Čtvrtek 24. září 1992

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S faktickou poznámkou sa hlási kolega Malíř.

Poslanec SN D. Malíř: Já bych chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Mráčka. Jelikož v letošních volbách kandidoval za naši Republikánskou stranu a nyní se veřejně od této strany distancoval, chtěl bych mu doporučit, aby se vzdal mandátu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Hlási sa ešte niekto do diskusie? Je tu faktická poznámka.

Poslanec SN R. Havlík: Rád bych opět připomněl, že místa do Rady Evropy byla přidělována jednotlivým poslaneckým klubům. Možná se mýlím, ale nepamatuji se, že by tu byl klub nezávislých poslanců. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Ja by som si len dovolil upozorniť, že podľa Rokovacieho poriadku takýto klub ani nemôže vzniknúť, môžu byť len tie kluby, ktoré boli založené. Keď niekto vystúpi do ďalšieho klubu vstúpiť nemôže. Prosím, ďalší.

Poslanec SL M. Richter: Chtěl bych jenom upozornit, že grémium je pomocný orgán a nemá žádné pravomoce vůči sněmovnám, vůči Federálnímu shromáždění. Jsou to jenom doporučení, která můžeme nebo nemusíme vzít v úvahu při hlasování.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Faktická poznámka, najskôr pán poslanec Krejsa a potom poslanec Havlík.

Poslanec SN J. Krejsa: To je sice pravda, ale tento návrh schválily také zahraniční výbory na doporučení grémia. Takže myslím, že není co řešit.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Faktická poznámka, pán poslanec Havlík.

Poslanec SN R. Havlík: Já bych jenom rád upozornil na ten paradox, kdy současná vládnoucí strana ODS tady ústy pana kolegy vlastně zpochybnila platnost rozhodnutí politického grémia, na které se neustále odvolává při všech možných skutečnostech a událostech tohoto parlamentu. Namátkou bych zde řekl jeden příklad - při nedávné volbě předsedy kontrolního orgánu FBIS, kdy to bylo zcela jednoznačné, kdy vlastně jediná argumentace byla, že politické grémium se dohodlo atd. Takže je tato poznámka bezpředmětná, pane z ODS. Děkuji

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Štefanovič s faktickou poznámkou. A potom, prosím vás, pretože sa začínajú rozmnožovať, dám vám slovo.

Poslanec SN M. Štefanovič: Faktická poznámka: Medzinárodné organizácie vo svojich štatútoch majú priamo povedané, že tieto oranizácie sú vytvárané zo zástupcov spektra politických strán, ktoré sú v príslušných parlamentoch. Máš parlament vlastne musí zohľadniť to, že je tu veľké široké politické spektrum, preto je potrebné, aby boli aj zástupcovia jednotlivých politických strán. Takže je tu splnená požiadavka Európskeho parlamentu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Faktická poznámka pán poslanec Pleva.

Poslanec SL P. Pleva: Já bych chtěl jenom panu kolegovi z Republikánské strany říci, že pokud není spokojen s tím, že se nedohodl a nedodržují se dohody politického grémia, mají stejnou možnost jako my odejít z jednací síně. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pani poslankyňa Martínková, faktická poznámka a po nej pán poslanec Konopáč.

Poslankyně SL H. Martínková: Já bych chtěla kolegy z klubu SPR-RSČ upozornit, že doporučení mandátového a imunitního výboru o zbavení pana poslance Sládka si také nevzali k srdci a to má, myslím, větší váhu než doporučení grémia. Takže se divím, že trvají na doporučení, co se týká delegátů v Evropském parlamentu. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Konopáč, faktická poznámka. Pán poslanec Lhotka, prepáčte, ja to tu mám prehodené.

Poslanec SL J. Lhotka: Já jsem si přesednul, protože my se distancujeme. (Rozruch v sále.) (Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem veľmi pekne, upozorníme Kanceláriu Federálneho zhromaždenia, že sa dištancujete a prehodia vás aj v zasadacom poriadku.) Prosím vás, když je tady tak živá debata, já vím, že vás vyvedl, ODS, ten neúspěch předevčírem. Já si myslím, když pan Mráček není člen SPR-RSČ, proč by měl reprezentovat tuto stranu. Tak ať si ho vezme do svých řad ODS a je to vyřešeno. Vždyť to není problém. ODS fandí, ať si je tam vezme a nemohou tam s nimi v tom parlamentu být. To je vše. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, faktická poznámka, pán poslanec Valenčík. Dovolím si upozorniť pána kolegu, že podľa Rokovacieho poriadku to nie je možné.

Poslanec SL R. Valenčík: Já myslím, že nikdo nezpochybňuje zásady obsazení evropských institucí, jako nikdo nezpochybňuje princip poměrného zastoupení v těch delegacích, které jsou tam vysílány. Proto já jsem gesto pana Mráčka pochopil jako vysoce charakterní, kterým fakticky uvedl, že nekandiduje na tuto funkci, aby také vyvrátil určitá podezření o tom, že někteří poslanci odcházejí z klubu právě proto, že jsou jim za odměnu dávány určité funkce. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. K tomu, či sa pán poslanec Mráček vzdal svojej kandidatúry sa dostaneme pri hlasovaní o tomto návrhu. Prosím, pani poslankyňa Martínková.

Poslankyně SL A. Martínková: Abych tedy ukončila tuto diskusi, dávám návrh, aby se o všech poslancích do Evropského parlamentu hlasovalo en bloc kromě pana poslance Miroslava Sládka. (Rozruch v sále.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby ste odovzdali svoj návrh písomne, ako to vyžaduje Rokovací poriadok. Prosím, pán poslanec Havlík.

Poslanec SN R. Havlík: Já bych ještě rád reagoval na vystoupení pana kolegy poslance Plevy o případném odchodu atd. Já mohu říci za naši stranu, že jsme sem přišli pracovat, ne zdržovat parlament. Děkuji. (Smích, potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Já k té poslední poznámce pana Havlíka mohu dodat to, že včera byla navržena panu poslanci Sládkovi panem předsedou zahraničního výboru právě jedna z možností, jak mohl pracovat ve vyslané delegaci do Rady Evropy jako tajemník, který by se měl zabývat shromažďováním informací. Pan Sládek tuto práci nepřijal. Myslím tedy, že má Republikánská strana jinou představu o práci než má zbytek Federálního shromáždění. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, prosím, ešte sa niekto hlási do diskusie? Prosím, faktická poznámka.

Poslanec SL Z. Smělík: Já bych sdělil poslancům za Republikánskou stranu, že bude stále problematické někoho z nich volit, protože za čtyři měsíce čtyři z jejich strany odešli. Takže ať tam zvolíme kohokoli, není jisté, zda bude poslancem za Republikánskou stranu. (Smích, potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Smělík. Ja by som si len dovolil upozorniť, že pán poslanec Sládek je predsedom tohto klubu a predsedom tejto strany. Faktická poznámka, prosím.

Poslanek SN K. Mráček: Vážení kolegové, umíte si představit, jelikož zde máme jasný důkaz ostudy, kterou zde právě prezentuje dr. Sládek, umíte si představit tu eventualitu, že bychom tuto ostudu vyváželi za hranice? (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Mráček. Pán poslanec Lhotka.

Poslanec SL J. Lhotka: Je to zde nechutná věc, jako to tady bylo předevčírem. Toto není parlament, to je normální holubník, když vám to mám říci. My ho tady neděláme, my republikáni. Prosím vás, já jsem vám také neskákal do řeči, tak mě nechte laskavě mluvit. Učme se trochu slušnému jednání, to nám tady schází. Já vám jedno řeknu, proč tito tři nebo čtyři lidé v naší straně nejsou. Protože neplní volební program, tím to skončilo pro nás, pro ně ne. Myslím, že tady by se mělo jednat podle politických stran, jestliže oni vystoupili, tím je to skončeno, ať si založí svůj nezávislý klub. Ale takto jednat, to nemá žádné zásady slušnosti. Chápejte, toto má být parlament, to má být obraz národa. A ono je to tady obráceně, to je bída a utrpení.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Dámy a pánové, mám pro vás smutnou zprávu. Naše schůze je přenášena přímým přenosem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S ďalšou faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Pleva. Potom poslanec Kříž.

Poslanec SL P. Pleva: Chtěl bych jen připomenout, že mandát poslance se neodvozuje od politické strany. Politická strana na něho nemá žádný nárok. Poslanec Mráček byl zvolen na kandidátce SPR, tedy může toto sdružení zastupovat.

Poslanec SL E. Kříž: Kolega přede mnou řekl první část toho, co jsem chtěl říci. Ale důležitější je to, že mandát poslance je odvozen od voleb, to znamená od toho, jak volili voliči nás sem do Federálního shromáždění. Mandát politické strany je z tohoto hlediska až druhotný.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Apeloval by som na kolegov, aby ukončili faktické poznámky. Ešte sa hlási poslanec Malíř.

Poslanec SN D. Malíř: Pane předsedající, na důkaz toho, abych zde dokázal parlamentu a pánům poslancům a paním poslankyním, že my poslanci za Republikánskou stranu, přes obvinění poslance Mráčka, umíme jednat i racionálně, dovolil bych si poukázat na to, že máme projednávat návrh zahraničních výborů na obsazení členů do Rady Evropy a Evropského parlamentu. Bohužel tento konkrétní návrh se změnil v přímý politický útok na naši stranu. Doporučuji, abychom s tím už skončili a vrátili se k racionálnímu jednání.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Presne to som odporúčal snemovniam aj ja, ale keď sú žiadosti o faktické a technické poznámky, musím dať poslancom slovo. Preto sa pýtam ešte raz. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Pdevět..

Poslanec SN M. Padevět: Protože přichází v úvahu možnost, že bude zvolen pan Sládek, a protože dnes přišel do tohoto parlamentu oblečen tak, jak jsme viděli, navrhuji, abychom, bude-li zvolen, přijali toto usnesení:

Federální shromáždění doporučuje členům obou delegací, aby při jednáních v zahraničí byli společensky oblečeni.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby ste odovzdali tento návrh písomne. Mám to pochopiť tak, že o tomto návrhu by sa hlasovalo len v prípade zvolenia pána poslanca Sládka za člena delegácie? .....

S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Krejsa.

Poslanec SN J. Krejsa: Opravdu jen krátkou technickou poznámku k tomu, kdo bude dělat v cizině větší ostudu z našich dvou kandidátů. Pan Sládek umí šest jazyků, pan Mráček ani pořádně rusky.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, ešte sa niekto hlási do diskusie. Nie je to tak. Považujem diskusiu za ukončenú.

Pretože tu boli pozmeňujúce návrhy, prosím spravodajcov, aby k nim zaujali stanovisko.

Prvým návrhom bol návrh poslankyne Bellušovej, aby sa uskutočnila výmena poslanca Kráľa za poslanca Kontru. Prosím pani spravodajkyňu Petrovú, aby sa vyjadrila.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Obsazení počtu jednotlivých delegací bylo na doporučení politického grémia a zahraniční výbory toto nepřímo akceptovaly. Vystoupení paní Bellušové bylo za politický klub. Nebo takto: Osvojuji si tento návrh tak, aby se o něm nemuselo hlasovat, aby se stal součástí usnesení.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím druhého spravodajcu, aby sa vyjadril.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka: Pripájam sa tiež k návrhu pani Bellušovej. Prihováram sa za výmenu poslanca Kráľa za poslanca Kontru.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, Ako bolo zvykom v týchto snemovniach, keď si navrhovatelia osvojili návrhy, inkorporuje sa do základného návrhu a nemusí sa o ňom hlasovať. Hlasuje sa o ňom ako o celku.

Druhý návrh bol návrh poslanca Jičínského, kde išlo o výmenu predsedu delegácie. Poslanec Filkus sa mal nahradiť poslancom Horákom. (Nesouhlas v sále.) Prosím navrhovateľov, aby presne prečítali návrh.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Návrh poslance Jičínského byl, aby předsedou delegace Evropského parlamentu byl poslanec Horák. Jako společná zpravodajka bych chtěla upozornit, že doporučení zahraničních výborů je na paní Freiovou. Já mohu jenom znovu toto doporučit.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka: Rovnako tak odporúčam, ako predsedkyňu pani Freiovú.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musíme hlasovať o tomto návrhu ako o pozmeňujúcom návrhu. Obe snemovne sú uznášaniaschopné. Prosím, kto je pre pozmeňujúci návrh, ktorý tu predniesli navrhovatelia, podľa ktorých sa má stať predsedom tejto delegácie poslanec Horák, spravodajcovia neodporúčajú (ide o pozmeňujúci návrh poslanca Jičínského) nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.26

(SN 22, SL 32)

Kto je proti?

(SN 47, SL 42)

Ko sa zdržal hlasovania?

(SN 30, SL 24)

Konštatujem, že zo 101 prítomných poslancov v Snemovni ľudu bolo za návrh dvadsaťdva, proti štyridsaťsedem a zdržalo sa hlasovania tridsať poslancov. V Snemovni ľudu z 98 prítomných bolo tridsaťdva poslancov za, štyridsaťdva proti a dvadsaťštyri sa zdržalo hlasovaia. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Prosím, ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Další návrh byl, aby členem delegace do Evropského parlamentu byl místo poslance Sládka poslanec Mráček.

Tuto kausu mezi těmito dvěma kandidáty ponechávám na rozhodnutí sněmovnám.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka: Tiež sa pripájam k tomuto návrhu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Budeme hlasovať o tom, aby pána poslanca Sládka nahradil v delegácii poslanec Mráček.

Hlasování: 14.28

Kto je pre návrh, ktorý je predložený, aby poslanca Sládka, ktorý je v pôvodnm návrhu, nahradil poslanec mráček, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo.

(SN 48, SL 50)

Kto je proti?

(SN 17, SL 15)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 37, SL 35)

Konštatujem, že zo 108 prítomných poslancov v Snemovni národov, bolo štyridsaťosem za, sedemnásť proti a tridsaťsedem sa zdržalo hlasovania. Zo 104 prítomných poslancov v Snemovni ľudu bolo päťdesiat za, pätnásť proti a tridsaťpäť sa zdržalo hlasovania

Obe snemovne tento návrh zamietli. Prosím navrhovateľov, aby predložili ďalší návrh.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Další návrh byl návrh pana poslance Mikloška, který se týkal usnesení číslo 24 zahraničních výborů, které nedoporučují, aby ve stálých parlamentních delegacích byli členové vlády ČSFR, ČR, SR, první náměstkové ministrů nebo státní tajemníci.

Chtěla bych říci, že toto usnesení bylo zaměřeno k jednotlivých politických klubům ze strany zahraničních výborů, nebylo zaměřeno k plénu Federálního shromáždění. Proto nemohu návrh pana poslance Mikloška doporučit.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka: Rovnako i ja tento návrh neodporúčam.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Budeme hlasovať o tomto návrhu. Kto je pre návrh pána poslanca Mikloška, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 14.30

(SN 18, SL 21)

Kto je proti?

(SN 26, SL 14)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 56, SL 60)

Ďakujem. Zo 107 prítomných v Snemovni národov osemnásť za, dvadsaťšesť proti, päťdesiatšesť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu zo 101 prítomných dvadsaťjeden za, štrnásť proti, šestnásť sa zdržalo hlasovania.

Návrh neprijala ani v jednej zo snemovní.

Společná zpravodajka výborů SL J. Petrová: Další byl návrh kolegyně Martínkové, aby se o všech členech delegace hlasovalo společně, vyjma poslance Sládka. Je to návrh procedurální, o kterém podle mého názoru je nutno nechat hlasovat bez rozpravy.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím druhého spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SN K. Haťapka : Tiež sa pripájam.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Je to správne, my musíme hlasovať o tom, či takto procedurálne budeme hlasovať, áno alebo nie. Technickú poznámku má poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Asi pro váš postup, pane předsedo, ani pro ten můj názor nenajdeme oporu v jednacím řádu, ale domnívám se, že bychom měli upustit už od tohoto hlasování. Předpokládám, že se bude celý návrh schvalovat en bloc a tady je návrh, aby byl vyjmut poslanec Sládek. My už jsme v podstatě tím předchozím hlasováním hlasovali samostatně ..... (Výkřiky v sále.) (Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby sme zachovali pokoj, aby poslanec Mečl mohol dohovoriť.) Zamysleme se nad tím. Hlasovali jsme samostatně o jediném protinávrhu v případě poslance Sládka. O jediném. Žádný jiný návrh jsme neprobírali. Dál jsme ještě hlasovali o předsedkyni Freiové v kolizi s návrhem poslance Jičínského na poslance Horáka. Ale vyjímat nyní ještě jednou poslance Sládka - a vůbec mi teď nejde o to, o kterého poslance jde - je už myslím neseriózní. Hlasujeme dvakrát o jedné věci, i když hlasujeme procedurálně.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP