Úterý 29. září 1992

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.05

(SN 69, SL 60)

Kto je proti?

(SN 8, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 18, SL 27)

Konštatujem, že zo sto päť poslancov v Snemovni národov bolo šesťdesiatdeväť za, osem proti, osemnásť sa zdržalo, desať ignorovalo hlasovanie. Zo sto sedem poslancov v Snemovni ľudu bolo šesťdesiat za, dvaja proti, dvadsaťsedem sa zdržalo, osemnásť ignorovalo hlasovanie.

Návrh schválili obe snemovne. Týmto konštatujem, že: po prvé, predstavitelia klubov majú čas na vystúpenie neobmedzený. Po druhé, jednotliví diskutujúci majú dobu obmedzenú na desať minút.

S faktickou poznámkou sa hlási prvý podpredseda FZ pán poslanec Šedivý. Udeľujem mu slovo.

První místopředseda FS F. Šedivý: Hovořil jsem s panem ústředním ředitelem Kantůrkem o požadavku sněmoven na zajištění přímého přenosu. Pan ředitel Kantůrek svolal poradu s redakcí Zpravodajství, projednali možnosti, zda je to možno technicky zajistit; a nadále mi oznámil pan Vadas, šéfredaktor redakce Zpravodajství F1, že přímý přenos z technických důvodů možný není. (Rozruch v sále.) K tomu ještě doplněk. Slíbil, že veřejnost bude dostatečně informována prostřednictvím zpravodajských relací.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Teraz prehovorí pán poslanec Ransdorf, potom budeme hlasovať o druhom návrhu, ktorý musí byť špecifikovaný. Navrhujete poludňajšiu prestávku, ale musíte povedať, v akom časovom období, odkedy dokedy a ako to viažete na prítomnosť jednotlivých poslancov a tak ďalej. Teraz má slovo poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, jen pro osvěžení paměti. Když probíhaly lustrace, když se tento parlament zabýval takovouto bohulibou činností, stačila soukromá dohoda pana poslance Malého s panem ředitelem Kantůrkem. (Potlesk.)

Poslanec SL J. Lhotka: Navrhuji polední přestávku od půl jedné do dvou bez ohledu na to, jestli pan poslanec Benda přijde.

Poslanec SL R. Valenčík: Připojuji se, protože technické důvody nemohou být v tomto případě rozhodující. Chtěl bych upozornit, že opravdu směřujeme ke scénáři mnichovského diktátu. (Smích v sále. Potlesk.) Tehdy naše delegace čekala za zavřenými dveřmi, jak jednání dopadne. Teď takto neinformován čeká celý národ. Já proti tomu důrazně protestuji. V případě, že se nezjedná náprava, těžko budu moci být přítomen tomuto jednání. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Malý, potom vystúpi poslanec Pleva a poslanec Šedivý.

Poslanec SL M. Malý: Dámy a pánové, pane poslanče Ransdorfe. O přímý přenos - pro osvěžení paměti - požádala tehdy tato sněmovna, nikoliv já. Já jsem o něj pana ředitele Kantůrka nežádal. To za prvé. Za druhé: Vím o levicových poslancích, kteří dohlíželi při kause Kavan na to, aby byl pořad sestřihán podle jejich představ. Nechtějte ode mne, abych ty lidi zde jmenoval.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Slovo má poslanec Pleva, potom poslanec Šedivý, potom poslanec Ransdorf.

Poslanec SL P. Pleva: Já bych jen rád připomněl sněmovnám, že tu neustále usilujeme o nezávislost sdělovacích prostředků a teď chceme sdělovacím prostředkům něco nařizovat. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Poslanec Šedivý sa zrieka slova. Teraz prehovorí poslanec Ransdorf, potom poslanec Kovář, potom poslanec Rambousek.

Poslanec SN M. Ransdorf: Chtěl bych říci, že možná mohou být různé kritické hlasy na mou adresu, ale na mou paměť je spolehnutí. A chtěl bych říci panu poslanci Malému, že tehdy pan předseda Dubček pouze vzal jeho sdělení na vědomí. Pokud jde o přenos lustrací.

Poslanec SN Michal Kováč: Vážené kolegyne a kolegovia! Chcel by som pomôcť našej televízii, aby bola nezávislá. Naposledy taká bola, keď prenášala prenos z futbalového zápasu z Košíc v priamom prenose a ja som si mohol porovnať, či komentátor má pravdu. Doporučujem, aby sme zainteresovaným osobám vytvorili priestor riešiť technické problémy a vytvoriť skutočne prenos pre nezávislé, objektívne, verejné spravodajstvo. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Rambousek: Upřesňuji do jisté míry svůj návrh. Stanoviska výborů národních rad budou k dispozici poslancům v lavicích.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Dali sme už pokyn, aby sa to rozmnožilo, aby poslanci dostali stanoviská národných rád čo najskôr.

Teraz začneme hlasovať o návrhu dvoch poslancov s rôznymi motívmi, ale s rovnakým obsahom, aby sme vyhlásili poludňajšiu prestávku od 12.30 do 14.00 hodín.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 12.11

(SN 36, SL 56)

Kto je proti?

(SN 8, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 58, SL 41)

Konštatujem, že zo 112 prítomných poslancov v Snemovni národov hlasovalo tridsaťšesť za, osem proti, päťdesiatosem sa hlasovania zdržalo, desať ignorovalo a zo 115 poslancov, prítomných v Snemovni ľudu, hlasovalo päťdesiatšesť za, päť proti, štyridsaťjeden sa zdržalo hlasovania a trinásť ignorovalo.

Konštatujem, že ani jedna snemovňa tento návrh neschválila. Budeme teda rokovať bez prestávky, kým dnešnú schôdzu neprerušíme. Hlási sa pán poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Pane předsedající, chápu, že řízení dnešní schůze sněmoven bude náročné a komplikované, ale přesto bych vám nedoporučoval, abychom dnešní jednání takto formalizovali. Záležitost přestávky je záležitost předsedajícího a nikoliv hlasování sněmoven. Vy můžete určit přestávku na oběd nebo pro jiné účely sám. Nemyslím si, že by bylo dobré, abychom u tohoto zákona praktikovali věc, kdy poslanci v průběhu jednání chodí na oběd. Myslím si, že je to natolik závažný zákon, aby poslanci měli možnost zde sedět, účastnit se jednání, a aby přesně věděli, kdy se nejedná, kdy se mohou jít naobědvat, sejít se v klubech atd. Nedoporučoval bych, pane předsedající, aby se z tohoto hlasování vyvozoval závěr, všeobecně platný, že nemůžete udělat přestávku až do konce dnešního jednání. Nebylo by to rozumné a nebylo by to správné.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Vychádzal som z hlasovania, keď poslanci na základe rôznych motívov rozhodovali o poludňajšej prestávke. Tým, že som konštatoval, že ju teraz nevyhlásim, tým som sa nezbavil svojho práva vyhlásiť prestávku, ani som nekonštatoval, že prípadne, keď poslanci o to požiadajú, prestávku nevyhlásim. Nakoniec snemovne rozhodli hlasovaním, že v normálnom poludňajšom termíne prestávku nechcú. Toto odhlasovali obidve snemovne. Budem teda rešpektovať, aj keď je to moje právo, rozhodnutie snemovní.

Keď príde k tomu, že jednotliví poslanci požiadajú o prerušenie, potom využijem svoje právo predsedajúceho a rokovanie preruším. Zatiaľ ale taká situácia nie je. Myslím, že zatiaľ môžeme pokračovať v našom rokovaní. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Stome. Ešte si dovolím upozorniť predstaviteľov klubov i ostatné poslankyne a poslancov, aby mi predložili písomné prihlášky do diskusie. Zároveň upozorňujem, že všetky pozmeňujúce návrhy musia byť podľa zákona o Rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia predložené písomne.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, domnívám se, že korektní postup je takový, že bylo správně hlasováno o přestávce, kterou někdo navrhl, aniž vyčkal rozhodnutí předsedajícího. Tím ovšem předsedající není zbaven svého práva i své povinnosti organizovat plenární zasedání a můžete tedy vyhlásit polední přestávku podle jednacího řádu i bez žádosti, která by měla následovat jako další. Je to tedy ve vašich rukách.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. To som konštatoval v tom, čo som hovoril. Upozorňujem aj predstaviteľov klubov, že tu mám zatiaľ 7 prihlášok a 8 prihlášok jednotlivých diskutujúcich. Ako prvý sa prihlásil za ODS doktor Mlčák.

Ešte sa hlási s faktickou poznámkou pán poslanec Lhotka.

Poslanec SL J. Lhotka: Myslím si, že přestávka by byla na místě, zatím by se pan Kantůrek zrekreoval z technické chyby, kterou má v televizi, a mohl by se uskutečnit přenos. Když byl takovýto přenos schválen poprvé, jednalo se o programové prohlášení vlády ČSFR, tak byl předčasně ukončen v 16.00, i když byl schválen Federálním shromážděním do 17.00 hod. Jako první jsem vystoupil tehdy já za Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa a není to důvod pana Kantůrka z obavy, že jsou tam věci v technickém nepořádku, ale je to spíš strach, aby se národ nedověděl pravdu, co se zde projednává. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Otváram diskusiu. Ako prvý sa prihlásil za klub ODS pán poslanec Mlčák. Ďalej sa pripraví pán poslanec Filip za Šavý blok.

S faktickou poznámkou sa ešte hlási pán poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Za prvé, pane předsedající, k vašemu stylu řízení dnešní schůze. Pravděpodobně máte nějaký důvod razantně spěchat, aby tato otázka byla smetena již ze stolu, a za další, k čemu jsou usnesení Federálního shromáždění nebo hlasování Federálního shromáždění o požadavku přímého televizního přenosu. K čemu to je, když se potom řekne, že nám někdo oznámil, že jsou věci v technickém nepořádku; je třeba, když už není možná přestávka, aby někdo z vedení Federálního shromáždění se této věci ujal a prověřil, co za tím skutečně je. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Musím konštatovať, pán poslanec Sládek, ak máte na mysli štýl vedenia, máte právo navrhnúť, aby bol predsedajúci vymenený.

Druhá vec: My sme presne splnili to, na čom sa uzniesli snemovne. Prvý podpredseda FZ sa obrátil na riaditeľa Televízie s touto požiadavkou, informoval ho, že je to uznesenie Federálneho zhromaždenia a pán riaditeľ oznámil to, čo oznámil. Môžeme urobiť ešte to, že prípadne pán poslanec Šedivý sa môže ešte raz obrátiť a žiadať vysvetlenie, ale my sme presne splnili to, čo snemovne žiadali. Inak, rokovanie je vedené presne, korektne, podľa Rokovacieho poriadku, a pokiaľ som porušil nejaký zákon, prosím, aby ste to uviedli a ja sa rád ospravedlním, keď to bude v súlade s tým, čo nás zákon učí.

Teraz sa hlási pán poslanec Masopust a po ňom pán poslanec Kováč.

Poslanec SN Z. Masopust: Vážený pane předsedající, nemám sebeméně proti způsobu, jímž schůzi řídíte. Myslím, že ji řídíte korektně a ve shodě s jednacím řádem. Doporučuji ale, aby bylo realizováno to, co jste nyní sám naznačil, aby příslušný funkcionář Federálního shromáždění učinil ještě jeden krok, aby usnesení tohoto Federálního shromáždění bylo realizováno. Podařilo se to v minulých případech, doufám a přeji si, aby se to podařilo i tentokrát.

První místopředseda FS F. Šedivý: Já jsem se samozřejmě snažil udělat další kroky. Do Federálního shromáždění se dostavil pan Dobrovský, zástupce šéfredaktora. Problém je opravdu technický, zejména v tom, že přenosové vozy vlastní Česká televize, a nikoliv Československá televize, a není dnes možné zajistit přenos. (Rozruch v sále.) Byl bych rád, aby příště byly tyto požadavky vznášeny poněkud dříve a ne až při zahájení jednání.

Poslanec SL R. Valenčík: Já jsem mimo jiné vznesl tento požadavek už na výboru pro finance a rozpočet, a tehdy se mi dostalo ujištění osobně od předsedy tohoto výboru Schneidera a řady dalších poslanců z ODS, že je to naprosto samozřejmé, že u tak důležitého zákona televize bude, a že příslušná opatření jsou dělána a není potřeba to dávat jako doporučení k usnesení rozpočtového výboru, přestože jsem to navrhoval. Takže tato myšlenka je dlouhodobě známa a myslím, že je naprosto logická. Je to natolik závažná věc, že to, zda tento zákon projednáme dnes nebo o den později, je problémem méně důležitým. Já se domnívám, že veřejnost, pokud se týká zániku československého státu fakticky - protože tento zákon zplnomocňuje k tomu, aby to neproběhlo za jejími zády - plně má právo být také plně informována. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďalší v poradí je pán poslanec Chalúpek, poslanec Nižňanský. Dovolím si upozorniť, že rokujeme nie o zákone o zániku federácie, ale o zákone o spôsoboch zániku federácie a to je zásadný, diametrálny obsahový, legislatívny i následný rozdiel. Prosím, slovo má poslanec Chalúpek. Pán poslanec Malíř bol predtým.

Poslanec SN P. Chalupek: Chcel by som povedať, že keď sme tak vo federácii dopadli, môžeme požiadať Slovenskú televíziu, tá by nám vyšla v ústrety.

Poslanec SN D. Malíř: Vážené dámy a pánové, před chvílí jsme tady slyšeli zdůvodnění, proč není možné zajistit přímý přenos. Nezlobte se, ale pokládám to za pouhý blábol. Domnívám se, že skutečnou příčinou jsou osobní důvody pana Kantůrka. Jestliže takovýto lidé, úzká skupinka lidí, kteří sedí na vedoucích místech ČST, budou rozhodovat o tom, jestli se veřejnost může, nebo nemůže dovědět o tak závažné schůzi, kde se bude projednávat tak závažná otázka, tak se dámy a pánové nezlobte, ale tito lidé musejí být ze svých funkcí odvoláni. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Nižňanský, potom pán poslanec Valenčík, potom pán poslanec Lhotka.

Poslanec SN Š. Nižňanský: Vážené dámy a páni!

Dovoľte, aby som sa zastal pracovníkov televízie, pretože každý profesionálny pracovník, ktorý tu je, ale nemôže vystúpiť, by odmietol také odôvodnenie a musí ho urážať také odôvodnenie pána Kantůrka alebo pána Vadasa. Technické dôvody v tomto prípade jednoducho odmietam. Ako odborník si dovolím povedať, že tie nemôžeme brať vážne.

Na druhej strane ale dávam na zváženie reagovať na ten fakt, čo nie je schopná okamžite zabezpečiť federálna televízia a reagovať na uznesenie najvyššieho zákonodarného zboru tejto ešte stále federatívnej republiky. Dobre si zapamätajme tento argument, až budeme mať na stoloch zákon, ktorý navrhuje zrušiť federálnu televíziu ako nadbytočný orgán, pretože dávno hovoríme, že tie úlohy môže zabezpečiť Slovenská a Česká televízia. (Potlesk.)

Chcel by som povedať ešte jednu vetu. Myslím, že týmto rozhodnutím potvrdili páni Vadas a Kantůrek, akoby tvorili vlastnú, súkromnú federálnu televíziu.

Poslanec SL R. Valenčík: Nepřešel jsem do klubu ODS, jen jsem si tam na chvíli sedl na židli. Chtěl bych říci, že ten zákon se samozřejmě jmenuje zákon o způsobech zániku ČSFR. Fakticky však tento zákon vyřazuje občana z budoucího možného rozhodování tohoto procesu. Vždyť přece všichni, jak tady sedíme, víme, že to referendum je tam pro parádu. V současné podobě je neuskutečnitelné. Je to zákon, který má osudový význam. Umožňuje, aby československý stát zanikl bez možnosti občana vyjádřit svou vůli. Myslím, že rozprava k tomuto tématu v televizi by měla být. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Sú ešte nejaké faktické poznámky? Ešte pán poslanec Daněk a pán poslanec Malíř.

Poslanec SL J. Lhotka: Panu Kantůrkovi bych se nedivil, kdyby se zde projednával návrh zákona o zániku programu F1. To by se ho týkalo, ale tady jde o naprosto jinou věc, kterou by televize měla přenášet, protože výmluva, že je tam technický nepořádek nebo podobně je nedostatečná a je naprosto nekvalifikovaná. V případě, že pan Kantůrek nezajistí tento přenos, nebo vedení Čs. televize, tak by neměli být na těch svých místech. Vždyť si tady vyprávíme, jak kvalitní lidé mají sedět na vedoucích místech a oni tam sedí pořád ti samí, kteří tam nepatří.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Prosím, pán poslanec, máte faktickú poznámku? Potom pán poslanec Malíř.

Poslanec SL J. Daněk: Pro mě je velmi zajímavý ten údaj, že k dispozici nejsou přenosové vozy České televize. Bylo to tady zmíněno a považuji to za nikoliv náhodu. Když to nezajistí Česká ani

Slovenská televize, zavolejte CNN.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Pán poslanec Malíř, potom poslanec Rajnič. Pán poslanec, mám rozumieť tomuto vášmu návrhu ako procedurálnemu, o ktorom by sme mali hlasovať? Áno. Odovzdajte ho, prosím, písomne.

Poslanec SN D. Malíř: Omlouvám se, že zde ještě jednou vystupuji, ale dovolím si při této příležitosti poukázat na ještě jednu věc. Takové postoje, jaké zaujímá pan Kantůrek, takovýto způsob chování, zaujímají i současní představitelé vládnoucí moci. Proto se nedivme, že dnes se naše republika nachází v takové situaci, ve které je, kdy hrozí rozpad Československa. (Potlesk i na galerii.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby sa na tribúne zachovával kľud. Upozorňujem na § 6 zákona o zhromažďovaní a § 7 ods. 1 zákona o zhromažďovaní, kedy účastníci zhromaždenia, v tomto prípade federálneho, sú povinní dbať na pokyny zvolávajúceho a poriadateľov podľa § 6 a zdržiavať sa všetkého, čo by narušilo riadny a pokojný priebeh zhromaždenia. Preto prosím aj divákov na galérii, aby to rešpektovali. Prosím, poslanec Rajnič.

Poslanec SN A. Rajnič: Pán predsedajúci! Dávam na zváženie nasledujúcu záležitosť. Pretože tu je mnoho poslancov, ktorí cestovali z východného Slovenska a začína sa tu množiť veľa technických poznámok a keď chceme zabezpečiť dôstojnosť rozpravy k tomuto zákonu, doporučujem, aby ste zvážili prestávku, ktorá by trvala od 12.30 do 13.30, a potom začať rozpravu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP