Čtvrtek 30. července 1992

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ešte mám otázku na pána poslanca Jičínského. Zasadnutie ústavnoprávnych výborov považujem za procedurálny návrh, o ktorom potom budeme hlasovať, áno? V tom prípade prosím, aby som návrh dostal písomne.

Teraz má slovo pán poslanec Zeman, pripraví sa poslanec Kopřiva. Ďalší v poradí bude poslanec Ransdorf, poslanec Sviták a poslanec Jajtner.


Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedo, pane předsedající, vážené Federální shromáždění, není tajemstvím, že i tento parlament je rozdělen do zhruba stejných skupin, z nichž první si přeje zachování sppolečného státu, ať už ve formě federace nebo ve formě jiné, a druhé - což je její legitimní právo - dává přednost vzniku dvou států samostatných.

Domnívám se, že členění do těchto dvou skupin jen velmi přibližně koresponduje se členěním do jednotlivých politických stran. Vycházím z toho, že zastánci společného státu patrně uznají, že funkce prezidenta je jedním z faktorů, která by mohla tento společný stát vytvořit a tedy naopak, že absence prezidenta, neobsazená funkce prezidenta, je jedním z faktorů, který možnost společného státu destruuje.

Proto bych chtěl mluvit především k nim, bez ohledu na jejich stranické zařazení. Ano, je naprostá pravda, že parlament může dehonestovat volbu prezidenta tím, že budou předkládány návrhy na kandidáty, o nichž příliš mnoho nevíme, a pokud víme, pak tím hůře pro ně. (Smích v sále.) To ale není osudově nevyhnutelné. Jsem přesvědčen, že jednotlivé politické strany mají možnost již v příštím kole navrhnout osobnosti, které jsou v této zemi a v obou republikách uznávány jako morální a jako odborné autority. A pak, vážení kolegové, nastoupí okamžik tajného hlasování, při kterém je každý z nás zoufale sám. Pokud nemá pocit, že je loutkou, za jejíž nitky tahá stranický sekretariát, pak se bude rozhodovat podle svého svědomí a podle své osobní odpovědnosti.

Myslím si, že bychom se neměli předčasně vzdávat, a tím de fakto porušovat svůj poslanecký slib. myslím si, že bychom se měli pokusit o tuto volbu s osobnostmi, které nás skutečně osloví. Pokud máte - zejména ti z vás, kteří se přihlašují k radikální reformě - pocit, že je to zbytečná činnost, a že amputace je nejlepším způsobem terapie, dovolte mi, abych vám závěrem citoval slova jiného radikálního reformátora, Martina Luthera: "Kdybych věděl, že zítra bude konec světa, ještě dnes půjdu a zasadím jabloň." Děkuji vám za pozornost.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Zemanovi. Slovo má poslanec Kopřiva, pripraví sa poslanec Ransdorf. Ešte je tu technická poznámka.


Poslanec SL P. Švec Ja si myslím, že máme hovoriť o predloženom návrhu, teda o zmene spôsobu voľby prezidenta, a nie o ústave alebo o význame funkcie prezidenta. Myslím si, že by sa toho mali rečníci držať a pokiaľ nie, malo by im byť podľa zásad rokovacieho poriadku odobrané slovo. Ekvilibristické cvičenia nás len zdržujú a uberajú nám čas.


Poslanec SL T. Kopřiva: Pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, v obecné rovině tady bylo vyjádřeno, že stále opakovaná volba federálního prezidenta republiky se stává poněkud tristní záležitostí. To je jedna rovina, rovině věcná, týkající se osoby kandidátů.

Existuje i druhá rovina, a to rovina právní, a v této právní rovině bych si dovolil několik poznámek jako člen ústavně právního výboru. Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že minulé dva roky šestého volebního období poslanci pracovali s plnou odpovědností a přijímali svá usnesení a zákona s plnou vážností jejich dosahu. Ovšem, na druhé straně nikdo z nás nemůže stoprocentně říci - a nemůže to říci ani pan poslanec Jičínský, že náš zákodárný sbor se nevyhnul různým nepřesnostem, mezerám a takovým vyjádřenínm, která mohou poslytovat prostor pro několik výkladů, a to v čistě právní rovině.

Domnívám se, že k takovým otázkám patří právě inkriminovaný dotčený článek 62 zákona číslo 143/1968 ve znění pozdějších předpisů.

V tomto článku se totiž hovoří o volbě prezidenta (to je ten první pokus); potom se hovoří o druhém, a tam je použit termín - nová volba. Další, třetí kolo tam není explicitně vyjádřeno. A tady vzniká právní otázka výkladu, zda se jedná o novou opakovanou volbu, která se řídí pravidly prvního kola či druhého kola. Podle mého názoru jsou zde možné dva výklady; ten striktní, který tady byl předložen, že každých 14 dnů se musí konat, za jakýchkoliv okolností, nová volba prezidenta. A potom druhý výklad, o který opírá svůj návrh kolega Krejsa, že připouští možnost upravit třetí, čtvrté a další nové opakované volby prezidenta, volebním řádem. Ještě je tam podle mého jedno nepřesné vyjádření; chybí explicitní vyjádření od kdy, od kterého data, od kterého dne přesně běží ona lhůta (ať už se jedná o lhůtu 14 dnů či 6 nebo 8 týdnů). Proto se domnívám, že bude velmi vhodné, aby se tímto návrhem zabývaly ústavněprávní výbory, zpracovaly právní výklad a nabídly ho k vyjádření sněmovnám, kterém posléze rozhodnou. Děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Kopřivovi. Teraz má slovo pán poslanec Ransdorf. Pripraví sa poslanec Sviták.


Poslanec SN M. Ransdorf : Dámy a pánové, bohužel se setkáváme s opakováním těch procesů, které podlomily sílu první republiky. To, co na nás zavanulo z projevu poslance Houšky, nelze nazvat jinak, než čistým partokratickým vyděračstvím.

Pokud někdo devalvuje funkci prezidenta republiky, jsou to strany, které proti vůli občanů demontují stát. Osobu Václava Havla ODS používá pouze k vytváření neprůchodných situací. To je třeba vědět, a tak rozumím postupu, který ODS v jeho případě zvolila.

E. Beneš, jeden ze spoluzakladatelů našeho státu se zabýval hrozbou rozbití národního tělesa na partikulární zájmy v podobně vypjaté době, před vznikem první světové války, v knížkách Stranictví a Psychologie politického stranictví. Jsou velice aktuální i dnes, v době, kdy se hraje o osud našich národů. Říká o těchto stranách, a doufám, že koaliční strany se v jeho slovech poznají: "V každé i méně významné otázce" - tedy strana - "podporuje své straníky, opatřuje jim různé výhody na úkor jiných nestraníků např. úřady, místa, pracuje pro uplatnění zájmů své skupiny a neohlíží se, jak se na věc dívají ostatní občané, užívá všech možných prostředků, aby získala moci a vlivu ve státě a využívala toho pak pro sebe."

Strany "jdou tudíž na prvním místě za ukojením svých zájmů stranických". Jako kdyby měl před očima naše parlamenty, naše vlády, naše zastupitelstva, cynickou hru s veřejným zájmem a nadějemi voličů. Beneš viděl po celý život velice kriticky, podle jeho soudu, duch stranický, který "odnaučuje střízlivému a samostatnému myšlení. Vše oceňuje ze zorného úhlu stranictví... Stranictví tak nenechává nikomu a v ničem svobodu..." Nadvláda stranických zájmů pak znamená přímé rozsévání demoralizace a zesurovění nejširších vrstev a veřejných mravů vůbec.

Stává se, že "štvavá a lživá agitace způsobuje, že lidem, širokým vrstvám se jeví pojednou všechna veřejná práce, všechny snahy, všechny ideály jako předstírané, vymyšlené, pokrytecké. Lidové vrstvy ztrácejí víru v pravdu, ctnost i čest. Nastává tím největší rozdrobenost celého národního tělesa... a stráví užasně mnoho energie společenské".

To říkal E. Beneš o politických stranách v minulosti. Ale i dnes jsme svědky toho, že vůdcové manipulují veřejnost postupně k rozpadu státu, že místo ekonomické reformy vnucují veřejnosti vlastnický převrat, že původní cíle listopadu a prosince 1989 jsou pryč. A parlamenty? Poslyšme, co o jejich fungování v minulosti říkal dr. Beneš; i tam se poznáme. "Parlamenty ztrácely pod vlivem vlády stran své původní funkce. Politické strany vše, co ve sněmovnách mělo býti svobodně projednáno, dohadovaly nejen ve svém lůně, což je přirozené, ale i mezi sebou navzájem, mimo sněmovnu, uplatňujíce přitom známé praktiky tzv. koaličnictví. Parlament přestal být celkem. Tato instituce se stávala jen konglomerátem několika uzavřených stranických pevných organismů, jež nerozhodovaly svobodně, demokraticky, volnou diskusí a podle všeobecných zájmů celku, nýbrž podle předběžných rozkazů stranických politických aparátů oligarchických."

I to je přesná charakteristika dnešního parlamentu, jak jsme ho i v těch posledních týdnech zažili.

Myslím si, že se právě tato nadvláda politického stranictví a podřizování zájmů státu určitým cílům stran projevuje i na vývoj poměrů Čechů a Slováků. E. Beneš, kterého jsem tady citoval i pro dobu budoucí, po druhé světové válce uváděl, že se nikdo nemá spoléhat na to, že nás někdo spasí, že nedovolí rozbití našeho společného státu.

Cituji dr. Beneše: "Bude-li se mu to hodit a zmůže-li to, pak to nedovolí. Bude-li to proň výhodnější anebo bude-li se mu zdát, že je pro něj výhodnější jíti svou vlastní cestou, bude muset jíti svou vlatní cestou, a nás ponechat našemu osudu. A pak se bude odehrávati v nových formách týž proces, jaký se odehrával v roce 1938 a v roce 1939."

Tvůrci dnešní československé politiky asi tyto myšlenky Beneše nečetli, a tak vstoupili do doby po ukončení studené války s iluzemi, které svět politiky trestá. Trest ale vždy dopadá spíše na občany, než na protagonisty politické hry. Dnes se v obou národech objevují ti, kteří kladou ultimata. Prohlašují, že nemá smysl jednat, že bude lépe náš federativní stát rozdělit. Úsilí o suverenitu ve smyslu práva opustit druhého, kdykoli by se to hodilo, povede podle Beneše k tomu, že by došlo, "při první mezinárodní větší krizi nezadržitelně opět k odloučení Slovenska od Čechů a k novému pokusu o zničení jednoho po druhém".

Dámy a pánové, před několika dny jsme přísahali věrnost České a Slovenské Federativní Republice. Při přístupu k volbě hlavy našeho státu pamatujte na přísahu, kterou jste v posledních dnech skládali. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Ransdorfovi. Technická poznámka pán poslanec Mihalik. Pripraví sa pán poslanec Sviták.


Poslanec SN M. Mihalik: Ďakujem predrečníkovi za prednášku myšlienok národného socialistu, teda nacistu, dr. E. Beneša. (Rozruch, šum a hvizd v sále.)

Chcem upozorniť, že pokiaľ diskutujeme o problematike, ktorá je spojená s funkciou hlavy štátu, tak upozorňujem, bez toho, že by som citoval klasika, že "ryba smrdí od hlavy".

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Druhá technická poznámka pán poslanec Ransdorf, potom pán poslanec Dostál.


Poslanec SN M. Ransdorf: Já si vyprošuji i od kolegů poslanců urážky bývalé hlavy státu, jednoho ze spoluzakladatelů státu, v němž stále ještě žijeme. (Potlesk.)


Poslanec SN P. Dostál : Pane předsedající, rád bych vám připomněl vaše slova jako poslance opozice, když jste tvrdil, že kdyby vy jste vedl schůzi, nebudou se opakovat takové věci, které se v této sněmovně děly.

V této sněmovně je urážen řádný prezident této republiky a vy, pane předsedající, mlčíte. Je mi to, při našem osobním vztahu, velice líto.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem poslancovi Dostálovi. Priznávam, asi som mal hneď zasiahnuť a upozorniť predrečníka, ale videl som, že je prihlásený pán poslanec Ransdorf s názorom, ktorý som zastával aj ja. Chcel som sa držať litery zákona, že predsedajúci by mal viesť, ale beriem toto na vedomie.

Technická poznámka pán poslanec Mihalik.


Poslanec SN M. Mihalik: Je mi veľmi ľúto, že si niekto historickú pravdu vysvetľuje ako urážky.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som, aby sme nerozvíjali diskusiu na tému, ktorá nie je obsahom rokovania. Prosil by som poslancov, aby sa zdržali vystúpení, ktoré by urážali či hlavu štátu alebo iných poslancov.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Stank.


Místopředseda FS J. Stank: Vážený pán predsedajúci, mám procedurálny návrh. Odzneli tu dva návrhy, aby celú problematiku prerokovali ešte predtým, než o tom budeme môcť meritórne rozhodnúť, ústavnoprávne výbory. Prosím, aby se dalo hlasovať o tomto návrhu a v prípade, že bude schválený, myslím, že by bolo účelné, aby rozprava pokračovala až po stanoviskách týchto výborov. Ďakujem.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Beriem tento procedurálny návrh. Dal by som o ňom hlasovať. Ešte sú dve technické poznámky, po nich pán poslanec Dvořák.


Poslanec SL V. Zeman: Pane předsedající, nezlobte se, ale domnívám se, že k těmto nechutným záležitostem dochází jen proto, že nerespektujete názory, které už tady řekli předřečníci a připouštíte zde politické projevy, které nemají s projednávanou otázkou nic společného.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, upozornil som poslancov, aby dodržiavali etiku a morálku poslancov, nič viac nemôžem urobiť. Bola tu jedna poznámka pána poslanca Ševca, na ktorú som nereagoval, pretože som považoval otázky prezidenta a ústavy za priamo spojené. Na to som nereagoval.

Ešte technická poznámka.


Poslanec SL J. Lacina: Domnívám se, že z titulu předsedajícího schůze máte právo v některých věcech zasáhnout, dokonce povinnost, kterou vám ukládá jednací řád. Jestliže jsou tady pronášeny projevy, které přímo nesouvisí s projednávanou konkrétní problematikou, je potřeba minimálně řečníka upozornit, případně mu odebrat slovo.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Dvořák.

Poslanec SN L. Dvořák: Vážené poslankyně, vážení poslanci, jsem členem Československé strany socialistické, pokračovatelky národních socialistů. Je mi velice smlutno, že zde sedím a že zde musím slyšet taková slova, jaká zde byla vyslovena na adresu druhého prezidenta naší republiky, pana Eduarda Beneše. Ano, to byl ten, který byl při zrodu Československé republiky, to byl člověk, který dovedl povzbudit slovenský národ ke vstupu do Československé republiky. Myslím, že není nutné tady prezidenta Beneše urážet. Věřím, že u nás platí ústava, zákony a že v tomto smyslu bude každý jednat. Děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som poslancov, aby sa držali témy. Ešte sa hlási poslancec Jajtner s technickou poznámkou.


Poslanec SN J. Jajtner: Mám faktickou poznámku k nárhu pana místopředsedy Stanka. Tento návrh není nový, byl konzultován s legislativním odborem Federálního shromáždění, který zastává názor, že jej lze přijmout. Doporučuji jenom, pokud se o tomto návrhu bude hlasovat, aby se hlasovalo v tom smyslu, aby tento návrh byl bez toho, aniž by byl dán k projdnání ústavně právním výborům, aby o něm bylo zde hlasováno.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Vzhľadom k tomu, že sú procedurálne návrhy dva, musím o nich nechať hlasovať v poradí, v akom boli predložené. Ešte pán poslanec Fišera.


Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, faktická poznámka. Pane místopředsedo, je to opravdu neobvyklá procedura, kterou navrhujete u tak závažné věci. V životě jsem se zde nesetkal s tím, že by legislativa měla ovlivňovat naše rozhodování v oblasti ústavního zákona, jde-li o tak závažnou věc. Zvážil jste opravdu dobře to, co navrhujete? Děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Sú ešte nejaké procedurálne návrhy? Pán poslanec Švec.


Poslanec SL P. Švec: Považujem za potrebné reagovať, pretože bol zle vysvetlený môj návrh. Máme tu rokovať v súčasnej dobe nie o zrušení funkcie prezidenta, ale o predľžení zmeny volebného poriadku prezidenta. K tomuto by sa mala viesť debata. Keď tu nejakí páni vyťahujú prezidenta Beneša, je to vyslovene urážka tohto parlamentu, ktorý pozná historické fakty.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán kolega, toto nie je k meritu veci. Nie je to ani technický návrh, ale hovoríte k inej problematike, ktorá sa tu už vyjasnila. Pokiaľ máte návrh, prosím, podajte ho.


Poslanec SL P. Švec: Mám návrh ukončiť túto rozpravu, pretože ide mimo témy.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Presne o to som teraz prosil. Dovoľte mi, aby som nechal hlasovať, pretože nie sú žiadne pozmeňujúce návrhy. Hlasujeme o tomto návrhu, aby sme odovzdali, podľa toho, ako povedal pán poslanec Jičínský, na preskúmanie tento návrh ústavnoprávnym výborom. Dávam o tomto návrhu hlasovať.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!


Hlasování: 12.56 hodin.


(SN 53, SL 53)


Kto je proti?


(SN 11, SL 4)


Kto sa zdržal hlasovania?


(SN 8, SL 13)


V Snemovni národov hlasovalo päťdesiattri poslancov pre, jedenásť proti, osem sa zdržalo, v Snemovni ľudu hlasovalo päťdesiattri poslancov pre, štyria proti a trinásť sa zdržalo.

Tento návrh, ktorý predložil pán poslanec Stank, neprešiel s tým, že zostáva stále návrh pána poslanca Jičínského, s ktorým sme to konzultovali a ktorý súhlasí s tým, aby po skončení rozpravy ústavnoprávnym výborom boli predložené okrem tlače č. 34 aj pozmeňujúce návrhy, ktoré s tým súvisia, aby ústvnoprávne výbory o tom rokovali. Budeme ďalej pokračovať v rozprave.

Bol prihlásený pán poslanec Sviták. Po ňom sa pripraví pán poslanec Jajtner. Opakujem ešte raz, prosil by som poslancov, aby sa držali presne podľa rokovacieho poriadku prerokovávanej témy. Prosím, aby sa zdržali prejavov, ktoré by kohokoľvek v tomto parlamente alebo mimo neho urážali.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Kříž.


Poslanec SL E. Kříž: Poprosil bych kolegu Zelenaye v předsednické funkci, aby trochu zachoval úzus, který tam byl předtím a který je podpořen jednacím řádem, že před hlasováním se dá najevo poslancům, kteří se nacházejí mimo tuto místnost, aby se dostavili do jednací síně. Je třeba tomu nechat i určitý časový prostor. Chápu, že je málo času, ale časový prostor je nutné dodržet, aby se lidé dostavili.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Súhlasím, pán poslanec, nestlačil som tlačidlo zvolávacieho zvonca, ale snemovne boli aj tak uznášaniaschopné. Máte pravdu, urobíme to.

Pán poslanec Sviták. Pripraví sa poslanec Jajtner.


Poslanec SL I. Sviták: Vážení kolegové, ve starověku platila zásada senatores boni viri senatus mala bestia, čili poslanci jsou hodní lidé a jejich shromáždění je zlověstná potvora. Otázka je, zda to platí také o nás, o našem shromáždění. Na rozdíl od nás, senátoři starého Říma dokázali zvolit za svého kolegu císařova oblíbeného koně. Tak daleko ještě nejsme. Dospějeme tam? Je to možné. Protože to, co se děje během této schůze a během minulé schůze v této místnosti, není nic jiného, než záměrná a plánovaná sabotáž funkcí zákonodárného shromáždění tohoto státu.

Je to záměrné kompromitování ústavního orgánu, který si podřezává větev, na níž sám sedí. Domnívám se, že my všichni jsme odpovědni za toto jednání, které je v přímém rozporu k slavnostní přísaze, kterou jsme zde před měsícem skládali do rukou Rudolfa Battěka. Tato skutečnost je nevyvratitelným faktem, za který nese plnou odpovědnost Občanská demokratická strana, případně její spojenci, kteří tuto sabotáž provádějí. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Svitákovi. Dve technické poznámky. Pripraví sa pán poslanec Jajtner, potom pán poslanec Pleva a Houška.


Poslanec SL V. Zeman: Chtěl bych připomenout panu Svitákovi, který se tak zastává ústavních orgánů jako je prezident, že jsem si všiml, když pan prezident Havel přišel na naše shromáždění, tak pan Sviták neuznal za to, aby vstal. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Malý, technická poznámka.


Poslanec SL M. Malý: Mám faktickou poznámku. Jeden Američan řekl, že byl a je hrdý na to, že žije v nejdemokratičtějším státě, jehož prezidentem se může stát každý. Ve chvíli, kdy zjistil, že je to pravda, dostal z toho hrůzu. Já jsem byl po listopadu hrdý na to, že konečně žiji ve státě, kde se může poslancem stát každý. Dnes z toho mám hrůzu.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Slovo má poslanec Jajtner. Pripraví sa pán poslanec Pleva.


Poslanec SN P. Jajtner: Vážené Federální shromáždění, považuji za mimořádně šťastnou shodu okolností, že mohu v rozpravě vystoupit po panu Svitákovi, který více než dvacet let šířil jed komunismu ve svobodném světě, aby po svém návratu do naší svobodné vlasti se ujal šíření tohoto jedu v okamžiku, kdy se jej snad zbavila. (Potlesk.)

(Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som, aby sme sa zdržali osobných hodnotení.)

V každé hře existují jistě pravidla, někdy dobrá, někdy hloupá. Sofistické vývody některých mých předřečníků sice demonstrují jejich znalosti pravidel, ale nic nevypovídají o kvalitě těchto pravidel. Dovolte, abych ocitoval článek 1 Ústavy ČSFR, abychom si uvědomili, jakých pravidel se někteří z nás dovolávají. Pak také pochopíme, proč se jich dovolávají. A jak řekl pan poslanec Ransdorf, možná, že se i poznají: Česká a Slovenská Federativní Republika je stát založený na pevném svazku dělníků, rolníků a inteligence, v jehož čele je dělnická třída. Cituji platnou ústavu. Odstavec 3: Česká a Slovenská Federativní Republika náleží ke světové socialistické soustavě, usiluje o přátelské vztahy se všemi národy a o zajištění trvalého míru v celém světě.

Doufám, že není třeba k tomu cokoliv dodávat. Obsah meritorní jsem vyjádřil ve své technické poznámce. Doporučuji, aby se hlasovalo o změně volebního řádu bez jakýchkoliv předchozích zdržovacích manévrů. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Jajtnerovi. Slovo má pán poslanec Pleva. Pripraví sa pán poslanec Hošek, pán poslanec Ransdorf technická poznámka. A potom faktická poznámka.


Poslanec SN M. Ransdorf: Pane místopředsedo, vy nechcete rozvíjet přátelské vztahy se všemi národy a zajistit mír na celém světě?


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby sme sa držali témy. Ešte faktická poznámka, pán poslanec Jajtner.


Poslanec SN S. Hošek: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení kolegové, já nejsem tak všeobecně znám, jako většina nebo dokonce všichni z vás, tedy se představím. Mé jméno je Stanislav Hošek, kdysi předák odborového svazu hornictví, čili jak jsme byli zvyklí říkat, hornický boss. Tedy boss Hošek. Já mám jednu otázku na předřečníka - byl v minulém parlamentě? Že to tu dva roky všechno zůstalo, s čím teď nesouhlasí? Děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Jajtner, faktická poznámka.


Poslanec SN P. Jajtner: Odpovím oběma předřečníkům, nebyl jsem v minulém parlamentu a panu Ransdorfovi odpovídám, že jsem 43 roky žil ve státě, který řídila dělnická třída a mám toho plné zuby. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Pleva, pripraví sa pán poslanec Houška.


Poslanec SL P. Pleva: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a vážení kolegové, klub KDS považuje takovéto volby prezidenta nejen za nedůstojnou frašku, ale za snahu určitých sil zdiskreditovat v očích veřejnosti ústavní funkci prezidenta a potažmo celý parlament. Proto se takovýchto voleb nebudeme až do uspokojivého vyřešení změny volebního řádu zúčastňovat. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Slovo má poslanec Houška. Pripraví se pán poslanec Jedinák.


Poslanec SL F. Houška: Vážení kolegové, velice krátce, velice mě zarazila jedna věc. Projev pana profesora Jičínského, projev pana doktora Ransdorfa. A tady jsem si uvědomil jednu moudrost, že každý má těžkou chvíli, má-li hledat chybu u sebe. Tyto dva kolegy jsem pozoroval nebo měl jsem možnost je pozorovat jako každého jiného celé předchozí dva roky. V jejich jednání se udála veliká a veliká změna.

(Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som k téme, máme rozpravu k tlači č. 34. Prepáčte, pán kolega.)

Já jsem říkal, že budu mluvit krátce. Právě k této otázce, k napadení v souvislosti s projednáváním této situace. K otázce názoru volby prezidenta republiky, k otázce názoru, kdo na tento post by měl být navrhován. Zcela každému je jasné, že to musí být člověk, který by měl být duchovním vůdcem nebo duchovním otcem tohoto státu, člověk, který má všeobecnou vážnost, člověk, který má i světový věhlas a prestiž. To, co se tu děje, to co se tu předkládá, je svým způsobem jaksi velice nepěkné a mám ten dojem, že obraz, to co se tu předvedlo dnes, tohoto parlamentu, je velice velice zoufalé. Je to zrcadlo tohoto státu.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Houškovi, slovo má pán poslanec Jedinák, pripraví sa pán poslanec Valenčík. Je tam technická, prosím. Pán poslanec Koutský.


Poslanec SN J. Koutský: Vážený pane předsedající, já navrhuji, abychom udělali přestávku na oběd, možná nám to po ní půjde lépe.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Už máme posledných dvoch rečníkov, tak myslím, že prestávku môžeme urobiť potom. Pán poslanec Ransdorf s faktickou poznámkou.


Poslanec SN M. Ransdorf: Já jsem s napětím čekal, kdy mě kolega Houška řekne, v čem se moje chování za ty dva roky změnilo, ale vysvětlení jsem se nedočkal.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Slovo má pán poslanec Jedinák, pripraví sa zatiaľ posledný prihlásený do diskusie, pán poslanec Valenčík.


Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedo, pane předsedající, děkuji za slovo. Myslím, že tím, kdo destruuje práci, nejsou navržení kandidáti, ale zejména my, ta poslední vystoupení v této rozpravě o tom nasvědčují. Myslím, že už nic nového nemůže přinést věcného k obsahu i meritu. Já osobně se domnívám, že v systému parlamentní moci a dělby mezi státními orgány je nutná funkce prezidenta. Nedomnívám se, že je účelné, když delší dobu federální vláda může vykonávat funkci prezidenta. Nemyslím si, že to je z hlediska platné ústavy vhodné a také účelné. Myslím, že to je velmi neefektivní a že to dokonce brání provázanosti moci výkonné, zákonodárné a také prezidentské. Myslím si, že vláda nemá mít tuto možnost delší dobu funkci prezidenta vykonávat.

Nerad poslouchám zde na půdě FS diskuse o demontáži Federálního shromáždění, s nelibostí přijímám teze o tom, že potřebujeme zvolit prezidenta, že symbolizuje společný stát, a přitom se snažíme bojkotovat jeho existenci právě tím, že společného kandidáta nezvolíme.

Myslím, že v diskusi i ve sdělovacích prostředcích zazněly již i takové návrhy, které jsou ochotné podpořit i opoziční politické strany. Byl bych rád, kdyby na půdě tohoto FS vystoupil kandidát na prezidenta obecně známý, který má autoritu a který by prohlásil, že bude respektovat veřejné mínění a hájit i zájmy opozice. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP