Čtvrtek 8. října 1992

Konstatuji, že návrh nebyl přijat v české části Sněmovny národů, ale protože byl přijat ve Sněmovně lidu, je tedy možné zahájit další postup tak, jak je zvykem. Nevím teď, který z postupů, které nám umožňuje jednací řád, bude nejvhodnější zvolit. Myslím, že by bylo vhodné, kdyby se poradili zpravodajové se zástupcem navrhovatele a navrhli nám řešení.

Chtěl bych vás, vážení kolegové, požádat ještě o chvilku strpení, jestli bychom nemohli projednat návrh zákona o bankrotu. Přetáhli bychom sice stanovenou hodinu, ale dokončili bychom tím program, který máme pro čtvrtou společnou schůzi sněmoven, ještě dnes. O překročení lhůty 20. hodiny samozřejmě musíme hlasovat.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, tento zákon je z praktického hlediska, z hlediska dopadu na konkrétní sociální skupiny a na konkrétní regiony velmi závažný. Navrhuji přece jen rozpravu odložit na dobu, kdy budeme připraveni o tomto zákonu jednat bez časového a fyzického omezení, protože je to zákon skutečně velmi závažný a potřebuje podrobné projednání.

Jedná se vlastně o zásadní korekci stávající vládní politiky, o které bylo deklarováno, že je úspěšná a bez problémů. V důvodové zprávě jsme se dozvěděli opak. Navrhuji neuspěchat toto řešení a přeložit jej na zítřek. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Slyšeli jsme zde názor. Doporučuji oběma sněmovnám, abychom rozhodli hlasováním o tom, jestli budeme pokračovat po 20. hodině s programem, který je jasný. Je to tisk 101 ve znění tisku 113.

Prosím poslance, aby se usadili na svá místa, abychom mohli hlasovat.

Táži se poslanců obou sněmoven Federálního

shromáždění, zda souhlasí s tím, abychom překročili lhůtu danou jednacím řádem, tzn. lhůtu 20. hodiny a projednávali ještě návrh zákona o konkursu a vyrovnání v tisku 101 a v tisku 113.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 20.04

(SN 45, SL 57)

Kdo je proti?

(SN 52, SL 34)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 17, SL 21)

Ze sto šestnácti poslanců ve Sněmovně národů bylo čtyřicet pět pro, padesát dva proti, sedmnáct se zdrželo, dva poslanci ignorovali. Ze sto osmnácti poslanců Sněmovny lidu padesát sedm pro, třicet čtyři proti, dvacet jedna se zdrželo a šest poslanců ignorovalo.

Znamená to, že tento návrh nebyl přijat a já jsem nucen přerušit 4. schůzi obou sněmoven Federálního shromáždění s tím, že zítra zahájíme v 9.00 hodin opět projednáváním tohoto bodu a případně tím, že budeme jednat o návrhu, který před tím nebyl schválen.

Paní poslankyně Bellušová má nějaké oznámení.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prosila by som, aby ste navrhli v komisii počet členov na dohodovacie rokovanie o zákone, ktorý teraz neprešiel. Zároveň prosím, aby po ukončení tejto schôdze poslanci klubu HZDS prišli do miestnosti 209.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, že mi ještě nebylo navrženo, jestli bude dohodovací řízení nebo jakým způsobem budeme nadále jednat. Nechal bych to na zítřek na 9.00 hodin. Prosím o dochvilnost a co největší účast. Děkuji vám a přeji dobrou noc.

Schůze přerušena: 20.06 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP