(18.00 hodin)
(pokračuje Svoboda)

Kdyby to bylo tak, jak říkáte, že to je jenom proto, aby se mohl uvést do provozu Pfizer, tak pak by byl tento zákon zcela zbytečný, protože Pfizer můžeme používat, aniž bychom tento zákon měli. Ale tady je to naprosto jasně napsáno, používat léčivý přípravek, který není registrovaný Evropskou lékovou agenturou. A Pfizer není registrován Evropskou lékovou agenturou? Tak jak ho můžeme dávat? Jak ho můžeme aplikovat, když není registrován? To jsou všechno otázky, které kladu, mám jich ještě víc a určitě se k nim vrátíme, ale čas můj už se zřejmě naplnil...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás musím přerušit, samozřejmě budete moci ve svém vystoupení pokračovat, až znovu otevřeme tento bod. (Poslanec Svoboda: Děkuji.) Děkuji navrhovateli a zpravodaji.

 

Nicméně nyní máme napevno na 18 hodin zařazený blok voleb, který tímto začneme, a to bodem 389, což je

 

389.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobrý večer. Já vás provedu pokusím se maximálně stručně všemi volebními body, je jich osm.

První volební bod je návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Tady, pane předsedající, konstatuji, že volební komise neobdržela žádné návrhy, takže není co projednávat, prosím o ukončení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Já se zeptám, jestli snad je někdo proti tomu - ale pokud nejsou žádné návrhy, tak skutečně nevidím důvod ten bod projednávat a já ho končím.

 

Další je bod 390, což je

 

390.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
k ekologické katastrofě na řece Bečvě

Tento bod otevírám a prosím o vaše úvodní slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U tohoto bodu konstatuji, že volební komise 24. června projednala návrhy poslaneckých klubů na volbu předsedy (komise?), Sněmovny, kterou jsme předtím na předcházející schůzi naplnili. V souladu s jednacím řádem v tomto bodě se předseda navrhuje a vybírá ze členů té komise. Komise obratem přijala usnesení per rollam číslo 196 z 24. června a konstatuje, že kluby do této komise, předsedy komise vyšetřovací ke katastrofě na řece Bečvě, kluby navrhly tři poslance, Jaroslava Holíka za SPD, Mariana Jurečku za KDU-ČSL a Marii Pěnčíkovou za KSČM. Jedná se o volbu tajnou v souladu s jednacím řádem Sněmovny, to znamená o návrhu na provedení volby se nehlasuje.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k tomuto bodu, a poté se můžeme přesunout k dalšímu bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, já tedy otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, ani z kandidátů nikoho nevidím, což mě možná trošku mrzí, ale je to tak. Takže pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Zeptám se vás, jestli máte zájem o závěrečné slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nemám a prosím o přerušení tohoto bodu k provedení dalšího.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, takže já přeruším tento bod, a když tak poté hlasování provedeme zároveň.

 

Takže já nyní otevřu bod 391, což je

 

391.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

První kolo proběhlo dne 16. června, výsledky byly vyhlášeny dne 17. června na 104. schůzi Poslanecké sněmovny. Prosím pana předsedu, aby zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U Grantové agentury byla neobsazena tři místa. V prvním kole jsme 16. června jedno místo obsadili, zvolen byl pan Jan Roda, takže do dnešního druhého kola postupuje dvojnásobek počtu neobsazených míst, tedy na dvě místa budeme vybírat ze čtyř kandidátů. Postupujícími jsou s 65 hlasy Pavel Boštík, s 68 Robert Čep, s 25 Luboš Náhlík a s 22 hlasy Omar Šerý. Ještě jednou - tady na lístku budete mít čtyři jména a vybíráte dva kandidáty, a protože se jedná o druhé kolo tajné volby, nekoná se rozprava.

Pana předsedajícího prosím, aby i tento bod přerušil a otevřel další.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, je tomu tak, rozprava se nekoná, takže přerušuji na provedení tajné volby, kterou provedeme společně u všech bodů, kde se k tomu dostaneme.

 

Nyní bod

 

392.
Návrh na jmenování člena Kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Prosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V Kontrolní radě Technologické agentury jsme v prvním kole první volby - od 28. května je zde neobsazeno jedno místo, na členství rezignoval pan Martin Wichterle, a v souladu s příslušným zákonem se tato místa obsazují na základě výzvy výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, kterou realizoval pan místopředseda Karel Rais. Do 20. 6. obdržel dva návrhy od právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem, ty byly postoupeny volební komisi, která je neprodleně projednala per rollam, a to 24. června usnesením číslo 197. Takže budete vybírat jedno místo a budete vybírat ze dvou kandidátů. Navrženi jsou pan Leoš Horníček, nominován Akademií věd, a pan Libor Kraus, nominován Svazem průmyslu a dopravy.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy k tomuto bodu a poté o hlasování o návrhu volební komise na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Vyzvu sněmovnu ke klidu, abychom mohli pokračovat. Otevírám rozpravu a ptám se, jestli se do rozpravy k tomuto bodu někdo hlásí? Nikoho nevidím, přestože v sále je pořád velký hluk, takže rozpravu končím. Ptám se, jestli máte před hlasováním zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak.

 

Svolám kolegy do sálu, protože musíme hlasovat o způsobu volby. Navržena je tedy tajná, jiné návrhy jsem nezaznamenal, výchozí způsob volby je volba veřejná, takže pokud neprojde volba tajná, budeme hlasovat veřejně. Věřím, že jsou v sále všichni, kteří chtěli být v sále.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 77, je přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 118, proti 9. Konstatuji, že návrh na provedení tajné volby byl přijat.

 

Pokud nikdo není proti, tento bod nyní přerušíme tak, abychom provedli tuto volbu společně s ostatními.

 

A nyní se tedy posunu k dalšímu bodu, jímž je bod

 

393.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Vinařského fondu

Prosím, aby se slova opět ujal předseda volební komise, poslanec Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dozorčí radu Vinařského fondu teď během jarních měsíců opakujeme, protože předchozí byla neúspěšná. Nyní se ale počet neobsazených míst rozšiřuje, protože 26. dubna skončilo funkční období našemu kolegovi Miloslavu Janulíkovi, byla to neúspěšná volba, a nově nyní 12. července skončí další volební období, také našemu kolegovi, panu poslanci Romanu Sklenákovi. Takže v tuto chvíli je jedno místo uvolněné a druhé místo bude uvolněné od 12. července, proto ta další kola volby komise navrhuje jako novou volbu na dvě neobsazená místa v dozorčí radě. Vyhlásili jsme lhůtu do 24. června, v té lhůtě jsme na dvě neobsazená místa obdrželi tři nominace: Miloslav Janulík za hnutí ANO, Jindřich Kabrnka za TOP 09 a pan Jaroslav Lempera za sociální demokracii. Je to usnesení 198 volební komise ze dne 24. června.

Protože nemůžeme posoudit, kdo by byl zvolen dřív nebo komu by to funkční období začalo dříve a komu později, tak jsme na volební komisi navrhli také ustálený postup, spravedlivý pro všechny případně zvolené kandidáty, a to v tom duchu, že zvoleným členům započne jejich čtyřleté funkční období nejdříve dnem 13. července, tak aby to bylo, pokud by teoreticky byla obsazena obě místa, sjednoceno a nedošlo k souběhu těch funkčních období. I v tomto případě v souladu se svým usnesením 198 volební komise navrhuje volbu tajnou.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a poté o hlasování na návrh provedení volby tajným způsobem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP