Čtvrtek 30. července 1992

Schůze pokračuje: 15.16 hodin.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Kolegovia a kolegyne, sme uznášaniaschopní. Ukončili sme rozpravu.

Do lavíc ste obdržali pozmeňujúce návrhy k návrhu poslanca Josefa Krejsu k tlači č. 34. Budeme postupovať podľa § 27 odst. 1 zákona o Rokovacom poriadku. To znamená, že sa hlasuje v poradí, v akom boli podané, iba že by sněmovňa rozhodla inak. Najskôr budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pani poslankyne Bellušovej. Predtým sa chcem ale opýtať, či niektorý z poslancov nechce stiahnuť svoje pozmeňujúce návrhy. (Nikdo se nehlásil.) Nikto pozmeňujúci návrh nestiahol, prosím teda navrhovateľa.


Poslanec SN J. Krejsa: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jako navrhovatel akceptuji návrh paní kolegyně Bellušové na změnu řádu pro volbu prezidenta, tj. prodloužení doby volby prezidenta na 8 týdnů, a stahuji ve svém návrhu požadavek na dobu 6 týdnů. Děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Týmto sa včleňuje návrh pani poslankyne Bellušovej do návrhu navrhovateľa. O ňom teda hlasovať nemusíme. Pán poslanec Cuhra, môžeme teraz hlasovať o vašom návrhu?


Poslanec SN J. Cuhra: Pane předsedající, s ohledem na tuto skutečnost svůj požadavek stahuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Tým sme vyriešili otázku pozmeňujúcich návrhov, preto budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Josefa Krejsu na zmenu poriadku pre voľbu prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, tlač č. 34, so zmenou, že navrhovateľ akceptoval termín 8 týždňov. Vidím, že nie sú žiadne pripomienky, takže budeme o tomto návrhu hlasovať.

Kto je pre návrh pána poslanca Josefa Krejsu, nech stlačí tlačidlo a zdvihne ruku!


Hlasování: 15.18


(SN 86, SL 80)


Kto je proti?


(SN 20, SL 26)


Kto sa zdržal hlasovania?


(SN 16, SL 15)


Konštatujem, že v Snemovni národov bolo osemdesiatšesť pre, dvadsať proti, šestnásť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu bolo osemdesiat pre, dvasaťšesť proti a pätnásť sa zdržalo hlasovania. Obidve snemovne odsúhlasili tento návrh. Tento návrh je platný. Návrh bol teda schválený.


(Poznámka redakce: usnesení FS č. 24, SL č. 40, SN č. 42)


Teraz nasleduje druhý bod programu, ktorým je ďalšia voľba prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Bod programu 1 : Nová voľba prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky

Volebné komisie pokračujú v práci v rovnako zložení, len v českej časti Snemovni národov rezignovala na účasť v komisii pani poslankyňa Mária Kristková.

Volebná komisia Snemovne ľudu bude pracovať v zložení: poslankyňa Adamčíková, poslanec Bobovnický, Cuhra, Gawlik, Houf, poslankyňa Hyková, poslanec Klimecký, Kříž, Novotný, Ryška, Svoboda, Šedovič.

Volebná komisia Snemovne národov, poslanci zvolení v Českej republike, v následujúcom zložení: poslanec Čech, poslankyňa Freiová, poslanec Holáň, Hošek, Hruška, Mráček.

Volebná komisia Snemovne národov, poslanci zvolení v Slovenskej republike, v zložení: poslanec Bábi, Borguľa, Bystrický, Gaľa, poslankyňa Pavúková a poslankyňa Šablicová.

V súlade s bodom 10 volebného poriadku podá predseda volebnej komisie Snemovne ľudu správu o výsledku overovania podaných návrhov kandidátov na novú voľbu prezidenta. Ide o spoločnú správu všetkých troch volebných komisií.

Návrh na kandidáta vám bol v stanovenej lehote odovzdaný, sú to parlamentné tlače č. 31, 32 a 33.

Týmto udeľujem slovo pánovi poslancovi Erichovi Křížovi, ktorý je predsedom volebnej komisie Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia. Prosím.


Poslanec SL Erich Kříž: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté. Předkládám zprávu volebních komisí Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části o výsledku ověřování návrhů kandidátů na prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

"V souladu s volebním řádem schváleným pro volbu prezidenta ČSFR se sešly dne 27. a 30. července 1992 volební komise Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části, aby prověřily a posoudily platnost a úplnost návrhů kandidátů na funkci prezidenta ČSFR pro třetí kolo volby. Kandidátem na funkci prezidenta byl navržen za prvé - poslancem Sněmovny lidu Jiřím Konopáčem pan Zdeněk Procházka, narozen dne 12.2.1953, bytem Zářičí 63, Chropyně - tisk 31. Za druhé - poslancem Sněmovny národů Pavlem Mozgou doktor Zdeněk Pinta, narozen dne 23.4.1931, bytem Praha l0, U hranic 8 - tisk 32. Za třetí - poslanci Alešem Muchou a Janem Kostrhunem byla navržena ing. Marie Kristková, narozena dne 26.11.1936, bytem Zlín, Brněnská ulice 274 - tisk 33.

Všechny tři volební komise shodně konstatují, že kandidáti navržení na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky splňují všechny zákonné předpoklady kladené na volbu prezidenta republiky. V Praze dne 30. července 1992."

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosil by som predsedu volebnej komisie, aby tu zostal. Ďakujem za správu o výsledkoch overovania predložených návrhov. Rozprava o návrhoch sa nekoná podľa bodu 5, vety druhej schváleného poriadku, ale k prednesenej správe je možné položiť otázky. Alebo by snáď chcel niekto odôvodniť predložený návrh? Na otázky bude, samozrejme odpovedať predseda volebnej komisie Snemovne ľudu.

Ja tu mám jednu požiadavku na vystúpenie pani poslankyne Kristkovej. Prosil by som ju, aby vystúpila.


Poslankyně SN M. Kristková: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, poslanci, kolegové. Vím, že mnozí z vás považují již nyní funkci prezidenta naší federativní republiky za nadbytečnou, ne-li zcela zbytečnou. Proto se asi ptáte, proč kandiduji.

Chci vás upozornit na to, že mé navržení do této vysoké státní funkce iniciovalo Hnutí za rovnoprávné postavení žen v Čechách a na Moravě. Navrhly mne ženy, které zvlášť citlivě vnímají současnou tíživou politickou atmosféru a nechtějí se smířit s fatalismem, doprovázejícím rozpad státu.

Jsem přesvědčena, že prezident - bez ohledu na to, kdo tuto funkci bude vykonávat - může sehrát významnou stmelující a integrující roli. Já sama se budu vždy zasazovat ze všech svých sil o zachování společného státu, jehož forma však musí být přijatelná pro všechny naše národy. Svým dílem chci přispět k uklidnění politické situace. Budu nápomocna tomu, aby my, poslanci Federálního shromáždění společně jsme usměrnili nynější nežádoucí vývoj a předešli hrozícímu chaosu. Všichni víme, že současná politická situace se bezprostředně promítá i do ekonomického a v konečných důsledcích i sociálního vývoje.

Vážení poslanci, víte, že pracuji v zemědělství. V současné době probíhají žně. Tyto byly vždy v historii našeho národa symbolem završení práce a příslibem do budoucna. Chtěla bych říci, že bychom se měli pokusit uzavřít nesmyslné vnitřní spory, které nás všechny oslabují. Uvědomme si hospodářské problémy, v nichž se nacházíme. Snažme se je řešit. Mysleme více na budoucnost, na konkrétní plodnou práci, protože pouze ta může našim lidem přinést lepší život. Na tomto základě by se měly sjednotit bez rozdílu stranické příslušnosti všechny politické síly, které chtějí ku prospěchu všeho obyvatelstva úspěšně směřovat a završit politickou reformu.

Přijetím kandidatury na funkci prezidenta republiky jsem mimo jiné chtěla vyburcovat politickou representaci k vnímání a k realizaci vůle velké části našeho obyvatelstva po zachování společného státu. Tuto vůli přitom vůbec nechápu jako naivní a sentimentální. Je totiž pro mne především momentem, který zásadním způsobem určuje státní a ekonomickou svébytnost našich národů. Proto si myslím, že hodnota dědictví společného státu, který byl vybudován za nezměrného úsilí, ale i obětí tisíců lidí, může být posouzena pouze občany ve všeobecném referendu.

Vážení poslanci, zvažte prosím současnou situaci. Zvažte i cesty vedoucí k nápravě a zcela jistě v tom případě zvážíte i funkci a postavení prezidenta republiky. Chci vás všechny ubezpečit, že mi nejde o funkci, že mi vůbec nejde o získání žádné moci, jde mi jen a jen o spokojený a klidný život lidí Čech, Moravy, Slezska i Slovenska. Všem, kteří podpoří mou kandidaturu, již nyní děkuji.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni. Ďalej tu mám prihlášku na odôvodnenie návrhu na kandidáta od pána poslanca Konopáča. Týmto mu udeľujem slovo.


Poslanec SL Jiří Konopáč: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, milí hosté. Dovolte mi, abych vás jako navrhovatel stručně seznámil s osobou našeho kandidáta na úřad prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky, s panem Zdeňkem Procházkou. Nepřichází od pluhu, ale přišel do stavby domu, aby vláda věcí svých se lidu navrátila. Přichází ze země, která je pravlastí našeho společného státu, z Moravy.

Dnes, po parlamentních volbách, do kterých jsme vkládali velké naděje, je tento náš společný stát dělen vítěznými politickými stranami, stranami ODS a HZDS, které vzešly z řad bývalé politické struktury, a kterým jde především o udržení získané politické moci. Proto přehlížejí lid tohoto státu, nechtějí znát názor občanů prostřednictvím referenda, jediné to ústavní cesty.

Tyto strany nepotřebují společného prezidenta a mnohé jiné strany beze vzdoru souhlasí. My republikáni však chceme hájit zájmy lidu obou našich republik, třebaže jsme pronásledováni posttotalitní státní správou a bohužel handicapováni nasazenými čelnými funkcionáři SPR-RSČ. (Potlesk.) Je nám namlouváno, že nemáme osobnost, která by byla přijata oběma národy. Co na to říci? Že jsme ji nehledali nebo že se nedíváme kolem sebe, abychom ji uviděli.

To, co se děje v dnešní době, je důsledkem nedostatku tolerance, demokracie a svobody. Pan Zdeněk Procházka šel za poznáním těchto základních kamenů vyspělých společností do Kanady, Spojených států a dalších zemí. Sdílím jeho názor, že jsme na samém prahu našeho úsilí po této cestě.

Během uplynulých dnů jsme hovořili na Moravě, Slovensku i v Čechách a střetávali se nejčastěji s názory, ať se postavíme za společný stát a prosadíme referendum. Využívám dnešní příležitosti k připomenutí těchto přání občanů.

Není jen státoprávní uspořádání naším jediným problémem, ani přechod k tržní ekonomice nejde tak, jak jsme si představovali. Nelze ho dělat bez zákonů tak, jak byla tato změna započata. Nemáme státní správu, která by odpovídala právnímu státu. I na ohlasech ke kandidatuře pana Zdeňka Procházky jste mohli sledovat porušení společenské etiky státními úředníky. Spoluobčanům žijícím v zahraničí jsou upírána jejich lidská práva. V ekologii jsme nepokročili, naopak, devastace země se prohlubuje. Zesocializované zdravotnictví je třeba řešit, aby se stalo službou člověka člověku. A takto bych mohl pokračovat v problematice našeho konání.

Toto vše je práce pro více než jednoho člověka, byť by byl sebeschopnější, leč jeden, který vám složí slib, bude za to spoluzodpovědný. Proto apeluji na poslance, aby znovu uvážili, proč je lidé volili do funkcí poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů, že to nebylo proto, aby tyto funkce nevykonávali v návaznosti na existenci společného státu a s tím spojenou funkci prezidenta, ale právě naopak.

Dovolím si oslovit i poslance za ODS a HZDS, aby při volbě měli na mysli spíš své voliče než své představitele, vždyť se jedná koneckonců o volbu tajnou.

Věřím, že ani pan doktor Sládek nevyjádří svou nedůvěru našemu kandidátovi a neupře mu podíl na plnění našeho volebního programu - teď tady bohužel není.

Sešlo se vám, páni poslanci, dostatek kandidátů, abyste si mohli vybrat, zda volit příznivce bývalého režimu či nekomunistu, abyste vybrali prezidenta rozhodného, energického, který má dostatek sil ke splnění toho, co si předsevzal.

Přeji vám hodně zdaru při vaší volbě. Děkuji vám.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi. Chcem sa opýtať, či sú ešte nejaké ďalšie otázky ku kandidátom,prípadne, či chce niekto ešte odôvodniť ďalšieho kandidáta? (Nikdo se nehlásil.)

Konštatujem, že nie.

Pýtam sa preto všetkých predsedov volebných komisií, či boli vykonané kontroly úloh uvedených v bode 11, to znamená, zapečatenia volebných schránok, prípravy zvláštnych priestorov pre úpravu hlasovacieho lístku, pripravenia dostatočného počtu hlasovacích lístkov a pripravenia nepriesvitných obálok a či súhlasia so začatím hlasovania. Prosím, aby ste oznámili svoje stanoviská. Prvý vystúpi a hovorí pán poslanec Erich Kříž.


Poslanec SL E. Kříž: Předtím, než řeknu to stanovisko, mám, pane předsedající, obavu, že odůvodnění třetího kandidáta dle zákona by tady mělo zaznít. To mi připadá jako předčasné. Já nemám po ruce volební řád ani ústavní zákon, všechno jsem nechal v lavici nahoře.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Mali by sme sa predovšetkým opýtať predsedu volebnej komisie, ktorý by to mal prvý vedieť a odpovedať na naše otázky. Ale opakujem, ja som vyzval, či ešte niekto chce odôvodniť návrh na prezidenta. Povinnosť to, ako vidíme, nie je.


Poslanec SL E. Kříž: Mohu potvrdit, že volební komise Sněmovny lidu je připravena připravit pro kolegy ve Sněmovně lidu volby v místnosti 102. Takže, prosím, přistupte k volbám.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím predsedu volebnej komisie pána poslanca Viléma Holáňa.


Poslanec SN V. Holáň: Volby v české části Sněmovny národů jsou připraveny, mohou být zahájeny a budou zase tady dole, za sálem, jako posledně.


Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Teraz podá informáciu pán poslanec Ĺubor Bystrický.


Poslance SN Ĺ. Bystrický: Aj v slovenskej časti Snemovne národov sú voľby pripravené. Voľby môžu začať.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ešte raz sme to preverili vo volebnom poriadku. O navrhovateľovi sa hovorí len v ods. b) a v bode 12, ale nehovorí sa o odôvodnení. Proto so súhlasom predsedov volebných komisií vyhlasujem hlasovanie za otvorené.

(Následuje volba.)


Schůze přerušena: 15.36 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP