Úterý 29. září 1992

Federálne zhromaždenie musí vziať na vedomie, že Slovenská národná rada prijala Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenska a Ústavu Slovenskej republiky. Ide o právne dokumenty, ktoré boli prijaté v súlade s doterajším právnym stavom a v súlade s medzinárodnými dokumentami, upravujúcimi právo národov na sebaurčenie. Tieto medzinárodné dokumenty garantuje aj Česká a Slovenská Federatívna Republika, a preto jej vnútroštátne zákony im nemôžu odporovať.

Navrhovaný ústavný zákon nemôže ignorovať to, čo prijala Slovenská národná rada, ale musí z toho vychádzať. V rozpore s tým je návrh § 1 písm. a), ktorý upravuje, že Česká a Slovenská Federatívna Republika zanikne deklaráciou Federálneho zhromaždenia, schválenou ústavným zákonom Federálneho zhromaždenia. Tento spôsob nemá právnu oporu. Deklaráciou je možné čosi deklarovať, a nie o niečom rozhodovať. Takáto deklarácia má len politický význam. Mohla by teda konštatovať, deklarovať, že došlo k zániku ČSFR. Nie je dôvod na jej schvaľovanie ústavným zákonom.

Z tohto dôvodu podporujeme dikciu písm. a) v článku 1 tlače 99, a nie písm. a) § 1 tlače 72.

Spôsob zániku, navrhovaný v § 1 písm. c) referendom, vyhláseným ústavným zákonom Federálneho zhromaždenia, odporuje už uvedeným dokumentom. Nepriamo vlastne vychádza zo smutne presláveného čechoslovakizmu, teda jednotného národa, keď Federálne zhromaždenie má umožniť obom národom nadiktovať im podmienky, za ktorých môžu rozhodnúť o svojom sebaurčovacom práve. Tieto podmienky, tieto práva prislúchajú len republikám, ale ich zákonodarné orgány môžu rozhodnúť o potrebe referenda pre tú ktorú republiku, pre ten ktorý národ.

Z tohto dôvodu navrhujeme vypustiť dikciu písm. c) v článku 1, tlač 99, a podobne v § 1, tlač 72, časť - citujem:"... ústavného zákona Federálneho zhromaždenia alebo..." Koniec citátu. Znenie písmena c) bude nasledovné:" Podľa výsledku referenda, vyhláseného na základe ústavného zákona Českej národnej rady alebo ústavného zákona Slovenskej národnej rady, alebo..." Koniec citátu.

Z tohto vyplýva doplňujúci návrh do tlače č. 99 a podobne tiež do tlače č. 72. Navrhujeme vložiť za článok 3 nový článok 4 a pôvodný článok 4 prečíslovať na článok 5. Znenie nového článku 4 bude nasledujúce: " Nadobudnutím účinnosti tohto ústavného zákona stráca platnosť ústavný zákon č. 327/1991 Zb., o celoštátnom referende a zákon č. 490/1991 Zb., o spôsobe uskutočnenia referenda."

Tým, čo majú snahu riešiť veci centrálne, by som chcel pripomenúť, že vznik Československej republiky 28. októbra 1918 bol vyhlásený z Prahy bez akejkoľvek konkrétnej dohody oboch národov. Keď nepočítame, samozrejme, Pittsburgskú dohodu, ktorú nikto nikdy neakceptoval, bez účasti najvýznamnejších slovenských politikov, akými boli Milan Rastislav Štefánik a monsignore Andrej Hlinka. Až dva dni po vyhlásení Československej republiky, teda 30. októbra 1918, stačila dodnes obsahovo celkom neujasnená Martinská deklarácia, oznámená telegramom, aby sa v Prahe zavŕšilo to, čo už bolo Masarykom a Benešom realizované. Ústavnosť takéhoto postupu nikto nespochybňoval.

Nemali by sme sa snažiť odvolávať na ústavnosť a v skutočnosti ju porušovať. Ústavné bude, keď oba naše národy si o svojich osudoch rozhodnú nezávisle na sebe.

Na záver ešte krátka úvaha. Myšlienka vytvorenia spoločného štátu Čechov a Slovákov bola vo svojej dobe opodstatnenou a príťažlivou a stala sa záchranným pásom pre oba národné celky. V období viac ako sedemdesiatročnej histórie československého štátu sa Čechom a Slovákom z rôznych nám známych dôvodov, ktoré, samozrejme, nemienim rozvádzať, nepodarilo vybudovať pre obe strany vhodný a prijateľný politický a spoločenský systém, vytvoriť podmienky pre rovnoprávne a harmonické spolužitie. Dnes prichádza doba, aby sme konečne natrvalo a kultúrnym spôsobom vyriešili všetky sporné miesta medzi Čechmi a Slovákmi, medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Prijatím tohto návrhu zákona má Federálne zhromaždenie historickú príležitosť posunúť vzájomné vzťahy medzi oboma národmi a občanmi oboch republík do novej kvality, ktorá zodpovedá našim tradíciám, histórii, kultúrnej i morálnej vyspelosti.

Klub poslancov Slovenskej národnej strany už v minulom volebnom období na pôde Federálneho zhromaždenia upozorňoval na to, že keď sa chcú Česi a Slováci k sebe viac priblížiť, viac sa chápať a obojstranne výhodne spolupracovať, musia sa rozdeliť do dvoch suverénnych a samostatných národných štátov. Veríme, že túto skutočnosť pochopia všetci tí, ktorí sa ťažko zmierujú so zánikom československej federácie, vlastne akejsi pseudofederácie.

Schválením zákona o spôsobe zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky my, poslanci Federálneho zhromaždenia, pozitívne podporíme odveké sebaurčujúce a emancipačné snahy slovenského národa. Klub poslancov Slovenskej národnej strany podporí prijatie tohto návrhu ústavného zákona aj napriek niektorým výhradám, ktoré som vo svojom vystúpení uviedol. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pánovi poslancovi Hrivíkovi. Vystúpi pani poslankyňa Bellušová, potom sa pripraví poslanec Orel, pani poslankyňa Hyková, pán poslanec Tyl, pán poslanec Zeman, pán poslanec Ransdorf, pán poslanec Jičínský, pán poslanec Dostál, pán poslanec Malíř a pán poslanec Pludek. Ďalších prečítam neskôr. Zatiaľ je do diskusie - okrem vystupujúcej pani Bellušovej - prihlásených ďalších dvadsaťštyri poslancov.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predseda, predsedajúci, vážený pán podpredseda, dámy a páni, vážení hostia! Dovoľte mi, aby som povedala pár slov za poslancov klubu Hnutia za demokratické Slovensko vo Federálnom zhromaždení.

Poslanci Hnutia za demokratické Slovensko si uvedomujú vážnosť situácie a vedia, že prerokovávanie tohto ústavného zákona si zasluhuje mimoriadnu pozornosť. Na druhej strane práve preto boli a sú ochotní rokovať so všetkými poslaneckými klubmi, ako ste sa aj dnes dozvedeli, vypočuli si názory na prijatie tohto ústavného zákona i od poslancov opozičných strán.

Nemôžem súhlasiť s niektorými predrečníkmi, ktorí priamo mali výhrady voči poslancom Hnutia za demokratické Slovensko v súvislosti s neplnením programu, z čisto jednoduchých dôvodov - pretože práve poslanci Hnutia za demokratické Slovensko ako jeden z bodov svojho programu mali získať medzinárodnoprávnu subjektivitu. A preto voliči, ktorí dali hlas tomuto hnutiu, vedeli, prečo tento svoj hlas dali. To je dôležitý, podstatný moment, ktorý by si mali uvedomiť niektorí predrečníci.

Som trocha sklamaná vystúpením poslanca za Kresťansko-demokratické hnutie. Nebudem s ním z tohto miesta polemizovať, ale dovoľte mi pripomenúť všetkým prítomným a tým, ktorí nás počúvajú, že to bolo práve Kresťansko-demokratické hnutie a jeho predstavitelia, ktorí sa o hviezdičku v Európskom spoločenstve uchádzali. A boli to práve oni, ktorí hovorili o slovenskej stoličke. Odpusťte, prosím, ale títo naši občania určite sledovali, sledujú a budú sledovať zmeny názorov tohto hnutia. (Potlesk.) A mne neprislúcha, aby som to dnes komentovala, ani hodnotila, ani oponovala.

Poslanci Hnutia za demokratické Slovensko urobia všetko pre to, kým budeme hlasovať o tomto zákone - rokovali so všetkými tými, ktorí podávali protinávrhy, pozmeňovacie pre tento zákon - aby sme hľadali takú cestu prijatia návrhov, ktoré nebudú vyhovovať len politikom, ale občanom ako Slovenskej, tak i Českej republiky. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem pani poslankyni Bellušovej. Faktická poznámka.

Poslanec SN P. Bohunický: Strana demokratickej ľavice podporovala Hnutie za demokratické Slovensko v jej volebnom programe. Hlasovali sme za zvrchovanosť, hlasovali sme za ústavu. Chcel by som poprosiť - a sme ochotní hlasovať aj o treťom, čo je napísané v programe HZDS. Na strane 17 programu sa hovorí: "Uvedenie Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky do života je možné až po potvrdení referendom, ktoré by vyhlásila Slovenská národná rada." (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Pretože nie sú nijaké ďalšie faktické poznámky, dávam slovo pánovi poslancovi Orlovi a odovzdávam vedenie schôdze predsedovi Snemovne ľudu, pánovi poslancovi Bendovi.

Řízení schůze převzal místopředseda FS V. Benda.

Poslanec SL J. Orel: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, jsem pověřen tlumočit stanovisko klubu poslanců KDU-ČSL.

Projednáváme návrh ústavního zákona, který nemůže vyvolat nadšení. Musíme ho však posuzovat v kontextu událostí, které nastaly. Za nejpodstatnější událost považujeme přijetí ústavy Slovenské republiky Slovenskou národní radou. Jejím přijetím bylo jednoznačně dáno najevo odhodlání, pokud se tak již nestalo nyní, vytvořit v dohledné době samostatný slovenský stát.

Nám nezbývá, než tuto skutečnost respektovat a chápat ji jako realizaci práva národa na sebeurčení. Chápeme to skutečně jako právo a z toho vyvozujeme, že jeho realizace nemůže být tomu, kdo toto právo uplatnil, na újmu, a to ani v oblasti dělení majetku ani v oblasti nástupnických práv.

Jiná věc je, že jsme přesvědčeni, že osamostatnění Slovenska přinese obyvatelstvu velké obtíže; materiální i jiné, ale na to můžeme pouze upozornit.

Jestliže tedy chápeme realizaci práva na sebeurčení skutečně jako právo, je naší povinností, nás, poslanců Federálního shromáždění, přijmout taková opatření, která ulehčí obtížné procesy s tím spojené, včetně onoho zmíněného dělení majetku. Právě takovým opatřením by se mohl stát, podle našeho názoru, projednávaný ústavní zákon o způsobech zániku ČSFR. A jedině to, že máme co do činění s právem na sebeurčení, vede nás, poslance KDU-ČSL k tomu, že tento ústavní zákon podpoříme. Samozřejmě, pokud nebude pozměňovacími návrhy přepracován do podoby, která by se odchýlila od hlavního smyslu tohoto ústavního zákona, jak ho chápeme my. Tím je usnadnění a ústavnost procesu oddělení republik. K samotnému návrhu tohoto ústavního zákona máme konkrétní pozměňovací návrh, který potom předám předsedajícímu schůze.

Navrhujeme, aby v čl. 1 písm. b) byla vsunuta za slovo "dohodou" slova "Federálního shromáždění a". Touto úpravou sledujeme to, aby se snížilo riziko spočívající v nebezpečí, že by mohly být paralelně iniciovány různé způsoby zániku uvedené v čl. 1.

Přijetím této úpravy by samozřejmě vyvstala i nutnost upravit čl. 2 odst. 2, a to takto: "Dohoda Federálního shromáždění a obou národních rad v případě uvedeném podle písm. b) ..." a dále by už pokračovalo, jak je v textu ... dohoda ČNR a SNR, samozřejmě s vypuštěním písm. b).

Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji poslanci Orlovi. Prosím o jeho písemné znění návrhu. Slovo má paní poslankyně Hyková. Připraví se pan poslanec Tyl.

Poslankyně SL B. Hyková: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté, předložený vládní návrh ústavního zákona o způsobu zániku ČSFR (parlamentní tisk 72), o jeho modifikaci se pokouší ústavně-právní výbory SL a SN Federálního shromáždění, je podle mého názoru problematický.

Za prvé. Nepreferuje referendum jako základní předpoklad pro rozdělení státu, respektující princip občanské suverenity, anebo suverenity občanské společnosti, a zakotvuje neprávní postupy, které nemají oporu v našem právním řádu.

Zánik federace nelze uskutečnit jinou, než ústavní cestou, nemá-li docházet ke konfliktním situacím. Rozdělení, které nebude legální ani legitimní, je nepřijatelné nejen pro poslance, kteří respektují základní ústavní principy, ale ani pro občanskou společnost.

Návrh zákona musí respektovat a jednoznačně stanovit způsob, jakým se proces rozdělení bude realizovat. Vládní návrh sice taxativně stanoví čtyři způsoby možného zániku ČSFR (teoreticky by jich mohl stanovit i více), ale přitom neupravuje, kdo vlastně má rozhodnout o tom, který z těchto způsobů bude použit. K tomu ještě dodávám, že tu jde o ústavní zákon, a ústavní zákony jsou obvykle kogentní a stanoví jednoznačně práva a povinnosti ústavních orgánů.

Pro poslance LSU je nepřijatelný způsob zániku federace dohodou České a Slovenské národní rady navrhovaný v § 1 písm. b) vládního návrhu. Pokud existuje federace a její zákonodárný sbor, nemohou její kompetence přejímat, bez zmocnění zákonem Federálního shromáždění, národní rady. Návrhu ústavního zákona (parlamentní tisk 72) lze tedy vytknout nejen zakotvení neprávních postupů, ale i nerespektování legislativních zásad. Žádným novým zákonem nelze porušit existující zákon, pokud tento zákon současně výslovně nestanoví, v čem se má změnit existující zákon.

Vládní návrh ústavního zákona o způsobu zániku federace nerespektuje úpravu existující v ústavním zákoně č. 327/1991 Sb., a je s ním i v rozporu. Z tohoto důvodu, pokud nedojde k úpravě citovaného zákona, nelze přijmout ani způsob zániku uvedený v § 1 písm. d), neboť podle ústavního zákona o referendu, čl. 1 odst. 2, se může o návrhu na vystoupení republiky z ČSFR rozhodnout jen referendem.

Platný ústavní zákon č. 327/1991 Sb. o referendu sice dává možnost uskutečnění referenda na území celé federace, avšak neumožňuje vyjádřit se v referendu k zániku federace.

Jak vládní návrh o způsobu zániku federace, tak i pozměňovací návrh k tomuto zákonu, který předložím, předpokládá novelizaci ústavního zákona o referendu tak, aby bylo možné se v referendu vyjádřit i k rozdělení federace. Tuto podmínku splňuje návrh novely předložený skupinou poslanců a označený jako parlamentní tisk 67.

Rozhodnutí o nezařazení tohoto iniciativního návrhu zákona na program čtvrté schůze SL a SN pokládám za velkou chybu.

Pozměňovací návrh klubu poslanců LSU k vládnímu návrhu zákona o způsobu zániku ČSFR akcentuje v § 1 referendum vyhlášené na základě ústavního zákona Federálního shromáždění nebo ústavního zákona ČNR či SNR. Podle výsledků referenda musí pak Federální shromáždění buď přijmout ústavní zákon, nebo zmocnit ústavním zákonem Českou národní radu a Slovenskou národní radu k uzavření dohody o zániku federace.

Jak patrno, v našem pozměňovacím návrhu akceptujeme referendum, ale i zároveň přijetí ústavního zákona na základě výsledků referenda. Domnívám se, že je to schůdná cesta, jak se vyhnout nedostatkům vládního návrhu ústavního zákona, zejména těm jeho nedostatkům, o kterých jsem zde hovořila.

Pozměňovací návrh předám písemně panu předsedajícímu. Nyní tento návrh přečtu. Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu ústavního zákona o způsobu zániku ČSFR (parlamentní tisk 72):

Paragraf 1 vládního návrhu se mění takto: § 1 odst. 1 se mění takto: "ČSFR může zaniknout jedině na základě referenda vyhlášeného na základě ústavního zákona FS nebo ústavního zákona ČNR nebo SNR."

Podle výsledků referenda může FS a) přijmout ústavní zákon, kterým zaniká ČSFR, nebo b) zmocnit ústavním zákonem ČNR a SNR k uzavření dohody o zániku ČSFR.

Paragraf 2 vládního návrhu zákona se mění takto: § 2 odst. 1: Zanikne-li Česká a Slovenská Federativní Republika způsobem uvedeným v § 1, stávají se Česká republika a Slovenská republika nástupnickými státy.

Odst. 2: Ústavní zákon podle § 1, odst. 2

písm. a) nebo dohoda mezi ČNR a SNR podle § 1 odst. 2 písm. b).

a) Stanoví přenesení působnosti České a Slovenské Federativní Republiky na nástupnické státy,

b) Určí způsob přechodu majetku ČSFR na nástupnické státy.

Ustanovení stávajícího § 3 a 4 zůstávají beze změny.

Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji paní poslankyni Hykové, slovo má poslanec Tyl, připraví se poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Tyl: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, předložený zákon o způsobech zániku České a Slovenské Federativní Republiky má vlastně dvě části, z nichž pouze první část odpovídá jeho názvu. Věcně vzato, s první částí tohoto zákona, která poměrně plasticky umožňuje způsoby, jakými by bylo možno dospět k zániku federace, klub poslanců Křesťanskodemokratické strany ve Federálním shromáždění v zásadě souhlasí.

Co se týče § 2, domníváme se, že je třeba zvážit a přijmout změnu v odst. 2, která logicky váže na § 1, a to proto, že jestliže ústavním zákonem podle písm. a) umožňuje dohodou přijatou Federálním shromážděním zánik federace, pak pokud půjde o dohodu České republiky a Slovenské republiky, v § 1, lze takovou věc akceptovat pouze podle písm. b). Kdyby došlo totiž jinými způsoby podle písm. c) a d) k rozdělení státu, pak by v § 2 tyto dvě možnosti vlastně blokovaly rozdělení majetku a nástupnická práva.

Čili jednoduše navrhujeme, aby z odst. 2 § 2 byla vynechána poslední dvě písm. c) a d) odst. 2.

Odevzdám zpravodajům. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji panu poslanci Tylovi. Slovo má poslanec Zeman, připraví se pan poslanec Ransdorf.

Upozorňuji, že zde mám ještě dvacet tři písemných přihlášek do rozpravy. Jelikož už promluvili zástupci všech klubů nebo všichni přihlášení zástupci klubů je nadále řečnická lhůta omezena na schválených deset minut.

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, před projednáváním tohoto návrhu zákona zde probíhala rozsáhlá diskuse ke státoprávnímu uspořádání, kdy jsme se v podstatě rozdělili do dvou skupin. Skupinu zastánců rozpadu federace a skupinu zastánců transformace federace. Domnívám se, že je to právě Federální shromáždění, které je reprezentantem společných zájmů České a Slovenské republiky. Domnívám se, že bychom tedy tyto společné zájmy měli umět artikulovat a že bychom měli usilovat o to, aby vedle likvidačního proudu založeného na iluzích, že po přijetí tohoto návrhu zákona bude moci Federální shromáždění ještě cokoli rozhodnout a dále na iluzi, že dojde k funkčním dohodám obou nástupnických států, abychom se místo toho nevzdávali svých kompetencí, neboť kompetencí se vzdává pouze člověk neschopný a já bych chtěl pevně věřit, že všichni poslanci tohoto ctihodného sboru slynou schopnostmi.

Proto si vám dovoluji jako pozměňovací návrh navrhnout usnesení Federálního shromáždění k tomuto bodu, usnesení, které nezasahuje přímo do jednotlivých paragrafů, ale kterým by Federální shromáždění vyjádřilo svoji vůli usilovat, byť v poslední chvíli, o transformaci československé federace. Návrh zní takto:

"Federální shromáždění ČSFR žádá předsednictvo Federálního shromáždění, aby neprodleně ustavilo komisi pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace ..." (Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane poslanče, promiňte, že vás přerušuji, ale odchylujete se od věci. Projednávaným předmětem je návrh zákona o způsobech zániku federace.) Obávám se, pane předsedo ... (Předsedající místopředseda FS V. Benda: My tady nemůžeme jednat o usnesení, vy tady můžete předkládat pozměňovací návrhy nebo můžete hovořit pro, nebo proti tomuto návrhu zákona, ale to by byl samostatný bod.)

Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, doufám, že vaše připomínka nebere mých deset minut času, takže bych chtěl upozornit, že se lišíme ve výkladu jednacího řádu, neboť je vám jistě dobře známo, že ke každému návrhu zákona nebo smlouvy může Federální shromáždění přijmout usnesení. To jsem si ostatně konzultoval s právními odborníky. Příkladem je zákon o státním rozpočtu, k němuž bylo přijato usnesení, příkladem je československo-německá smlouva, k níž bylo přijato usnesení vedle vlastního zákona a vedle schvalovací klausule smlouvy. Ale prosím, abych mohl vyčerpat zbývajících asi šest minut svého času, a parlament sám rozhodne, zda toto usnesení jako pozměňovací návrh bude, nebo nebude akceptovat. Pokračuji tedy: " ... aby neprodleně ustavilo komisi pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské Unie. Federální shromáždění současně doporučuje komisi, aby při přípravě ústavního zákona vycházela z těchto zásad:

Zásada číslo 1. Federální shromáždění ČSFR ve snaze přispět k urychlení procesu včlenění České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie předpokládané Maastrichtskými dohodami ze 7. 2. 1992, s vědomím, že toto urychlení vyžaduje koordinaci politiky České republiky a Slovenské republiky v ekonomické, sociální, ekologické, zahraničně politické a obranné oblasti, při respektování suverenity České republiky a Slovenské republiky přijímá tento ústavní zákon o transformaci ČSFR do Česko-Slovenské Unie.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP