Čtvrtek 16. července 1992

Z čoho vyvierajú tieto rozpaky a obavy? Uvediem len základné momenty. Ako som už spomenul, doteraz sa všetky rozhodujúce politické subjekty hlásili k ústavnosti pri riešení štátoprávnych, ale aj iných otázok. Je treba oceniť pri tejto príležitosti, že aj vláda vo svojom súčasnom programovom vyhlásení sa k ústavnosti hlási. Vieme však, že ústavné otázky sú nielen právnej, ale výsostne politickej povahy a znepokojujú nás zatiaľ síce len ojedinelé úvahy o možnosti a dokonca vraj o opodstatnenosti neústavných postupov. Takýmto signálom je napríklad, ak člen vlády vo výbore k novému štátoprávnemu usporiadaniu vyhlási, že ústavný postup je ťažké dodržať, pretože nové štáty vznikajú neústavne, alebo vyhlásenie predstaviteľa ODA, ktorá je parlamentnou stranou v Českej národnej rade, že, citujem: "Rozpad bude pravděpodobně postupovat neústavní cestou."

Zaráža to o to viac, že podobné výroky, prednesené bývalými slovenskými poslancami, viac nacionálne orientovanými, práve týchto poslancov a týchto strán a hnutí v tomto parlamente vyvolali nevôľu a často sa a iniciovalo preskúmať, či títo poslanci vtedy takýmito a podobnými výrokmi nepostupujú protizákonne.

Podstatné však je, že sa pomaly, ale isto pripravuje verejná mienka, že veci môžu byť v budúcnosti riešené aj mimo ústavný rámec. Len malý krok nás potom delí od toho, aby občan bol pripravený na to, že o životnej a pre neho hlavnej životnej otázke, akou je štátoprávne usporiadanie, nebude rozhodovať občan v referende, ale nebude rozhodovať ani orgán kompetentný, zákonodarný, ktorému to prislúcha.

Na českej strane je referendum síce uznávaným mechanizmom priamej demokracie, ale občan je vraj ešte nepripravený pre referendum, masovokomunikačné prostriedky môžu občana ovplyvniť a dokonca som počul, že referendum vyhovuje len ľavici, ktorá si vraj chce takto udržať svoje pozície. Uvažoval som len, aké pozície má, ktoré by mohla stratiť. Na slovenskej strane je pre referendum aj pán Porubjak a ja neviem o tom, že by bol prestúpil k ľavicovému politickému smeru.

Nech premýšľam, ako premýšľam, nechápem, prečo na českej strane nie je referendum prijateľné. Na rozdiel od ODS potrebu referenda HZDS nepopiera, ale tým, že referendum stavia do časovej postupnosti pripravených krokov až na koniec, stáva sa takto referendum nástrojom ratifikačným.

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ o budúcich štátoprávnych otázkach nebudú rozhodovať občania cestou referenda a podľa platnej ústavy,z riešenia týchto otázok budú zákonodarné zbory a hlavne Federálne zhromaždenie vyčlenené, tak o týchto otázkach budú rozhodovať politické strany. To, že ako víťazné strany vytvárajú a presadzujú svoje koncepcie, je prirodzene samozrejmé, ale nemali by obchádzať a nahradzovať ústavné orgány a zatiaľ fungujúce demokratické mechanizmy.

Keď sa nechceme dostať do systému, kedy víťazné strany budú chcieť uplatňovať "vedúcu úlohu", tak rešpektujme názory aj iných strán. Hlavne v takýchto osudových otázkach, ako je štátoprávne usporiadanie, je treba usilovať o širší konsenzus celého politického spektra. Zatiaľ sa takýmto žiadúcim smerom veci neuberajú.

Obsah predloženého vládneho vyhlásenia je nesúrodý. Je vidieť, že je poskladaný z programov víťazných politických subjektov, a preto sú v ňom rozpory, čo sa hlavne výrazne prejavuje v časti, určujúcej postup ekonomikej reformy, ale protichodnosti sú zreteľné aj v ostatných častiach. Napríklad v takej významnej oblasti, akou je oblasť sociálneho zabezpečenia nie je vôbec naznačená aktuálna akútna potreba zabezpečenia postupnosti krokov na zavedenie nového sociálneho systému, zodpovedajúceho zmeneným ekonomickým podmienkam a vzťahom.

Základným nedostatkom programového vyhlásenia (aj keď svojím úvodným vystúpením to pán premiér značne zmiernil) je určenie časového horizontu progamu. Je logické, že za pár týždňov, ktoré do 30. 9. t.r. zostávajú, vláda sotva môže realizovať úlohy väčšieho rozsahu a významu. Preto si vláda programuje vyčkávanie na to, ako to všetko dopadne. Chýba nám aj vlastná iniciatíva vlády v štátoprávnom riešení, pretože vláde nesvedčí pasívnosť a odovzdanosť.

Vážení členovia vlády! Z vášho ústavného postavenia musíte pristupovať k výkonu svojich ústavných práv zo širšieho spektra ako vám je určené vašimi politickými subjektami, ktoré vás do týchto funkcií nominovali.

Z uvedeného zreteľne vyplýva, že predložené programové vyhlásenie vlády je ťažko možné podporiť, a preto hlasovanie poslancov nášho klubu by bolo jednoduché, keby s programovým vyhlásením nebolo späté aj vyslovenie dôvery vláde. V danej situácii, keď je nedozerné zvolenie prezidenta, keď sa denne predkladajú nové a nové predstavy a námety na štátoprávne usporiadanie a ustupuje sa od nich skôr, než nadobudnú konkrétnejšiu reálnejšiu podobu, nevieme, komu by mohlo nevyhovovať nevyslovenie dôvery tejto vláde. Poslanci Strany demokraticej ľavice uplatnili svoje kategorické výhrady voči vyhláseniu. Z časti sú tieto výhrady zakotvené v návrhu uznesenia, ktoré tu bude spoločne predložené za kluby. Pokiaľ budeme hlasovať za vyslovenie dôvery vláde, tak len preto, že nechceme podporovať ďalší neústavný rozklad tohto štátu a dúfame, že vláda využije vyslovenú dôveru k tomu, aby sa vzchopila a využila čas, svoje schopnosti (ktoré nepochybne má) a energiu k plneniu svojich ústavných práv a povinností. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji panu poslanci Benčíkovi. Nyní dávám slovo poslanci Kučerovi, který má doplňující návrh k tisku o programovém prohlášení vlády za šest poslaneckých klubů dohromady. Proto mu dávám přednost před ostatními jednotlivými řečníky.

Poslanec SN P. Kučera: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Jménem šesti politických klubů zastoupených v tomto Federálním shromáždění, předkládám doplňující návrh k tisku 27, tedy návrh usnesení finančních a rozpočtových výborů k vládnímu prohlášení.

Tento náš návrh vychází z připomínek jednotlivých politických klubů, jak zazněly v předchozí části rozpravy. Myslím, že z těchto vystoupení je zřejmé, že poslanecké kluby Československé sociální demokracie, Sociálně demokratické strany na Slovensku, Křesťanskodemokratického hnutí, Strany demokratické levice, Liberálně sociální unie a klubu Coexistentia považují předložené vládní prohlášení za nedokonalé.

Jsou si však vědomi, že vládní prohlášení nemohou měnit, mohou je pouze přijmout nebo odmítnout. U vědomí toho podmiňují svůj souhlas s vládním prohlášením přijetím předkládaného doplňku k usnesení garančního výboru, doplňku, který by precizoval mandát vlády ve směru zachování společného státu a jednoznačného postupu ústavní cestou.

Věříme, že toto je smyslem mandátu, který jsme obdrželi od voličů nejen my, poslanci podepsaných politických klubů, ale zejména naši kolegové poslanci, kteří tvoří v tomto Federálním shromáždění vládní většinu.

Přečtu doplňující návrh. Doplňující návrh poslaneckých klubů (šesti poslaneckých klubů, které jsem přečetl) k návrhu výborů finančních a rozpočtových na usnesení Federálního shromáždění k programovému prohlášení vlády ČSFR (tisk č. 27):

Federální shromáždění konstatuje

1. že mandát federální vlády není časově a věcně Federálním shromážděním omezen ani podmíněn;

2. konstatuje, že vláda ČSFR podle platné ústavy není odpovědna národním radám republik, a proto nemusí "plnit úkoly spojené s řešením státoprávních problémů na základě dohod národních rad" (to je citace z vládního prohlášení);

3. že nepověřilo vládu ČSFR přípravou úpravy způsobu přechodu ČSFR na dva svrchované státy s mezinárodně právní subjektivitou;

4. že ústavní řešení státoprávních problémů je nutné uskutečnit formou referenda;

5. že v souladu s platnou ústavou jakékoli změny státoprávního uspořádání nemohou probíhat mimo půdu zákonodárných sborů.

Žádá dále vládu ČSFR, aby ještě před 30. 9. 1992 předložila Federálnímu shromáždění analýzu, zabývající se ekonomickými, kulturními, sociálními a mezinárodně právními důsledky případného rozpadu společného státu tak, aby tento materiál mohlo Federální shromáždění projednat na svém říjnovém zasedání.

Ukládá nakonec předsednictvu Federálního shromáždění, aby připravilo návrh na zapojení orgánů Federálního shromáždění do procesu jednání o státoprávním uspořádání a předložilo jej na nejbližší schůzi sněmoven.

Protože se jedná o rozsáhlejší doplňující návrh, bude jeho text vám teď bezprostředně po mém vystoupení rozdán do lavic. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji poslanci Kučerovi, můžeme přistoupit k řečníkům, kteří budou již vystupovat pouze za sebe. Faktickou poznámku má pan poslance Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych krátce ve faktické poznámce konstatoval, že v průběhu času, který byl vymezen pro stanoviska politických klubů, byl flagrantně porušen zákon o jednacím řádu. S údivem jsem se na základě vystoupení pana poslance

Houšky za ODS a pana poslance Tyla za KDS dověděl, že na půdě FS existují dva kluby, přesto že zákon o jednacím řádu v § 8 odst. 1 umožňuje poslancům na téže kandidátní listině politické strany, politického hnutí, nebo volební koalice, což je volební koalice ODS a KDS, vytvořit pouze jeden klub. Prosím, aby byla zjednána náprava.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Faktickou poznámku má kolega Zahradil.

Poslanec SL J. Zahradil: Pane předsedající, vážená sněmovno, pouze kdyby nám předsedající mohl sdělit číslo přihlášených do diskuse, abychom si mohli udělat nějaký časový snímek. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Mohu přímo přečíst jména přihlášených, je jich 16, abyste si mohli udělat představu, kdy přijdete na řadu. Bude to pan poslanec Lhotka, poslanec Krejsa, poslanec Malíř, poslanec Havlík, poslanec Čarnogurský, poslanec Kuča, poslanec Borguľa, poslanec Mikloško, poslanec Sviták, poslanec Jičínský, poslanec Ransdorf, poslanec Fišera, poslanec Čejka, poslanec Valenčík, poslanec Daniel a poslední je zatím přihlášený poslanec Peřich.

Nyní požádám pana poslance Lhotku, aby se ujal slova, a zároveň poprosím pana poslance Krejsu, aby se připravil k dalšímu vystoupení.

Ještě se omlouvám, poprosil bych pana poslance Daniela, jestli by se ujal své funkce zpravodaje a sedl si sem ke stolku, aby mohl přejímat případné pozměňovací návrhy a zároveň bych poprosil poslance Schneidera, kterého momentálně nevidím v zasedacím sále, aby se dostavil k výkonu této své funkce. Děkuji.

Nyní prosím pana poslance Lhotku.

Poslanec SL J. Lhotka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté, v Programovém prohlášení vlády ČSFR na straně 6 se praví: "Vláda připraví strukturální změny československé armády v návaznosti na ekonomické možnosti ČSFR a zabezpečení hospodářsko-mobilizačních příprav k obraně státu. Současná organizační struktura ozbrojených sil bude přebudována tak, aby odpovídala požadavkům efektivní obrany." Konec citátu.

Na straně 2 Programového prohlášení vlády v předposledním odstavci je napsáno: "Za této situace předkládá vláda své programové prohlášení, zahrnující cíle její činnosti zhruba na 3 měsíce, pokládá za nutné, aby po této době, s ohledem na vývoj situace předstoupila před Federální shromáždění s rozšířeným programovým prohlášením." Konec citátu.

Na jedné straně chce vláda připravit strukturální změny v československé armádě, na straně druhé vláda zahrnuje cíle své činnosti zhruba na 3 měsíce, a po této době s ohledem na vývoj situace předstoupí opět před Federální shromáždění. Co znamená ono po třech měsících s ohledem na vývoj situace? Míní tím vláda rozpad ČSFR?

Jestliže se má provést přebudování organizační struktury vzhledem k požadavkům efektivní obrany, tedy to předpokládá i výměnu neschopných vedoucích pracovníků v armádě a modernizaci výzbroje armády. Je to možné jenom v rámci ČSFR na bázi spolkového uspořádání státu nebo konfederace. S ohledem na vývoj situace, jak se praví v dokumentu programového prohlášení vlády, by potom při rozpadu ČSFR náklady na modernizaci armády dosáhly závratných hodnot, které si v dnešním stavu, v jakém se nachází ekonomika, nemůžeme dovolit. Navíc citelně by se to dotklo, mimo jiné, obranného průmyslu a vědeckých výzkumných ústavů.

Důsledkem toho všeho by byla naše nízká obranyschopnost, stoupla by možnost relativního vnějšího ohrožení naší bezpečnosti a suverenity a v neposlední řadě by se zvýšila její závislost na NATO.

Bez debolševizace ve vysokých vojenských kruzích nelze očekávat připravení životaschopných strukturálních změn v Československé armádě. Na základě prohlášení bývalého ministra obrany generála Vacka odešlo dobrovolně z naší armády několik tisíc vojáků, povětšinou mladých, perspektivních, zdatných odborníků, často nekomunistů s vojenským odborným vzděláním. Odešli z jednoho prostého důvodu - povětšinou - nemohli využít své nabyté odborné vědomosti v armádě. Takovým příkladem může posloužit například raketová základna nedaleko Dobříše, vládne tam nepořádek a zastaralost vojenské techniky a ani návštěva bývalého ministra Dobrovského nic nezměnila.

Jak praví Programové prohlášení na straně 6 - cituji: "Snižování početního stavu ozbrojených sil na takovou úroveň vojsk, která zabezpečí přiměřenou ochranu cílů státu." Konec citátu. To je možné jen ne na úkor snižování odborníků v armádě. Dát konečně v armádě zelenou mladým, schopným lidem, s vojenským odborným vzděláním. Doposud tomu tak není.

Programové prohlášení vlády na čtrnácti stránkách - styděl bych se, kdybych měl takovou práci předkládat, neboť tvůrci tohoto prohlášení si neuvědomují, že v parlamentě zasedají i lidé se zdravým rozumem a s úsudkem nepoplatným "koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já také děkuji, nyní požádám pana poslance Daniela s technickou poznámkou a potom pan poslanec Krejsa.

Poslanec SL A. Daniel: Vážené Federálne zhromaždenie! Dovoľte jednu faktickú poznámku k prednesenej spravodajskej správe o spôsobe prerokovávania programového vyhlásenia vlády vo výboroch. Vo svojej správe som zabudol na jeden návrh, ktorý je zakotvený v uznesení finančného a rozpočtového výboru Snemovne ľudu. Tento návrh znie: "Výbor finančný a rozpočtový Snemovne ľudu vyjadruje presvedčenie, že v súlade s platnou ústavou akékoľvek zmeny štátoprávneho usporiadania nemôžu prebiehať mimo pôdu zákonodarných zborov. Zastáva názor, že otázka budúcnosti spoločného štátu pred týmito zmenami musí byť predložená na vyjadrenie všetkým občanom formou referenda." Tento návrh v konečnom hlasovaní o návrhu výboru finančného a rozpočtového Snemovne ľudu a uznesenie Snemovne ľudu a Snemovne národov k programovému vyhláseniu vlády ČSFR bol zamietnutý.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, nyní požádám pana poslance Krejsu. Připraví se poslanec Malíř.

Poslanec SN J. Krejsa: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Budu stručný. Strana 6, odstavec pátý: "Vláda zajistí realizaci výkonu vojenské základní služby podle republikového principu a vytvoří podmínky pro její zkrácení."

K první části souvětí. Jsem hrdý na to, že máme ve vládě osobnost, která vládne mateřským jazykem tak, že by zíral i Vladislav Vančura.

K části druhé a podstatné. Cituji proto znovu: "... a vytvoří podmínky pro její zkrácení". Předpokládám, že jde o zkrácení vojny. Vládu lze totiž krátit pouze jediným způsobem, o hlavy.

Pokud mají pod pojmem vojenská služba, výrobci nám předloženého dílka na mysli onen operetní ansámbl osaměle bloumající Pražským hradem, jak praví jistý parlamentní klasik, je zkrácení vojny v pořádku, a já ono programové prohlášení vlády podpořím. Pokud ne, pak si ovšem dovolím silně pochybovat o odbornosti autora. Každý desátník, až na jednoho; každý desátník, který kdy vojákoval, vám potvrdí, že za dobu kratší než 18 měsíců nenaučíte vojáka ani salutovat. (Smích v sále.) My, republikáni, požadujeme jednoznačně zrušení základní vojenské služby a vytvoření profesionální armády, a bylo by po problému. Ale, když už zkracovat, navrhuji mnohem razantnější postup.

Navrhuji zkrátit vojenskou základní službu na jediný den s tímto programem:

a) uvítání branců,

b) předání modrých knížek,

c) výdej "kádéček" na zpáteční cestu. (Rozruch v sále.)

Výsledný efekt bude totiž naprosto stejný. A co se týká miliardových úspor ve státní pokladně, pochybuji, že mě v tomto státě někdo trumfne. Nebudu proto předstírat skromnost. V jistém slavnostním děkovném projevu mám už připraveno, že Karlovu univerzitu založil Alfréd Nobel.

Shrnutí: Jsem přesvědčen o tom, že autorem vládního prohlášení je Jára Cimrman. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To byl poslanec Krejsa. Nyní prosím poslance Malíře, přičemž se připraví poslanec Havlík.

Poslanec SN D. Malíř: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené dámy a pánové poslanci, musím vznést vážné výhrady k programovému prohlášení vlády ČSFR (tisk 25).

Toto prohlášení vlády je naprosto nekonkrétní, formální, a vzhledem k programu poslanců Federálního shromáždění nepřijatelné z hlediska časového omezení, tj. do 30. září letošního roku.

Pokud se nemýlím, federální vláda byla jmenována na dobu čtyř let, čemuž toto programové prohlášení neodpovídá. Obsah tohoto prohlášení nepřináší žádná konkrétní řešení jak v oblasti ekonomické reformy, tak i v oblasti domácí a zahraniční politiky a především v otázce státoprávního uspořádání, kterou jsme právem od federální vlády očekávali a která je v současné době nejaktuálnějším a nejpalčivějším problémem.

Toto programové prohlášení je postaveno na základě nic neřešících frází, a navíc s jasným prvkem nekontrolovatelnosti ze strany Federálního shromáždění. Kromě výše citovaných oblastí je zde postrádáno i řešení úkolů v oblasti kupónové privatizace, sociální problematiky, bezpečnosti, zemědělské politiky a řada dalších.

Nejvíce zarážející je však postoj, jaký zaujala federální vláda k otázce státoprávního uspořádání, kde namísto předpokládané aktivity ve prospěch zachování státu se zde objevují signály směřující k rozpadu. Žádám tedy federální vládu o objasnění veškerých nejasností, které se objevují v programovém prohlášení a konkretizaci kroků, podle kterých je povinna tato vláda postupovat.

Avšak vzhledem k celkové úrovni programového prohlášení nemohu takto vypracované prohlášení podpořit a vyzývám všechny ostatní kolegy a kolegyně poslance k vyjádření nedůvěry federální vládě. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: To byl poslanec Malíř. Dále přijde k řečnickému pultu poslanec Havlík. Připraví se poslanec Čarnogurský.

Poslanec SN R. Havlík: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, programové prohlášení vlády ČSFR, které nám bylo předloženo, je naprosto nekonkrétní, zamlžené do obecných, nic neříkajících formulací a sloganů, které toto prohlášení vlády staví do role nic neříkajícího cáru popsaného papíru. Především z těchto důvodů:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP