripravenosť, rozhodujúca pre nadväzujúce postupy montážnych prác, bola plnená v požadovaných termínoch a kvalite tak, aby nedochádzalo k oneskorovaniu nástupu a realizácii montážnych prác. Nevyhnutnou podmienkou toho je potreba zabezpečovania zodpovedajúcich stavebných kapacít a štruktúry pracovníkov podľa potrebných profesií;

- v riadení stavebných prác sa ďalej ukázalo, ako je nevyhnutné vychádzať z vecného plnenia jednotlivých etáp a nie iba z finančných objemov stavebnej činnosti. Potom sa nebude stávať, že tak vykonávajúca organizácia, ako aj nadriadené orgány budú preferovať plnenie globálnych ukazovateľov vo finančnom vyjadrení vy konaných prác, pričom v skutočnosti vecné plnenie zaostáva.

Za veľmi závažnú podmienku plynulej výstavby je nutné považovať zamedzenie zaostávania dodávok technologického zariadenia, závislého okrem iného od včasného zvládnutia spôsobu ich výroby a montáže. Predovšetkým musia byť dodržané a doriešené dodávateľsko-odberateľské vzťahy a u všetkých objektov musia byt uzatvorené hospodárske zmluvy. Nepotešilo nás zistenie Výboru lidové kontroly, že po niekoľkých rokoch výstavby jadrovej elektrárne Dukovany nie sú zmluvne zabezpečené dodávateľsko-odberateľské vzťahy a preto mnoho prípadov sa musí riešiť arbitrážnou cestou.

V neposlednom rade musia investorské a dodávateľské orgány prejaviť snahu o vyššiu úroveň riadenia vo vlastných organizáciách, ale i vzájomne medzi sebou a tak dosiahnuť miesto veľkého počtu porád, zasadaní a kontrolných dní pružnejší styk a jednoznačné rozhodovanie. Zvlášť v príprave výstavby by sa nemala vyskytovať akákoľvek nedôslednosť a meškanie zúčastnených organizácií. Pochopiteľne, že väčšia dôslednosť platí aj pre bezrozporové chápanie a dodržiavanie prijatého režimu výstavby ako nástroja riadenia pre vyvodzovanie nekompromisných záverov.

Osobitne chcem poukázať na to, že u tak významného druhu stavieb, ako sú jadrové elektrárne, musí byť v čele každej úvahy a rozhodovania priorita spoločenského zájmu. Nie však tak, ako to robia niektorí dodávatelia, u ktorých prevládajú záujmy podnikovej zainteresovanosti v snahe presadzovať pre seba zvlášť výhodné podmienky a v dôsledku toho nepreberajú údajne nevýhodné záväzky. V takýchto prípadoch musia príslušné orgány v záujme riešenia problémov včas rozhodnú ť, aby nebol brzdený postup prác.

Musím pripomenúť aj potrebu včasného plnenia niektorých systémových opatrení uložených vládou. Menovite mám na mysli smernicu pre osobitný postup prípravy výstavby jadrových elektrární a ich realizáciu.

Ďalej je to systém predprojektovej prípravy, umožňujúci rozdielny spôsob projektovania a výhody jedinej ústrednej organizácie pre riadenie výstavby jadrových elektrární.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, verím, že doterajší priebeh výstavby je pre všetky zúčastnené riadiace a vykonávacie orgány obrovskou školou a príležitosťou k získaniu mnohých skúseností. Ich správne uplatnenie a využívanie by malo byť v budúcnosti významnou zárukou plynulejšieho, vecne i finančne vyrovnanejšieho postupu plnenia výstavby zaostávajúcich častí komplexu jadrovej energetiky v ČSSR.

Poslanci poznali pri prieskumoch mnoho obetavých, iniciatívnych a pre vec angažovaných pracovníkov a kolektívov. Ich postoje a prístupy k zabezpečovaniu stanovených úloh a záväzky prijímané k ich splneniu predstavujú nemalý prínos k úspešnému zvládnutiu ukončenia každej výstavby a preto by mali mať na všetkých úsekoch a vo všetkých organizáciách stále viac nasledovníkov.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Belkovi. Dávám slovo poslankyni Cabalkové. Připraví se poslanec Komárek.

Poslankyně D. Cabalková: Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, spotřeba energie na výrobek a energetická náročnost výroby se zákonitě stává stále významnějším kritériem pro posuzování technické úrovně konkrétních výrobků na jedné straně a vyspělosti celé ekonomiky na druhé straně.

Chtěla bych hovořit o některých zkušenostech ze závodů a výsledcích při snižování energetické náročnosti.

Podnik Elektro Praga Hlinsko je výrobce elektrospotřebičů pro domácnost - jako jsou vysavače, mixéry, šlehače, kávomlýnky, vysoušeče vlasů, žehličky, vařiče, infrazářiče, sporákové ploténky a topná tělesa. Je to tedy hromadná výroba, kde je třeba v krátké době provádět inovace, aby na domácí i zahraniční trh přicházel s atraktivními nabídkami. Jak dokazují výsledky zahraničního obchodu v minulém roce i v průběhu letošního roku, ale i situace u některých výrobků na vnitřním trhu, podnik včas plně nezvládl ztížené podmínky na zahraničních trzích a také domácí trh nedostal zřejmě požadovaný sortiment výrobků.

Přitom inovace neprobíhá v podniku pomalu - to ukazuje skutečnost, že 37 % výrobků je mladších než 3 roky. Z nových výrobků je to kontaktní gril, kde podle údajů podniku bude proti normálnímu grilování dosažena úspora 30 - 50 % energie. Citlivě na základě kvalifikovaného rozboru je modernizován kávovar. U vařičů podnik spoléhá na dodání regulace ať už kapilární nebo elektronické - čímž by se mělo dosáhnout 20 % úspor energie. Tato regulace u nás dodávaná je zatím drahá. Například regulace na jednu ploténku stojí 300 Kčs, to je výrazně více než cena ploténky. Za regulaci u nás vyráběnou dokonce zaplatí podnik více než za obdobnou dovezenou z kapitalistických států - i přes všechny devizové přepočty. Tyto otázky je třeba pohotověji řešit v cenové oblasti.

Kromě cenových otázek je třeba posuzovat i oprávněnost nákladů u specializovaných výrobců. Například jednoduchá elektrická regulace otáček, kterou vyrábí Tesla - stojí 130 Kčs - a to je specializovaný výrobce. Když si tuto regulaci začne vyrábět Elektro Praga sám, dokáže ji vyrobit za méně než 100 Kčs.

Tyto příklady jsem uvedla pro úplnost. Je však třeba říci i názor, proč poměrně slušný objem inovace se výrazněji neprojevil v exportu i v zásobení vnitřního trhu. Došli jsme k názoru, že prováděná inovace je málo účinná, řeší dílčí problémy a ukazuje na malou operativnost a výkonnost vývoje a přípravy výroby v podniku. Zásadnější inovace podnik nezvládá úspěšně.

Například vývoj a příprava výroby napařovací žehličky trvala podniku 10 let - a to už po celou dobu tyto žehličky byly ve světě prodávány. Je třeba však ocenit, že ve vývojové konstrukci podniku už se formuje skupina odborných pracovníků pro uplatnění elektroniky ve výrobcích podniku.

Otázky snižování energetické náročnosti v technologii výroby podnik celkem už dost dohře začíná řešit. Na dodávky výrobků, které budou mít výra zně nižší spotřebu energie, si budeme muset ještě počkat. To je stejná situace jako u řady dalších strojírenských podniků.

Podnik Tesla Holešovice je výrobcem osvětlovací techniky - žárovky, zářivky, výbojky - je to podnik s dlouholetou tradicí. Kladně jsme hodnotili uspořádání výstavy "Svítíme doma účelně a hospodárně", kde bylo ukázáno, jak lze s dostupnými zdroji uspořit elektřinu zejména v domácnostech.

Pomalu jsou zajišťovány v podniku výrobky s nejvyšší energetickou účinností. To se nepříznivě odrazilo ve výsledcích exportu a zejména v dosahovaných cenách při vývozu a dokonce i v neprodejnosti některých výrobků vůbec. V plánu výzkumu a vývoje podniku do roku 1985 jsou výrobky, které na světové trhy už jsou nyní běžně dodávány. To na příští období vlastně zakládá další zpožďování za špičkovou úrovní. Ne na omluvu, ale pro úplnost je třeba říci, že podnik má potíže s dodávkami kvalitních subdodávek a surovin od jiných podniků. Například Spolek pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem nesplňuje v kvalitě ani v množství požadavek na dodávku korundových trubiček pro hořáky vysokotlakých sodíkových výbojek. Nebo potřebný samozhášivý polypropylen ze Slovnaftu Bratislava byl dodán jako vzorek, ale zatím další dodávky nejsou. Obdobně bude třeba - to zřejmě i ze strany federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu - zavřít a dořešit výrobu a zabezpečení skla pro žárovky, zářivky a další výrobky a zakončit diskuse o podřízenosti těchto sklářských kapacit a podmínkách spolehlivých dodávek.

Při všech výše uvedených nesporných skutečnostech - zejména pokud se týká výsledků vývozu a technického rozvoje - nás dost překvapil i trochu nekritický názor a možno říci přeceňování technické úrovně a kvality vyráběných výrobků vedoucími pracovníky podniku.

Ještě mi dovolte krátce se zmínit o působnosti cen a jejich tvorby na úsporu paliv a energie. O těchto otázkách jsme hovořili jednak na podnicích a jednak na Federálním cenovém úřadu, kde se našeho jednání zúčastnili vedoucí pracovníci v čele se s. ministrem Sabolčíkem.

Na podnicích jsme se setkali s obecnou kritikou, že stanovení cen na cenových orgánech trvá dlouho a že je brzdou při urychlování inovace a zavádění nových výrobků do výroby. Soudruzi nám osvětlili celý postup při návrhu a tvorbě cen nových výrobků a zároveň na základě faktů prokázali, že od doby, kdy obdrží cenový návrh, vydají výměr nebo rozhodnutí do jednoho měsíce. Při průzkumu v podniku Elektro Praga Hlinsko, který následoval po této konzultaci, jsme si zde na konkrétních příkladech potvrdili získané poznatky. Například cenový návrh na mixér obdržel Federální cenový úřad 27. října a výměr vydal 6. listopadu, to je za 10 dní. Cenový návrh na vařič byl doručen 3. listopadu a 3. prosince byl vydán výměr.

Hlavní zdržení - a to je třeba napravit - je tedy asi v postupu od předání návrhu na generální ředitelství do předání na cenový orgán. Naše poznatky ovšem nevylučují, že by se nevyskytl případ, kdy i cenový orgán zdrží cenové řízení.

Základní problém je ovšem vliv cen jako stimulu pro úspory paliv a energie. Od 1. ledna 1981 vstoupily v platnost nové velkoobchodní ceny paliv a energie tak, aby diferencovaně vyjadřovaly růst nákladů na získání paliv, ať už těžbou nebo dovozem. Jejich diferencovaný růst od 13 % u elektřiny až do 46 % u plynových paliv má stimulovat jednak úsporu paliv a jednak přechod na domácí dostupná paliva. Kromě toho se mají velkoobchodní ceny ročně zvyšovat o 2 % a mají se utlumit ve vlastních nákladech u spotřebitelů.

Nezjistili jsme, že by tato cenová opatření významněji ovlivňovala jednání podniků, i když jsem přesvědčena, že v příštích letech i vliv těchto cen se výrazněji uplatní. Zatím však více působí direktivně stanovené úspory paliv a energie a limitování spotřeby jednotlivých druhů paliv a energie.

Postupně jsou konány pokusy cenově zvýhodnit nové výrobky, jejichž používání znamená úsporu paliv a energie. Například inovované pálené cihlářské výrobky vykazují lepší tepelný odpor než stanoví čs. norma. Proto byly jejich velkoobchodní ceny zvýšeny o 20 %.

Bez zajímavosti nejsou ani cenové stimulace snižování hmotnosti hutních výrobků za účelem úspory energeticky náročných hutních výrobků, nové relace cen ušlechtilé a neušlechtilé ocelí s cílem snížit spotřebu kovu užitím ušlechtilých ocelí, dále cenové úpravy kovového šrotu, aby bylo stimulováno vyšší využívání šrotu na úkor surového železa při výrobě oceli. To jsou ovšem složité otázky, které v diskusním vystoupení nemohu vyčerpávajícím způsobem hodnotit.

Celkově však k cenové politice bych chtěla říci, že není rozhodujícím faktorem při zabezpečování racionalizace spotřeby paliv a energie. Je třeba dále vliv cen na tuto oblast prohlubovat v souladu s ostatními opatřeními státního plánu a hmotných bilancí.

Pokud jde o maloobchodní ceny, byly v roce 1979 jednotně zvýšeny ceny paliv o 50 %, což neřešilo relace mezi jednotlivými druhy paliv. Přesto však zvýšení cen se příznivě projevilo v hospodaření s palivy u občanů a zaměřilo jejich pozornost na tuto oblast. Snad by opravdu stálo za pozornost podpořit i určitou osnovou stimulací zájem občanů na snižování spotřeby energie.

Zatím stále otevřeně zůstávají cenové rozdíly za teplo, dodávané z dálkových výtopen a z domovních a blokových kotelen. I nad těmito otázkami jsme se zamýšleli a na základě poznatků z volebních obvodů jsme došli k závěru, že nejprve je třeba zabezpečit spolehlivé měření dodávaného tepla do jednotlivých domácností a umožnit tak, aby každá rodina mohla aktivně ovlivňovat svoji spotřebu a teprve potom přistupovat k řešení rozdílů v cenách dodávaného tepla. Byla bych ráda, kdyby vláda tento náš poznatek a závěr ve svých opatřeních respektovala. Děkuji za pozornost.

Předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Cabalkové. Dávám slovo poslanci Komárkovi, připraví se poslanec Vondrouš.

Poslanec J. Komárek: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, z hlediska potřeb účelné racionalizace spotřeby paliv a energie a dosažení vyššího stupně zhodnocování energetických zdrojů jsme se v našem výboru mimo jiné zaměřili též na závažnou otázku vlivu základních prostředků výroby na míru této spotřeby, a v jejím rámci na problémy stavu početného kotelního fondu a spojeného s ním energetického hospodářství.

Vycházeli jsme přitom z prognóz ministerstva paliv a energetiky, podle nichž je nutno v důsledku poklesu výhřevnosti a jiných kvalitativních znaků hnědého uhlí a snížení produkce uhlí tříděného počítat se zhoršováním palivové základny.

Tato perspektiva nám ukázala na nezbytnost, přistoupit včas k řešení jejich důsledků a postupně přizpůsobovat výrobu a zajistit převod stávajících tepelných zdrojů, tj. různých kotlů na kvalitu paliva, které bude moci být nyní dodáváno. Vzhledem k trvajícímu významu tohoto paliva pro naše národní hospodářství jde podle našeho názoru o úkol, jehož opožděné plnění by pro národní hospodářství znamenalo ztrátu tempa, nebo prostředků jinak využitelných. Máme proto za to, že tento úkol se musí setkat na všech stupních řízení s nezbytnou intenzitou a odpovědným přístupem, a to jak v energetickém hospodářství velkých podniků a závodů, tak i v hospodářství komunálním a bytovém.

V podstatě jde především o to, že v příliš mnoha případech je ekonomie spalovacího procesu a racionálního využití disponibilního paliva nepříznivě ovlivňována takovými kotelními jednotkami, jejichž celkový stav a stáří nedovoluje dosahovat v nich při spalování paliva žádoucího efektu. Zlepšení tohoto, nemálo již závažného stavu, předpokládá zabezpečit včas rozsáhlé inovace tohoto fondu a jejich program pojímat jako jeden z hlavních úkolů této pětiletky jak pro oblast energetiky, tak pro oblast energetického strojírenství.

Platí to zvláště pro jednotky elektrárenské soustavy, aby mohly i za zhoršených pro ně podmínek plnit své významné úkoly a udržet si požadovanou účinnost. Dnes proto můžeme velmi pozitivně ocenit, že vláda již v červnu t. r. dala podnět k tomu, aby bylo přistoupeno k nutným úpravám technologického zařízení v některých elektrárnách resortu paliv a energetiky a rekonstrukcím kotlů a bloků o výkonu 100,110 a 200 MW. Dále pak, aby záležitostí státního plánu technického rozvoje se stal vývoj kotle pro blok 110 MW, s odsířením spalin a fluidním spalováním velmi drobně drceného paliva. Vždyť jeho širší uplatnění v národním hospodářství by významně přispělo k zužitkování tzv. nebilančních zásob paliva s velkým obsahem síry a popela, s výhřevností pod 8 MJ (tj. pod 2000 Kcal/ /kg). Tomuto vývojovému úkolu musí nyní zejména vědecká fronta věnovat plnou pozornost a jeho komplexní realizace musí také např. zabezpečit, aby se u nás našel výrobce, který dodá potřebná zařízení pro drcení použitelného paliva.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP