Středa 16. prosince 1981

VI, VII, VIII

- Vládne návrhy, ktorými sa predkladajú Federálnemu zhromaždeniu Československej socialistickej republiky na súhlas

- Zmluva o priateľstve a spolupráci medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou, podpísaná v Prahe dňa 24. júna 1981 (tlač 13),

- Konzulárny dohovor medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou, podpísaný v Prahe dňa 22. apríla 1981 (tlač 14),

- Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných, podpísaná v Prahe dňa 24. júna 1981 (tlač 19).

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, prerokovania týchto vládnych návrhov sa zúčastní radca, minister a chargé d* affaires Afganskej demokratickej republiky dr. Rabani Burna Afghan. Srdečne ho medzi nami vítam. (Potlesk.)

Podľa schváleného programu budú i tieto návrhy prerokované spoločne, a to tak, že výklad vlády i spravodajské správy budú prednesené ku všetkým trom návrhom súčasne.

Žiadam ministra zahraničných vecí Československej socialistickej republiky Bohuslava Chňoupka, aby za federálnu vládu podal výklad k uvedeným návrhom.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, Zmluva o priateľstve a spolupráci medzi ČSSR a Afganskou demokratickou republikou, ktorá sa dnes predkladá spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSSR na schválenie, bola podpísaná 24. júna 1981 počas návštevy afganskej straníckej a vládnej delegácie, vedenej generálnym tajomníkom ÚV Ľudovej demokratickej strany Afganistanu a predsedom prezídia Revolučnej rady ADR s. Babrakom Karmalom v Československu.

Žiada sa pri tejto príležitosti zdôrazniť, že Československý ľud vždy podporoval spravodlivý boj afganského ľudu za národné a sociálne oslobodenie. S úprimnými sympatiami sme uvítali víťazstvo Aprílovej revolúcie v roku 1978, ktorým začal ťažký proces pokrokových premien a prekonávanie zaostalosti. Medzinárodný imperializmus, podporovaný pekinským hegemonizmom a reakčnými silami celého sveta, rozpútal proti afganskej revolúcii nevyhlásenú vojnu. Vo svojom hrdinskom boji za zaistenie svojej nezávislosti, národnej suverenity, územnej celistvosti a nezúčastnenosti aj proti obrane revolučných vymožeností nezostal afganský ľud osamotený. Opiera sa o nezištnú pomoc a podporu socialistických štátov, hlavne Sovietskeho zväzu, ale aj o solidaritu všetkých pokrokových a mierumilovných síl na svete.

Styky medzi našimi krajinami majú dlhoročnú tradíciu. Svedčí o tom skutočnosť, že už v roku 1937 sme uzatvorili Zmluvu o priateľstve. Dokument, predkladaný teraz Federálnemu zhromaždeniu na túto tradíciu nadväzuje a zároveň jej dáva novú, vyššiu kvalitu, ktorá odráža revolučné premeny, ku ktorým vo vzťahoch obidvoch krajín od tej doby došlo. Hlavne po začatí druhej etapy Aprílovej revolúcie a po nástupe nového straníckeho a štátneho vedenia na čele s veľkým priateľom socialistického Československa súdruhom Babrakon Karmalom. Tesná spolupráca obidvoch našich krajín sa v súčasnej dobe rozvíja na zásadách internacionalizmu a revolučnej solidarity. Opiera sa o zhodnosť hlavných cieľov pri upevňovaní svetového mieru a pri budovaní novej spravodlivej spoločnosti. Sústavne a dynamicky sa prehlbuje predovšetkým v politickej oblasti, po straníckej a vládnej línii i medzí spoločenskými organizáciami našich krajín.

Od náročných politických kritérií zakotvených v uzatvorenej Zmluve sa hudú rozvíjať styky aj v ďalších oblastiach, v prvom rade hospodárske.

Nebývalý rozmach dosahujú vzájomné styky aj na úseku školstva, výchovy kádrov, kultúry, zdravotníctva a oznamovacích prostriedkov. Navyše je už k podpisu pripravená nová kultúrna dohoda.

Spolu s afganskými priateľmi sme hlboko presvedčení, že Zmluva predstavuje nielen pevný základ ďalšieho všestranného rozvoja našich dvojstranných vzťahov, ale výrazne posilňuje medzinárodné postavenie ich vlasti. Sme hrdí na to, že Československo je po Sovietskom zväze druhou kraj inou, s ktorým tento významný ázijský štát podobnú zmluvu uzatvoril.

Súdružky a súdruhovia, ďalšími zmluvnými dokumentami, predkladanými Federálnemu zhromaždeniu na schválenie, sú Konzulárny dohovor medzi Československou socialistickou republikou a Afganistanom podpísaná v Prahe 13. apríla tohto roku počas oficiálnej priateľskej návštevy afganského ministra zahraničných vecí súdruha Šáha Mohammada Dosta ako aj Zmluva o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných podpísaná 24. júna 1981 počas návštevy afganskej straníckej a vládnej delegácie. Obidve dohody sú názorným príkladom rozširovania zmluvne právnej základne našich vzťahov a vytvárania ich pevného, stabilného a dlhodobého rámca v rôznych oblastiach. Ich uzatvorenie je výrazom potreby právnej regulácie československo-afganských stykov na týchto dôležitých úsekoch a nevyhnuteľným dôsledkom všestrannej aktivizácie a obohacovania obsahu a foriem našich vzájomných vzťahov.

Pri príprave uvedeného Konzulárneho dohovoru a Zmluvy o právnej pomoci sme využili bohaté skúsenosti získané zo zmluvnej úpravy tej to problematiky, najmä s ďalšími rozvojovými krajinami.

Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, predkladané dokumenty plne zodpovedajú cieľom československej zahraničnej politiky stanoveným XVI. zjazdom KSČ. Vytvárajú solídne predpoklady pre ešte aktívnejší a dynamickejší rozvoj našich vzťahov s revolučným Afganistanom.

Uzatvorenie Zmluvy je v plnom súlade s československými ústavnými a inými predpismi a nevyžaduje žiadnu zmenu v československom právnom poriadku.

Odporúčam preto, aby Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky s nimi vyslovilo svoj súhlas. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem ministrovi súdruhovi Chňoupkovi. Vážené súdružky a súdruhovia poslanci. Návrhy prerokúvali zahraničné a ústavnoprávne výbory obidvoch snemovní.

Výbory Snemovne ľudu schválili za spoločného spravodajcu poslanca Michala Barana a výbory Snemovne národov poslankyňu Antóniu Bajerovú.

Slovo má spravodajca poslanec Baran.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Baran: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, osobitne rád sa ujímam úlohy, aby som sa ako spoločný spravodajca Snemovne ľudu vyslovil k trom vládnym návrhom medzinárodných dokumentov uzavretých medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou.

Pri prerokúvaní Zmluvy o priateľstve a spolupráci, Konzulárneho dohovoru a Zmluvy o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných s Afganskou demokratickou republikou, sme v zahraničných výboroch vychádzali z toho, že bez ohľadu na vzdialenosť, ktorá oddeľuje náš ľud od ľudu Afganistanu, sú si národy oboch našich krajín blízke. Záujem našich občanov o zavŕšenie cieľov a ideí Aprílovej revolúcie z roku 1978 a podpora afganského ľudu v boji proti nepriateľskej agresii inšpirovanej americkým imperializmom a čínskym hegemonizmom, sú toho dôkazom.

S úprimným presvedčením o veľkom význame a o veľkej vnútornej hodnote tých to zmluvných dokumentov, vrelo odporúčam, aby s predloženými zmluvnými dokumentami medzi Československou socialistickou republikou a Afganskou demokratickou republikou Snemovňa ľudu vyslovila svoj súhlas.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem spravodajcovi poslancovi Baranovi. Udeľujem slovo spoločnej spravodajkyni A. Bajerovej.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně A. Bajerová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, ministr zahraničních věcí ČSSR s. Chňoupek zde odůvodnil komplex tří významných vládních návrhů, jimiž se předkládají Federálnímu shromáždění ČSSR k souhlasu:

- Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Afghánskou demokratickou republikou, podepsaná v Praze dne 24. června 1981,

- Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Afghánskou demokratickou republikou o právní pomoci ve věcech občanských a trestních, podepsaná v Praze dne 24. června 1981 a

- Konzulární úmluva mezi Československou socialistickou republikou a Afghánskou demokratickou republikou, podepsaná v Praze dne 22. dubna 1981.

Máme upřímný zájem o prohloubení přátelství a spolupráce se zeměmi se socialistickou orientací na zásadách socialistického internacionalismu a v předložených vládních návrzích vidíme významný politickoprávní podklad této bratrské spolupráce. Všestranná spolupráce, vzájemná pomoc a podpora při respektování státní svrchovanosti a nezávislosti odpovídají zájmům lidu obou našich zemí a slouží k upevnění míru a bezpečnosti ve světě.

Jsem přesvědčena, že předložená úprava přátelských vztahů, hospodářské a vědeckotechnické spolupráce, rozvíjení součinnosti v oblasti kultury, školství, zdravotnictví, stejně tak v oblasti právní pomoci ve věcech občanských a trestních, jakož i úprava konzulárních styků splní své poslání. Napomůže významnou měrou internacionálnímu spojenectví s Afghánskou demokratickou republikou a přispěje tak k celkovému prohloubení a upevnění jednoty a semknutosti socialistického společenství.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, jako společná zpravodajka ústavně právního výboru a zahraničního výboru Sněmovny národů se proto plně ztotožňuji se stanoviskem a doporučením, které zde tlumočil za výbory Sněmovny lidu poslanec Baran a doporučuji Sněmovně národů vyslovit s předloženými vládními návrhy - Smlouvy o přátelství a spolupráci, Smlouvy o právní pomoci ve věcech občanských a trestních a Konzulární úmluvy s Afghánskou demokratickou republikou souhlas.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem spravodajke poslankyni Bajerovej za spravodajskú správu. Do rozpravy k týmto návrhom sa zatiaľ prihlásil poslanec Pavel Auersperg. Žiadam, aby sa ujal slova.

Poslanec SN P. Auersperg: Vážený soudruhu předsedo, vážené Federální shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, komplex dvoustranných smluvních úprav, jimž dominuje Smlouva o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Afghánskou demokratickou republikou, podepsaná 24. června letošního roku, vyjadřuje novou, vyšší kvalitu v rozvoji mezistátní internacionální spolupráce mezi oběma našimi zeměmi. Jejím počátkem i zrodem je vítězná saurovská revoluce v dubnu 1978, uskutečněná za široké lidové podpory lidovou demokratickou stranou Afghánistánu.

Pro dubnovou revoluci v Afghánistánu bylo specifické a typické, že nazrávala a od samého počátku měla jednoznačně třídní, sociální obsah, zaměřený na likvidaci krutých feudálních vlastností i mocenských vztahů, které znemožňovaly rozvoj vlastní emancipované buržoazie, i zformování široké základny proletariátu. Revoluce se orientovala na vytvoření lidové moci, otevírající po odstranění téměř středověkých výsad a privilegií feudální velkostatkářské i byrokratické špičky cestu pokrokového sociálně spravedlivého rozvoje, zejména v sektoru zemědělské reformy, v oblasti posílení státního sektoru a široké demokratizace vzdělání.

Dubnová revoluce v Afghánistánu se těšila od samého počátku široké internacionální solidaritě, setkávala se s všestrannou podporou zemí socialismu a především Sovětského svazu, který svou úlohu tradiční téměř šedesátileté opory a záštity afghánské nezávislosti rozšířil o solidární spojenectví vyššího typu, jehož výrazem se stala spojenecká afghánsko-sovětská smlouva z 5. prosince 1979. Pro vnější nepřátele a vnitřní odpůrce dubnové revoluce byla to vážná výstraha, pro její stoupence a široké lidové masy internacionální jistota a účinná ochrana uskutečňovaných vymožeností revoluce.

Dubnová revoluce vytvořila po pádu šáhova režimu ve středoasijském regionu další třídní vakuum v expanzní strategii Washingtonu, který daleko zákeřněji a záludněji osnoval komplot proti Afghánistánu využívaje přitom i nezkušenosti a některých - nedostatků nové, teprve se rozvíjející revoluce.

Intenzita tohoto imperialistického agresívního vměšování zvenčí byla taková, že legální státní i stranické orgány Afghánské demokratické republiky se po dubnu 1978 mnohokráte obracely na Sovětský svaz se žádostí o poskytnutí přímé pomoci. Žádaly ji proto, aby mohly rozhodněji čelit vnější stupňované intervenci, která zvedala hlavu vnitřnímu tmářskému podzemí kontrarevoluce. Revoluce vyčerpala všechny formy i možnosti politického zápasu, což se ovšem ve Washingtonu pokládalo za slabost a posilovalo přesvědčení, že kontrarevoluční zvrat je na dosah ruky. Zejména poté, kdy dobrodruh Amin se začal dohadovat s reakčním režimem v Pákistánu na rozdělení země a Washingtonu tak nabízel možnost kompenzovat ztrátu jeho strategických pozic i výhod v Iránu.

Revoluce se však od této páté aminovské kolony očistila a do čela úsilí záchrany a dalšího rozvoje revoluce se postavily síly, vedené soudruhem Babrakem Karmalem, jež získaly většinu ve vedoucích stranických i státních orgánech a byly plně oddány jejímu sociálnímu, demokratickému i národnímu programu. Jejich naléhavé žádosti o pomoc, tlumočené v hodině dvanácté, vyhověl Sovětský svaz splněním své spojenecké povinnosti a vysláním omezeného kontingentu vojenských jednotek do Afghánistánu.

Tato solidární internacionální pomoc Sovětského svazu výlučně motivovaná zájmy ochrany a obrany legitimní lidové moci v Afghánistánu a vyžádaná jejími zákonnými orgány, byla a je v naprostém souladu s duchem i literou spojenecké afghánsko-sovětské smlouvy z 5. prosince 1978, vychází přísně z norem platného mezinárodního práva a kryje se s příslušnými články charty OSN.

Spojené státy americké však učinily z takzvané afghánské otázky záminku pro široce založené rozvrácení mezinárodního uvolnění, osnované a rozvíjené dávno před 28. prosincem 1979. Po pádu proamerického šáhova režimu v Iránu využily situace k extrémnímu vyhrocení napětí v Perském zálivu a tomuto počínání vtiskly logiku silové konfrontace v širokém mezinárodním rozsahu. Ta se stala dominantní součástí dnešního politického kursu imperialismu USA, který tváří v tvář třídním prohrám utrpěným v sedmdesátých letech a revolučnímu pokroku, dosaženému v témže období, přesedlal na sedlo a koně sociálně politického revanšismu, kdy vojenská síla a na ní založená politika tvrdosti a nátlaku se stává privilegovanou složkou v zahraniční politice USA.

Výrazem této linie je pokračující vývoz kontrarevoluce do Afghánistánu, který nyní vykazuje celou škálu těch nejbrutálnějších rysů mezinárodního gangsterismu. S tímto terorismem je spjato ultimativní připoutávání Pákistánu k agresívním a strategickým záměrům USA ve středovýchodní oblasti Asie, prováděné v přímém rozporu s pákistánskými národními zájmy. Do této koncepce amerického imperialismu zapadá i přenechávání volného pole pro "zastupitelskou" úlohu Pekingu, který zde v nejrůznějších azimutech rozehrává své hegemonistické záměry nejenom proti Afghánistánu, nýbrž i dalším zemím.

Afghánský problém jako jeden ze zdrojů mezinárodního napětí vyprovokovaný imperialismem USA a jeho společníky, naléhavě vyžaduje mírového urovnání, které by afghánskému lidu umožnilo žít v míru, věnovat se pokojné práci a realizovat program svobodného, sociálně spravedlivého a lidově demokratického rozvoje. Potřebuje politické urovnání, které by vedlo k posílení mírové stability a k zajištění spolehlivé bezpečnosti v celé jižní části středoasijské oblasti. Proto plně podporujeme konstruktivní politické iniciativy nejvyšších míst Afghánské demokratické republiky ze 14. května 1980 i z 24. srpna 1981, které slouží těmto cílům. Nabízejí reálnou platformu pro rovnoprávné jednání, vycházející ze zásad mírového soužití a všeobecně přijatých mezinárodně právních norem vztahů mezi státy. Počítají s přímými rozhovory a rovnoprávným rozvojem dobrých sousedských vztahů s Pákistánem a (ránem i za pomoci dobrých služeb vedoucích činitelů OSN.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP