Pátek 9. října 1992

8. den - pátek 9. 10. 1992

Přítomno:135 poslanců Sněmovny lidu
64 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
55 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny lidu:

I. Čarnogurský, J. Daněk, M. Hajník, R. Hofbauer, L. Indruch, V. Klaus, J. Klokner, Michal Kováč st., D. Slobodník, J. Suchánek, P. Švec, J. Švejda, R. Tvaroška, V. Zeman, S. Žalud

Sněmovny národů zvolení v České republice:

V. Čech, K. Dyba, M. Freiová, P. Jajtner, Z. Jičínsky, I. Kočárník, P. Kučera, J. Novák, J. Ruml, J. Vodehnal, J. Vodička

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

P. Baco, I. Batta, I. Belohorská, Z. Boros, J. Cuper, Ľ. Dolgoš, A. Dubček, Ľ. Gajdošíková, I. Hamarčák, Roman Kováč, M. Kučera, I. Mjartan, Š. Nižňanský, Š. Paulov, J. Repaský, J. Smilka, E. Šimko, M. Štefanovič, Ľ. Zamiška, R. Zelenay

Schůze pokračuje: 9.19 hodin.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vás přivítal na osmém pracovním dni 4. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů FS. Dnes budeme pokračovat v programu, který jsme včera nedokončili. K projednání nám zbývá návrh poslanců FS na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb. o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, tisk 22, a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 45.

Jako druhý bod máme ještě dnes projednat návrh zákona o dočasném omezení postupu podle zákona o konkursu a vyrovnání, tisk 101, ve znění tisku 113.

Bod programu 18: Návrh zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb. o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech (tisk 22) a návrh hospodářských výborů SL a SN (tisk 45)

Včera při hlasování o návrhu poslanců FS na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb. (tisk 22), nebyl tento návrh schválen v české části Sněmovny národů. Proto navrhuji, aby byl nejprve jako první bod dnešního jednání projednán postup ke sjednocení usnesení sněmoven Federálního shromáždění k tomuto návrhu poslanců FS.

Zákon o jednacím řádu FS v § 31 uvádí, že když přijmou sněmovny rozdílná usnesení ve věci, v níž jsou shodná usnesení podmínkou vzniku právních nároků, zahájí se dohodovací řízení, pokud je to podle zákona povinné. Jinak se každá sněmovna může usnést, že a) věc bude opět projednána v případném opětovném projednání ve výborech nebo poslaneckých klubech, b) bude zahájeno dohodovací řízení, c) bude zvolen jiný postup, který by mohl přispět ke sjednocení usnesení sněmoven.

Včera jsme vyzvali zpravodaje a zástupce navrhovatele této novely, aby po dohodě předložili sněmovnám návrh na další postup ke sjednocení usnesení sněmoven k tomuto návrhu. Prosím, aby zaujali svá místa a přednesli případný návrh, pokud se na něm shodli. Pan poslanec Kučera nebo pan poslanec Šedovič přednesou nějaký návrh? Který z pánů zpravodajů se ujme slova? Pan poslanec Kučera.

Společný zpravodaj výborů SN M. Kučera: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhujeme v tomto směru zvolení dohodovací komise a dohodovací řízení ke sjednocení názorů obou sněmoven.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Zpravodajové tedy shodně - předpokládám, že i pan poslanec Šedovič se k tomuto návrhu připojuje - navrhují, aby bylo přikročeno k dohodovacímu řízení podle § 32 jednacího řádu, který stanoví, že společný výbor pro dohodovací řízení se skládá ze stejného počtu poslanců Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Sněmovna národů zvolí do společného výboru pro dohodovací řízení stejný počet poslanců zvolených v České republice a stejný počet poslanců zvolených ve Slovenské republice.

První schůzi společného výboru pro dohodovací řízení svolá předseda Federálního shromáždění, výbor si na této schůzi zvolí předsedu, který řídí jeho další jednání, a o výsledcích jednání společného výboru pro dohodovací řízení podá pověřený člen, popřípadě pověření členové výboru zprávu oběma sněmovnám a sdělí jim, co výbor doporučuje.

Pokud sněmovny budou souhlasit s tímto postupem, budeme o něm hlasovat. Prosím, má někdo připomínky nebo jiné návrhy, abychom postupovali jiným způsobem? Nevidím. Přistoupíme tedy k hlasování. Stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců v obou sněmovnách.

Prosím ty poslance, kteří souhlasí s tím, abychom postupovali nadále podle ustanovení jednacího řádu o zřízení komise pro dohodovací řízení, aby zvedli ruku a stlačili tlačítko. Stačí nadpoloviční většina v každé sněmovně.

Hlasování: 9.23

(SN 96, SL 93)

Kdo je proti tomuto postupu?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 2, SL 1)

Ze sto čtyř poslanců ve Sněmovně národů bylo devadesát šest pro, nikdo proti, dva poslanci se zdrželi, šest ignorovalo hlasování. Ze sto poslanců ve Sněmovně lidu bylo devadesát tři pro, nikdo proti, jeden poslanec se zdržel, šest poslanců ignorovalo hlasování.

Tento návrh byl přijat oběma sněmovnami.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 72, SL č. 99, SN č. 95)

V tomto případě navrhuji, abychom postupovali podle včerejší osvědčené metody, aby dohodovací výbor měl dvanáct členů, protože ve Federálním shromáždění je dvanáct poslaneckých klubů, aby zastupovali svoje kluby podle politické příslušnosti. Stejně jako včera budou zastoupeny ve Sněmovně národů třemi poslanci z české části a třemi ze slovenské a šesti poslanci ze Sněmovny lidu. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Pane předsedající, nabízím trochu jiný technický postup. Vzhledem k velké citlivosti této záležitosti navrhuji, aby tato komise měla dvacet čtyři lidí, aby každý klub mohl poslat jak právníka tak zemědělce.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Domnívám se, pane kolego, že dvacet čtyři lidí je už velmi neproduktivní skupina, je to rozšiřování počtu a není to snad nutné.

Domnívám se spíš, že jde o politickou dohodu, než o zásadní odborné jednání. Takže pokud na svém návrhu trváte, musím o něm nechat hlasovat, ale je nutno uvážit, zda dvacet čtyři lidí je schopno se na něčem dohodnout a domnívám se, že to nemusí vést k výsledku. Trváte na svém návrhu? (Poslanec SN V. Holáň: Ano.)

Dobře, v tomto případě budeme hlasovat o tom, jestli dohodovací výbor má mít dvacet čtyři členů.

Prosím ty poslance, kteří souhlasí s návrhem poslance Holáně, aby dohodovací výbor měl dvacet čtyři členů, tedy byl složen z dvojnásobku lidí, než jsme navrhoval, nechť zvednou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 9.27

(SN 18, SL 8)

Kdo je proti?

(SN 64, SL 54)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 22, SL 37)

Ze sto šesti poslanců ve Sněmovně národů bylo osmnáct pro, šedesát čtyři proti, dvacet dva se zdrželo hlasování, dva ignorovali. Ze sto sedmi poslanců ve Sněmovně lidu bylo osm pro, padesát čtyři proti, třicet sedm se zdrželo, osm ignorovalo hlasování.

Tento návrh nebyl přijat. Mám za to, že můj původní návrh na složení dohodovacího výboru ze dvanácti poslanců, tak jak jsem uvedl, je schválen. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Myslím si, že bychom v tomto jednání nemuseli být tak rigorózní, čili že by zainteresované kruhy si mohly vzít na toto jednání kromě řádně zvoleného člena ještě dalšího poslance jako odborníka bez práva účastnit se hlasování.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Pane kolego, domnívám se, že tento návrh není přijatelný pro většinu klubů. Vidím zde reakce jednoznačně odmítavé, nedám o vašem návrhu ani hlasovat.

Prosím tedy předsedy klubů, aby co nejdříve oznámili své kandidáty do dohodovacího výboru panu předsedovi Sněmovny národů Zelenayovi a místopředsedkyni Sněmovny lidu paní Mitrové, abychom mohli dohodovací výbor hlasováním schválit.

Nyní se domnívám, že bychom mohli, pokud budeme mít všechny návrhy předložené, ještě před přestávkou hlasovat o složení dohodovacích výborů. Pak bych navrhoval krátkou přestávku pro jednání politických klubů, pak by se sešel dohodovací výbor, aby tam mohly být všechny návrhy předloženy.

Prosím o chvilku strpení, než dáme návrhy dohromady.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Nyní, vážené kolegyně a kolegové, zaujměte svá místa, abychom mohli dokončit tento bod.

Protože byl schválen postup podle jednacího řádu, to znamená vytvoření dohodovacího výboru, dovolím si vám přečíst zástupce jednotlivých poslaneckých klubů. Nejprve za Sněmovnu národů: HZDS - poslanec Rajčan, SDSS - poslanec Delinga, SNS - poslanec Krivda, LSU - poslanec Rodr, ODS - poslanec Stome, SPR-RSČ - poslanec Krejsa. Ve Sněmovně lidu: za KDH - poslanec Anderko, KDU-ČSL - poslanec Smělík, Spolužití - poslanec Andrássy, SDĽ - poslanec Šidík, Levý blok - poslanec Tolar a za ČSSD - poslanec Šilhán.

Složení dohodovacího výboru musí odsouhlasit sněmovny hlasováním. Samozřejmě každá ze sněmoven hlasuje pouze o svých kandidátech. Budeme hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženými kandidáty za svoji sněmovnu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 9.34

(SN 108, SL 101)

Kdo je proti? (SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 4, SL 2)

Konstatuji, že ze sto patnácti poslanců přítomných ve Sněmovně národů bylo sto osm pro, nikdo proti, čtyři se zdrželi, tři ignorovali. Ze sto čtyř poslanců ve Sněmovně lidu bylo sto jedna pro, nikdo proti, dva se zdrželi hlasování a jeden ignoroval. To znamená, že dohodovací výbor byl zvolen. Děkuji.

Konstatuji, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo složení dohodovacího výboru k návrhu poslanců Federálního shromáždění na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 72, SL č. 99, SN č. 95)

Nyní navrhuji půlhodinovou přestávku do deseti hodin na jednání poslaneckých klubů. Potom by se dohodovací výbor ve složení, jak jsem ho oznámil, sešel v místnosti č. 026 k jednání. Předpokládám, že bychom mohli v 10.30 hodin opět zahájit jednání obou sněmoven.

Schůze přerušena: 9.36 hodin.

Schůze pokračuje: 11.07 hodin.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý:

Dámy a pánové, prosím vás, abyste zaujali místa v lavicích, abychom mohli pokračovat v jednání.

Budeme pokračovat. Oba zpravodajové zaujali svá místa, můžeme tedy přikročit k zprávě společného výboru pro dohodovací řízení k návrhu poslanců Federálního shromáždění na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon č. 42/1992 Sb. o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech (tisk 22 a tisk 45).

Na schůzi společného dohodovacího výboru byl zvolen jeho předsedou pan poslanec Věněk Šilhán, který ovšem požádal, aby zprávu dohodovacího výboru přednesl další člen tohoto výboru, poslanec Karol Stome.

Prosím pana poslance Stomeho, aby se ujal slova a přednesl zprávu dohodovacího výboru.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dámy a pánové poslanci a poslankyně, vážení hosté.

Dohodovací výbor ve smyslu ustanovení § 31 a následujících jednacího řádu projednal otázku, kterou jsme včera přesunuli na dohodovací výbor. A po debatách, které v dohodovacím výboru byly vedeny jednotlivými zástupci, t.j. panem poslancem Rajčanem za HZDS, poslancem Delingem za SDSS, poslancem Krivdou za SNS, poslancem Rodrem za LSU, Stomem za ODS, panem poslancem Krejsou za SPR-RSČ, panem poslancem Anderkem za KDH, poslancem Smělíkem za KDU-ČSL, panem poslancem Andrássym za Spolužití, panem poslancem Šidíkem za SDĽ, panem poslancem Tolarem za Levý blok, panem poslancem Šilhánem za ČSSD, bylo přijato v podstatě asymetrické stanovisko k problému. Po včerejší debatě v plénu nemohl dohodovací výbor většinou svých členů nereflektovat, že jde o problémy po výtce Slovenské republiky. Na druhé straně bylo třeba vycházet z důvodové zprávy původního tisku 22, kde byl zejména akcentován ten bod, že časové napětí a některé nedostatky v evidenci nemovitostí bránily průchodu zákona, o který jde.

To byla dvě hlavní hlediska, kterými se spravovali členové dohodovacího výboru. Především to bylo hledisko časové, přičemž hledisko podílů bylo odsunuto i ve smyslu těch pozměňovacích návrhů, které odezněly včera. Za druhé to bylo hledisko neprůchodnosti zákona z technických příčin ve Slovenské republice. Čili text, který je vám navrhován k přijetí, zní: "Zákon národní rady Slovenské republiky, tedy v platném ústavním, dosud nezměněném textu Slovenské národní rady, může stanovit podrobnosti o způsobu a lhůtě prokázání již uplatněného právního nároku vlastníků, kteří jej nemohli prokázat ve lhůtě stanovené v § 14 písm. b)." To je všechno.

Stálo by snad za zmínku ještě se zmínit o tom, že jde o model asymetrický, který nebyl akceptován všemi členy dohodovacího výboru jako model legislativně jim nejpřijatelnější, nicméně praktická hlediska nás vedla k tomu závěru, který jsem měl právě tu čest z pověření členů dohodovacího výboru vám přednést. Takže pokud byste hlasovali, bylo by dobře, kdybychom vycházeli z tohoto textu a respektovali zvláštnosti situace a zvláštnosti toho, za jakých okolností tento návrh vznikl. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji doktoru Stomemu - zpravodaji, dá-li se to tak říci, dohodovacího výboru. Nyní prosím, jestli se chce vyjádřit k tomu pan poslanec Štefanovič za navrhovatele k tomuto návrhu dohodovacího výboru. Není to samozřejmě nutné, ale jestli máte chuť se k tomu vyjádřit, prosím.

Poslanec SN M. Štefanovič: Za navrhovateľa vyjadrujem súhlas s textom, ktorý sa dáva, pravda, považujem za povinnosť pripomenúť, že nás mrzí, že ďalšie časti, hlavne zákon č. 162 v pôvodnom texte sa nenavrhuje prijať, ale pokiaľ ide o tento text, tak, samozrejme, je to v poriadku a budeme radi, keď bude prijatý

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Prosím ještě zpravodaje, jestli mají potřebu se vyjádřit k závěrům. Byli účastni samozřejmě dohodovacího řízení. Poslanec Kučera.

Společný zpravodaj výborů SN M. Kučera: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Předložené znění novely zákona č. 42/1992 Sb., je kompromisním řešením, které vyplynulo v dohodovacím řízení. Umožňuje upravit podrobnosti o způsobu a lhůtě prokázání právního nároku oprávněných osob ve Slovenské republice v rámci administrativně technických možností této republiky. A přitom respektuje principiální stanovisko proreformních sil v České republice, a to nezpochybňovat způsob a lhůty transformace zemědělství České republiky.

S ohledem na tyto důvody doporučuji tuto novelu ke schválení.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji, pan poslanec Šedovič - zpravodaj Sněmovny lidu.

Společný zpravodaj výborů SL J. Šedovič: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni!

Vyjadrujem svoj osobný názor, že kompromis, ktorý sa dosiahol v dohodovacom výbore je prijateľný pre obidve strany, pretože odsek 2 navrhovanej novelizácie, ktorý sa týka zákona č. 162, sa dotýka malého počtu družstiev na Slovensku, rádovo je to do 5 %. A tento problém síce, musíme konštatovať, zostane neriešený, ale nie je možné prijať zákon, ktorý by absolútne spravodlivo riešil všetko a preto odporúčam prijať tento kompromis obidvom snemovniam a predovšetkým Snemovni ľudu, za ktorú tu hovorím.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Prosím, jestli má někdo ještě nějaké připomínku k této věci. Nevidím. Můžeme tedy přikročit k hlasování. Je to zákon, u kterého platí zákaz majorizace, budeme tedy hlasovat společně, obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Žádám tedy ty poslance, kteří jsou pro text, jak ho přednesl zpravodaj dohodovacího výboru kolega poslanec Stome, aby zdvihli ruku a stlačili tlačítko.

Hlasování: 11.16

(SN-ČR 53, SN-SR 54, SL 116) Děkuji.

Prosím ty poslance, kteří jsou proti tomuto návrhu, aby zdvihli ruku a stlačili tlačítko. (SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 6, SN-SR 0, SL 5) Děkuji vám.

Z padesáti devíti poslanců přítomných v české části SN bylo padesát tři pro, nikdo proti, šest se zdrželo a nikdo neignoroval. Z padesáti pěti poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů bylo padesát čtyři pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel, jeden poslanec ignoroval. Ve Sněmovně lidu z přítomných sto dvaceti poslanců bylo sto šestnáct pro, nikdo proti, pět se zdrželo hlasování a jeden poslanec ignoroval.

Ještě musíme hlasovat o návrhu jako o celku. To bude hlasování druhé a doufejme, že již poslední. Hlasujeme stejným způsobem jako v předešlém případě, to znamená opět se zákazem majorizace.

Prosím ty poslance, kteří jsou pro návrh zákona, jak byl uveden v tisku 22 a tisku 45 a ve znění dohodovacího výboru, které přednesl kolega Stome, nechť zvednou ruku a stlačí tlačítko.

Hlasování: 11.18

(SN-ČR 54, SN-SR 52, SL 115) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 4, SN-SR 0, SL 5) Děkuji vám.

V české části Sněmovny národů z padesáti osmi přítomných poslanců bylo padesát čtyři pro, nikdo proti, čtyři se zdrželi hlasování, nikdo neignoroval. Padesát tři poslanců bylo přítomno ve slovenské části SN, padesát dva bylo pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel, jeden poslanec ignoroval. Ve Sněmovně lidu sto dvacet poslanců přítomných, sto patnáct pro, nikdo proti, pět se zdrželo hlasování a nikdo neignoroval.

Po souhlasném usnesení obou sněmoven, tedy konstatuji, že Federální shromáždění ČSFR schválilo zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 42/1992 Sb. o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech ve znění zákonného opatření předsednictva FS č. 297/1992 Sb.

Můžeme nyní přistoupit k dalšímu bodu našeho jednání, kterým je:

Bod programu (zařazený dodatečně): Návrh novely zákona o dočasném postupu podle zákona o konkursu a vyrovnání (tisk 101) a návrh výborů ústavně-právních SL a SN (tisk 113)

Projednávání tohoto návrhu jsme zahájili již včera. Pan poslanec Lacina jako zástupce navrhovatele, t.j. hospodářského výboru, již vystoupil. Prosím nyní oba zpravodaje, pana Petra Porubského a paní poslankyni Otílii Šablicovou, aby zaujali svá místa zpravodajů a přednesli zpravodajské zprávy za své sněmovny. Nejprve promluví zpravodaj Sněmovny lidu.

Společný zpravodaj výborů SL P. Porubský: Vážený pán predsedajúci, vážení predstavitelia Federálnej vlády, vážené panie poslankyne a páni poslanci! Všetci sme si včera vypočuli dôvody, ktoré uviedol pán predkladateľ, odporúčajúce prijať návrh zákona, s ktorými možno nesúhlasiť. Dovolím si vás zoznámiť so všetkými stanoviskami k návrhu zákona, ktoré sme obdržali.

Vláda ČSFR prerokovala tento návrh dňa 2. októbra 1992 a vyjadrila súhlas. Odporúča len zvážiť, či by nebol vhodnejší názov "zákon, ktorým sa stanovia prechodné opatrenia postupu podľa zákona č. 328/1991 Zb., o konkurze a vyrovnaní". K tomu máme pripomienku, že pôvodný iniciatívny návrh skupiny poslancov je, podľa nášho názoru, prijateľnejší a to už nehovorím o tom, že v tomto vládnom návrhu sa hovorí o prechodných opatreniach v množnom čísle, pričom tu ide o číslo jednotné, takže návrh neodporúčame.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP