(9.30 hodin)
(pokračuje Okamura)

A úplně na závěr bych rád upozornil, a musím říct, že je to opravdu šílený, a chci mluvit o zákonu o referendu. Tady byly v roce 2017 politické strany, které si zřejmě pod vidinou toho, že SPD má zvyšující se preference, a v roce 2017 jsme se dostali na dvouciferný výsledek, přidaly do politického programu, že také budou prosazovat referendum. Bylo to hnutí ANO, byla to ČSSD, je to KSČM a jsou to Piráti a samozřejmě SPD. SPD tady podala zákon o referendu, už jsou to víc než tři roky, a teď už máme těsně před volbami a vypadá to, že zákon o referendu opět Sněmovnou neprojde, protože ho tady ostatní strany blokují. Beru to, když je to ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN - oni prostě férově přiznali, že žádné referendum nechtějí, že jsou proti referendu, proti jakémukoliv rozhodování občanů, aby i občané mohli rozhodnout v referendu, takže to je férové vyjádření. Proto to blokují, odmítají to. Ale to, co je nefér, je, když jsou tady čtyři politické strany, je to hnutí ANO, ČSSD, KSČM a Piráti, kteří to měli v programu a celou dobu to tady v podstatě blokují a oddalují, aby žádný zákon o referendu neprošel. Tuším, že jsme už jednou z posledních dvou zemí v Evropě, která nemá nějaký zákon o referendu, ať jsou ty parametry takové nebo makové.

A musím říct, že je to i dost velký podraz na voliče, když jste jim to slibovali, část voličů vás určitě i kvůli tomu volila, a nakonec tady SPD, zase jako vždycky, zůstala osamocená v prosazování přímé demokracie. A musím říci, že na to máme ještě poslední čas, příští týden bude schůze, pak už bude až v září, nebo bude mezitím třeba nějaká mimořádná, takže zákon o referendu můžeme pustit do Senátu. Tak jsem vás o to chtěl požádat. A samozřejmě za SPD říkám, že i v dalším volebním období budeme bojovat za to, abychom tady prosadili demokracii v České republice a aby tady byl zákon o referendu. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám zde několik dalších přihlášek s přednostním právem z místa. Jako první se hlásil pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové, pane předsedo. Je škoda, že neproběhlo grémium. Vím, že to technicky v podstatě nebylo možné, měli jsme dva dny svátků. Ale jak poslouchám debatu a návrhy na změnu pořadu schůze, tak vlastně všechno je dohodnutelné a já si myslím, že i můj návrh tyto záležitosti zohlední.

Prvně bych chtěl poprosit a navázat vlastně na pana předsedu, který informoval o zákonu v legislativní nouzi z dílny Ministerstva zdravotnictví. Jedná se o tisk 1255 o distribuci léčivých přípravků, jestli by bylo možné ho zařadit po tisku 1242, což je ta volba z auta, aby to v rámci legislativní nouze šlo za sebou. My máme ten tisk 1242 jako první bod odpoledne, nicméně dát to za něj - i kdyby nezůstal prvním bodem odpoledne, tak aby to šlo společně. Předpokládám, pane předsedo, že tento můj návrh je srozumitelný.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, hlasovatelný.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuju. Dále bych reagoval na kolegu Rakušana svým návrhem po debatě dneska na našem klubu i s panem ministrem Havlíčkem, abychom pevně zařadili na středu 14. 7. blok ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka v následujícím pořadí - jedná se o čtyři třetí čtení: abychom začali ve středu ráno 14. 7. bodem číslo 336, tisk 870, obnovitelné zdroje, jako druhý bod bod číslo 335, který navrhoval kolega Rakušan, tisk 799, energetický zákon, jako bod číslo 3 bod číslo 338, tisk 912, o drahách, a jako bod číslo 4 bod číslo 343, tisk 1046, o podmínkách provozu na komunikacích. Jenom dodávám, že místopředseda vlády Karel Havlíček je tento týden služebně 8. a 9. 7. mimo Českou republiku, kdy zastupuje prezidenta republiky.

Dále mi dovolte navrhnout druhá čtení návrhů zákonů na středu 14. 7. od 14.30, čili po bloku třetích čtení, a sice bod číslo 6, tisk 1143, poslanecký návrh o sociálních službách, bod číslo 7, tisk 1144, poslanecký návrh o sociálních službách související, dále bod číslo 8, tisk 961, z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí, péče o dítě v dětské skupině, pracovně řečeno jesle, potom bod číslo 26, tisk 993 Ministerstva financí, rozvoj kapitálového trhu, a potom bod číslo 29, tisk 1148 Ministerstva zemědělství, veterinární zákon.

Takže tolik prosím mé návrhy, které v sobě částečně obsahují i to, co už tady zaznělo. Pokud se týká návrhu Tomia Okamury, třetí čtení tisku 652, tak máme dneska do jedné hodiny a v pátek do dvou prostor a já věřím tomu, že i tento tisk bude projednán. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Jurečka, připraví se pan předseda Kováčik. Poté bude pan místopředseda Pikal, poté bude pan předseda Michálek, pak bych se s dovolením přihlásil já. Tak prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně, kolegové, dobré dopoledne vám přeji. Jednak musím říct takovou drobnou poznámku. Myslím si, že grémium klidně mohlo proběhnout dneska ráno, klidně od 7 hodin. Je škoda, že neproběhlo, ale nějak si s tím poradíme během hlasování.

Ale já bych tady chtěl navrhnout nový bod programu jednání Sněmovny a hned ho i zařadit pevně jako první bod dnešního jednání, a tím bodem je Informace vlády České republiky o poskytnuté pomoci zasaženým subjektům tornádem, domácnostem, obcím a firmám v regionu jižní Moravy. Byl bych rád, aby tady jasně zazněly informace o tom, jaká ta pomoc bude, aby i po dnešním ranním jednání vlády tady kompetentní ministryně či ministr přednesli přesné znění té formy pomoci, aby tady nebyly dohady o tom, jak to kdo myslel, jak to kdo zadal a jak to kdo napsal, protože dneska se dozvídáme informace o tom, že i úředníci Ministerstva pro místní rozvoj... (Poslanec se odmlčel kvůli diskutujícím poslancům před řečnickým pultem.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, ale v sále je naprostý klid. Já nevnímám žádný hluk. (Diskutující poslanci se mezitím ztišili.)

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuju. Byl bych rád, aby tady jasně ty věci byly pojmenovány, protože dozvídat se z médií a na základě toho, jak lidé reagují na sociálních sítích, o tom, jak vláda mění formu a způsob pomoci, je prostě nedůstojné tomu, co se v České republice před 12 dny stalo. Jestliže tady paní ministryně říká, že to bylo myšleno dobře, ale úředníci to špatně napsali, potom nerozumím tomu, když se tady úředníci už dnes i veřejně mediálně hájí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP