Úterý 15. prosince 1981

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Kryllovi. V rozpravě vystoupí poslanec Hanus.

Poslanec SN J. Hanus: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, scházíme se v novém volebním období k projednání návrhu zákona o sedmém pětiletém plánu rozvoje národního hospodářství.

Dovolte mi proto, abych ve svém vystoupení hovořil k některým problémům souvisejícím s hlavním úkolem resortu paliv a energetiky, kterým je zabezpečení plynulého zásobování národního hospodářství a obyvatelstva palivy a energií v letech sedmé pětiletky.

XVI. sjezd strany v Hlavních směrech hospodářského a sociálního rozvoje ČSSR na léta 1981 - 1985 stanovil za hlavní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla uhlí a jaderné palivo, a uložil v roce 1985 vytěžit 99 - 100 mil. tun hnědého uhlí a lignitu a 27 - 28 mil. tun černého uhlí. V těžbě černého uhlí usilovat především o zvýšení těžby kvalitních druhů uhlí, zejména uhlí vhodného pro koksování. Zdroje tříděného uhlí zabezpečovat přednostně pro krytí potřeby obyvatelstva.

Na pracujících v resortu paliv a energetiky, zejména pak na hornících v hlubinných a povrchových dolech je, aby zvýšením pracovního úsilí, hledáním dalších nových forem pracovní iniciativy a socialistickým soutěžením překonávali existující problémy, související s plněním úkolů v těžbě uhlí a tak vytvářeli příznivé podmínky pro vyrovnanou palivoenergetickou bilanci státu.

V této souvislosti je nutno konstatovat, že právě horníci stáli vždy v popředí pracovní iniciativy a v hledání nových forem socialistické soutěže.

V resortu pracuje 145 tis. držitelů odznaků BSP a z tohoto počtu více než 6 tis. pracovníků je nositelem zlatých odznaků BSP a téměř 3 tis. nositelů čestného názvu "Průkopník socialistické práce". V hnutí brigád socialistické práce je již zapojeno cca 192 tis. pracovníků ve více než 10 tis. kolektivech.

Značný význam při organizování a zaměření iniciativy pracujících má stále v uhelném průmyslu rekordérské hnutí, které úzce souvisí s rozvojem hnutí "Překonej sám sebe a vytrvej", které vzniklo v počátku 70. let v OKR. Další úsilí směřuje k vytváření dělnických a technických kategorií, dále pak k pracovní iniciativě komplexních racionalizačních brigád, které sdružují pracovníky založené na dlouhodobosti v plnění stanovených úkolů. Oba poslední jmenované směry významně ovlivnily pracovní kolektivy vedené hrdiny socialistické práce soudruhy Milanem Žabčíkem a Lumírem Sakmarem.

V současné době přicházejí pracovníci našeho největšího hnědouhelného revíru s novou iniciativou. Za pomoci krajských stranických orgánů vzniká hnutí "Za zvýšení výkonů velkostrojů", které se opírá zejména o zkušenosti kolektivů BSP a KRB z dolů Šmeral, Březno, Ležáky apod. Smyslem tohoto hnutí je maximální využití časového fondu velkostrojové techniky. Ze Sokolovského revíru jsou to zejména kolektivy soudruhů Pavla Malhovského a Václava Urbana, které už dosáhly rekordních výkonů.

Horníci a ostatní pracovníci resortu paliv a energetiky i současnými pracovními výkony potvrzují vysokou uvědomělost a pracovní iniciativu, např. kolektiv vedený s. Ondrískou z Dolu ČSA v ostravsko-karvinském revíru vytěžil více než 44 tis. tun uhlí za 31 pracovních dnů. Rubáňovým výkonem 82,4 tuny uhlí na havíře za směnu překonal dosavadní revírní rekord. Přední horníci Dolu Nástup Tušimice vyhlásili ". . . pokládáme za svou čestnou povinnost přispět alespoň prací k vyrovnání mezery, která nastala nenahraditelnou ztrátou spolupracovníků z Dolu Plnto. Chceme se podílet co nejvíce na úhradě výpadků v těžbě uhlí. Naše kolektivy zapojené v hnutí BSP přehodnotily své současné závazky a vyhlašují další zpevnění úkolů v tom, že do konce letošního roku vytěží dalších 70 tis. tun uhlí a skryjí 340 tis. m3 zeminy. Vyzýváme další kolektivy, závody a podniky revíru k následování. " Tato výzva nezůstala bez odpovědi.

Začal bych brigádou socialistické práce "Pravda", kterou vedu. My splníme plán již 16. prosince a vytěžíme do konce roku navíc 7 tis. tun uhlí tříděného a docílíme průměrného výkonu 41 tun na hlavu a směnu. Náš závod Důl Marie Majerová splní plán 18. prosince a vytěží navíc 13 tis. tun uhlí. Také náš Sokolovský revír jako obvykle i letos splní plán. Za 11 měsíců letošního roku jsme vytěžili už více než 19 a půl miliónu tun uhlí, tj. překročení téměř o půl miliónu tun, a celoroční plán chceme splnit už 24. prosince.

Ale samozřejmě nejsme sami. Havíři Dolu Klement Gottwald v Hrdlovce dají letos 800 tun uhlí navíc a vyrazí 1 tis. m chodeb. Pracovníci n. p. DVIL vytěží navíc 20 tis. tun uhlí, skryjí 255 tis. m3 zeminy a uspoří dalších 125 tis. Kčs renovací náhradních dílů. Kolektivy Úpravny uhlí Ledvice zpracují nejméně 42 tis. tun vsázkového uhlí nad státní plán a renovací náhradních dílů ušetří nejméně 50 tis. Kčs. A tak bychom mohli jmenovat další kolektivy a koncernové podniky. Ocenění patří i řidičům elektrických lokomotiv, trolejářům, údržbářům kolejí a opravářům.

Pomocnou ruku nabízejí nejen horníci, energetici a pracovníci v plynárenství, ale i další odboráři. Mezi nimi jsou např. lodníci Čs. plavby labsko-oderské v Ústí nad Labem, kteří plaví uhlí pro elektrárnu Chvaletice, dále pracující Chemických závodů československo-sovětského přátelství v Litvínově a další.

V zimních měsících jsou už po několik let našimi spolehlivými pomocníky příslušníci Československé lidové armády a vojska Pohraniční stráže.

Samozřejmě, že i my máme ve své práci rezervy, nad kterými se musíme v našich hornických kolektivech zamyslet. Například za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl v hornictví počet dnů neomluvené absence o 15 %, z toho ve VHJ Ostravsko-karvinské doly Ostrava téměř o 21 %. Přitom přesčasová práce dělníků v OKD Ostrava vzrostla za stejné období z 9,3 % na 9,4 %. I když převážnou část neomluvené absence v OKD zaviňují noví pracovníci z organizovaného náboru, je nutno vytvořit takové podmínky, aby neomluvená absence nestoupala a nemusela být nahrazována přesčasovou prací, které musíme i tak dost dělat ke splnění plánu. Já pracuji už více než 30 let jako horník a jsem přesvědčen, že kromě spolehlivých mechanismů nezbytně potřebujeme kvalifikované pracovníky.

Do dolů nyní přicházejí pracovníci, kteří pro to nemají kvalifikaci a kteří nemají ani zkušenosti, takže se stává, že na to, co udělají dva, by stačil jeden kvalifikovaný horník. Z neznalosti postupů práce plyne také častá úrazovost. Tito pracovníci dostanou náborový příspěvek, rok se zaučují, dva roky v práci vydrží a odejdou jinam. Za nějaký čas se třeba zase vrátí, aby znovu dostali náborový příspěvek. Stabilizace pracovních sil v hornictví tímto způsobem vyřešena nebude. Prostředky, které jsou na to k dispozici, by bylo vhodnější vynaložit na nábor hornických učňů a na zainteresovanost rodičů.

Částečným, a možná, že i přechodným řešením nedostatku pracovních sil v hornictví by bylo, kdyby k nám přicházeli na pomoc na určitou dobu lidé z ostatních odvětví, jejichž spolupracovníci by zatím vykonávali za ně jejich práci. Dělalo se tak už dříve a stávalo se pak také, že řada pracovníků, kteří odešli do dolů pouze pomoci, tam už zůstala natrvalo.

Současně s náročnými úkoly, které byly resortu paliv a energetiky uloženy pro období sedmé pětiletky, bylo XVI. sjezdem KSČ rozhodnuto vypracovat i Soubor opatření k dalšímu prohloubení sociální péče, životních a pracovních podmínek pracujících v hornictví. Zpracovaný soubor navrhovaných opatření předpokládá zvýšení úrovně sociálního a hmotného zabezpečení pracovníků trvale pracujících v podzemí uhelných, lignitových a rudných dolů a na uhelných lomech a skrývkách. Navrhované řešení je motivováno cílem zvýraznit stávající preferenci pouze pracovníků pracujících na nejobtížnějších pracovištích v hornictví a současně dořešit i jejich sociálně ekonomické problémy, a tím vytvořit podmínky pro zabezpečení objemů těžeb potřebných pro zásobování národního hospodářství a obyvatelstva palivy a energií.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, na základě uzavřených závazků a dosavadní obětavosti havířů při plnění úkolů státního plánu mohu s plnou odpovědností říci, že pracující resortu paliv a energetiky za účinné pomoci ostatních resortů národního hospodářství jsou připraveni svou pracovní iniciativou v duchu závěrů XVI. sjezdu KSČ a nedávného 4. plenárního zasedání ÚV KSČ udělat vše pro splnění plánovaných úkolů sedmé pětiletky. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Hanusovi.

Po polední přestávce vystoupí jako první v pokračující rozpravě poslanec Bibeň. Jednání zahájíme ve 13. 30 hodin.

(Jednání přerušeno ve 12. 22 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13. 30 hodin.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, budeme pokračovat v rozpravě k vládnímu návrhu zákona o 7. pětiletém plánu. Slovo má poslanec Bibeň, připraví se poslanec Chlad.

Poslanec SL V. Bibeň: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia! Jednou z najvýznamnejších a zároveň najcitlivejších oblastí hospodárskej politiky zostáva i v 7. päťročnom pláne odmeňovanie za prácu.

Ako sme počuli z výkladu predsedu Štátnej plánovacej komisie s. Potáča a ako nám to ukladá XVI. zjazd KSČ a 4. a 5. zasadanie ÚV KSČ, musíme aj v tejto činnosti hľadať rezervy. Kam musíme uprieť pozornosť?

Z celospoločenského pohľadu pôjde o to, aby sme dokázali vyplácať taký objem miezd, ktorý zodpovedá skutočnému množstvu a kvalite odvedených výkonov. To znamená, že musíme zosilniť pobádací charakter miezd a dôraznejšie ako dosiaľ čeliť nivelizačným tendenciám v odmeňovaní.

Zaviesť poriadok do odmeňovania, to znamená, zvýrazniť v mzdách kvalitu práce, ale súčasne sa nebáť za málo a nekvalitnú prácu dať len toľko, koľko si daný výkon zaslúži. Takýto prístup je veľmi náročný na riadiacu a organizátorskú prácu a doterajšie skúsenosti nám ukazujú, ako sa ťažko uplatňuje na mnohých pracoviskách tento celkom prirodzený princíp socialistického odmeňovania.

Proti takto obecne povedaným zásadám, nebude mať isto nik námietky.

V podnikoch, závodoch a na vlastnom pracovisku, je už takáto prax obťažnejšia. Významné poslanie tu má majster alebo dielovedúci, ale bez významu nie sú ani samotné pracovné kolektívy. Našiel by sa celý rad dobrých príkladov, kedy kolektívy robotníkov sú hlavnými iniciátormi zavádzania poriadku do miezd. Bez falošnej solidarity, otvorene, prerokúvajú rozdiely medzi výkonmi kolektívov a niekedy tvrdo "po robotnícky" vyčísľujú rozdiely v odmeňovaní.

Vývoj spoločenskej produktivity práce vo vzťahu k vyplateným mzdám nám však signalizuje, že tomu tak nie je v celom národnom hospodárstve a že sme ešte nedokázali dostatočne dôrazne dobré príklady zovšeobecniť.

Ešte zložitejší ako v priemysle je tento problém v odvetví stavebníctva, kde pracujem aj ja.

Charakter práce v stavebníctve ešte stále sťažuje majstrom a stavbyvedúcim kontrolu prác. Nie vždy sa presne vie, ako si pracovný kolektív počína, či mu napríklad nevznikajú prestoje vinou zlej organizácie práce, prísunu materiálu, oneskoreného odstránenia porúch na mechanizmoch. Ale nielen to. V stavebníctve nie je ešte všade dostatočne rozšírený systém úkolovej mzdy a predplánov, to znamená, že nie je vopred stanovená výška odmeny vo vzťahu k určitému druhu práce.

Takáto prax by potom viedla k tomu, že robotníci na stavbách by mali sami záujem na tom viac ako dosiaľ, aby im práca takpovediac "išla poriadne od ruky". Darilo by sa nám užšie spojiť záujem jednotlivca so záujmom celej spoločnosti a pritom by si ľudia mohli nielen dosť zarobiť, ale bolo by za nimi vidieť aj kus konkrétne odvedenej práce.

Že je to cesta možná, dobrá i schodná, dokazujú výsledky, ktoré máme v našom národnom podniku Pozemné stavby Nitra, v závode HSV Bratislava, kde pracujem.

U nás používame v prevažnej miere v stavebnej výrobe úkolovú mzdu. Táto forma miezd podporuje vzájomnú spoluprácu členov pracovných čiat a záujem každého jednotlivca na včasnom a kvalitnom dokončení celého diela.

Pri takto stanovenej forme odmeňovania sa v čate 80 % dosiahnutého spoločného zárobku rozdelí podľa odpracovaného času a podľa tarifnej osobnej triedy vykonanej práce a zvyšok podľa individuálnych zásluh jednotlivca. Nie je to vždy jednoduché určiť mieru osobných, individuálnych zásluh a nebýva to vždy bez problémov. Je to prirodzené, ale nechceme a nemôžeme z tejto zásady odmeňovania ustúpiť len preto, že občas prináša problémy.

Uvedený spôsob rozdeľovania kolektívneho zárobku v čate, napomáha odstraňovať spoločensky tak nežiadúce rovnostárske rozdeľovanie spoločného zárobku a naopak, je vytvorený dostatočný priestor pre uplatňovanie rozdielov v úrovni miezd, na základe zdôvodnených výkonov a kvality práce.

Predpokladom k širšiemu uplatňovaniu tohto spôsobu odmeňovania je zrejme potrebné ďalej rozširovať normatívnu základňu. Je to politicky veľmi citlivá a náročná oblasť, na ktorú musíme sústrediť pozornosť najmä v prvých rokoch 7. päťročného plánu, aby sme vytvorili podmienky pre uplatnenie Súboru opatrení v oblasti mzdovej politiky.

Nebolo by preto správne vidieť ako jednorazovú kampaň upresňovanie, skvalitňovanie, rozširovanie a tvorbu noriem spotreby živej práce i ostatných technicko-hospodárskych noriem a ukazovateľov.

Celkovú racionalizáciu práce v spojitosti s objektivizáciou a rozširovaním noriem spotreby práce musíme chápať ako trvalý proces mzdovej politiky.

Je to nevyhnutný prostriedok k zavedeniu poriadku do odmeňovania a nemal by sa vyhnúť ani iným pracovným činnostiam, či už ide o práce administratívne, organizátorské, v oblasti služieb ale aj o riadiace.

U nás plánujeme pre 7. päťročný plán rozšíriť normatívnu základňu tak, aby sa znížil počet pracovníkov, ktorí nie sú odmeňovaní podľa noriem spotreby času, a to tak, že v rokoch 1981 - 1983 o 15 % a v ďalšom období, najmenej o 10 % ročne, aby sme rozširovali podiel pracovníkov odmeňovaných formou úkolovej mzdy. Zatiaľ i u nás je časová norma mzdy uplatňovaná tam, kde dochádza k častej zmene pracovných činností, alebo kde nie je možné vopred vždy určiť pracovný postup a tým ani normy spotreby práce.

Z toho, čo som uviedol je vidieť, že i v našom podniku musíme a chceme venovať primeranú pozornosť normovaniu práce. Vidíme v tom jednu z hlavných ciest, ako lepšie a objektívnejšie zladiť výkonnosť s výškou odmeny.

Som presvedčený, že pracovníci nás pochopia a podporia všetci tí statoční, ktorým ide o to, aby ich mzda bola podložená statočnou, kvalitnou a dobrou prácou, ktorej ekvivalentom je hodnotný tovar na našom vnútornom trhu. Je len samozrejmé, že len vyššia pracovná disciplína, hospodárnosť, vyššia výroba, môžu znamenať i vyššie zárobky.

V súvislosti s dôslednou realizáciou princípu zásluhovosti, nie menej významná úloha prináleží mzdovej kontrole. Nemám však na mysli len administratívne kontroly, a to ako sú dodržiavané mzdové predpisy. To je iste tiež dôležité, ale bolo by to málo efektívne. Mám na mysli nielen kontrolovať odmeny, ale aj výkonnosť práce, prijímať opatrenia k náprave zistených nedostatkov a uplatňovať tiež postih v prípade, že došlo k porušeniu platných technologických postupov.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP