Čtvrtek 8. října 1992

(SN 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 1, SL 4)

Konštatujem, že táto forma riešenia tohto rozporu medzi snemovňami bola prijatá.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 63, SL č. 90, SN č. 84)

Navrhujem vám, aby tento dohodovací výbor mal 12 členov, pretože je Federálnym zhromaždením zastúpených 12 poslaneckých klubov podľa politickej príslušnosti s tým - berte to ako môj osobný návrh - že v Snemovni národov budú traja poslanci z českej časti a traja poslanci zo slovenskej časti a šesť poslancov bude zo Snemovne ľudu. Inými slovami to znamená, že každá strana by mala v tomto dohodovacom výbore jedného poslanca bez ohľadu na to, či je v Snemovni ľudu alebo v Snemovni národov. Teda len jedného poslanca. Prosím vás teda, predovšetkým predsedov poslaneckých klubov, pokiaľ by ste súhlasili s takýmto zložením dohodovacieho výboru, keby ste predložili svoje návrhy predsedom snemovní, teda za snemovňu národov pánovi predsedovi Zelenayovi, za Snemovňu ľudu pánovi predsedovi Bendovi. Oni dvaja by mali koordinovane pracovať - ak súhasíte s takýmto riešením - a potom, keď budú tieto návrhy predložené, tak budeme hlasovať o schválení tohto dohodovacieho výboru v každej snemovni zvlášť. Takže vyzývam ešte raz všetkých predsedov poslaneckých klubov, aby predložili svoje návrhy.

Predtým ale, než sa tak stane, pýtam sa: Má niekto námietky voči takémuto postupu a voči tomuto zloženiu? Nevidím nijaké námietky. Prosím, vážení kolegovia, vážení predsedovia, predložte svoje návrhy. My medzitým môžeme pokračovať v prerokovávaní ďalšieho bodu programu.

Dostal som informáciu, že identifikačný kolík v prípade pani poslankyne Lastoveckej nebol správne zasunutý do drážky. Dostal som takú informáciu od technických pracovníkov. Pani poslankyňa tu evidentne bola. Myslím, že bez ďalšej rozpravy môžeme jej hlas započítať. Prosím, keby takto boli upravené zostavy. Jej hlas môžeme započítať medzi tých, ktorí za Snemovňu ľudu, za klub poslancov ODS hlasovali pre prijatie uvedeného zákona.

Pán poslanec má faktickú poznámku. Nerozchádzajte sa, vážení kolegovia, budeme hneď pokračovať ďalej.

Poslanec SN M. Kučera: Chtěl bych říci pouze jedno, že nemohu věřit svým uším, že technici nám dávají takovéto zdůvodnění. Protože hlasovací zařízení paní Lastoveckou identifikovalo jako nepřítomnou, tak s kolíkem už to nemohlo mít nic společného.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To sa mýlite, vážený pán kolega. Prosím, keby ste si to nechali vysvetliť, alebo zariadime, aby vám to príslušný technický pracovník detailne vysvetlil. Je to možné, sám som sa o tom presvečil, že je to možné a o tomto tvrdení nemám nijaké pochybnosti.

Prosím, budeme pokračovať. Teraz nasleduje to, čoho sa dožadovali niektoré skupiny poslancov už pred predchádzajúcim bodom programu. Aj keď, keby som mal byť úplne dôsledný, ešte sme neprijali druhý kompetenčný zákon, takže by sa o tomto uznesení malo hlasovať až po prijatí. Ale myslím, že to na veci príliš mnoho nezmení.

Takže dovoľte, aby sme prikročili k ďalšiemu bodu programu, ktorý sme si schválili, a to je prerokovávanie tlače č. 117.

Bod programu 12 (pokračování): Vládní návrh ústavního zákona, kterým se mění a doplňují ústavní zákon č. 143/1968 Sb., o československé federaci, ve znění pozdějších ústavních zákonů, a některé další ústavní zákony (tisk 73) a návrh výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 100)

Je to návrh klubu ODS a HZDS na uznesenie Federálneho zhromaždenia k vládnemu návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a doplňuje ústavný zákon č. 143/1968, o československej federácii, v znení neskorších ústavných zákonov a niektoré ďalšie ústavné zákony. Tento bod odporučil do programu spoločnej schôdze poslanec Snemovne národov pán Jaroslav Mlčák. Tento návrh na uznesenie predložili, ako som uviedol, kluby ODS a HZDS. Návrh ste obdržali do lavíc. Myslím, že tento návrh bol patrične odôvodnený. Aj napriek tomu sa pýtam pána poslanca Mlčáka, či chce ešte svoje odôvodnenie ďalej doplniť alebo rozviesť.

Poslanec SN J. Mlčák: Já se domnívám, že všechno bylo řečeno; a je situace jasná.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec sa domnieva, že všetko bolo povedané a že situácia je jasná, aby som to povedal aj do mikrofónu. Máme pred sebou tlač 117. Keby sme sa mali prísne držať Rokovacieho poriadku, ako že musíme, musím konštatovať, že táto tlač nebola predložená 48 hodín pred rokovaním parlamentu. To znamená, že podľa § 19 odsek 1 musíme hlasovať o tom, že aj napriek tomu, že nebolo dodržaných 48 hodín, bude o tejto veci rokovať. Na to je potrebná nadpolovičná väčšina. Hlasujeme teraz o tom, že budeme rokovať o tlači 117 aj napriek tomu, že sme ju dostali len pred niekoľkými hodinami.

Kto súhlasí s týmto návrhom, aby sme prerokovávali túto tlač, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 15.01

(SN 91, SL 88)

Kto je proti?

(SN 13, SL 14)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 21, SL 22)

Dvaja a štyria poslanci nehlasovali. Návrh bol prijatý.

Môžeme prikročiť k rokovaniu. Otváram rozpravu k tomuto návrhu uznesenia. Hlási sa niekto do rozpravy? Pán poslanec Mečl, pán poslanec Jičínský.

Poslanec SL J. Mečl: Nejprve bych se chtěl zeptat, pane předsedající, o tom usnesení se bude hlasovat v tom znění, jak jste ho uvedl vy? Protože v té dikci, která je v tisku 117 asi nelze přijmout usnesení adresované vládě, protože tak celou záležitost nelze označit, že jde o přechod zbývajících kompetencí federace atd. Jinými slovy: Budeme se zabývat opět usnesením, které se týká novelizace ústavního zákona o československé federaci, jak jste to, myslím, uváděl vy, tento bod.

Druhá poznámka: Já bych se chtěl zeptat především kolegy poslance Mlčáka, jaký je zejména časový, ale i věcný vztah mezi tímto usnesením a požadavkem vůči vládě a návrhem ústavního zákona o způsobech nebo způsobu zániku federace. Podle mého názoru není asi zcela možné, aby se Federální shromáždění bez dalšího, bez dalších ústavních souvislostí, vzdalo veškerých svých působností a ponechalo si v podstatě prázdné imaginární pravomoce. To znamená, jde mi především o první dotaz - jaká je souvislost k ústavnímu zákonu o způsobech zániku.

Za určitých okolností, přijetím tohoto ústavního zákona, bychom se už vůbec nemuseli bavit o způsobech zániku československé federace, protože by federální instituce, federální orgány, žádné kompetence už neměly, to znamená, je zapotřebí tuto otázku vysvětlit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Mlčák, ja by som prosil, aby ste sa posadili, pretože rozprava predsa len bude. Keby ste ako navrhovateľ zaujali miesto na mieste spravodajcu. Môže to urobiť aj pani poslankyňa Bellušová. Skôr, ako dám slovo pánovi poslancovi Jičínskému, s faktickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Zelenay.

Předseda SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia! Veľmi krátka odpoveď pánovi kolegovi Mečlovi. Je pochopiteľné, že toto je ústavný zákon a ako ústavný zákon musí získať tri pätiny. Ako viem, zákon o spôsoboch zániku federácie je tak isto ústavným zákonom, takže musí získať tri pätiny. Dá sa predpokladať, že budú prijímané v takom poradí, že jeden druhého nebude negovať, ani vylučovať, takže je to celkom logický sled.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Jičínský. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? Zatiaľ nie. Prosím pána poslanca Jičínského.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, jménem klubu sociální demokracie mám také výhrady proti tomuto usnesení. Některé tu už uváděl formou otázek kolega Mečl. Jde o to, že my máme, předpokládám, projednávat v nejbližší době, jakmile vláda tak učiní, návrh ústavního zákona, kterým se bude řešit eventuální dělení majetku československé federace. Vláda byla žádána, aby předložila legislativní plán, z něhož vyplyne, které všechny zákony je nezbytné přijmout, má-li se - když vyjdu z tohoto předpokladu - rozdělení federace uskutečnit ústavní a zákonnou cestou. Až dosud se tak nestalo.

Já jsem uváděl v souvislosti s kompetenčním zákonem, který jsme před chvílí přijímali, že jenom k jeho provedení je třeba asi osmi nebo devíti prováděcích zákonů, které ještě nejsou připravené, nebo aspoň jsme je nedostali. Mám velké pochybnosti, že lze zákonným způsobem připravit rozdělení tak, aby se to stihlo v termínu, který politické strany, jež utvořily federální koalici, považují za vhodný, ale tento termín je jejich politickou dohodou, není žádným usnesením Federálního shromáždění. Nemůže se Federální shromáždění předem k něčemu ústavně zavazovat nebo vyzývat vládu k něčemu, co by bylo v rozporu i s funkcí Federálního shromáždění, kterou má podle ústavy jako nejvyšší zákonodárný orgán federace.

Uvádím tu jen několik těchto důvodů, bylo by možné uvádět ještě další, ale neměli bychom žádat vládu o něco, co v této souvislosti není podloženo reálnou úvahou, že to vůbec takto je možné. Měli bychom postupovat normálním způsobem. Diskuse o těchto problémech byla vedena na minulé schůzi, není účelné se k ní dnes vracet.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalej sa do rozpravy prihlásil pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, poslankyně a poslanci, vážení hosté. Otázka, která stojí nyní a která byla navržena k projednání, byť i stručnému, je skutečně otázkou bazální.

My si musíme položit problém takto: Je na místě, abychom pro případné řešení rozchodu obou částí našeho státu měli času více, nebo méně. Tím nepředjímáme žádný závazek než závazek práce a zvážení. Čili máme-li za to, že v chodu času a v probíhajících procesech, ostatně akceptovaných vůdčími politickými silami tohoto státu, máme být méně připraveni, můžeme odmítnout požadavek na vládu, aby tuto přípravu nám předložila k posouzení, abychom ji mohli buď akceptovat, nebo odmítnout.

Domníváme-li se, že máme být připraveni a máme mít více času a korigovat eventuální vládní návrhy naším rozhodováním, jak je naší povinností a naším právem, kterého nás nikdo zbavit nemůže, i kdyby chtěl, tak pak musíme akceptovat návrh, aby vláda takovou činnost vyvinula, aby tento parlament mohl vládní návrh podrobit přezkumu.

Domnívám se, že zařazení onoho usnesení, o kterém je řeč, na program tohoto jednání Federálního shromáždění z důvodů, které jsem uvedl, je na místě, neboť se domnívám, že máme povinnost býti připraveni na všechny eventuality a máme mít dostatek času, abychom vládu mohli případně korigovat. Vyzývám vás proto, abyste podporovali návrh usnesení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kto sa chce ďalej vyjadriť? Pán poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, tady byla řečena myšlenka velmi zajímavá, že bychom se měli připravit na všechny eventuality. Když na všechny eventuality, tak na všechny eventuality. Pan místopředseda Filkus zde minule říkal, že se budeme připravovat i na tu variantu, že bude nutné připravit alespoň nějakou podobu například federálního rozpočtu, byť dočasného. Vzápětí na to jiný představitel řekne, že nebudeme připravovat nic takového, byť je jen poslancem v tomto Federálním shromáždění. Ale je předsedou české vlády.

Když všechny eventuality, tak jsme právě před chvílí přijali zákon o změně kompetencí, který znemožňuje eventualitu, že by vlastně nebyl zrušen tento stát, protože převedl zákonné úpravy v oblasti sociálního zabezpečení na republiky. Prostě, když všechny eventuality, tak všechny eventuality.

Vláda by měla být tedy schopna, podle mého názoru - a my jsme ji takto vlastně vyzývali opravdu připravit solidní scénář, co se bude dít pro případ, že k 1. 1. 1993 nebude tato republika, tento stát zrušen, a co se bude dít, když bude zrušen. Já si myslím, že z hlediska normálního solidního moderního rozhodování (zdůrazňuji moderního rozhodování, o tom každý podnikový ředitel něco ví nebo měl by vědět nebo se to kdysi učil) se takové varianty zpracovávají. Vláda má předložit - a slíbila to - dodatek ke svému vládnímu prohlášení. Mělo by to být projednáno, podle mého názoru, co nejdříve, protože vlastně už jedeme bez stavu tohoto prohlášení, protože doba, pro kterou programové prohlášení platilo, už skončila.

Totéž se týká dalších momentů. My jsme požadovali určité scénáře do 15. října. Já si myslím, že není důvod, abychom pro toto hlasovali. Vláda by měla předložit v co nejkratší době to, co slíbila, onen patřičný doplněk, dodatek ke svému programovému prohlášení, v něm naznačit postupy, které připadají v úvahu, a teprve pak by bylo na místě, abychom něco takového, co je nám zde dnes předkládáno, schválili. Jinak v tom totiž opravdu nemůžeme vidět nic jiného, než druhou oklikovou cestu, jak se dostat bez rozhodování občanů k zániku federace. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Bude hovoriť pán poslanec Indruch.

Poslanec SL L. Indruch: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, možná že to, co řeknu, vyvolá u některých velkou nespokojenost, ale já se osobně domnívám, že dvě mocné politické strany si z tohoto parlamentu dělají holubník. (Potlesk.) Nová politická politbyra a ústřední výbory se sejdou, rozhodnou, usnesou se, a pod jejich vedoucí úlohou my všichni ostatní tady jednoduše budeme hlasovat pro. Já osobně odmítám být pěšákem a myslím, že i Levý blok se bude distancovat od takových kroků a od takového hlasování, které je v rozporu s míněním naprosté většiny občanů této republiky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Richter.

Poslanec SL M. Richter: Já bych chtěl pana předřečníka upozornit, že pokud budou existovat politické strany, vždy budou mít nějaká vrcholová grémia, která budou činit závažná politická rozhodnutí. Rozdíl mezi dobou dnešní a minulou je v tom, že v době minulé již před volbami se vědělo, kdo bude poslancem tohoto Federálního shromáždění. V dnešní době mají všechny strany možnost ucházet se o tato křesla v soutěži; a kdo získá, ten získá. Hlasujte si jak chcete, ale toto je ten rozdíl mezi dobou dnešní a dobou minulou.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Valenčík, potom pán poslanec Moric.

Poslanec SL R. Valenčík: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, není tomu tak dávno, co jsme na žádost skupiny poslanců probírali otázky státoprávního uspořádání na mimořádné, ale vlastně řádné 3. společné schůzi. Rozprava byla velmi bohatá a bylo předloženo velké množství návrhů, z nichž byl přijat mimo jiné patrně nejdůležitější návrh na to, aby vláda urychleně předložila soubor protikrizových opatření, respektive soubor toho, co hodlá podniknout, aby při řešení otázek budoucího vývoje naší země nedošlo k tomu, co by si asi nikdo z nás nepřál. Myslím, že tento úkol je velmi závažný, protože ať jsme z kterékoliv strany, své kroky zdůvodňujeme tím, že by nemělo dojít k chaotickému nekontrolovatelnému vývoji. Proto před úkolem, který by jí byl dán tímto usnesením, doporučuji, aby vláda nejdříve splnila ten úkol, který už dostala jako úkol prvořadý, a pak bychom se teprve zabývali otázkou převodu zbytku kompetencí. Mimo jiné také proto, že při zpracování souboru opatření, který by předešel krizi, se může ukázat, že právě tento krok, který je navrhován a který by měla vláda nyní plnit, může být jedním z faktorů, které by krizi vyvolaly.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Moric.

Poslanec SL V. Moric: Vážené Federálne zhromaždenie, vážený pán predsedajúci! Ja si osobne myslím, že táto federácia je ako dokonávajúce zviera. Dokonáva a umiera starobou a nefunkčnosťou, nie tým, že by bola ranená. A naraz príde pár lekárov v ružových plášťoch a chce ju liečiť. 31. december, to je vrchol rozpadu tejto federácie, to je posledný možný dátum! Už včera bolo neskoro. Je potrebné spamätať sa! Tu nepomôžu ružové, zelené ani červené plášte. Hlasujte preto za toto uznesenie! Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Ďalej má slovo pán poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Vážení kolegové a kolegyně, chtěl bych pouze připomenout jeden jediný krátký citát: "Tento nefunkční slepenec jménem Československo je zapotřebí co nejrychleji zničit." Adolf Hitler, 1937. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Vondruška.

Poslanec SN J. Vondruška: Chtěl bych upozornit pana Morice, že euthanasie, kterou tu navrhuje, je zatím ve všech zákonících hodnocena jako trestný čin.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To bol pán poslanec Vondruška. Pán poslanec Štěpánek.

Poslanec SN P. Štěpánek: Chtěl bych předřečníka upozornit na to, že euthanasie, o které tu hovořil, nebyla navrhována poslancem Moricem, on si přerámoval to, co zde bylo řečeno.

Pak bych ho chtěl upozornit na to, že euthanasie se rozeznává ve dvou druzích. Je tzv. euthanasie pasívní, tzn., že člověku, který 25 let žije napojen na stroj, který ho uměle udržuje při životě, se odepne. A je euthanasie aktivní, při které se člověk skutečně zabije použitím nějaké drogy.

Kromě toho bych si dovolil poznamenat, že pan poslanec neměl pravdu ani v tom, že v žádné zemi není euthanasie povolena. Ať se laskavě podívá do platných zákoníků a zjistí, že v Evropském společenství je povolena nejméně ve třech zemích. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďakujem doktorovi Štěpánkovi. Teraz vystúpi pán poslanec Kalina.

Poslanecl SN K. Kalina: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, mám opravdu vážnou obavu, že návrh usnesení nastartoval cosi podobného, čeho jsme byli svědky, když byla rozprava o státoprávním uspořádání, a když se diskutovalo o zákonu o způsobech zániku, to znamená mnohými citáty ošperkovaný, leč naprosto nikam nevedoucí pokus o změnu toho, co probíhá vlastním tempem mimo zdi tohoto parlamentu, co probíhá samo a čemu nemůžeme zabránit. Nezbývá mi než říci, že na mnohé z diskutujících nebo i na ty, kteří se nepochybně na diskusi těší a připravují se, by se hodilo to, co se kdysi říkalo po napoleonských dobách o Bourbonech. Na nic nezapomněli a z ničeho se nepoučili.

Je zapotřebí zopakovat některé věci. Občanská demokratická strana měla ve svém volebním programu federaci. Ale jestliže toto dílo není možné a není pro něj partner, pak je naší prioritou rychlý a pokojný rozchod federace a zajištění základních zájmů českého státu. Základní zájmy českého státu z našeho hlediska není možné zajistit v takovém státě, který vznikl přijetím dnešního kompetenčního zákona. To není pro nás trvalý stav, a je proto přirozené, že žádáme od federální vlády určité záruky, aby se pokračovalo v procesu, který by neznamenal destabilizaci státní moci a výkonu státní správy na území České republiky. Domnívám se, že to je naprosto pochopitelné.

Prosím tedy všechny, které osud této země nějakým způsobem zajímá, aby hlasovali pro toto usnesení. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážené dámy a páni! Prepáčte mi, ale obávam sa, že táto rozprava, ktorú tu vedieme, nevedie k ničomu. A prečo? Z čisto jednoduchého dôvodu. Dúfam, že mi nikto neuprie to, čo poviem, že pokiaľ sa prijíma uznesenie, alebo dáva návrh na uznesenie - či už opozícia alebo koalícia - každý si jednoznačne uvedomuje, že je to uznesenie, ktorým zaväzujeme alebo žiadame toho, onoho alebo kohokoľvek o prípravu. V tomto prípade žiadame vládu, aby pripravila návrh ústavného zákona, ktorým prevedie ten zbytok kompetencií, ktorý ešte federálnej vláde zostal po prijatí dnešného kompetenčného zákona. Kto z nás prítomných môže dnes dopredu povedať, že návrh ústavného zákona, o prípravu ktorého žiadame vládu, bude prijatý v podobe, ktorú pripraví. Preto si myslím, že uznesenie, ktoré by sme nesmeli prijať, by sme mali prijať ako každé iné uznesenie. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP