(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a dále se s faktickou poznámkou hlásila paní zpravodajka Dostálová. A jenom podotýkám, za minutu musíme přerušit bod.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Ano, já se budu snažit být velmi rychlá, já jsem ráda, že se opravil. Já bych jenom chtěla pana ministra opravit v tom, že skutečně je potřeba se podívat na tu hierarchii, jak vznikal nový stavební zákon. My jsme skutečně šli podle legislativních pravidel vlády, to znamená, vznikl věcný záměr zákona, který prošel Legislativní radou vlády, následně věcný záměr zákona schválila vláda, pak se připravovalo paragrafové znění, opět samozřejmě Legislativní rada vlády, schvalování vládou, a ten pozměňovací návrh, který se pak tady odehrál na půdě Poslanecké sněmovny, vycházel z toho věcného záměru. Takže prosím, nějaké invektivy tady nejsou namístě, protože si to každý může dohledat, jak to bylo.

A co se týká těch připomínek, no, pane ministře, my jsme šli úplně novým stavebním zákonem. Vy děláte dílčí novelu a samozřejmě, těch připomínek je celá řada, a opět se tady vracím k tomu, že celospolečenská shoda nad stavebním zákonem (Předsedající: Paní zpravodajko...) je v podstatě nemožná. Omlouvám se, už končím, vím, že je čas.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Musím vás přerušit a tak, jak jsem anoncoval, musím přerušit tento bod, a to vzhledem k tomu, že od 13.30 máme pevně zařazené volební body. Děkuji. (Probíhá výměna předsedajících.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak již bylo řečeno, nyní máme na programu pevně zařazené body.

 

Prvním z nich je volební bod číslo

 

83.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

Druhé kolo. Tímto bodem jsme se zabývali dne 27. dubna tohoto roku, kdy proběhlo první kolo volby, a proto prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, který už se blíží, aby zopakoval kandidáty, kteří právě do druhého kola postupují. (Hluk v sále.) Prosím, pane předsedo, máte slovo.

A vás, kolegyně a kolegové, poprosím o klid.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Ještě jednou dobré odpoledne, vnímám, že stavební zákon jsme přerušili, že se do té rozpravy o Mickey Mousech vrátíme, a teď tak, jak mě paní předsedající vyzvala, tu vystupuji v roli předsedy volební komise a věnuji se třem volebním bodům. První, jak bylo uvedeno, je návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ, je to druhé kolo první volby.

Zrekapituluji, že první kolo zde proběhlo 27. dubna, nezvolili jsme žádného z kandidátů, byli dva kandidáti, takže oba dva jsou logicky postupující. V té volbě bylo kvorum nutné pro zvolení 89 hlasů a do druhého kola postoupili Roman Kubíček, navržen hnutím ANO, s 82 hlasy, a paní Simeona Zikmundová, navržena SPOLU, s 84 hlasy.

A ještě druhá věc k připomenutí. Pokud dnes bude někdo zvolen, zvolenému kandidátovi nebo kandidátce na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ započne funkční období devítileté, je to devítileté funkční období, ale započne až dnem jmenování prezidentem republiky. Není tedy zvolen dnes, je to návrh Sněmovny pro prezidenta republiky.

A protože se jedná o druhé kolo tajné volby, tak už není rozprava. Paní předsedající, prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, nicméně mám tady dvě faktické poznámky, jednu vaši a jednu paní poslankyně Dostálové, a předpokládám, že to ještě... (Poslanec Kolovratník gestikuluje.) ... je omyl, odmazávám, protože to zůstalo z předchozí debaty.

Tedy přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

Otevírám naopak bod číslo

 

113.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Opět tedy prosím vás, pane předsedo, abyste představil tento bod, a prosím ještě jednou o ztišení poslance, zejména v levé části sálu, abychom slyšeli, co nám pan předseda Kolovratník sdělí. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: My jsme volili nebo naplňovali jsme 6. dubna tuto dozorčí radu Státního fondu dopravní infrastruktury, která je pětičlenná. Sněmovně se povedlo zvolit čtyři členy a poté se to poslední místo nepodařilo obsadit ani ve druhém kole. Takže zbývá doplnit jedno místo, zvolit jednoho člena dozorčí řady Státního fondu dopravní infrastruktury. Je to tedy druhá volba a nyní vstupujeme do jejího prvního kola.

Po dohodě s poslaneckými kluby volební komise 27. dubna vyhlásila novou lhůtu, a to do 29. dubna, tak, aby se vše stihlo připravit a uplynuly lhůty k dnešnímu dni, aby volba mohla proběhnout. Tyto lhůty jsou splněny. Volební komise nominace přijala do usnesení číslo 63 per rollam ze dne 29. dubna a konstatuji, že na jedno místo přišly dvě nominace, za prvé pan poslanec Jan Hrnčíř, navržen SPD, a za druhé pan Filip Ušák, navržen klubem Piráti a Starostové.

Zvláštní zákon zde způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou, a pokud někdo bude zvolen, tak mu započne čtyřleté funkční období dnem volby.

Nyní, paní předsedající, prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám děkuji, pane předsedo. Ještě jednou žádám poslankyně a poslance, zejména v levé části spektra sálu, ale už i v pravé, o klid.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Nikdo se do ní nehlásí, a to ani z místa, proto rozpravu končím.

Přistoupíme, jak už zaznělo, k hlasování, pokud tedy není zájem o závěrečné slovo, což nepředpokládám. Ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Připomínám, že hlasujeme o tom, že tato volba proběhne způsobem tajné volby.

Zahajuji hlasování a ptám, se kdo je pro - pět minut, tak už se to podařilo - ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 91 přihlášeno 173 přítomných, pro 147, proti 1. Návrh byl přijat.

 

My jsme tedy určili, že proběhne volba formou tajnou. A já tedy nyní přerušuji projednávání tohoto bodu pro provedení tajné volby.

 

Otevírám bod číslo

 

114.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic

A opět poprosím pana předsedu Kolovratníka, aby nás tímto bodem provedl.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde je situace prakticky stejná jako u toho předchozího. Je to dozorčí rada Státního fondu podpory investic, druhá volba, první kolo. Zde Sněmovna 6. dubna zvolila tři členy této dozorčí rady, dvě místa zůstala neobsazena a nepovedlo se je obsadit ani ve druhém kole, takže i zde volební komise vyhlásila novou lhůtu na nominace do 29. dubna a přijala tyto nominace do svého usnesení číslo 64 per rollam z 29. dubna. Na dvě neobsazená místa v dozorčí radě Státního fondu podpory investic konstatujeme návrhy kandidátů: Irena Duchoňová za SPOLU, Jiří Fencl za Piráti a Starostové a Marie Pošarová, kolegyně poslankyně za SPD.

I zde volební komise navrhuje volbu tajnou a i zde, pokud kandidát nebo kandidátka budou zvoleni, jim započíná dnem volby čtyřleté funkční období.

A ještě před rozpravou zrekapituluji, že v tomto případě jsme jak u Státního fondu dopravní infrastruktury, tak podpory investic na volební komisi předběžně provedli u nominací kontrolu, jestli tam není potenciální střet zájmů z pohledu funkcí nebo působení navržených a konstatujeme, že není, že všechny tyto nominace jsou v pořádku a v souladu s dotčenými zákony.

Takže tolik k návrhům, nyní prosím o otevření rozpravy a potom o hlasování o tajné volbě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP