Středa 16. prosince 1981

V zahraniční politice provádí důslednou protikolonialistickou a protiimperialistickou politiku a patří mezi progresívní země neangažovaného hnutí. Významnou roli hraje Jemenská lidová demokratická republika ve Frontě pevného postoje, kde po boku Alžírska, Libye a Sýrie brání tomu, aby reakční a kolísavé režimy ostatních arabských států nezradily národně osvobozenecký boj Palestiňanů.

Je zcela pochopitelné, že tato pokroková orientace přináší také hluboké a nezakryté nepřátelství sousedních i jiných reakčních režimů států třetího světa a ostatních imperialistických mocností. Ty se všemožně snaží pomocí vnitřní reakce připravovat kontrarevoluce nebo zvrátit pokrokový režim Jemenské lidové demokratické republiky intervencí z vnějška. Z tohoto hlediska pozice Jemenské vlády a socialistické strany není jednoduchá a lehká. Vyžaduje největší vypětí revolučních sil k tomu, aby se zvládla složitá hospodářská situace, kterou vyvolává nejen nedostatek surovin a finančních prostředků, ale především záměrná diskriminace jemenské ekonomiky ze strany kapitalistického světa. Tím větší obdiv a solidaritu zasluhuje statečný postoj jemenského lidu.

Naše vztahy s Jemenskou lidovou demokratickou republikou se neustále od jejího vyhlášení v roce 1970 rozšiřují a prohlubují a vládou předložená Smlouva o přátelství a spolupráci představuje zakončení jedné etapy a současně začátek kvalitativně nového období našich vzájemných vztahů. Smlouva je výrazem rozhodné vůle obou zemí, bojovat o důsledné respektování zásad mírového soužití, o rozšíření a prohloubení uvolňování napětí a o upevnění míru a odzbrojení.

Vedle hospodářské zaostalosti jemenský národ musí současně řešit problémy školské, kulturní, zdravotnické, sociální i problémy obrany národní samostatnosti.

Koloniální nadvláda a feudální režimy zanechaly jemenskému národu těžké dědictví. Jedině jeho spojenectví se socialistickými zeměmi a vzor budování socialismu v nich, dává jemenskému lidu nejen sílu k překonání všech obtíží, ale i jasnou perspektivu šťastné a svobodné budoucnosti.

V tomto snažení jemenský lid má všechny sympatie našeho lidu a v duchu socialistického internacionalismu učiníme vše, co bude v našich silách, aby jemenský lid pevně stanul na cestě k socialismu. Jsem přesvědčen, že tato smlouva a zejména její plnění odpovídá naší internacionální povinnosti a bude nám sloužit ke cti.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Švestkovi.

Přeje si, soudružky a soudruzi poslanci, někdo slovo? (Nikdo.) Nepřeje.

Mohu tedy vyhlásit rozpravu za skončenou.

Přeje si závěrečné slovo ministr Chňoupek? (Ne.) Nepřeje.

Žádají závěrečné slovo zpravodajové? (Ne.) Nežádají.

Přistoupíme tedy k hlasování o vládním návrhu.

Podle zjištění jsou v zasedací síni přítomni 164 poslanci Sněmovny lidu, 51 poslanec Sněmovny národů zvolený v České socialistické republice a 54 poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny se mohou usnášet.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z poslanců této sněmovny souhlasí s návrhem usnesení, podle doporučení společné zpravodajky, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna národů usnesení schválila.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu usnesení schválila.

Konstatuji, že souhlasným usnesením obou sněmoven Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí se Smlouvou o přátelství a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou a Jemenskou lidovou demokratickou republikou, podepsanou v Adenu dne 14. září 1981. (Potlesk.)

Podle schváleného pořadu nyní projednáme

XIII

Vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen, podepsaná v Kodani dne 17. července 1980 (tisk 5).

Prosím ministra zahraničních věcí Bohuslava Chňoupka, aby za federální vládu podal výklad ke jmenované úmluvě.

Ministr zahraničních věcí ČSSR B. Chňoupek: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, v júli minulého roku bola v Kodani počas konferencie o Dekáde OSN pre ženy podpísaná Dohoda o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien. Za Československo ju podpísala vedúca našej delegácie predsedníčka Československého zväzu žien súdružka Marie Kabrhelová.

Československý ľud plne podporuje úsilie pokrokových síl a akcie, ktoré sú na pôde Organizace Spojených národov zamerané k účinnému zabezpečeniu plnoprávneho postavenia žien v našom politickom, hospodárskom, kultúrnom, školskom živote a vo všetkých ostatných oblastiach spoločenskej aktivity. Socialistické Československo dosiahlo v tomto smere rad významných výsledkov, ktoré ho oprávnene zaraďujú k najvyspelejším štátom na svete. Vytvorilo priaznivé podmienky k tomu, aby sa ženy ako rovnocenné mužom zúčastňovali vytvárania materiálnych a duchovných hodnôt, aby sa podieľali na rozvoji všetkých stránok života spoločnosti aj na ich riadení a správe.

Pevná solidarita nášho ľudu s bojom, ktorý vedú milióny utláčaných a vykorisťovaných žien na juhu Afriky, na okupovaných arabských územiach, ako aj v ďalších častiach sveta, za svoje sociálne a politické oslobodenie a zrovnoprávnenie pramení z našich najhlbších národných a revolučných tradícií. V dnešných medzinárodných vzťahoch, ktoré sa vinou imperializmu skomplikovali a zhoršili, navyše presadzujeme názor, že plná integrácia žien do procesu politického, hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho rozvoja spoločnosti je možná len za podmienok ozdravenia procesu uvoľňovania medzinárodného napätia, zastavenia horúčkovitého zbrojenia a dosiahnutia konkrétnych výsledkov odzbrojenia.

Vážené súdružky a súdruhovia, Dohoda o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien plne zodpovedá cieľom československej zahraničnej politiky, vytýčených XVI. zjazdom KSČ. Dohoda je tiež plne v súlade s čs. ústavnými a ostatnými právnymi predpismi a nevyžiada si žiadne zmeny v čs. právnom poriadku. Navrhujem preto, aby Federálne zhromaždenie ČSSR s Dohodou vyslovilo súhlas.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji ministrovi soudruhovi Chňoupkovi.

Úmluvu projednaly výbory ústavně právní, zahraniční a pro sociální politiku obou sněmoven. Výbory Sněmovny národů schválily za společnou zpravodajku poslankyni Oľgu Vackovou a výbory Sněmovny lidu poslankyni Věru Vavřincovou. Slovo má nyní zpravodajka poslankyně Vacková.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně O. Vacková: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, v úvodnom výklade minister zahraničných vecí ČSSR súdruh B. Chňoupek uviedol, aký politický význam a spoločenský dosah v pokrokovom boji žien za ich rovnoprávne postavenie vo svete má prijatie Dohody o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien.

Výbory pre sociálnu politiku, ústavnoprávne a zahraničné výbory obidvoch snemovní privítali návrh vlády Československej socialistickej republiky a odporúčajú Federálnemu zhromaždeniu ČSSR s týmto Dohovorom vyjadriť súhlas. Ide o dokument, ktorého prijatie môže napomôcť pokrokovému svetovému ženskému hnutiu v jeho boji za zrovnoprávnenie žien. Je súčasne príspevkom k Dekáde žien, ktorú Organizácia Spojených národov vyhlásila na roky 1975 - 85.

Ako je z predloženého návrhu zrejmé, zohrali pri návrhu textu Dohovoru aktívnu úlohu najmä socialistické štáty. Je to celkom prirodzené, pretože existujúce spoločenské vzťahy v krajinách socializmu sú rozhodujúcou podmienkou umožňujúcou rovnoprávne postavenie ženy v socialistickej spoločnosti. Až socializmus dáva ženám možnosť zapojiť sa do pracovného procesu za podmienok úplnej rovnosti a tým vytvára rozhodujúce predpoklady rovnoprávneho postavenia ženy vo všetkých oblastiach. Túto skutočnosť možno dokumentovať na celom rade faktov. Ženy tvoria 48,3 % z celkového počtu pracujúcich a z tohto počtu sa ich vyše 70 % podieľa priamo na tvorbe zdrojov a vytvára svojou prácou nové spoločenské hodnoty. Na vysokých školách sú ženy, na gymnáziách a stredných odborných školách dosahuje počet študentiek viac ako 60 % z celkového počtu študujúcich. V našich podmienkach nejde len o deklaratívne zrovnoprávnenie ženy, ale vo všetkých sférach spoločenských činností je žene umožnené rovnoprávne sa na týchto spolupodieľat.

Pre uplatnenie žien v ďalších oblastiach spoločenského diania nemusíme chodiť ďaleko. Len v zastupiteľských zboroch všetkých stupňov tvoria ženy skoro 30 %, vrátane nášho najvyššieho zákonodarného zboru - Federálneho zhromaždenia.

V piatich výboroch snemovní vo Federálnom zhromaždení sú predsedníčkami ženy. V ROH je 42 % žien vo funkciách, čo je adekvátne počtu členiek v ROH a v celom rade odborových zväzov sú predsedníčky - ženy. To sú konkrétne dôkazy o podiele našich žien na rozvíjaní socialistickej demokracie, na správe a riadení našej socialistickej spoločnosti.

Pochopiteľne, ženy plnia aj svoju nezastupiteľnú funkciu, funkciu matky. Preto, aby žena mohla u nás dobre plniť aj túto nezastupiteľnú funkciu matky, vytvára jej spoločnosť k tomu všetky podmienky, aby mohla harmonicky zladiť svoju funkciu pracovníčky, ženy, matky a občianky. Celý súbor opatrení sociálno-ekonomického charakteru zabezpečuje prioritu materského poslania ženy a prispieva tak k zabezpečeniu rodiny. Sumy, ktoré k tomuto účelu naša spoločnosť vydáva sú značné. I z prerokúvania štátneho rozpočtu vieme, že celkové prostriedky vynaložené štátom v prospech rodín s deťmi už presiahli 32 miliárd Kčs a len prídavky na deti ročne dosahujú takmer 15 miliárd Kčs; naše ženy majú jednu z najdlhších platených materských dovoleniek a takisto v systéme zdravotnej starostlivosti patrí žene - matke dôležité miesto. Odbornú zdravotnú starostlivosť v tejto oblasti zabezpečuje cca 1900 územných obvodných stredísk, máme vyše 80 odborných ženských poradní a viac ako 440 ženských oddelení a polikliník, ktoré poskytujú veľmi rozsiahle služby.

Napríklad každá žena čakajúca dieťa absolvuje v tejto dobe 9 lekárskych prehliadok.

Rozsiahla zdravotná starostlivosť je takisto venovaná novorodencom a deťom vôbec. Dosiahli sme vynikajúce úspechy v boji proti prenosným chorobám, najmä zavedením povinného očkovania.

Naša spoločnosť sa snaží vytvárať touto starostlivosťou optimálne podmienky nielen pre zdravý vývoj našej mladej generácie, ale aj dobré podmienky pre všestranné spoločenské uplatnenie žien - matiek. Preto sa budujú jasle, materské školy a ďalšie mimoškolské zariadenia. Máme skoro 100 000 miest v detských jasliach. Najmä v posledných rokoch sa výrazne podarilo rozšíriť ich kapacitu. V materských školách máme viac než 83 % detí vo veku od 3 - 6 rokoch, zhruba 70 % detí školského veku sa stravuje v školských jedálňach a organizujeme rekreácie detí a mládeže, špeciálnu kúpeľnú liečbu a pod.

To všetko sú faktá dokazujúce, ako sa naša spoločnosť stará o to, aby ženy mohli plniť svoje materské poslanie bez toho, aby ich táto skutočnosť obmedzovala v ďalšom spoločenskom uplatnení.

Nemôžem, súdružky a súdruhovia, vo svojom diskusnom vystúpení pochopiteľne vyčerpať všetky podmienky, ktoré spoločnosť vytvára pre rovnoprávne postavenie žien v našej spoločnosti. Vychádzala som z obecne známeho faktu, že naša ústava, zákon o rodine Občiansky zákonník, Zákonník práce i ďalšie legislatívne normy dávajú ženám v socialistickom Československu plné rovnoprávne postavenie s mužmi. A čo je najdôležitejšie, že tieto právne normy nezostávajú nenaplnené, ale že v každodennom živote, v dennej praxi už dávno u nás realizujeme to, o čo ženy v kapitalistických štátoch musia často bojovať.

l nedávny Svetový kongres žien, ktorý vošiel do povedomia ako "pražsky potvrdil, že rovnoprávnosť medzi mužmi a ženami v socialistických krajinách predstavuje nielen právo vtelené do ústavy, ale že zapojenie žien do procesu rozhodovania, do procesu rozvoja každej krajiny je základným princípom politiky socialistického štátu a spoločnosti. Na kongrese boli citované konkrétne príklady stále vzrastajúcej úlohy žien vo všetkých oblastiach politického, hospodárskeho, spoločenského a kultúrneho života. Delegátky Svetového kongresu žien vysoko ocenili skúsenosti socialistických krajín a dosiahnuté výsledky v oblasti rovnoprávneho postavenia žien ako povzbudivý príklad pre ženy celého sveta.

Súdružky a súdruhovia poslanci, v súlade so stanoviskom výboru ústavnoprávneho, zahraničného a výboru pre sociálnu politiku Snemovne národov navrhujem, aby Snemovňa národov vyslovila súhlas s predloženým návrhom. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji zpravodajce poslankyni Vackové, uděluji slovo zpravodajce poslankyni Vavřincové.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně V. Vavřincová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, předložený vládní návrh projednaly výbory Sněmovny lidu. Plně se ztotožňuji s jeho zdůvodněním, které nám podal ministr zahraničních věcí soudruh Bohuslav Chňoupek. Bez opakování důvodů, které vedou k návrhu na přijetí tohoto významného mezinárodního dokumentu chci jen zdůraznit, že postupné odstraňování diskriminace žen ve všech oblastech lidské činnosti a jejich všestranné zrovnoprávnění, které jedině socialistická společnost pokládá za samozřejmé a za jeden z hlavních úkolů celé lidské společnosti, je možné jen ve světové mírové atmosféře, za jejíž posílení všechny ženy usilovně zápasí.

Světový mír je - jak všichni víme - podmínkou všeho našeho úsilí a snah o všeobecný pokrok obyvatel naší planety.

Dovolte mi, abych se jako společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu připojila rovněž ke zdůvodnění návrhu společné zpravodajky výborů Sněmovny národů, poslankyně a předsedkyně výboru pro sociální politiku téže sněmovny, soudružky Olgy Vackové a doporučila Sněmovně lidu, aby s vládním návrhem Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen, vyslovila souhlas.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP